Wednesday, December 17, 2008

I julhandeln

Idag ska jag ge mig ut i julhandeln, och jag räknar med att få massor, massor gjort. Jag är en ganska snabb shoppare, och om jag bara vet vad jag ska ha går det fort.
Det är sällan och aldrig jag står och funderar över en present. Antingen köper jag, eller så låter jag bli. Easy as that.
Så idag får jag säkerligen det mesta köpt.

Något som är bra i USA denna tiden på året är att så många affärer erbjuder kuponger till sina kunder. Kupongerna kommer med posten, eller över mailen. Det är ofta 25 dollars rabatt om man handlar över 100 dollar, och ofta får man mellan 10-25% rabatt med hjälp av kuponger och erbjudanden. Sånt gillar jag.
Dessutom märker man hur handeln redan nu börjar rea ut sånt som annars går på rea efter jul, men tiderna är ju dåliga så affärsmännen gör allt för att locka till sig alla kunder dom kan få.
Men vet ni, jag har inte sett någon stiltje i handeln precis.
Likadant är det på restaurangerna, inte sjutton märker man av någon stiltje där under fredagar och lördagar heller.
Jo, jag är medveten om att det beror på området jag bor i, det är ju inte likadant överallt i detta jätteland. Långt därifrån...

Det som stör mig väldeliga är dock att vissa affärer, som Michael’s (jämför med Panduro) redan har börjat plocka bort sina julsaker. Va? Jag blir så sur. VISSERLIGEN reas julsakerna ut med 70-80% rabatt, men ändå...Det är ju inte ens JUL ännu, och man plockar bort prylarna. Kom igen, jag tycker det är smått deprimerande.

Jag har också märkt att affärer, som Pottery Barn, har färre juldekorationer till salu detta år. Det förstår jag inte heller...

Här har nästan alla köpcenter sin egen tomte. Till den tomten får barnen komma, sitta i hans knä och berätta vad dom önskar sig i julkapp. Fotografer finns på plats, och naturligtvis köper föräldrarna foton av sina telningar med tomten. Förmodligen drar köpcentren in en massa pengar på detta sätt.
Tomten på dessa köpcenter är oftast så OTROLIGT FIN!! Glöm att tomten har på sig lösskägg och en noppig polyesterdräkt. Nej, det är äkta vara hela vägen från skägg till de mest otroliga tomtekostymer. Man kan lugnt säga att den amerikanska tomten imponerar.
Kön till tomten kan på helgerna vara oändligt lång, och barnen är oftast uppklädda i sina julkläder. Lite gulligt är det allt. Men nu är den tiden för länge sen förbi för oss i min lilla familj...
Det är ganska skönt det också. Allt har sin tid.

Nej, nu tar jag bilen och sticker iväg till Tysons Corner, och jag är inte det allra minsta stressad.

Ha en jättefin dag!

26 comments:

Moster Mjölgumpa said...

Jag har bara en julklapp kvar att ordna och det är till sambon. Vet inte alls vad jag ska köpa.

Jag tycker allra bäst om den gamla svenska tomten. Den lille med grå knälånga vadmalsbyxor. Men honom ser man inte så ofta.

Kerstin said...

Vad härligt det låter med tomte i butiken. Trodde nästan att det bara var på film dom hade sånt. :)
Själv var jag färdig med julklapparna förra veckan. Men nu när jag skulle slå in alla så hittar jag inte en. Jag har gömt den så otroligt bra att jag får ge mig ut och köpa en till! Helt makalöst men det beskriver mig lite grann. ;)
Ha det gott och lycka till i shoppinglandet.
Kram

Annika said...

Moster M:
Varför är det alltid så svårt att köpa till killar? Det tycker jag också att det är. Köper mest bara kläder till P.
Jag gillar också den svenska hustomten...i vadmalsbyxor. Men honom ser man inte skymten av här.
Men därhemma KANSKE han kan komma fram, om man har tur... :-)

Kerstin:
Nej, alla shoppingcenter har en egen tomte, och alla är SÅ fina!!! Jag kanske tar med lillkameran idag och plåtar...Om jag får tillfälle.
Faktum är att tomteland på köpcentren skulle kunna vara fr ngn film
HAHA, ja det där kan hända :-)
När du minst anar det kommer klappen att dyka fram, på juldagen eller ngt :-)
Kramis!!

Sparkling said...

i göteborg reas de åxå för fullt, trots det tror handelsinstitutet att julhandeln slår rekord som vanligt, de har ja svårt att tro faktiskt.
svar; yes de har ja, mississippi är en fantastisk stat tkr jag även om ja kanske mest saknar människor, men även maten, affärerna, hur husen ser ut, stämningen och alla små saker. du borde åka dit nån gång och kolla på alla fina gamla hus! jag har heller inte sett nån med såna luckor men de har varit jätteskojj iaf :)

matildasfikarum said...

Jag behöver inte ens gå ut för att spendera pengar på julklappar. Klickade just iväg en order på 3 CD-Album till mig själv, te he. Fingret bara slant, liksom.

Annika said...

Sparkling:
Låter lite lika överallt! Reor för fullt. Nå, det vore synd att klaga :-)
Absolut, jag vill ner till den djupa söderna och verkligen SE den. Har endast varit vid stränderna i South Carolina och i Georgia. Men aldrig sett det riktigt äkta.
Det är mkt tack vare Desiree som jag vill åka o se mer. Innan hon började blogga därifrån var sädern nog inte ngt som lockade även om man sett en hel del myyysiga filmer därifrån.
Ja, jag gillar din ide...Synd att man inte tänkt på den själv ;-)
Fast, jag skulle förmodligen skriva om alla på min länklista. Hahaha!!

Matilda:
Skönt på ett sätt ju!!
OCH ja, LÅT fingrarna slinta...
Mer sånt ;-)
Och snart borde du få svenska hjärtan att glädjas åt!

Anonymous said...

Hoppas du fått allt köpt idag Annika!
Jag måste nog säga att julhandeln i Vällingby känns väldigt dålig. Jag har varit där vardagar, lördagar o söndagar nu i december men jag tycker inte alls det är mkt folk. I det nya fina K-femhuset är det ju nästintill tomt. Tråkigt tycker jag. Hoppas det har varit lugnt just de ggr jag varit där.
Ngn tomte har jag inte sett skymten av. Undrar om det finns här hemma?
Kramar från Anette!!

Evas blogg said...

Någon tomte har jag inte sett till än. Och de tider jag varit ute och handlat (tio på morgonen) då har det varit lugnt i affärerna. Men jag antar att det är full rusch vid andra tider. Verkar inte som om vår dåliga ekonomi gör att människor handlar mindre. Jag har köpt klart mina julklappar för i år. Hoppas du hittar det du ska idag!

Annika said...

Anette:
En jul då jag var hemma satt tomten vid rulltrappan i det det som nu är Åhlens i V-by. han var ganska...maläten...
Men en tomte var det, som just satt med ungarn i knäet. Lite gulligt fastän det inte var alltför festligt omkring honom.
Vad trist att höra att handeln i V-by inte är så "het", men det är tiderna förstås.
hoppas K:fem huset inte behöver lägga ner. Läste en nedslående artikel om det huset nyligen i ngn online tidning.
kram!!

Eva:
Jag försöker undvika allt vad affärer heter om helgerna. Då är det vidrigt. Bättre då att åka iväg mitt i veckan på morgonen som jag gör nu.
Nej, jag har inte sett ngn effekt alls på den dåliga ekonomin och på vad folk spenderar.
Tack, jag är positiv inför dagen!!

Marie said...

Kul att ha en samlad julshoppingdag sådär! Jag börjar köpa mina julklappar redan efter sommaren, så jag är klar för länge sen! :) Men jag tycker alltid det verkar så kul att köpa allt på en gång o gå runt med många stora påsar, det är lite julstämning det med!

Önskar vi hade riktigt naturtrogna tomtar i Sverige också, här är det polyester rakt igenom... :)

Bloggblad said...

Det är så det blir när man börjar fira jul för tidigt.... man tröttnar innan den börjat.

På tisdag ska det bli jul i vårt hus, fast ljus har jag massor av redan - vita!

Och jag handlade julklappar i tomma affärer idag. Lugnt och fridfullt och 60% rabatt i den ena... de stänger igen till nästa sommar och vill ha bort allt. Finns inga kunder nere vid kanalen så här års.

Annika said...

Marie:
Ja, det är lite kul.
Jag gick till bilen en ggn och dumpade påsar. men annars tycker jag också det är kul att släpa på stora kassar i juletid. Det hör till.
Tomtarna här är så otroligt fina!! Jag blir fortrfarande lika impas varje ggn jag ser en "mall-tomte".

Bloggblad:
Åtminstone tröttnade Michael's...men jag som har haft julgrejjer uppe den 30 nov är inte det minst trött på dom. tvärtom! Idag köpte jag till lite fler grejjer till granen :-)
Kul att du fick lite bra fynd idag. DET fick jag med, på en affär var det 50 dollars rabatt när man handlade för över 125 dollar. Taget!!
Och du pyntar upp på tisdag, trevligt!!

Anne said...

Visste är tomtarna i alla shoppingcenter så fina. Hög klass på de tomtarna, det kan helt klart vara värt betala för att få fota sig med en sån tomte (om man är liten alltså). Jag är annars som du, gör inköp ganska snabbt. Står inte och velar eller har beslutsångest utan oftast är det rätt enkelt göra inköp. Perfekt kunna göra det på en vardag, även om det är mycket folk även då så i alla fall mindre än helgen.

Annika said...

Anne:
Tomtarna i detta land är enormt imponerande!! SÅ FINA!!
Tog en bild på tomten idag , får se om det blir ngt av den bilden.
nej, att vela är inte min melodi, varke när det gäller köp till mig sjölv, eller till andra!
Mkt bra.
Nu är jg hemma...det tog tre timmar och jag är faktiskt KLAR!!!
Hurra!!
Banana Republic hade otroligt erbjudande idag---Handla för 125 och få 50 dollar rabatt!
Schysst!!!

Lia said...

En sån skön inställning du har Annika. Varför ska man stressa när man shoppar?? Det är ju supermysigt att klura på presenter och föreställa sig minen på den som på julafton öppnar sitt paket! Jag vet inte varför; men just mamma är den person jag älskar att köpa gåvor till. Hon vill aldrig ha någonting, men blir verkligen jätteglad om man lyxar till hennes värld lite! I år är inget undantag =). Ha det gott i julvimlet

Annika said...

Lia:
Nej, eftersom jag har tidslyxen så stressar jag inte.
Jag tycker det är kul att handla julisar...
Visst är det kul att tänka på hur glada alla ska bli då dom öppnar klapparna.
vad roligt att du har en sådan tacksam mamma att köpa till. Sånt är ju otroligt värmande!!
Kramar till dig!!

Desiree said...

Lycka till med julklapps shoppingen. Hoppas du hittar det sista du ska ha. Är det lika mycket folk ute nu eller mer än förra veckan? Ja det verkar vara fullt med olika reor och olika erbjudanden samt kuponger som man får hemskickat eller via mail. Handeln kan verkligen sina knep för att försöka locka ut en. Jag håller helt med dig om att jag tycker att man ska kunna få köpa och få tag på julgrejer ända fram till jul. Men det verkar ju vara likadant med pynt och sådant på Lowes tex. Om man inte handlar sin gran och sina pynt i tid så är allt bort. Ha en bra dag.

Suzesan said...

I vårt köpcenter där jag bor har de tomte varje år. En mysig. Men det är inte varje dag inte. Lite synd. Iallafall varje lördag borde tomten vara där.
Som skämt hahaha man blir väl aldrig för gammal att sitta i tomten knä:)
Jag är vanligtvis en sista minuten handlare. Rusar in i affärer dan före julafton. Oftast för att jag jobbat fööör mycket. Här hemma är det svårt att gömma julklappar för vi är såna att vi snokar klämmer och försöker gissa vad det är i dem. Bra med rabattkuponger. Men det är kul att handla klappar. Stora fina påsar ska man ha. Fina paket också. ofta får man så fina kassar så jag har svårt att kasta dem.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Pernilla said...

Shopping, shopping, shopping.. det är just det jag tillbringat dom senaste dagarna med :) Har nog varit in i varenda mall runt om i Orlando!! Sista dagen så var vi urless på alla affärer.. för så roligt är det ju inte att bara springa och handla. Men en hel del fynd har vi gjort och väskorna blev supertunga.. och det var ju lite det som var anledningen till vår resa, så vi är supernöjda!

Men va folk det var!! Jag har varit i usa många gånger, men aldrig upplevt denna hysteri.. vi fick ibland åka runt ett bra tag innan vi hittade en parkering!! Det har jag aldrig varit med om.. Inte kan jag påstå att jag kände av den försämrade ekonomin, snarare tvärtom!

Nu återstår bara att packa upp allting och slå in alla julklappar. Förhoppningsvis så är jag klar med allt nu.

Hoppas du gjorde något bra fynd på din shoppingtur.

Kram

Annika said...

Desiree:
När jag kom till mallen i morse var det lite folk, när jag for därifrån vid 12:30 var det PACKAT!!!
Jag märker inte av den ekonomiska krisen alls här, itne än iallafall...
Jag fick tag på ALLT!! Jag är klar!!
jag lovar dig, snart kommer julen att vara borta på Target...Och så fprt julen är äver är det ju "vår" där. Skumt...
Nej, för tusiken---ha julsaker framme fram till nyår...
Kram!

Suzesan:
Haha, nej det är sant...I tomtens knä kan man alltid sitta ;-)
Kul att ni har en tomte på ert center. Fet är lite roligt ju.
Jaha, du har svårt att hitta gömställen därhemma. DET minns jag från när jag själv var liten. Jag var FENA på att hitta ställena...FENA!!
HAHA, stackars min mamma!
Kram!

Pernilla:
Ah, klart ni handlar när ni är i US!!
Inte heller ni märker av krisen....Nej, jag förstår det. Jag tycker att kommersen är otroligt GOD. Och de är väl bra det, mkt bra!
Vi vet inte vad som kommer så...
Hoppas att ni har haft tid för lite annat än bara shopping också.
IHOP tex ;-)
Jag är klar med mina klappar, YIIIHAAA!!
Kram!!

londongirl said...

Läste ditt förra inlägg om stjärnfallet....så vackert!!! Undrar vad du önskade dig....men sånt ska man ju inte berätta. ;-)


Hoppas du fick alla klappar köpta. Du har precis rätt inställning. Varför stressa? Det är därför Rosviks och min "julshoppardag" har blivit vår tradition. Vi har så kul den dagen.

Idag är det min sista dag på jobbet. Klockan 16:30 tar jag

*** J*U*L*L*O*V ****

Säger som du Annika : Bring it on!!! :-))

Massor av kramar från mig.

Annika said...

Londongirl:
Nej, jag kan inte säga vad jag önskade mig, men jag önskade starkt. OCH, det var så vackert, och oväntat!!

Nej, nej...inte stressar jag. Varför? Jag har ju tid, och det är KUL!!
Nu är jag klar med allt.

OCH du får jullov!! GUD så skönt...
Exakt: BRING IT ON!!!

Kram!

Hanneles Christmas said...

Här är också reorna i fulll gång, nästan märkligt.

Annika said...

Hannele:
Visst är det underligt, och det känns nästan fel.
Fast, det vore ju synd att klaga :-). Jag har gjort superfina klipp dom här dagarna!

Marianne said...

Jag ljög förresten i förra (?) kommentaren: Jag har visst det ordnat två julklappar! Jag har betalat biljetter för barnbarnen och lilla familjen så att de ska gå och se High School Musical när den kommer till Stockholm. Med middag efteråt. Men fy vad dyra biljetterna är! Sanslöst!

Och så har jag kommenderat Klas att ordna biljetter till någon teaterföreställning och middag efteråt till hans föräldrar i julklapp. Han är ju hemma nu och kan ordna det lite lättare på plats.

Kram!

Annika said...

Marianne:
Är HS musical en musikal i Sthlm nu? För det är inte filmen va?
Förstår att det är hutlöst dyrt.
Bra klapp dock. Ungarna blir ju skitglada!
Och det är en bra ide att fixa detsamma, ja inte HS musical, men en föreställning och middag till dina svärfldrar.
Kram!!