Thursday, December 18, 2008

Klar!

Nu är jag klar med julklapparna!
Klar!
Som i K-L-A-R!!
Härligt!

Nu ska jag göra iordning ett par flaskor hemgjord glögg. Jag har ju brukat köpa, eller beställa, glöggtinktur från Apoteket i Sverige. Jag har varit nöjd med det under en herrans massa år. Det har varit så lättfixat; en halvflaska tinktur till en flaska vin, och sen har man då fått sockra efter behov.
Men, häromdagen kom jag hem till min svenska kompis Monica. Jag skulle hämta Karolina som varit ”Mother’s helper” åt Monicas lilla flicka. Monica ville då bjuda på glögg, och den glöggen jag då drack var nog faktiskt den godaste glögg jag druckit! Perfekt kryddning och sötma. OM jag inte hade tvingats hem i brådrasket (en kompis väntades anlända), och om jag inte hade kört bil hade jag kunnat stanna hos Monica och druckit hennes glögg hela kvällen...
Nu ska jag försöka återskapa hennes glögg...Få’se då hur det går...

Glögg, en härlig doft! En härlig smak!


Bullerbyn

Karolina och jag har en liten tradition. Varje år vid den här tiden brukar vi se filmen ”Mer om oss barn i Bullerbyn”. Ni vet, det är filmen där Bullerbybarnen firar jul, och jag är nog smått kär i den rullen så här i juletid.
Det är så mysigt att se hur julen firades i svunnen tid i bondesverige.
Filmen tilltalar mig så!
Karolina tycker också det är urmysigt även om hon sen länge har lämnat Astrid Lindgren stadiet bakom sig.
Jag, jag tror aldrig att jag helt lämnat Astrid Lindgren. Har nog varit förtjust i henne i precis hela min barndom OCH mitt vuxna liv. Njuter så av hennes filmer och böcker. Mer än dottern, det är då säkert. Men, det kanske är mer för min generation än för Karolinas generation. Jag tycker mig ha förstått det av mina syskonbarn, kompisars barn i Sverige, och svenska kompisars barn här.
Fast, så här i juletid tycker Karolina också att det är jättekul...

En annan mysig grej så här i juletid är adventskalendern. INTE för att Karolina och jag längre följer någon kalender, men vi brukar frossa i Pelle Svanslös kalendern på dvd när det lackar mot jul. Den är så fin! Och gullig!
Jag måste ju säga att julkalendern på SVT är något jag inte haft större koll på sedan i början av 80-talet, då jag själv slutade titta. Jag kan nästan lova att min generations största julkalender- succe var ”Trolltider”. Vissa säger nog ”Teskedsgumman”, eller kanske ”Mumin”, men jag tror att ”Trolltider” är DEN kalendern för oss som var födda i mitten-slutet av 60-talet.
Den första julkalender jag minns är ”Herkules Jonssons storverk”. Jag gillade den! OCH, sen kommer jag så väl ihåg ”Broster, Broster”, minns ni den? C-G Lindstedt och Claire Wikholm som några slags 70-tals Maria och Josef. FLUM-CENTRAL, to be exact!
En annan av mina tidiga favoriter var ”I Regnbågslandet”...


Pelle Svanslös

Oh the memories...
Nä, nu ska jag ta itu med GLÖGGEN!!

Ha en BRA torsdag idag!!

28 comments:

Moster Mjölgumpa said...

Man KAN inte lämna Astrid Lindgren bakom sig.

Trolltider är nog också min favorit. Köpte den på DVD ifjol.

Broster minns jag mycket väl. Den spelades in bara halvannan mil härifrån. Vissa delar av den i alla fall.

Regnbågslandet minns jag inte alls. Men jag har något gammalt bokmärke i mitt album som ska vara från den kalendern.

Fritt ur hjärtat said...

Astrids filmer är viktiga även i min familj, och Pelle svanslös är mkalöst fin. Favoritfilm jag ser varje jul är " Tomten är far till alla barn". Den är ett måste.

Erica said...

Jag älskar Astrid Lindgrenfilmerna lika mycket nu som när jag var liten :) De växer man aldrig ifrån :D Det är en värld som jag tycker ska föras vidare från generation till generation till generation! Mina favoriter är nog Madicken, Vi på Saltkråkan, Alla vi barn i Bullerbyn och Emil i Lönneberga.

Den första julkalender jag minns är Sunes jul, och den gick 1991. Det är även min absoluta favoritkalender som jag fortfarande kollar på varenda år! Jag tittar på den istället för SVT:s kalender, som bara blir sämre och sämre för varje år, och de nådde botten för ett par år sedan...
Jag tycker det har varit så dålig kvalitet på julkalendrarna från år 2000 och framåt! Den sista BRA kalendern var Mysteriet på Greveholm, och den gick någon gång i mitten på 90-talet (1996-97 någon gång).

Hoppas du får en riktigt trevlig och mysig jul!
MVH

Annika said...

Moster M:
Nej, det går bara inte. Hon talar direkt till en, känns det som. Värmen och innerligheten är så direkt.
Åh...
Broster, broster vare onekligen speciell, hehe!!
Trolltider är säkerligen vår kalender!
Regnbågslandet hamnade om flickan som gick in i träd och kom ut i regnbågslandet. Jag tyckte det var helfascinerande när jag var liten :-)

Simone:
Visst är det fina filmer!! OCh Pelle Svanlös kalendern är så BRA!!
Tomten är far till alla barn tror jag att jag sett en ggn. Kul film.
Antar att den är för dig vad Christmas Vacation med Chevy Chase är för mig!

Annika said...

Erica:
HAHA, dina minnen tar vid där mina slutar :-) Med ett gap i mitten.
Jag har bara sett brottstycken av julkalendrarna på svt de senaste åren. Det verkar itne så kul, nej.
Sunes Jul är rätt mysig va?
Den kunde man kanske äga? Har hört mkt gott om Mysteriet på Greveholm, men minns den inte själv.
Astrid Lindgren är en kulturskatt! O vad jag är förtjust i hennes filmer och böcker!!
Kram!!

Elisabeth said...

Jaa, Pelle Svanslös! Den är verkligen gullig (att jag tycker så kanske delvis beror på att pappa brukade läsa Pelle Svanslös-böckerna för mig när jag var liten). Trots att jag inte direkt var i "julkalendersålder" när den gick (1997, eller något sådant var det väl?) såg jag ALLA avsnitt, och var jag inte hemma när den sändes spelade vi in det avsnittet på video. Annars gillar även jag, precis som Erica, Sunes jul. Och Ture Sventon (1989 gick den! Årets kalender har jag inte sett ett enda avsnitt av.

Astrid Lindgrens böcker ÄR verkligen härliga (även om det naturligtvis finns många, många andra bra barnboksförfattare också). De böcker jag gillar/gillade mest är nog de där småsorgliga, som Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Emil och Saltkråkan tycker jag nog bättre om NU än när jag var barn faktiskt.

Elisabeth said...

Gaaah, det fattas ett parantestecken i min kommentar. Det ska naturligtvis stå "(1989 gick den), och inget annat. Mysteriet på Greveholm förresten, den känns det som om jag är ensam i Sverige om att INTE gilla. Såg nog bara något enstaka avsnitt av den, och minns bara att jag tyckte att den var tråkig. Jag måste ha missat grejen med den helt. ;D

Annika said...

Elisabeth:
Pelle Svanslös har allt en bra kalender ska ha!! Vi tittade på den när ajg var hemma den julen, och jag föll som en sten.
Jag är glad att jag äger den på dvd. Det är perfekt att ha ett Pella maraton ngra dagar innan jul.
Sunes Jul har jag sett delar av, den håller alla ggr!!!
Som sagt, man kanske borde köpa den?
Greveholm har jag bara läst positivt om fram tills nu ;-))))
Nej, men vi är alla olika.
Astrid L, jamen visst!! SÅ bra, och visst har hon sällskap av så många andra bra barnboksförfattare!!

Erica said...

Ja, Sunes jul är en riktigt mysig (och rolig) julkalender. Jag har lagt upp ett avsnitt per dag av den på min blogg
http://sondagsbarn84.blogg.se :) (under "Adventskalender" i sidomenyn).
Och Peter Haber som pappa Rudolf är BÄST! Man kan nästan säga att han gör hela kalendern! :)
MVH

Marie said...

Trolltider är ju underbar! Den har gått i repris många gånger... Astrid Lindgren kan man nog aldrig bli för stor för, jag längtar tills mina syskonbarn blir äldre så jag har legitima skäl att titta på hennes filmer och läsa hennes böcker!

Annika said...

Erica:
KUL, då ska jag komma och titta.
Peter Haber ja...Underbar som Sunes pappa, det minns tom jag!!

Marie:
Trolltider är kalendern, skulle jag nog säga. Den har ju repriserats också.
Astrid ja, det var mysigt när man fick barn så att man kunde börja frossa i A Lindgren igen :-)
Förstår att du gläder dig att läsa AL för dina syskonbarn.

londongirl said...

Jag älskar Astrid Lindgrens sagor. Hon har verkligen gett oss en värdefull sagoskatt med alla sina berättelser.
Det finns ju en dvd med samlade julavsnitt från Bullerbyn och Saltkråkan och Emil osv.

Julkalendrarna numera har jag dålig koll på. Annat var det med Trolltider och Teskedsgumman....de var kära favoriter som gick i repris.

Härligt att det gick bra med alla julklappar!

Kram

Hanneles Christmas said...

Julfilmer är mys, TV-lösa jag har köpt några DVD..

Humlan said...

Inte växer man ifrån Astrid Lindgren! Jag gillar fortfarande både att läsa böckerna (perfekta för högläsning) och se filmerna.
Teskedsgumman och Trolltider är mina favoriter också. Kan inte säga att jag kan komma på så många fler, så de har inte lämnat några större spår.

Så skönt att vara klar med julklapparna, men du har ju låtit som du haft koll på det hela tiden.
Glöggen låter spännande, hoppas den blir bra!
Kram

Petra H said...

Åh, jag skulle vilja se Broster Broster igen - har ett mycket svagt minne av den, min mamma pratar alltid om den eftersom den spelades in i närheten av vår gamla sommarstuga. Annars gillar jag också bäst Trolltider!
Och säger som de andra, inte växer man ifrån Astrid Lindgren!! Ska förresten ta och titta på Fanny & Alexander i början av nästa vecka, mysa med lite glögg och pepparkakor - passa på under dagtid då O inte är hemma. Kanske till och med sätta på AC:n, krypa in under en filt och låtsas att det är kallt utomhus :-)
Kram!

Desiree said...

Toppen att du blev klar med alla klapparna igår. Jätteskönt Annika! Då kan du pusta ut och koncenterar dig på glöggen nu ;-)
Jag är säker på att du kommer att kunna fixa till en riktigt smarrig glögg. Du får berätta hur den blev sedan då du provsmakat den. Barnen i Bullerbyn är himla mysig film. Jag gillar nästan alla Astrid Lindgrens böcker och filmer (Karlsson på taket är väl ingen personlig storfavorit) men de andra är helt underbara. Jag förstår att Karolina tycker att dessa filmer är mysiga. Ha en riktigt bra dag.

Anne said...

Det har jag inte ens tänkt på, att gamla tiders julkalendrar ju kan finnas på dvd. Vilket bra tips! Har man växt upp med julkalendern så är det ju en tradition, även som vuxen vill man gärna se.
Förresten, jag blev väldigt nyfiken på glöggen. Kan du inte skriva ner receptet, pleeeeease.
En till fråga.... Du har så fina bordsflaggor (vill minnas du hade dem på fönsterbrädet). Var har du hittat den amerikanska bordsflaggan? Jag har svensk och åländsk flagga, precis likadana modeller som din svenska och finska. Vill även ha en amerikansk men har inte hittat nån sådan bordsflagga i den stilen. Tips?

HusEtt said...

Glögg är GOTT så gott. Och vi har så många olika sorter att prova här. I helgen provade jag Lucia glögg med smak av choklad! En höjdare :-)

veronika said...

Astrid Lindgren växer man aldrig ifrån, har nog läst alla Astrid Lindgren böcker till mina barn. En av favoriterna var kanske den lite okända boken av Astrid " Draken med de röda ögonen". En väldigt vacker och lite sorglig tecknad sagobok.Den lämnar jag aldrig ifrån mig!

Maken min gör hemgjord Glögg varenda år och den blir alltid väldigt god. Jag som alltid har varit en stor glöggfantast, jo jag började smutta redan som barn, finns en rolig historia om det.:) Tycker att makens Glögg är den bästa. Brukar göra hemgjorda ettiketter och sätta på en flaska Glögg och ge bort till våra Amerikanska vänner med Annas Pepparkaka till. Det är en omtyckt julklapp. Jag växte upp med Annas Pepparkakslukt året om, för jag gick i skolan i näreheten av Annas Pepparkakor. Från början var det ett litet företag, idag säljs dom världen runt.
God Jul & Gott nytt år! Imorgon bär det av till SF för att inhandla den årliga svenska julskinkan som är supergod!

Annika said...

Hannele:
Absolut, julfilmer är ett måste.

Humlan:
Japp, jag tror att Trolltider var den bästa ngnsin. Teskedsgumman minns jag, men jag tror inte den har satt ngra större spår.
Japp, nu är jag klar. Du har rätt, jag har läget under kontroll. Jag har ju tidslyxen, och den är ju inte alla förunnad, tyvärr.
Kram!!

Petra:
Ja, det vare härligt flum där i Broster, Broster...haha!!
Jag skulle också gärna se om den.
Vad mysigt med Fanny och Alexander. Den filmen är så otroligt BRA!! Funderar också på att se om den, fast jag rätt nyligen såg den.
Kram!!

Desiree:
Det är verkligen skönt att vara klar. Aahhh!!
Visst är Astrid Lindgrens filmer och böcker så mysiga.
Håller ju helt med dig om Karlsso fö. Ingen direkt favorit här heller.
Recept på glögg kommer!!
Kram!

Annika said...

Londongirl:
JA, AL är så bra!
Vi har den dvd:n med Astrids samlade jul. Den är lite söt, men lite sönderklippt.
Det är en kulturskatt!!SÅ fint!
Snart får du läsa för ditt barnbarn!
Kram!!

Anne:
Allt finns på dvd! Bra att veta!!
Vissa är ju roliga att ha.
Glöggrecept kommer!!
Flaggorna ja...
Dom köpte jag själv in för SWEA en ggn i världen. Jag beställde dom fr Larssons Trä i Sverige. Kolla på webben.
Lycka till! Vet inte om Larssons skickar till privatpersoner, men det är ju möjligt.
Kram!!

Tina:
Ja, därhemma kan ni välja och vraka mellan sorterna. SÅ mysigt!!
GOTT!!
Vilken är din favvis?

Veronika:
Välkommen tillbaks, V!! SÅ länge sen du var här!!
KUL att ha dig här igen.
Jag har läst "Draken med de röda ögonen" men det var länge sen.
Hihi, precis som du smuttade jag på glögg som liten. Vi brukade få alko-fri, men jag tyckte vuxenglöggen var godare :-)
Annas pepparkakor ja!! Dom finns ju överallt! Häftigt!
Kram till dig!!

Caroline said...

Nu har jag spelat in "A christmas carol" med Patrick Stweart....som du rekommenderade! Ska ta itu med den i helgen! Kram!

Marianne said...

Astrid lever i ens hjärta för evigt tror jag, det är ju liksom hon som representerar barndomen på något sätt, för mig. Tryggheten, äventyren ... Lite LAGOM stora äventyr, trygga äventyr. Saltkråkan går till exempel knappt att beskriva för någon som inte vet vad det är, när man ska försöka beskriva vad som händer, så händer det egentligen ingenting med vuxna ögon, men för ett barn är det ju världens äventyr. Saltkråkan är min absoluta favorit.

Jag skulle också väldans gärna få glöggrecept : )

Har sett några avsnitt av årets julkalender, och från början tyckte jag den var urkass, men den växer. Steril futuristisk miljö, men faktiskt rätt bra gjort när man vänjer sig. Och en del rätt bra fyndigheter. Kolla på webben, tomten är kidnappad och det kanske aldrig mer blir jul! Ve och fasa!

KRAM!!!!

Lena said...

Klar med julklapparna? Jag hoppas på lön idag, så jag kan BÖRJA! Men några tendenser att plocka bort julsakerna i affärerna har jag inte sett här! Men å andra sidan har jag undvikit affärer, eftersom jag inte har haft några pengar. Har köpt kaffe på macken! Ha en bra fredag!

Annika said...

Caroline:
Då ser jag fram emot vad DU tycker om den filmen!
När åker ni till Sverige?

Marianne:
Ja, AL är underbar.
Hon sitter som en varml liten kamin i våra hjärtan, tror jag.
Saltkråkan är mysig. Jag tror att min favorit är Madicken...Eller, jag vet inte...alla är så bra!!
Jag har inte tittat en sekund på årets kalender...Borde kanske göra det.
Glöggrecept lovar jag att lägga ut innan jul.
Kram!

Lena:
Haha, jo jag är faktiskt klar :-)
Det är bra att du inte sett tendenser till förtunning bland pyntet hemma. Jag har faktiskt bara sett det i en affär här, och det var nästan konstigt.
Ha det jättebra, och lycka till med handlingen av klappar. Som tur är har du hela V-by för dina fötter!!

Caroline said...

Hej hej!
Vi aker den 25e...vi skjuter pa julafton lite! Gor absolut inget...bara jag far komma hem o mysa! Har gjort lite armband som sagt...nu kan du looki looki pa min blogg! Kram!

Anne said...

Ser framemot glöggreceptet!
Ska kolla Larsson trä, tack!

Annika said...

Caroline:
Låter inte helt fel...inte alls...
Har sett dina fina armband. IMPAD!!
Kram!!

Anne.
JUST det...det ska jag lägga in ja...
Hoppas du fick napp hos Larssons.