Thursday, December 11, 2008

Boktips

Idag ska ni få ett boktips. Boken jag ska tipsa er om är kvällens bokklubbsbok--- just det---vi har möte ikväll och då ska vi diskutera den här boken:

The Glass Castle, skriven av Jeannette Glass.

Boken är en självbiografi över ett sant maskrosbarn som vuxit upp med två föräldar som faktiskt mer eller mindre lät sina barn växa upp vind för våg. Inga regler behövde man följa, om allt inte gick som föräldrarna ville (med jobb och boende) så packade man helt enkelt ihop och drog vidare till nästa håla. Rotlösheten löper som ett rött band genom hela boken.
Jeannette växte upp som näst äldsta dotter, hennes syster Lori är tre år äldre, hennes bror Brian är ett år yngre, och sex år efter Jeannette kom en lillasyster till till världen, Maureen.

När boken börjar befinner sig familjen i New Mexico, Arizona och Nevada. Båda föräldrarna gillar livet i ”the desert”, och barnen hänger med så gott dom kan, och nog hänger dom med alltid.
Alla barn föds med olika styrkor, och alla föds med en sann fighter-anda. Syskonen ställer upp för varandra vad som än händer. Dom sköter om varandra mer än föräldrarna någonsin gör. Men, föräldrarna älskar sina barn även om det kanske inte alltid är på det mest självklara sättet, eller kanske det mest pedagogiska.
Julen firar man en vecka efter att alla andra har firat, för då kan man hitta en bra julgran som någon kastat ut, plus att man kan köpa billiga grejjer på rean efter jul. Födelsdagar glöms bort, men faktum är att Jeannettes pappa ett år gav alla barnen varsin stjärna på deras födelsedagar. Barnen fick titta på natthimlen och välja ut varsin stjärna. Jeannette valde Venus, och hennes pappa suckade då över att det var en planet och inte en stjärna, men planeten blev hennes.


Jeannette Walls

Färäldrarna får till slut ärva ett hus i Phoenix, Arizona och där bodde familjen ett par år medan föräldrarna hankade sig fram på udda jobb. Alla barnen var duktiga i skolan och samtliga gick på ”The gifted program”.
Pappan är alkoholist, periodare, men även något av ett geni. Mamman är konstnär.

Föräldrarna står inte ut med att stanna länge på något ställe, och när man tvingas lämna Arizona bär det av österut, till pappans hemstad i Welch, West Virginia, en liten, fattig stad i Appalackerna.
Där lever familjen i ren misär, och där bestämmer sig syskonen för att fly till New York så fort dom bara kan. Sagt och gjort, äldsta dottern flyttar dit, och sen kommer Jeannette efter och till sist Brian.
I New York kommer Jeanette in på college tack vare stipendier.

Syskonen har alltså flytt West Virginia och sin barndom, men föräldrarna bestämmer sig för att även dom söka lyckan i New York...
Visst kommer dom dit, bara för att välja att bli hemlösa trots barnens idoga försök att skaffa sina föräldrar ett liv.

Jag kunde inte lägga ifrån mig denna bok (och nu läser Peter boken med största intresse). Jag läste ut den på två dagar. Den är en sann läsupplevelse och jag rekommenderar den av hela mitt hjärta!
Trots all misär innhåller boken så mycket hopp, HUMOR och jävlar anamma. Läs den!!


Vi har ett märkligt väder här...
Varmt, fuktigt och regnigt och så mörkt. Idag kunde man se denna märkliga dimma över golfbanan.
20 grader och fukt igår, åtta grader idag, och minusgrader och snö imorrn. Va? Var det någon som sa att jag bor i ett egendomligt klimat?


Ha en jättefin torsdag!

30 comments:

Ida i Québec said...

Låter som en väldigt spännande bok!

Här har vi -17 grader, blå himmel och mängder av riktigt gnistrande snö just nu. Det är alltid vackrast tidigt på morgonen.
KRAM

Petra H said...

Det låter som en mycket bra bok, ska skriva upp den på min boklista!
20 grader i december?? Är det alltid så konstigt väder på vintern eller är det ovanligt med så höga temperaturer?

Annika said...

Ida:
En otroligt BRA bok om sanna maskrosbarn.
Ida, jag kommer upp till dig! NU!!
Jag vill också ha -17!! VILL HA!! NU!
You lucky girl, you!!
PLÅTA!!
KRAM!!

Petra H:
Det här är en bok som jag kan GARANTERA att du skulle gilla, Petra!! Försök lägga vantarna på den!
Vädret här är skumt under vintern...Vi bor liksom mellan nord och syd så vi får märkliga väderfenomen. Enadagen kan det vara 20 grader, och nästa dag kan det vara -7. man vet aldrig...men det ÄR ovanligt med 20 grader. Riktigt ovanligt.
Hela amerikanska östkusten verkar ligga under detta märkliga system nu.
Imorrn lär det visst ska snöa...Jamen du hör; SCHIZAT!!!

Kramis!

Anette said...

Jag tyckte också The Glass Castle var jättebra. Knappt man kan tro att det är sant, att de växte upp så.
Idag är dit riktigt regnigt och ruskigt, och vi ska promenera till skolan. Suck, fram med paraplyerna.
Vilka härliga bilder på din utsikt över golfbanan, ser riktigt magiskt ut.

Jemayá said...

Låter som en väldigt intressant bok, måste hålla ögonen öppna om den skulle råka finnas här! Åtminstone har ni inte tråkigt väder :). kram från rätt kalla och snötäckta Jeppo

Bloggblad said...

Det verkar gå en våg av självbiografier av maskrosbarn... jag har läst Svinalänglorna, Maskrosbarn och hört Mig äger ingen. Påminner starkt om varandra. Det läskiga är att sådan pågår bredvid oss hela tiden, så det lär bli fler böcker innan marknaden är mättad och ingen vill läsa fler i den genren.

Det är mer än skrämmande - själv hade jag ett par lekkamrater som barn, som jag nu förstår hade precis den hemska uppväxten.

Annika said...

Anette:
Jag tyckte boken var fantastisk!! Och JW är född 1960, när man läser boken tror man att man befinner sig på 30 talet. Otrolig misör, inte minst i West VA. Skrämmande.
Men vilka starka BARN! Man kan int annat än beundra!
KUL att du gillade den.
Ja, vilket skitväder det ÄR!! Jag ska upp till Reston TC och julhandla.
var precis inne på din blogg så vi måste ha krockat.

Jemaya:
Kan nog garantera att du skulle gilla den här boken, U!! Den är märklig och så SANN.
Sanna överlevare!
OK, jag vill komma till Österbotten också!! NU!!!
KRAM!!!

Matildas fikarum said...

Ännu en bok jag skulle vilja läsa! Tack för tipset. Jag väntar fortfarande på min Svenska Hjärtan-beställning som jag gjorde för över en månad sedan. Enligt Megastore har paketet gått iväg, så det har väl fastnat i tullen då. Jo, jo, filmer från Sverige, det är säkert något syndigt. Jag ser framför mig hur tullgubbarna och tulltanterna förgäves sitter och kollar igenom avsnitt efter avsnitt.

Annika said...

Bloggblad:
Svinalängorna och Mig äger ingen har jag också läst. SÅ BRA BÖCKER!!
Maskrosbarn har jag inte läst. Ska googla den. Låter som ngt jag skulle gilla.
Ja, det är verkligen hemskt att denna misär finns omkring oss hela tiden. Alla böcker utspelar sig dessutom i nutid. Det får en att tänka till lite mer...

Annika said...

Matilda:
Nej, är det sant!! Men du måste ju få paketet snart! SÅ lång tid ska det INTE ta. OM du inte får paketet så ska jag skicka filmeran till dig (men sen får du returnera när du sett dom). Jag vill att du ska se serien igen, den är ju så BRA!!

Ja, den här boken är så otroligt gripande, men samtidigt skriven med sådan humor och sådan livsglädje att man knappt kan lägga den ifrån sig. Rekommenderas!!!

Matildas fikarum said...

Tack, vad snäll du är! Men jag hoppas och tror fortfarande på att de ska komma fram till slut. Kanske det jobbar någon svensk bland paketleverantörerna? Som "lånat". Vad vet man.

Millan said...

Ah den dar lat himla bra! Jag brukar alltid fa bra boktips hos dig! Ska kika pa Borders i morgon. Jag vill sa garna lasa boken om The molepeople men den verkar helt hopplos att fa tag pa har. Ska ta och bestalla den pa amazon tror jag!
Sxer ut som om ni har det vintrigt och fint hos er ocksa!! kram

eastcoastmom said...

Har också läst The Glass Castle för nåt år sen och det är helt otroligt att barnen lyckades överleva. Alls. Dessutom är den bra skriven.

Borde få Maken att läsa den också, han läser bare en massa böcker om ekonomi, politik, historia och filosofi...

Regn ja, gillar inte regn på vintern, det blir så grått och extra blött. Vi har Flood Watch till ikväll, men jag tror vi är ok.

Annika said...

Matilda:
jag menar det, inga problem! men, vi ska verkligen HOPPAS OCH TRO att din beställning kommer fram snarast...

Millan:
Skitbra bok! Riktigt jättebra!!
Jag är helimpad över hur vissa kan lyckas fast dom befunnit sig i djupaste misär.
The mole people är en superbok...en av de bästa, och läskigaste, jag läst!! HOPPAS du får tag på den...
Njeaee..vinterkylan försvann, och ersattes av 20 grader och fukt. idag är det kanske 5 grader och imorrn ska det snöa...Det är helsjukt...
KRAM!!

Annika said...

Eascoastmom:
En höjdarbok!!! Otroligt att dom kunde RESA SIG!! efter den barndomen, och den uppväxten. OJ, man blir matt...
Peter läser den nu, och han är FAST!!
Regnet just nu är inte kul...Hörde att det var flood warning här också, men det brukar aldrig gälla oss...SOM tur är, inte er heller, skönt!!

nika said...

tack för tipset den ska jag inhandla.
vackra bilder...vi har det lite mera grått och trist just nu. temperaturerna skiftar hej vilt och likaså snöfallen. Men jag ska inte klaga vi har haft en fantastisk höst.
ha en bra helg

Anonymous said...

Annika,
Jag är glad att du gillade boken. Marc läste den först och tjatade på mig att jag måste läsa den. Ja, ja - till slut läste jag den och kunde inte sluta läsa. Vilken uppväxt! Vilka öden, vilken bok.
Susanna B.

Saltistjejen said...

Javisst är den helt underbar!!!!
jag älskade den som sagt när jag läste den. Sträckläste den i stort sett. Haha!
Man sitter helt fascinerad och förundrad över hur olika vi är. Hur olika vi tänker och fungerar.
Och ja, trots att den är hemsk och sorglig på många vis så är den som du säger även rolig och härligt energigivande också.
Lire som "Ängeln på sjunde trappsteget" som ju egentligen är en hemskt svart barndomsskildring men som är skriven så att man ädnå blir alldeles varm i hjärtat och skrattar ofta och mycket.
I The Glasscastle minns jag särksilt det om när hennes mamma "hittar" den där diamantringen!

KRAAAM!

Anonymous said...

Åh, den lät verkligen bra! Jag är helt inne på biografier nu. Undrar om den finns att få tag på i Sverige? Annars får jag be min bror köpa med den. =)

Annika said...

Nika:
Skumt väder HAR vi! Just nu ösregn, och kanske fem grader.
Jag vill också ha snö, ju!!
Ja, köp boken. Den är verkligt BRA!
Ha en fin helg!

Susanna:
TACK för att du föreslog den här boken för klubbens räkning. Jag tycker det är en av de bästa böcker vi läst där.
En höjdarbok!!
Vi ses ikväll!!

Saltis:
En höjdarbok!! Jag kunde inte sluta läsa.
Vilka människoöden! Och vilken fighter spirit bland barnen.
Nu ska den bli film, har jag sett.
Japp, jag tyckte MYCKET om Ängeln på sjunde trappsteget också!! Den sträcklästre jag likaså!
Jamenvisst, den där diamantringen ja...Det är ju en rätt stor scen i boken, som man inte glömmer.
kram!

Madamoiselle J:
Kollas online om den är översatt. Tror inte du kommer att bli besviken. Det är en toppbok!!

Anonymous said...

Den har jag läst! (på svenska) Har den i bokhyllan faktiskt. Jättebra bok!
Vi har -5 grader och en hel del snö. Mer snö är visst på kommande, ser ut att bli en vit jul i år! :-)

Desiree said...

Tack för boktipset Annika. Låter som en riktigt bra bok. Jag önskar verklgien att jag hade mer tid att läsa. Just nu är jag tyvärr inne i en period då det blir väldigt lite böcker. Kanske kommer jag igång under julen då jag är hemma. Ja vädrets makter är verkligen helmysko. Igår hade vi varmt och fuktigt och idag är det snorkallt och de hotar till och med med snö!

Mie letar guldkanter said...

Oj! Men du, jag kan skicka över lite snö till dig! Just nu har vi här men på lördag ska det tydligen smälta bort igen så jag passar på o njuter!
Godnatt o kram!

mormor Hannele said...

Jag är nästan ett maskrosbarn, vi fick sköta oss själva, redan före skolåldern (fast nån alkohol fanns inte med i bilden) och jag har flyttat 25 gånger, ska kanske skriva en bok...

Suzesan said...

En helt fantastisk bok. Jag är tacksam för att jag fått läsa den.

Alla maskrosbarn har inte en sån uppväxt miljö som de har. Barnen i boken.
Vidriga förhållanden.

Maskrosor klarar sig överallt och kan till och med växa genom asfalt. Tänk på det om ni se en maskros hur de växer.
De är "världsbäst" på att överleva. Maskrosbarn!
Jag vet!

Det är bra att skriva böcker...om det. Det är starkt och modigt!Utlämnande. De måste ju gå igenom hela sin inre resa själva när de skriver...

Den där boken tog luften ur mig. Helt. Så vacker hon är på bilden.
"Glasborgen" heter den på svenska.
Finns att köpa och finns på biblan ofta utlånad...
Att de barnen överlever de egoistiska föräldrarna och att hon kan skriva en bok med sån värme och kärlek det gör mig matt.
Tur att syskonen har varandra.
Kärleken går som ett vind genom hela boken. Föräldrarna bryr sig ju inte ett dugg om sina barn... bara sig själva. De släpar ju med barnen för att de behöver dem så de slipper göra nåt själva.

Ändå beskriver hon dem så varmt och kärleksfullt.
När jag hade läst den så kändes som om jag hade inte ett enda problem.
Det som gör allt så hemskt är att den är helt sann.
LÄS BOKEN. Rekommenderas varmt.
Jag läste den från pärm till pärm sen tog min son den och sen min dotter. Det är en bok för alla. En bra bok att börja med om man inte är van sån läsning.
Vid diamantringen där trodde jag hon skulle dö. Jag håller med att det glömmer man inte.
Klockan och diamantringen. Jag grät när jag läste boken.


Nu har jag svarat på dina kommentarer som jag missat:)Om likheter och så. Kolla:)Här snöar tjohooo.Därför sover jag inte än. Jag vill se snön...
Det blev en Lång kommentar.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Matildas fikarum said...

Jag ringde just Megastore och de ska skicka ett nytt paket. Det första de skickade har inte kommit i retur till dem så de sa att det nog kommit bort. Vilka snällingar! Hoppas det nya paketet kommer fram.

Annika said...

Annika:
Ja, det är en toppenbok.
Kul att du har läst den!
Grattis till snön. Här pissregnar det...

Desiree:
Jag kan förstå om du har anant än läsning för dig nu.
vädret är äckligt skumt. Idag är det fruset regn som faler här, och det är INTE kul.
Snö i New Orleans...Hos er också?
Kram!

Mie:
JA! Skicka!!
Men ert försvinner väl i en hast så passa på att NJUTA av den du!! Här är det regn, regn och regn...
Kram!

Hannele:
DET skulle vara en superintressant bok att läsa.
Go fot it!!

Annika said...

Suzesan:
VAD KUL att du tycker så mkt om den!! Så toligt att läa dina tankar.
Att dessa barn klarade sig, otroligt!
OCH öndå klandrar hon inte fldrarna en enda ggn!! Kärleken går som ett stråk genom boken. Syskonen är fantastiska!!
Diamantringen och klockan...starka scener.
TACK, för att du skrev om vad du tyckte Suz!
Njut av snön!!
Här är det bara fruset regn. Ska kolla kommentaren.
KRAMAR till dig!!

matilda:
VAD BRA att du ringde!! OCH vad fint att dom ska skicka om filmerna. Hoppas det går snabbt den här ggn!!

Marianne said...

Vilken intressant bok! Den ska jag lägga till på listan. Har önskat mig Låt den rätte komma in, hoppas Klas hittar den. Annars får jag leta upp den när jag åker till Sverige i februari. Men den här borde man kanske kunna hitta här.

Kram!

Annika said...

Marianne:
En sann läsuplevelse!!!
Klas borde kunna hitta "Låt den rätte..." i Sve. Den finns i pocket.
Ovan nämnda bok är bland de bästa i biografiväg jag läst.
Kram!!