Tuesday, September 23, 2008

Tankarna ikväll går till Österbotten...

...där ännu en vidrig skolmassaker ägt rum. Den andra i Finland på mindre än ett år.
Ikväll tänder Karolina, Peter och jag ett ljus för Kauhajoki.

20 comments:

Saltistjejen said...

Det är så hemskt! Så vidrigt! Så tragiskt! Jag finner inga ord.

Annika said...

Saltis:
Visst är det. Shockerande.

Petra H said...

Ja, det är verkligen helt ofattbart att detta har fått hända ännu en gång i vårt grannland. Jag tänker också på alla i Finland och håller tummarna att den här otäcka utvecklingen kan vända, världen är helt galen.

Fritt ur hjärtat said...

Håller med ovastående, det går inte att fatta. Varför i Finland?? Varför överhuvud taget?? Fruktansvärt tragiskt. Bakom ALLA står hela släkter och sörjer, det är många, många.

Elisabeth said...

Det är verkligen oerhört tragiskt! Att polisen dessutom haft inne gärningsmannen på förhör bara dagarna innan gör det hela på något sätt ännu värre.

Marianne said...

Förfärligt och ofattbart.

Jag läste att Finland har den tredje högsta vapentätheten i världen efter USA och Jemen! Vapen är en styggelse och borde förbjudas. Jägare skulle lämna in och signera ut sina jaktvapen hos polisen så att det inte fanns ett enda vapen i privata hem. Olaga vapeninnehav skulle straffas med mycket dryga böter eller fängelse. Då skulle många tragiska händelser förebyggas. Det är jag övertygad om.

Kerstin said...

Det är fullkomligt vedervärdigt! Man vill inte ens sätta sig in i skräcken ungdomarna måste ha känt. Stackars, stackars dom!

Pernilla said...

Det är fruktansvärt!! Att sånt här bara får hända. Tydligen hade polisen även haft gärningsmannen inne på förhör några dagar innan, för dom misstänkte att han planerade nåt. Men hallå!! HUR kan man då släppa ut en sån människa igen? Dom ropar ju på hjälp!

Ja, jag finner inte ord till hur tragiskt jag tycker det är

Kram

Annika said...

Petra H:
Så otäckt och ofattbart. Och där hade polisen tom förhört killen ett par dagar innan det hände.
Visst, detta kan hända precis varsomhelst.

simone:
Ja, det är hemskt. Finland har en sådan liberal vapenpolitik. Styggelse.
Alla tankar går till dom anhöriga och de drabbade.

Elisabeth:
HEMSKT!!
Och att dom haft honom inne på förhör ja, ofattbart.

Marianne:
Ja, jag vet...Tredje i världen, Finland. Otroligt.
Jag håller så med dig. Det skulle inte finnas vapen i hemmen ngnstans. Jägare kan kvittera ut vapen precis som du säger.

Kerstin:
Ja, usch...Skräcken och paniken...Det ofattbara. Det går inte ens att sätta sig in hur dom kände det.
Stackars dom ja, och stackars hela Finland.

Pernilla:
Ja, alla skolskjutare överallt verkar följa samma mönster. OCH här fanns det misstankar redan innan, och så släpper polisen honom. OFATTBART.
Ja, det är så oerhört tragiskt och hemskt.
Kram!

myhouse.webblogg.se said...

Riktigt hemskt att det hänt igen. Usch, mår illa när man tänker på det!

Annika said...

Myhouse:
Visst är det vidrigt hemskt. Ska snart läsa mer om vad som hänt över natten.
Välkommen till min blogg!

Anonymous said...

Våldet kommer oss allt närmare... Vi här i min yrkesutbildningsenhet flaggar idag på halvstång liksom resten av landet. Vi samlade husets ungdomar (16-19 åringar)till en morgonsamling med tänt ljus och tyst minut, och de har haft möjlighet att diskutera i sina grupper, och enskilt med lärare/kurator/hälsovårdare. Det märks nog att stämningen är lite dämpad idag. Också arbetskompisar emellan diskuteras om hur man ska pejla/fånga in de signaler som sådana här illamående, sjuka ungdomar sänder ut. Vi vill ju inte ha en skolvärld bakom höga stängsel, passerkontroller och massvis med metalldetektorer, då har det ju gått riktigt snett. Men faktum är, att här i huset, där ca 670 av våra ca 1500 studerande finns, är det fritt fram för vem som helst att komma in, och caféet och matsalen är ju proppfulla med ungdomar vissa tider på dagen... och som vår rektor sa till mig idag, vi har massor med ungdomar som är jägare med jaktlicens... vart är världen på väg????????

StrandMamman (som för ovanlighetens skull skriver från jobbet)

Annika said...

Strandmamman.
Så intressant att få en rapport direkt från Finland. Tack för att du berättar om hur stämningen är idag. Jag förstår att det är sorg och smärta i luften.
Finland har ju liberala vapenlagar och en massa, massa jägare. Klart att det blir svårt.
den här mannen hade ju redan innan skickat ut så många signaler om hur dåligt han mådde.
Nej, skolor med detektorer och poliser är inget man vill ha. Så är det ju i flera innerstadsskolor i USA, och kanske på landsorten också? Jag vet inte. Men på skolorna i min kommun är det ännu inte så.
Tack för din kommentar, Strandmamman!!

Anonymous said...

Det visade sig att knappt någon alls av ungdomarna hade valt att gå och tala med kuratorn eller hälsovårdaren idag. Den sistnämnda sa, då jag talade med henne strax innan jag gick hem, att det varit så mycket lugnare stämning den här gången än för ett år sedan då vi hade den förra, och första, skolmassakern i landet, då åtta dog. Min reaktion var att att det låter skrämmande, har de redan blivit vana vid att sånt här händer. Hennes kommentar var att hon inte ser det så, utan det är nog rätt att unga inte ska behöva bära alla andras bekymmer och sorger på sina axlar, för det orkar ingen med i längden. Sen är det väl också så att trots att det här hände bara några hundra kilometer från oss så bryr inte våra ungdomar här sig så mycket om det pga en sån sak som språket: här är de flesta helt svenskspråkiga, medan den ort där det här nu hände är så helt finskspråkig och därmed en helt annan värld än den våra unga lever i. Låter konstigt men sant. Skulle det ha hänt t.ex. i Vasatrakten skulle det säkert upplevas som mycket mer skrämmande. Men som vuxen, och förälder, skräms man oerhört...

StrandMamman

Lullun said...

Usch ja, vad hemskt. Tankarna går helt klart till alla berörda.

Annika said...

Strandmamman:
SÅ intressant det du säger, att ungarna liksom blivit "vana".
Visst det hände i finsktalande bygder. jag försrtår om det liksom gör att det blir en gräns. Undrar hur det togs i Närpes som ligger så pass nära Kauhajoki. Närtpes är ju svenskt så det förslår, men ändå...så nära...
Jag förstår att ni fldrar verkligen reagerar och skräms av skolskjutningarna. DET gör ju jag också!!
Ha det så gott och TACK för dina rapporter jag uppskattar det enormt!!!

Lullun:
Visst är det så vidrigt.

Realist said...

Nu har det hänt igen. Vad ska vi skylla på den här gången? Strukturell rasism? Diskriminering? Höga matpriser? Mobbing? För stränga pedagoger? De dåliga ursäkterna börjar rinna ut i sanden. Ännu en skolmassaker har inträffat och denna gång blir det svårare att svepa problemen under mattan. Dessa händelser utgör ett mönster och de pekar rakt mot kärnan i vårt samhällsfundament. När unga tonåringar bestämmer sig för att först kallblodigt döda sina kamrater och sedan begå självmord, måste vi reagera och förstå att någonting är fel - inte bara hos individerna själva, men i vår omedelbara sociala omgivning.

Det som Pekka-Eric Auvinen, som antagligen är denne Matti Saaris inspiration, tydligt såg, efter att ha läst Platon, Linkola och Nietzsche, var antagligen samma sak som Cho Seung Hui måste ha känt när han blev placerad i en amerikansk social skolmiljö: De flesta människor i dag är vilsna, inåtvända, egoistiska och saknar förmåga att se bortom sin egen existense. De lever tryggt och enkelt i ett gigantiskt hamsterhjul, och så länge ingen skakar hjulet, är alla nöjda...

En intressant analys av händelsen:
http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-09-23/Vi_lär_oss_aldrig_Skottlossni

Annika said...

Realist:
Ja, nog måste ngt drastiskt göras för att det ska bli ngn ändring. Det är knappast sista ggn det händer heller, tyvärr.
Vapen, nummer ett, borde inte vara så lättåkomliga. Att polisen i detta fall inte agerade som de skulle långt innan är ju oförlåtligt. Men nu är det hänt och frågan är vad som kan göras så att det inte blir "ngn nästa ggn"?
Jag ska läsa länken du skickat med i din kommentar.

Emmama. said...

Man blir SÅ ledsen, att livet kan sluta så plötsligt, vidrigt! Fint att tända ett ljus!

Annika said...

Emma:
SÅ vidrigt hemskt. Och det lär ju hända igen, och igen...