Friday, September 05, 2008

Show and Tell: Sommarminnen...

Idag drar fredagstemat återigen igång efter att ha legat på is sedan i slutet av juni. Vi fredagsbloggare kom överens om att ta sommerlov eftersom bloggarna ofta för en tynande tillvaro under sommarens vackra dagar då bloggerskorna vill göra andra saker än att sitta vid sina PC’s och Mac’ar.

Men, nu är det september och det är nypremär på ”Show and Tell”. Den här månaden är det Petra Holm på Puerto Rico som står i dirigentpulpen. Dagens ämne är: Ett sommarminne...

Ett enda sommarminne, det blir svårt att hitta endast ett bland sommarens många minnen. Jag vet inte om jag kan, så mycket hände, och så lite hände. Det var en helt normal, härlig sommar som jag mestadels tillbringade på svensk och finsk mark. Jag tror jag kör en lista istället...Med tema sommaren, of course...

* Sommarens Vädrer: Blandad konfekt...Allt från sol och 30 gradig värme till regn och 11 grader. Mix, blandning, varken dera.

* Sommarens kortspel: Det blir oerhört mycket kortspel i familjen under sommaren...Men det kortspel vi spelar mest och helst ÄR Chicago, som är en variant på poker med två köp. Vi är nog alla rätt galna i Chicago, tror jag. Om vi är många spelar vi ”Plump”. OCH är vi alldeles för många så spelar vi inte kort, det går inte...

* Skäristugan var som fullast: När vi var 14 personer, men det går det också. Fast ni kan lita på att vi vill ha vackert väder när stugorna är knökfulla.

* Annat spel: ”Familje Geni” och ”På Spåret”. Jättekul!

* Kusinsommar: ja, för kussarna var det en riktig kusinsommar. Det är nästan så jag känner mig avundsjuk. Jag har aldrig haft några kusiner, och det måste var underbart att kunna få leka, leka, leka med kusiner i samma ålder hela dagarna.

* Sommarens besvikelse: Wasalandia, som vi en gång tyckt så mycket om. Nu inser vi att våra barn är för stora för det tama nöjesfältet. Till nästa sommar blir det en (längre) resa till Power Park istället.

* Sommarens kallaste vatten: Jodå, en dag var 10 grader i Bottenhavets vatten, även i vår vik där det brukar vara ganska varmt. Nä, vi badade inte den dagen...eller jo, det gjorde nog barnen förresten.

* Sommarens godaste läsk: Hartwall päron och Hartwall hallon. Kan dessa två drickor möjligtvis vara godast i världen?


* Sommarens godaste drink en sommarkväll/eftermiddag: Ah, en Gin&Tonic.

* Sommarens varmaste vatten: 23 grader i vår vik. Jodå, den dagen badade alla. Utom någon som ALDRIG BADAR, INGA NAMN NÄMNDA...

* Sommarens godaste mat: Så svårt att säga…Det måste nog ha varit någon av alla våra grillade middagar.

* Sommarens not so much: Inget fiske. Alls. Vi är inga fiskare i vår familj. Helt OK, tycker jag.

* Sommarens bröd: Ah, men finns det något godare bröd än brödet i Finland? Alltså, det GÅR inte att få tag på ett trist matbröd. ALLT är gott!!!

* Sommarens tomater: Närpes är kungariket i Finland vad gäller tomater, och vad kan jag säga? Godare tomater har jag nog aldrig smakat. Tänk om tomaterna här vore som tomaterna i Närpes...ack ja...

* Sommarens mesta mat: Korv---till Karolinas fasa. Korven i Finland är även den MYCKET god!!


* Sommarens ”YESSS”: Vällingby Centrum som har blivit så fantastiskt FINT!!! Jag fick nästan tårar i ögonen när jag kom dit i juni. SNYGGT!!

* Sommarens mysigaste utebar: Flyt vid Slussen.

* Sommarens vackraste stad (och alltid): STOCKHOLM!!!


* Karolinas bästa (jag frågade nyss): de ljusa nätterna.


* Sommarens ”jag lessnar på”: utedasset.

* Sommarens överraskning: Hinjärv Träsk som ligger i gränsen Korsnäs-Närpes. Vilken stor INSJÖ!!! Och jag som trodde att jag skulle komma till ett ..träsk. Österbottens största insjö, yea, I guess...


* Sommarens bästa: Att vi fått ett nytt soldeck!!


* Sommarens bästa show: Närpes skolmusikkårs jubileumsshow med artister. VILKET DRAG!!! Jag var super, superimpad!!!

* Sommarens bästa klädköp: Min fina blus från By Malene Birger. Jag har använt den så mycket!!

* Sommarens ”jag ångrar att jag inte köpte”: Odd Molly kläder.

* Sommarens onlineköp: Boden, Garnet Hill och Sundance. Jag köper mer och mer kläder online, och byter kanske så smått klädstil...

* Sommarens trevligaste restaurang: Lind’s Kök i Bäckliden, Närpes. SÅ gott, fint och fräscht!!


* Sommarens jobbigaste: Landningen på Dulles Airport som var så skakig, krängig och vidrig att både Karolina och jag blev riktigt illamående. Det trots att det var klart och vackert väder och inte minsta lilla vind blåste. Weird.

* Sommarens absoluta sprint: När Kinn såg en björn i Nämpnäs och kutade hem utan att hämta andan en enda gång.

* SOMMARENS 90 ÅRING: Den 30 augusti fyllde min älskade, älskade mormor 90!! Hon blev faktiskt firad i dagarna fem!! Underbart!! Och vår kofta, Saras och min present, passade perfekt. Scarfen också. Jag är SÅ ledsen att jag missade alla kalas, och allt firande. Men, det är så...


Som sagt, detta blev mer av en sommarsummering än ett bästa minne...

Nu ska jag ta mig en titt hos alla fredagsbloggare!!
OM ni är nya så hojta till så att jag kan lägga in er på listan!

Happy Friday!!!


Fredagsbloggare:
Nilla,Simone,Anna,Desiree,
Annika, Anne,
Petra ,Anna-Saltis ,Millan ,AuroraBuddha,Anki,Lullun, Marianne,Victoria,Susanne,Lia,Cecilia,Leopardia
Anne-Marie, Marina, Marie
Strandmamman
M.K.B
Nyanländ temabloggare: Ulrika
Jemaya

34 comments:

Nilla said...

Vilket roligt inlägg! Det verkar ha varit en kanonsommar!
Jag som aldrig har besökt Finland (bara Åland) känner att dit vill jag någon gång!
Ha en skön helg.

Annika said...

Nilla:
TACK!!
Jo, det är helt klart värt ett besök och att besöka svenskfinland är ju sä lätt!
Ha en jättefin helg!!

Johanna said...

Hej tjejen....!
Saknar dig på min sida. ;)
Ville bara säga att jag också kräks på Sarah Palin. Tycker hon verkar lömsk. Och elak. Hon ser så kall ut. Och vass. Och gapa och skika det har vi ju redan märkt att hon kan. Känns även oerhört märkligt att hon står där med en bebis på armen... oerhört konstigt. Lämna ungen hemma liksom?

Ha en bra helg!

Kram Johanna

Fundersam Cecilia said...

Hihi det var ett bra inlägg.Lät verkligen som att sommaren var lyckad.Väldigt bra summering.Å ja måste ju fråga om Karolina idag igen,vad säger hon om skolan? Ha nu en bra helg.
Kram!!

Millan said...

Jag tycker det later som en riktig sommar. Precis sa som somrar ska vara! Inget jakt men ni har anda hunnit med mycket. Det maste vara helt underbart att kunna aka hem och fa all den kvalitetstiden med din familj.
Trevlig helg! Kram

londongirl said...

Härligt inlägg och vilken jättefin bild på Karolina med din mormor! Vad söta de är. :-)

Men Kinn i skogen och möter björn??? Vad läskigt! Klart man inte hinner andas då. ;-)

Annika said...

Johanna:
Absolut!! Jag kommer såklart!!
S.P ja...vad kan man säga? Scary Sara BIG time!!
Usch, johanna, jag känner en viss oro, to say the least.

KRAM!!

Cecilia:
TACK!! Jag har ju redan visat er alla så många sommarbilder så det känns lite som overkill.
TACK, K klagar ICKE!!! Och jag är s´glad för det!!
KRAM!!

Millan:
Jo, det var en fin sommar, och visst blir det kvalitetstid eftersom tiden blir så lång.
KRAMAR!!!!

Londongirl:
Läskigt va? Det där med björnen. Hon såg den i kanten på en åker, mot skogen till. Det bara knakade till. Först blev hon förstenad och sen SPRANG hon...
Ja, visst är det en gullig bild av 90 åringen och 12 åringen!!
Kram!!!

Lia said...

Skojigt inlägg! Det är så kul att vi alla kan tolka dessa teman precis som vi känner för det. Jag har varit duktig och fått upp mitt inlägg tid, för en gångs skull=) Kramar, det är alltid lika trevligt att vara på din blogg!

Annika said...

Lia:
KUL då kommer jag till dig nu!!
Det är så kul att se hur olika alla tolkar temat, tycker jag också.
TACK för att du gillar min blogg. Blir ju så glad!!
KRAM!!!

Marianne said...

HÄRLIGT inlägg om sommaren! Ja, du har verkligen hunnit med mycket utan att jäkta, så som det ska vara. Och det är ju i höga Norden sommaren ska upplevas. Nästa sommar måste jag åka hem och komma ut på landet.

Haha, jag hade också trott att jag skulle komma till ett träsk med gungfly och hjortron och så! Om jag hade åkt dit alltså, det har jag ju inte.

Tänk att din mormor är 90 år! Det syns faktiskt inte på henne. En pigg 70-åring tycker jag att hon ser ut som. Jättefin bild på henne och Karolina.

Hoppas att helgen blir toppen i DC!
Kram!

Annika said...

Marianne:
Min Mormor...Nej, hon ser inte ut som 90. Alla jag känner kallar henne "stor gröbbon" vilket kan översättas till "stora tjejen" bara för att ho ÄR så ungdomlig och ser så ungdomlig ut! Vi har nog rätt bra gener vad gäller åkdrande i min familj.

KUL att du gillade mitt inlägg, Marinanne!
NU ska jag se om ditt har kommit ut. Jag har redan kollat en ggn ska du veta ;-))

KRAMAR!!

Annika W said...

Hej!
Har en tid följt med din blogg. En jättetrevlig och fin sådan. Speciellt trevligt idag att läsa att du besökt Hinjärv träsk i sommar, jag bor i den byn och alla här i byn sköter vi om stranden gemensamt.Roligt att höra att andra också tycker att vi har en pärla i byn. Många hälsningar Annika

Annika said...

Annika:
Nämen VÄLKOMMEN!!! VAD kul!! Fast jag har varit i Österbotten varje sommar i hela mitt liv var det absolut första ggn jag var vid Hinjärv Träsk!! Vilken grej det var!!! OTROLIGT!! Trodde aldrig att jag skulle få se en sådan stor insjö i skogarna i Korsnäs-Närpes...FIN är den!! OCH vad mysigt ni har det nere vid stranden!! GILLADE!!! Nästa sommar sak vi till den andra sjön, som jag inte minns namnet på just nu...den dit man måste knata i 800 meter...DET ska bli jättekul!!!
KUL att du hittat min blogg!!!

Saltistjejen said...

Härlig sommarläsning Annika!
Så kul att få lite mer av din sommar i "detalj". Haha, detta blev ju nästan en "lista" och du är ju listälskare" Så passande!!! :-)
Idag ska jag till konsulatet och förnya mitt pass.
KRAM!

Petra H said...

Jag gillar din tolkning på sommarminnet - jag gillar ju också listor som du vet ;-)
Oj, ni har fortfarande utedass i Närpes?! Är det ett sådant där gammaldags som luktar, eller en nyare variant - de är faktiskt helt ok!
Poker har jag aldrig spelat, Plump tror jag en gång men annars är jag ingen hejare på kortspel (Skitgubbe är nog det enda jag kan!). Men det blev faktiskt lite kortspel i vår sommarstuga också, på midsommarafton när alla hamnade inomhus pga regn!! Kanske jag kommer att spela oftare nu när jag har en fin Obama-kortlek från National Archives ;-)
10 grader är faktiskt inte helt ovanligt i Hanöbukten heller på somrarna, allt beror på vindarna...
Trevlig helg och stor kram!

Annika said...

Saltis.
ja och AMEN till att jag är en listfreak. Nu kom det en till!
Haha...Ja´g har ju redan delgett så många minnen OCH bilder så det fick bli så här istället...
Lycka till på konsulatet, men det ska nog gå bra!!
Kram!!!!

Petra H:
KUL att du gillade inlägget. DU är ju boss nu allt, så...
Yes, indeed...i vår sommarstuga har vi fortfarande ett gammalt illaluktande dass, byggt 70...Men mina fldrar tar så väl hand om det så lukten brukar inte vara så farlig. Men man är ändå less. Vårt dass är helt klart ett av dom tristare dassen. Många har superfina utedass, och många i sommarstugorna har ju vattentoa också, så...Och det ska väl vi också ha nu när det ska dras ner kommunalt vatten till stugorna.
Jag tycker det är kul att du har en Obama kortlek :-)
10 grader är ingen lek....hutter...
Ha en fin helg.
KRAM!!

Desiree said...

Det var en jättebra och härlig sommarsummering du lyckats få ihop här. Riktigt bra första fredagstema tolkning du fått ihop. Visst är Stockholm sommarens vackraste stad. Jag får se till att ta mig en drink nästa sommar på Flyt. Finskt och Danskt bröd är mina absoluta favoriter. Riktigt gott och riktigt grovt och härligt att sätta tänderna i. Åh vilken njutning. Jag är också mycket förtjust i just att spela olika typer av familjespel eller kort. Det är ett riktigt mysigt sätt att umgås på. Mera sådant helt klart. Vad kul att du fick chansen att uppleva och få fira din mormor. Hon ser verkligen pigg och fräsch ut för att vara 90! Fint foto på henne och Karolina tillsammans. Ha en toppenhelg.

Kram
Desiree

Jemayá said...

Hej! Jag tänkte försöka hänga på med fredagstemat också...sådär lite i efterskott, ska skriva nu med detsamma! Blir säkert inte så inspirerat, ordentlig förkylning på gång :(. kram till dig!

Anonymous said...

Haha, här fanns en hel del jag håller med om!

Wasalandia: Japp, det är tamt men än så länge duger det åt våra tjejer som hade jättekul där. Men om ett par år styr vi också kosan till Power Park!

Finskt bröd: Sååå gott!

Finsk korv: Bäst! Så mycket godare än svensk korv! Min pappa hade med sej en frysväska med finsk korv när han kom hit på besök häromveckan :-).

Angående Lind's Kök så hade min mamma hört mycket gott om det och vi tänkte fara dit och äta men det blev ju inte av :-(. Kanske nästa år!

Va, såg hon en livs levande äkta björn i Nämpnäs förresten? Jag skulle också ha sprungit utan att hämta andan!!

Hanneles paradis said...

Vilken härlig lista och somriga bilder,
soldeck, vi kallar det för dansbana :)
Ha en fin helg, kram.

Fritt ur hjärtat said...

Fiffigt uppläg, rolig läsning, fina bilder:-) Ser uat att varit en finfin sommar!!

leopardia said...

ojoj, jag har missat att det dragit igång. jag får fixa till ett inlägg senare idag istället.
jag håller med fritt ur hjärtat här ovan; fiffigt och roligt inlägg :)

Humlan said...

Härlig lista med en klar sommarkänsla!

Tina said...

Härliga minnen! Tack för att du delar med dig Annika :-)

Lullun said...

Så kreativ du har varit med alla dina fina (och några inte fullt så positiva ;-) ) minnen! Jättekul läsning. :-)

Victoria said...

Vilken bra lista med sommarminnen, en sån skulle jag också vilja göra om jag hade haft bättre kom-i-håg...! :o) Kram/Vic

Emmama. said...

Jattekul att lasa om din sommar! Jag kommer hoppa pa fredagstemat, verkar hur kul som helst! :)

Petra said...

Tänkte skriva något om hur skojigt att ni hittat till Hinjärv, men ser att Annika redan skrivit det! :) Jag är ju hemma från Taklax, där Hinjärv har två stränder. Även om den i Bodbacken är mycket, mycket mera välskött och fin.

Jag, som också älskar listor, gillar så klart också att läsa om dina sommarminnen! Riktigt kul! Kanske jag lånar denna lista någon dag, bara jag hinner sätta ner lite tid på den!!

Anonymous said...

Vilken häftig lista!
Och fina foton. Speciellt fotot på Karolina och din mamma antar jag?

Massor av sensommar kramar!

Anette said...

Låter som ni haft en toppensommar! Kul lista!
Vet du, jag och Emily landade också på Dulles i början på augusti och landningen var fruktansvärd! Precis som du säger så var det vidrigt! Alla barnen i planet skrek Ouiiiiii varje gång planet krängde till, jag var tvungen att säga till Emily att sluta för hon gjorde det också. Jag var livrädd men försökte ju verka lugn för Emilys skull.
Usch, jag gillar inte att flyga i vanliga fall, så det var ingen hit.
Undrar om det är nåt fel på autopiloten eller vad det är som pågåt med SAS!

Annika said...

Desiree:
Vad kul att du gillade min sommarsummering. Jag kunde omöjligt bara ta ett minne.
Och ja, Sthlm är vackrast i världen. Vilken stad.
Brödet i fin och dk är bara så BÄST. Tänk om man åtminstone kunde få en av brödsorterna här i US, suck...
Nu är helgen slut. Ny vecka imorrn...suck.
Kram!!!

Jemaya:
Ja, jättekul att du har hoppar på, tycker jag.
KRAM!!


Annika:
Absolut, jag är säker på att Wasalandia är helt lagom för dina barn. Men dom har ju ny ledning och dom har dragit ner rejält på sina attraktioner.
Power Park tror jag på!
Japp, min svägerska såg en björn längst bort på en åker i Nämpnäs, hon hörde knaket och sen såg hon den...Tror du hon blev rädd eller rädd...Haha,,,stackars Kinn.
Och ja, jag tycker absolut ni ska åka till Linds Kök nästa sommar. SÅ bra!!!

Annika said...

Hannele:
Haha, ja nog kan man kalla det för dansbana också...
Kram!

Simone:
Kul att du gillade det hela...
Trevlig vecka får jag önska nu!

Leopardia:
Jamen nu är ju du in the game too. Kul att du gillade inlägget!

Humlan:
TACK, kul att du gillade listan.

Tina:
Inga problem. Det är bara roligt för mig!

Annika said...

Lullun:
KUL att du gillade att läsa det här...Du vet, jag är lite svag för allehanda listor :-)

Victoria:
Vad roligt att du gillade läsningen. Du får gärna ta efter om du vill :-)
Kramar!!

Emmama:
VAD kul att du hoppar på temat. Då länkar jag upp dig på fredag!!

Annika said...

Petra:
Aha, vad roligt...
Ja, jag var så enormt förvånad över storleken på Hinjärv Träsk!! OTROLIGT!!! Att hitta en sådan insjö i skogarna i närpes-korsnäs trodde jag inte skulle hända.
Som jag skrev till Annika så ska vi till den andra sjön nästa år.
Så du är från Taklax.
Bodbacken var en fin liten bygrupp, tyckte jag. Min Mormor har talat en del om jordhuset där.
Petra, det är bara att låna listan!! Skitkul isåfall!!

Jess:
KUL att du gillade läsningen. Nej, fotot är av min Mormor, 90 och Karolina...Fast jag vet, hon ser mkt ung ut!!

Anette:
Ha, hade du också en jobbig landning med SAS. GUD vad jag hatar sådana. Man sitter med hjärat i halsgropen helatiden...och det värsta är när ngn skriker till. Då känns det som om hjärtat ska stanna i kroppen...hualigen...
Usch ja...När vi landade var det dessutom det finaste av väder så jag FATTAR inte...Jobbigt är det hursomhelst...