Friday, September 12, 2008

Show and Tell: Flaggor.

Petra på Puerto Rico är den som står för fiolerna för september månads ”show and tell”, eller ”fredagstemat” eller ”visa och berätta”! Idag är det flaggor som gäller här...

Hmmm...Låt se, jag är nog ingen större fan av flaggor. Jag har tex inte någon svensk flagga på bilen, jag har inte en amerikansk flagga som vajar utanför min ytterdörr. Man kan nog säga att jag inte bryr mig nämnvärt om flaggor på det hela taget. Däremot tycker jag om att gissa olika länders flaggor, jag är ganska bra på det. Det har jag tagit reda på genom olika tester som ligger på nätet, haha. Ja, det är ju det jag säger; nätet är en fantastisk källa både när man letar efter något man BARA måste finna, eller om man bara surfar runt straight out of boredom. Då hittar man flaggtester och annat smått och gott.

Men, jag har tre flaggor i mitt köksfönster. Tre flaggor som är gjorda i trä och som jag en gång köpte på Sweas julbazar i DC. Dom flaggorna tycker jag om...Sverige, för att det är mitt fosterland och för att det är där jag har mitt ursprung och för att det är det land jag älskar.

Finland, för att det är ju där jag också har mitt ursprung, åtminstone mitt sommarursprung. Jag har mycket Finlanssvenskt i ryggmärgen. Som ni alla vet älskar jag mitt sommarhus i syd-Österbotten. Så, Finland är en gjuten flagga i mitt fönster.

USA, för att det är ju här jag bor. Det tog tid för mig att acceptera att jag verkligen bor i USA. Många år. Det är inget land man lätt landar i och bara säger: Ah, men det är ju som i Sverige, JUUUH + att man har alla filmer och all tv här FÖRST + att allt e så billigt och det finns såååååååååå himla mycket, typ...Ballt liksom bah, inga problem att anpassa sig
...JO’RÅÅÅÅÅÅ om man har den inställningen kan man lika gärna dra hem till Svedala igen. DET tar tid, en herrans tid. Men när man väl har landat inser man att man lever ett himla bra liv här. FAST, nu börjar jag svamla och jag inser att detta borde bli ett helt eget inlägg. SÅ det får det bli också...I nästa vecka då. Men jag tycker numera att jag har det bästa av tre världar, därav flaggorna: Sverige, Finland och USA...

Och här in the Us of A bor jag ju i delstaten Virginia. Virginia som är den första sydstaten. Det kunde jag inte riktigt fatta när jag kom som au-pair till Arlington, VA, år 1990. Va? Virginia en SYYYDSTAT??? Näääähhhhh . Fast, i sanningens namn så är Norra Virginia, Northern Virginia, där jag bor inte alls som en sydstat utan det är mer hetsig storstadpuls och karriärmänniskor som omger mig här, och här bor jag på en väldigt tillrättalagd plats i mitt kära Reston. Allt ska hända snabbt, snabbt, helst igår. Hetsigt. MEN, vi behöver bara åka en liten bit söderut--- söder om Fredericksburg-- så börjar vi snacka låångsammare tempo och bondland, jodå med viss södernkänsla också, såklart. Men knappast som i den djupa södern...but still...

Och därhemma i mitt älskade Sverige bor jag ju i Stockholm som har S:t Erik på sitt vapen. Stockholm är en stad jag ibland kan sakna så mycket att det liksom viner till i bröstet. Det finns inget ljuvligare än att gå en långpromenad i Stockholm, det är underbart alla årstider. Alltid. OCH för att inte tala om Stockholms alla mysiga fik! NÅ, vad är väl som svenskt fika? Med svenskt fikabröd? ...INTE mycket. PLUS att det är ju där jag har min familj och mina kompisar.
I det underbara och älskade Österbotten ser man denna flagga vaja nästan överallt. Det är Svenskfinlands egen flagga, den röda och den gula. Faktum är att jag blir väldigt GLAD när jag ser den! När jag ser den vet jag att jag är i finlandssvenska bygder. Härligt! Den vajar mest utanför privathem och sommarstugor och mer sällan på officiella platser.OCH här är kusinflaggan från i somras, tjejkusinernas flagga utanför det sk Klubbrummet alias Jungfrukammaren som ligger i vår sommarstuga nere vid Ledörssundet.
Så här kan det se ut på dörren till ett "klubbrum".

And that is all I have to say about that...

Önskar er alla en jättefin fredag. Själv ska jag till Doktor DENTISTA och det ska regna hela helgen, men what the HEY, jag är glad ändå!!!


Fredagsbloggare:
Fredagsbloggare:
Nilla,Simone,Anna,Desiree,
Annika, Anne,
Petra ,Anna-Saltis ,Millan ,AuroraBuddha,Anki,Lullun, Marianne,Victoria,Susanne,Lia,Cecilia,Leopardia
Anne-Marie, Marina, Marie
Strandmamman
M.K.B
Ulrika
Jemaya
NY FREDAGSBLOGGARE: Nina

OCH, om någon ny vill vara med är det BARA att hojta till. ALLA är välkomna!!!

36 comments:

Panter said...

:) Samma här. Jag är ingen flaggmänniska, men maken däremot. Vi har flaggor här, men ingen flaggstång... maken vill ha en och önskar sig det. Jag ska inte påstå att jag aktivt jobbar för det, jag liksom inte hör de önskningarna vid större födelsedagar.

Det känns oftast bra när tandläkarbesöket väl är över, så det har du att se framemot:)

Annika said...

Panter:
Jag tror vi är en liten bunt som inte bryr sig så mkt om flaggor. haha, jag FÖRSTÅR att du inte hÖR hans önskning. Det skulle inte jag göra heller :-)
Ja, det blir nog bra med tandisen...Efter det kan helgen börja.

Sporty Spice said...

Hoho, jag är flaggmänniska med stort F. Har två flaggklistermärken på bilen, en påsydd på träningsväskan, en på cyklen, en som vajar i vinden på verandan ... Vet inte om jag försöker "pinka Sverige-revir" eller nått. Vad fina träflaggor du har. Skulle ju ha köpt sådana i Sverige men glömde. Får önska mig i julklapp. Men att de fanns som Stars & Stripes också, det har jag aldrig sett. Vet du var man kan köpa (förutom på SWEAS julmarknad)?

Sara said...

Sis, jag är inte heller någon flaggmänniska, skulle nog glömma bort att fira upp och ned i rätt tid(solupp/nedgång och allt vad det är...). Men gulligt med kusinflaggan såklart, klubbrummet är så sött! Usch, nu längtar jag till stjärrot!!
Fint väder här idag, äntligen. H och jag ska till Cirkus ikväll och se genrepet av Uggla/Rheborg/Ulveson, det ska bli kul. Kanske en drink på Gondolen sen? Eller nåt.
Lycka till hos tandis, håller tummarna för dig, älskar!!!!

Nilla said...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A5nelands_flagga

anna of sweden said...

Men hallå! Så där ser ju Skånes flagga också ut. Lustigt!

Annika said...

Sporty:
Du är min raka motsats...Det är lite kul det också. Pinka in svensk-reviret, haha!!
why not!!!
Träflaggorna köpte jag in till Sweaas julbasar en ggn i tiden. Jag hade massor härhemma innan vi körde in dom till DC (en massa annat också men)...Men jag minns att jag beställde dom från Trälarssons i sverige. Kolla nätet. Annars har jag inte sett dom alls här i US.

Sara:
Nä, inte jag heller. Tror inte vi har med oss det arvet alls hemifrån.
Klubbrumsdörren ÄR så söt med deras rosa-gula flagga...ÅÅÅÅhhhh...
KUL med Uggla/Rheborg/Ulveson...Gillar verkligen Ulveson. Bara man ser honom blirman ju full i garv!
Ha så kul ikväll SIS!!
Älskar!!

Nilla:
Menar du att jag ska kolla likheten mellan skånes flagga och svenskfinlands så vet jag det redan. Dom är lika. Fast i svenskfinland ser man den mer som en vimpel.

Annika said...

Anna:
Precis...Men i svenskfinland ser man den mer som en vimpel än som en ren flagga. Visst är det lustigt :-)

Petra H said...

Ha ha, visst ser den skånska flaggan ut som den svenskfinska ;-) Men jag läste precis, när jag gjorde min research till mitt inlägg att den finska flaggan nästan blev gul och röd innan man bestämde sig för vit och blå (http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Sk%C3%A5neland)!!
Jag är som Sporty-Petra, jag älskar flaggor! Jag måste komma ihåg att köpa en puertoricansk flagga innan vi flyttar härifrån! Jag har en likadan träflagga som du har, men skånsk, plus en egen-gjord svensk från sy- och träslöjden! Hm, undra var den har blivit av - nu blir jag fundersam, jag hade den i Bryssel men vet inte om den kom med till Puerto Rico!?
Förresten vi har också foto på dina flaggor i fönstret, O fotograferade dem när vi satt och snackade - tänk, redan 2 veckor sedan!
Stor kram och trevlig helg!

Fundersam Cecilia said...

Jag kan inte påstå att vi sliter ut vår vägg flagga här hemma.Det är mer och sällan jag ser den uppe.Hoppas det går bra hos tandläkaren,inget roligt besök dock.Här är det inte en regndroppe i sikte på hela helgen,hoppas på att de har rätt.Men jag saknar en grå dag och bara kunna mysa inne och få en massa vettigt gjort.
Ha en trevlig helg!

Kram

Annika said...

Petra:
Haha, JO jag kan tro det. Visst är det LUSTIGT att dom är lika, men i Finland ser man den mer som en vimpel, inte som en flagga. I skåne är den väl helt och håller flagga, eller hur?
JAPP, och det har levat kvar i svenskfinland och dom har tagit den som sin egen flagga nu. DET tycker jag är kul.
Du får inte glömma att köpa med deig en PR flagga när du drar därifrån.
HA det så jättebra!!
KRAMAR!!!

Annika said...

Cecilia:
HAHA, nej jag förstår det ;-)
Äsch, tandis går nog bra...det är bara koll.
Här är det grått, men varmt...Nu ha jag hört att det ska bli fint på söndag här. Fast, tjaa---du vetjag tycker ju om gråväder ;-)))

Ha en fin helg.
Kram!

Fritt ur hjärtat said...

Nej minsann jag är inte heller någon flaggmänniska. Tyckte du ädnå hade en ådra med tre flaggor i fönstret!!
Gillar fanorna på 1:a maj när jag tänker efter, men det nästan inte gills... Hur känner du dig i skåne?? på fel plats typ? :-)

Annika said...

Simone:
YES, I am PUSHING it med dessa flaggor i fönstret, jag VET!! HAHA! Men dom är fina, och dom år stå kvar...
Jag har knappt varit i Skåne, men jag vill dit. Med tanke på alla supergulliga skånskor som bloggar kommer jag nog att känna mig hemma ;.) Och dessutom är det ju så vackert (har jag ju sett på bild då'rå) och från planet när jag lämnar och landar på Kastrup :-)))
Just det, jag gillar också fanorna på första maj i Europa (här ser man ju inga för aldrig det).

Petra H said...

Nu har jag missat något - heter din tandläkare verkligen Dentista?? Lycka till iaf!

Millan said...

Jag tycker om flaggor nu, just for att jag bor i utlandet, men nar jag bodde hemma i Sveige var jag inte heller nagon flaggmanniska. Det ar ratt sa kul att lasa allas inlagg idag och lasa om hur olika flaggor har olika betydelser for oss!!

Hoppas det gar bra hos tandlakaren!!

Trevlig helg. Kram

Annika said...

Nä'rå...Petra...Det är titeln på en barnbok Karolina älskade en ggn, Dr Dentista. Min tandläkare heter Bidhe...;-)))

malou said...

Vill bara säga hej, för det är länge sedan jag lagt en kommentar hos dig. Men jag läser varje dag! Jag har en liten svensk flagga i trä som åker fram på varenda födelsedag, då får man ha den bredvid sin kopp eller tallrik eller whatever. Och så har jag massa norska flaggor att vifta med på 17. mai!

Annika said...

Millan:
JO, man blir ju helt klart mer patriotiskt i utlandet det är helt rätt...Och som jag skrev hos dig så reggar jag direkt när jag ser en svensk flagga på ngns bil. Alltid. Detär lite kul.
Fredagstemat är så kul! Vi tolkar det så olika, och det gör det hela så intressant.

Ha en jättefin helg. Kram!

Marianne said...

Hahaha, ja du låter verkligen GLAD i dag! Jag tänker nog inte så mycket på flaggor heller, inte mer än när man ser många olika och känner igen bara några få men sträcker lite på sig när den svenska är med : )

Fast vi har faktiskt en liten turkisk någonstans nere i förrådet när jag tänker efter. Men ingen svensk. Måste nog skaffa en svensk i trä, sådan som du har. Jag skulle tro att man kan köpa dem i svenska hemslöjdsaffärer. Och om man är i Washington kanske i Swedish House (eller vad det heter).

Lycka nu till hos tandläkaren!!!

Desiree said...

Dina tre små träflaggor är verkligen söta och väldigt passande. Jag har bara den svenska. Vad kul att Svenskfinland har en egen flagga. Där fick jag lära mig något nytt. Det du skriver om att landa och anpassa sig i USA är sååå sant! Det är verkligen så jag känner. Jag har nog inte riktigt landat här ännu fast jag bott här i över 2 år. Det tar helt klart tid som du säger. Alla tror lätt att det är så enkelt att det är så lika. Jag trodde nog det själv innan jag hamnade här. Jag bor ju i en äkta sydstatsstat och jag kan dock intyga att livet här verkligen går i ett lååååångsamt tempo på ett helt annat sätt. Även om Stockholm inte är någon större metropol så är det mycket mer storstadspuls och tempo där än här. Ha en riktigt bra och skön helg.

Saltistjejen said...

Jag ör ingen flagggfantast jag heller. Men kan tycka det är kul ibland. Vi fick ett spel "När och Fjärran" för ett par år sedan och där är det bla flaggfrågor. Haha, jag chansar ALLTID, fast en gång fick jag Finlands flagga och då var det lätt! ;-)

Dina träflaggor ser jättefina ut. Ngt sådant vore lite skoj att ha, men vi har faktiskt inte en enda flagga här vare sig svensk eller amerikansk-

Och jag tycker också det var ustigt att det är likadan flagga i Skåne som i Finlandsvenska bygderna!

Ha en riktigt härlig helg nu Annika!
Kramar!

Jemayá said...

Det är verkligen värdefullt att du bär med dig tre olika kulturer - och att du bejakar dem alla. Ett väldigt trevligt inlägg!!!! Sen tycker jag det är jätteskoj att vara med i dethär med fredagstemat och bli mera allmänbildad (visste inte att skånes flagga liknande vår!) och se olika tolkningar av temat! Ha ett fint veckoslut! kram

Lia said...

Hihihi, vi kände nog likadant här, det var inte det lättaste av teman...personligen har nog SKOR varit det som låg närmast mig själv! Men vi fick ju till ett inlägg i alla fall, och jag håller med dig fullt ut: älskar skåne, men stockholm...finns i hjärtat! Vackra, svala, glittriga, ståtliga Stockholm! Kram

nina said...

Jättefina träflaggor du har, och vad fint att du har tre olika flaggor som symboliserar tre olika länder som alla betyder mycket. :-) Jag är ingen flaggfantast själv men en sån flagga skulle jag kunna tänka mig.

Sambon däremot ÄLSKAR flaggor (och dalahästar, och midsommarstång, och kräftskivehattar...) så jag har fått ta med en massa svenska flaggor och prylar hit till Costa Rica. ;-)

Jag är med på fredagstemat idag förresten för första gången! :-)

Matildas fikarum said...

Men Annika, det är väl St Erik som är Stockholms vapen?

StrandMamman said...

Tack för ett trevligt flagg-inlägg!
Hälsningar från Svenskfinland :))

Annika said...

Malou:
Kul att du tittar in! Jag förstår att det blir mkt flaggviftande i Norge :-). Kul att den svenska flaggan får vara med på ett hörn, om så bara hemma hos dig :-)

Marianne:
Nej, flaggor är väl inte mitt strörsta intresse, kanske. Men visst är det lite roligt ändå.
Det gick fint hos tandisen, inga hål...och fina tänder, hahaha!
Idag regnar det inte.
Flaggorna säljs nog på samtliga hemslöjdsaffärer hemma, och kanske på svenska affärer här. Du vet av hemslöjdskaraktär. Det finns ngra få lite här och där. House of Sweden kanske, kanske har men det är tveksamt.

KRAMAR!!

Desiree:
Visst är träflaggorna söta. Dom får stå kvar i mitt köksfönster :-)
Det tat en herrans tid att landa. Man ska inte inbilla sig att det bara är att slå sig till ro i USA. Nej, det tar tid...
Ska skriva om det i nästa vecka.
Och jo, jag kan tänka mig att det är lååångsamt in the deep south. Såkert är det dubbelt i mångt och mkt, både jobbigt och bra.
Kram!!!

Annika said...

Saltis:
Sådana där spel älskar jag, som när och Fjärran. DET är så roligt att spela! OCH man lär sig en hel del på kuppen.

Tack, vad kul att du gillar mina träflaggor. Det är också allt jag har i flaggvägg. Leker lite med tanken på att sätta en sticker på bilen, men jag vet inte...

Kramar, och idag är det sol här, inte regn....

Jemaya:
KUL att du gillade inlägget. Jag är också glad att jag ahr tre kulturer. oCH att Karolina får ta del av dom samma på ett självklart sätt.
OCH jag är jätteglad att du hoppade på temat. Det är verkligen kul!! Jag hoppas att vi kommer att fortsätta temat länge, länge!!

Kram!

Lia:
Inte helt lätt. Igår kollade jag din blogg men då hade du inte hunnit skriva ännu så jag ska snart ta mig in till dig och kolla.
Som sagt, jag måste till skåne!! Jag blir bara mer och mer nyfiken!
KRAM!!

NINA:
SÅ roligt!! DÅ ska jag länka upp dig!! Jättekul!! Kommer och kollar!
TACK, vad kul att du gillade träflaggorna. Ja, dom känns lite lagom. Du får köpa med dig sådana nästa ggn du åker till sverige.

Matilda:
Nu är det fixat.


Strandmamman:
KUL att du gillade det!!
NU ska jag strax komma till dig, igår hade du ju inte hunnit med det än.

Tina said...

Tack för den där informationen! Jag hade ingen aning om att finladssvenska flaggan och skånes var så lika! Tänk nu förstår jag nästan varför jag trivs i skåne :))

Rosvikstjejen said...

Efter att ha sett ditt inlägg började jag fundera över det här med flaggor. Har jag någon hemma???
Efter lite letande hittade jag en yttepytteliten svenskflaggs långt inne i städskrubben.

Sedan hittade jag en bok med klistermärken i. Den var full med flaggor från hela världen. Hm.....

Men sedan kom jag på, när vi hade huset på Blidö då hissade vi Svenska flaggan när man skulle. Vi hade en liten fasadflagga då vi var där.
Men här i Kista, Vem bryr sig???(känns det som)

********************

Angående ditt inlägg om 11 september var det otroligt starkt. Vilken enorm händelse som påverkade allt och alla.
Jag sitter här med tårarna rinnande ner för kinderna. Tänk den oro som ni fick utstå. Undran över nära och kära. Usch!!!

Kramisar o trevlig söndag

Hanneles paradis said...

jag har två flaggor i mitt köksfönster :)

Marianne said...

Annika! När jag gick in på Site Meter nu på morgonen var det tillbaks till det gamla! Kolla!

Och lösenordet är ett du har fått av dem med mejl. Helt annorlunda än man själv hade valt.

Kram!!!

Annika said...

Tina!
Ja precis där har du svaret på att du trivs så bra :-)

Rosvik:
Haha, en liten ytte-pyttig flagga...Jo,men det är väl OK.
Jag förstår att det inte känns s¨där jätteviktigt att flagga, det tycker ju inte jag heller, fniss...

11 sept, jo det är en dag som aldrig släpper greppet. Det som hände den dagen hoppas jag aldrig händer igen.

KRAMAR!!


Hannele:
JAg kan gissa vilka :-)

Marianne:
Jag var precis på sitmeter, och det gmala var tillbaka!! TÄNK om det kunde få vara så nu. Jag fick aldrig ngt mailfrån sitmeter med ngt lösenord i. Inte konstigt att jag inte kan se min sida.
Kram!!

m family goes västerut said...

Det finns ett svenskt bageri i Chicago, Andersonville. De har både prinsesstårta, biskvier, semlor och annat. Kan vara värt en resa bara det...

Kram från L i Indiana!

Annika said...

MFGV:
Välkommen till min blogg!
Jag har varit där, i Andersonville och ätit just prinsesstårta (som inte var så god :-) ). Köpte dock en del godis. Andersonville var gulligt, tyckte jag...

Kul att du hittat till min blogg!
Kram!