Thursday, April 19, 2018

KUL, Medverkan i Vaken igen, DNA-resultat för Peter, och Knytblusar
Hej och godmorgon torsdag!
*   KUL!

Så roligt det var med det stora intresse så många av er visade mitt inlägg igår som handlade om "svår" amerikansk mat.
Jättekul med så mycket tyck och tänk omkring den biten. Jag lovar att jag ska skriva ytterligare inlägg om amerikansk mat inom snar framtid. Som jag skrev, det finns massor att ösa ur då det kommer till detta.*  Vaken!

Härommorgonen var jag med i Vaken igen. Igårmorse närmare bestämt.
Det blev ett lättsamt och puttrigt samtal om Comeys nya bok, våren och examenstiderna som ligger framför oss.
Om ni vill lyssna på inslaget så ligger det nedan. Ni borde komma direkt till min medverkan.  Det kan hända att Lisa Ekdahl sjunger en strof innan inlägget kommer, men sen ...


*   DNA.

Peter har fått svar på sitt DNA-prov nu.
KUL att ta del av. Det roliga med honom är att så många av hans släktingar tagit detta test också, så han blev uppkopplad direkt mot dem på Ancestry. I min närmaste släkt har ingen tagit provet, så jag får inga sådana matchingar. Jag får match på “fourth-fifth-sixth cousins” och sånt. Pysslingar och bryllingar kanske, om ens det? Nej, ett släktskap rinner väl ut någonstans också, tänker jag.
Här är Peters resultat, och faktiskt har jag lagt in Peters syster Melindas också. Så att ni ska få se hur lika-- och olika-- helsyskons DNA kan se ut.


Peter                                                                                      Melinda

7%                England                                                      42%
32%              Irland/Skottland/Wales                        24%
44%              Västra Europa                                          11%
3%                Iberiska halvön                                       10%
13%              Skandinavien                                            8%
0%                Östeuropa                                                 2%
1%                Finland/NV Ryssland                             2%
0%                Sydeuropa                                                 1%


Det roliga är att han och hans helsyster Melinda faktiskt skiljer en hel del. De har samma uppsättning, nästan exakt densamma. MEN just hur mycket de har av de olika delarna skiftar en hel del.
Intressant.
*   Knytblusar


Alltså Svenska Akademien. VAD är det för sällskap? Jag har med största intresse följt, och läst, om skandalen där. Jag tycker precis som det stora fertalet av er att det är rent för JÄVLIGT!!! Precis som de flesta av er stöttar jag Sara Danius. En kvinna fick offras för något en man, och flera män, ställt till med. Hon fick gå, fastän hon inte ville.
Nu har snubbarna i SA, många av dem, visat upp sin allra sämsta sida. Ja, jag är svensk i utlandet och jag SKÄMS. Det är ju inte SÅ att man INTE skrivit om det här, för det har man. I de två största tidningarna i hela nationen, The Washington Post och The New York Times.

Idag är det manifestation i Sverige för Sara Danius. Den största sker i Stockholm klockan 17 vid Börshuset. OM jag hade varit hemma hade jag gått dit och sällat mig till de stora skaror som kommer att komma dit. Min mamma och syster ska åka in, sååååå glad för det!
Det måste ändå kännas enormt värmande inom Sara Danius trots all skit. Hon har verkligen svenska folket bakom ryggen.

Knyt era blusar idag. Team Sara all the way!Bild från svenska Elle.

Ha en riktigt fin och bra 19 april!

18 comments:

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

* Så roligt med radiomedverkan. Riktigt kul att du fått en så regelbunden punkt där :-D

* Och kul med DNA-testet! Så intressant att se jämförelsen mellan två syskon (speciellt när det är helsyskon), och att det faktiskt kan skilja så pass.
Precis nu när jag läste ditt inlägg kom jag på att det skulle vara riktigt intressant att se enäggstvillingars resultat sida vid sida...
De borde ju rent logiskt få exakt samma resultat, men vem vet...?

* Jag är oftast väldigt ovetande när det gäller nyheter, då jag tyvärr är dålig på att hålla kolla på nyhetssidor, samt inte prenumererar på någon dagstidning.
Så jag uppfattade inte det här med svenska akademien förrän jag märkte hur det började ploppa upp arga röster i sociala medier.
Så jag googlade lite för att ta reda på vad det handlade om, men är inte till hundra procent insatt ännu.

MEN jag har verkligen förstått att sv. akademien bara är ett stort jävla mansgrisigt gubbdagis som fastnat i 1800-talet, och inte ens försöker komma loss därifrån!

Jag tror nog att jag (hoppas jag) hade tagit mig till manifestationen om jag bott i Sthlm. Men det får väl finnas i mina tankar idag istället :-)


Hoppas du får en bra torsdag!
MVH /Erica

Anne-Marie said...

Du har blivit en riktig “radio star". :) Måste vara kul att få vara med i svensk radio. Som du skrev hos FB förstår jag att det kan bli tjatigt att prata politik bara för att du bor där du bor.
DNA-tester verkar vara väldigt poppis nu. Jag åt lunch med min fd chef alldeles nyligen och hon hade också gjort test och fått resultat att hon hade mycket skandinaviskt påbrå. Litet kul tyckte jag.
Svenska Akademins drama har jag varit dålig på att följa faktiskt - läste på nu. :) Har självklart läst om avhopp och liknande men hade inte hela bakgrunden. Det börjar kännas som “information overload" (tycker jag) både när det gäller nyheter i Sverige och här i USA.
Ha en bra 19 april du också! Kramar!!

Pettas said...

Radiostjärnan från USA! :) Kul Annika! Roligt att lyssna på också.

Jag antar att man måste få en tolkning på sina DNA-tester av en expert för att riktigt förstå. Ser man på Peters och Melindas svar så kan man ju lätt tro att brevbäraren har varit på besök, så olika är de trots helsyskon. ;)

Det är en soppa allt vad gäller Svenska akademin. Jag tror inte vi har fått veta allt ännu, hur det verkligen ligger till. Varför har inte kvinnorna sagt till förr, är min undran dock. Det ser inte alls bra ut. Sen får men nog också komma ihåg att allt triggas upp av massmedia till proportioner som inte är av denna värld.

Vad är sant och vad är inte sant? Men fortfarande förstår jag inte varför kvinnor tige i församlingen så länge. Det får ju bara inte gå till så som det sannolikt har gjort. En soppa är det, som inte gör rättvisa åt Svenska Akademin. Man får hoppas på att det städas ordentligt i knutarna nu och att ordning infinner sig igen, men mera jämställt än någonsin tidigare.

Ha en fin torsdag!

Miss Marie said...

Åh, ska lyssna på det där klippet sen, spännande!

Ja, Svenska Akademin, vad ska man säga... Gubbgrisröra till max. Skönt att det kommer till ytan så det kan rensas ut lite, #metoo för med sig mycket rörande i grytor, men det behövs och förhoppningsvis leder det till något bra!

Steel City Anna said...

Absolut, skäms är ordet. Men det är ju gubbarna som ska skämmas :) man tror nästan inte att det är sant!

Ska lyssna senare på Vaken. Kul att du är med så ofta!

Idag åt jag amerikansk frukost in your honour :)

Annika said...

Erica:
TACK, det är roligt. OCH extra skönt då jag inte behöver snacka politk, som den här gången. Det föredrar jag ju. Vill snacka om mer allmängiltigt amerikanska "fenomen".
SANT och SANT, Erica. Jag har ju faktiskt mina bröder, de är enäggare. DE borde verkligen göra detta. Du säger ngt jag inte ens tänkt på!
MEN visst, det borde de, och det skulle vara så intressant att ta del av det. Sen också hur mkt de skiljer sig från mig och min syster.
Peter och Melinda har verkligen samma uppsättning, men så olika spritt. Mkt intressant.
Det här med SA har jag följt stort. Helt otroligt alltså, vilket gubbvälde.
OCH detta är Sveriges snillen och elit. De lärda av lärda.
USCH!!
Ja, idag får vi som inte är där verkligen stå upp för Sara Danius vi också!!
Ha en bra dag!!

Annika said...

AM:
Haha, eller inte ...
Men det är lite kul att vara med, bara jag slipper vara politisk röst. SÅ stönigt. Jag pratar heller om allmängiltiga amerikanska grejer.
Tror folk gillar det också, Det politiska har de så många andra som kan såååååååå ofantligt mkt bättre än jag, som egentligen har för lite intresse för just politik.
DNA är mycket poppis. Många har fått stora överraskningar därigenom. Dock inte i denna här familjen.
SA har jag inte kunnat låta bli att gräva ner mig i eftersom jag tycker det är så vidrigt. Eliten av Sveriges snillen beter sig som svin och en kvinna ska offras.
USCH.
Information overload lever vi nog med i dessa tider.
Kramar!

Annika said...

Karin:
Hehe, eller INTE ... Frågan är hur många som hör på radio kl 5:09 på morgonen.
Det är kul att vara med ibland, bara jag slipper snacka så mkt politik.
Ja, det är intressant med DNA, men de har samma arv. Det syns tydligt, bara så olika fördelat. OCH de är olika också. Peter är blondare än syster.
Tror man ärver väldigt olika av sina fldrar.
Ett syskon ärver mer av en bit, och ett annat ngt helt annat. Intressant är det. DET som verkligen var intressant i Peters fall var att man kunde följa hur hans förfäder emigrerat, och vart. OCH allt stämde på det vi vet via släktforskning etc. Fortfarande ingen indianstam som dykt upp i DNA hos ngn. En stor fet familjemyt var det alltså.
Det är tack vare metoo som så många våga ta bladet från munnen nu, även i SA. Men visst kan jag hålla med sig också.
En soppa är det, och jag skäms över det. Det gör jag faktiskt.
Ha en fin och bra torsdag!

Annika said...

Marie:
Ja! KUL :-)

SÅ grisigt i SA att jag skäms. USCH!
Och vem offras, jo en kvinna. SOM vanligt. SÅ långt har vi alltså kommit. Alltså ingenstans.
Precis, det är ju metoo som fått det att koka. Både här och där. Inte en dag för tidigt.
Herregud.

Ha det så gott nu, Marie!!

Annika said...

Anna:
SKÄMS är fasiken rätta ordet. Avsätt snubbarna. Gör OM!!!
Sant, egentligen, vi behöver ju inte skämmas för det, men jag gör det ändå å Sveriges vägnar.
JA! Kul lyssna gärna!
Det är ett lättsamt samtal denna gång.
AHA, haha, vad bidde det för frulle?
:-)

Pettas said...

Jag förstår förstås att det är så trots helsyskonstatus. Jag behöver ju bara se på mig själv och mina numera "saliga" syskon. Samma föräldrar och ändå så olika. Jag kunde inte låta bli att skoja lite grann bara.
DNA är spännande!
Avseende Svenska Akademin och mina funderingar om varför de kvinnliga ledamöterna inte har sagt något tidigare , är för att jag räknar med att kvinnor på den nivån har förmåga att säga till utan ett Metoo i ryggen.
Hoppeligen så blir det ordning i oordningen snart!
Allt gott!

Annika said...

Karin:
Precis, samma kortlek med olika utdelningar, haha!!!
Jag skulle SÅ gärna vilja att mina tvillingbröder gjorde detta. De är enäggare, och det skulle vara så intressant.
Metoo har hjälpt så många, många, många. Det är den revolutionen vi ser nu. Den har bara vaknat. I SA är nog gubbväldet enormt, gammaldags och superrsegt. Gammaldags som det är där överlag. Svårtt att stå upp emot, även för de starka kvinnor som är där. Gubbarna är fler. tror det är rena rama kalabaliken där och att det måste göras om totalt.
Tvivlar på att det blir ordning där anytime soon, tyvärr. Men jag fick finfina bilder av mor och syster från manifestationen. DET var härligt att se!!
:-D

Anne said...

Nu har jag lyssnat på dig, bra som vanligt! Gillar dina inslag, bra att du länkar varje gång så vi vet när du varit i etern. Det där med college och universitet vet jag det är många hemifrån som inte vet, nu kan jag ju inte såå mycket om den världen eftersom jag inte har barn som är i den svängen som du men bara med foten i skolvärden så lär man ju sig liiite mer om de högre nivåerna också.Men visst, mycket är ju en främmande värld för mig med, du kan ju allt då du gått genom alla nivåer nu.
Tycker många hemma, åtminstone de som jag känner och som frågat, verkar tro att college är "sämre" på nåt sätt och att universitet är "bättre" och en högre nivå. Min uppfattning är att college och uni är precis samma sak, två ord för samma sak. Men de är på precis samma nivå. Som du sade i radion. Sedan är det väl kanske så att det som kallas community college är nåt annorlunda dock, eller har jag hajat det fel? På ett community college finns det väl inte samma möjligheter ta examen som på vanliga college/uni utan då är det kanske lite "sämre" (i brist på bättre ord).

SA ja... Jag har också följt och följer med nästan ohälsosamt stort intresse. Det är nåt med den här härvan och den där instiutionen som verkligen engagerar mig trots allt. Jag har blivit förvånad över hur mycket jag bryr mig, trodde inte det. Samtidigt så är det ju nu som med en bilkrock, du vet, man åker förbi en tragedi som hänt men kan inte sluta vrida på huvudet för att se och frossar i den andra vidrigheten efter den andra som kommer upp. Snacka om att alla reality shows ligger i lä här...
Jag skäms också, även om det ju inte har nåt med mig personligen att göra men jag kan som utlandssvensk skämmas å Sveriges vägnar för det gör mig ledsen när skitsaker händer i Sverige. På riktigt alltså, det är ju en parodi och fars det som pågår där. Snacka om att ha tappat all respekt för den fina, anrika institutionen. Jag kan faktiskt inte se hur de ska reparera sitt anseende och respekt, jag tycker de är patetiska och gubbväldet, korruptionen, värderingarna, allt är på så låga nivåer. Som sagt, jag har helt tappat respekten för SA.

Men så kul med Peters test OCH vilka skillnader det var med hans syster. Mycket, mycket intressant. Jag vet inte varför det förvånar mig men när jag tänker efter så är det ju helt självklart det är så. Som jag såg du skrev i en kommentar, varje barn ärver olika delar av sina föräldrar och olika mycket av varje del. Dessa DNA tester bekräftar ju egentligen det där med att syskon på alla sätt och vis (utseende, personlighet osv) ofta är så olika. Hur varje person är sin egen unika individ och mix.
Jag har faktiskt också fått mitt resultat! Ska skriva mer om det till dig om inte annat. Precis som väntat, inget chockerande men mycket kul ändå.

Kram!

Humlan said...

Jag vill bara lite kort tacka för gårdagens inlägg! (Jag mår lite dåligt, så jag har inte orkat läsa kommentarerna eller dagens inlägg än, men jag ska göra det när jag piggnat till.)
Jag läser en hel del amerikanska böcker och har undrat över just maten och matvanorna, så ditt inlägg var perfekt, nu förstår jag vad det är de äter.
Nu ska jag ta min kopp te och lägga mig på soffan och slöglo på tv.
Kram!

Annika said...

Anne:
TACK, det är roligt att höra. Blir så glad!! Det är ju inte precis vardagsmat för mig även om jag varit med ofta nu.
Just det, college och uni. Egentligen är det nog så att unis är sådana som har grad-school också. Alltså där man tar sin graduate degree, doctorate etc. Men jag orkade inte gå in på det. FÖR det är ju i princip samma sak det där m college och uni. Bägge fyraåriga.
Community college är tvååriga, och de har väl inte riktigt samma klang som fyraåriga colleges. Men man kan börja på CC och sen flytta till ett fyraårigt då man tagit sin examen fr CC. Från ett CC får man en ska associate degree.
SA är galet, och så förfärligt, tycker jag. Jag skäms över de där gubbväldet där, och de gamla stoffiga traditionerna. Alltså, hela nobelpriset är ju skamfilat iom detta. Hemskt.
Precis, det är som en bilkrock, håller helt med.
Fy fan så trist, rent utsagt. Allting som har med detta att göra.

Det är ju så, två föräldrar är som en kortlek, korten delas ut, och sen ärver man olika. Samma uppsättning, olika fördelningar.
Snälla, låt mig få veta!! Skriv till mig via FB o berätta, Jag är så nyfiken!!!


Kramar!!

Annika said...

Humlan:
Å nej, hoppas att du snart mår bättre.
MÅ du snart må topp igen.
SKA absolut skriva mer om ämnet vad det lider. Roligt med all feedback på det.
MÅ BRA kramar!!

eastcoastmom said...

Soppan Svenska Akademien är verkligen förfärlig. Jag hade knytblus för att visa mitt stöd, men åh vad jag önskar att det inte skulle behövas. In this day and age är det verkligen bedrövligt.

Annika said...

AM:
Visst ÄR den!! Ja, absolut. In this day of age!!
Man baxnar.
OOO vad jag önskar att jag hade varit där. OCH ner med gubbväldet där. Fy fan, rent utsagt.