Thursday, April 12, 2018

En radiodokumentär ni måste lyssna på, Under an Arctic Sky, The Office och TACK!!!
Godmorgon alla torsdagsmänniskor!!


Vi hoppar på punkterna direkt idag!
*   Fantastisk radiodokumentär!PÅ tisdagarna kan man se mig vandra runt södra Reston med ett stort leende på läpparna. Ibland ser folk mig skratta RAKT ut!! Det är då jag lyssnar på Skäringer och Mannheimer. Älskar den podden så otroligt mycket! Jag både nickar i medhåll och kan emellanåt inte hålla tillbaka ett skratt.


IGÅR sågs jag nästan gråta på min PW.
Jag var tvungen att bita mig i kinden för att inte tårarna skulle börja rinna.
Anledningen till var att jag lyssnade på en dokumentär på P1, och den tycker jag att ni också ska lyssna på medan ni går en riktigt LÅNG runda, eller städar hemma, eller bara känner för att lyssna på  ett stycke BRA radio.
Denna gång lyssnade jag på  “P-1 Dokumentär, Hempas Kamp—blodförgiftningen”. Det är en dokumentär i två delar, ett avsnitt är cirka 50 minuter långt. Så ta er en LÅNGpromenad och lyssna på detta fantastiska program om två riktiga kämpar, Hempa och Kalle.
Hempa blir svårt sjuk i sepsis efter en till synes oskyldig halsinfektion, så sjuk att man tror att han ska dö. Han får underarmar och ben amputerade. Han tillfrisknar från sin sepsis, men hans njurar är skadade, så skadade att han får dialys flera gånger i veckan. Då bestämmer sig en gammal barndomsvän att ge Hempa sin ena njure.
Vi får följa dessa två killar som bägge är i 40-årsåldern, före operationen, under ingreppet och efteråt. Vi får också höra familjemedlemmar berätta.
Detta är en sådan infernaliskt bra och gripande dokumentär. Ni måste göra er en själva en tjänst, lyssna på den!!!Hempa och Kalle. Bild från Sveriges Radio.

Tänker göra ännu en shout out till Sveriges Radio. Vilket fantastiskt medium det är. OCH vilka program som där görs.
Jag är djupt tacksam över att jag kan lyssna på det jag vill där. Appen är SÅ bra.
TACK SR!! jag vet att jag sagt det massor med gånger men det TÅL att upprepas.
Jag lyssnar bara på Sveriges Radio vad gäller svenska kanaler. Mäktar inte med de kommersiella med reklam och skit.*   Under an Arctic Sky


NU ska ni också få ett tips på en dokumentär på Netflix. Här får vi följa några av världens bästa surfare i sina jakter efter den perfekta vågen. Det är bara det att istället för tropiska turkosa hav handlar detta om Ishavet.  OM vintersurfing medan norrskenet flammar över dem i den arktiska natten. Allt detta sker på nordvästra Island i december månad.
Jag satt mest och var helt fascinerad över dessa surfare och av deras mod. Landskapet är dessutom  halva tjusningen med dokumentären—fantastiskt ju!!
Jag har bara mellanlandat på Island (massor, massor med gånger) men aldrig stannat kvar på ön. Jag har god lust att göra det,  tillbringa ett par dagar där. Vandra där, åka runt med bil och verkligen ta mig en titt på detta otroliga land.
Har någon av er varit där?Bild från Netflix


*   The Office


Jaha, det blir visst bara underhållning och dokumentärer i dagens inlägg. Nu kommer en sit-com till råga på allt. Även denna på Netflix.
Jag såg aldrig The Office på TV då den visades. Egentligen vet jag inte varför? Det blev bara inte AV.
Intresset vaknade då jag läst Jenna Fischers bok, The Actor’s Life, som Karolina bad mig läsa. Jag bestämde mig för att se ett enda avsnitt, bara för att se Jenna. OCH sen fastnade jag, och likaså Peter.
Alltså, vad underbart KUL och bra denna serie är. Älskar att beta av ett par avsnitt varje kväll. Antar att de flesta av er redan sett denna serie?
Jag tycker verkligen den är briljant. OCH skådisarna är så RÄTT, så rätt för sina roller.
En masterclass i perfekt rollbesättning (casting).Bild från paste music.

*    TACK!


Kul att så många av er “hojtade till” då jag skrev om musik igår. Om hur vi lyssnar på, och köper musik, idag.
Det blev ett nostalgiskt inlägg som nog egentligen borde ha hamnat under epitetet “Nostalgi-Annika”.
Roligt också att så många av oss minns lika från uppväxten. Det vill säga, våra föräldrar hade radion på hela dagarna. Hade de inte radion på spelades olika band. I mitt fall blev det mycket svenskt som Cornelis, Taube och Thorstein Bergman. Men även Manhattan Transfer, Shirley Bassey och Frank Sinatra. Det var även mycket ur den svenska musikmyllan, Dan Andersons, Birger Sjöbergs visor och liknande.
Men också mycket äldre visor än så.
Det är en musikskatt jag bär med mig än idag.
När jag är hemma hos mina föräldrar än idag står radion på så gott som hela dagarna. Mysigt och hemtamt. Jag, å min sida, har det tyst omkring mig härhemma. Så där skiljer sig mycket från min uppväxt.
När vi är i stugan vid Sundet står Radio Vega på från morgon till kväll (finlandssvensk radiostation).
Det var jättekul att läsa det ni alla skrivit. Tack för det!Nu går vi fyra-fem dagar med jättevarmt väder till mötes hos mig.
Jag ska strax ta med mig Canon och dra iväg till en närbelägen botanisk trädgård. Ni får nog anta att det blir en bildbomb imorgon ...

Ha en fin torsdag!!

10 comments:

enannanannika said...

Jag bodde på Island 1,5 år (1996-98) och det var där Håkan och jag träffades. Innan dess hade jag varit på Island en gång tidigare (julen 1994) med min dåvarande pojkvän som var islänning. Fantastiskt och fascinerande land, och islänningar är väldigt trevliga och gästvänliga. Skulle gärna åka tillbaks en dag.

Steel City Anna said...

Låter härligt med värme o blommor. Regn, bara regn hos mej.

Ska läsa kommentarerna om musiken.

Håller med om SR, och om Skäringer-podden. Tyckte Lunch med Montelius var sjukt roliga också när de pratade om Gudrun Sjödén. Skrattade högt!

Annika said...

Annika:
FÖRSTÅR att det ÄR fascinerande, Annika. Jag har ju bara sett det från Icelandair. OCH suckat över flygplatsen i Keflavik, haha.
Måste göra slag i saken och stanna kvar där ett tag. Icelandair brukar ha erbjudanden om sånt. Denna dokumentär fascinerade mig totalt. KUL att du träffade Håkan där!

Annika said...

Anna:
Japp, jag ska snart ge mig av, de öppnar tio. Så jag tänkte hänga på låset, hehe.
Ja det finns sååååå mkt bra på SR och denna dokumentär var helt otroligt bra. Jag bara gick och gick och lyssnade med allra största intresse. Kämpar!!
Just det, Lunch m Montelius måste jag gå tillbaka till :-)

Monica said...

Ja det är så otroliga dokumentärer ibland, vi kan vara på väg nånstans och så kommer det så där en som tar tag och vi bara sitter kvar och blir tysta.

Låter härligt med besök i Botan, förstår att du fotade mycket.

Här är midnatt nu så jag säger godnatt fast lite tidigt för dig:-)

Annika said...

Monica:
LYSSNA på den. ÅÅÅÅ du kommer at bli så tagen!!
Sov så gott, jag stannar uppe ett tag till ;-)

bobcat said...

Du ska absolut göra en stop over på Island, du kan stanna upp till 7 dagar på en vanlig biljett. Förutom att ha bott på Island ett år under sena 1990-talet har jag jobbat på en isländsk resebyrå där vi producerade våra egna resor i 13 år. Under den tiden kom jag fram till följande tre favoriter, ett besök i Blå Lagunen (ja det är jättedyrt nuförtiden men värt det), en ridtur på islandshäst och en god middag bestående av kockens val på Grillmarket. Sen finns det så många fler möjligheter till upplevelser, men man hinner ju inte med allt på en resa. Jag har trots mina otaliga besök massor kvar att upptäcka.

För fotografer är Island ett mycket spännande val, då är det bäst att hyra bil och köra runt på egen hand. Det är något speciellt med ljuset där, en del känner det som att himlen är lite närmare. Du kan ta fantastiska bilder en vacker dag men även dagar med sämre väder bjuder på möjligheter till mer dramatiska bilder. Under sommaren sträcker sig den gyllene timmen inte bara en timme.

Har du några frågor är det bara att höra av dig!

Susanna Dodson said...

Under an arctic sky is so good! And he is a fantastic photographer as well - follow him on Insta @chrisburkard !

Annika said...

Bobcat:
SKA verkligen försöka gå till det ngn ggn. VILL!!
TAR dina fina tips till mig.
Vill gärna hyra bil och komma ut ur stan och se LANDET!!
kan just tänka mig att för en fotograf är det rena drömmen. OJ oj!!!
TACK Bobcat!!
Hoppas det blir av inom inte alltför många år.

Annika said...

Susanna:
Fantastic. I¨ve seen it twice. A gem!