Friday, November 04, 2011

Show and Tell: Allhelgona/jag minns

Happy Friday!

En vecka har gått fort igen.
Det är dessutom ny månad, och vi har bytt värdinna på fredagstemat.
Nu hälsar vi Karin välkommen.

Idag ska vi berätta lite om Allhelgona/jag minns.

Jag har inte många minnen från Allhelgonahelgen från alla de år jag bodde i Stockholm. Den gick mig obemärkt förbi, faktiskt.
Vi var då en liten familj med bara en enda släkting i Stockholm, min moster. Ja, familjen var inte stor annars heller.
På Allhelgonaafton hade vi inga gravar att gå till.
Jag kan inte heller minnas att vi promenerade på Bromma Kyrkas kyrkogård eller på Råcksta Begravingsplats. Det kanske vi gjorde, men jag har absolut inga sådana minnen.

På Närpes kyrkogård vet jag att det är bedövande vackert på Allhelgona, men jag har aldrig sett det med egna ögon eftersom vi sällan och aldrig var där i november månad.Vi var heller aldrig nere i Blekinge på Allhelgona, därifrån min pappa kommer. Tyvärr måste jag skriva att mina ihågkomster från Allhelgonahelgen är så ringa.

Det var bara början av november, grått, regnigt och alldeles för långt till Advent och jul, tyckte jag nog. November vara bara en enda lång, grå sträcka som räckte fram till första Advent.
Julens intåg såg jag lite som redan den 22 november då min moster fyller år. Då, när jag bodde hemma, brukade vi nästan alltid ge henne ett adventsljus, ni vet ett sådant som räknar ner dagarna till julafton. Hon brukade alltid få en julblomma också. SÅ blir det om man råkar fylla år relativt nära jul.
Vi tyckte alltid så SYYYND om henne också som råkade vara född under årets mörkaste och tråkigaste månad. Men trevliga födelesdagsfester var det alltid, och min kompis Helena var ofta med och firade moster också. Iår känns det trist att inte vara hemma den 22 november eftersom moster då fyller 70. Jaja...

NU kom jag verkligen ifrån ämnet, men sanningen är den att jag inte har så mycket att säga idag.
Här i USA uppmärksammas, vad jag vet, inte Allhelgona alls. Dock, det kan också vara så att jag har NOLL KOLL, men jag tror inte alls att man firar dagen. Iallafall är det inget man talar om utanför kyrkan så att säga, och eftersom jag inte är kyrklig av mig så vet jag inte mer om det hela...
Peters familj har inte heller någon släkt som är begravd omkring Washington.

OM jag vore hemma i Stockholm den här helgen, eller om jag vore i Närpes (ännu hellre) skulle jag med stor andakt beträda kyrkogården och ta in allt det stora och vackra.
Med detta önskar jag er en god fredag och så ses vi här imorgon igen om ni så önskar.


Nilla,
Desiree,
Annika,
Erica
Saltis
Musikanta
Inga-Britt
Helena
Olgakatt
Bejla
Pettas
Lotta
Ewa
Victoria
Malin
Magdalena

27 comments:

Marie said...

Jag tror inte Allhelgona uppmärksammas alls mycket i Sverige, egentligen. Tror nog det bara är de kristna som uppmärksammar det, eller så är det helt enkelt så att de flesta i min släkt är kremerade och vi har helt enkelt inga gravar att gå till! Jag tycker dock att det är väldigt vackert att gå förbi kyrkogårdar så här års, när det är ljus vid nästan varje gravsten. Det är så vackert.

Annika said...

Marie:
Nej, inte mkt uppmärksamhet förutom alla gravlyktor, men just kyrkogårdarna är nog ett enda hav av ljus. SÅ fint.
Hur är det hos er? Är det ljus överallt på kyrkogårdarna i Munchen?
Visst är det vackert. Skulle gärna se det hela.

Lotta said...

Ett hav av ljus på kyrkogården, det är Allhelgona för mig. Så min erfarenhet liknar din Annika.

November har blivit en annan slags månad här. Jag gillar den nog bättre numera men samtidigt har jag tappat lite av den känsla som november hade i Sverige med förväntan inför advent, glögg, julmarknader, julbord och bakning.

Kramar!!

Annika said...

Lotta:
Ja, så är det ju. Jaghar dock inga minnen av helgen, egentligen.
November är så fin här. Här hjälps så mkt upp tack vare Thanksgiving.
November hemma för mig var nog inte så mkt julkänsla, inte DÅ iaf. Jag skulle säkert ha känt annorlunda idag.
Kram!

Tankevågor said...

Innan man har någons grav att gå till så tror jag inte att man tänker så mycket på just den här helgen.

Jag brukar tända ljus för min mamma, pappa och bror här hemma på pianot den här helgen, eftersom jag nästan aldrig kommer till deras gravar.

Men det ÄR förunderligt vackert med alla ljus den här helgen om man ser någon kyrkogård! Och visst märker man av att det ska bli den här helgen så till vida att i handelsträdgårdar säljs vackrare och vackrare blomsterarrangemang för varje år till gravarna inte bara de vanliga kransarna. Såg det på Ulriksdals Slottsträdgård för några dagar sen.

Kram Lisbeth

Annika said...

Lisbeth:
Du kan ha en stor poäng där. Verkligen.
Den slog mig aldrig. jag reflekterade aldrig över den.
Så fint med alla tända ljus, måste vara dom en dröm att se en stor kyrkogård med alla dess gravlyktor.
Som jag sa, jag skulle gärna gå på en nordisk kyrkogård och ta in allt.
Kramar!!!

Desiree said...

Vilka vackra bilder. Nä jag håller med om att All helgona inte firas i USA. Det stod i tidningen idag att det är en Keltisk tradition som vi i Sverige har plockat upp någongång på 30-talet så det är inte en sådan gammal tradition här heller. Jag ser fram emot att fota lite vid kyrkogården imorgon. Det är så otroligt vackert och stämningsfullt med alla ljusen.
Jag kan nog tycka att det är positivt att kanske fylla år just i november. Man behöver lite festligt just när det är som mörkast men ändå är det en bit kvar till jul. Hade hellre fyllt år i November än December då det är fokus på så mycket annat. Jag hoppas din moster får en finfin födelsedag i år då hon fyller jämt.
Ha en fin helg i Reston.
Kram!

Annika said...

Desiree:
Nej, jag tror inte att dagen firas här alls. Visste INTE att det var en så pass ny tradition.
Ja, visst är det väl kul att fylla år i nov, en ljuspunkt. Men det tyckte ju inte vi snorunga då det begav sig..vi brukade reta henne för det.
Och ja, visst är det väl mkt roligare att fylla år i nov än i dec, för då blir det ju verkligen tårta på tårta.
Du får gå ut och plåta ngn kyrkogård den här helgen, Desiree. Det måste vara så otroligt vackert!!
Kramar!

Loppan flyttar västerut... said...

Vilka goa Fredagsteman, tror att jag hoppar på tåget om det är ok?

Allahelgona. Hmm. Helig dag för mig, en dag för eftertanke. Vet inte varför egentligen men enligt tradition går människor i min hemstad man ur huse för att besöka när eller kär eller ingen speciell på kyrkogården. Magisk kväll, ljus, en känsla av stor kärlek ligger över kyrkogården. Många går tätt omslingrade eller i armkrok eller hand i hand, ljus o höstblommor, fint pyntat o ordning o reda. Tankar om saknad, men också om tacksamhet. Att gå in i kapellet, tända ett ljus, sitta en stund i stillhet och tänka på dem jag älskat o förlorat. Tänka på andra som saknar o känna tacksamhet för att jag FÅR sakna o för mig handlar det inte om religion eller tro alls. Men så fint att jag förmodligen hade storbölat även om jag inte hade en grav att besöka. Nu har jag ju det, ganska många att gå till, farmor o farfar, mormor o morfar, moster o morbror o mamma. Tack o lov ligger alla på samma kyrkorgård!!
Känns lite fattigt i år att vara borta men ok ändå.
I min hemstad har det varit så att många av okunskap tror att Halloween är det samma som allahelgona. Det har blivit lite lustigt o jag förstår att många kanske har tagit illa vid sig om något spöke ringer på dörren efter att man precis kommit hem från kyrkogården. Tack o lov har nog saker o ting benat ut sig o folk lärt sig skillnaden.

Trevlig helg Annika, o förlåt om jag skrev en kommentarsnovell...

Annika said...

Åsa:
KUL om du hoppar PÅ!
ska jag länka upp dig då?

Jadu, eftersom jag varken har släkt eller gravar i min hemstad Stockholm så har besöken till kyrkogårdar den dagen varit ringa.
Jag har inga som helst minnen av den dagen på ngt speciellt sätt övh.
Men för den sådan som du förstår jag att en dag som imorgon betyder jättemkt!
Så vackert och innerligt det låter!
SÅ fint.
Eftertanke.

Ja, att Halloween är så förvirrad hemma får vi bara beklaga. Halloween har blivit våldtagen i sverige, och jag anser nog att den bör sluta firas där eftersom INGEN vet hur den ska firas.
Jag förstår att folk blir förbannade om ngn kommer och ringer på dörren runt allhelgona och skriker bus eller godis!
No.
NO!!
Jag hoppa att det benat ur sig i trakterna runt Jönköping.

Stora kramar!!!!

Grekland nu said...

Kanske en orsak till att du inte har några minnen är att du växte upp i Stockholm? Där är man ju helt klart längre ifrån kyrkogården och alla former av traditioner. Sen håller jag med Lisbet som skrev tidigare att seden nog blir viktigare om man har någon nära anhörigs grav att gå till. Önskar dej en trevlig november - advent är inte långt borta...

alegni said...

åh, så vacker dagens bild är!
vi brukade inte uppmärksamma allhelgonahelgen mer än att vi besökte morfars (senare också mormors) grav i gamlakarleby. för några år sedan gjorde jag ett "altare" där jag ställde ett ljus och inramade foton på våra närmaste som gått bort eftersom vi numera inte bor nära någon av de kyrkogårdar där våra anhöriga är begravna. i år tror jag faktiskt att jag skippar altaret eftersom vi inte kommer att vara hemma i morgon. men ett ljus ska vi nog tända när vi kommer hem mot kvällen.
KRAM och ha en fin helg!

Annika said...

Inga-britt:
VISST är det så. Jag är uppvuxen i Sthlm, men har ingen släkt där. Alltså hade vi inga gravar att gå till.
Men nog firas Allhelgona där också, kyrkogårdarna brinner av gravlyktor-
November i USA är inga bekymmer för mig. Här har vi snart Thanksgiving och sen är det jul. Jag skulle nästan önska att det fanns en till månad innan jul. Tycker hösten går svindlande fort...
Ha en fin helg!

Ingela:
TACK!!
OCh jag ska inte tala om när den är tagen för det går stick i stäv med Allhelgona, men du kan nog gissa...
Vad fint med altare och ljus hemma. Gillar verkligen tanken.
O, gissa om jag skulle vilja vara på Närpes Kyrkogård imorrn.
KRAM!!

Pettas said...

Mycket vacker bild av lyktan!:) Tycker om den.
Det är nog mycket så för min del också, jag minns inte att Allhelgonahelgen var stor på något sätt när jag var yngre och bodde "hemma" men senare i livet har jag varit tillsammans med andra som tycker om att besöka kyrkogårdarna just under Allhelgona. Men mera om detta i mitt eget inlägg som kommer snart:)
Ha en fin helg!
Kramar!

Annika said...

Karin:
TACK!
Nej, så är det för mig. Vi hade ingen släkt i Sthlm, och inga gravar, så det blev en helg som inte betydde ngt speciellt. Numera skulle jag ta den till mig mkt mkt mer.
Jag skulle njuta pch förundras.
Kramr!!

Annelis hantverk said...

"Vår" kyrkogård är visst så underbart vacker denna tid och även jultiden med alla lyktor som lyser i skymningen! Jag gillar också Korsnäs där min mormors/morfars grav finns. Allhelgona för mig är så otroligt stämningsfull! Jag firar även min födelsedag kring den helgen.
Jag önskar dig en finfin helg!
Kram Anneli!

Christina said...

Ja ett hav av ljus på en kyrkogård är min bild av Allhelgonahelgen. Är en fin högtid, vi gick alltid till mormor och morfars grav och tänder ljus. Nu får jag sända dom en tanke ändå. I onsdags firades "The day of the dead" i San Francisco som är en mexikansk högtid (tror jag) där det var en parad och människor byggde altare och tände ljus för "sina döda". Är nog det närmaste Allhelgona jag stött på här. Trevlig helg!! Kram!

Saltistjejen said...

Jag har inte heller så många direkta minnen av just allhelgonadagen/helgen. jag minns att vi gick till kyrkogården till min morfars grav och senare min farmors. Och ytterligare senare min pappas. Jag tycker det är otroligt vackert med alla brinnande ljus under den helgen!
Vilka vackra höstbilder du visar idag!
Ha nu en fin helg!
kramar!

Elisabeth said...

Jag har inte heller några direkt speciella minnen av Allhelgonadagen. Ibland åkte vi till min morfar och mormor, och då satte vi ljus på några gravar (sedan tillkom även mormors grav). Kanske åt vi något speciellt också, men det hade nog mer att göra med att vi var där på besök än helgen i sig. Men det är fint med alla ljus som tänds på kyrkogårdarna, det är det verkligen.

Hanneles paradis på Hisingen said...

Vackra färger.

Cecilia/svengland said...

Hej Annika! Jag funderar lite på att hänga med i ert Fredagstema om jag får! Behöver lite nya"utmaningar"!!! :-) Vad behöver jag göra???

Vform said...

Hej Annika!
Jovisst är det underbart med alla ljus på kyrkogården!
Många såg man som hade de nya ljusen med batteri. Men jag tycker personligen att det ska vara levande ljus på graven!Borde haft en bild från kvällen, men det är svårt ... behövs ses i verkligheten!
Vi promenerade till goda vänner i mörkret i går kväll ... tur att dom har upplysta växthus i töjby, som lyser upp hela himlen! Tyst och vackert var det och inte alls kallt +5 ...
Ha en skön helg!
KRAM!

HeLena said...

Och vi hade ofta väldigt roligt på mosters födelsedagar.
Och visst är det vackert på de flesta kyrkogårdar under denna helgen, mycket färger och ljus. Underbart!
Kram!

Anonymous said...

Hej Annika!
Jag sade Hej till din mormor på kyrkogården igår efter högmässan där det var parentation för de som gått bort under senaste året. Tror också det var din mor o far eller så var det din moster.
Ja det var så vackert där o mycket ljus tända.
Ha det så bra
Margaretha som bor i Rangsby och läser din blogg.

Annika said...

Anneli:
OO att få se Närpes Kyrkgård upplyst så vackert som ni såg den!
Härligt.
Vet att den är som en enda dröm om julen, men har aldrig sett den på Allhelgona.
Vad fint.
Korsnäs Kyrkogård är också fin.
Hoppas helgen var bra.
Kram!

Christina:
Ja, Allhelgona är verkligen FIN hemma. Tid för eftertanke.
Vackert.
The day of the dead har jag förstått är en mkt stpr held för mexikanarna. måste vara coolt att ha sett det.
All saints day fires i kyrkorna här, men inte annars.
Kram!

Saltis:
Nej, jag har inga som helst minnen av dagen, men du har vackra minnen av den.
Så vackert med kyrkogårdarna och alla dess brinnande lyktor.
Verkligen en fin tradition.
Kram!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, så vackert med alla brinnande ljus i masssor på kyrkogårdarna. Tycker det låter som om ni har fina traditioner runt Allhelgona. Vackert att besöka sina nära och käras gravar. SÅ fint.

Hannlele:
Tackar!

Cecilia:
Vad KUL!
ALLT du behöver göra är att deltaga på fredagarna, kanske kommentera lite hos dem som är med.
KUL att du hänger på. DÅ ska jag länka upp dig nästa fredag!

Annika said...

Vivan:
VAD fint det måste ha varit.
Å jag kan nästan se det framför mig.
Jag vet att det är såå svårt att få till det hela på bild.
Jag gillar verkligen alla växthus i Närpes, och hur upplysta de är under vintern. Tycker det ser så LÄCKERT ut.
Tur att de är upplysta, som sagt, annars är det ju beckmörkt hos er om inte månen lyser.
kram!

Helena:
Visst hade vi!!
Domaredansen och allt annat vi hittade på :-)
Ja, finfin tid detta på året. Skulle gärna gått på en kyrkogård igår,
Kram!

Margaretha:
HEJ och välkommen till min blogg!!!!!
VAD roligt att du såg Signhild i kyrkan!
Det är min moster Lisbeth o Börje som är i Närpes en sväng nu. Det var dem du såg med mormor :-)
Roligt att du läser bloggen.
Varmt välkommen tillbaka!