Friday, November 11, 2011

Show and Tell: Tankar om trender

Happy Friday!
TGIF!
Fredagstema!

Det är Karin på det vackra Åland som håller i trådarna den här månaden!
Idag ska vi ägna temafredagen åt ämnet TRENDER!

Vad tänker jag om trender?
Jag tänker en hel del om dem.
Jag tänker att jag blivit mindre trendkänslig med åren.
Jag tänker att USA är mycket mindre trendkänsligt än Sverige.
Jag tänker att jag ofta, ofta ler lite i MJUGG över hur sjukt trendigt det är i Sverige. Sverige måste vara ett av världens mest trendsökande länder, eller vad jag ska säga.
Varför? HUR har det blivit så? Har det alltid varit så?
Det kanske det har?

Jag tror att det märks mycket mer för oss som ramlar in i Sverige en till två gånger om året. Vi lägger genast märke till vilka trender ni har, och vad som är inne.
För, är det INNE så märks det i Sverige. Iallafall märks det i Stockholm.
Blir något trendigt där så har ALLA den trenden, mer eller mindre. Tycker jag det är kul?
Sådär, ärligt talat, jag tycker mest det är likformigt. Samtidigt ÄR det lite kul också, det ska erkännas.
Till och med julen blir trendig.
Vad är det för trendiga och coola julfärger som gäller IÅR DÅ!!!????
Nej, inte kan vi pynta i rött och grönt om det är LILA eller SVART som gäller till JUL! HUR skulle det se ut?

OCH ja, självklart måste ALLA äta på Mateus porslin.
OCH ja, har du glasögon SÅ MÅSTE de ju vara stora, för det är ju trendigt, gu’bevars!
OCH går det trend i att äta Flygande Jakob så gör ALLA det. Självklart kommer rätten att anses supertöntigt så fort rådande trend har gått över. Precis som den ansågs astöntig då den låg i dvala.
Jodå, jag har också fallit för Flygande Jakob trenden, det ska villigt erkännas. God är den ju, och den kommer att vara lika god då den inte är trendigt HOT längre!Här i det stora landet kan inte trender slå igenom på samma sätt som de kan i ett litet land.
Landet är för stort. Det finns för många olika människor, helt enkelt.
Utbudet blir därför jättstort.
Här kan du hitta kläder som var moderna i Sverige för 7 år sen i affärerna. De säljer bra här. Många bryr sig inte det minsta om mode, eller vad som är “rätt” och vad som är “fel”.
Likaså kan du hitta de trendigaste prylarna i nästa affär. Samt en hel gråzon däremellan.
Jodå, eftersom jag tycker om mode och kläder så händer det OFTA att jag suckar över folk som är totalt “borta” i sin klädstil här. Jag vill ruska om dem och ta dem till närmaste affär för att slipa av det omoderna, och ibland 80-taliga.
Jag garvar lite i smyg åt dem, visst gör jag det (taskmört). Tycker att de kan fräscha upp sig och göra något åt det hela eftersom det FINNS alla möjligheter. Ibland känner jag mig lite som en självpåtagen suckande Fashion Police.
Samtidigt kan jag tycka att det är lite av en befrielse att se dem. Why not? Egentligen. Det kan vara ganska skönt med ett brett spektrum.

KitchenAid, trendigt? Nej.
Smör, tar det slut i affären? Nej.
Bakar "alla" surdegsbröd? Nej.
Har "alla" väggtryck på sina väggar? Nej.
Äter “alla” tacos på fredagen? Nej.
Dricker “alla” rosevin så fort temperaturen stiger över 17 grader? Nej.
Är det “bara” Hunter gummistövlar som gäller? Nej.
Har “alla” Converse? Nej.

Jag tycker det är skitkul att komma hem till Stockholm och se på trender!
Att sitta på “rätt” plats i Stockholm en sommardag är som att sitta vid en catwalk. Den ena är snyggare än den andra, men alla ser likadana ut. Likadana modedockor och fashionistas!
Fascinerande!
OCH roligt!
Då jag kommer till Stockholm från USA får jag alltid lite av “kusinen från landet” känsla. Jag har inte hängt med i rådande Stockholmstrend.
“Kusinen från landet”, alltså jag, bryr mig inte nämnvärt.Själv har jag hittat min stil. Jag kör min klädstil utan att (medvetet, skall tilläggas) snegla så mycket på trender.
Jag vet vad jag tycker är snyggt och det är jag glad över.
Sedan tror jag också att vi alla är mer eller mindre instyrda på trender, vare sig vi vill eller inte.
Det är bara lite olika på hur vi signalerar ut det hela.

NU ska jag LÄSA om vad NI tycker!!!

Ha en finfin fredag!

Nilla,
Desiree,
Annika,
Erica
Saltis
Musikanta
Inga-Britt
Helena
Olgakatt
Bejla
Pettas
Lotta
Ewa
Victoria
Malin
Magdalena

NYKOMLINGAR:
Cecilia
Åsa

40 comments:

tinajo said...

Hm, jag håller inte med till 100% här. Upplever att jag och de väninnor jag har i min ålderskategori (några år yngre och äldre än 40) inte är speciellt trendiga, vi vet vad vi trivs med. Köper vi nytt så blir det så klart mer eller mindre trendigt då det är sådant som erbjuds i affärerna, men nog är den yngre generationen betydligt mer trendig - och även Stockholmare mer så än vi i andra städer.

Men så upplevde jag det i New York också - där känns ju folk väldigt trendiga och coola på ett väldigt "NY-aktigt" sätt. Så det hör väl till en del storstäder där stilen ska vara på ett visst sätt.

Ser jag dock på mina "likar" här i Sverige; dvs mammorna på skolan osv så upplever jag inte dem speciellt supertrendiga alls - snarare ganska vanliga (och då bor jag i en av Sveriges största städer). :-)

Elisabeth said...

När min Österrikekompis och jag var i Stockholm i somras var det MYCKET tydligt vilka som var från Stockholm och vilka som var turister, och detta berodde INTE på att turisterna (som vi ;)) var iklädda magväskor och keps, utan på att många av stockholmarna var så exakt likadant klädda. Som att de hade så lite kläder på sig, trots att det var 15 grader och mulet och vi andra tyckte att det behövdes betydligt mer kläder än så (både min kompis och jag hade då både tröja + kavaj/tunnare jacka). Därmed inte sagt att ALLA stockholmare klädde sig så, absolut inte, men ATT de så att säga var från stan var tydligt. De här tunnklädda människorna hör garanterat till dem som nu när det är höst går runt i gummistövlar trots att inte ett regnmoln syns så långt ögat når.

Det är rätt komiskt med dessa mattrender också; surdegsbröd har jag ätit så länge jag kan minnas (min farmor bakade), och rotfrukter, som det blivit trendigt att äta, har vi alltid ätit i min familj. Nu är det plötsligt inne!

Sedan tror jag också att Stockholm är lite speciellt i det här sammanhanget. Självklart finns motsvarande trender även här - jag har sett flera personer iklädda gummistövlar trots strålande solsken, bara en sådan sak! - men lika påtagligt är det nog inte.

Elisabeth said...

(Förresten, jag tänkte skriva ett inlägg på temat, men när jag satt och försökte få ihop något igår lyckades jag inte vara tillräckligt sarkastiskt, så det blev inget.)

Desiree said...

Du och jag har skrivit väldigt lika idag. Jag skriver under på allt du tar upp här till 100%. Visst är Sverige trendigt men såååå tråkigt när trenderna blir som ett stort MÅSTE eller någon slags uniform. Jag tycker det är skittrist och jag känner att jag vill avstå bara för att bryta även jag kan tycka att en del är snyggt så är det ju inte kul längre när precis ALLA har samma. Jag har tänkt en del på tatueringar. Det går ju trender där också här. Det måste ju vara det värsta att om säg 10 år någon kollar in din tatuering och ser att det är en a la 2011. Trender på inredning och kläder kan man ju byta ut och gömma undan, glömma men om man har det inristat i huden, hemska tanke.
Ha en bra fredag.
Kram!!!!

Annika said...

Tinajo:
Jag är rätt säker på att jag ser det lite annorlunda också...och mer.
Jag dimper som sagt ner ett par ggr om året, eller en gång. DÅ slås jag av det direkt.
Sthlm är säkert trendigaste stan i hela sve, på gott och ont.
I NYC tycker jag inte trenderna står ut lika mkt, för alla, precis ALLA klär sig rätt olika.
Det finns egentligen ingen rådande trend, men många har hittat en cool stil.
Men, visst, sedan råder ju modet också över oss alla, vare sig vi vill eller inte.Sedan har nog alla städer sin egen stil.
Här i DC är det rätt konservativt pga politiken, så är det ju.
NYC är en stor modestad med designers i massor, så där blir det annorlunda.
Chicago har sin stil.
På västkusten råder ett annat ideal etc.

Nej, men jag vidhåller att ni svennar är trendiga, på GOTT och på ont.
:-)

Elisabeth:
men visst är det så!
I Sthlm slås man helt av hur lika det är.
Det är som att sitta vid en trendig catwalk och bara ta in det hela!
jag vet vad du menar, alla Sthlmare klär sig inte så, men man märket så väl DE som gör det!
Lite lustigt.
Gummistövlar ja..hahah!! JAG VET!!
Mattrender är roliga de också.
Jag tror också att Gbg är mer nedtonat än Sthlm, och det är ju rätt skönt.
HAHA, jamen du får skriva ihop det inlägget ngn annan ggn :-)

Marie said...

Stockholm tycker jag är extremt när det kommer till trender. För några år sedan var ju skurgummeknuten superpopulär (hög knut mitt på huvudet) och när jag var i Stockholm över dagen så hade i stort sett ALLA tjejer i åldern 15-30 den frisyren. Då började jag undra lite vilken sekt de tillhörde... ;)

Personligen tycker jag inte att jag är särskilt trendig när det kommer till kläder, jag köper mest det som passar mig. Men såklart är jag inte immun mot trender, är något trendigt och jag gillar det så kör jag på det! :)

Annika said...

Desiree:
DET är kul att vi tänker lika i detta.
Det går liksom inte att blunda för det i Sthlm, och det är ju både roligt och mindre roligt.
Just denna uniform är verkligen sann.
Tatueringar, hualigen!
nej, inte...
Som du säger trender inom hemmet etc kan man ju byta ut, men en tatuering a la 2011 sitter där den sitter.
Visste inte ens att tatueringar var trendigt...
DÄR ser man :-)
Kram!!

Annika said...

Marie:
Absolut!
Precis som i somras då varenda tjej under 30 hade långt hår uppsatt i slarvig hästsvans, shorts, strumbyxor under shortsen etc...
Otroligt!!

nej, jag är heller ingen slav under trender och mode. Precis som du klär jag mig i det jag vet passar min kropp, och sen är jag nöjd :-)

Millan said...

Hihi det har tycker jag var ett roligt inlagg. Mitt i prick! Jag kanner att mina gamla jultomtar och grejer i rott ar HELT ute nu.. nu ska pytet vara mer vitt om jag har forstatt saken ratt. Desstuom ska man ha STORA stjarnor i fonstrena - antingen i papp eller sa star stjarnan pa fot i fonstret. Och jag tycker att det ar skitsnyggt och forundras over att det ser likadant ut i ALLA fonstrena.

En av mina kompisar hemifran som kom hit for ett tag sedan fragade om jag inte tycker att det ar lite trakigt att bo i ett land dar alla husen ser likadana ut. Hm.. jo det gor de ju till viss del men nar man val kommer in sa ser inte ett hem likadant ut. Alla ar olika.

Jag tror att det handlar om det dar som du skriver om - dvs utbudet ar for brett har och det finns aven for manga manniskor av alldeles for manga olika ursprung for att alla skulle kunan gilla samma saker.

Tror dock som du skriver att storstaderna ar lite mer trendiga an de mindre. Jag upplever inte att trender slar igenom med samma kraft i Tex Karskrona. Skumt egentligne med tanke pa hur fa manniskor som bor dar och hur latt det darmed vore att fa alla att kopa samma grejer i de fa afferar som finns...

Kul ar det helt klart med trender och det har blivit lite som ett spel for mig nar jag kommer hem att forsoka lista ut vad nya trenden ar. Och det ar aldrig sarskilt svart.

Sa... ar flygande jakob inne igen?? Jag trodde den ratten var ratt otrendig fortfarande. Vi ater den med jamna mellanrum men det har vi alltid gjort - anda sedan den var inne pa 80-talet.

Jatteroligt inlagg!!

Kram

tinajo said...

Ja, det jag syftar på med NY-stilen är att många har en visst typ av "street style wear" eller vad jag ska kalla det; en viss andel nyköpta plagg, en viss andel designer - också bryta av med något coolt second hand-aktigt. Svårt att förklara, men jag ser det så tydligt när jag är där.

Och nej, inte är vi otrendiga här - få skulle gå omkring i 80-talsoutfits förstås. Jag upplever det dock inte i mina mammakretsar att vi följer trender slaviskt utan mer plockar det vi tycker om från respektive trend. :-)

Cecilia/svengland said...

Hej Annika och Tack för att jag fick va med! :-)
Nu har jag skrivit mitt inlägg om Trender - kika in och läs! :-)
Kram!

Annika said...

Millan:
Visst är det så!
Det ligger trender överallt.
Visst slås man av hur lika det är i julfönsterna hemma. SNYGGT, men lika!
Precis, även om husen kanske liknar där du bor är de ju inte likadana inuti!
Utbudet blir bredare ju fler människor det bor i ett land, så är det ju. Därför kan inte trender heller få lika stora fästen.
Ja, jag tror att Sthöm leder trendligan i Sverige, med besked. men hela landet är rätt trendigt, och det är ju både jättekul och lite tråkigt.
Det blir lite svårare att sticka ut, även om verkligen inte alla följer trenderna. Absolut inte.
Flygande Jakob ja, den är HET igen, hahahahaha!!!
Snart är den säkert lika utflugen som den var innan den fick sin renässans :-)
Kram!!

TinaJO:
Sant, det du säger,
Street style finns absolut i NYC. Ofta ihopplockad, men ändå rätt på ngt sätt.
Jag förstår vad du menar.
Nej, jag tror inte heller att ni följer trender slaviskt. Men då man jämför med många här blir nästan alla hemma trendiga, om du förstår vad jag menar.
Men visst förstår jag att ni bara plockar russinen ur kakan, och det är klokt.
Det är alltid de yngre som liksom leder trendligan.

Cecilia.
KUL!!
OCH välkommen till temat.
Snart kommer jag och tittar!!
Kram!

Nilla said...

Kul det där med trender, hur de kommer och försvinner lika plötsligt och hur de sprider sig runt om i landet och i världen. Så konstigt vad som slår och inte. (Jag kan tillägga att jag använder mina Hunter som vanliga gummistövlar, alltså inte särskilt mycket på stan eller när det är fint väder...) Ha en trevlig helg!

Annika said...

Nilla:
Ja, verkligen...gubben i lådan!
Hunter girl you :-)
Nej, jag tycker mest det ser larvigt it då de används i fint väder. I regn och rusk är det ju helt RÄTT!!!
Trevlig helg!!

Camilla said...

Trender är rätt kul, men att följa dem slaviskt har jag aldrig gjort. Jag plockar bara upp det som jag gillar.
Svenskar är väldigt trendkänsliga. Någonstans läste jag att många vinländer släpper nya sorter på den svenska marknaden först för att se hur de säljer beroende på att svenskarna inte är rädda för att prova nytt.
Intressant inlägg. Ena dagen smink och nu trender, me like:)
Kram

Annika said...

Camilla:
Trender är kul, visst är det det. OCH vi lyder alla under dem, vare sig vi vill eller inte.
Sedan blir det bara jobbigt då det blir slaviskt.
Ja, jag har också hört det där att Sverige är lite av ett försöksland.
Ja, detta är Karins tema i fredagstemat. Tycker också det var jättekul att skriva om det.
Kram!!

tinajo said...

Hehe - jag funderar faktiskt på att utrusta hela familjen i käcka 80-talsinspirerade träningsoveraller med noppor på. Jag såg två sådana familjer när jag var i Chicago och det var ju ruskigt kul..! :-D

Annika said...

TinaJoÖ
Jag vet!
Och spretluggar och sånt syns alltför ofta, fniss...
Ja, fram för lite bagheera i pastellfärger för hela familjen ;-)

Saltistjejen said...

Visst är det så. Sverige eller snarare svenskarna är enormt trendkänsliga. På gott och ont. det är kul att se hur många som klär sig snyggt och det är roligt att besöka svenska hem eftersom de flesta har väldigt fina sådana. MEN jag tycker det lätt kan gå till överdrift också. Och det är trist att alla kör SAMMA.Sådant kan jag tycka känns väldigt tråkigt och liksom fantasilöst. Men jag tror som du att Sverige r ett så litet och såpass homogent land att trender slår igenom på ett helt annat vis där än här. Jag är själv tyvärr väldigt otrendig. Önskar jag vore lite mer trendig men jag tror grundintresset saknas. Försöker att hänga med lite ibland men det går sisådär hahaha! Älskar dock att här i NYC känner man sig aldrig någonsin fel när man går ut på stan. Det finns allt från ubersnygga fotomodeller med senaste trendlooken till den vanliga amerikanska mannen med 3 nummer för stora jeans i 80-talssnitt, vita tubsockor och loafers hahaha! ;-) Och såklart allt däremellan.
KRAAAM!

alegni said...

kul inlägg, annika, och du är SPOT ON, som vanligt!
här i österbotten är vi ju snabba att haka på de svenska trenderna. längre in i de finska skogarna är de inte alls lika trendiga. inte alls. :)
jag är också väldigt trendmedveten, men bara när det gäller inredning (vilket du säkert märkt). när det gäller kläder och mode - not so much. jag tycker det är rätt patetiskt med förtiplussare som klär sig som sjuttonåringar, ungefär som de gamla tanterna jag skrev om i min förra kommentar.
vad intressant det kommer att bli att följa med karolinas universitetsansökningar och senare -studier!
KRAM och ha en fin helg!

Annika said...

Saltis:
JA, det är det som är så coolt med NYC. ALLT finns, precis ALLT!!
Och inget är rätt eller fel.
DET är jättekul att komma hem tillfolk i sve, för alla har det SÅ fint.
OM än lika.
OCH ja, visst beror det på att det är ett litet land.
Just det där homogena kan aldrig slå igenom här. Landet är för stort för det, människorna för olika.
Du hänger med BRA Saltis, tro inget annat.
KRAMAR!!!

Annika said...

Ingela:
TACK!!!!
KUL att du tycker det!
ja, det är lätt för er i Österbotten att haka på svenska trender, jag vet!
Och jag förstår det.
ÄLSKAR ditt hus!!
OCh det vet du!! DITT KÖK, sucl...vill ha, vill ha!!!
Kläder blir bara för mkt då vissa tror att de är 17 år. Nej, gillar jag INTE.
Hur trendigt är Helsingfors???
Jadu, nu blir det ngra av av uni-funderingar för oss.
KRAM!!!

alegni said...

jag tror nog helsingfors är rätt trendigt också, men inte som stockholm. jakobstad har väl ansetts vara den trendigaste stan i landet. klart det, det är ju därifrån jag kommer. ;)

Tankevågor said...

Ha ha ha....det här är en rolig läsning speciellt eftersom du har så rätt när det gäller Stockholm!! :-)

Visst känner man igen sig när du räknar in allt möjligt som är trendigt. Inte för att jag är den som KLÄR mig trendigt inte alls!!! Nej jag köper det som jag gillar och som jag trivs i för då blir det bäst. Och NÄR ska egentligen KOFTOR bli trendiga kan man ju undra? DÅ blir jag helt klart trendig. ;-)
Visserligen köpte jag ett par skor av märket Hunter men det var i London för många år sen men det är liksom "träskor a la gummistövlar" så det räknas nog inte som trendiga och de har jag bara här ute på ön.
Men jag känner helt klart igen mig i det där med rosévin, sitta på "rätt" ställe ute i sommarkvällarna, kitchen aid osv.
;-)

Visst finns det trender men de flesta följer inte dem slaviskt men det är precis som du skriver att de som gör det märks så himla väl i den här stan. Kommer man till London (bara två timmar från Stockholm) så märker man direkt att det inte alls är samma mängd av "lika-samma-jackor" som är ute och går på stan som man kan se här. :-)


KRAMAR från mig som har landat ute på ön i morse med maken som tagit en extra dag ledigt.

// Lisbeth

Moster Mjölgumpa said...

Menar du att Flygande Jakob är trendigt NU? Det trodde jag att det var på åttiotalet. Efter snart trettio år står det fortfarande på vårt matbord med jämna mellanrum. Då är jag alltså trendig...

Loppan flyttar västerut... said...

Hoho, my gosh vad vi tycker lika! Jag har precis premiärat med mitt show and tell fredagstema. Vi skiljer oss inte direkt i tankar ser jag. Jag har dock hakat upp mej på lacktights idag... Men visst, kanske kan vara kul o snygg men inte till sportjacka och jympadojjor. O absolut inte snyggast på den som har för kort överdel över tajtsen o gropar på låren. Jag vet inte, kanske är jag lite hårt o trångsynt idag... Skyller på att Linda har åkt och jag är tom i skallen.
Bra inlägg du har gjort iaf, som vanligt kära du. Ha en fin helg.
Kramar från OTRENDIGA Åsa Maria Ström, med gropar på låren o inte en vit hög kruka i sikte.

Jane & Gavin said...

Mitt i prick! Även de i Sverige som inte tycker att de är trendiga klär sig trendigt...det finns liksom inte så mycket annat att köpa. Allt ör förutbestämt, vilket smink som gäller, vilkan jackor etc, jättetrist. Till och med hur man ska inreda hemma. Och de här förbannade tacokvällarna...det blir väldigt homogent över det hela. Tyskland må nog vara det mest otrendiga landetr som finns, och det var även lite trist, men man lärde känna sig själv och sin stil i alla fall.
Bra inlägg!

Christina said...

Svenskarnas trendkänsla kan kanske ha att göra med att vi inte vill sticka ut för mycket. Men om det är trendigt och alla har det så är det ju OK. Kollar ju just nu på Solsidan och skrattar gott åt all panik över de rätta märkena, den perfekta vita nyansen i vardagsrummet etc.

Tycker det är befriande här i USA, att folk klär sig så olika fast jag också förfasas ibland över bristen på någon sorts stil. Sedan är det ju otroligt trendkänsligt i San Francisco till exempel, där kan man se vilken stadsdel folk bor pga av klädseln. Här runt omkring upplever jag det också att det "gröna" trenden är väldigt viktig. Man måste ses som miljövänlig, det är status.

Det bästa med det stora utbudet här är att man kan få sin alldeles egna stil och jag klär mig hellre i sånt jag passar i även om det inte är supertrendigt! Tack för ett tänkvärt inlägg, som vanligt!
Kram!

olgakatt said...

Undrar om det inte rent av är så att vi allihop sitter i vår egen lilla trendbubbla och ser DE ANDRA i sin bubbla;)
Och nog är det så att det är trendigt att vara otrendig...

Självbedrägeri är inte en trend, det är ett axiom.

anna of sweden said...

Hunter, Converse, Rosé, tacos och Mateus ... Mitt i prick! :D

Jag har knappt använt mina Converse sedan jag flyttade hem. Det känns nästan fånigt med sådana "uniformer".

Ha en fin helg, kära bloggvän!

Huggies.

Lotta said...

Men oj vad sent jag skriver idag här! Jag som brukar hinna läsa klockan 6 am!

Jag har kommit på att jag är superotrendig fast jag vill tro att jag har lite koll. Kanske därför jag trivs så bra här? Utan någon djupare analys om trender som ju går som en röd tråd genom mat, resor, socialt umgänge, boende, inredning, kläder, bilar, frisyrer, smink, smycken, arbetsval, datorer, religion, restauranger o barer und zu weiter...så känner jag av mångfalden här. Vi bor dessutom i ett område som är ganska hetrogent och har influenser från Europa, USA och Asien, säkert något mer och det märks på maten, restauranger, butiker och grannar. Gillar!


Spännande ämne, engagerande och roligt att få "känna efter"....tycker du är spot on Annika.

Kramar!!!

Anne-Marie said...

Jag är nog så otrendig som det går. :) Har egentligen ingen aning om vad som anses vara trendigt. Bor man i ett område med i stort sett inga affärer blir det lätt så. Jag saknar inte alls trenderna. Det är skönt att det finns alla stilar och utseenden. Jag undrar om inte Stockholmarnas trendberoende är det att man ofta är osäker i sig själv och inte vågar se annorlunda ut. Jag tror faktiskt att många amerikaner är mer säkra i sig själva och vågar att ha sin egen stil. Kramar!

Taina said...

Ja men Annika, modepolisen, du har så rätt, så rätt. Tycker i alla fall jag. Jag upplever också en enorm likformighet när jag åker till Sverige. Finland är inte alls på samma sätt kan jag tycka. Som du säger så är det här landet så stort och det måste finnas utrymme för olikheter och folk ACCEPTERAR och RESPEKTERAR det. DET tycker jag om. Ingen påtalar om jag är fel ute. Men om de tycker om något jag har på mig så säger de det gärna. Högt och tydligt. Avundsjuka finns inte alls på samma sätt här och därför bryr man sig noll och kan faktiskt gå till affären i sin pj. Vilket JAG inte gör såklart. Men jag måste erkänna att jag känner inte samma tryck här att behöva fixa ordning mig bara för att stick ner på den lokala butiken och vara rädd att möta någon granne. Osminkad och trädgårdskläder är acceptabelt och DET är skönt.

KRAMAR!!

Grekland nu said...

Det låter lite kul när du säger att du som bor i USA känner dej som "kusinen från landet" när du kommer till Stockholm! Men jag förstår vad du menar, även om jag nog aldrig reflekterat över att just Stockholm är så trendfixerat. Här i Grekland finns ingen sån press, mer än möjligen bland tonåringar som ju ofta klär sej likadant, och det är SKÖNT att kunna klä sej som man vill! Men när det gäller juldekorationer är nog grekerna ganska trendkänsliga, det är olika färger som gäller varje år, medan jag kör med mina röda färger år ut och år in...

Pettas said...

Härligt inlägg om trender och många intressanta kommentarer! Jag håller på att läsa fast mig bland alla inlägg om temat:).
Här har det mesta redan sagts:) och det är antagligen så att modet är den bransch där trender märks allra mest.
Som "granne" till Stockholm förstår jag väldigt väl vad du menar om att alla klär sig lika och beter sig lika. Så upplevs åtminstone de yngre människorna.
Bra skrivet!
tycker Karin
Kram!

Annika said...

Ingela:
kan tro det...
Skönt om den inte är lika trendig som Sthlm.
Aja, j-stad trendigast :-)
Intressant.

Lisbeth:
HIHI!
Jo, lite överdrivet kanske. Det finns ju många som skiter i trender hemma också, men det är så PÅTAGLIGT hur många det är som INTE skiter i det.
Ja, den dagen koftor blir trendiga kommer jag att sitta fint på trendtronen också :-)
Världens bästa plagg.
Ju äldre man blir desto mindre betyder trender, tror jag.
Jaja, rosevin och KitchenAid är ju två exempel, fniss...
OCH du har Hunter ;-)
Visst, London är en sådan stor stad att trender förmodligen inte kan slå där som de gör hemma.
Skönt.
Kram!!

Moster M:
OOO ja, du är såå trendig!
:-)
KUL va ;-)))

Annika said...

Åsa:
HAHA, ja det gjorde vi VERKLIGEN!!!
Det är så tydligt detta hemma att man inte KAN låta bli att reflektera över det hela.
Lackleggings har jag helt missat.
Men, samt är att hela leggingsmodet borde få dö hemma..
OCH ja, klart du var blå när Linda for.
Stora KRAMAR!!!

Jane:
TACK!!
KUL att du gillade inlägget.
Jamenvisst, så är det.
ÄVEN om man inte tror att man är trendig hemma så är man det.
Det finns inget val, som du säger.
Visste inte att Tyskland var så otrendigt. Både skönt och trist, kan jag tro.


Christina:
TACK!!
Ja, och så beror det nog på att det som finns att köpa är just trendigt.
Man har liksom inte så mkt val hemma.
Här finns ju allt, från töntet till det riktigt trendiga. OCH en hel gråzon i mitten, sas.
Rätt befrieande.
Men, jag retar mig på de många som tappat all sin stil också, tro mig...
Ja, SF har säkert en speciell stil.
Kram!

Annika said...

Olgakatt:
På ett sätt är det säkert så.
Vi är alla offer vare sig vi vill eller inte.
Vi har inte så mkt val.

Anna:
TACK!
KUL att du din nyinflytttade håller med :-)
För ja, jag tycker ju att det är just så!
Huggies!!

Lotta:
HAHA, kinda late ;-)
Men det gör ju inget :-)
Ja, det är ju rätt befriande här med avsaknaden av det uber-trendiga. Utbudet är ju istället enormt.
Jag gillar också influenserna som kommer utifrån. Toppen.
Visst, ett stort ämne att spåna om.
Tack snälla Lotta.
KRAM!!!

Annika said...

AM:
Ja, jag tror du har helt rätt.
Självkänslan är nog ofta lite starkare här. man är inte rädd för att sticka ut, eller att inte bry sig.
Det märks på både stil och i hus och hem.
Rätt så befriande på måna plan.
Kram!

Taina:
TACK!!
Jamenvisst, det gör ju jag också!
SLÅS av det varenda ggn jag kommer hem till Sto! ALL likhet.
OCH även i hemmen!
Otroligt!
nej, jag tror inte heller Finland är så. Inte de andra nordiska länderna heller, tror jag.
Fattar inte hur det blivit så här i sve...
Och ja, det är inte alls sama hets här.
Ingen höjder på ögonbrynen om ngn kommer in på affären i Pjs...Utom jag, hehe....
nejmen, visst ÄR det en befrielse i mångt och mkt.
Kram!!

IB:
FNISS!
SÅ är det faktiskt,
Hehe.
Här slår inga trender som de gör hemma. Inte alls.
det trendiga finns att köpa, men det sitter inte på var mans kropp.
När jag kommer hem till sthlm ser jag vad som är trendigt, hehe..
ja om jag inte läser modebloggar etc...höhö!
Aha, så grekera är lite trendkänsliga vad gäller julen.
Jag är som du, kör trad!!

Annika said...

Karin:
TACK!!
OCH stort tack för superkul ämne!!
GILLADE att skriva om detta. Orden trillade ner på tangentbordet.
ja. du ser ju Sthlmarna...hur skulle du säga att Mariehamnsborna klär sig?
Eller Helsingforsborna?
Tror alla ggr att sthlmarna leder trendligan i norden...suck...
KRAMAR!!!