Wednesday, November 16, 2011

Vilka smaker triggar DIG!!?

Vissa dagar är hungrigare än andra.
Tycker ni också det?
Vissa dagar skulle man vilja äta hela tiden. Jag har kommit på att de dagar då jag blir extra hungrig är mulna dagar.
Då det är mulet och småregnigt skulle jag helst sätta mig i soffan med en god bok, en påse chips och te och bara låta handen gå ner i påsen hela tiden.
Om jag skulle följa min inre röst skulle jag väga 200 kilo. Alltså så följer jag inte min inre röst. Jag har ingen lust att bli fet (fetare).
Istället sätter jag mig i soffan (efter att ha diskat, dammsugit, tvättat, handlat eller vad jag nu urfört för sysslor) med en kopp te och en frukt.
Inte ens en bulle får komma över läpparna.
Oh, man..sometimes it DOES suck...

Det hungrigaste klockslaget på dagen är mellan 14-16. Då skulle jag kunna vräka i mig mat, om jag fick...
Det får jag ju inte.
Ibland brukar jag ta en näve nötter, men en näve nötter blir gärna två nävar nötter. Nötterna måste vara saltade, annars kan jag inte äta dem.
Jag har vissa saltproblem. Jag tycker för mycket om salt. Osaltad potatis, pasta, ris..ja osaltad mat överhuvudtaget kan jag knappt äta.
Om detta har vi talat förr, jag vet...
Har ni testad osaltade chips?
Smakar för j-gt...
Osaltade nötter kan jag inte heller äta.

Så, när jag satt igår eftermiddag och tänkte på min hunger började jag fundera på vilka smaker jag älskar mest i världen.
Vad triggar mig?
Vad får mig att verkligen gå i gasen över något.
Vad får mig att beställa en viss rätt på restaurang? Jag och Peter (och Karolina när hon inte är BUSY på annat håll) går ut och äter en gång i veckan, på fredagarna.

Mina smaklökar faller pladask för, och nu tar vi efterätterna först, hörrni!!!

Mandelmassa (måste vara något av det godaste som någonsin uppfunnits i matväg)
Maränger (hur kan något så enkelt vara så himla GOTT??).
Kardemumma (kan det vara världens godaste efterrättstriggare? Jag säger bara: kardemummabullar med mkt smör, kardemumma och socker...HIMMEL)
Hallon (världens godaste bär. Speciellt vildhallon).
Marshmallows (en efterrätt med marshmallows triggar mitt intresse direkt).
Vispgrädde (en tårta utan vispgrädde kan knappast kallas tårta. Amrisarna kan ta sin icing och behålla den).


Direkttriggare: Saffransbröd med mandelmassa och vit choklad. Bild från dagensrecept.com



Hur kan något så enkelt vara så gott? Bild från godarecept.com


I ren matväg triggas jag starkt av:

Vitlök.
Lök.
Timjan.
Kronärtskskockor.
Rotselleri.
Basilika.
Citron.
Kapris.

En grillad köttbit (oh heaven så gott. Jag försöker att tagga ner vad gäller rött kött, ,men någon gång är det ju så sanslöst gott med en biff).
Bea-sås (vad barnslig jag är).
Potatisgratänger som dignar av vitök, grädde och gruyereost.
Fisksoppor (har jag väldigt svårt att låta bli).
Räkmackor och räksallader (måste vara något av det godaste rätter som finns).
Finskt bröd (Finland rockar då det kommer till bröd. DET går INTE att få tag på bröd som INTE är gott där. Det är bara att ta vad som helst och det smakar himmelskt).


Räkmacka, bland get godaste som finns. Bild från Gothiatower.se.



Timjan. Bild från Fotoakuten.se


Peter triggas mest av crabcakes och choklad. Ja, plus av en hel gråzon däremellan.
Karolina...Ja, vad triggas hon av? Hon mitt kinkiga barn...
Hon triggas mest av min lasagne (gjord på kalkonfärs), och faktiskt av min biffgryta. ja, och sen triggas hon av godis. Både svenskt och amerikanskt.
Igår sa hon till mig att vi borde beställa lite svenskt godis till jul. OCH, det borde vi ju. Hon älskar svenskt godis lika mycket som jag. Synd, egentligen...Hon borde hålla sig till amerikanskt godis.
Nu åker vi ju snart till NYC så då får vi besöka Sockerbit.

Förresten, jag ska nog vika ett inlägg framöver BARA åt amerikanskt godis.

Vad triggar dig?
Vad är godast av allt?
Vad beställer du mest och helst då du går ut?
Eller, vad lagar du när du vill göra något riktigt gott?

41 comments:

Marie said...

Choklad!!! Ok, inte till huvudrätt, men finns det nåt chokladigt på efterrättsmenyn så tar jag det 99 gånger av 100! Om det inte nu är nån äcklig chokladtårta där nån har fått för sig att ha i körsbär och nån sliskig likör! Aldrig blir jag så besviken som när jag hugger in på en chokladtårta och sen inser att nån har haft likör i den... iiiish!

Till huvudrätt gillar jag riktigt gott kött, mört ska det vara! Gärna med smörstekta grönsaker och nån god potatis till... mmmm! :)

Och angående salt; tyskarna är galna i salt så du skulle passa här! ;)

Lotta said...

Oj oj jag ligger här och blir hungrig ;)
Tror vi har likadana smaklökar!!!!

Jag är också ostälskare.


Förutom det du räknat upp så är det viktigt för mig att maten är vällagad med känsla och att tillfället och miljön känns bra. En nybakad bulle njuter jag inte lika mycket av om jag är på språng och bara trycker i mig den.

Jag är öppen för det mesta i matväg från olika delar av världen men när jag är i Sverige hoppar jag mer traditionell amerikansk mat och njuter av svenska smaker och kombinationer.

Kardemumma är en stor favorit hos mig ;)

Kramar från Lotta som älskar mat!!!

Annika said...

Marie:
Choklad är en sann klassiker!!
Jag vet!
Jag gillar det också, men inte lika mkt som Peter. OCH som du ;-)
Likör kan förstöra, håller med. Cocos kan också förstöra.
Man o h man, jag blir hungrig av att läsa om din favvismat, slurp!
Ah, duktiga tyskar som saltar ordentligt ;-)

Lotta:
Jag känner mig också hungrig, men så regnar det också ;-)
Ost är väl sååå gott. Om jag kunde skulle jag kunna proppäta ost!
MUMS!!
SÅ SANT, det måste vara "rätt" då man äter. En bulle blir bara bukfylla om den äts i en hast.
Inte kul.

ja, är jag hemma vill jag bara ha svenska smaker, i princip.
SÅ GOTT! Det är bland det allra bästa med att komma hem. MATEN!!
MUMS!!
Hoppar också allt amerikanskt, i princip, då jag är hemma...

Himmel vad hungrig jag blev nu då....

KRAMAR!!!

alegni said...

hihi, förra veckan frågade jag mamma och hasse vad de skulle välja för en maträtt/ingrediens om det var det enda de fick äta resten av livet.
hasse svarade stekt strömming och mamma svarade precis lika som jag tänkte, d.v.s. ost! ost i alla former är gott, både som förrätt, huvudrätt och efterrätt, så mitt svar, bästa annika är just dessa tre bokstäver: O S T!
tror bestämt jag ska gå till kylen och karva åt mig en bit parmesan nu. ;)
KRAM

brysselkakan said...

Choklad (tur att jag bor i Belgien!)
Svenskt lösviktsgodis (synd att jag bor i Belgien...)
Kladdkaka, har ett recept med päron i och ett recept med kardemumma i, båda är ljuvligt goda.
Riktigt bra thaimat, fisk, skaldjur, kyckling.

Listan kan göras lååång!

Millan said...

Ok min lista kan goras lang och beror faktiskt lite pa mitt humor och dagsform. Vissa delar av manaden ar det tex bara choklad som galler. Men.. for att korta ner detta sa valjer jag att skriva om de saker som jag i stort sett inte kan tacka nej till:
Frukost - en god yoghurt (inte low fat!!) med musli
Middag - potatisgratang. Finns det en huvudratt som har det som tillbehor sa valjer jag i stort sett alltid det. Pommes kan slanga sig i vaggen i jamforelse.
Efterrat - Creme Brulee eller apple/berry crumble
Fikabrod - bullar! Blev genast sugen nar jag sag fotot pa bullen har pa bloggen idag. Mums!

Nagot som jag alskar men ALDRIG (istort sett) tillater mig ar Starbucks varma choklad med gradde pa toppen. Gud sa gott! Men nej, jag bestaller alltid 'skinny' nagot ...

Godis - kan helt klart overleva utan sega rattor och annat smagodis men choklad ar min stora svaghet.

Skulle kunna ge upp chips och popcorn men kan inte saga nej till en nave honungsrostade och saltade notter ...

Jag tror att jag har samma levnadssatt som dig, dvs jag tillater mig sjalv valdigt sallan nagot 'onyttigt' i veckorna men pa helgerna far jag fika och ata efterrat.

For jag kommer hem klockan 15.30 pa eftermiddagarna och precis da ar mitt sug som storst. Jag skulle latt kunna fika med fem bullar och en stor kaffe precis da. Men det gor jag ju inte ...

Oops, nu blev det en lang kommentar anda ;-).

Kram!

Anonymous said...

Inte lätt att välja något speciellt som jag triggar igång på men kakor o bullar av alla de slag (förutom wienerbröd då)- ja tack gärna o mycket!
Jag gillar det mesta i matväg men en riktigt maffig köttbit, rosa, mör o smakrik o till det potatisgratäng med massor av grädde o ost!
Ja du, tänk om man kunde äta när o hur man ville. Då skulle jag så gott som varje kväll dricka te o äta rostmackor med ost o marmelad. Åh så gott men ack så onyttigt!
Kramar från Anette!

Petra Axlund Stegman said...

Vet ej om jag fattar skillnaden mellan vad du tycker är supergott och vad du triggas av. När jag tänker trigger tänker jag på sådant som får en att ramla dit och vräka i sig. Typ som att en del inte kan äta en näve chips utan bara måste goffa i sig hela påsen.

När det gäller dig och salt måste jag säga att det är samma sak som att en del är sockerberoende. Du har "sabbat" dina smaklökar så nu kan de inte längre känna smaken av naturligt salt. Min man var saltoholic tidigare men nu kan han helt förvånat säga att grönsaker smakar salt utan att jag saltat alls. Och saker han åt med gjädje förut kan han inte med idag, han typ spottar och fräser och säger "fyy fan vad salt det här var". Som du säkert vet finns det osynligt salt i princip allt vi äter så att vräka på med salt utöver det är såklart inte särskilt hälsosamt. Testa att göra samma sak med salt som du tidigare gjort med sötsaker - det är en vanesak och man måste "lära om" sina smaklökar att fungera som de ska.

Jag har ett ganska neutralt förhållande till mat, kan inte säga att jag har några triggers. Men jag gillar att äta och jag gillar att äta gott. Fick jag bara äta en sorts mat resten av livet skulle det lätt bli asiatiskt.

Annika said...

Ingela:
ja, sånt rä rätt kul att tänka på...
Jag skulle nog välja potatis, tror jag. Om jag bara fick ett enda tillbehör.
Och sen kyckling, om jag bara fick ett enda kött.
Stekt strömming är intressant, och supergott.
Jag älskar också OST!!
OST är så gott!
MUMS!!
Parmesan har jag en stor bit i kylen också, aaahhh!!!
salt och god!!
Kram!!

Brysselkakan:
Choklad!
GÖTT!
TUR att du bor i Belgienm som satgt.
Blir superdupernyfiken på din kladdkaka!!!
Kan du inte lägga ut ett recept å¨din blogg?
Listan kan göras lång!!

Millan.
HAHA, jag är som du på Starbucks. SKINNY i allt. SÅ trist ibland.
jag vet att vissa av deras kaffe och chokladsorter är så syyyndigt goda, mums!!
Ja, potatisgratäng är som en dröm, älskar den.
Ja, då kan pommes slänga sig i väggen (även om jag älskar pommes också)
Visst ser safransbrödet med mandelmassa och vit choklad gott ut!!
MUMS!!
Vi har samma levnadsätt. Vi håller igen under veckorna och unnar oss en helgdag. Det funkar för mig.
Kram!!!

Ulrika i England said...

Å jag gillar nästan allt på dina listor, förutom rotselleri då. Och finskt bröd har jag tyvärr aldrig smakat. Älskar efterrätter och alla dina val där. Skulle vilja lägga till glass. Mums, förutom chokladglass som jag inte är så förtjust i. Apropå mat så är timjan min absolut favoritkrydda. Älskar kronärtskockor, vitlök och skaldjur precis som du. Vad jag längtar efter är svenskt godis, svenskt bröd och Estrellas ostbågar. Mums!! :)

Annika said...

Anette:
JAG MED!!
OMG, jag skulle dricka te och äta rostat bröd med ost och marmelad hela tiden!!
Men nu måste man ju hålla igen hela tiden och tänka på maten och allt det där tråkiga...
JAJA.
Ja, en god köttbit.
Potatisgratäng är vi många som älskar!!
OCH det är ju som en dröm!!
OCh bullar, say no more...
KRAM!

Petra:
Ja, det blir ju lätt en crossover när det gäller smaktriggare och favoriträtter. de går ju lite hand i hand sas.
Och visst, ge mig en påse chips och jag äter upp den, eller en chokladkaka eller ngt annat som triggar igång mig.
Ja, det kan hända att jag sabbat mina smaklökar med salt, men jag tycker verkligen det är otäckt med mat som inte smakar ngt alls. Oätbart.
Men grönsaker och dyl fixar jag utan salt. ELLER, nej det måste kokas i saltat vatten.
DET måste de, så att de naturliga smakerna frmahävs.
Osaltad potatis är nästan oätbart i mitt tycke.
Skulle jag välja en rätt och ett tillbehör för resten av livet blir det kyckling och potatis.

Annika said...

Ulrika:
HAHA ,kul att vi tycker så lika!
Glass är så gott också!
Visst är det det!
MUMS!
Timjan är en krydda som är så ljuvligt god!
Jag älskar den, och tycker den passar till det mesta :-)
JA! JAG MED!! Godis och fikabröd hemifrån...så gott...men så förbjudet...
:-)

olgakatt said...

Allt utom havregrynsgröt kan trigga mig - beroende på hur hungrig jag är.

Godast av allt är salt sill (inte matjes) med potatis, gräslök och sur grädde.

Beställer gärna kinesiskt, helst Sichuan.

Grönsaksgratänger är en klar favorit när jag lagar mat själv, eller rysk rödbetssoppa, eller....

Annika said...

Olgakatt:
ME TOO!
ALL gröt förresten. Ja klarar inte av gröt. Det är konsistensen...
Ja, listan kan göras lång.
Sill tycker jag också om. Stekt salt sill med löksås, inte dumt det inte...
Grönsaksgratänger gillar jag också!
Mums!

Loppan flyttar västerut... said...

Jag blir också hungrig av att läsa ditt inlägg, o det lustiga är att det regnar här med. Jag har inte tänk på att det finns ett samband. Ska kolla lite på hur det hänger ihop. Intressant inlägg du skriver. Du är bäst!

För mej är det ost. Ost som i stark ost, möglig ost, konstig ost och rent av fulost (såndär hushållsost i tre kilosklump) O jag saknar grevéost så att jag bölar. Borde nog bo ett par år i frankrike o italien o få en ostboost. Skrev i ett inlägg just att om vad jag skulle ta med till en öde ö. En parmesanost. En stor rackare. O karva o bita i. O en låda amarone.

Mat, älskar mat. Vällagad med många smaker. Thaimat. Bästa jag vet, o kan resa till thailand bara för att äta dygnet runt. Har inte hittat någon riktigt bra thailändare här. O libanesisk mat är gott, riktigt gott. Har inte heller hittat här.

Sen drömmer jag ibland om såna där 70tals varma mackor som vi åt hemma på fredagar. O mamma skulle alltid servera sallad till allt, till o med varma mackor. Men gott var det. Receptet hade vi sett på Hajk tvprogrammet, o mackorna kallades hajkare. Öh?

Annika, kattsingen. En lunch idag du o jag hade varit najs. O prata mat, äta mat o dricka lunchvin en onsdag.

Kram i regnet

Annika said...

Åsa:
DU är bäst!!
Det hade varit sjukt najs att sitta och luncha med dig.
jag kom precis från dig och har precis kommenterat din lista.
OST verkar vara en stark kandidat idag!!
Många osthökar här.
Jag är också en!
Libanesiskt borde du kunna hitta nere hos dig också. Tycke vi har ganska gott om de ställena här. Visst är det gott!!!
MUMS!!
Varma mackor!!
DET är helt underbart gott, och det borde man faktiskt fixa till oftare.
ÄLSKAR.
Jag har också sallad till ALLT, ja inte till efterrätter men annars...
Parmesanost är så gott, gott, gott!!!
Kramar i regnet...jag känner att det blir en hungrig dag redan nu!
:-)

Desiree said...

Jag håller helt med dig om att det finns dagar då man är hungrigare än andra dagar. Jag brukar försöka hålla mig sysselsatt så att jag glömmer bort den värsta hungern då jag har sådana dagar men ibland måste man ju ändå ta något och då får det också bli en frukt (inga kakor eller bullar eller annat söt vardagar).
Hi hi mandelmassa är Calles trigger nr 1. Jag triggas av choklad, glass, nybakade varma mjuka kakor. Kardemumma LOVE! Nybakat bröd är också något jag inte kan motstå.
Vilket underbart inlägg. Jättekul att läsa allas svar också.
Kraaam!

Annika said...

Desiree:
Ja, visst är vissa dagar hungrigare än andra. No doubt.
Jag försöker också göra annat då, och så dricker jag te, te, te och åter te...
Frukter funkar fint också!
Mandelmassa är så j-a gott...Alltså, det är nog min trigger nummer 1!
Tack, vad kul att du gillade inlägget...
Kram!!

Annika said...

kaffe och havregrynsgrot behover jag for att overleva.

Gar jag ut eller lagar mat sa ater jag helst
sushi
och en massa annan fisk
nystekt stromming
pilgrimsmusslor
sashimi pa tonfisk
sma crabcakes med mycket krabbkott i
kraftor
lobsterrolls (fast det ar mest for ambience - de ska atas i Boston eller pa nagot crab shack med kall ol och utsikt over havet)(jag alskar att flyga genom Logan i Boston numera for da kan man namligen ga pa Legal Seafood pa sitt stopover och sitta och titta ut over vattnet och ata crabcakes, tuna sashimi, hummer och dricka ol, alltihop pa en gang...till frukost!).
nybakat brod kan man ju ata hur mycket som helst egentligen, med smor och kanske en god lagrad ost (fast osten ar inte nodvandig nar brodet ar farskt).
mozzarella, farsk basilika och tomater som mognat i solen och lite balsamvinager ar ocksa en oslagbar kombo, hemma eller pa restaurang.

alskar ocksa timjan i maten.
Jag har lagat en massa soppa med det pa sistone - galet fortjust i min pumpacurrysoppa som jag lagar lite da och da. Artsoppa sitter inte heller helt fel till vardags och den ska det vara droser med timjan i.

kardemumma haller jag med om ocksa

Ifraga om efterratter ar det farre saker tror jag.
En riktigt god rabarbersmulpaj kanns valdigt ratt om sommaren men inte sahar ars.
Appelsmulpaj ocksa (vanlig paj ar jag inte lika glad i - for mycket deg!). Jag blandar pepparkakskryddor i smulorna och tar extra smor.
Pa restaurang tycker jag vit chokladmousse och hallonsas ar en oslagbar kombination. Men jag kan lika val strunta i efterratten - tycker egentligen forratter ar roligare.

Jaha, det blev mycket mat pa onsdagsmorgonen, och jag som tankt gora en hostrengoring av kroppen och ata khichadi och dricka te i en hel vecka...hur ska det ga.

Annika said...

Annika:
Trevligt att höra dina triggers!!
Mkt fisk och skaldjur för dig och det ÄR ju så gott!
Älskar pilgrimsmusslor!!
Mmmm....
Lobsterrolls harjag inte fallit så hårt för trots att jag ätit dem by the sea, och även på Legal Seafoods som vi även har här i VA.
Gott ställe det...
Men visst har det mkt med stämningar och känsla att göra också-
Jag känner mig väldigt hungrig idag då jag läser era kommentarer :-)
VAD jag håller med dig om mozzarella, basilika och tomat. UNDERBART!!
Timjan ja...så gott!
Jösses vad god din äppelsmulpaj låter...speciellt om du lägger pepparkakor i smulorna...OJ; måste testas!!

JAG är som du, här i US struntar jag gärna i efterrätten,tar mkt heller förrätt, mums!!!

Lycka till med din höstrengöring!!!

Tankevågor said...

Vad roligt det var att läsa allas kommentarer här! :-)

Loppan här ovan tror jag det var som skrev om parmesanost och Amarone som hon skulle ta med till en öde ö och jag kan bara hålla med om det ÄR nödvändigt på en öde ö!! Det vet väl jag om någon. ;-)

Ost och ett glas rött....så himla gott!

Men precis som du älskar jag också kardemumma och hallon är väl det godaste bäret som finns! På sommaren äter jag så mycket färska hallon jag någonsin kan.

Godis kan jag leva utan men absolut inte choklad av bra kvalité.
Färska räkor som man skalat själv och blandat till en krispig sallad med en massa gott en sommardag är väl också någon av det godaste som finns.
Jag tycker att kombinationen av att man tillagar något av goda råvaror, lägger ner lite omsorg med det man lagar, miljön och sällskapet är det som kan lyfta en måltid till något alldeles extra njutbart i livet.

....och jag borde lägga ut en bild på en mycket god RÄKSALLAD på min blogg som jag åt i somras. Visst var det väl så att du provade räksallader överallt i Stockholm i somras?

KRAMAR i massor från mig!

//Lisbeth

Saltistjejen said...

Vilket roligt inlägg!!
:-)
Jadu jag äter ofta och mycket sådant man inte "borde". Tyvärr är jag inte så nyttig som jag borde vara. Jag går dock inte igång så jättemycket av efterrätter. Men visst. Mandelmassa älskar jag! Och marsipan! Mums!!! Däremot älskar även jag salt. Kan dock äta osaltade jordnötter om de är rostade. Det gillar jag. Men annars älskar jag salta saker som popcorn, chips och annat. HÄR i USA äts det ju ibland söta popcorn, men DET tycker jag känns helt fel! Det klarar jag inte riktigt. I matväg så älskar jag både kött och fisk. Vitlök och lök är kryddor/grönsaker jag verkligen inte skulle klara mig utan. Sedan gillar även jag rotselleri! Gott i grytor och super att riva i köttfärssås! :-)
Älskar även kaffe och te. Och sill o strömming i olika former. :-)Färskpotatis är ngt jag saknar mycket här i USA. DET är så ljuvligt gott! Med lite smör o salt!!!
Oj, nu blev jag ju hungrig!!!
Svenskt smågodis ska vi inte prata om. DET är något jag verkligen saknar. Men det vet du. När ni kommer kanske man ska ta sig en tur till Sockerbit med er!
:-)
Varm Kram!!

Freedomtravel said...

Jag blir extra hungrig den här årstiden, när det är kallt och mörkt. Allra hungrigast blir jag när man är på konferens och sitter still och lyssnar en hel dag... konstigt??

Är inte så förtjust i sötsaker, men ääälskar mat: skaldjur, gravad eller rökt lax, ostar, småplock av alla sorter, nybakt bröd...

Coolaannna said...

Oj oj oj ....här blir man hungrig!!

jag är som värst efter kl 18.00. Efter att middagen är gjord blir jag alltid sugen på sötsaker och speciellt nu när den mörka årstiden infinner sig. Soffan, lite söt. Blir arg på mig själv ibland. Borde snöra skorna och ge mej ut ;)

Jag håller med många som kommenterar att ost i alla former! Så himla gott.

Kram

Elisabeth said...

Hm, mat... känns för tillfället mest bara jobbigt, för den ska ju tyvärr lagas. ;) Men potatissallad och potatisgratäng tycker jag är SÅ gott. Och potatismos! Nästan allt med potatis faktiskt, även klyftpotatis, som jag sedan doppar i sås gjord på gräddfil med SALT (hahaha!!) och peppar.

Annat gott: Tyskt bröd (och finskt också, brukar köpa det ibland, båda varianterna slår det svenska med hästlängder), tysk Käsetorte (ICKE detsamma som svensk ostkaka), pesto Siciliana med pasta, Ritter Sport nougat och så den där pizzan som fanns på "vårt" pizzaställe i Österrike. Vi brukade säga att "the best pizza ever" fanns där, den var till och med godare än pizzor i Italien!

Lösgodis tycker jag visserligen om, men det är inget jag saknat när jag inte haft tillgång till det, och om jag köper det köper jag ändå bara en massa choklad. ;D För övrigt håller jag helt och hållet med dig om osaltad mat. Det är helt enkelt inte gott!

pennysdagar said...

Jag klarar inte sött på morgonen, kan bara äta naturell yoghurt eller te & smörgås. Men på eftermiddagarna får jag kämpa med att stå emot mitt sockersug! Anton Bergs nougat är en klar favorit. Favoritkryddan är curry & jag är väldigt svag för thai- & indisk mat.

Du borde satsa på att få in kanel titt som tätt under dagen, det är bra mot högt blodtryck så det kvittar ju ut saltet du äter.;-)

Det blir en jul i Charlotte, NC. Garanterat snöfritt skulle jag tro. Fast ifjol kom det faktiskt ned lite vitt som låg kvar, så man skall väl aldrig säga aldrig.=)

Christina said...

Farligt inlägg, man blev ju hungrig. Var tvungen att äta lunch :-) Jag älskar mat, vällagad mat i alla former :-) Gillar fisk och skaldjur bäst, en blodig stek är inget för mig :-) Mörk chocklad är mums, sen vi flyttat till Cali har jag fått dille på mexikanskt.... vad mer, jo saffran i fiskgrytor, älskar fiskgrytor :-) Kardemumma, kanel, hallon, mango oj oj, kan visst hålla på i en evighet :-)
Håller med om att salt är viktigt, råkade köpa osaltade chips en gång, INTE gott :-)
Tack för en kul inlägg! Kram!

Desiree said...

Måste göra ett tillägg. Jag gillar också salt. Kanske borde man skära ner på det men vad fasiken. Känner att jag ändå hamnar inom rimliga mängder. Klart att det ska vara saltat så att det är gott. Det ska vara kryddor överlag. Kapris, räkor och citron också favoriter. Goda grejer är ju bland det härligaste nöjen som finns här i livet. Kanske vore livet lättare om man inte triggades av något eller hade ett neutralt förhållande till mat men samtidigt vore ju livet väldigt tråkigt på det sättet också. Jag gillar att ligga och tänka ut goda grejer jag vill ha eller laga till till just helgen precis innan jag ska somna.
KRam!

Musikanta said...

När jag läser ditt inlägg tänker jag på henne som just hade vunnit Miss Universumtävlingen och intervjuades efteråt.
- What are your greatest wish rigth now?, frågade programledaren.
- To eat and eat and eat, svarade Miss Universum...
Kramar från Ingrid som också älskar mandelmassa.

Suzesan said...

Salt så GOTT. Helst vill jag ha lite med salt yta på all mat. En aningen ovanpå, när maten är varm. Mums.

Entrecôte kan jag inte stå emot och potatis i alla former och LINGON. Lingon lingon. STEKT fläsk. Det bästa jag vet.

Kalvkött får mig att dregla bara jag ser det och högrev.

Vad jag väljer om jag ska laga till nåt gott så beror det på om jag äter själv eller om jag ska bjuda. Om jag bjuder på kött så blir det ofta en potatisgratäng till eller HASSELbackspotatis som jag älskar att äta.

Stora kalas då blir det min klassiska "äckligtgoda" smörgåstårta.

jag går sällan ut och äter. Men viltkött är populärt hos mig. Om jag är på en bra restaurang. Kräsen på det då jag är utbildad kock därför blir jag lätt och fort besviken.

Men Harrys har väldigt väldigt goda kycklingvingar som jag snöat in på. Så gott och beroendeframkallande.

Sen gillade jag din lista med vad som triggar mig. Nästan lika där. Citron jag kan inte leva utan citroner. Icke. Knäckebröd=beroende. Haha.

Dillkött eller kokt kyckling med sås gjord på buljongen och ANKA. Det är nog det näst godaste jag vet. Efter stekt fläsk och det andra jag räknat upp. Kalops ...hur gott är inte det då på en skala ett till tio. TIO.

Over and out.

Kram
/Susanne

Suzesan said...

Hjort, älg, ren ....gott. Glömde precisera.

Nu blev jag hungrig.

Älskade mandelmassa ända till jag gjorde mig av med mitt sockerbehov när jag gick på LCHF i två månader. Så nästan allt sånt går -fett BORT-.



Kram
/Susanne

Camilla said...

Vilket inlägg! Jag blir ju sugen på allt möjligt.
Jag äslkar ju godis och snacks i de flesta former. Ja, inte amerikanskt godis faktiskt. Tur att jag ska vara där i jul. Men ett par Paradisaskar åker med. Man kan ju inte vara helt strandsatt över jul. Försöker att begränsa intaget av dylika godsaker, men ibland trillar jag dit, rejält.
Jag älskar räkmackor, och särskilt de på Gothia Towers;) Generöst med räkor minst sagt. Mums.
Pilgrimsmusslor tycker jag också är mumsigt.
Chili gillar jag, men inte så att det är apstarkt.
Rödvinssås och Madeirasås tillhör mina favoritsåser, alla kategorier.
The Cheesecake Factory har nån kycklinghistoria med Madeirasås, och den är supergod!
Men favoritmaten är nog vilt som jag verkligen gillar. Godast har nog varit björn som hade en fantastisk smak.
Potatisgratäng är också en favvo.
Jag kan hålla på hur länge som helst.
Kram

Matildas fikarum said...

Jag har också ett enormt saltbehov. Saltar på maten så ozzisarna baxnar! Jag undrar ibland om det är genetiskt, att generationer av kustboende svenskar och österbottningar som är mina förfäder, åt så in i herrans mycket saltströmming till middag att det satt sig i generna.

Annika said...

Lisbeth:
JA, det tycker jag med!
SÅ kul att höra allas triggers!
Vad vi går igång på.
Parmeasan är ju bara för gott!!
Det och rödvin, mm....
Underbart!
JA; du vet vad man ska ta med sig till en öde ö, minsann!
Ja, god choklad är riktig fint.
Visst var det jag som jagade den perfekta räksalladen i somras.
Absolut!!
Jakten kommer att pågå nästa sommar också.
Älskar också räkor i alla former.
Annars har du rätt i att det är miljön och sällskapet som gäller.
KRAM!!

Saltis:
Ja, jag får liksom hålla mig i schack och inte hoppa på saker som är onyttiga och fettbildande etc.
Trist, men så har jag levt länge, med undantag.
Alltis ngn dag i veckan då man får ta vad man vill!
salt är verkligen livets salt. Skulle inte vilja vara utan den kryddan för aldrig det...
USCH ja, kettle corn, de söta, som säljs här är fasiken OÄTBARA!!
Nej, salt ska det vara :-)
Potatis är så gott!
Mmmm....
JA, visst ska vi gå till Sockerbit!
Härliga ställe.
Avundas dig som bor på samma ö som Sockerbit :-)
Rotselleri är MUMS!!
Kram!!

Freedom:
ja, det är ngt med den här årstiden och mörkret som triggar igång hungern.
Mmmm....
Kan tro att du blir extra hungrig efter en hel dags konferenser.
Nybakat bröd är verkligen bara för gott!!
Mat, mm...

Annika said...

CoolaAnna:
ja, här var det mat i kvadrat!
HIHI!
Min värsta dipp är nog på em. Salt eller sött kvittar då, bara det blir ngt...
Inte så kul att gå ut och gå en mörk kväll heller, så jag fattar absolut att du fastnar i soffan :-)
Ost ja, underbart!!!
Kram!

Elisabeth:
Ja, den ska ju lagas :-)
Ibland är det astrist att laga mat, det tycker tom jag.
Potatis är alla former det är MUMMA det!
OM jag bara skulle få äta ngt för resten av livet skulle det bli potatis, för den kan man variera i mängd. Sen skulle jag välja kyckling som mitt protein.
You bet ya, salt är så gott! OCH jag älskar det också.
Tycker om maten du valt, mmm...
Nougat, mums. Så länge sen jag åt det.
Ritter Sport är verkligen en god choklad. Jagär glad att vi har den här i US.
Nej, osaltad mat är nästan oätbar. OCh ja, svenskt bröd är väl sådär, många ggr. Bättre än i US, men ja...

Penny:
OM jag ginge välja frulle varje dag så skulle det lätt bli te och mackor.
Det godaste jag vet.
men ja,,,nu äter jag yogurt och frukt , vilket är helt OK.

OMG, Anthon Berg var det länge sen jag år. DET är verkligen GOTT!!
Indisk och thai mat är verkligen gott också.

Vet du, jag får in panel under dagen! Har det på min yogurt varje morgon, mums!!

Aha, en jul i NC. Förmodligen snöfritt, men...
Ni får det säkert superkul!!

Annika said...

Christina:
HAHA, jag vet...Jag blev hungrig av att skriva det också, fniss!
Vi har liknande triggers, ser jag.
ja, jag älskar också mexikansk mat, så gott!
Håller med!
MANGO!! Måste vara en av de bästa frukterna som finns!!
Nej, usch, osaltade chips smakar verkligen vedervärdigt.
Kram!!

Desiree:
ja, verkligen...kan inte tänka mig mat utan salt.
Det smakr ju inget om den. känns mest som sjukhusmat eller ngt ditåt.
mat är verkligen ngt av livets stora!
Jag kan också ligga och tänka ut maträtter jag ska göra, och planera hur den ska göras.
MUMS!!
Det är att njuta av livet, det. I min bok.
Kapris, räkor och citrpon, mmm...
Kram!!

Musikanta:
Ja, det var en bra liknelse.
Jag brukar tänka på filmen Defending your life, när Meryl Streep kommer till himmelen och sankte per frågar vad hon vill göra nu?
ÄTA, ÄTA, ÄTA!!!
då hade hon hållit igen ett helt liv, precis som så många av oss gör.
kram!

Annika said...

Suz:
JA; du lagar ju så god mat också!!
MUMS!!
dina potatisanrättningar och såser går inte av för hackor!
MUMS!!
Salt är verkligen kryddan nummer 1!Nästa ggn jag ska laga en god köttbit ska jag fasiken göra hasselbackspotatis, det har jag aldrig gjort. ,men det är ju så gott!!!
OH SUZ vilken god mat du radaar upp.
men, ofta kan man bli besviken då man äter ute. Håller med.
nej, om man håller på med LCHF är det nog inte mkt på listan som går fetbort, sas.
Jag skulle inte vilja vänja mig av med mandelmassa, äter det så sällan, men när jag äter det är det som en DRÖM!!!!!
du äter rätt lite sötsaker va?
good for you!
KRAM!!

Camilla:
MUMS MAT!!
nej, amerikanskt godis kan man verkligen avstå ifrån.
det är inte så svårt.
Hmmm..förr om åren brukade IKEA sälja Paradis så billigt, det är nog slut med det nu...
MORRRR!!!!
ÅH de där räkmackorna från Gothia towers ser ju helt sanslöst goda ut...KAN tro att de är det också.
Björn, vad nyfiken jag blir!!!
Skulle gärna smaka.
Älskar också vilt, mums!!
Kram!!

Matilda:
jamen det kan det ju faktiskt vara!
Tänk på vårt arv, som du säger.
Nog 17 saltades maten alltid. Och mkt potäter åt de, och mkt fisk som var hårt saltad.
Japp, jag är som du, vräker på salt...
MMMMM.....

Pettas said...

Ooooost! Mon dieu, goda smakliga ostar av getmjölk är himmel för min del. Cantadou pepparrot är godisburken för min del...
Förstås mycket annat också men OST är högst prioriterad.

kramar!

Annika said...

Karin:
Ostjejen!!
:-)
Många osthökar här, som sagt!
Ja Cantadou ostarna är supergoda!
Kram!!

leopardia said...

Ååh, lussebullar, denna ljuvliga skapelse! Choklad... Vaniljsås...

Annars är det vitlök.
Parmeasan och rödvin.

Och ja, kardemumma och kanel är gott till så mycket - även att krydda kaffet med.

Annika said...

Leopardia:
JA! Lussebullar!! OCH du, tänk dig dem med mandelmassa!!
TO DIE FOR!!!
Håller med om dina triggare.
Jag älskar också kanel och kmumma!!
MYCKET!!!