Wednesday, November 02, 2011

Novembertankar

Godmorgon/Godeftermiddag/Godkväll

* Ja, nu har jag helt och hållet lämnat Halloween bakom mig och kan konstatera att jag i måndags brände ungefär 60 värmeljus.
Eller egentligen var det nog några till. JAG inser att mitt ljusförråd inte kommer att
räcka fram till jul. Det måste bli en resa till IKEA snart igen. Jo, doftljusen finns ju i
vilken butik som helst, men värmeljusen i de olika storlekarna vill jag mest och helst
köpa från IKEA.När alla ljusen brunnit ut...* Halloween är ett minne blott nu.
Igår rev jag ner allting, både ute och inne. Jag var helt och hållet genomsvettig efteråt. NU är det som om Halloween aldrig skulle ha funnits här hos mig. JO, på trappan står de tre urgröpta pumporna. Nu går förruttnelseprocessen snabbt så på fredag åker pumporna med sopbilen.


* Att riva ner dekorationer dagen efter att helgen/helgerna är över är ett måste för mig
. Efter jul, i början av januari, plockar jag ner varenda julsak så fort skolan börjat för vårterminen. Jag tål inte se sakerna då de inte längre är aktuella. Puts. Väck. Bort. Direkt!


* Nästa storhelg hos oss här i USA är en annan helg jag lärt mig ÄLSKA!
Den helgen är Thanksgiving och den äger rum om ca 3 veckor. Det är en fin, lågmäld helg som helt och hållet handlar om familj, vänskap och mat. Vi kan lugnt säga att det är den största helgen på året här i USA. Den är till och med större än julen. Thanksgiving är inte religionstyrd och firas av alla.
Nej, det är inte mycket pynt runt denna helg. Faktiskt inte mycket överhuvudtaget (förutom MAT och gemenskap). Någon frågade mig i kommentarerna igår om jag brukar pynta inför Thanksgiving? Nej, det gör jag inte. Inget alls. Vi brukar inte vara hemma heller, utan vi brukar vara hos Peters syster på Thanksgivingmiddag. Pyntar man inför Thanksgiving är det oftast i form av "skördetema", dvs pumpor (små, ej karvade), majs etc. Det finns pynt och dekorationer att köpa, men de är få. Thanksgiving är avskalad, och just därför så underbar! God mat och gott sällskap är vad den handlar om, Kalkondagen.


* Thanksgiving är dessutom julens inspark. Så fort Thanksgiving är överstökad tar MÅNGA in sin julgran. Jag brukar också pynta upp inför julen direkt efter Thanksgivinghelgen. Julgran brukar vi skaffa runt den 1 december, och tar då in den också.

* Hösten går väldigt, väldigt fort. Skrämmande fort.
Egentligen fattar jag inte alls vart den här hösten har tagit vägen? Vad har jag egentligen gjort? Snart är det jul och nyår. Nej, jag begriper det inte.

* Både på bloggar och på Facebook talar folk om hur tung de tycker att november är som månad hemma. Jag förstår det, jag vet också att jag förmodligen har glömt just HUR mörk den är hemma. Jag har inte tillbringat en novembermånad hemma sedan 1992. Det är länge sedan, det. Jag förstår att det kan kännas tungt. Vill bara säga till er alla; HANG in there! SNART ÄR det verkligen Advent, sen jul och sedan vänder det och blir ljusare igen. Tänd ljus, laga god och mustig mat, drick rödvin ibland, botanisera bland goda tesorter, njut av goda lattes, sitt under varma plädar, gå på bio och teater, se filmer hemma i soffan, läs böcker...

* Jag läser på svenska bloggar att jultidningarna börjar komma hemma. SÅ underbart!! Jag älskar svenska jultidningar! Jag har sparat alla jag fått genom åren och tar fram dem och läser dem nu i november. Härligt läsning är det! Ser fram emot att kunna beställa ett par av årets tidningar hemifrån snart också. Roligaste jultidingen att läsa tycker jag nog är Amelia JUL. Men, de andra är också härliga.

* Nu ska jag strax iväg till frissan. Håret ska slingas och klippas, och jag tänker bli lite mörkare i skallen igen.

Ha en BRA dag allihopa!

25 comments:

Marie said...

Thanksgiving tycker jag är så mysigt! Tycker vi borde importera den istället för Halloween! :)

Jultidningar - I love them! Läste att Lantliv Jul är ute nu så den ska jag be någon införskaffa... :)

Hoppas vi får se bild på nya frissan! Jag MÅSTE också gå o klippa mig!

Annika said...

Marie:
Thanksgiving ÄR så mysig, men så amerikansk i grundtanken att en import nog skulle bli svår.
Jultidningar är verkligen ROLIGAoch INSPIRERANDE! Jag skulle vilja ha ALLA!!
:-)
Ja, vi får väl se om det blir ngn bild idag eller inte...
:-)

Pettas said...

Uffe har några mostrar i USA och jag har sänt utsågade påskhönor i trä till en av dem, vilket jag glömde bort ända tills vi fick brev där den här mostern beskrev att kalkonen åker upp igen ovanför bordet till Thankgivings och att hon tänker på oss varje gång hon ser den. Gissa vem som fick myror i huvudet,för jag hade ju inte sänt någon kalkon till USA. Sedan kom jag ihåg att hon hade fått en höna:D. Jag måste bli bättre på att såga i trä, helt klart.
Nå huvudsaken är att den kommer väl till pass men vi har skrattat gått åt mina kalkonliknande hönor.

På sätt och vis så firar vi väl Thankgivings många gånger här också fastän vi inte sätter namn på att umgås med varandra i stillhet. Det som skiljer är kanske just kalkonen? Eller har jag missat någonting med själva firandet förutom kalkonhönan?

Lycka till med slingandet!
Kram!

Annika said...

Karin:
jag tycker man kan jämföra Thanksgiving med hur ni i sverige firar påsk.
Just det där kravlösa, att maten räknas och sällskapet. Inget annat egentligen. Samma sköna känsla, helt enkelt.
Njeaa...det är ju ingen vanlig dag i USA, predis. Ingen vanlig middag i stillhet. Det är den allra största helgen på året, och maten--kalkonen--stpr i fokus. Den liksom att folk "kommer hem". Det finns ingen annan på året d¨folk reser så mkt som till t-giving. Maten är mer än kalkonen, tillbehören är SÅ goda.

HAHA, KUL med hönorna som blev Thnaksgivingdekorationer. HIHI, roligt!
Jag har faktiskt ngn höna som jag köpt till Thanksgiving, men som även åker fram till påsk, om jag pyntar då...

KRAM!!

Lotta said...

Thanksgiving ligger så bra där i slutet av november. Det är den enda högtiden som ger fyra sammanhängande lediga dagar vilket alla älskar. Det är som du skriver ingen religös helg.

Jag älskar dessa dagar. Man trappar ner redan på måndagen. Få planerar några större möten eller events den veckan. Vanligt med halvdag på onsdag, eller varför inte heldag ;)

Affärerna sjuder av aktivitet, många glada för ledigheten som väntar, julen runt hörnet, mat, samvaro, koppla av

Jag ser fram emot Thanksgiving!!

Och vart tar tiden vägen? Den här hösten har rusat.

Kramar från Lotta som också har pumpor kvar!!!!

Desiree said...

Jag tycker det är helt rätt att städa undan julen så snart den är över.Hellre pynta och klä granen i början och december och sedan njuta av det hela fram tills jul och ta bort allt när julen är över. Det är något jag gillar med USA att man är duktig på att städa bort sitt pynt så snart helgen man firat är över. Tycker verkligen att det är trist att se adventsljusstakar som står kvar i fönster ända in i mars månad. Jag tänker både fira lite Thanksgivning och julpynta direkt efter T-giving vilket ändå passar riktigt bra detta året för det är första advent söndagen Thanksgiving helgen.
Ha en bra dag hos frissan.
Kram!

alegni said...

thanksgiving skulle jag inte ha något emot att fira också här, men att den skulle vara lågmäld, det fick det att rycka i mina mungipor, för där jag firade thanskgiving anno 1982 var det allt annat än lågmält. vi var väl en 25 personer vid matbordet, och då var det inte tyst och stilla, kan jag tala om. tyst var det inte i tv-rummet efteråt heller, vilket du säkert förstår. :D
jag visste att du skulle uppskatta min bloggrubrik i dag! undrar om det är några fler som gör det. ;)
KRAM

Annika said...

Lotta:
JA, den gör ju det!
Det är en sådan otroligt MYSIG helg.
Som du säger har man helgkänsla hela Tgiving-veckan. Halvdag på skolan på onsdagen.
Älskar den veckan!
OCH sen de följande veckorna SÅKLART!!
OH ja, Black Friday är ett kapitel för sig!
Ser fram emot det hela, även om jag undviker affärer på Black Friday.
Ja, pumporna får sta kvar tills fredag då åker de all världens väg.
Hösten går så fort.
Kram!!

Desiree:
VISST!
DET tycker jag med!
Så fort ngt är över så måste allt PYNT BORT!!
De flesta är jättebra på det i USA, även om det finns eftersläntrare här också.
Japp, hellre njuter jag av julen INNAN den kommer än att ha den kvar långt in i januari. Hör firars ju varken 13-helg eller 20-dagknut så det finns ingen som helst anledning att dra ut på den.
KUL att ni ska fira lite t-giving, det tror jag många hemvändande svenskar gör.
Kram!!

Annika said...

Ingela:
HAHA, jag HÖR dig!!!
nejm långmält i den bemärkelsen är det inte! Snacka om att det kan tjoas och låta då stora familjer träffas...och sen har vi ju denna football då!!!! Den kan jag vara utan, men jag skiter i den även om den står på...
Din rubrik idag var underbar!!! Undrar också om mpnga andra fattar vad su skrivit :-)
Kramar!!

eastcoastmom said...

Åh Thanksgiving! Det är vår favorit vad gäller amerikanska helger också. Har firat med amerikanska vänner några gånger. Senaste åren med vårt europeiska gäng, plus nån amerikan!

Kanske vi måste ha egen Thanksgiving här i Madrid i år.

Annika said...

Eastcoast:
Den är SÅ fin!
SÅ jättefin!
KLART ni ska dra ihop ett gäng och fira i Madrid!!

Anonymous said...

Nog är det mörkt här i Sverige! Och min inre klocka går inte rätt, jag är helt fel ute när det gäller tiden just nu! Och att sommartiden tog slut i söndags gjorde inte saken bättre...
Men i morgon far vi hem och då är det i alla fall ljusare lite längre på eftermiddagen!

Annika said...

Brysselkakan:
JAG förstår att mörkret även för dig är lite chockartat eftersom du bor lite längre söderut i europa. KAN tro att det märks. jag har nog glömt bort det där litegrann. Brukar ju vara hemma i dec, men då är det så mkt annat som lyser upp. Just nov är tung hemma. Inget snack om saken...

Millan said...

Jag ar lite som dig faktiskt, sa fort en hogtid ar over sa vill jag inte se prydnaderna langre. Har firas ju inte Thanks Giving sa, i gar, sa fort som Halloween grejerna tagits bort i affarerna ersattes de med julkort och annat juligt. Precis som det sa fort som julen ar over kommer plockas fram paskgrejer ... galet tidigt i mina ogon!

Thanks Giving ar en tradition jag visste valdigt lite om innan jag borjade lasa din blogg, men som jag nu ar lite avis pa. Det skulle ju kannas skumt att fira den har.. men det later valdigt mysigt!

Kram!

malou said...

Det gör inte så mycket med mörkret, jag tycker det är värre med regn :-(
Plädar har jag överallt, fina sjalar också och tänder massos med ljus - fast jag vill helst slippa rödvin!

Annika said...

Millan;
Once it's over it's over...
Då ska det bara BORT!!
Samma här, nu är det julen som står i fokus med dekorationer. Det, eftersom tgiving inte har har ngra dekorationer att tala om.
Ja, det är en verkligt mysig helg. En av de allra bästa på hela året!
Kram!

Malou:
Precis, regn och mörker är ju inte så roligt.
Bra att mörkret inte plågar dig.
Skönt med plädar en masse!! Mer sånt!
HAHA, du FÅR slippa rödvin ;-)

Saltistjejen said...

Javisst glömmer man HUR mörkt det verkligen är i Sverige under senhösten och vintern. Jag tycker det är mörkt här och kan ibland klaga över korta dagar och trötthet p g a mörker. Men detta är verkligen INGET jämfört med Sverige. Särskilt NORRA Sverige!! Å andra sidan mins jag att jag upplevde hösten och vintern ngt mindr mörk i Umeå än i Stockholm just för att man oftare hade rimfrost (hösten) och snö där vilket lyste upp en del. Stockholm är däremot oftare bara svart svart svart....
Jag tycker november här är mysig också. Och även om vi inte alls firar Thanksgiving så som amrisarna gör så är det ändå en mysig helg! För er som har amerikansk familj är det självklart annorlunda. :-)
Nu ska jag ut i det vackra vädret en stund och njuta av min lediga dag1
:-)
KRAM!

Inger said...

Åhh, det är både roligt och intressant när du skriver om era helger och traditioner och hur ni firar, gillar, gillar jättemycket. Thanksgiving känns så fint, vill gärna vara med om det någongång.
Hösthälsningar!

Christina said...

Jag ser fram emot min första Thanksgiving! Jag gillar verkligen tanken med den helgen! Inte religiös, och så handlar den om det som är viktigt, familj gemenskap och så mat förstås ;-) Den här hösten har verkligen försvunnit fort, fattar det inte! Men samtidigt är det skönt att det börjar kännas mer som hemma här nu när vi bott här ett tag. Spännande med frisörbesök, du lägger väl upp en bild av resultatet ;-) ? Kram!

♥ Hannele på Hisingen said...

Det var väldans massa ljus :)

Elisabeth said...

Det där med att det är lätt att glömma HUR mörkt det är i Sverige stämmer verkligen. När jag var i Sverige över jul då jag bodde i Österrike fick jag en smärre chock. Och sedan var det helt underbart att komma hem (det var ju hem då!) till Österrike och mer dagsljus. Att det delar av tiden i Sverige var snö hjälpte liksom inte mig, för det var DAGSLJUSET jag saknade, och fortfarande saknar såhär års.

Thanksgiving verkar så mysigt! Dessutom är det perfekt med en helg som alla firar, oavsett religion.

Anne-Marie said...

Det var inte dåligt så många ljus du brände av i måndags. :) Jag kan inte ha doftljus pga allergi och det är numera nästan omöjligt att hitta "vanliga" ljus utan doft. Jag gillar att man i USA har fler helger på hösten än vad man har i Sverige. Jag minns hur segt och tungt det var när man jobbade och inte var ledig alls under hösten - plus att det blev mörkare. Och sedan var det hur många helger som helst på våren. Skolan stänger torsdag och fredag under Thanksgiving så det blir litet långhelg. Kramar!

Annika said...

Saltis:
Visst glömmer vi!
Absolut! Sant, ibland kan man tycka att det är mörkt och ruggigt här också, men det är som sagt ingenting mot hur det är hemma under vintern.
Det är stor skillnad.
Min bror bor ju i Ume numera, och han har nog egentligen aldrig klagat på mörkret i Ume, men mkt beror nog på att de får snön och den lyser ju absolut upp!
Jag tycker att ni verkar fira Thanksgiving så fint med era vänner. Så ska det vara. Och ja, november är en fin månad här, speciellt denna novemver efter vad det artar sig...
Kram!!


Inger:
O, tack!!
VAD glad jag blir!!
Ja, på hösten finns många trevliga helger att fira, och den allra största ligger ju där också; Thanksgiving. Den är verkligen fin!
Ha det så fint i novembermörkret.

Christina:
Just det, det är er första Thanksgiving. Jag hoppas att du kommer att gilla den.
Ni kommer säkert att fira den med vänner.
Många stora helger här är ju religionsfria, tgiving, halloween, 4 juli, memorial/labor day.
Idag kommer resultatbild från frissan :-)
Kram!

Annika said...

Hannele:
Eller hur? ;-)

Elisabeth:
Visst är det så!
Jag har nog absolut glömt. Jag är ju hemma i dec ofta, men då är det så mkt annat som lyser upp, fast visst slås jag av mörkret då också!
Verkligen!
Förstår att du reagarede mkt på skillnaden på ljus i sve vs örike. Tror att Örike har ungefär lika många timmar dagsljus som vi denna tiden på året. En viss skillnad mot hur ni har det alltså.

Ja, Thanksgiving är väldigt, väldigt fin!

AM:
Jag vet, sjukt många ljus brändes av så det är inte konstigt att mitt förråd inte räcker till jul :-)
Jobbigt med allergi mot doftljus, men mkt förståeligt.
ja, det är mkt som lyser upp hösten här, inte dumt.
Numera har ju skolbarnen hemma höstlov. Det hade aldrig vi.
ja, thanskgiving är verkligen en skön långhelg med många lediga dagar.
Ser fram emot den.
kram!

anna of sweden said...

Ja, vart tog den här hästen vägen? Kan inte förstå det. Det var ju alldeles nyss sommar ...

Thanksgivning tyckte jag om - inte minst för den braiga REAN! :) Och så kommer jag att sakna den fina Thanksgivning-paraden inne i Philly. Jättemysigt var det.

Huggies från ett becksvart Blekinge.