Wednesday, November 09, 2011

Och så funderar jag på det här med smink...

Jag har funderat lite på det här med smink.
Smink är kul, och att shoppa loss inne på Sephora är lite som att handla i en godisaffär för tjejer. Affären är full med smink, parfymer och hudvård från golv till tak, ett eldorado.
Sephora är en affär som samtliga av mina kvinnliga besökare från Sverige älskar, och som killarna tycker ILLA om.
OM tjejer ska handla inne på Sephora tar det ett tag. Killarna kan lika gärna besöka närmsta bar och ta sig en öl under tiden.
DET gäller för övrigt de flesta affärer och män. Min egen make får något vilt och jagat i blicken då vi handlar annat än mat. Speciellt Tysons Corner (vårt allra största köpcenter) framkallar stark obekvämhet hos maken.
Jag handlar bäst ensam, eller i sällskap med en god kamrat som delar mitt intresse.

Nåja, jag tänkte inte vika det här inlägget till kvinnor vs. män.
Jag hade faktiskt tänkt vädra lite tankar om smink och ålder...
OCH sen vill jag se vad NI, bästaste LÄSARE, tycker.
Jag är som bekant 45 år gammal. Jag har bra gener nedärvda från kvinnor och män i min släkt. Jag vet att jag inte ser lastgammal ut, inbillar jag mig åtminstone.
Men, egentligen vet jag inte om det är så?
Jag märker hur mycket av mitt smink som numera lägger sig i små, fina rynkor jag knappt visste att jag hade. Det gör att jag genast ser äldre ut. Ett tag var jag insnöad på Bare Escentuals mineralsmink, men allvarligt talat så tyckte jag att det sminket efter ett tag ÅLDRADE snarare än föryngrade och förskönade. Det lade sig där det inte skulle ligga. Det jag vill gömma blev istället förstärkt.

När jag var yngre älskade jag, och då menar jag ÄLSKADE jag, mörka läppstift. De kunde vara vinröda, nästan åt det svarta hållet. Jag tyckte så mycket om dem! För några år sedan märkte jag att det inte längre funkade med mörka läppstift. Jag såg för hård ut, tänderna såg gulare ut än vad de egentligen var. Kort sagt, det mörka läppstiftet gjorde mig äldre.
Jag bytte till ljusare läppstift med mer glans i, och än så länge är jag nöjd med det bytet.
Jag har så pass bra hy att jag sällan och aldrig behövt använda foundations, utan det har räckt med puder.
Dock ser jag på många tjejer i min ålder som använder foundation och hur det liksom lägger sig som en mask över deras ansikten. Nära ingifta (amerikanska) släktingar är specialister på detta (må de aldrig google-översätta detta inlägg, gulpers). De har alltid haft mycket smink, men nu börjar det dra åt drag-show hållet då de sminkar sig mycket. Släktingarna är i min ålder, lite yngre, men över 40...

Jag tror, att ju äldre vi tjejer blir, desto försiktigare måste vi bli med vår make-up. Det som en gång var skitsnyggt och totalt RÄTT blir idag mer som en mask eller så blir det DRAG-QUEEN över det hela. Jo, jag ser det i egen familj, så att säga...Ähummmm....

Är det så att vi med åren måste tona ner vår make-up? Måste vi gå från en starkare färgskala till en mycket ljusare och diskretare?
Jo, jag är rätt säker på det. Det ser bättre ut, helt enkelt.

Som riktigt gammal kvinna är det finast att inte sminka sig det allra minsta grand. Glöm mascara, eye-liner, rouge och läppstift vid 80+. Vid den åldern räcker det jättelångt med ett fint läppglans och en fin frisyr. Old ladies RULE!!!

För mig i den gyllene medelåldern är det en tunn linje att följa--inte för mycket och inte för lite.
En vag bekant till mig (mamma på skolan), säger i sin blogg att en kvinna över 30 inte bör gå ut utan smink ens om hon ska uträtta det allra minsta lilla ärende. Hon menar också att det föråldrar att vara osminkad som äldre.

Själv tycker jag bara att man måste tona ner efter en viss ålder, och att riktigt gamla kvinnor är finast och vackrast som de är, precis som unga flickor.
Att vara osminkad till vardags är inte min melodi för det allra mesta, men jag är heller inte det minsta brydd att handla mat på Safeway eller uträtta något annat ärende helt naturell.

Vad tycker ni?
Vad är för mycket?
För lite?
Lagom?

Samtliga bilder idag från Sephora.com

47 comments:

Pettas said...

:D och nu svarar först ut av alla proffset av alla proffs! På att vara utan smink alltså. Tro det eller ej, men jag har inte sminkat mig till dags dato. Prövade ett par gånger som tonåring och tyckte att jag mötte en total främling i spegeln och lade av på direkten. Däremot så sköter jag om huden nu och då med att olja in den...hela kroppen från topp till tå om nu det kallas smink.
Jag tycker att det kan vara hur vackert som helst med sminkade människor, om de har utfört målningen väl, men på mig själv...nejnej. Och så en sak som jag vänder mig emot så det står härliga till är att man har börjat sälja smink till flickor i tre, fyra års åldern. Tummen ner där för allt vad tygen håller.
Att äldre kvinnor inte skall sminka sig håller jag inte med helt ut. Jag har bekanta drygt åttio åriga kvinnor som kan det där jättebra och som verkligen inte ser illa ut alls trots erfarenhetsrynkor och allt som kommer med åren.

en sminklös kram
Karin

tinajo said...

Jag har nu aldrig varit någon som haft blå ögonskugga osv, upptäckte redan i tonåren att jag såg bättre ut i neutrala färger (brunt/grått osv), så på det sättet har jag inte förändrat min sminkning nu när jag är nära 40. Däremot undviker jag ögonskugga med glitter i, för det fastnar lätt i smårynkor.

Foundations har jag ofta trots att jag har bra hy, för jag tycker om det jämna intryck man får av det - men man får vara lätt på handen och inte lägga på för mycket just för att undvika "mask-känslan".

Jag tror alltid man ska undvika en för "hård" sminkning och färger, kan få unga tjejer att se ut som sin dubbla ålder. Mjuk sminkning smickrar bättre. :-)

SwedishCorner-DownUnder...Pernilla said...

Less is more... ;)

Kram från Australien♥

Marie said...

Du har helt rätt, man måste utveckla och förändra sitt sätt att sminka sig med åren. Huden förändras och det finns vissa saker som äldre kvinnor helt enkelt inte passar i. Kalla mig tråkig, men så tycker jag. Jag tycker det är likadant med kläder. Jag tycker inte det finns något värre än äldre kvinnor som försöker klä sig ungdomligt (gäller för män också!). Den gyllene regeln är att klä sig efter sin ålder och efter sin kroppstyp. Därmed inte sagt att äldre kvinnor ska klä sig tantigt, i blusar och vadlånga kjolar (som jag ser alldeles för många kvinnor göra i England!!!), men man måste veta vad man passar i. Som du säger om dina amerikanska släktingar, det är inte snyggt när sminket blir som en mask eller åt drag queen-hållet. Less is more när det gäller smink!

Lotta said...

A gentle hand...

Men absolut, less is more när det gäller smink.

Foundation kan se ut som Halloween-light om det inte är rätt nyans och en bra produkt i lagom mängd.

Jag är ingen sminkexpert alls. Lite rouge, mascara, läppglans eller ljus färg på läpparna. That's it.
Sköter om hyn även om jag kan slarva ibland om jag är trött. Unnar mig en ansiktsbehandling då och då, framför allt när jag är i Stockholm

Tycker du är jättefin och sminkar dig alldeles lagom

Kram!!

SweFlo said...

Är inte mycket för smink, men lite gör att jag "syns" mer. Jag har aldrig använt foundation elle rpuder. Nu har jag extra torr hud, och lite skavanker. Har upptäckt att en färgad dagkräm (speciellt Estee Lauders) gör susen. Liiiiite täckning men totalt flexibelt och inte "kakit". Som lotion! Men det är bara när det är extrafint som gäller. Mitt smink ör mest mascara, lite beige ögonskugga (och kanske nån i en annan lät nyans), lite eyeliner och sedan bara läppbalsam (gillar inte jox på läpparna).

Jag håller med om att många nog bör tona ner sig här i USA, det verkar som om många tror att d emåste spackla på som bara den efter en viss ålder! Ser oftast inte bra alls ut...

Men som du sa, äldre damer rocks! Min mormor skulle se jättekonstig ut i smink, hon är perfekt som hon är! :-)

eastcoastmom said...

Oj, intressant ämne.

Jag önskar verkligen att jag kunde sminka mig. Men jag har inte tekniken. Alls. Dessutom känner jag mig fort smutsig när jag sminkar mig.

Alltså är jag aldrig sminkad till vardags. Använder mascara, lite ögonpenna och rouge en handfull gånger varje år. Läppstigt har jag aldrig. Foundation eller puder har jag aldrig ägt.

Och det var en del år sen jag passerade 40... borde lära mig lite teknik, för lite smink kan göra under. För mycket blir motsatsen, du har helt rätt i att mycket smink åldrar...

Annika said...

Karin:
KUL att du kom etta idag :-)
OCH vad din hy måste tacka dig för att du aldrig sminkat dig.
Inte så dumt!
Ja, jag håller med dig totalt om smink till barn. SJUKT!!
Det ställer jag inte upp på, aldrig.
Äldre kvinnor som sminkar sig snyggt är såklart så fint...
Bara det är fint och diskret så det inte blir clownigt är det ju toppen.
Som sagt, old ladies rule!!
Och en snart sminkad kram tillbaks till dig!!
:-)

Annika said...

Tinajo:
Ett tag i tonåren hade jag BLÅ ögonskugga, BLÅ mascara och sen roda läppstift.
What a joke!
När jag var runt 20 börjadejag med neutrala färger, och dem har jag fortsatt med.
Känns bra så.
Glitter är ett elände, det lägger sig i sjok numera :-)
Jag borde nog gå kurs i det här med foundations, för jag får ALDRIG till det.
Sant, hård sminkning föråldrar alltid, men som ung vill man se äldre ut, och vi vill se yngre ut :-)
men hård sminkning är fel oavsett ålder.

Pernilla:
it sure is, in this case!!
Kram!

Marie:
Ja, man måste det!
Annars blir det bara fel.
Som tur är kan man oftast se det själv, men kanske inte alltid.
OCH detsamma gäller KLÄDER!! ABSOLUT!!!
DET är en fin linje där med. Min mardröm är att gå klädd som ngt poppigt snöre vid 45. Det gör jag inte, men det finns andra som gör det. DET föråldrar också på ett patetiskt sätt.
Less is more, absolut då det kommer till make-up!!

Annika said...

Lotta:
WORD!
Ja, less is more gäller mer och mer ju äldre man blir. så sant.
Jag är ingen expert heller, önskar att jag vore duktig på det här med smink, på rätt sätt.
Jag sminkar mig inte mkt till vardags, lite puder, lite rouge, mascara och sen läppglans.
Ansiksbehandlingar borde jag göra oftare för det är ju sååååå skönt....
KRAMAR!!

Sweflo:
Vilken bra kräm du verkar ha, den skulle jag vilja titta lite närmare på :-)
Låter toppen!!
I USA borde många tona ner ngra grader, ja. Speciellt äldre kvinnor, det är itne fint, och det föråldrar en hel del.
Äldre damer är SÅ fina utan smink!! SÅ rätt!
:-)

Eastcoast:
ja, en rikigt fin sminkning är så fint!
jag skulle också vilja kunna mer!
Låter rätt skönt att inte sminka sig, AM. Faktiskt.
Och jag håller inte med min medbloggerska om att man alltid måste ha smink..
Men, som du säger, en riktigt fin sminkning gör under!

lenas said...

Hallå Tjejen! Jag är tillbaka! Jag håller med dig, ju äldre man blir desto mindre bör man sminka sig! Jag sminkade mig alltid när jag gick i skolan, och upp till 30- års åldern. Nu krävs det en stadig hand och gott om tid för att få till något bra. Är också begåvad med bra o ej rynkiga gener. Försöker att sminka över det blå under ögonen, men concealern håller inte alltid vad den lovar!

Annika said...

Lena:
Hej!! NAJS!!
KUL att ha dig här igen.
Ja, man bör nog bli lite mer försiktig med burkar och penslar då man blir lite äldre.
Men ändrar man på det gamla och gör om är det ju bara fint!!
KUL att du kommit tillbaka!

Millan said...

Vet du vad, det har har jag aldrig tankt pa! Jag tycker ocksa att det ar skoj med smink och ar ratt trogen i mina inkop, dvs jag koper ungefar samma saker hela tiden i samma marken. Jag ar egentligen inget stort fan av mycker smink varesig det ar pa yngre eller aldra manniskor. Onskar att jag var sa snygg att jag kunde ga au naturell hela tiden men det ar inte mojligt eftersom jag har sa ljusa farger att jag ser ut som ett spoke om jag inte har lite smink pa mig ;-).

Men hur som helst, jag tycker att just den oversminkade looken pa aldre kvinnor blir sa himla fel. For pa nagot satt sa ser det ut som om man forsoker se yngre ut och da ser man ju nastan aldre ut istallet. Som om man forsoker dolja nagot. Om mojligt sa ar val det snyggaste om man kan halla sig till sa naturligt utseende som mojligt.

Fast det ar klart, det ar inte alla som tanker sa. Vissa gillar ju verkligen den mer uppsminkade looken. Det ar val en fraga om smak...

Jag ar inte easy to please, for aven om jag gillar den naturella looken sa tycker jag anda att det ar trevligt nar man ser folk som ar mana om sitt utseenede och som piffar upp sig lite i alla fall.

Vad snurrigt den har kommentaren blev... lagom ar bast ar val min melodi - aven nar det galler smink!

Kram

Annika said...

Millan:
jag vill inte heller vara utan mitt smink. Även om jag inte bryr mig om jag går ut utan smink så vill jag helst ha lite på mig.
Känner mig snyggare då, helt enkelt.
Ja, hård sminkning i starka färger hos lite äldre föråldrar, men smink i rätt mängd o färg gör det det ska, förskönar.
Svårt det där.
Tänker på skräckexempel som Joan Rivers mfl.
Och jag håller med dig, jag gillar också att se folk som månar om sitt utseende. Alltid!
På rätt sätt!
Kram!!

Petra Axlund Stegman said...

Jag tycker personligen att det är snyggast om man sminkar så att det knappt syns. Nattsvart och massa smink à la Kardashians tycker jag är rätt fult. Visst, det kan vara kul med sotad blick på fest men inte till vardags. Sen tycker jag att man ska välja - antingen sotade ögon ELLER mörka läppar. Både och blir för mycket. Själv sminkar jag mig nästan aldrig, lite mascara till fest.

Desiree said...

Älskar smink och älskar Sephora. Saknar Sephora såååå mycket! Vill att det ska komma hit också då det finns i både Frankrike och Italien.
Well jag tror att man ändras både i smak och i hud allt eftersom åren går och att man får anpassa sig. En sminking som funkade förr kanske inte alls funkar tio år senare. Sminkprodukterna ändras också och det sker hela tiden nya framsteg med bättre smink och smartare lösningar. Jag tror nog att man kan köra med smink även om man är gammal kvinna men det gäller att göra det på rätt sätt. Grejen med smink många gånger är att få till det så att man ser naturlig ut. Jag vet precis vad du menar med amerikanska kvinnor som ser ut som de bär mask på ansiktet. Det är INTE snyggt.
Man ska framhäva det snygga och se naturligt utan att se ut som man bär mask.Jätteroligt inlägg att läsa det du tar upp samt det som folk svarat.
Kram!

Erica Pettersson said...

Intressant inlägg!
Jag håller med om att det nog är rätt att tona ner sminket när man blir äldre.
Personer i 55-60årsåldern som sminkar sig väldigt hårt tycker jag oftast bara ser ut som om de "försöker för mycket"...

Tyvärr har jag inte så mycket egen erfarenhet inom just detta område, eftersom jag nästan aldrig sminkat mig. På sin höjd blir det på typ Julafton eller om det är något absolut speciellt tillfälle, som studentbalen...
Är nog den enda tjejen då som inte skulle vara så intresserad av den affären du skrev om ;)

Hoppas att du får en bra fortsatt dag!
MVH /Erica

Coolaannna said...

Roligt att du kikade in hos mig!!

Smink är svårt tycker jag. Förr kunde jag inte gå utanför dörren utan att sminka mig men nu är det lite mer avslappnat!

Roligt att läsa bloggar om svenskar som bor i USA. Skulle gärna byta med er!!

Kram Anna

Saltistjejen said...

Hahaaa Annika, JAG gillar inte heller Sephora så värst mycket!!! ;-) Så jag är nog man då....
Nej, men visst jag har inget emot den sådär, men eftersom jag har noll koll på smink så är det för mig sååå ointressat. haha, när M's mamma och hennes kompis var här så bara MÅSTE de gå in i Sephora och jag gick in, drog ett varv och gick ut. Hahahaha!!!!!! Jag känner mig mest bara bortkommen och så luktar det alltid så starkt där inne! Varför, kan du svara mig på det, är det så att många sådana här affärer alltid ska ha tunga parfymdofter (eller vad det nu är) i luften. Jag får huvudvärk! ;-)
Jag sminkar mig gärna, men vääääldigt sparsamt. Jag använder aldrig foundation. vet inte ens hur man skulle göra det. Inte heller puder utom ett "solpuder" jag duttat ibland när jag vill få lite mer färg. Det är ungefär som ett puder rouge typ.... tror jag. Men annars har jag mest bara eyeliner. Men då PÅ mitt pyttelilla ögonlocksveck. Som ögonskugga eller vad man ska säga. Svart eller mörkgrått. Men till vardags sminkar jag mig bara ibland. Som tonåring på 80-talet hade jag dock ett tag glittrig ljusblå (och kornblå och faktiskt typ turkosgrön!!) ögonskugga/eyeliner samt lite rosa-aktigt rouge! Herregud!!! OCH spretlugg såklart! Hahahaha!
:-D
Men ju äldre jag blivit ju mindre orkar jag bry mig vad gäller smink. Om din bekant har rätt så skulle hon nog tycka jag är värsta sorten. Snart 40 och oftare osminkad än sminkad!!!
Håller med dig om att man tyvärr kan se många äldre kvinnor här som sminkar sig på tok för mycket. Det ser ut som de ska på maskerad och som du beskriver det så framträder deras rynkor än mer. jag har verkligen inget emot rynkor. Faktiskt inte. Men de är faktiskt bäst naturell tycker jag! :-)
KRAAAM från en av de få som inte älskar Sephora...! :-)

Humlan said...

Jag har alltid önskat att jag vore bättre och säkrare på att sminka mig, men eftersom jag inte har känt mig säker och dessutom har en känslig hy, så har jag mest hållit mig till mascara, lite skugga och läpparna (som är ljusare numera).

Visst är det så att man måste anpassa sig efter åldern, huden ändras till struktur och färgton, läpparna blir smalare med åren mm. Ibland ser man inte det själv, då är det bra om folk omkring en (snällt) kan påpeka att man kanske inte passar lika bra i den sminkningen/färgen/stilen längre, för visst kan det vara svårt att släppa favoriter i smink- och klädväg, men man vill ju inte se ut som ett skämt.

Och jag håller helt med dig, visst är det fint när äldre damer gör sig fina i håret och sedan bara har ett fint läppglans till.

Detta var roligt att läsa om och bra att fundera på!

KRAM!

Suzesan said...

Jag skrev en kommentar som försvann. Äsch då. Ska skriva om den sen. Iallafall älskar jag att sminka mig.

Tycker att gamla får göra som de vill. Bara de känner sig fina.

Men kanske alla bör tänka på att tona ner sminkningen lite med åren.

Ändra form på den. Foundation är ju ett måste för att få balans i en makeup. Men det ska ju vara en bra. Ingen foundation ska ligga utanpå. De ska bara jämna till färg och annat i ansiktet och ge stöd till annat smink. Inte synas. Då är det en dålig foundation. Den ska ha ens egen hudfärg. Noga annars ser det ju ut som brunutansol..
säch jag minns inte mer vad jag skrev men detta räcker väl:)

Just nu har jag -dille- på eyeliner. Fint.

Kram
/Susanne

antonia said...

Jag vet att jag är ett undantag men jag sminkar mig i princip bara till fest. Jag fattar inte grejjen med att behöva sminka sig varje dag, det känns fel! onaturligt! kanske skulle jag hitta mr.right snabbare då men är han verkligen mr.right isånafall?

Smink kan vara roligt och snyggt när det är genomtänkt och till speciella tillfällen men varje dag? nej...jag är född utan smink...:)

Freedomtravel said...

Min man är precis tvärtom. Han äääälskar att shoppa. Han kan gå i affärer i fler dygn i sträck, känns det som. Jag hinner tröttna långt långt innan. Kanske en bar för mig?
;)

När det gäller smink är jag hopplös. Jag tycker att det känns obehagligt i ansiktet och kan inte tänka mig det alls. Jag vet, jag är hopplös, och skäms lite över det. På andra tycker jag att smink kan vara snyggt, om det inte är alltför överdrivet förstås.

Christina said...

Ha ha, stackars min man :-D Innan vi flyttade hit fick han alltid gå in på Sephora med en lista på saker jag ville ha när han var i Cali. Fast jag tror han gillade det lite, tjejerna var så trevliga och de lyckades alltid sälja på honom mer saker än han skulle köpa :-D

Jag är mer en less is more, sminkar mig inte mycket till vardags. Concealer, mascara, ögonpenna, lite rouge, ibland en tintad foundation. Önskar att jag var bättre på det.... sen vi flyttade har jag lite färg i ansiktet och ser inte lika glåmig ut, på gott och ont förstås, solen är stark här.

Jag tycker att det är allt eller inget här där jag bor, jag ser ofta osminkade kvinnor och lika ofta kvinnor som har som en mask på sig, väldigt mycket smink! Jag provade att bli sminkad i en affär och deras idé på vardags make up var så jag skulle haft om jag skulle gå på fest :-)

Tack för ett kul inlägg!
Kram!

Elisabeth said...

Haha, jag kan se mig själv bli uttråkad av att mitt shoppingsällskap vill titta på smink på Sephora i evigheter. ;D Jag skulle garanterat passa på att handla en del där (som på mitt älskade dm i Tyskland), just för det stora utbudet och för att det - antar jag - är mycket billigare än i Sverige, men jag är så jobbigt effektiv när jag handlar att jag alltid blir klar först. ;)

Jag tycker också att man bör anpassa sminket efter hur gammal man är, just för att det (i mina ögon då, får jag väl tillägga!) blir snyggare på det sättet.

Suzesan said...

Jo till vardags sminkar jag mig alltid med mascara. Vana för mig som att borsta tänderna. Lite så.

Bara det och kajal. Inget mer.

Om man ska in i en mörkare lokal på festligare tillfällen kan man sminka sig starkare. Om man vill. För då kommer det bra till sin rätt. Till festligare tillfällen kan jag lätt experimentera med ögonskuggor. Ihop med färgerna på kläderna. Roligt.

Men sminka sig för mycket är mycket fult. Likaså att inte ta bort mascara och måla en ny över den gamla.

Puder har jag aldrig någonsin använt. Nyser av det hihi.Alla har ju småhår i ansiktet...jag tycker de syns med puder:)


Kram
/Susanne

anna of sweden said...

Oj, vilken roligt läsning.
Hälsar en som använder smink väldigt sparsamt.

Huggies!

Cecilia/svengland said...

Jag har liksom du haft turen att få bra gener och har inte upptäckt alltför många rynkor än, (jag är nästan 40) och folk i allmänhet tycker alltid att jag ser så ung ut! Jag har aldrig sminkat mig mycket utan använder alltid ett rouge över hela ansiktet för att få lite färg ( jag är sååå ljushyad!)concealer (ett måste!)mascara och färgat lipbalm. Och jag tycker också att folk ser så mcyket äldre ut när de fullkompigen spacklar på sig med allt de kan komma över. Nej less is more! :-)

olgakatt said...

När man jobbar hela dagarna i op-mössa och munskydd och dessutom bär glasögon blir ögonsminkningen ett måste! Ögonen är ju det enda som syns och något vill man ju ska se snyggt och personligt ut i den trista skrynkliga uniform alla går omkring i.
Men som pensionär och gråhårig måste man tona ner sminket och oftast välja en helt annan färgskala.
Har man en egen "hovleverantör" på hemmaplan med en bra rådgivare blir man mindre intresserad av de stora kosmetikabutikerna. Där blir jag bara förvirrad!
Var och en får välja sin trivselsminkning, sen får betraktaren tycka vad den vill!

Kalaslotta i USA said...

Jag tränar ju varje dag så det blir ytterst sällan smink (som i mitt fall betyder mascara), kanske om jag ska någon viktig stans på eftermiddagen men det händer ju supersällan.

Smink till fest tycker jag däremot är ett måste men SPARSAMT i vår ålder...jag varken kan göra eller tycker att det är snyggt med de där sotade ögonen...håller med Eastcoast, det ser lite smutsigt ut.

Läppstift är INTE min melodi...jag tar läppglans i någon neutral nude/rosa färg.

Foundation av det tyngre slaget är svårt..jag kör Laura Merciers tinted moisturizer som är vad den heter..en färgad fuktkräm. Ingen kaka utan bara lite utslätande..

Rouge/bronzer är min grej på vintern, piggar upp det blekgrå haha.

Amerikanskor runt om mig är antingen eller. Sminkar sig JÄMT eller aldrig. De som sminkar sig är verkligen alltid sminkade...under träningspass, på tennisbanan i 40 graders värme, på löprundan...alltid.

Tycker det är gross att ha smink när man tränar...yikes!

Kul inlägg Annika...som vanligt!

Kramen

Tankevågor said...

Håller med ovan om att det här var ett roligt inlägg! Själv har jag mest mascara och någon bra hudkräm till vardags.
Precis som du hade jag gärna mörka läppstift förr men det har jag ALDRIG nu. Nej nu är det på sin höjd lite glans av det ljusare slaget som hamnar på läpparna.

KRAM!

Katarina said...

Som flera sagt, ett roligt inlägg!

Jag har aldrig besökt nämnda shop, så jag får väl ta och göra det snart! :)

Smink använder jag aldrig här i värmen, det kletar och kibbar bara! Men hemma i Svedala var det tonad hudkräm, mascara och rouge som gällde.

Krma

Anne-Marie said...

Jag sällar mig till Karin-"gruppen" - de som inte sminkar sig. Det enda jag haft för evigheter sedan är litet mascara. Det varade inte länge och sedan dess sminkar jag mig aldrig. Inte ens om jag någon gång är bortbjuden. Jag tycker att folks naturliga utseende är minst lika vackert som det sminkade. Och skall det vara smink, skall det verkligen vara med måtta. Kram!

alegni said...

jag håller med dig till hundra procent. det finns ingen sorgligare syn än en gammal kvinna som sminkat sig ungefär lika smakfullt som en treåring som för första gången låst in sig på toa med mammas necessär...
KRAM

Camilla said...

Jag älskar också Sephora! Där kan jag vara i flera timmar, prova, sniffa och prova igen.
Jag har upptäckt att en bra primer under foundation eller puder nästan är ett måste. Det gör huden mer slät så att man slipper alla dessa rynkor. Finns även för området runt ögonen. Om du inte har provat så gör det:)
Jag gillar smink och mitt knallröda läppstift dröjer det nog länge innan jag gör mig av med:)
Med smink är ju vitsen att förstärka och framhäva ex ögonen. Hittar man bara rätt färger så kan det bli mycket bra. Jag kör med lila som funkar bra till mina grönblåa ögon.

Jag brukar ställa mig någon meter från spegeln när jag är klar för att kolla hur det ser ut. Ofta tror man att det syns mer än det gör, för hur många står typ mindre än 1 meter ifrån en?

Kul inlägg Annika:)
Kram

Matildas fikarum said...

Jag använde väldigt lite smink när jag bodde i Sverige. Någon dutt mascara och en liten linje kajal på morgonen, det var allt.

När jag flyttade till Australien märket jag att det var enormt poppis med smink, så jag blev inspirerad till att prova det ena och det andra, men aldrig något extremt, då ser jag konstig ut.

Nuförtiden använder jag alltid foundation, en som har exakt samma färg som min hud, så det syns knappt att den ligger på. Den skyddar mot solen här, och sen drar jag på lite läppfärgat läppstift, som knappt syns heller eftersom det har exakt samma färg som läpparna. Jag tror alltså på att förstärka det man redan har, det kan se fint ut när man blir lite äldre. Mascara skulle jag gärna använda, men har slutat helt, för jag blir ofta trött i ögonen och gillar att kunna gnugga mig i ögonen utan att det blir klet.

Annika said...

Petra:
Det tycker jag också, iaf till vardags!
Kardashiansystrarna är verkligen ett BRA exempel på vad som är för mkt.
Till fest är det kul att sminka sig lite extra, skulle önska att jag var duktigare på att göra festsmninkning.
Mascara är det viktigaste sminket av dem alla, måste jag nog säga.
Förstår absolut att du ligger lågt med sminket i ditt jobb :-)


Desiree:
ÅÅÅ, jag förstår att du saknar Sephora, den affären är underbar!
Skulle vara kul om den kom till sverige.
Att bara gå omkring därinne är ju kul.
Visst, man måste anpassa sminket efter ålder och hy, och de flesta är ju rätt bra på det. Det finns ju dock skräckexempel på hur man inte ska göra.
Absolut kan äldre kvinnor som sminkar sig rätt vara SÅ fina!
Det gäller att göra det med finess, och rätt.
Här i US tycker jag man ser en del som inte KAN alls.
KUL att du gillade inlägget.
Kram!!

Erica:
TAck, roligt att du gillade inlägget.
Just det, det är inet roligt att se kvinnor som "försökt för mkt". Grejjen är ju den att de ser äldre ut än yngre.
Ju äldre man blir desto mer nedtonat måste mejken bli.
ERica, det är du och ngra till här som inte skulle bry sig skit om Sephora :-)
Du är inte ensam, hihi!
Ha det så gott!!

Annika said...

CoolaAnna:
KUL att du tittade in här också!
Välkommen!
Jag blir också mer och mer avslappnad vad gäller smink. Åldern?
Ja, vi är en del bloggande svenskor i US. KUL att du följer oss på vår färd.
Varmt välkommen tillbaka!!

Saltis:
HAHA, käraste Saltis!!
DU behöver inte gilla Sephora, jag lovar ;-)
OCH du är inte man ;-)
Alla kan inte gilla den affären bland oss tjejer heller. Den är ju speciell och den kan säkert vara för mkt för massor med tjejer.
Ja, på Sephora kan jag förklara varför det luktar sp starkt av partfym, det är därför att de säljer så mkt parfym och annat luktegott :-)
Men på andra affärer, som Abercrombie, kan jag INTE förklara den tunga parfymdoften...
Det är bra att du hittat det du trivs med, för det är ju det det handlar om vad gäller smink och kläder.
Och ju äldre vi blir ju mer säkrare blir vi ju också vad gäller allt sånt.
På 80-talet hade jag också helt sjuka färger, fniss...
Men så var det ju då.
Låt mig säga så här, min bekant är i min ålder, j*ud-isk enbarnsmor, well off...I think you know the type ;-)
Snygg ja, men i mitt tycke har hon så mkt smink att hon föråldras. Måtte hon aldrig googleöversätta detta heller...
Hon skulle baxna om hon såg mig på safeway utan smink också, tror mig!!
Kramar!

Humlan:
jag skulle också vilja vara duktigare på det här med smink!
Och jag tycker det låter som om du har en jättebra balans på ditt smink. Det låter som lagom mkt!
Absolut måste man anpaassa smink efter ålder, hy etc.
Det är inte lätt och som du säger kan det vara bra om ngn SNÄLLT säger det till en.
Kanske kommer med förslag på hur man ska göra istället?
Äldre damer är så fina utan smink, det räcker med läppglans för dem och så är de färdiga!
Härligt.
Kram!

Annika said...

Suz:
Usch vad irriterande med kommentarer som försvinner...
Ja, alla får såklart göra som de vill, men det är inte så kul då det kommer in en övermålad äldre kvinna som folk nästan inte kan ta ögonen ifrån för att hon ser så lustig ut...
Inte så kul.
Så ja, det gäller nog att tona ner med åren.
Foundation är uppenbarligen svårt eftersom det finns så många som går med maskliknande ansikten, och det är inte fint.
Som du säger ska den ju vara exakt ton i ton med hyn för att smälta in och inte synas. det är så den gör underverk.
Eyeliner är snyggt, och svårt!! Jag har aldrig varit bra på det.
KRAMAR!!

Antonia:
Välkommen hit!
Det är en del av er som inte sminkar sig alls, och jag säger; BRA!!!
Alla måste göra som de vill och känner sig snygga och bekväma i.
Mr Right? Ja du, när han dyker upp hänger det nog inte på sminket ;-)
Välkommen tillbaka!!

Freedomtravel:
ÅÅÅ din man är som min fd svåger...HAN kunde trötta ut samtliga tjejer med sitt shoppande, han var enorm!!
:-)
I det fallet var det vi tjejer som behövde en bar :-)
Men kul för dig att han gillar att shoppa, jag tycker verkligen det!!

Jag vet, smink är inte helt lätt. Men om du inte känner dig bekväm med smink ska du absolut inte skämmas för det!
Smink på rätt sätt är bland det snyggaste som finns, och smink på fel sätt och på ett överdrivet sätt är inte fint alls.

Annika said...

Christina:
FNISS::
Din man blev såkert SÅÅÅ väl omhändetgen v de trevliga tjejerna på Sephora!!
DET tror jag alla ggr :-)
Nu kn du shoppa där själv när lutsten faller på :-)
Tycker det låter som om du har bra balans.
ja, detär ju mer sol här än hemma, och ÄNNU mer hos er i Cali!
Visst, jag håller med--det finns två sorter i detta land, de sminkade och de totalt osminkade. Ofta har de sminkade lite föööör mkt på sig.
Att få en make-over på ett varhus är lite som att utmna ödet, jag vet. Tror aldrig jag varit nöjd, never ever...
kram!!

Elisabeth:
Du skulle nog gilla affären.
De har MASSOR!!
Och bara märkessmink. It's a dream :-)
Jag är som du, vill köpa det jag skall och inte gå omkring in absurdum. DÅ blir jag trött och måste söka upp närmsta bar jag också ;-)
Precis, att anpassa smink efter år är det bästa.

Suz:
Mascara är nog det käraste jag har i min sminväska. Utan den ingen sminkning. Älskar den!
Låter som om du har en bra vardagsmejk.
Sen håller jag ABSOLT med om att man ska sminka upp sig till fest och glam!!
DET är bara KUL!!
Skulle önska att jag var duktigare på att föra en sådan mejk!
Puder gillar jag, men du har nog rätt i att de små håren syns...
:-)
kram!

Annika said...

Anna:
KUL att du gillade inlägget.
Huggies!!

Cecilia:
Ja, det är bara att tacka genpolen för det där :-)
Men visst har jag rynkor, gillar INTE, men det är vad det är...
Ja, less is more ju äldre man blir faktiskt.

Olgakatt:
Ja det kan jag fatta!!
Att du sminkade dina ögon i det jobb du hade :-)
OCH sant är att man borde tona ner sminket med åldern.
KUL för dig med egen leverantör!! Blir nyfiken!!
Och ja, trivselsmink är bra!

Annika said...

Kalaslotta:
Macara är alla tiders smink!
Älskar min!
Men, om man som du tränar mkt är det ju noll poäng att ha smink övh!
Till fest skulle jag inte, nej aldrig, vilja gå osminkad. Jag skulle vilja vara bättre på festsminking för görs det rätt är det ju såååååå snyggt!!
OCH det framhäver verkligen det bästa!
JAPP!
Jag håller helt med: Det finns 2 grupper amerikanskor; de som SMINKAR SIG JÄMT, och mycket!! OCH de som aldrig gör det.
Lustigt det där.
Ja, jag håller med, smink under träningspass är väldigt fult. För att inte tala om vad jobbigt det måste vara, puuust!!
TACK, kul att du gillade inlägget!!
KRAM!!!

Lisbeth:
TACK!!
Kul att du gillade det hela.
Ja, med åren får vi tona ner lite så blir det bättre.
Mascara är det bästa smink jag vet :-)
Kram!

Katta:
TACKAR!
ja, den affären får du nog göra ett intjack i då du kommer till US.
SÅ KUL!
Förstår att du inte ids sminka dig i värmen hos er.
KRAM!!!

Annika said...

AM:
De osminkades skara alltså.
Jamen det går ju bra :-)
Mascara är nog det smink jag använder mest och helst.
Men visst är en diskret sminkning oftast snyggast.
Kram!

Ingela:
Usch jag vet, det är verkligen en beklämmande syn :-(
Inte fint på ngt sätt. Tänk om de bara visste...
Kram!

Camilla:
en äkta Spehpra-tjej har anmält sig :-)
Ja, jag gillar också den affären massor. Kan inte tillbringa timmar där, men...
DET förstår jag att många kan!
OH ja, smink på rätt sätt är så fint! OCH så vackert, oavsett ålder!
ATT det är!
Ska spana in den där primerna du pratar om. Måste hitta en bra ögonkräm också eftersom jag har en del rynkor runt just ögonen.
Ja, jag vet att jag en ggn fick höra av ngn sminkexpert att stå långt från spegeln och titta kritiskt Sedan skulle man sudda lite, och sen ännu mer...
en konst...
KUL att du gillade inlägget.
Kram!

Matilda.
Smink ÄR ju roligt och görs det på rätt sätt är det ju så vackert!
Så länge leve det!
Det gäller bara att kunna konsten, sas.
Jag tycker det låter som om du hittat ett bra sätt, och det är toppen!
Mascara är nog det smink jag inte kan vara utan. Skulle gärna hitta den perfekta foundation också som inte är för tung.

Suzesan said...

Haha jag har precis lärt mig eyeliner. DÄRFÖR så roligt. Måste vara stadig på handen. OCH det går inte att ha REGNIGA dagar. Klia sig i ögonen...NOT.

Titta på TV hur de sminkar... är bra. Om du kan gå en kurs. Ibland har de sånt i sminkaffärer. Memorera experimentera. Mitt råd. Så har jag gjort.

Håller med om översminkade gamla DAMER de ser ut så som SKRÄCKÖDLOR en del ...och jag tycker det är coolt med alla som är osminkade. Bra val. Naturligt är fint.

Men sen ...så ...himmelens fint det blir när man förstärker med bara lite smink.

Ska man vara fin få man lida "pin"

Tack för dagens skratt i din -förkorting-...med * och - i svaret till Saltis.Kram
/Susanne

Annika said...

HAHA, jamen du vet ibland måste mn koda lite...HON skulle kunna titta in här och då får man inte gära googleöversättningen för lätt, hehehe....
Precis, youtube har ju en del videos vad gäller fest mejk och sånt.
Tyvärr snöar man ofta in på ett sätt att sminka sig.
Som sagt, riktigt snygg sminkning är breathless!!!
BLIR å FINT!!!
JA"!
Jag skulle inet vilja vara utan smink för aldrig det...
Ska faktiskt till Sephora idag :)
Kram!!!

annikattsblogg said...

Jag sminkar mej ALDRIG, har aldrig gjort och kommer förmodligen aldrig att göra :-). Äger inget smink alls, inte ens minsta lilla mascara. Har aldrig testat att ha något smink överhuvudtaget, inte mascara, inte läppstift, inget smink alls, inte till vardags, inte till fest. Är jag konstig? Jag tycker inte det, jag är bara jag.
Men jag brukar måla tånaglarna röda på sommaren :-).

Annika said...

Annika:
WOW!!
Nej inte alls konstig.
Men ovanligt!
Power till dig! Din hy kommer att tacka dig, och tackar dig!
you go!