Thursday, November 03, 2011

Mörkertankar...

Hello så här på torsdagsmorgonen!

Ännu en vacker dag gryr här i “the nations capital” och jag kan återigen konstatera att hösten här är ganska så oslagbar på så många sätt.

KOM just på att det är fredagstemedags imorrn med ny värdinna, Pettas Karin på Åland.
Det här är hennes trevliga ämnen för november månad.


4 november: Alla helgons dag/Jag minns

11 november: Tankar om trender

18 november: Min konstnärliga ådra (alla har en)

25 november: Advent

Men idag är det då torsdag, och nästan helg. Nyfredag alltså.

Okay att det är vackra höstdagar hos oss, men nätter, kvällar och morgnar ÄR desto kallare. Nu har jag fått skrapa vindrutan på bilen flera morgnar i rad, och det är ju inte så kul.

Något annat som slår mig här under dygnets mörka timmar är att det är JUST MÖRKT!
Mörkret är så sanslöst kompakt.
Kan det verkligen vara så, eller är det inbillning?
Jag tycker mörkret är mörkare här än hemma. Ja, klart att det är inbillning, men en natt utan månljus är svart. SVART!

Visst, det har också att göra med avsaknaden av gatljus.
Här tror man inte på gatubelysning i the burbs. Jo, bara vid korsningar och större vägar, men på smågator och vägar ÄR gatubelysningen obefintlig.
Utanför oss har vi ett par lyktor i grannskapet, men inga på den större vägen utanför. Det här gör att man (LÄS JAG) sitter på helspänn vid mörkerkörning. Jag får allt svårare att se i mörket, jag får svårare att bedömma avstånd. Regnar det därtill är det riktigt kört. Det är otäckt med alla reflektioner i gatan från mötande trafik vid regn. Gillar det INTE.
Det underlättar verkligen för oss bilförare med gatlyktor, men se det verkar vara en utopi. Tror knappt det finns en förort i detta land där gatlyktor finns på alla gator, stora som små.

LÄGG därtill AVSAKNADEN på reflexer hos gångtrafikanterna. DET är knappt en själ som ids sätta på sig en reflex!
Det är så ytterst hemskt att köra bil och plötsligt upptäcka en mörk fotgängare en halv meter från bilen. Jag blir lite skakad varje gång det händer.
DE SYNS inte i mörkret.
Jag vet att NI tror att NI syns, men så ÄR verkligen inte fallet. Det läskigaste är då jag kör Karolina till skolan strax före 7. Då har det inte hunnit ljusna och en hel del ungdomar går till skolan. De går där som mörkermän,och jag tycker det är mer tur än något annat att ingen av dem blivit påkörda ännu.
Tänk att köra på ett barn. Vilken sanslös mardröm. Men så lätt hänt då de går där i mörka kläder utan reflexer under svarta morgnar. Visst, de går på trottoarerna, men ibland går de över gatan utan att det finns minsta tillstymmelse till övergångsställe och då är de svåra att se. Det är obehagligt att inte se dem på trottoarerna heller, tro mig.
Jag får frossbrytningar vid tanken.

När jag gick i skolan hemma i Bromma fick vi reflexer av skolan varenda år. Vi fick välja mellan några olika tex, snöstjärna, hjärta, cirkel och kanske någon till. Hemma är det liksom självklart att HA reflexer och på så sätt SYNAS i trafiken. SÅ är det inte här.
I svenska städer och i förorter finns det ju dessutom gatubelysning som är på hela nätterna.

Mörkerkörning och jag är inte de bästa vänner just nu. Jag försöker undvika den sortens körning så mycket jag bara kan för tillfället.

På med reflexer folk, men det behöver jag inte upplysa er om i Norden, it is like preaching to the choir. Det är folket här som borde upplysas om REFLEXER!

Ha en fin dag var ni än befinner er på vårt runda klot.


Så här ser jag ut i skallen nu. Jag är mycket mörkare i håret nu än förr. Trivs bra med det. Jag är så glad att jag hittat en så bra frisör, för det är verkligen inte alla förunnat in da US, tro mig...

26 comments:

Marie said...

Visst är det så, i mörkret syns man inte alls särskilt bra! Jag tycker det är så bra hemma i Sverige, för där har många på sig reflexvästar när de är ute och går. Det är riktigt bra, då syns dom!

Fin du blev i håret! Jag blev väldigt nyfiken på skyltarna bakom dig, de vill jag se mer av! :)

Annika said...

Je, hemma är det ju aldrig problem med detta, alla är bra på att bära reflexer, och det är ju toppen!
TACK, kul att du gillar mitt hår.
Skyltarna bakom mig i mitt kök ja...
Vem vet, de kanske hamnar på bloggen rättvända en dag :-)

Pettas said...

Hej nyslingade Annika!:)
Du blev fin!
Jag tycker inte heller om att köra i mörker. I all synnerhet på landsvägarna där rådjur kan dyka upp framför bilen när som helst. Mardrömmen är förstås att köra på någon som är utan reflexer men du har helt rätt, vi är bra på att använda både västar, band och hängande reflexer i Norden. Man kan inte vara tydlig nog när mörkret är så mörkt.
Vi har fortfarande väldigt varmt här, har bara skrapat bilrutorna två gånger i höst. Nu just är 11 grader varmt, vindstilla och grått.
Ha en fin torsdag!

Karinkram!

Annika said...

Karin:
Tack snälla!!
Vad glad jag blir!
Nej mrkerkönring är mkt otäckt.
Även har löper vi STOR risk att köra på rådjur då stammen är så stor.
Inte kul.
Ni är så bra på att använda reflexer hemma, att ni är!!
Toppen!!
Ja, ni har en mkt mild höst hemma. Och vi har det också milt för årstiden just nu.
Kram!!

Anonymous said...

Vad fin du blev i haret Annika! Gillar bade färgen, slingorna & längden.
Lillfredag är bara bäst! Dessutom kanske solen snart vagar sig fram här.
Have a great one!
Kramar, Lisa

Saltistjejen said...

Ja här i staden är det ju inte alls sådär becksvart. Det lyser ju alltid här MEN folk borde ändå bära reflexer för man syns skitdåligt ändå i trafiken när det är mörkt. Men det tror inte folk just för att det finns gatlampor.
Att ni har det väldigt mörkt förstår jag. Det är ju likadant i Sverige om man jämför t ex Stockholm city med förorterna då det är mycket ljusare inne i staden.
Stor KRAM!

Desiree said...

Vad fin du blev måste jag börja med att säga. Jag håller verkligen med dig om att jag inte gillar att köra då det är mörkt och speciellt inte om det också regnat så att man får mycket relflektioner i vägen. Usch jag tycker det som sagt känns så deppigt nu när det är kolsvart utanför fönstre här redan innan fyra på eftermiddagen. Det är inte speciellt mycket ljusare på morgonen heller. Som sagt skippa vintertid!!!
I Alabama var det inte så många fotgängare så problemet med reflexer var inte så stort. Jag gillar att Stockholmsstad här delar ut reflexer till oss som cyklar och även små lampor.
Take Care
Kram!

anna of sweden said...

Usch, jag gillar inte heller mörkerkörning. Och mörkerkörning i regn, det är alldeles fruktansvärt.

Så jättefin du är i håret. Det passar dig jättebra!

Huggies!

Millan said...

Mörkerkörning i regn är bara hemskt. Usch! Vill bara inte tänka på hur det vore utan belysning...ryyys.

Snygg frisyr!

Christina said...

Ja hua! Vi har varit nära att köra på dessa mörka gestalter många gånger redan.... och avsaknaden av gatulysen gör det också lite läskigt för mig som går hem från tåget sent på kvällen. Både med tanke på eventuella förövare och att jag snubblar över ojämna trottoarer och annat. Till något annat, du blev jättesnygg i håret!! Kram!!

Elisabeth said...

Håret blev jättesnyggt! Mycket bra färg!

Här är det alltför ofta som gatubelysningen inte fungerar, att visserligen en del lampor lyser, men att alldeles för många är sönder. Och detta i veckor! Tyvärr är jag inte den bästa på att använda reflexer. Jag brukar ha en i fickan, men glömma att ta fram den. Smart drag. ;) MEN på den tiden jag var ute och gick eller red ute på landet hade jag alltid ordentligt med reflexer, som reflexväst t.ex. Ska se till att komma ihåg att ta upp reflexen ur fickan nu också!

Pernilla said...

Snygg frisyr och färg!
Håller med om att det är tufft med mörkerkörning i kombi med regn, Korsvägen i Gbg är ett h...e under den mörka årstiden. Bilar, bussar, spåvagnar och människor helt svartklädda utan reflexer som bara går rakt ut!

Tack för svar ang datorn, trodde det skulle skilja mer mot här. Då väntar jag lite och fyller resväskan med annat istället! 

Ha det gott,
Pernilla

Vform said...

Hej Annika och tackar för orden ...!
Trodde nog att ni har alla vägar och gator upplysta :O
Här i VÅR lilla by finns det inte heller vägbelysning förutom några lampstolpar inne i själva "centrum"! MEN vi har alla reflexvästar både yngre och äldre! Finns det nån bättre försäkring!?
Jättefin frisyr!!
Kram V

Humlan said...

Lustigt att du skriver om reflexer i dag för vi har de två senaste dagarna pratat om hur folk slarvar med reflexer, speciellt dom som bor /rör sig här i innerstan. Av någon anledning verkar folk tro att man syns inne på stans gator, det gör man INTE på de mörka gatorna (speciellt inte när man har svarta/mörka kläder) där det inte finns gatubelysning eller upplysta skyltfönster. Har hört vuxna människor som faktiskt anser att man inte behöver ha reflexer i stan!
Så, det är inte bättre i Sverige! Åtminstone inte i Stockholm.
Själv är jag rätt trött på reflexer som trasslar in sig, fastnar eller som jag tappar titt som tätt, men jag fortsätter ändå med dom för jag vill inte ha närkontakt med en bil!

KRAM!

Lotta said...

Ja vad hände med reflexerna i det här landet som annars har koll och regler för allt?


Mörkare börjar det onekligen bli....kompaktmörker!


Du är jättefin i din höstfärg Annika och jag gillar att du testar och byter. Läckert blir det!!

Kramar!

Anne-Marie said...

Fin i håret blev du. :) Man skall vara rädd om sin frisör - de växer inte på träd. Nu fick jag lära mig något nytt om gatubelysning. Jag trodde att vi hade dåligt med belysning här eftersom det är så små orter men eftersom du har det också finns det en annan anledning. Aha, ytterligare ett amerikanskt "fenomen". Betr. reflexer kan jag bara hålla med dig. Urläskigt att köra och knappt se folk. Finns det kanske inte reflexer att köpa här i USA? Jag brukar sällan vara ute och gå när det är mörkt men jag har reflexer och har de på mina ytterkläder. Kramar!

Katarina said...

Åh, vad fin du är i håret, du passar i den där nya färgen eller om det nu är nyanser?

Mörker, ja, det kan jag gilla ibland och ibland är det lite deppgit.

Kram

Millan said...

Usch nej morkerkorning ar INTE roligt! Jag tycker att jag har svarare och svarare for det. Men varfor finns det inte gatubelysning? I Bristol ar gatorna i alla fall ratt sa bra upplysta maste jag saga.

Reflexer har jag knappast aldrig sett pa nagon i det har landet. Dock har nastan alla cyklister pa sig gula relexjackor. Mina barn har jackor med pasydda reflexer men sjalv ar jag dalig pa att anvanda det. Jag ska nog rota fram en att satta pa jackan!

Haret ser jattesnyggt ut!!

Kram

Tankevågor said...

Vad snygg du blev i håret Annika! Riktigt fin färg....varm och höstig på något vis och som du verkligen passar i.

Humlan är inne på en sak där och det är att många struntar i sina reflexer inne i stan. Det stämmer....många tror att de syns ändå. Men just nu är det den mörkaste tiden då fukten från regniga vägbanor liksom äter upp allt ljus så visst behövs reflexer även i stan!
Många är dock duktiga på att ha det på sina barnvagnar och hundar. (Tack och lov)
När man kör ute på landsvägarna runt Stockholm och t.ex. när vi åker ut till ön då tycker jag däremot att alla är bra på att ha på sig reflexer.

Läskigt det du beskriver att det inte finns gatlyktor!!! Burr för att köra i sånt mörker! (Ännu ett amerikanskt fenomen som vi fått lära oss om här)

Idag har jag skakat liv i lite tankevågor hos mig och tänkte på dig när jag la ut bilder från vår vackra höststad! 4 You my friend! :-)

KRAM!!!

Annika said...

Lisa:
TACK!!
Roligt att du gillade håret.
Ja nyfredagar är bara så bäst, idag är det äkta fredag. Härligt!
Hoppas solen skiner på er nu.kram!

Saltis:
Ja, visst borde alla ha reflexer även i städerna. Det ÄR läskigt med mörkermän som helst plötsligt bara finns där i mörkret.
Skillnaden mellan en förort till Sthlm och en förort här är att det finns gatubelysning på varenda stump hela nätterna. Här är det becksvart och blir därför svårt att köra.
Gillar det INTE!!
Kram!!

Desiree:
TACK, vad glad jag blir.
Nej, mörkerkörning är verkligen otäckt--usch!
OCH lägg därtill regn så blir det ännu värre.
EXAKT, skippa tidbytet. HATA!!!
Det gör inte saken lättare.
BRA med reflexutdelningen, gillar!! Speciellt viktigt är det på cykel, kan man tycka.
Kram!!

Annika said...

Anna:
Visst är det otäckt.
Tack för hårberömmet :-)
Huggies!!

Millan:
Ja, det ör skrämmande ibland att köra i regn och mörker. Gillar inte.
Tack, kul att du gillar mitt hår!
Kram!

Christina:
USCH JA!!
OCH du går hem i detta också.
Förstår att det är otäckt. Många som är ute med sina hundar på kvällarna har ju ficklampor.
Sen det du säger om överfall etc. Inte bra alls.
Tack, roligt att du gillade håret!!
KRAM!!

Annika said...

Elisabeth:
TACK, vad skoj att du gillade färgen!

Hmmm..inte kul om gatubelysningen är sönder ofta, gillar jag verkligen inte heller.
Den är ju viktig på så många sätt.
Precis, upp med reflexen ur fickan :-)
Det kanske är så att folk i städerna är sämre på reflexer än folk på landet?

Pernilla:
TACK, roligt att du gillar håret. Blir glad!
Ja, usch..det verkar konstaterat att folk i städerna är sämre på att bära reflexer än folk på landet.
DET är inte BRA.
Frukstansvärt att se mörkermän dyka upp då man kör...på nolltid skulle man kunna köra på dem.
Nej, det skuljer nog inte mkt i pris på macarna, så det är nog bra om du satsar på ngt annat medan du är här :-)

Vivan:
Nej, jag vet...Inte ens inne i Näsby finns det väl gatubelysning som lyser hela natten...
Galet.
I Norrnäs minns jag hur det var, ngra få lampor som släcktes 23...
NI har det verkligen mörkt, förresten. OCH TYST.
Tack, kul att du gillade håret.
Kram

Annika said...

Humlan:
NEJ; jag har förstått det nu då jag läst era kommentarer. Bedrövligt.
Det är alltså så att man slarvar i städerna rejält.
DET är inte bra.
För det är ju så, folk syns inte. Vi tror att vi syns, men så är inte fallet.
EXAKT, på med reflexerna och undvik närkontakt med bilar!!
Kram!

Lotta:
PÅ morgnarna, innan gryningen, är det hemskt att köra. Det är då alla HS-går till skolan och de syns INTE.
Fattar inte heller att man här inte har reflexer där man är så noga med allt.
OCH det här med gatubelysningen....
NU är det verkligen mörkt, men månen ör på kommande så det lyser upp. Skönt.
TACK, kul att du gillar min färg.
Ja, det är kul att byta.
Kram!!

AM:
TACK!! Just det, man ska vara rädd om en bra frisör :-)
YES, där har du det, det är samma sak i varenda amerikansk förort.
Det finns bara gatubelysning längs stora vägar och i korsningar. INTE BRA!!äOCH väldigt otäckt att köra bil i mörkret blir det ju genast trots vägbanans reflexer.
VET inte om det finns reflexer att köpa. Vissa--duktiga--joggare har ju reflexvästar men annars ser man det aldrig. Ett sant amerikanskt fenomen.
Kram!

Annika said...

Katta:
TACK, kul att du gillar håret!
Mörkret i sig har jag inget emot, men att köra bil i det är RUGGIGT!!!
Kram!

Millan:
VISST ör det LÄSKIGT!!
Avskyr det och undviker det om jag KAN undvika det..irrk..
Jadu, varför finns inte gatubelysning överallt här? DET skulle jag också vilja veta...
Mkt märkligt.
BARA på de stora vägarna finns det överallt och då lyser det hela natten. Men på mindre vägar finns det bara vid korsningar. Sjukt.
Nehej, så folk är inte så bra på att bära reflexer hos er heller...
Dåligt.
Ja, fram med dina gamla nu, Millan :-)
KRAM!!

Lisbeth:
TACK!!
KUL att du gillar mitt hår. Så här mörk har jag inte varit på flera år. Känns kul!

Ja, det är nog så att i städerna är man dålig på detta att bära reflexer.
Jag har förstått det nu genom kommentarerna. PÅ med dem!
PÅ landet är nog folk mkt bättre på sådant.
Just det, ännu ett amerikanskt fenomen som ÄR mkt obegripligt--bristen på gatubelysning...

NEJ men är bloggen UPPVÄCKT!! HÄRLIGT!!!
KRAMAR!!

Matildas fikarum said...

Jag har enormt dåligt mörkerseende, är verkligen nattblind, så att köra på kvällen utan gatljus är nästan omöjligt för mig. Bilens lyktor hjälper inte mycket. Jag tror att det gäller många och att det är därför det händer så många olyckor på natten. Förorterna i Sydney är lika dåliga på att ha gatubelysning, och jag saknar verkligen hur man in Sverige har gatubelysning nästan överallt, i alla fall runt Stockholm vad jag vet. Även om lyktstolparna inte sitter så himla tätt så hjälper vartenda ett enormt.

Annika said...

Matilda:
Du också alltså. Ja, det är verkligen inte KUL.
Jaghar så svårt att bedöma avstånd då det är mörkt ute.
USCH.
Absolut skulle det hjälpa om vi hade bättre gatubelysning, för kör jag på en stor väg som är upplyst är det inga problem för mig att köra i mörker.
Fattar inte att det inte kan vara mer upplyst här också.
hemma är det stor skillnad, där finns gatubelysning på varenda liten förortsgata. OCH ni har det likadant i Sydney, intressant.