Thursday, February 04, 2010

Teknikens under...

”Du kan glömma dina ensamma stunder. DU kan lite på teknikens under”.
Kommer ni ihåg den gamla hiten med Wilmer X?

Ja, den textraden kan man ju skriva under på idag. Tekniken finns omkring oss hel tiden. OCH, den nya tekniken har krympt hela vår världsbild.
När jag kom som au-pair till USA för snart 20 år sen fanns ingen e-mail, ingen hade dator hemma. Mobil? Glöm det.
Jag höll kontakt med familj och otaliga vänner genom snail-mail. Jag hade en stor ask med brevpapper, frimärken, vackra klistermärken och kuvert. Den asken fanns ständigt i min närhet. Den, och min dagbok, var dåtidens laptop.
Så fort någon vän eller släkting skrivit brev till mig fick de omdelbums svar. På stört. Sedan postades brevet och man fick ca två veckor senare svar igen.
Så var det DÅ...
NU är det så här:
Omedelbart mail, omedelbart svar.
Jag saknar INTE snail-mailen även om jag medger att det är roligt med brev i brevlådan också.

NU har vi detta sätt att hålla kontakten på, och på så sätt uppdatera gamla och nya vänner. SAMT att nya vänner hela tiden har möjlighet att hitta mig: I love it, prisa tekniken!!!Eller kanske här:Visserligen är jag inte något större fan av Facebook, men jag måste ju medge att FB fört det goda med sig att jag återigen tagit upp kontakten med folk jag en gång förlorat kontakten med. Facebooks klara framsida. Sen behöver man ju inte deltaga i alla tester och uppmaningar som förekommer där. Man gör ju som man vill med den saken.

Eller, denna lilla tingest: NU i var mans hand, och öra! Mobilen!
Tänk, det var inte länge sen alls som vi inte hade mobiler. Jag tror jag fick min första mobil när Karolina var baby. En stor gammal (fast NY då det begav sig) Ericsson som Peter och jag DELADE på.
Innan vi hade den mobilen hade Peter personsökare. DET ville jag att han skulle skaffa sig då jag var gravid, så skedde.
På den lilla leksaken iPhone så finns det massor med roliga grejjer att leka med och pyssla med.
Man kan skicka SMS (såklart), man kan ta bilder (ingen höjdarkamera, men ändå...), man kan lyssna på sin iPod, man kan spela spel, surfa på nätet...You name it, they got it! Hey, man kan visst RINGA också, har jag hört...
Men, något av det allra roligaste man kan göra på iPhonen är att LYSSNA PÅ RADIO!! Tack vare en trogen bloggläsare, och även FB-vän, Lotta i Connecticut, fick jag höra om apptens ”Wunderradios” förträffligheter. Jag blev nyfiken och laddade ner den från Apples appts store. TACK LOTTA!!! NU har jag all världens radiostationer på min mobil!!
SÅ kul!! Prisa tekniken!!

Häromdagen på min PW lyssnade jag på Radio Vega Österbotten, och det var i det närmaste en nästan overklig känsla! Men ACK och O så roligt!!!

Över min ÄLSKADE laptop så har jag ständig tillgång till Sveriges alla radiostationer, TV-stationer och jag kan läsa alla tidningar där + att min ÄLSKADE laptop förenar mig med alla vänner, och bloggvänner och min familj! PRISA tekniken!!!

Ja, här har vi det jag älskar mest och helst på den svenska tv-himlen just nu...

PRISA tekniken!
MIN DVR som jag kan spela in tv-program med, samt pausa live-tv med och på så sätt slippa reklamen...
Underbart!!
I min bil har jag GPS och en hårddisk dit jag kan ladda över musik och annat. Prisa tekniken!!
(mer om bilar i show and tell om några veckor).

Peter har tagit tekniken ännu ett steg längre. Numera läser han böcker över sin NOOK! Alltså en läsplatta. Han gillar den väldeliga!
Han säger sig inte sakna vanliga böcker alls. DIT har inte jag kommit ännu. Jag gillar att läsa vanliga böcker, vända blad, känna bokens tyngd. Men Peter sjunger refrängen ”tidens melodi”.
OCH, vi får inte glömma att PRISA TEKNIKEN vad gäller dagens digitalkameror. OJ, när de kom blev det revolution för mig. Från att ha varit ganska intresserad av foto blev jag JÄTTEINTRESSERAD!! OCH, när jag började blogga lyftes intresset ytterligare.
Min nuvarande kamera är BRA!! Jag gillar den väldeliga! Men jag funderar allvarligt från att ta steget från denna super-zoom till en SLR, en systemkamera alltså. DET kommer att bli mitt nästa stora inköp. Jag är beredd att ta detta med teleojbektiv och macro ett steg längre.

Prisa den underbara tekniken!!
PRISA DEN!!

Vad är din favoritpryl av alla tech-prylar? Vad kan du inte vara utan?
Vilken pryl gillar du sämst?


Kolla in gårdagens bilder i inlägget nedan!!

Ha en fin dag idag!

35 comments:

Camilla said...

Ja tekniken har gått framåt i raketfart. Ibland kan jag ha svårt att hänga med blan alla nya grejer som ploppar upp som svampar ur jorden.

Min absoluta favvogrej måste ju vara datorn, tätt följd av mp3 och digitalkamera.

Den grej som jag inte kan förlika mig så mycket med är väl gps isåfall. Jag blir mer stressad av den lilla manicken. Kanske beror det på att jag är himlans bra (tycker jag) på att läsa kartor och har ett bra lokalsinne.
Men den kan säkert vara bra, men jag klarar mig bra utan.

Kul ämne du valt idag Annika:)
Ha det gott.
Ska nu ut i snön för en promenix.

Kram

Annika said...

Camilla:
Jag håller med dig!!
GPS:en tycker jag stressar mer än hjälper, och faktum är att jag forfarande tar hjälp av mapquest om jag inte vet riktigt vart jag ska. ELLER av en hederlig gammal vägkarta.
Japp, datorn och mp3 o kameran är kungar, eller drottningar kanske jag ska säga.
KUL att du gillade dagens inlägg, Camilla.
Här är det vanlig dag. Men imorrn ska det komma en JÄTTESNÖSTORM; folk BÄVARm jag är larvigt GLAD!!! OCCH förväntansfull.
Jag tycker också att tech-utvecklingen går lite väl snabbt. Man blir ju stressad!!!
Jag ska åka o handla mat om en stund och trängas med supoernervösa amrisar...
Kram!!

Jenny said...

Ja oj vad det har hänt saker bara de senaste 10,15 åren - Det är otroligt svårt idag att tänka hur vi kunde leva utan PC och email, fast det gjorde vi ju och det gick bra det med. Som utlandssvensk är det ju helt ovärderligt!! Jag kommer också ihåg breven, och det är väldigt roligt att ha dem kvar. För att inte tala om att man kunde FAXA... Oh så spännande det var att brevet kom fram så där på en gång nästan!
Mobiltelefoner tycker jag är märkligt; Innan jag hade en förstod jag inte riktigt vad jag skulle med en till och sedan när jag skaffade en så förstod jag inte hur jag någonsin kunde vara utan den :-).
Allt som allt är jag så glad att jag får uppleva all denna teknik! Och att jag än är tillräckligt "ung" att ta till mig den och inte vara som min mamma som visserligen har både mobil och email, men som inte kom så långt att hon förstår sig på någotdera riktigt. Kram!

Annika said...

Jenny:
EXAKT!!
Jag hör vad du säger om din mamma. Likadant hos mig; mim mamma o moster står som handfallna ibland. Min pappa vägrar att ens ha mobil.
JAG tycker att utvecklingen går så snabbt att det är svårt att häna med. Det känns som vi nyligen köpte en kick ass tv, men nu är den omodern. Nu är det tunna LED tv somgäller.
Datorn min är mindre än 2 ¨r gammal o den är ju redan gammal sas. Mobilernas utveckling går i raketfart, och sen denna nya iPad (som verkar rätt dum iofs), men ändå...
JÖSSES.
men visst är det KUL, och visst får vi vara glada aatt vi är ganska unga, trots allt. Våra kidds kommer att lära oss mkt en dag!! För dem är det ju precis som det ska.
Jag har också kvar alla gamla brev, och när jag läser dem så förflyttas jag till en annan värld. Märkligt...
Prisa rubbet!! I lööööv it!
Kramar!!

Suzesan said...

Åhhh Annika så härligt inlägg. Jag blev ba' ååååh så. Visst är det så. Jo de första mobilerna var STORA. Jag väntade länge innan jag skaffade första. Det var år2000 som jag köpte min första egna Nokia men hade lånat/ehh fått en som bytt upp sig till en annan... dess förinnan en gammal stor Eriksson. Sjuan funkar inte på den. Ligger nog i nån låda och innan dess hade jag personsökare. Den har jag kvar. men datorn är härlig. Tänk på åttiotalet tog det en månad att få skickade paket att resa till Amerikat.Åhh jag minns de första datorerna ABC80 och så var jag på televerket när de gick över till ny teknik. DEn dan de bytte namn så var vi där så vi var med och firade. De blev telegram gamla. Ja jisses. Nu går det så fort så jag hinner inte med. Förut var jag uppdaterad i allt inom datorernas värld men nu näee icke.

Men det är nåt visst med att få brev att öppna hemma handskrivna. Mail är bra men brev ja det är inte samma känsla med mail.

Ha en bra helg
haha vad jag skrattade åt bilden på "halvåttahosdig".

kram
/Susanne

Annika said...

Suz:
Yeah, girl..you love ½8 ;-)))
Hihi!!

Jag vet, teknikens utveckling går i raketfart!!
Man hinner inte med, känns det som.

De första mobilerna. Min syster x-make hade mobiltfln tidigt. EN stor sak där hela batteriet fick bäras för sig...Måste ha varit i början av 90-talet...Otroligt.
Snacka om att det gått framåt!!!

Och datorerna...HERRE-GUUUD!!! snacka om att det går i racerfart där.

Idag ska jag handla, och då blir det lite coffee till dig också!!

Kramar!!!

Bloggblad said...

Jag är gift med en som älskar små apparater, så vi har ganska många av diverse slag. Alla lika oumbärliga... Fast jag använder inte min mobiltelefon mer än nödvändigt, sköter inte mina relationer den vägen, har den enbart med för att jag inte har nån telefon till mina olika jobb (alltså, det finns telefon, men ingen vet var jag finns- och när)

Ibland kan det snabba mejlandet vara krävande, förr kunde man vänta ett tag med att svara på brev, nu känns det som om datorn och inboxen ÄGER mig.... ibland.

Jag förstår inte hur du hinner blogga så mycket, se allt på tv, vara med i svängen och lyssna på musik.... jag tycker inte att jag hinner ett dugg.

Petra H said...

Visst kommer jag ihåg Wilmer Xs sång, hi hi!
Datorn är definitivt min favoritpryl, och jag förstår Annes panik förra veckan när hennes dator pajjade! Utan datorn kan man ju knappt hålla kontakten med folk där hemma, man vet inte vad som händer i Sverige, och paniken över att kanske ha förlorat alla ens foton, dokument etc.
En läsplatta kan jag definitivt vara utan. O och jag pratade om det igår, jag är inte det minsta nyfiken på att skaffa en sådan. jag tycker redan att det är för mycket sladdar, laddare och krafs som man måste komma ihåg när man ska ut och resa. Dessutom att behöva LADDA batterier för att kunna läsa - så jobbigt om man helt plötsligt inser att man inte kan fortsätta läsa för batteriet är slut!! Och på flygen där man inte får använda elektroniska prylar i början och slutet på flygningarna (jag kanske är för fokuserad på resor, ha ha). Och man kan inte LÅNA böcker av varandra (eller jo, O sa att man har visst rätt till att låna ut en bok till ett begränsat antal personer - men då måste de ju också ha en läsplatta, och SAMMA modell). Näe, tacka vet jag RIKTIGA böcker ;-)
Kram
PS Vilken brevskrivare jag var under mina första utlandsår, det var inte förrän 1998 när jag var i Frankrike som det var email som gällde! Eller jo, jag skickade faktiskt några email redan 1994 från CERN (där www "föddes") från min dåvarande pojkväns email till min pappas email på IBM!

Anonymous said...

Min absoluta favorit är SKYPE.
Talar med mina vänner över hela världen helt GRATIS!

Kan också ringa för "next to nothing" till min son, som nu reser omkring i OZ.
Till hans mobil från min skype.

JAG PRISAR DENNA TEKNIK,SOM JU OCKSÅ ÄR EN SVENSK UPPFINNING.;))))

Från ett soligt bästkusten.

Taina said...

Morning Sunshine!

Ännu en WUNDERBAR dag! Prisa vintern!!! Hahahaha!

Ja, vad skulle vi göra utan våra tekniska prylar? Tänker på jobbet och dess effektivitet. Förut när man skrev och inte hade ordbehandling och skrev på skrivmaskiner! TipEx var ju bra då! Allt går så snabbt nu. Hjärnan hänger inte med alltid. Albert är ju en teknik freak utan dess like och har allt man kan tänka sig. Inte IPad än då, men det står väl inte på förrän han har en sådan. Jag är lite sugen på den också. Vad tror du om den? Den har ju fått kritik för sin storlek.

Annars så klarar jag mig inte utan min mobil som jag ALLTID bär med mig. Läser mina mail, smsar, ringer, men spelar spel gör jag aldrig på den. Never.

Nu åter till arbetet och den andra datorn. Jobbdatorn.

Kram på dig!!

Saltistjejen said...

Ja vad skulle vi göra utan teknik idagens samhälle. Samtidigt som den gör oss såååååå sårbara. Tänk bara ett längre strömavbrott...! Hu!
Men visst är just internet den emst revolutionerande nyheten i vår moderna tid! helt fantastiskt! På alla vis! Jag är förundrar och funderar ofta hur jag gjorde innan näete. För jo jag är ju såpass gammal att jag levt länge utan internet. Större delen av mitt liv faktiskt. Än så länge haha! Min första emailadress fick jag itne förrän jag började doktorera. Minns att man kunde skaffa en när jag gick på universitetet men då hade jag inga jag ville maila till.. Mycket också för att man för att göra detta var tvungen att gå till en speciell datasal där man kunde logga ut på nätet. Och varför skulle man vilja göra det undrade jag då. De flesta jag kände hade ju ingen email iallafall! ;-)
Så det blev sjyhöga telefonräkningar istället haha! Min dåvarande pojkvän bodde ju i S-holm och jag pluggade i Umeå så OM vi verkligen hade haft internet då som vi har idag hade det varit fantastiskt!
Jag hade inte heller mobil förrän väldigt sent. Mycket för att M tjatade sååååå. men jag ville inte bli nådd hela tiden. Nu tycker jag det är så bra med mobil men visst, jag använder den ändå inte så mycket. Men att veta att man KAn när man behöver är super!
och du Nooken ja... Har inte riktigt kommit igång än med den. Mest för att jag ju håller på med en bok redan som jag vill läsa ut först. Haha jag hade ju planerat att få nooken den 12 februari och inte 12 dagar för tidigt...! ;-)
Men efter att jag läst ut nuvarande pappersbok ska jag bita tag i Nooken! Längtar faktiskt och hade en fundering på att helt enkelt köpa min pappersbok i eboksformat för att kunna läsa klart den på nooken istället. ;-) MEN sedan insåg jag att det vore i slösigaste laget så jag får helt enkelt hålla mig.
Pryl jag inte kn vara utan är idag helt klart dator. men inkluderat i detta är då alltså även internet!
Pryl jag gillar sämst, vet ej. Kanske är en av nackdelarna med alltför mycket teknikfixering att folk blir mer och mer beroende av snabba fixar" dvs man är så van att allt ska ske NU och man förlorar lite perspektivet på saker och ting lite. Att hela tiden vara medveten om allt som händer och sker överallt. Att ständigt vara upkopplad via sin mobil eller dator. Sådant kan skapa stress också. Negativ sådan. Tyvärr. Detta samt sårbarheten i samhället är nog de två stora nackdelar jag kan se med tekniken. Men visst, det var ju ingen specifik pryl...
Kramar från ett oerhört vackert o soligt NYC!

Annika said...

Bloggblad:
Hemligheten är kanske att jag inte arbetar utanför hemmet sas. Jag lägger upp min tid som jag vill. Och då har jag tid med det jag vill ah tid med. Men, å andra sidan ser du vilken lista av tv-program jag har att se. Hinner inte...
Måste ju ut bland folk också, vänner.
Och ut i naturen. Ett måste...
Prylar är det nya "måstet", och inte skulle vi klara av det dagliga utan det vi nu vant oss vid.
Mobilen ringer jag aldrig från. Har den bara till annat.

Petra H:
Himla bra sång också!!!
GILLAR!!!
Datoern är helt KLART den viktigaste prylen...
Utan den står man sig slätt.
I löööv maij maskin.
Ja, vi kan alla sympatisera med stackars Anne, men now she's back on track again!! :-)
Läsplatta kan jag också vara utan, men Peter är galen i sin manick...
Men, nej...jag bryr mig inte.
Inte min grej, inte ännu iallafall...
Du har så RÄTT; på Nooken o de andra platorna kan man bara låna böcker till ngn som har samma, och endast ett begränsat antal ggr.
Nääää du, du och jag kör allt våra böcker ett tag till.
Du o jag vbar säkert lika flitiga brevskrivare!! GUD vad jag skrev, och som jag älskade breven!!! Båder att FÅ och att skriva!!!
Nu har vi blogg och mail o FB, så det blir f brev dessa dagar..
Petra, du och jag blev med email samma år också, 1998 :-)
Kram!!!

Bästkusten:
VET du!
JAG HAR INTE SKYPE!!! KAN du FATTA!!???
NÄ, inte jag heller!!
FATTAR inte varför jag inte HAR det...
Jodå, svenneuppfinning är det, som du säger. YAY!!!!
PRISA TEKNIKEN!!!

Annika said...

Taina:
PRISA VINTERN, och SHIT vad snö det ska komma imorrn!
YESS!
LÖÖÖÖV!!
Bring it ON!!!
var precis o handlade mat och jösses vilken trängsel!!

OCH prisa tekniken!!
Kan tänka mig att Albert är UP TO DATE!!
ipAD? Det vette faaaaaan...tycker mest den ser ut som en förvuxen iPhone.
Vet inte vad man ska med den till när man har laptops? men det kanske är jag som inte fattar ngt.
Tycker namnet är så FULT också...
iPad, bara namnet gör att jag itne vill ha den, höhö!!!
Prisa tekniken.
Precis, på mobilerna kan man göra allt. JU!

Kramar från ett soldränkt och lugnt Reston...lugnet före the BLIZZ!!!!

Saltis:
VI skulle stå oss slätare än slätt utan tekniken idag.
OCH gud nåde ett större strömavbrott. DÅ j-ar skulle vi vara strandsatta...
Yes, indeed, inernet kom in i mitt liv 1998, då var jag 32!!!
Så visst har man levt utan det lääänge...och det gick ju bra , det med. Men idag skulle det inte funka.
Mobilen fick jag då jag var 30, delad som sagt, med Peter; who's going to take the cell phone today? Oh, I am going to the doc with Karolina, maybe I should have it today...
DET var då, nu har vi varsin mobil alla tre. hehe!!
Nrj, man vill inte vara utan mobilen...
OCH ännu mindre utan sin dator. Älskade dator!!
Den binder ju oss alla tillsammans. Prisa internet!!!
Kramar från ett soligt, lugnt och vacert DC. DETTA ÄR lugnet före stormen!!!

Anonymous said...

Jag tycker fortfarande av vanliga emails är bäst! Använder min mobiltelefon ganska lite och textar ytterst lite. Nooken kommer nog aldrig att bli min grej. FB är kul men i lagom dos. Gillar också Halv Åtta hos Mig på svt. Måste också rekommendera en ny serie som heter Solsidan. Såg det första avsnittet i Sverige och skrattade gott. Förresten, plöjde igenom Nattfåk på flyget till US. Så bra!

SB

anna of sweden said...

Favoritprylar? Hm. Kameran, datorn och GPSen.

Sämsta? Skulle väl vara någon hushållsapparat. En sån där som är jobbig att rengöra. :)

Nä, nu tror jag att jag ska lyssna på Teknikens under med Wilmer. En av mina favoritgrupper. Malmöit som jag är. ;)

Humlan said...

Ja, datorn är ju navet. Att kunna ta sig ut på nätet (hur många timmar per dag tillbringar jag där egentligen? :-)) och allt annat man kan göra med datorer.
Och precis som för dig så har digitalkameran gjort att jag fotograferar betydligt mer. Jag har ju två kameror, varav en SLR som jag fortfarande inte kan helt och hållet. Jag måste skärpa mig och använda den mer! Jag har haft den ett tag men bär oftast den mindre kameran med mig när jag är ute. Men foto är ju så mycket roligare när man kan ta många olika bilder och sedan snabbt ladda ner bilderna i datorn och se resultatet.

Jag kommer inte på något som jag gillar sämst. Men jag undrar om jag skulle trivas med läsplattan. Jag skulle gärna prova, även om jag tror att jag föredrar vanliga böcker i fortsättningen också.
Visst ska vi prisa tekniken, den både förenklar och förnöjer vår vardag.
Kram!

Cecilia/svengland said...

Hje , jag har precis hittat hit till din blogg! Gillar att läsa andra "utlandsvenskors" bloogar!!! Jag är en utvandrande Skåning som har bott i London/England läääänge nu! Titta gärna in hos mig, och länka om du vill!! :-)

Anne said...

Håller med dig till 100%. Jättebra inlägg!!!
....hehe, tack också för att du med dina första rader och omnämnandet av Wilmer X låt fick mig att börja nynna på teknikens under och fick melodin i skallen ;)
Vi vet ju hur det såg ut innan all den här tekniken kom över oss och förändrade tillvaron, men kidsen idag (som din dotter) för dem är detta normen, det enda de känner till. Den första generationen som verkligen föds in i och växer upp med den nya tekniken.
Det är rätt kul att få leva i det här tidsvarvet, tänk om min farmor vetat hur världen skulle bli...

Oumbärligaste prylen, nej jag kan inte välja. Omöjligt, allt det du räknar upp (minus läsplattan) känns som absoluta måsten idag.
Beträffande kamera så går jag i lite samma tankar som du. Det är inget nära förestående projekt (kanske om nåt år först...) men en SLR känns som nästa utmaning och steg att ta även för mig. Det enda jag kan bekymra mig lite över är det praktiska. Med den lätta nsuper-zoomen som jag vet att både du och jag har så tycker jag att det är relativt lätt och enkelt att nästan alltid ha den med i väskan. Men jag undrar hur det blir med en SLR, om det bara blir en "finkamera" som man bara tar fram vid speciella tillfällen när man går in för att fota, inte de här spontana grejerna på en middag t.ex. eller när man är out and about.
Jag tror nog att jag personligen inte skulle överge nuvarande (eller en super-zoom) utan att en SLR skulle bli en tilläggskamera. Känner du lite likadant?

Jättebra inlägg Annika, teknik är kul!

Elisabeth said...

Om bilderna nedan säger jag bara usch. Förvånande, visst? ;) Det hade garanterat blivit i alla fall ett kaos även här med den snömängden, åtminstone hos SJ och Västtrafik.

Men o ja vad tekniken gått framåt! Min första egna mobil fick jag faktiskt inte förrän 2001 (en Nokia 3210, som ALLA hade ett tag i Sverige), innan dess hade vi en mobil som vi delade på. Numera har jag bara mobil och ingen vanlig telefon. Datorerna har sannerligen utvecklats något enormt. Och så billiga de blivit, bara på några år. Min digitalkamera är också något jag tycker om. Det är ju så bra att kunna ta många foton på en och samma sak och sedan kunna behålla det/de bästa! För att inte tala om hur lätt det är att visa bilder på bloggen, eller för den delen skicka bilder via mail till vänner/familj som bor långt bort, som för din del. Hur bra som helst var det när jag bodde i Tyskland. Jag tycker ju också att det är SÅ roligt att kunna se tysk TV i datorn. I somras när det var friidrotts-VM kunde jag till och med se på LIVE på tysk TV i min dator. Hur häftigt som helst!

Bäst är nog alltså datorn, och där ingår då internet. Läsplatta är nog inget för mig, tror jag inte i alla fall. Sedan har jag en väldigt enkel mobil (utan kamera/mp3/radio/etc), ingen ipod och ingen DVD, men det är inte för att jag inte gillar dessa prylar, utan för att jag inte känner något behov av det. Men som sagt, datorn är det bästa!

Elisabeth said...

På tal om att skriva brev förresten: När jag var på ridläger, d.v.s. i mitten på 90-talet, bytte vi adresser med varandra och skrev sedan brev för att hålla kontakten. Det känns väldigt långt borta på något sätt... Trots att det ändå inte är SÅ länge sedan.

Anonymous said...

Utan tvekan datorn den är helt överlägsen som teknisk pryl. Hela världens kunskap ligger framför dina ögon. Inkl. dess kontaktnät det möjliggör:

Läsa bloggar/Skriva bloggar,

Facebook,

Chattar, listan kan bli lång..

Kolla filmer inte att förglömma. Idag finns "streamade" filmer att tillgå - helt fantastiskt. (Man behöver alltså inte "downloada" längre) :)

Så sist men inte minst -SKYPE-
som jag använt sedan flera år tillbaka. Utmärkt sätt att hålla kontakt med min dotter som bor i DC sen slutet av 90-talet. Ringa på Skype till mobiltelefon i USA -håll i er nu: ca 12 Skr i timmen!!

Så jag säger som du Annika: Prisa SKYPE!

Annika said...

Susanna:
Mobilen är bra, men jag ringe nästan aldig på den. Textar desto mer + gör det andra roliga på den...
Datorn är a och o.
FB är måttligt kul. Man kollar en minut, sen sticker man ut igen...
Läsplatta? nej inte ör mig heller ännu...
Halv 8 hos mig är jag besatt av. Ska kolla in Solsidan.
HOPPAS vi ses på söndag!!

Anna:
Yes, indeed!!
Jag håller med. men jag tycker GPS:en stressar ;)
Ja, lyssna på Teknikens under...skön låt!!!
Huggie!

Humlan:
JA, darorn är navet. Man kan ju verkligen göra allt där!!!
LOVE it!
S¨bäst!!

Ja, kameran ja...
Underbara tingest! Och tänk vad kul det är nu med digitalkamerorna. Omdebara reslutat...
GUD vad jag älskar det!!!
En slr blir nästa kamera för mig. men jag är lite orolig över alal fineser och det där med att byta objektiv etc.
Jag kommer absolut att fortsätta med med super-zoom, lillkamera och öven SLR kameran.
Känns som om det är i den riktningen jag måste gå.

Prisa den underbara tekniken ja!!
kram!!!

Anna, Fair and True said...

Det har hänt en del på 20 år alltså! Undra vad Wilmer X menade för teknik just då, som gjorde att man knappast var ensam?

När jag var aupair i USA 1995-96 hade jag heller ingen mejl eller mobil (värdfamilj hade dock en dator och mejl men den användes knappt). Så jag skickade brev som du! Och vi pratade i telefon en gång i veckan eller varannan vecka. Men just då behövde jag det i livet tror jag. Behövde bryta mig loss lite. Åkte inte hem på hela året och ingen kom och hälsade på mig heller (förutom en träff med min farbror som varade 3 timmar när jag bara varit i USA i tre veckor).

När jag kom hem, eller året efter, 1997, skaffade jag mejl och då hade jag även mobil (en ful Motorola).

Nu är det ju helt annorlunda!

Annika said...

Cecilia:
KUL!! Välkommen till min blogg!!!
Jag ska absolut svänga in och kolla in din blogg!!
Välkommen tillbaka!!!

Anne:
TACK, kul att du gillar dagens inlägg.
ja, detta är ju ngt vi alla relaterar till och gillar :-)
Jättekul!!
Precis, karolina föddes in i det hela, och hon komemr absolut bli den som vägleder mig och Peter en dag när detta övergått våra förstånd, hihi!!!
Min mormor, född 1918, lever ju utan mobil och dator. Hon tar det med jämod allting...tycker att det här med datorer är otroligt, och hon tycker det är lustigt med bloggandet. Hon kallar det för min Mejl..."Ja, Annika tu mejlar för världen, tu".
HOn saen ggn att hon ville ha en mobil, men det skulle hon inte fixa :-)
HGon fixar knappt sin CD-spelare. Och ja, hon är helt klar i knoppen, men detta med teknik skrämmer henne.
Förmodligen blir man väl likdan då man blir gammal...

Aha, du vill också ha en SLR...
jag med, kan jag säga...en canon, vill jg ha...
Det blir nog ett annat tänk då med objektiv. Bökigare.
Jag gillar min super-zoom jättemkt. men är nyfiken på hur det skulle bli att ta hela intresset ett steg längre. Gillar ju detta med macro mkt, och även att ta foton med teleobjektiv skulle nog passa mig...
MEN, jag kommer inte att göra mig av med min Lumix, aldrig!! Gillar den så mkt, och den tar så fina foton.
Så jag kommer att ha tre kameror i rullning då, fyra med mobilen (men den kameran är dålig).
Ja, detta tål att tänkas på.
Vad vill du skaffa för kamera, Anne...
vi borde stöta och blöta detta.

KRAMAR!!!


Elisabeth:
HAHA, ja jag förstår att du HATAR mina vinterbilder. JAG kan förstå det...
OCH imorrn ska det bli etter värre med snön. DÅ ska jättestormen ÅKE dra in.. ;.) och dumpa femtio centimeter på ett dygn...
YESS, majsigt!!!
Japp, jag känner flera stycken som bara har mobil idag, både här och hemma. DET funkar ju skitbra numera.
Så det förstår jag.
Prisa tekniken med digikamerorna. OM jag inte börjat blogga hade inte mitt fotointresse varit lika stort. Det är ju så kul att lägga ut bilderna här.
Det är vi nog många bloggare som tycker.
Det är ju alltid lika roligt att komam till bloggar som visar mkt bilder.
Exakt, darorn är bäst. DÄE kan man ju göra allt!!
Precis allt, jag älskar min dator!! En stark maskin måste man ha, och det ha ju du!! DET är a och o!
Ja, jösses, att ni bytte adresser i mitten av 90-talet känns avlägset. Om det varit slutet av 90-talet hade ni bytt emails...
TÄNK vad fort det gått.

Annika said...

Anonym:
Välkommen hit!
Du har din dotter i DC säger du! Blir nyfiken på det!!

Ja, prisa tekniken.
Datorn är underbart...och just detta med det streamade är ju helt otroligt!!
PRISA!!

Jag kan inte prisa SKYPE eftersom jag INTE LADDAT NER DET!!!
Jag vet, jag fattar det inte själv heller...WHY!!!?? Nå, det får sättas på listan...
jag förstår att Skype är skitbra!

Välkommen tillbaka hit, och nyfiken som jag ÄR undrar jag ju om dotra i DC...

Anna FT
Ja jösses så annorlunda det är idag!!
Precis som du var jag totalt avklippt under au-pair året. Jag åkte inte hem, pratade med mnina fldrar en ggn i veckan, vi brukade ringa på söndagar. Telefonräkningarna var skyyyyyyhöga på den tiden.
Jag hade tre kompisar hemifrån som hälsade på under året.
Nu kan jag förundra mig då jag ngn ggn kollar på au-pair bloggar...Vilken grej för dagens unga tjejer och killar att kunna blogga då de far iväg.
men, Anna, jag är säker på att det var så nyttigt för oss då det begav sig att vi inte hade världen vid våra fingertoppar.
Faktiskt tror jag det.
HAHA, ja mobilerna var FULA förr i världen!!

Desiree said...

Tacka gudarna för den moderna tekniken. Man vänjer sig snabbt och jag skulle inte kunna tänka mig att leva utan allt detta. Det skulle bli väldigt tomt och konstigt men kanske skulle man vänja sig. Jag gillar och uppskattar dock fortfarande handskrivna brev och inbjudningar och sådant. Det känns liksom extra lyxigt att få i dessa moderna och elektroniska tider. Det är något så vackert med ett äkta handskrivet brev. Böcker läser jag helst genom att bläddra blad än så länge så där håller jag med dig till fullo men man kanske vänjer sig vid en läsplatta som Nook så småningom också. Den grejen jag helst inte skulle vilja vara utan är nog en dator och internet samt min digitalkamera.
Verkar helt klart ha blivit en ny generation av mobiltelefoner i och med blackberrien och iPhone. Nästa nya mobil lär ju få bli en sådan av något slag.
Jag minns också hur det var förr. Vi bodde ju utomlands i slutet på 80-talet och då var det bara brev med posten som gällde och något samtal i veckan med Sverige men då fick man fatta sig kort för det var sååå dyrt!

Wow vad MYCKET snö ni har fått!!! Ser ju ut som om du bor i Sverige! Läckert och vackert. Ligger det kvar ännu? Hur ser det ut på vägarna? Kunde K ta sig till skolan idag fast ni har så mycket snö?

Kram

Anne said...

Precis så tänker jag också, då jag tänker att en SLR vore kul. Som du skrev, att liksom ta intresset ett steg längre. Jag tror det skulle vara en helt ny värld som skulle öppnas, tror också det skulle ta sin lilla tid innan man förstår och lär sig hur man använder en sån kamera. Nu är det ju i princip bara titta och klicka, inga inställningar och sånt man behöver pyssla med, men skulle säkert bli en del sånt att lära sig. Jag är inte alls insatt över SLR kameror, kollade lite ifjol men den kunskapen är bortglömd nu. Vet att Kairo-Marianne hade bra tips, kommer inte ihåg dem på rak arm nu men hon verkar ha mångårig erfarenhet av SLR. Ja, du vi får stöta och blöta det här.
Ledsen jag inte mailat som jag lovat. Allting blev så kaosartat då datorn dog och vi behövde köpa ny. Men jag tror inte du blir ledsen eller sur om det dröjer, vi vet var vi har varann på den punkten, känner jag.

Anne-Marie said...

Du har verkligen "allt" i teknikväg. När jag läste det här kände jag mig väldigt "fornhistorisk" :) - jag har inte alls samma teknikutbud hemma hos mig. Mina två datorer är nog det jag gillar mest och de är inte ens särskilt nya längre. Min mobiltelefon använder jag mycket sparsamt och jag har till och med "corded" telefoner - som fungerar när strömmen går vilket är mycket bra. Mycket är bra som finns men jag tycks också klara mig med det jag har. Kram!

Millan said...

Ja det ar verkligen helt otroligt med teknikens under om man tanker efter. Nar jag var liten sa kommer jag ihag att jag tyckte det var synd att jag levde i en tid da inget stort skulle kunna upptackas. Jag tyckte att alla stora saker redan hade 'kommit' som bilen tex.
Men josses vad det har hant mycket sedan den tiden!
Den allra viktigaste for mig ar egentligen utvecklingen av internet. Jag ar vetgirig och vet att jag ofta kande frustration over att inte kunna hitta svar pa fragor jag hade som tonaring. Nu finns ju allt dar ute och det ar bara att soka sig fram pa natet. Fantastiskt tycker jag!

Och for oss utlandssvenskar sa ar det faktum att vi kan halla kontakt med slakt och vanner ovarderlig. Snailmail i all ara, men inte sjutton skulle man kunna halla kontakten pa samma satt utan email.

Daremot har jag inte sa manga 'gadgets'. Din Nook lockar verkligen. Jag skulle vilja testa for att se om det vore nagot for mig.

Nu ska jag ga in och granska vara brollopsinbjudningar pa natet :-).

Lilla P said...

Det där med radion i Iphone gillar jag också! Gubben har en sådan och det är häftigt att hitta alla kanaler.. Det finns kanaler som BARA spelar julmusik, dygnet runt året runt... Undrar just hur det går för en sådan kanal sådar i mitten av juli..??? Annars är jag inte så förtjust i det där med mobiler.. ara man kan ringa och fota... !

Annika said...

Desiree:
Prisa tekniken, som sagt.
Visst känns det som átt det i dagsläget skulle vara omöjligt att klara sig utan allt man är van vid. Speciellt datorn, och internet. Man kan ju göra allt över internet.
Ovh mobiler...ja, det känns som om man är stympad om man ngn ggn råkar gå ut utan den.
Ja, vad dyrt det var att ringa förr till sverige, och fr sverige. Nu är det ju inget alls längre.

JA; visst kom det mkt snö. OCH mer ska komma. Idag väntar vi ju snöstorm av megaslag. En historisk storm. COOLT!!!
I love it.
K tog sig lätt till skolan igår.
Snön ligger kvar, som kom i onsdags...och som sagt idag blir det mer!!

Kram!!

Anne:
EXAKT!!
Snacka om att man skulle få mkt att lära in! Det måste ju finnas ngt slags "universal" objektiv som man använder sig av mest.
Sen skulle man ju älska macro, och jag skulle älska även tele.
Ja, Anne...
Det är en hel del att stöta och blöta. Jag älskar min super-zoom och den har så mkt finesser också. Har knappt lärt mig en tredjedel ännu.
Men, det känns ändå som att en SLRär nästa vettiga steg.
Canon är märket jag bestämt mig för, men vilken modell? DET vete 17...
Då jag kommer närmaare "beslut" ska jag lägga ut en förfrågan på min blogg.
Anne, det är lugnt...du känner mig så pass bra vid det här laget att ett mail som dröjer INTE GÖR NGT!!!
Du har haft fullt upp. Take your time, vännen!!
Kram!!

A-M:
Och ändå tycker inte jag att vi har så mkt om jag jämför med andra...hihi!
Nej, datorerna är A och O!!!
ATT de är. Över dem kan man ju göra allt!!!
Sen finns det ju mkt man kan säga klart NEJ till också.
Kram!!!

Annika said...

Millan:
OH MY!!
Du och jag tänkte exakt lika!
Jag tänkte likadant; allt som ska uppfinnas ÄR uppfunnet...
bilar, tv, telefon, bandspelare...hihi!!
Jösses...
Undrar hur det ser ut när vi är 80 år!! Det kan man knappt tänka sig.
Ja, internet är fantastiskt. VILKEN KÄLLA!!!
Så underbart!
Man hittar verklkigen rubbet där. Allt vid våra fingertoppar.

Och ja, datorn har krympt världen. Numera är det lätt att maila alla, skicka bilder, blogga. Allt på sekunder.
Prisa tekniken!!!

HIHI, kul med allt planerande inför den stora dagen!!!
COOLT!!!

Kram!!

Lilla P:
Ja jösses vad leksaker det finns på iPhones appts store.
Farligt nästan.
Julmusik 24/7 365 dagar om året låter som tortyr...
Tänk att det verkligen finns en marknad för det??? Otroligt.
Man inser vilka freakar som finns därute, hihi!!
Kram!

alegni said...

prisa tekniken! jag kan inte välja, jag älskar allt, och använder allt jag har, dagligen!
vad kul att du kan lyssna på radio österbotten, fast det är en tantstation ;)
maken surfar just vädersajter och säger att ni fått massor med snö där idag. du myser, förstår jag :)
ha en skön helg och njut i snöyran! kram
ingela

Annika said...

Ingela:
Ja, prisa!!
men jag gillar Vega Österbotten! MKT mer än EXTREM tex.
Jag är ju tant så...
Njuter av att kunna lyssna på vad jag vill!
JA, Ingela...VI har sjukt mkt snö!!!
OCh mer kommer det!!!
KRAM!!!

ullisen said...

skojigt inlägg att läsa för oss som var med under "brevets" era! jag har brevväxlat så mycket att jag borde få en utmärkelse eller åtminstone ett eget frimärke av Posten :)

och det där med mobil. ja.. min första var också en ericsson. en jättejättefin! och jag var tjugofem... jisses. those were the days!

kul också att se din "startsida" på iPhonen. det är skojigt att se vilka appar folk har. å eftersom du pratar radio kan jag såklart inte låta bli att tipsa om SR:s webradioapp. och imorron kommer SVT:s!