Wednesday, February 03, 2010

Amerikanska fenomen: Det här med snö...

Godmorgon alla läsare!

Jaha, jag hade, som alltid, förpublicerat detta inlägg med ett halvt dygn. NU, i tidig morgontimme, får jag ändra på inledningen av dagens text.

Idag har vi SNÖDAG i Washington DC. Igår eftermiddag började det vräka ner snö, blötsnö, över oss. Det snöade hela natten. OCHnu, när klockan är snart 6:30 är det snö, snö, snö i massor ute.
Jag kollade just TV:n som förkunnade detta:Alla skoldistrikt i hela DC-området har stängt idag. Här är några kommuner i Northern Virginia uppräknade, bla Fairfax där vi bor...

På fredag och lördag har jag hört att det kan bli mer av SNÖvaran; "A major storm", enligt min husgud Bob Ryan på NBC-4. "A major storm"...ja, vi får väl se. Nog kan man säga att också Washington fått en rejäl vinter iår.

Detta för oss in på serien:

Amerikanska Fenomen!

Snö och Washington DC går inte rikigt ihop. SNÖ och stora delar av USA går inte riktigt ihop. Jag tänker inte dra in de norra delarna i det här inlägget. Där kommer det ju massor med snö och is varje vinter, och jag vet inte hur de handskas med snön och isen däruppe, men förmodligen på ett annat sätt än här.
OM jag har någon läsare från de norra delarna av landet (Maine, Vermont, Michigan, Minnesota, Wisconsin etc) får ni gärna berätta om hur det går till där!

Så fort en snöstorm ligger i faggorna in the Mid-Atlantic States så börjar meteorologerna på TV mässa om det hela. Det pratas om det, det kan bli extra sändingstid på TV om just vädret, och speciellt under de arla morgontimmarna.
The Weather Channel (TV-kanal som endast visar vädret) får sina fiskar varma, och de måste ÄLSKA när snöstormar (eller andra större väderfenomen) drar in. Folk bevakar verkligen VÄDRET!!
När snön börjar falla finner man TV-stationernas reportrar ute på fältet där de intervjuvar bilister och fotgängare. Reportrarna får det ALLTID att låta mycket värre än det är. ALLTID!! De kan intervjuva någon bilförare som säger att det inte är så farligt i trafiken, inte så halt. OCH ändå får reportrarna det till att låta som: Folks, don’t go out there unless YOU absolutly HAVE to. If you can; STAY inside! SEE how slippery it IS!
Samtidigt kan de visa bilder av vägbanor som är VÅTA av blötsnö, dyngsura men inte hala. Det kan man lätt se eftersom trafiken flyter på.
Otroligt!


Så här rena och torra var vägarna i söndags och då hade det snöat massor under lördagen. Inget att "freaka" över alltså.


Att skolorna här stänger vid snö är ingen hemlighet.
Kommunen där jag bor har redan använt upp läsårets tre inbakade snödagar. De rök under decembers enorma snöstorm (som verkligen VAR en storm att TALA om). Nu finns inga dagar kvar att ta av. OM det kommer mer snö nu så kommer helgdagar att ryka framöver. ELLER så förlängs skoldagen i slutet av terminen. DET har hänt förr.
Hur skolorna bestämmer OM DE ska stänga blir man aldrig klok på. Det har hänt att de fått stora skälvan och stängt då det endast kommit lite blötsnö, och då får de SKÄLL för det. Sen har det hänt att de INTE stängt då det verkligen snöat in absurdum, och då får de SKÄLL för det. Något som är ganska vanligt är att fördröja skolstarten på morgonen med två timmar, eller att låta barnen gå hem två timmar tidigare.

Varför stänga skolan? Ja, det brukade jag också fråga mig och sucka, stöna och stånka. I någon mån gör jag väl fortfarande det. STÖNAR alltså.
MEN, betänk att INGEN, absolut INGEN kör med vinterdäck. Det existerar inte här. ALLA kör på sommardäck. Snöröjningen har inte alls lika fina, och effektiva, snöröjningsmaskiner som man har i norden. Snöar det här så snöar det ofta massor. Snösvängen hinner inte med att röja gatorna i den takt snön faller.
Jag har själv suttit i min bil med sommardäck på slirigt, halt väglag på väg till skolan. Suttit fast i backar och varit SKITRÄDD för att börja glida, sett andra bilar framför mig och bakom mig glida ner i diket, eller i motsatt körriktning. Det är skitläskigt. SÅ numera har jag större förståelse varför skolorna stänger; Det är galet läskigt och farligt att köra med sommardäck i snöglopp. Många barn åker ju skolbuss till skolorna, och de bussarna har ju inga vinterdäck heller. OCH ni kan ju tänka er vilket LIV det skulle bli om något hände en skolbuss full med barn. Stämningarna skulle hagla över kommunen.

Men, det finns det andra fenomen som hör ihop med snöfall också. Nämligen det att folk bara måste till matbutiken då det börjar andas om snö!! DÅ skall det handlas mat in absurdum! OCH även toapapper, verkar det som. Just det där med toapappret har alltid varit ett mysterium för mig.
En matbutik innan ett större snöfall är utplockad på bröd, mjölk och toapapper och även vatten.
OTROLIGT!! Det är som om folk tror att de skulle bli insnöade en månad. NÄR det kanske rör sig om en dag eller högst två .
För, även om det snöar kraftigt så smälter det ju undan snabbt sen också. Alltid.
All snö som nu ligger kommer att smälta undan fort, så är det här.

Men NU är det NU och det ser ut som ett julkort ute. SÅ fort det ljusnar ska jag plåta!!
Snödag IT IS!!! Alla barn gläder sig (fast nu ryker helgdagarna. Förmodligen blir det den schemalagda lediga President's Day den 15 februari som nu får stryka på foten). Karolina får sova UUUUUT idag.
Jag bryter också tillbaka till sängen igen nu...
Klockan är BARA 6:30.

Ha en bra onsdag!

26 comments:

Anonymous said...

Ser ut som jag är först ute med kommentar idag. Jag är ju uppe i ottan eftersom jag kom tillbaka från Sverige igår kväll. Från snö till snö kan man säga. Ja det där med att folk handlar toapapper är komiskt! Springer dem på toa när det börjar snöa? Stressigt värre, eller?? Ha en fin dag och ta många vackra foton.
SB

anna of sweden said...

Här har det också snöat. Men det blir bara försenad start. Inte inställt. Bra, tycker jag. för då får vi kanske behålla påsklovet i år. Till skillnad mot förra året ...

Ha en mysig snödag.

Huggies!

Annika said...

Susanna:
Välkommen tillbaka!!
Ja, jetlagen är ju inte så kul, förstår att du kollar nätet då du inte kan sova.
Från snö till BLÖTSNÖ för dig!
Vackert är det! Men man riktigt känner hur blaskigt det är, tyvärr.
Mer på fredag kommer det ju. Hoppas super bowl blir av som planerat!
Toapappret är för komiskt. Ja, går de mer på toa när det snöat...DET kan fråga sig??
HAHA!!
Ska plåta lite senare...

Annika said...

Anna:
Rök ert påsklov ifjol? DET är ju BRA deppigt.
Ja, vi får se vad som ryker här...
Pres day först av allt, tror jag.
MASSOR med snö. Det ser ut som grädde på alla träd och buskar, men så blöt. DET är ju mindre kul.
Två timmar sen start är helt OK tycker jag, som hos er...
Huggies!

Taina said...

Goooood morning!
Det är visst fler som skrivit om detta fenomen idag. Själv är jag mycket kritisk. I alla fall idag. Och de kan verkligen älta om kommande stormar!

När vi var och handlade före jul på en närliggande mall, blev ju maken intervjuad av nbc om hur han vågade sig ut en sådan snöig dag. Det var då han bröstade upp sig lite och påpekade att han var svensk! Hahahaha!!!

Men visst är det läskigt att köra med sommardäck i snöglopp. Det har jag gjort och kom inte upp för en liten, liten backe utan att ta rejält med fart. Då fick jag be om hjälp av en som ställde sig ute på vägen och stoppade andra bilar där jag kom som skjuten ur en kanon!

Stora kramar på denna SNÖdag. Fint är det :D

Annika said...

Taina:
VI har krockat i cybern...
jag har precis varit hos dig.
Såg att du var väääldigt irriterad. Vi har fått mer snö än er, men den är blööööt. Så jag tror säkert kommunen får på nosen för detta.
men, att köra med somamrdäck i snböglopp är för j-gt. Speciellt om det är backigt...
Så, med åren har jag fått mer förståelse...
KUL att din man kunde skryta över att han vara svenne innan jul!! DÅ var det ju massor med snö som föll, säkert lika mkt hos er.
Jag är mest fascinerad över att snön blåses upp så...det är första nyhet...
OCH sen det där med toapappret förstås...

vackert är det ute, som grädde. men alltför blött, är jag rädd...

Kramar!!

Jenny said...

Det är precis samma här (som jag också skrev om tidigare i veckan, jag tror alla normala svenskar står som stora frågetecken varje gång detta upprepar sig :-))! Och så står reportrarna där vid vägkanten med en LINJAL som det sticker ner i nån liten ynka snöhög varpå de upphetsat skriker att det har kommit 2 inches! Haha. Och visst kan jag förstå att man har stängt när det snöat, framför allt för att skolbussarna inte kan köra och det är helt rätt, folk kör dessutom som galningar här nere när det är halt, de har noll koll på vad de gör och halkar hit och dit. Snacka om att inte anpassa fart efter väglag! Och heja Bob Ryan, säger han mer snö så FÅR ni mer snö, tror jag!... Vi, vi får väl mer isregn eller nåt. Blä. Kram!!

Annika said...

Jenny:
Visst är Bob Ryan så BÄST!!!!
Hans ord blir vädrets lag. ALLTID!!!
Ja, på fredag ska det väl ta hus i helsike vad gäller vädret, så lär det ska snöa.
Inte mig emot.
Ja, reportrarna är helt otroliga!! de försöker överträffa sig själva hela tiden i DRAMA!!!
jag blir så full i skratt.
men jag har mer förståelse för detta med skolstängningar numera.
FOLK kör som galningar hör i snön, och har de 4-hjulsdrift tror de att det ör odödliga. Jösses vad jeepar det ligger i diket vid ett större snöoväder.
Idag är det grädde ute, så vackert...men förmlodligen SÅÅÅÅ blött.
Peter kom iallafall till jobbet på nolltid...
KRAM!!

Petra H said...

Det måste vara ursvårt att planera för semester etc för familjerna om de vanliga loven helt plötsligt kan ryka pga snödagarna. Tråkigt om man tänkt åka iväg över en långhelg eller så. När annonserar skolan ut vilken ledig dag som kompenseras bort?
Snöstorm i SKåne också igår. Min mamma var lite orolig om hon skulle köra till en av sina skolor som ligger i en by utanför Eslöv (hon är ju skolsköterska) idag med tanke på väglaget. Problemet i SKåne är ju att eftersom det är relativt platt och inte så mycket träd / skog så blåser ju vägarna helt igen med snö...
Hoppas att ni får en fin snöig dag!
Kram

Annika said...

Petra H:
det tror jag står i stadgarna ngnstans. Vilken dag som ryker först om man övertrasserat tre dagar. men nu har planeringsdagarna redan ägt rum, annrs hade de rykt all världens väg.
OM man nu har tänkt åka ngnstans går det ju att dra iallafall. Det lär ju vara många som bokat in resor över pres day, och de åker nog ändå.
Men en frånvarodag i protokollet blir det ju.
Nej, snödagar är inte lätta att tas med. Inte på ngt sätt, hur man än ser problemet. Faktiskt är det ´så.
ja, Skåne har det tufft vid stora snöfall. Verkligen. jag kan förstå att folk lätt kan bli oroliga där.
HOPPAS innerligt att det gick bara bra för din mamma.
kram!

Desiree said...

Jo nog känner man igen snö problematiken här nere i USA. Men som du säger att även om det kan verka löjligt för en svenne så är det ju så att folk här inte alls är vana vid vinterväglag och inte heller har man vinterdäck eller någon vidare snöröjning. Jag har aldrig sett någon plogbil eller snöbil här. Det brukar dock inte komma sådana mängder som ni har fått. Här väntar man bara tills allt smälter av sig självt innan man ger sig ut. Så värst många snödagar har man inte heller här. Våran granne talade om att den enda snödagen som fanns inbakad redan rykt så nu får barnen ta en annan av sina helgdagar. Då är det ju inte lika kul länge att få vara ledig pga av väder om man måste förlänga terminen. Men du får väl passa på att njuta av vintern som älskar just vinter och snö. Have a great snowday vännen.

PS Jag verkar ha fått problem med blogger eller min dator som jag har hemma. Jag kan inte kommentera på min egen eller på din men på andra bloggar från dator hemmifrån men dock från den på jobbet. Skit jobbigt att det strular så.

Elisabeth said...

Ovädret igår/i natt var så illa att skolorna stängde på sina håll även här! Inte i Göteborg alltså, men i Värmland (okej, Värmland är obygden, men ändå ;)). Skolbussarna kunde inte komma fram, och om de kunde de så var det ändå för osäkert att köra. På tal om vinterdäck; de som bor i norra dalarna av USA, har inte de heller vinterdäck?

Den där TV-kanalen skulle jag gilla. :D

malou said...

här kommit massa snö idag. största ettan kom tillsammans med pelle och svårt var det att komma opp för backen.

Annika said...

Desiree:
Ja, jag förstår att det är annorlunda än mer hos er, och att folk freakar ur. Inte SÅÅÅ konstigt tycker jag numera. Man är ju inte van. Speciellt inte i dina trakter.
Här finns det nog plogbilar, men inte i den klass som finns hemma. Men de finns, och idag ser det bra upplogat ut här.
Jag var nyss ute och plåtade.
ETT winter wonderland. DU skulle ha varit med mig, Desiree...
DU hade älskat det!
Jag njuter, och på fredag kommer storm numro 2...
Trist med din dator. Jag fattar hur du känner, man blir ju rabiat då det inte går som det skall...
Jag önskar dig lycka till.
Massor med kramar!!!

Elisabeth:
TUFFT.
det är sällan och aldrig som skolor stänger hemma så det måste ha varit riktigt ILLA.
KUL att du är back in the game på bloggen igen :-)
Jag vill att ngn från norra USA ska HÖRAS av!!
jag har ingen aning om de har vinterdäck eller inte!!!
HÖR AV ER I NORRA USA O KANADA!!! HAR NI VINTERDÄCK!!!???? Jag, och vi vill VETA!!!
The Weather Channel är ngt för vädernördar som vi :-)

Malou:
Ja, det verkar tufft därhemma o i Norge nu...
Riktig vinter.

alegni said...

här har skolorna alltid öppet, oavsett väder, men så är vi ju också bättre förberedda på vinterföre än ni där borta.
förresten så har inte bussar eller lastbilar här vinterdäck de heller. don't ask me why, men så är det. livsfarligt tycker jag själv, men de vet väl vad de gör, antar jag...
kramen

Saltistjejen said...

Visst är det skumt att folk inte har vinterdäck här? Det tycker jag För varje vinter kommer det ju ändå snö. Nu menar jag itne att man ens måste ha dbbdäxk som sliter enormt på vägarna, men iallafall ngn form av fritionsdäck eller vad 17 det nu kasllas? Som många har även i södra Sverige.
Vi fick ocås snö natt men bara ngn ynka liten cm och det mesta har smlt nu. Vi får se vad som kommer i slutet av veckan då.
Ser fram emot fina bilder hos dig efter din fotodag ute i snön!
Kramar

Anonymous said...

Här i Wisconsin har vi inte vinterdäck. Min man frågade någon och fick till svar att han mindes att hans farfar(?!) hade haft det en gång i tiden.
Men visst snackas det om vädret här också och folk uppmanas att hålla avstånden, vilket jag tycker de alltid är dåliga på.

Tror inte skolorna stänger lika snabbt här som de gjorde på östkusten, när vi bodde där.
Precis som du Annika, har jag stor förståelse för varför de stänger. På High School finns det väldigt många oerfarna bilförare.

Eftersom jag bott både i Västerbotten, Norrbotten och Stockholm tycker jag nog att rapporterna i Sverige också är lite olika och även upplevelserna av snö och kyla.

/Bea

HeLena said...

Klart man måste bunkra toapapper. Tänk om man blir insnöad och toapappret tar slut.... urk:-S hualigen... inte trevligt. Ska man ta morgonblaskan då...?? Även här i Stockholm (som är ganska snövant) bunkrar folk toapapper om det toksnöar för länge. Man vill helt enkelt inte bli utan.... eh' tror jag;). Förstår att det blir svårt utan sommardäck! Trots att vi kan kalla oss snövana här i Sverige så kör väldigt många ooooooooooooooootroligt farligt. Bara för att "nån" dåre far förbi i 130km/h så måsta "alla" hänga på! Eller som en arb-kamrat till mig sa -rakt fram går det ju bra.... ?? Hur tänkte hon då?? ja, ja... Hoppas snödagen är härlig!
och att dom inte tar för många dagar för er...
Kramar!!

Moster Mjölgumpa said...

Idag har jag skottat och skottat och skottat. Armarna är alldeles skakiga nu. Men jag älskar snöoväder..

Annika said...

Snöstorm i Stockholm ikväll...

Humlan said...

Här snöar det också och dom varnar för trafikproblem. (Men jag har inte köpt något toapapper! ;-) )

Hoppas att ni har det bra där borta och att du kan njuta av vintern utan att ha det för besvärligt!

Kram!

Anna, Fair and True said...

Det är ju lite småkaos här hemma också men försenade eller inställda tåg, tak som rasar in och så, men det är ju ingenting mot paniken i Amerikatt! :) Man får ju pallra sig till skolan och jobbet här ändå! Det är tråkigt att det ska behöva vara så att skolbussarna inte ens får köra i snön. Bussarna (SL) här hemma har ju inte ens vinterdäck utan de har samma däck hela året runt, så då borde väl skolbussarna i USA också komma fram?

Kul anekdot med toapappret! Det måste ju ha att göra med att amerikanarna använder en hel del toapapper (mest i världen per capita) så det är nog oroliga att det ska ta slut. Oroliga på riktigt, seriöst.

ullisen said...

ser ganska klent ut tycker jag, för att kallas "snöstorm"! här hemma på västkusten har det snöat. ojoj! undrar hur det hanterats i DC?

:D

Annika said...

Ingela:
Nej aldrig har väl en skola stängt för snö hemma i norden. Aldrig.
Isåfall ska det mkt till.
Men det är vinterländer och det måste klaras.
ja, det är märkligt att inte bussar och lastbilar har vinterdäck. Fattar verkligen noll.
men ja, de vet väl vad de gör...
Kram!!

Saltis:
Ja, det ÄR konstigt detta med vinterdäck. För det blir ju ett par snö och isduster vartenda år. Men ja, inte ens norrut i Wisconsin, enligt Bea, så kör man med vinterdäck.
Otroligt.
Ja, igår var det riktigt härligt.
OCH imorrn lär en monstersnöstorm dra in. Vi får väl se...
jag hoppas :-)
Kram!!

Bea:
TACK för din kommentar!
här fick vi svaret från norra USA. INGA vinterdäck.
Jag undrar så varför? Hos er om ngnstans behövs det ju.
Ja, detta med skolstängningar har jag fått en helt ny förståelse för.
Precis, tänk alla HS kids som inte är vana, och sen alla som åker buss + att vi alla har sommardäck.
Visst, i sverige rapporterad det olika om snön. Norrlänningarna skrattar åt sörlänningarna...
och ja, ofta, ofta, ofta kan man fåga sig över olika snöfenomen hemma också...som tex att stockhlms lokaltrafik går i däck över lite snö, eller att stora områden varje vinter drabbad av strömavbrott...
Det kan man tycka är märkligt i ett vinterland om man vänder på steken.
TACK för din kommentar, Bea!!

Annika said...

Helena:
HAHA, ja du som jobbar i butik ser ju lite du också...
Men hemma är folk så coola vad gäller snö.
Så även hemma bunkras toappaer, ja där ser man. man lär så länge man lever :-)
Idag ska jag ut o handla. Tror det komemr bli kaos. För imorrn ska en monstersnöstorm dra in över oss...
Ska sticka iväg och handla s¨fort jag kan efter frullen.
Sommardäck är INTE kul att köra på, och lägg därtill dålig snöröjning så har du en läbbig scen. JAG vill inte ge mig ut.
Precis som hemma kan vissa köra som galningar, speciellt de med 4-hjulsdrift...
Precis, "hur tänker man då?".
Stora kramar!!

Moster M:
YOU go!!
That's the spirit.
jag är precis likadan som du!!!
kram!

Annika:
NAJS, tycker jag. Vi har en bamsing som ska komma imorrn...

Annika said...

Humlan:
Låter härligt med vädret.
Idag är det skola som vanligt. Men imorrn ska det nog komma en riktig blizzard av rang, en som kan tävla med dec-stormen som dumpade 56 cm på ett dygn. VI får se...
jag hoppas...
Kram!!!

Anna:
Nej, det blir inte alls samma panik och oro som det blir här i sverige. Men det blir andra märkliga problem, som kollektivtrafikens framkomlighet etc. men som du säger måste ju alla iväg till jobbet och ingen freakar ut! SKÖNT!! Uppskattade verkligen det sköna och "ofreakiga" då jag var hemma i dec!!! AAAH, vilken lättnad...
Ja, man kan nog tycka attt skolbussarna borde ta sig fram här också. Men, det är ofta dem det skylls på. Det kan ju bero också på att vägframkomligheten ofta är usel.
Idag är det business as usual. Men imorrn lär det ska komma ett MONSTER i snöväg...
HAHA, vi får SE!!!!
Toappret är en gåta..
Visste inte att amrisarna använder så mkt av den varan. Men, jag är itne förvånad, fniss...

Ullisen:
Lördagens storm dumpade kanske 12 cm, igår var det nog liknande (se bilder i inlägget nedan).
Imorrn ska det komma ett mosnster i snöväg som kan tänkas dumpa över 50 cm...
JA, det vore coolt. men hela stan kommer att freaka!!!
Nej, man kan inte jämföra snöröjning här i DC med den hemma...
Det haltar väldeliga på denna sida.
Kram!