Friday, May 22, 2009

Show and Tell: Förnamn.

Happy Friday!

Ännu en fredag, och dessutom långhelg för oss här in the US of A. På måndag är det ledigt och Memorial Day.
Memorial Day firas till minne av alla soldater som har stupat i krigen. Det kommer att sitta en flagga vid varenda gravsten på Arlington krigskyrkogård på måndag, och det är en otroligt vacker syn!
Är ni i DC på måndag så passa på att ta er en titt på Arlington Kyrkogård.

Musikanta står i dirigentpulpen denna fredag och ämnet för dagen är förnamn.
Ja just det ja, förnamn...
Hmmm...
Gillar jag mitt förnamn? Sådär. Namnet är svårt att uttala för engelskspråkiga, det finns inte en endaste en som får till det rätt.
Det har hänt att jag fått frågan; Are you named after a holiday?
OCH då menar dom Hannukkah.
Kul va?
NOT so much!
Numera är det ju många som vet vem Annika Sörenstam är så det har underlättat för alla Annikor i US.
Jag har träffat ett par småflickor som blivit döpta efter henne, amerikanska småflickor alltså. Det är lite kul, men samtidigt tycker jag synd om dem. Ingen kommer ju någonsin att kunna uttala deras namn rätt...

Själv är jag döpt efter en barnvisa...

”Jag heter Annika jag, tralala
Och nästan jämt är jag glad, tralala
Jag har en mamma så snäll
Som för mig sjunger var kväll, tralalatralala-tralala-tralala”Mina föräldrar tyckte att visan var sååå söt,och skulle de få en flicka skulle de döpa henne till Annika. Skulle det bli en gosse hade det blivit en Magnus.

En annan Annika jag är döpt efter är en viss Annika i Pippi Långstrump. Min mamma hade läst, och älskat, böckerna som liten. Annika i visan, och Annika i Pippi alltså.

När jag snabbt beställer saker, tex en latte, kallar jag mig alltid för Annie. Det är lättast så. Det är så jobbigt att behöva stava upp varendaste gång.

Då jag var liten minns jag att jag ville heta Angelica, Angela eller Marion..och helst hade jag velat heta Silverstam i efternamn också.
Jodå, så var det allt.

Karolina är döpt efter två äldre släktingar på min mammas sida. Hon är döpt efter min mormors faster, Johannna Karolina, och efter en annan släkting, Anna Karolina.
Karolina är ett ganska bra namn att heta här i US, faktiskt. Men nog har mitt barn fått rätta folk många gånger. De vill så gärna kalla henne CAROLINA, som staten, alltså utalas det CAAArolAJNA.
Inte så snyggt, nej.
Men Karolina kan man iallafall utala, och numera är det ju det hon kallas av alla. Fast kompisarna säger nog mest K-girl.

Peter är en JR. Hans pappa är Peter SR. Fånigt va?
Just detta har jag väldigt svårt att förstå mig på. Detta att döpa äldsta sonen till samma namn som pappan. Vad ska det vara bra för?
Det blir ju bara bökigt och jobbigt under hela livet.
Om Karolina varit en pojke så hade hon kunnat bli Peter the Third. Alltså Peter III. ÄNNU fjösigare. Det fanns inte ens på kartan för oss. Om Karolina varit en pojke hade hon hetat Erik eller Jakob.

All right, det var det om namn...

Långhelg!!
Imorrn har vi Loppis med grannarna. Intäkterna går oavkortat till cancerfonden.
På söndag kommer vi nog att åka bort någonstans, och på måndag blir det lite grillning med grannarna framåt aftonen.
FÖR, Memorial Day är också startskottet på SOMMAREN!!!
Så i helgen börjar sommaren, kan man säga!
Vi har det varmt, 30 grader i skrivande stund och STRÅÅÅÅÅÅÅLANDE sol!!
Not bad, NOT bad at ALL!

Önskar er alla en fin helg!!

Deltagare.
(om du vill vara med är det bara att säga till så länkas du upp)

Nilla,
Simone,
Desiree,
Annika,
Anne,(deltar inte i temat just nu)
Petra ,
Millan,
Anki,
Marianne , (deltar inte i temat just nu)
Victoria, (deltar inte i temat just nu)
Cecilia,
Leopardia,
Strandmamman
Jemaya
MiaD
Lena
Erica
Marie
Saltis
Lia
Marina
Jennie
Anna
Moster Mjölgumpa
Sparkling
Taina
Christel
Musikanta
Sara
Under ytan
Marskatten
Emma
Västmanländskan
Lena W
Victoria V
Norrsken och stjärnfall
I am Annika
Birgitta
Maisoui
Inga-Britt
Bollebygdsbo

33 comments:

Suzesan said...

Nu är jag först ehhhh eller. Det ser jag inte förrän jag skrivit färdigt.

Så gulligt att döpa dig efter visan. Den sångboken har man sjungit många sånger ur.
Annika är ett fint namn.

Att döpa sina barn samma som efter fadern är lite annorlunda týcker jag. SR JR och ...:) Blir inget personligt om alla heter samma.

Jag är döpt efter min mors mor(vi har aldrig träffat henne, min mor var fem när hon kom hit så hon minns henne knappt. Mormor dog innan. ) Hon hette Susanna men så ändrade de det till Susanne.

Jag har inte vägarna förbi DC på måndag men tack för tipset:)

Jag önskar dig en härlig helg
Kram
Susanne

Jemayá said...

Vad fint att ha så trevliga "rötter" till sitt namn!! Dendär sångboken är ju nostalgi i högsta grad också - hittade min gamla sångbok och har använt den med Daniel. Tyvärr kan jag inte så många av sångerna mera, men det är ju så söta bilder i den också. Utomlands har det ofta blivit "oulala" med mitt namn, då har de bättre kommit ihåg det :) (DET hade jag ju kunnat skriva om :). Tack för ett bra inlägg till svårt tema! kram

Erica said...

Förstår att det är jobbigt att hela tiden vara tvungen rätta uttalet av ens namn. Själv har jag ett sådant namn att jag jämt varit tvungen påpeka att det stavas med c (eftersom stavningen med k är den ursprungliga stavningen).

Jag har inte heller riktigt förstått det med att döpa sitt barn till samma namn som pappan. I mellannamn kan vara en sak, men jag skulle tycka det skulle kännas lite konstigt att heta samma i förnamn...
Om det hade varit så här, och jag varit pojke, så skulle jag i så fall ha hetat Mats jr. *Gapskratt*
Men om jag hade varit pojke skulle jag förmodligen ha hetat Andreas.

Hoppas du får en bra fredag och en mycket trevlig helg!
MVH /Erica

Bettankax said...

Kul med namn och hur man fick dem en gång.
Denna helg blir det bloggträff i Halland. LindaLotta och jag drar iväg. Vi blir sisådär 15 stycken som kommer från när o fjärran. Ja, jag tror till och med att nån från Norge dyker upp. Tänk så roligt om du hade varit hemma i Sverige nu.
Skön helg önskar jag dig och din familj.

underytanjag said...

Karolina är jättefint! Annika också. Fast jag känner igen mig i det där om uppväxten, jag önskade att jag hette Susanne eller Jeanette eller så... Trevlig helg!

Fritt ur hjärtat said...

En egen visa minsann! Dn har jag nog aldrig hört vad jag kan påminna mig om. jag tycker Annika är fint, väldigt Svenskt men inte så vanligt. Fast min uppfattning är ofta fel om man jämför med verkligheten;-) K-girl låter trevligare än karro, som det ju lätt bli annars. DÅ tänker jag på en arg hund...åter det där med min verklighet:-) Här har ju helgen kommit halvgs så våra måste är snart slut och vilan tar vid!

Annika said...

SUZ:
DU var först!!
Yihaa!!
:-)
VISST är det en gullig sångbok det där! Älskar den!
Ja, det där med SR, JR, the third etc är bara så fjantigt.
Susanna o Susanne är båda fina namn, tycker jag!!
SYND att du inte kommer förbi på måndag :-)
KRAM och ha en fin helg!!


Jemaya:
KUL att du gillade inlägget!
Ja, Ulla är inte världens lättaste namn att ha utomlands heller.
DET förstår jag.
VISST är den där sångboken SÅ fin!! Jag tycker s¨mkt om den!
Önskar dig en FIN helg!!
KRAM!!!


Erica:
DU har ett perfekt namn utomlands iallafall, ALLA kan uttala det.
DET är bra.
Jag förstår att du får rätta till det med c:et. Det är så konstigt att se sitt namn stavas med K resp C. Erika och Annica.
NOT!
Ja, SR, JR etc är o förblir en gåta för mig.
Ha en fin helg!

KRAM!!

Annika said...

Bettankax:
HA så himla KUL!!!
VAD roligt!
Ja, jag hade GÄRNA varit med!!! Ska läsa hos lindalotta sen (och panter, antar jag) om hur ni hade det!! OCH vilka som kom!!
HA så jättekul!!
KRAM!!


Underytan:
Tack snälla...
Ja, jo, men Annika är svårt...
OCh visst ville man alltid heta ngt annat när man växte upp...
Det tror jag gäller alla.
Ha en bra helg!

Simone:
Annika är verkligen nordeuropeiskt. Det var ett vanligt namn då jag växte upp. I lekis var vi tre Annikor, jag var mellan-Annika.
Men sen när jag gick i skolan var jag ensam. På gymasiet var vi 4 i min klass med namnet...PUST!!
Karro gillar inte jag heller, inte alls.
I Sveige kallas Karolina mest för Klixo av släkt och vänner.
Ha en fin helg!!
Kram!!

Elisabeth said...

Haha, hur kan de få Annika till Hannukkah?! Men vad gulligt att dina föräldrar tyckte om den där visan och döpte dig efter den! Det där med stavning händer mig ibland, främst i Sverige, där många frågar om jag stavar med h eller inte.

Karolina är ett fint namn (och Annika också för den delen, en av mina fastrar heter så)! Vet inte hur det är i USA såklart, men i Sverige känns det som att det inte är så tydlig tidsstämpel på Karolina som det är på många namn, och sådana namn (utan tydlig tidsstämpel alltså) gillar jag. De blir ju inte omoderna på samma sätt som vissa andra namn.

Anonymous said...

Silverstam låter pampigt. Det hade jag också kunnat tänka mig :-) . Det där du skrev med JR, SR och the third..suck.. jag håller med dig och jag förstår inte riktigt grejen. Är det för att de skall leva vidare i nästa generation? Funkar det inte lika bra med att ha namnet som andranamn då? Hm.. lite underligt.
30 grader vill jag också ha. Vi har 14,5 grad precis nu, men jag är glad. Det regnar inte och jag är ledig idag. Härligt!
Trevlig helg!
Kram

Fröken Anki said...

Tänk vad föräldrar funderar när de ska välja namn till sina barn. Det är mycket som spelar in. Men din mammas val var bra tycker jag. Annika är fint!
Vet du förresten, en av de äldre vakterna på museet har inte riktigt fattat att jag kallas Anki, så han kallar mig för Annika. Det tyckte han var lättare! Så alla har inte svårt för namnet. :D

Det där med JR och SR har inte jag heller fattat. Det är ju så tråktigt. Ungefär som en svensk som heter Sven Svensson, eller Erik Eriksson. Var finns fantasin?
Men det är ju en ganska vanlig sed på den här sidan sjön tror jag. Vet flera som har samma namn som sin pappa och farfar. Inte så många kvinnor dock som har det så. Undrar varför inte?

Kul inlägg om förnamn tycker jag.
Ha nu en riktigt härlig helg. Här är också varmt, äntligen men dom har sagt att det kanske blir åska i kväll så det spörs om det kyler av luften. Nåja, på måndag är sommaren här. Och den börjar med en ledig dag. SKönt!

kramar

Suzesan said...

Jag var så snabb att skriva för jag ville vara först...jag glömde inte så kul kanske att få sitt namn förväxlat så där som amrisarna gör haha. Sen tycket jag det var coolt men att du ville heta Silverstam helst. Roligt. Men flott. Nu har jag NOG skrivit det jag kom på;)

Sköt om dig
Kram
Susanne

Fröken Anki said...

Apropå en helt annan sak. Ville titta in på Karolinas blogg men har glömt vad hon döpte den till och hittar inte rätt. Hjälp! :)
Skulle vara lite kul att läsa hennes tankar också. Gästinlägget var så mysigt tyckte jag.
Kan man få namnet på bloggen igen?

Hanneles paradis said...

Kul och spännande med namn (själv har jag ett svensk förnamn, som jag aldrig använt ;)

Mz.olsson said...

Jag brukar få lite olika varianter på mitt namn, men vanligast är Marguerite eller Margarita (Like the drink????) Kanske man skulle tänkt på meddetsamma man flyttade hit, att amerikanisera namnet lite. Skulle kanske kallat mig Margaret eller Maggie. Nu är det liksom för sent...
Har en kompis som heter Gun - när hon är ute o beställer nånting använder hon sitt mellannamn. Låter ju inget vidare att få utropat på engelska: "Gun!"

Malde said...

Hade Mamma fått bestämma hade jag hetat Ann-Christine (tror jag det var...) men Pappa sa att det skulle vara ett kort namn. Ingen av dem ville att jag skulle döpas efter en gammal släkting så det blev något helt annat.

Må så gott!

Moster Mjölgumpa said...

Mitt namn hade nog funkat ännu sämre än ditt där i västerled eftersom det innehåller en bokstav de inte har där.

Trevlig helg!

Millan said...

Ja det ar lurigt det dar nar man har ett namn som inte ar latt att uttala i det land man bor. Vi funderade mycket pa det nar vi skulle valja namn till vara barn. Nils som ALSKAR Pippi tyckte sa klart att bade Pippi och Annika var att foredra for Sofia! :-) Jag tycker ocksda om Annika eftersom det later sa valdigt svenskt!
Camilla ar ju latt att uttala for engelsmannen men jag far ALLTID hora: Oh right, just like Camilla Parker Bowles. Och tydligen ar det ett namn som framst de ur overklassen dopt sina barn till. Ja dit hor ju inte jag ;-).
Lustigt nog heter min chef Peter och aven han ar en Junior. Pappan heter Peter Senior och ar grundaren av var firma. jag halle helt med om att det later lite fjonigt... lite pompost nastan! Men men... man vanjer sig ju!
Karolina tycker jag ar ett himla fint namn!
Kram

Jenny said...

Hm, jag har nog varit här för länge igen, för jag tänkte omedelbart på Karolinas engelska version som just Carolina - eller så är det för att jag just bor i Carolina, who knows ;-)! Mycket finare med KarolIna givetvis, och inget annat! Vi känner faktiskt två små indiska flickor som heter Anika, med betoningen AnIka. Lite lustigt. Det enda vi någonsin tänkte med namn på barnen var att det var tvunget att gå att uttala på engelska, fast de skulle vara svenska namn... Där rök min Måns till exempel. Nåja, ingen störra förlust. Men roligt är det med svenska namn här, ex kände jag en kille som hette Gunnar... Det blev ju Gunner, vilket lät väldigt eh, NRA vänligt eller nåt ;-D. Själv var jag ju "Grede" som ogift, och det var ju lagom kul att få amerikanarna att säga... Ms. Greedy blev det då mest, eller möjligtvis Greed. Skitfestligt :-/. Ha en jätteskön långhelg!! Kram!

Matildas fikarum said...

Åh, den gamla sångboken! Jag tror jag har den kvara någonstans i mina gömmor.

Rosvikstjejen said...

Men det tycker jag var otroligt gulligt av dina föräldrar. Annika är en snäll och fin liten flicka som dock kan hänga med på ett bus lite då och då.

Visst är det konstigt det här med uttal, man tycker att det borde vara lätt men icke sa nicke. Varje år vi tar emot nya förskoleklassbarn stukar vi tungorna för att försöka få det rätt. I år har vi ett barn som vi redan nu besämt oss för att han nog får ett smeknamn.

Själv har jag ingen koll på varför jag heter som jag heter. Ska kolla upp det.

Kramen och trevlig sommar helg

Marianne said...

Hehe, nej, inte så kul att kallas Hannukkah, kannske : ) Men Annika är ett fint namn på svenska tycker jag. Det har modern tradition i sig på något sätt. Helsvenskt. Det kanske är mycket tack vare Astrid Lindgren, förstås.

Själv får jag alltid heta Mary-Anne (bräkig amerikanska från sydstaterna, jo jo) av engelsktalande, men jag har slutat bry mig. En del egyptier tror det är Miriam och turkar säger ibland Maarjan. Jag är döpt efter mamma, hon hette Marianne i andranamn. När jag var liten ville jag heta ungefär allt utom Marianne ... Corinne var det ett tag i tonåren minns jag : )

Hoppas ni får en riktigt superduperskön helg! Själv blev jag nyss gräsänka.

Stora kramar!

Anonymous said...

När vi tillbringade några månader i Canada för många år sen var det ingen som kunde uttala Håkans namn. Det var en man som på allvar trodde att Håkan hette Hawk Eye... Haha.
När jag var liten ville jag heta Pia. Jag hoppas våra tjejer är nöjda med sina namn :-). Än har de inte klagat i alla fall :-).

Znogge said...

Mitt namn är helt hopplöst utomlands och barnens är inte mycket bättre förutom yngsta frökens som är väldigt internationellt!

londongirl said...

Vad kul att läsa att du är döpt efter en sång! Det skulle jag också ha blivit.....och vet du det var Karolina som min mamma ville att jag skulle heta!!!! :-)
Jag är född på morgonen och mamma hörde på radion samtidigt i ett program (Frukostklubben) att de sjöng någon gammal schlagerdänga...."Ann-Karoline öppna din dörr...möt mig vid grinden då liksom förr..."
Men mina syskon ville att jag skulle heta Elisabet och det gick ju inte alls för det fanns så många så då blev det Lisbeth.

Sen tycker jag verkligen jättemycket om namnet Annika....för det hette min bästa kompis som flyttade in i vår grannes villa och vi hade massor av roligt tillsammans på mellan och högstadiet.
Kul är det i alla fall att veta VARFÖR och hur man fick sitt namn eller hur?

Ha en bra måndag!

KRAMAR

Annika said...

Elisabeth:
En gåta, eller hur?
Otroligt nog.
ALLA uttalar det ju inte så, men rätt många.
Många kör med uttalet Anika, med betoning på första stavelsen och bara ett n. Nästan lika fullt det...
Karolina tycker jag också är ett tidlöst namn, och det är bra.
DET är Elisabeth också, så fint! Det är Karolinas andranamn, fast med z.


Maisoui:
HAHA, ja Silverstam var ett önskeefternamn för mig som liten (som hette ett vanligt trist son-namn).
Jag vet SR, JR, the third det är en gåta...
Precis, det ska leva vidare till nästa generation och till nästa...suck..
Vi har haft varmt och fuktigt denna helg...
men jag klagar inte.
Hoppas din helg varit bra!

Fröken Anki:
WOW!
Du har träffat ngn som fixar att utala Annika!! Men som du säger är nog Anki väldigt udda i deras öron.
:-)
Ja, JR och SR och det där är vanligt på denna sida pölen, och även om man inte fattar så är det ju så det är :-)
Nej, det gäller aldrig kvinnor, märkligt nog.
Hoppas du har en forsatt BRA helg!!
Anki, här är Karolinas blogg!! VAD kul att du gillar den!!!
http://klixofax.blogspot.com
KRAM!!

Annika said...

Suz:
Nej, det händer ju då och då, absolut inte varje ggn.
men...
Silverstam ja, haha!!
JU flådigare desto bättre.
OCH sen Angelica, eller Angela på det så hade det varit mumma!
KRAM!!!

Hannele:
Ja, detta var ett kul ämne att flura på :-)


Mz Olsson:
Margarita!! There you GO!!!
:-)
Nej, det är bara ibland jag förengelskar Annika till Annie o det är på S.bux och liknande ställen. Där kan ju du kalla dig Maggie också för enkelehtens skull, hihi!!
GUN är nog ett av de värsta tjejnamn man kan ha i US. Haha!!
Kram!

Annika said...

Malde:
PLUS att du fick ett namn som funkar överallt. DET är ju faktikst SÅ BRA!!!
Kram!

Moster M:
SÅ sant.
Det är inte kul att heta ngt med å. ä eller ö här.
Funkar icke.
Hoppas du haft en fin helg!

Millan:
Bästa att undvika Annika i engelskspråkiga länder, haha!
Kanske bäst att unvika Pippi också, hehe...
;-)
Camilla funkar ju super i england. DÄR hade du tur!!
Kan förresten tänka mig att det är ett överklassens namn där. Du får vänja dig ;-)
Visst vänjer man sig vid SR och JR och allt det där. men man kommer aldrig att förstå ideen bakom.
Hoppas helgen varit god!!
KRAM!!!

Annika said...

Jenny:
HAHA, där ser man att duy tänkte på karolina som carolina :-)
Ja, varför inte...
Namn är roliga.
Ditt förnamn funkar ju superbra här...
Men Grede...
HAHA, ja jag förstår att du blev Greedy. INTE så kul, fniss...
JA, jag känner också till en liten indiska som heter Anika. Tycker också det är lite lustigt.
ALLA å, ä och ö nman får gå bort när man ska döpa ett barn här...
Min bror heter Gunnar, och när han var här ffg och skulle presentera sig blev det...
Hi, I am GAYnor...
GISSA om vi garvat åt det!!
Sen dess är han liksom Gaynor. Eller bara ´Gay!
Kram!!

Matilda:
den är så FIN!!!


Rosvik:
Visst är det kul med namn.
jag kan tänka mig att ni varje år får in en hel del barn som ni bara "måste" sätta smeknamn på, hihi!
Smeknamn är ju ofta så gulliga också.
KRAMAR!!

Annika said...

Marianne:
Nej, Hannukah är ju inte så kul, HAHA!!
Men, men...det händer ju inte varje ggn att ngn får just dom associationerna heller, fniss.
Mary-Anne...JOJO; det kan jag tro.
Men det får man liksom ta. Ditt namn passare ju ändå in överallt. DET är bra.
Corinne låter som ett tyiskt sådant namn man vill heta som yngre, hihi!
HOPPAS att du har det bra som gräsänka nu!!
KRAM!!

Annika:
HÅKAN är inte ett lätt namn här...NO, not at ALL!!
Förstår att det blev det uttalet...Hannukah och Hawk eye var ute och gick...hahaha!!!
Jag har inte hört att min K skulle vara missnöjd med sitt namn heller, precis som dina töser. DET är ju bra!!
Hoppas du haft en bra helg!

Znogge:
Ja, suck...ibland är det så :-)
Tur för yngsta barnet då :-)


L-girl:
Anne-karoline öppna din dörr. JA! Den sången kan jag ju!

Lisbeth är ett fint namn, och det passar överallt, även om engelsktalande gärna vill få det till Elizabeth, men, men...
det är fint!
Mon moster heter ju som du.

Ja, det är kul att veta hur ens fldrar tänkte en ggn för länge sen när vi skulle döpas, hihi!

Hoppas din helg varit bra.
KRAMAR!!!!

Musikanta said...

Har inte hunnit läsa ditt inlägg förrän nu - kul och intressant! Annika var oerhört populärt på mina klasskamraters småsystrar - men inte tänkte jag på då att det kunde vara den söta och väluppfostrade Annika i Pippi... som hade inspirerat till detta namn! Sången om Annika sjöng jag mycket när jag var liten.

Och inte visste vi då när Mirren var liten att hon skulle bli en sådan globetrotter när hon blev stor. I så fall hade hon inte blivit döpt till Åsa! Som tur var fick hon ett nytt kinesiskt namn, som betyder Morgonrodnad, av sin gamle kinesiske lärare - så i Kina gör det ju ingenting att det svenska namnet inte går att uttala.

Anonymous said...

Lite nyfiken hur du kom fram till att du ville heta Silverstam

Jhan Silverstam i Sverige

Annika said...

Johan:
Vilken tur att jag har koll på gamla kommentarer, annars hade jag aldrig sett din kommentar här.
Ja, varför var det mitt älsklingsnamn som barn? Förmodligen tyckte jag namnet var sagolikt vackert, lite mystik över det. OCH en stor skillnad på mitt efternamn: Olsson.
Kul att du tog dig tid att skriva. Hoppas du ser svaret här nu också.
Hälsningar Annika som numera gift mig till ett annat efternamn, men som fortf tycker att du har ett fint efternamn.