Friday, May 01, 2009

Show and Tell: Valborg och Första maj...

Godmorgon alla fredagsbloggare och fredagsläsare!

Antar att skaran kanske blir något mindre idag eftersom det är första maj. Många av er är lediga och njuter av den sköna långa vårhelgen som är Valborg och Första maj.
Musikanta står i dirigentpulpen i maj månad och vi önskar henne välkommen!!

Valborg firas ICKE där jag bor. INTE!
Första maj firas ICKE där jag bor. INTE!
Här är det vardag som vanligt. JODÅ!

Vissa svenska helger saknar jag mycket, som tex Lucia och jul och till viss del påsk. Andra helger känns det som man bara kan rycka på axlarna åt-- Valborg är en sådan helg. Jag saknar den inte ett uns. Visst, visst det är klart att det skulle vara mysigt att stå vid en majeld och höra en maskör sjunga in våren. Men det är utan någonsomhelst sentimentalitet som jag kan säga att Valborg bryr jag mig inte om.
För mig har framstår Valborg mer som en supar och röjarhelg.
Så nej, ingen Valborg här varken i praktikten eller i hjärtat.

Första maj firas inte heller här i USA. Arbetarnas dag, Labor Day, äger rum den första måndagen i september. Fast, nej, då ser man inga röda flaggor i demonstrationstågen. Man ser inga demonstrationståg alls, för den delen. Labor Day är mer en lugn helg där man tar farväl av sommaren.
Första maj är nog alldeles för proletärt för USA. Här är man ju rädd både för socialismen och kommunismen. Aldrig att demonstrationståg skulle sluta upp inne i Washington med folk sjungandes Internationalen eller Arbetets Söner. Jag blir full i skratt bara jag tänker på det, det HÄNDER liksom inte här. Ingen skulle få in tanken i huvudet en gång.
Själv demonstrerade jag på Första maj ett par gånger när jag bodde i Sverige. Jag minns det som härligt! Hög stämning! Jättehög stämning i leden! OCH ja, det var något alldeles speciellt när alla sjöng Internationalen!!! Rysningar av välbehag!
Numera är jag nog blåare än jag var då, och idag skulle jag förmodligen inte gå med i ett demonstrationståg därhemma.Så summa summaron; helgen är ingen helg som står på min saknarlista.

Ikväll kommer DESIREE och Calle!! ÅÅÅ vad jag hoppas att Washington ska visa sig från en inte alltför regnig sida. Jag vill visa dem det bästa av staden!
Imorrn blir det nog en heldag inne i DC. Antar att det blir bildbevis på två bloggar på måndag. På kvällen ska vi gå ut och äta här i Reston. På söndagen hoppas jag att vi kan göra någon mindre utflykt också innan Desiree hoppar på planet söderut igen. C ska fortsätta till en konferens inne i DC.

Nu önskar jag er alla en fin fredag!!!

Nilla,
Simone,
Desiree,
Annika,
Anne,
Petra ,
Millan,
Anki,
Marianne , (deltar inte i temat just nu)
Victoria, (deltar inte i temat just nu)
Cecilia,
Leopardia,
Strandmamman
Jemaya
MiaD
Lena
Erica
Marie
Saltis
Lia
Marina
Jennie
Anna
Moster Mjölgumpa
Sparkling
Taina
Christel
Musikanta
Sara
Under ytan
Marskatten
Emma
Västmanländskan
Lena W
Victoria V
Norrsken och stjärnfall
I am Annika
Birgitta
Maisoui
Inga-Britt
Bollebygdsbo

37 comments:

Lia said...

Hej kompis: jag delar helt din uppfattning! Supar- och röjarhelg (räcker att titta på eleverna bara) och sen har jag inte så stor uppskattning för första maj heller..men när man i Lund sjunger in våren, det är verkligen vackert! Tyvärr befinner vi ju oss på annan ort för tillfället, och här firades det också stort, men dock lite annorlunda =). Kram

Annika said...

Lia:
Jag förstår, vännen!
Hoppas att ni kan njuta lite också under er resa, men det kan ni säkert.
Valborg är inget jag saknar. Ja, det skulle vara SÅNGEN då, men resten? Nej, helgen står långt ner på saknarlistan.
Kramar i massor till dig!!

Emmama said...

Jag saknar denna helgen mycket eftersom det är en sån stämning inte minst på första maj, en otroligt viktig dag! :) Intressant att du lämnat det röda och blivit blåare, det blev jag nyfiken på! Här är det också vanlig dag idag men helgdag på måndag av nån ännu okänd anledning men jag hade turen att vara ledig ändå.
Ha en skön helg med bloggträff och allt!

Kram!

Annika said...

Emma:
När du skrev om första maj på din blogg så kände jag att det verklgien är en speciell dag idag! Att kanske ränderna inte har gått ur, trots allt.
Blåare ja...Jomen det är nog alla mina år i US som har färgat mig lite mer lila, tror jag. jag har sett sånt jag gillar, och såklart sånt jag gillar mindre! men jag är inte lika röd som jag var en ggn. Men här i US ses jag nog som närmast kommunist i mitt tyckande bland amrisar, haha!
Härligt med långhelg för er! Konstigt ändå att det inte är just första maj som är helgdag. Dagen är ju IDAG!!
Stor kram!!

Taina said...

Huomenta ystäväni!
Usch ja, om jag tänker på Valborg de senaste åren i Sverige så var det mycket av en röjarhelg. Tyvärr. Nu går ju den här "högtiden" helt förbi en annan. Märks bara på Facebook (ja jag facebookar) där alla tycktes igår vara HYSTERISKA över denna helg!
Vad roligt med bloggträff då! Det ser ut som om vi kommer att besöka DC 21-23 maj ;)
Hyvää viikonloppua (trevlig helg) ja HALAUKSIA sinulle!

Bloggblad said...

Valborgsmäss är nog det jag gillar allra mest. Så symboliskt med att bränna bort det gamla och sjunga in det nya. Jag tycker också det är kul med sånt gruppfirande - de flesta andra storhelger firar man ju med familjen. Utom midsommar förstås... där drar vi ihop stora gäng kring stängerna.

Annika said...

Taina:
Huomenta ystäväni!
Valborg verkar ha blivit superhelgen nummer 1. Så nej, jag bryr mig inte om att den har kommit och gått. Det finns andra helger som är så mkt mer speciella, och som står högt på saknarlistan.
Ja, det ska bli kul med Desiree och C över helgen!

KUL att ni kommer! Tror inte att vi har ngt speciellt inplanerat den helgen, ska kolla...

Hyvää viikonloppua!!!
Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Bloggblad:
Där ser man!
Jomen nog kan det vara mysigt med elden och SÅNGEN och allt det där, men det är inget jag saknar. Det finns så många andra helger som har högre prio då.
Midsommar är en annan helg som inte heller står så högt på listan, haha!!

Sporty Spice said...

Saknar inte heller Valborg. Fast liiite mysigt är det ju med majbrasa och studentkör som sjunger "Vintern raaasat".

Vad ROLIGT att Desiree kommer och hälsar på. Hoppas att ni får det superkul. Själv träffade jag ju Saltis igår som du vet. Vad fantastiskt roligt att vi hittat varandra via våra bloggar. Och så är det lite kul att säga "vi träffades på nätet" när folk frågar. Haha!

Anonymous said...

Och så blev jag av med min kommentar igen idag! :-(
Jag är visst en av de få som saknar Valborg, jag har så många härliga minnen till Valborgsfirandet i Lund som student (trots att det är en supardag och visst, jag har även några dåliga minnen av folk som varit för fulla) - gemenskapen i Stadsparken, glädjen över att det är VÅR (och snart sommarlov)... Men det skrev jag ju om förra året och det blir nog inget fredagstema för mig den här veckan eftersom jag inte vill upprepa mig och har inget nytt att säga om den här högtiden!
Hi hi, jag tänker på The Stockholm Syndrome och socialistskräcken - naturligtvis kan man inte fira 1 maj i den här delen av världen! Men varför kallas 1 sept för Labour Day undrar jag!?
Stor kram och ha en jättehärlig helg med Desiree och C, snart är det vår tur!!

anna of sweden said...

Det jag saknar är att umgås med familjen och vännerna. Och det blir extra tydligt när det är helg ... Sedan har Valborg i sig ingen större betydelse för mig.

Kramar!

Saltistjejen said...

Wow! Vilken cool bild!!!!!!
Och jag saknar inte valborg alls heller. Sedan vi flyttade hit var man liksom glömt att Valborg finns... Jaja, jag gillade denna helg MYCKET när jag var student, men för mig känns den väldigt studentikos. Har firat ett par "sista maj" i Uppsala, fler Valborg i Umeå )där jag pluggade och bodde) och såklart minns jag när manvar mindre och grillade korv på eldarnna, både den hemma m mamma o pappa samt den stora brasan i villaområdet intill med sina kompisar som bodde där.
Jo, nu när jag tänker efter så gillade jag valborg mycket i Sverige. Men det är alldels för svenskt för att jag ens skulle vilja försöka fira det här. Det skulle liksom bara kännas dumt och konstlat.
Härligt att ni får träffa Desiree och Calle imorgon! Wiiiih! Hälsa!
Kram!!!

Anonymous said...

Njaee.. det kanske är så att valborg inte är en sån viktig helg, men det känns ändå skönt att välkomna våren och så följs den med en ledig dag. Tyvärr så tror jag inte att så många fick uppleva en brasa i år. Det har varit/är eldningsförbud i stora delar pga brandrisken.
Trevlig helg! Hoppas du fick rätt och att det inte blev så mycket regn. kram

Mz.olsson said...

Nä, jag saknar inte Valborg. Jag växte ju upp i ett litet fiskesamhälle på västkusten, där hade vi ingen majbrasa eller sång vad jag kommer ihåg. Vi hade ju påskefyrar! Vet bara att det var helgen när alla skulle ut o supa. Och DET saknar jag inte alls!!
Och själv har jag nog alltid varit blå, så första maj är inget jag har några varmare känslor för heller...
Men det är intressant som du skriver, högern här o högern hemma går ju inte riktigt att jämföra... men det är en hel del som jag har upptäckt att jag tycker är betydligt bättre här än i Sverige. Och det har varit väldigt nyttigt.

Suzesan said...

Jag GICK MED i tåget iår mest för att protestera och för att det var fiiiiiiint väder och jag och min granne fick ett ryck. Jag har filmat kommer på bloggen.

Men de sjöng dåligt... det var lite folk.... men inte jag och M vi sjöng så vi blev hesa. Det är skön känsla att gå i ett demonstrationståg.

Jag är inte socialdemokrat längre egentligen.

Det beror på att de uppför sig så ILLA! Numera går jag på personval....så att säga....! men asså det går nog aldrig ur för när jag var ung då var det roligt att gå med för då ropade alla och sjöng så väggar skakade.

Det hade varit coolt att se ett demonstrationståg i Washington...eller NY. Men det kommer aldrig ske;) Förr om tiden de amerikanarna jag kände sa alltid..

Sossar är exakt som kommunister. Tvi tvi tvi typ ungefär. Åhhhhh vad härligt med ditt bloggbesök så roligt. D skriver bra, jag läser där men skriver inte ofta kommentarer:)Jag får bli bättre på det.

Mest bästa var cruisingen idag tjohooo vad mycket bilar och folk. Det är tradition!!!

Jag har tagit 120 bilder undrar om det går att klämma in på bloggen. Haha.


Njut av kvällen.

Kram
/Susanne

Anne said...

Haha, nä det känns lika främmande som att det skulle landa marsgubbar som att amrisar skulle ställa till med ett rött demonstrationståg på Labor Day. Som du skrev, det finns liksom inte ens på kartan eller i tankarna hos nån.
Jag förstår att du vill och hoppas att vädret blir toppen när D&C kommer till stan. Sådär tänker jag också, var supstressad hela förra "besökssäsongen" då vi hade gäster. Vädret kan man ju inte göra något åt, det blir vad det blir. Men man vill ju så gärna vädret ska vara bra och perfekt när det kommer gäster så att man ska kunna visa upp sin stad och plats på bästa sätt. Men vädret rår man ju inte på...
Jag saknar nog egentlingen inte Valborg som högtid, när jag tänker efter, utan mer det här med att man firar in våren. Den här känslan att nu är det vår, pirret.
Jag gillar Memorial Day här, inte för att det är samma sak som Valborg på nåt sätt men att man i alla fall välkomnar sommaren då och lite "firar" in den med en långhelg. Passar bra med en långhelg då eftersom ju vintern/våren är så tom på helgdagar här. I Norden har man ju massor på våren, lång påsk, 1 maj, flygardagen, pingst (men den är väl inte helg mer iofs). Vi i USA har ju mycket på hösten istället då det är glest i Sverige.
Vad jag babblar....dags sätta punkt här. Ha en riktigt bra helg, kram!

Desiree said...

Ja valborg är faktiskt inte heller en helg som jag saknar direkt. Jag brukade inte fira den så mycket i Sverige heller. Vad jag kan sakna är en ledig dag och helgdagskänslan, en god middag med familjen men inte så mycket mer. Här märker man som sagt inte alls av att det är valborg. Tack så mycket för vägbeskrivningen som du skickade. Det bli toppen och underbart att vi faktiskt ses om några timmar, jippi!

Elisabeth said...

Jag saknade inte heller Valborg när jag bodde i Tyskland. Det har aldrig varit någon speciell helg för mig, och jag minns knappt när jag var vid en Valborgsmässoeld senast. Det måste varit när jag var... elva år, kanske? Sedan tröttnade jag nog. Just i Göteborg har det dessutom varit mer tradition att göra eldar kring påsk, så även om det FINNS Valborgsmässoeldar här är de nog inte lika vanliga som i många andra delar av Sverige. Här i Göteborg är det roligt med Chalmerscortègen, men inte för att det är Valborg, utan för att den är rolig i allmänhet. Den hade jag tittat på även en helt "vanlig" dag.

Elisabeth said...

Oups, nu såg jag visst Mz.olsson redan kommenterat det där med Valborg och västkusten. Nåja, det gör ju inget att det kom upp flera gånger. ;)

Erica said...

Jag håller med dig angående Valborgsmässoafton. Tycker personligen att det är en lite överskattad dag, som mest är en "ursäkt" för att festa... Själv tog jag och Lucky en promenad (tillsammans med kameran) igår. Det var tillräckligt härligt :)
Kan däremot ibland sakna barndomens valborgs. Vi, en annan familj och några av deras släktingar brukade samlas och grilla och tända en majbrasa. Det var lite avlägset på landet; perfekt när vi var en massa barn...

Vill också passa på att tacka för kommentaren i min blogg :) Vad roligt att du gillar mina bilder :)
Och att åka över till USA hade varit en dröm (har ju drömt om det sedan gymnasiet). Hade jag råd skulle jag fylla kameraväskan med extrabatterier och flera minneskort och åka över imorgon ;)

Hoppas du får en trevlig helg!
MVH /Erica

HusEtt said...

Mig hittar du inte heller demonstrerade i leden. Nä, men 1 Maj som en dag att välkommna och fira in våren det gillar jag :-). Undras om det inte finns någon gammal sägen om att man jagar bort det onda och hälsar det goda och värmen välkommen med Majbrasorna...ska surfa på det..

Mia said...

Underbar bild! Förstår att ni inte firar Valborg eftersom det inte är en högtid som betyder något egentligen. Vi brukar fira med familj och vänner och tar det som en ursäkt att träffas och äta lite god mat! Kram!

malou said...

Valborg är den dagen jag försöker sjunga "Vintern ra..." och "Sköna maj..." tvåstämmigt med mig själv (brukar inte gå så bra, nej. Och mannen sjunger inte)Och så muttrar jag mellan tänderna över att jag lever i ett barbariskt land som inte ens kan fira vårens ankomst på ett vettigt sätt! Röjarhelg - ja kanske, men det har jag inte upplevt själv. Här är det natten till 17. mai som är röjarhelgen med stort R.
Tänk så oloka man kan tycka?

Hanneles paradis på Hisingen said...

Man får la fixa en egen fest,
det gör vi ibland en vanlig måndag,
kram.

Rosvikstjejen said...

I år blev det inget valborgsfirande för oss och vi överlevde. Skönt!

Vi pratade just om att den helgen är en tonårs helg gjord för att få sin första fylla.

Nu för tiden grillar vi med grannarna, går till elden, fryser och går hem. Visst har det sin charm men jag känner nu att det inte alls gjorde något att vi missade den.

kram

Millan said...

Inget valborgsfirande for er heller alltsa!! Jag kande lite som dig att jag faktiskt inte saknar valborg tills jag borjade kika runt pa bloggarna i sverige och sag fina foton fram sverige i vargronska. Plotsligen langtar jag hem nagot helt otroligt och valborg ter sig som en valdigt mysig dag ;-)!
Vad skoj med Desiree och Calle pa besok!! Nu ar dom val dar gissar jag sa jag hoppas ni haft en jatte rolig dag och lika fint vader som vi har har i Bristol! Stor kram

Kerstin said...

Jag kan tänka mig att Valborg är den högtid man minst skulle sakna som utlandssvensk. Visst är det mysigt med elden och manskören men det är inte tokviktigt. ;)
Ha det riktigt gott.

Marianne said...

Men å vad ROLIGT att Desirée har varit hos dig i helgen! Jag är SÄKER på att ni har haft det urmysigt! Hoppas att körsbärsträden blommade som vackrast så att hon fick se dem! Ni två har med andra ord haft den bästa valborgen!

KRAMAR!

Musikanta said...

Jag hade på känn att det var bara hos oss här hemma i Sverige som man firade Valborg.

Men det blev flera intressanta inlägg från expattarna trots det...Ha de gott!
Kram/M

Hanneles paradis said...

Jag dricker i alla fall SIMA och tittar på cortègen :)

Annika said...

Sporty:
Ja, det är fantastiskt kul att bloggarna fört med sig GODA vänner. Helt otroligt faktiskt, ch så roligt!!!
Valborg kan man både ha och mista. Den helgen står inte på saknarlistan. Alls.

Petchie:
NU har vi haft besök och det har varit så jättekul!!!
Jag kan förstå att du saknar Valborg som har så fina minnen från din studenttid.
Precis, inga demonstrationer här inte. USA ville inte ha sin arbetardag när europa har sin, så därför äger den rum i sept istället, dagen då man hyllar sina arbetare. Mest är det ju en helg då man tar farväl av sommaren.
Kram!!!

Anna.
Ja vissr saknar man vänner och familj ännu mer då det vankas storhelg.
Kram!

Annika said...

Saltis:
Ja, jag förstår verkligen att man saknar valborg om har har härliga studentminnen.
YOu bet!
Men som du säger blir det bara så fel att fira helgen här. Då är det bättre att helt glömma den och fira fredag som vanligt, eller vad det nu är för dag då den infallet.
Vi har haft ett supertrevligt besök!!!
Bloggare i vår "circle of friends" rule!!
Kram!!!

Maisoui:
Nej, helgen har ingen högre prio för mig. Men visst fattar jag att ni alla var glada att fira in våren.
Vädret har varit sådär den här helgen. Idag söndag har det regnat hela dagen.
Hoppas din helg varit bra!
Kram!

Mz Olsson:
Intressant att höra om västkusten och ert firande.
Suparhelger kan man verkligen vara utan, helt klart.
Visst är det nyttigt att lära sig uppskatta sverige när man har varit här ett tag, se hur olika systemen är. På gott och ont.

Suz:
KUL att du gick med i tåget. Stämningen är ju hög i tågen!
DU verkar ha haft en superbra Valborg, vad roligt!
Har haft så kul med D o C den här helgen. Jättekul!!
Ska kolla in din blogg imorrn!
Kram!!!

Annika said...

Anne:
Ja, själva tanken på röda flaggor, protest och amrisar är skrattretande!!
Det finns liksom inte.
Nej, vädret kan man göra noll åt...bara hoppas. Vi har haft blandat denna helg. Igår var det hyfsat bra och idag har det vräkt ner. INTE kul, men alla var nöjda ändå!
BRA!!!
Här har du en till som gillar memrial day, mysig dag, och mysigt att välkomna sommaren.
Hoppas din helg varit god!!!
Kram!!!

Desiree:
NU har du åkt!! och vi kollar en film tillsammans med din make,
TACK för en underbart trevlig och genomlyckad helg!!!
KRAMAR i massor!!!

Elisabeth:
det är lätt att klara sig utan valborg. Jättelätt.
Cortegen i Gbg verkar vara så kul. DEN skulle jag absolut titta på om jag bodde där!!

Annika said...

Erica:
Låter som om du fick en bra valborg!
Nej tack, Valborg står inte högt på min saknarlista.
KUL, ska kolla in dina bilder. DU är otroligt duktig!!
Kram!

Tina:
JA! Sköna maj välkommen!!!
Absolut!
Hoppas ni haft det superbra!

Mia:
Nej, den betyder noll. Bodde jag hemma skulle jag säkert gå ner till ngn eld och kanske äta lite gott.
Hoppas du haft det bra ihelgen. Kram!

Annika said...

Malou:
Du har så rätt. Det är nog lätt att tycka olika om en helg som Valborg!
AHA, så 17 maj är den riktiga röjarhelgen hos er, kan nästan tänka mig det.
Vårsångerna ÄR underbara!!!

Hannele:
DET kan man absolut göra! Any day of the week!

Rosvik:
helt klart, det är en lätt helg att strunta i.
Jag har aldrig saknat den.
Låter mysigt med grillning dock.
Kram!

Annika said...

Millan:
Bryr mig noll om helgen. Känner ingen saknad alls då man ser bilder, men som sagt vi är alla olika.
Vi har hagt SUPER med D ocg C!! SÅ kul.
Asåligt väder idag dock...bättre igår.
SKÖNT att ni har fint!
Kram!


Kerstin:
Helt klart, en lätt helg att missa.
Kram!!


Marianne:
VI har haft så enormt mysigt!!
Snacka om att vi klickar!!
Allihopa!
Körsbären är ett minne blott, nu är det azaleorna som får pryda vårgrönskan.
hoppas att du haft det jättemysigt!!
kram!!

Annika said...

Musikanta:
Japp, det är en sann sverigehelg som inte saknas nämnvärt.
men vi kan nog få till inlägg ändå :-)
HOPPAS du har haft det supermysigt!
Kram!

Hannele:
Cortegen verkar kul. SIMA var det ÅR och dag sen jag drack...