Thursday, May 28, 2009

Gamla visor...

Morning, morning!!

Jösses vad jag har lätt att fastna i nostalgifällor, så fort jag känner minsta vittring av den tid som en gång flytt är jag där.
OCH, att fastna i en dylik fälla med en annan like är det bästa jag vet.

Igår var jag hemma hos en kompis som hade fört över en massa gamla svenska kassettinspelningar till sin dator. Det var så kul att lyssna på hennes låtar att timmarna bara flög iväg.
Vi var lika roade bägge två, och detta var egentligen inte ALLS vår generations musik, snarare våra föräldrars och kanske ännu äldre.
Det var lite Ulla Billqvist, Barbro Hörberg, Monica Törnell, Harry Brandelius, Thorstein Bergman, S-B Taube och en massa annat.
UNDERBART!!
Den ena efter den andra minnesmelodin löste av varandra. Hela tiden, i flera timmar. Där satt vi framför hennes dator med varsin kopp te alltmedan vi mindes tillbaka. En sådan guldgruva! En sådan MUSIKSKATT!!!

Jag är uppvuxen i en familj med två musikintresserade föräldrar, och en minst lika intresserad moster och mormor. Musiken har alltid varit allas intresse, och vi har lyssnat på Birger Sjöberg, Alice Babs, Dan Andersson, Nils Ferlin, Thorstein Bergman, Fred Åkerström, Cornelis, Taube mfl, mfl sedan vi var bebisar. Det är inte konstigt att låtarna och kynnet sitter i ryggmärgen.
Ge mig introt och jag ska ge er låten!


Underbar!!!

Min pappa är specialist vad gäller gamla låtar och slagdängor, min moster ligger honom i hälarna. OJ vad dom kan sitta och minnas tillsammans. Mormor och mamma ligger i samma klass.
Vad mormor, mamma och moster också är duktiga på är psalmer och andliga sånger. Ingen av dom är speciellt religiös, men psalmer och annat har dom en verklig förkärlek till.
Det kan jag inte säga att jag har, men det kanske kommer det också. Förmodligen kommer intresset att vakna även hos mig en dag.
Min pappa bryr sig inte alls om den sortens musik.
Be honom istället dra ”Auktionsvisan”, ”Rosen och Fjärilen” och ”Havsörnsvalsen” på en fest, eller en middag, ska du får höra på SÅNG!!!
Underbart!


VAD vore vi utan musik? Utan gamla låtar?
Vad vore vi UTAN det kulturarv som musiken är? Jag är så glad att jag kan så mycket om gamla låtar och gammal musik.
I skolan hade vi en musiklärare som verkligen också skänkte oss den gamla musikskatten. Vi fick sjunga så underbara låtar i hans kör, allt från Bellman till Sound of Music. OCH takterna hos oss sitter i!

Många av mina skolkamrater hemifrån delar den här skatten, och intresset, med mig. Ibland brukar jag tänka att dom riktigt gamla låtarna kommer att dö ut med min generation, om den ens finns hos oss? Det är så få av oss också som verkligen gillar och uppskattar den här gamla musiken. Kommer någon att ta den till vara?

Och hela den nya musikskatten, den som inte ligger på top 40 listorna, vem tar hand om den?

Att surfa ut på youtube är underbart, att förlora sig i den ena låten efter den andra...Att förlora sig i gamla inspelade låtar är precis lika kul. Ju mer genuint svenskt desto bättre är det...
Eller så är vi svennar i utlandet bara så nostalgiska att vi borde få en smäll, haha!!!
Men när jag och min kompis satt och lyssnade igår i försommarens ljuva grönska med ett duggregn fallandes utanför fönstret kände vi båda, långt in märgen, hur otroligt glada vi är för vår underbara, fina, unika och ofta vemodiga musikskatt.ROSEN OCH FJÄRILEN
Den sista ros, som röd i solen brann
och sista fjäriln, talte till varann
och rosen sade nu är sommarn slut
och mina kronblad strös av stormen ut.

Du, vackra fjäril, stanna hos mig här
Om ej, så se hur allting kring oss dör
men fjäriln flög, som uti flydda dar
Han lyfte vingarna till flykt, som svar

Han flög, han flög tills kvällens skymning kom
Han vände ångerfull till rosen om
Han ville tigga vad han ratat nyss
en bädd av purpur och en drottningkyss

För sent, för sent, hon vissnad var, och död
Nu blott en tistel fjäriln famnen bjöd
Så kom det sig, när sol i öster brann
att man en fjäril hos en tistel fann.

(David Almerén; trad. efter Daniel Fallström)


Å vad jag skulle vilja att ni fick höra den vackra melodin!! Den finns inte på youtube. OCH jag är inte modig nog att sjunga den så att ni får höra...
Men den är vacker, så vacker...
Det var Thory Bernhards som sjöng in denna sång en gång för länge sen, och en sångare som heter Tjotta Olsson lär också ha haft en braksucce med den...
OCH inte ett öga var torrt...
Jag lovar er, på varendaste fest fick min pappa sjunga denna sång. Denna och Auktionsvisan. Det var liksom gjutet bland mina föräldrars vänner att pappa skulle sjunga denna, och mamma skulle kompa på gitarren.


Ovärderligt

27 comments:

anna of sweden said...

Jag kan tänka att ni hade några mysiga timmar med de gamla visorna. Och det är nog som du säger - när man bor så här som vi gör blir det ännu viktigare och ännu mer nostalgiskt.

Men snälla - ett litet klipp när DU sjunger Rosen och Fjärilen!!!

Kramar!

Taina said...

Huomenta ystäväni!

Vad DUKTIG du är Annika! Jag tycker verkligen du kan bjuda på din sångröst! En annan är nog mera för soul musik. Visst kan jag lyssna på gamla låtar men då är det nog en gammal finsk slagdänga som det går att dansa humppa till! Det väcker minnen det! Pappa och mamma ÄLSKADE att dansa så visst fanns det musik i hemmet men mest dansmusik. Jag sjunger gärna, men är urdålig på det. Enligt maken som är riktigt duktig Men jag bryr mig inte så mycket. Har varit med i en lokalrevy i 10 år och då sjöng vi för fulla halsar! Jag fick till och med sjunga solo. Publiken skrattade! Undrar varför ;)
Kraaaaaaaam!!

Panter said...

Fortsätt att vara nostalgisk! Det är så roligt att läsa det du skriver och minnena tränger sig på, Povel Ramel, Britta Borg, Ann-Louise Hansson är för min del riktiga radiominnen från 60-talet, för det var ju det man lyssnade på till vardags, radio.
Just nu här bakom mig spelar och sjunger dottern (21) A Nightingale In Berkley Square, så jag tror nog att skatterna vårdas.

Mia said...

Visst är det härligt att försvinna bort på en nostalgitripp ibland. Älskar att man verkligen kan hitta vad som helst på YouTube! Kram!

Annika said...

Anna:
Jag har nog alltid varit löjligt nostalgisk, men det har blivit värre med åren...hahaha!!
NO, babe...NOT a fat chance när jag sjunger den ;-)
KRAM!!


Taina:
Huomenta ystäväni!
Nopeli, skulle inte tro det, fniss...Törs inte...
Jag är verkligen allätare. gillar allt från Lady Gaga till Harry Brandelius...Det är faktiskt sant. Kan lyssna på allt utom hårdrock, viss jazz och acid.
Humppa ja...Minns du ett program som gick på yle som hette lördagsdansen eller nåt sånt där dom besökte ngn folkpark eller folkets hus och folk dansade till humppa, vals, tango etc.
Finsk musik har ett härligt veomod. Jag letar efter Arja Saijonmaas gamla inspelning som hette sånger från asfalt och ängar.
Minns du?
SÅ bra!!
KUL att du varit med på revy! DET förvånar mig inte ALLS!!!
Jättekram!!!

Panter:

KUL att du gillar det, panter. Blir glad!
Jag minns mitt förstra radiominne, det var Anna lena Löfgren och Lyckliga Gatan och jag var väl 2-3 år och föll handlöst för den sången...

den amerikanska o engelska musikskatten är väldelig o alldeles underbar, den också.

Härligt att din dotter sitter och lyssnar på "A nightingale sang in Berkely square" nu. ÄLSKAR den!!!

Mia:
Visst ÄR det!!
Om jag hamnar på youtube kan jag bli sittande där. Jättelänge!
Kram!!!

Elisabeth said...

Ibland brukar jag säga att musiken var bättre förr (låååångt innan jag ens föddes), och även om jag oftast säger så på skämt ligger det nog (ibland) faktiskt något i det.

Vilken sorglig text till Rosen och fjärilen! Helt klart i klass med En gång jag seglar i hamn (<--- länk till en mycket fin version av den), som nog måste vara en av de sorgligaste och finaste visorna som skrivits.

Annika said...

Elisabeth:
Ja, jag kan nog faktiskt hålla med dig, med risk för att låta mkt gammalmodig. fast, visst gillar ajg dagens musik också...Flo ridah mfl, hehe.
Visst är det en fin text på rosen och fjärilen, och melodin är så vacker.
En gång jag seglar i hamn är en verklg klassiker. Fin text.SKA lyssna på länken du skickat.
TACK!!!

Anonymous said...

Hej Annika,
Du är nog mycket mer intresserad av gammal musik än vad jag är. Men visst håller jag med om att det är mysigt när man hör gamla låtar som man känner igen från sin barndom. Hade tänkt skriva en kommentar på din blogg igår men det hanns inte med. Någon hade rekommenderat tasteline.se Det är en bra sajt! Förresten, fick du chans att göra den där marinaden som jag tipsade om? En ingrediens som är underskattad är bacon! Jag brukar dela upp ett paket i två. Med saxen trimma av ca 30% av fettet och klippa upp i mindre bitar och lägga i ziplock påsar i frysen. Det är sen superenkelt att ta ut, tina upp någon timme, sprida ut på en plåt i ugnen steka upp på ganska hög värme i några minuter. Knapertekt bacon är så gott i pasta, sallader och ris och potatis rätter.

SB

Annika said...

Susanna:
Jag är ju jätteintresserad av gammal musik, och tycker om den!

Susanna, har inte hunnit testa din marinad ännu. Det blev inget grillande på hemmaplan i helgen som gick.
Men jag ska absolut fixa den. You bet. Låter ju supergod.
Tasteline är bra, ajg har varit där, men inte kommit in i rutinen att kolla den för vardagsmat.
Bacon är himla got, och ditt förslag med att frysa in på det sätt du gör är jättebra!!!

Suzesan said...

Men så bra inlägg.

Gammal musik hjälper till att minnas. vet inte hur mitt lvi skulle var utan musik alls. Vi sjöng mycket i skolan. Vi hade roliga timmen och då valde vi alltid teater eller att sjunga. En vi sjöng så väggarn skakade var "Höga Berg och Djupa dalar" Vet inte varför vi gillade den så.

Jag min storebror älskade att sjunga psalmer. Varör vet jag inte men vi hade mycket sånt i skolan. Be bordsbön och morgonbön...

Han gillade "Jesus för världen" Nr 519 och jag gillade mest "Jag lyfter ögat mot himmelen"515

Jaaa jag vet de har bytt nummer:)

Först satt jag och sjönk rakt in i Barbros låt och sen skrattade jag åt Peps. Han hör till trots....
Jag har svårt för honom sen den gången han stod och pissade i sandlådan i vårt bostadsområde i Varberg (slanguttyckt)"drägg"full mitt på dan. Då skulle paparazzi varit där. WOW. Haha.Tur han stod med ryggen till min balkong. Gaha. Not sexy:) haha.
Kram
Susanne

Suzesan said...

Men jädrans bara för att den var såååfin så glömde jag säga.

Åhh så fin text som du har med. Men kolla med K om hon kan sjunga den:)Lär henne så vågar hon nog. Kanske...Chansade där!!Snälllllla K...
kram
Susanne

veronika said...

Gillar också dina nostalgiska inlägg!
Gå in och titta på Aftonbladet idag, där finns du med som nummer 20 om de mest populäraste utlandsbloggarna!! Vad kul och grattis!
Kram!
Ska skriva ett mejl till dig snart innan sommaren och semestern är här.

Hanneles paradis said...

Mammas man har laddat ner massa musik,
redan innan youtube fanns.

Annika said...

Suz:
KUL att du gillade inlägget, tack Suz!!
Vad vore man utan musik?'Inte så mkt, eller hur?
VAD trist det vore.
Psalmer för dig en ggn också alltså...
Men dom är fina!
Jag Lyfter Ögat är JÄTTEFIN!! En psalm jag verkligen gillar också!!
Visst är Barbro Hörbergs "med ögon" så vacker!!
ÄLSKAR den!!
Och peps är skön!! MEH jösses så han betedde sig hos er då...SKULLE också bli lite avtänd om jag sett det...URK!!
NOT SEXY!!
HAHA, K sjunga Rosen och Fjärilen...VI får väl se vad hon säger om det. Tror inte hon vill, hihi!!
Visst är det en vacker text!!!
KRAM!!!


veronika:
KUL att du gillade det hela:
Ah, där är man ja...hihi...lite roligt ja. Absolut.
JA, vi hörs över mailen.
TÄNK om vi kunde träffas???
KRAM!!

Hannele:
O, dessa låtar som vi lyssnade på var LÅÅÅÅÅÅÅÅNGT före youtubes tid...Gamla kassetter som förts över till datorn.
Vi snackar 30-40-50 tal...
Detta var musik som var inspelad från gamla stenkakor och LP skivor o från radion. LÅÅÅNGT innan youtube alltså.

leopardia said...

Karolina kanske vågar sjunga den?

Och TACK, nu ska jag lyssna, jag har sketna Orup i skallen och behöver få bort hans trallande!

Annika said...

Leopardia:
Tvivlar...haha...
Orup, det var länge sen. Jag vwet hur han fastnar i skallen.

Lia said...

Åh så mysigt ni måste ha haft det där ni satt och lyssnade och drömde er bort tillsammans. Jag tycker precis som du att viss musik tar en tillbaka till stunder ut det förflutna på ett sätt som inte ens gamla bilder kan göra. Härligt inlägg! Kram

Desiree said...

Just musik förknippar en till massor med minnen. Det är läckert hur just musik och dofter kan få minnet att verkligen spinna iväg till svunna tider och platser. Mina föräldrar är tyvärr båda rätt omusikaliska. Min pappa är värst och jag gillar musik själv men har ingen känsla för takt eller rymtm. Jag har väl ärvt den dåliga musikgenen från min pappa. Tyvärr känner jag inte igen mycket av de låtar du tar upp här men det var kul att få lyssna på dem iallfall. Den där texten håller jag verkligen med om att den var fin. Ha en bra dag.

petchie said...

Vilka härliga vis- och sångminnen du har!! Vad roligt att hela familjen är så musikintresserad! I vår familj kan vi inte sjunga, och efter en väldigt svag sånginsats på en familjekräftskiva för några år sedan sa min pappa att mina syskon och jag fick minsann hitta partners med sångröster!! O kan sjunga så jag har dragit mitt strå till stacken :D OCH han sjunger gärna snapsvisor även om han inte har någon aning om vad de handlar om, hi hi!
Jag kände inte till sången Med ögon känsliga för grönt förrän förra året då jag satt och lyssnade på några svenska cd-skivor med visor. Jättefin! Peps gillar jag inte, trots att jag är från Skåne ;-)
Kram!

underytanjag said...

Å vad fint, visst har vi en musikskatt! Min mormor sjöng mycket Dan Andersson. Med gitarr förstås och även cittra. Mamma har alltid sjungit i kör och där finns ju liksom inte att man ICKE skulle sjunga till maten om det är fest!

Bloggblad said...

När Ögon känsliga för grönt kom, då förstod jag inte alls hur finessig den är.. Nu förstår jag.

Jag är uppvuxen helt utan profan musik - men jag har kommit ifatt rätt bra. I Frälsis var det Musik som gällde, så jag har ju lite bakgrund med spelande och sjungande föräldrar och musikersläktingar.

Znogge said...

Visst är det härligt att fördjupa sig i gama musikminnen! Det gör jag gärna och ofta :-) Ha en fin fredag!

Annika said...

Lia:
Visst är det så!
Musik och dofter!
En härlig stund.
KUL att ha dig tillbaka igen.
kram!

Desiree:
Ja, det är verkligen kul!
Musik får en att minnas. SÅ mysigt.
Visst är det en vacker text till Rosen och Fjärilen.
Jättekram!!

Petchie:
HAHA, ja peps är speciell!
Verkligen.
OCH snacka om att han sjunger på skånska, fullt ut.
Tycker han är cool, men blev lite avtänd av det Suz skrev.
KUL att O kansjunga, och att han dessutom gillar snapåsvisor ;-)
DÅ kan han vara sångledare på era kräftskivor, och andra fester!
KRAMAR!!!

Annika said...

Underytan:
DET är kul med sång och nusik.
Ëller hur? Det finns liksom att man icke sjunger till middagen på fester. Allt annnat vore otänkbart.

Bloggblad:
Jag förstår att musikstilen var profan hos er.
men frälsis har rätt härliga sånger dom också, måste jag säga.
HAHA, ja nu har du verkligen kommit ikapp, hihi.
Med Ögon Känsliga är en sådan vacker, och finessig, sång som du säger.

Znogge:
Vad KUL!!
Då skulle vi kunna sitta och minnas tillsammans!

Bloggblad said...

Sakral... fast jag vet inte om glada frälsissånger räknas som sakral musik, där tänker jag mest på stela kyrkliga sånger.

Jag har suttit och sjungit med - men tusan så låg röst hon har, mina stämband knyter nästan ihop sig.

Annika said...

Bloggblad:
Visst är den bara så helt underbar!!
Vilken sång! Vilken röst!

Anonymous said...

Vilken trevlig läsning!

Vänliga hälsningar
Tina Wilhelmsson
ordförande för Riksförbundet Visan i Sverige