Thursday, June 22, 2023

Midsommartankar, Iväg igen, Karolina, Ny bebis och Blogguppehåll.




Hej torsdagsfolket!


* Glad Midsommar!

Midsommaren står för dörren. Sommarsolståndet har kommit, och gått.
Det är den allra ljusaste tiden på året nu. Hos mig betyder det att solen går upp 05:44 och ner 20:38. Det är kolsvart vid 21:30.

Det lustiga, och det är bra också, är att man vänjer sig vid att nätterna inte är vita. Nej, de är nattsvarta och sammetsvarma. Eldflugorna leker i träden, det är magi det också.
Försommaren här är så annorlunda än försommaren i Norden.

Det har ju, vid det här laget, varit sommar länge här. Så egentligen talar vi väl mer högsommar nu.

Saknar jag svensk midsommar? Nä, det gör jag inte.
Midsommaren har aldrig legat för mig. Som liten tyckte jag det var tortyr att tvingas dansa runt midsommarstänger och eventuellt hålla en främling i handen, haha, the horror
Jag var livrädd för att musikanterna skulle börja spela “Skära, skära havre” och att man skulle bli utpekad som “fy skam, fy skam för ingen ville ha’na”.
Jag var ett sådant där barn som helst ville slippa gå till en midsommarstång.

När jag sen blev äldre var det sådan press runt midsommaren. Man skulle ut i skärgården, det skulle firas en “Pripps-blå midsommar”. 
Men vad gjorde man då om man inte kände någon som hade sommarstuga i Stockholms skärgård? Jo, man var hemma med sina vänner i någons hus eller lägenhet.
Jag vet att vi alla på något sätt kände att vi firade “fel”, och som vuxna Annika önskar jag att jag kunde säga till mitt yngre jag, och mina vänner, att vi inte alls firade fel, vi firade rätt.

Nja, så någon midsommarälskare är jag inte. Tyvärr.
Min pappa älskade midsommaren, han brukade säga att då dansar älvorna och feerna i skogsbrynet. Han tyckte verkligen om den helgen och han brukade binda de finaste kransarna.
De finaste midsomrarna firade han, min mamma och min mormor i stugan vid sundet. Jag var aldrig med på någon av dem, tyvärr.

Jag har mest varit kvar i USA på midsommar sedan jag flyttade hit.
Jag har endast varit hemma en handfull midsomrar på snart 30 år. CRAZY!!
Som sagt, det är en helg jag inte saknar och en helg jag känner noll nostalgi över.

Här firas den inte alls, det är en helt vanlig fredag imorgon.

Bästa midsommaren i Sverige i vuxen ålder var en sådan i Småland. Regnet öste ner hela dagen, men vi hade så fint och mysigt inomhus med god mat och finaste sällskapet.
Sen på kvällen upphörde regnet och vi gick ut i skogen, det var skymning och vatten droppade från träden. Det var magi i luften och lysmaskar på marken.
DET var en fin midsommar oavsett regnet. Den midsommaren var helt i min smak.

Många utlandssvenskar firar midsommaren stort.
Jag har också varit med på flera midsommarfester mina vänner ordnar här. Det har ju varit trevligt förstås, men det är väl mer sommarfester än just midsommar trots midommarstång och rätt mat. Dock, midsommaren är en svår högtid att flytta på.
I år är de vänner som brukar ordna fester hemma i Sverige, så imorgon blir det absolut inget firande alls för min del. Det sörjer jag inte för fem öre …
Som du hör, jag är helt osentimental då det kommer till den här helgen.


 
Bild från iStock 


* Ännu en resa …

… knappt har vi kommit hem innan det bär av på nästa resa.
Yup, packa upp, tvätta och sen packa igen. Det är vår melodi det.

På lördagmorgon i svinottan åker vi till The Outer Banks i North Carolina!
Mot Hatteras Island och Rodanthe, i vanlig ordning.

Årets beach-trip står för dörren. Jag kommer tillbaka till mitt älskade OBX!
Till havet, sanden och vidderna. Fastän jag är väldigt trött efter resandet över USA ser jag fram emot veckan i beachhuset. Jättemycket.

Peter är och servar bilen nu efter vår långa resa. Det blir ny vindruta också, vi fick ju stenskott i Nebraska som gjorde att rutan sprack i ena kanten. Nu blir det således ny vindruta likaså. Bilen ska städas och sen göras iordning inför nästa långresa. Fast i min bok är sex timmar i bilen en barnlek jämfört med vad vi nyss varit ute på.

SÅ, Hatteras Island, here we come!!



* Karolina.

Karolina hämtades på Dulles Airport igårmorse. Hon tog en ÄKTA red-eye flight från Los Angeles och hit. 
Flighten var försenad dessutom så hon lämnade  LAX långt efter midnatt. Karolina sa att hon sovit under resan, men hon dröp ner i sin gamla flickrumssäng så fort hon steg över tröskeln härhemma.
Hon fyllde 27 år den 17 juni och då festade hon och hennes gäng rejält i Las Vegas.
Oh to be young …
Needless to say är hon ganska sliten efter den festhelgen. HAHA.



* Den 17 juni …

… är nu en födelsedag Karolina delar med en annan familjemedlem.
Den 17 juni föddes Bens och Abbys lilla bebis, Theodore. Ni minns väl Abby och Ben som oförhappandes blev gravida.
Ben är Peters systerson och han är bara 20 år. Mamman är lika gammal. Ben och Abby som nu bor hos gammelmorfar Pete i hans källare. Gissa om gammelmorfar Pete tycker detta är jätteroligt!! HAN fick ett barnbarnsbarn och det gläder honom rörande mycket.


 


Nu kom lille Theo på Karolinas födelsdag
.
Imorgon ska vi träffa honom och hans föräldrar. Det ska bli såååååå mysigt att få hålla i en liten nyfödd.

Förlossningen gick fint och nu är de unga tre hemma igen.
And that is when the real work begins, den att vara ny förälder. Inte det lättaste här i världen. Men ååå vad jag önskar dem lycka till. Det fina är att de har ett stort nätvärk av familj och vänner runt sig.



* Blogguppehåll. 

NU, mina vänner, låter jag min blogg vila igen till dess att jag är hemma i Restonland igen.
NI alla har fullt upp med midsommar imorgon. Jag själv måste packa och fixa hela dagen.

Jag återkommer hit den 6 juli. Då bloggar jag på ett tag igen.

OCH ja, ni vet var jag finns under tiden. 
JUST DET! PÅ instagram, ja. Ni hittar mig på @skandigirl och på mitt privata (och mycket, mycket mer personliga) resekonto @nesw_travels.  Där kommer jag att lägga ut reels och stillbilder med mycket text. Häng med där!!


  ***


Nu önskar jag dig en riktigt fin och innerlig midsommar!
Fira som just DU vill! Njut av denna storhelgers storhelg på exakt ditt eget sätt!
Ha det allra bäst tills att vi hörs igen!!

Stay classy!

21 comments:

Äventyret framtiden said...

Så fint att läsa om lilla Theodore, inte så liten egentligen. Så roligt att de nu har den biten bakom sig och kan börja livet tillsammans som en liten familj. Härligt!

Vi tänker rätt lika du och jag om midsommar. Jag har aldrig varit någon som har gillat att dansa runt stången och är glad att jag inte behöver leka en groda. Jodå, nordbor och i all synnerhet svenskar samlas också här runt en liten stång men vi kommer inte att delta.
Här går midsommaren också förbi mera eller mindre, utan större åthävor.
Så skönt för min del, jag gillar det!

Ha det innerligen bra på din resa och så ses vi igen när du visar dig på bloggen!

KRAMAR!

Yvonne said...

Så söt liten gosse, mysigt för de unga tu och så roligt för din svärfar att ha dem boende hos sig.

Jag tycker också midsommar är lite överdrivet, vi är ofta på fester hos svenskar som bor här permanent och då brukar det vara typ 35 pers och göra kransar och dansas runt stången. Både krans och dansande brukar jag hoppa över, däremot gillar jag maten. I år ska vi fira med våra vänner och hennes dotter, svärson och barnbarn och det blir mysigt, 7 personer utan midsommarstång och blomkransar låter bra. God mat och dryck ska vi ha och det räcker så bra för min del.

Härligt med OBX, säkert bättre period att åka än när ni var där senast, då var det väl senhöst om jag inte minns fel. Mysigt att ha Karolina med också.

Ha en underbar resa och bara njuuut.

Stor kram!

Dr Jo said...

Hejsan, så som du känner för midsommar känner jag lite för nyår. Men då jag bott utomlands en del är dock midsommar den högtid som är mysigast. Julen kommer tvåa.
Men jag förstår precis vad du menar att det kan finnas press bakom att man ska fira på ett eller annat sätt. Jag har aldrig brytt mig så mycket om det där. Så länge jag får äta gott och umgås med folk jag tycker om är jag glad.

Så roligt med en till resa, ska bli kul att få följa med igen. Och så fint med en liten Theodor, det var ett namn vi tänkte också men så blev det en liten flicka istället :)

Stora sommarkramar från Johanna

Mamma C said...

Här blir det inget midsommarfirande i år. Förr har vi varit på stranden med vänner men i år blir det bara jag, gubben och Ixa som tar dagen som den kommer.
Så kul med en resa igen och till havet. Klart jag följer med dig dit på insta då.
Min morfars andranamn var Theodor och han signerade sina tavlor (hobbymålare) med det namnet, fast så här TeOdor då.
Kram och ha en fin och bra resa nu.
Carin

Anonymous said...

Grattis i efterhand Karolina och välkommen Theodore! Mycket som händer i ditt liv just nu, Annika.
Så underbart med en resa till OBX! Har ju inget Insta så jag får läsa bloggen när du är hemma igen. Följer Keith med? Rätt tid på året också, inte som förra året när det var för kallt för att bada. 6 timmars bilfärd är ju ingenting…skulle bli liiiiiite längre att bila från Colorado…haha….
Firar inte midsommar alls. En helt vanlig dag här i Österrike dessutom. Vi har värsta värmebölja, ingen AC i lägenheten…
Ha det nu så bra och var rädda om er. Ser fram emot blogginlägg och bildbomber!
Stor kram
Lisa

Humlan said...

Inte saknar jag dans och blomkransar, men det skulle vara trevligt att inte alltid sitta ensam på dessa stora "umgås" helger. Aldrig känner jag mig så ensam och ratad som på de helgerna där man "självklart" umgås i stora eller små sällskap, och äter gott.
Men det är en härlig tid och grönskan, både i naturen och trädgårdarna är som finast nu och ljuset, även här i Stockholmstrakten, är ju fantastiskt.

Jag förstår att ni kommer att njuta av er nya resa, inte själva bilandet dit kanske, men vistelsen där vid havet och jag utgår ifrån att ni får sällskap av Karolina också.

Så roligt med en lite bebis i familjen och jag tycker att boendelösningen låter perfekt så länge alla får plats och kommer överens. Generationsboende kan verkligen vara bra för rätt personer. Hoppas att det ska gå bra för dem alla.

Nu ska jag läsa gårdagens inlägg, hann inte med det i går.

Ha en bra resa, jag följer som vanligt med er på Insta.

Kramar!

Elisabeth said...

Ja, du vet ju vad jag tycker om midsommar... Inte min högtid alls, och har aldrig varit. Precis som du gillade jag inte att dansa kring midsommarstången
som barn, och när jag blev lite äldre hade jag noll lust att, likt många ungdomar, fira genom att dricka sprit. Numera, sedan många år tillbaka, firar jag absolut noll. Hade jag ett skiftjobb hade jag kastat mig över passen på midsommarafton och midsommardagen!

Vad trevligt att ni ska till OBX. Sex timmar i bil är ju en barnlek för er! Även roligt med besök från Karolina. Vilket sammanträffande med födelsedagen för övrigt!

Humlan said...

Nu har jag läst gårdagens inlägg, men jag vet ju att du inte brukar gå tillbaka och läsa kommentarer, så jag skriver här.
Vilken resa ni gjorde! Men jag förstår absolut att ni nästa gång vill ha tid på er även på hemresan och kunna åka mindre vägar, ta lite extra kringelikrokar för att se saker och kunna stanna bara för att man blir nyfiken på något. Dessutom slippa att sitta så många timmar i en bil.

Sista natten på hotell låter inte så trevlig, men jag kan tänka mig att ni inte orkade "bråka" ni var ju nästan hemma och förmodligen rätt trött på resandet.

Tack för att vi fått följa med på er resa!

Kram kram!

Annika said...

Karin,
Jag vet, visst ser han robust ut. DET tycker jag med. Men min egen K var ännu större då hon kom, hon vägde 3.700 gram.
Å det ska bli så mysigt att lukta på bebis. OCH att hålla. SÅÅÅÅ mysigt, ser fram emot det besöket.

Skönt att höra, Karin. Midsommar är verkligen inte min helg.
Just det där att dansa runt stången var verkligen en PAIN när jag var liten. OCH sen ffa det som kom senare med all press.
Ogillade det enormt. Så nej, jag har inget till övers för denna helg.
De midsommarfester här jag varit på har varit bra, men på ett sätt är det minst lika skönt att slippa dem. Nu låter jag otacksam, men det är jag inte. Det är bara det att jag inte tycker att den helgen går att flytta direkt. Lite så som du känner hos er.
Ja, jag skulle också skippa det firandet. Det sker firande här i DC också som olika svenska organisationer kör. Finns inte på kartan att jag skulle gå på ett sånt. HAHA!!

TACK Karin, OBX ska bli ljuvligt!!

KRAMAR!!

Annika said...

Yvonne.
Tycker också han ser så sööööt ut.
Imorrn får jag hålla i honom, mysigt.
Ja, jag tycker de har hittat en så bra lösning tills Abby går ut college om ett år. Superbra att bo hos gammelmorfar i hans stora hus.

Ja, bra att du hoppar över kransgörandet och dansen, orka ...
Ibland tycker jag sånt där blir halvpatetiskt eller vad jag ska säga. Tycker det är en så svår helg att flytta på.
MEN ja, jag håller absolut med dig om att maten är god. DET är den, verkligen!!
Sju personer i liten grupp låter perfekt för mig!

När vi får till OBX var det förhöst, det var sent i september. Men det var väldigt höstligt. Inte alls trevligt. Det var mkt mer höst än sommar. Dessutom fick vi ju en stor tropisk storma som drog in.
HOPPAS detta blir bättre. Ser ut att bli en del åska, men jg hoppas det bara är under en liten del av dagen.

Tack Yvonne, det ska bli HÄRLIGT.

KRAMAR!!

Annika said...

Dr Jo;
Absolut, jag vet att nyår kan vara en triggade helg också. OCH ja, det var ju press runt den också. Men jag kopplade av mer vad gällde nyår. MEN jag förstår absolut vad du menar med allt du skriver. Vi tycker lika där fastän om olika helger.
Så du gillade midsommar utomlands. Du är inte ensam, du har många i din båt som firar midsommar stort i utlandet.

DET ka bli jättekul att ta med dig till OBX!!!
Så himla kul att du följer!!

Theodore tycker det är supergulligt namn. KUL att ni också hade det som förslag.

Kramar!

Annika said...

Carin:
TYCKER det låter URSKÖNT och perfekt!!
Så skulle jag också vilja fira om jag firade.
Carin, så kul att du hänger med till OBX, jättekul!!!
Kul med din morfar och hans signum där, TeOdor.
Det måste vara från honom du ärvt din konstnärliga ådra.
Stor kram till dig!!!!

Annika said...

Lisa:
TACK!!
Kul med samma födelsedag som ens kusingbarn.
OBX ja, det ska bli helt underbart att komma dit!! men visst blir det lite hetsigt också.
Japp, avståndet till OBX hamnar absolut på minuslistan vad gäller Colorado, vi har pratat om det. DET blir sååå långt.
Tror knappast vi skulle köra, utan flyga. Men grejen är ju den att det är så smidigt att packa bilen och bara dra.
Keith är med, ja!! Han betalar huset, v i maten och all dricka.
Det gamla vanliga gänget är det som drar.
I höstas for vi den 24 sept. WAY too late. Det var höst i luften, det kändes att det inte var sommar längre. OCH vattnet var nog kallt ja. Dessutom fick vi ju en tropisk storm över oss, minns inte vad den hette längre. MEN dramatiskt var det.
HOPPAS på sol och fint väder denna gång.
Men det har inte varit annat än gråväder och regn sen vi kom hem. HOPPAS på lite bättre i NC.
Ja värmebölja över hela Europa. Inte kul utan AC, alls. Hoppas du har bra fläktar hemma.
Absolut, det blir bildbomber och resebrev sen!!
Kramar!!!!

Annika said...

Humlan;
ÅÅÅ, jag hör vad du säger ...
Ensamheten alltså, inte roligt alla gånger.
Julen, påsken, midsommar ... kan fatta att det känns.
Min mamma är också helt ensam imorgon. Du får tänka på att det bara är 24 h. Jag brukade alltid dra en djup suck av lättnad på midsommardagen förr om åren.
Ljuset ja, det är som vackrast nu hemma. Du får njuta av det och trädgården istället. MEN ja, jag vill att du ska veta att jag förstår dig.

Bilresan till oBX känns som en barnlek efter vår mastodontresa.
Ska bli härlligt, hoppas vi får väder. Det har bara varit järngrått och regn sen vi kom hem-

Ja, Ben och Abby har det nog fint där hos Pete. OCH han med dem.
Tycker lösningen är det allra bästa!!

Kramar!

Annika said...

Elisabeth:
Just det, jag vet att du inte heller gillar midsommar.
Det där att dansa kring stången var verkligen inte roligt. INTE ALLS. Bara jobbigt och jag ville INTE hålla främlingar i handen.
Nej du, att supa mig redlös på midsommar har jag aldrig gjort. Och det låg verkligen inte för mig när jag var ung heller. Minns att vi hade lite bubbel och jordgubbar.
HAHA, jag brukade säga det förr, att om jag jobbar inom vården tex hade jag LÄTT tagit midsommarskiftfen!!
Lätt.

Ska bli så kul med OBX-
Det blir en lätt match med sex timmar, haha.
Kul med K och kul med K och Theo, de delar dag.
:D
Ha nu en skön icke-midsommar!

Annika said...

Humlan:
Jodå, kollar alltid in kommentarer från dagen före. Så jag hade sett din :-D
Men det här funkar ju lika bra, såklart!!!

Ja precis, det blev VÄL mastigt på hemresan. För mkt bilkörande.
Tre och ett halvt dygn på väg kostar PÅ.
Vi är ganska möra nu, det kan jag säga.

Sista natten var verkligen inget som vi orkade bråka om. vi sov där och for jättetidigt.
Jag är bara så glad att vi inte var dumma nog att köra ytterligare sex timmar hem mitt i mörkret. Vägarna i WV är bergiga och krokiga och mkt mörka. Så vi tog absolut RÄTT beslut.

HUMLAN, tack för att DU hängde med på min resa!
Nu ska jag ta dig med till OBX också.

Stor kram från mig!!

bettan said...

Yes, jag gissade rätt, OBX! Å så underbart för er att åka till ett favoritställe i "rätt tid". Ser framemot bildbomberi.

Grattis till en ny familjemedlem. Han ser helt perfekt ut.
Bebisar är bland det bästa jag vet. Sitter just i dagarna o h kollar gamla jobb-bilder, och där vimlar det av bebisar.

Nä, midsommar är även för mig helt osentimentalt. Har firat traditionellt när Linda var liten, med "hela alltet". Så även när barnbarnen var små. Jag har fyllt min kvot av firande. Kånkandet på knytis-tillbehör, drycker, tårtor, kuddar sängkläder för övernattningar osv. Jag blir helt matt bara av att tänka tanken.
Tacksam för att kunna leva ett lugnt och bra liv med umgänge om jag vill och har lust/orkar.

Ser framemot Ig-travel-uppdatering.
Så himla mysigt att Karolina ska med.

KRAMAR!!

Brysselkakan said...

Midsommar har aldrig varit vår grej heller, inte ens barnen gillade det när de var små. Och alla dessa förnedrande lekar... nej, tack!

Och så en liten nykomling i släkten! Man glömmer hur små de är. Hoppas verkligen det går bra för dem nu men med all den supporten som finns runt dem kommer det bli toppen!

Det var inte länge du hann vara hemma! Men ska bli kul att se vad ni bor och hittar på i OBX.
Trevlig resa!

BP said...

Är inte direkt ett Midsommar-fan jag heller. Att hoppa runt majstången är inte min grej heller, men okej om småbarn gör det;-)
Jättekul att Theo är född samma dag som Karolina. Då lär du och Peter absolut inte glömma hans födelsedag;-)
Ingen rast och ingen ro för er verkar det som. Hoppas ni kan koppla av lite och njuta av förhoppningsvis härligt sommarväder i OBX.
Sköt om dig och NJUT!!!

Channal said...

Hej Annika! Ha det underbart på ditt favoritställe The Outer Banks, OBX! Den platsen finns på min Bucketlist. Ni är två, Peter och du är två riktiga vagabonder!

Grattis till lilla bäbisen, och tänk... på Karolinas födelsedag! Vad kul!

Även om du inte firar midsommarafton säger jag:
Glad Midsommar och KRAM Anna

Susjos said...

Midsommar är en ljuvlig helg tycker jag, gillar nog den mer än julen ! Det fantastiska ljusa kvällarna, sill och potatis i goda vänners lag, främst minns jag midsomrarna vid stugan när barnen växte upp som vi firade med våra kompisar och deras barn, såå mysigt! Nu jobbar jag ju obekväma arbetstider, så visst har jag jobbat en del midsomrar också!
Apropå jobb så känner jag igen barnbordet som lilla Theo visas upp vid, vi har precis likadana på mitt jobb! Han är bedårande fin!
Ha en underbar sommar!
KRAM