Wednesday, November 08, 2017

Det här med Comfort Food ...




Godmorgon onsdag!



Snart är det Thanksgiving här i USA.
Den 23 november, närmare bestämt.
Thanksgiving är USAs allra största helg under hela året. Precis, den är större än julen.
Anledningen till det är ju att ALLA firar den, samtliga religioner, eftersom det är en religionsbefriad helg.

Thanksgiving är min stora favorit bland årets amerikanska helger.
Okej, julen är min största favorit. Punkt slut. Julen firas dock över stora delar av världen, och är således ingen amerikansk högtid precis.
Det är däremot Thanksgiving.
Thanksgiving är en fin och lågmäld helg med tonvikt på familjen.
Med tonvikt på MAT!
Dessutom är Thanksgiving en lång helg. SÅDANT gillar vi verkligen.

Jag hade inte tänkt vika det här inlägget åt just Thanksgiving, jag kan återkomma till ämnet  om ett par veckor igen.
Däremot hade jag tänkt prata lite MAT idag.
Jag hade tänkt att vi skulle prata om  så kallad “comfort food”.

Bild från koket.se (Leif Mannerströms kalops)

Vad är då det vi kallar comfort food?
För mig är det mat som känns “varm, snäll, god och mysig” att äta.
Comfort food för mig hör höst och vinter till, mer så än under sommar och vår.
Comfort food kan vara mat  man minns från sin uppväxt och mat man verkligen gillade att äta då.
Comfort food kan också vara ny mat som man lärt sig älska med åren.
Comfort food för en person är inte detsamma som för en annan.
Men, en sak har nog comfort food gemensamt för alla, den ska ge en varm och skön känsla åt både mage och själ.

Är comfort food junk food? Absolut inte. Eller, absolut inte för mig.

Jag har en kokbok som kommer från affären Williams-Sonoma (affär för köksattiraljer och matlagning). Faktum är att jag massor med kokböcker från WS. De ger ut bra kokböcker från den kedjan.
En av dessa kokböcker heter rätt och slätt, Comfort Food och från den boken har jag lagat en hel del rätter.



För mig är comfort food också omgivningen.
När man äter maten, och med vem man äter den.
Mina favoriter vad gäller just comfort food är bland annat de jag listar nedan.

Köttfärslimpa med potatismos
Kalops och kokt potatis (standard att jag får det av mina mamma första kvällen hemma. Min favorit bland comfort foods)
Kålpudding
Grilled cheese sandwich med tomatsoppa
Beef Bourgiugnon
Cincinatti Chili
Ugnsgratinerad falukorv och rotmos
Rotmos med fläsklägg eller julkorv.
Fransk gratinerad löksoppa
Spagetti och köttfärssås

Listan kan göras mycket, mycket längre än så här. MEN, här DRAR jag en gräns, haha.

Att tillaga maträtterna ovan är också “må bra” i sig. Jag gillar själva processen med att tillreda dessa rätter.
Jag kan inte laga allt jag listat ovan heller, falukorv finns inte att få tag på här, inte heller julkorv.
Klart attt man kan använda substitut för allt, men vissa rätter vill jag nog bara äta hemma i Sverige.
DÅ smakar de extra GOTT!! Just där. Hemma.


Bild från Williams-Sonoma.

Comfort food känns ofta som väldigt “snäll” mat. Ganska fet, och ganska kolhydratsrik.
So be it, då!


Bild från Pinterest.

Vad är comfort food för dig?
Berätta!
Vilka är dina “snälla” och “må-bra” rätter?
Tycker du om att tillaga dessa rätter?
Äter du också helst dessa maträtter under de kalla årstiderna?


Ha en bra och fin och skön onsdag

22 comments:

stockholmsbo said...

Ja visst är det så med sån må bra mat, den är fet och rik på kolhydrater och varm.
Lägger till köttsoppa också.
Faktiskt också lever.
Tycker du om det?
Trevligt inlägg, Annika. Alltid.

Annika said...

Stockholmsbo:
Ja, visst är det så, helt klart. Fet, varm och full av kolisar.
:-)
Comfort food.
Köttsoppa älskar jag.
Dock absolut inte lever :-)
Tack snälla du!

Evas blogg said...

Jag har faktiskt tänkt på detta med mat de senaste dagarna. Nu när det börjar bli kallt ute längtar jag mest efter varma, kryddiga grytor. Gjorde en grönsaksgryta förra veckan som blev helt underbar god, till den kokt penne. Till och med maken, som är lite kinkig när det gäller vegetariska maträtter, tyckte att den var fantastisk. Idag blir det fisksoppa, varmt och gott denna kyliga dag.

Anonymous said...

Köttfärslimpa med bakad potatis och gröna bönor
är nog min favorit och var hela familjens, då det begav sej.
Meatloaf sandwich är bland det goaste som finns.
Älskar kåldolmar men för lat att tillverka dom utan man i huset. :)

Förr gjorde jag också risgrynspudding,som min käre make gillade
i högsta grad. Tapiocapudding var en annan favorit, som jag
inte lagar nu för tiden. Mjuka, goa,sköna efterrätter.

Ruth i Virginia

brysselkakan said...

Jo, men så är det ju! Viss mat äter man inte på sommaren och annan inte på vintern.
Hos oss är nog den största favoriten av comfort food ungsbakad lax med ugnsbakade rotfrukter (rödbetor, morötter mm) och så en sås av mosad fetaost, crème fraiche och lite olivolja med citronsmak! Mums! Faktisk det vi ska ha i kväll!
Läste förresten om ett nytt skandinaviskt hotell i Bryssel och tänkte på dig, för du har ju skrivit en del om hygge!
http://hyggehotel.be/
http://www.decoidees.be/hygge-hotel-scandinave-bruxelles/

Annika said...

Eva:
Fisksoppa. Så gott. Gör en galet god som går under namnet sexy fish stew, sjukt god.
Tack, nu ska jag göra den endera dagen. Glad att du påminde om just fisksoppa. MUMS!!!
Grytor är så gott under höst och vinter. Äkta comfort food.
Kallt här också nu, älskar det.
Ha det så gott!!

Annika said...

Ruth:
Köttfärslimpa är så gott.
SÅ gott.
jag gör Bobby Flays och den är så himla god.
JA!! Meatloaf sandwich är underbart gott.
MUMS!!
Risgrynsgröt är det många som älskar, men inte jag.
DOCK, absolut en snäll och fin efterrätt.
Ha det så bra, Ruth!
KALLT och skönt nu!!

Annika said...

Brysselkakan:
Precis, och då blir det mer sk comfort food under de kyliga årstiderna.
Låter gott, det du ska göra ikväll. MUMS!!
Ska faktiskt också göra lax, med smashed potatoes och dillsås.
GÖTT!!
KUL, ska kolla länken!!

Anonymous said...

Jag har börjat göra grytor som är helt vegetariska. Alltså man kan ju lägga i allt möjligt utom kött. Något jag använder ofta är garbanzo bönor eller chickpeas. Vad heter de på svenska? Nåväl, kalops har jag aldrig gillat men min mamma brukade laga en gryta med köttfärs och kål som var riktigt god. Ett bra matminne.

SB

Miss Marie said...

Comfort food känns mest höst och vinter för mig, att det är värmande för både själ och kropp liksom? Känns inte som att det behövs på samma sätt på sommaren. Grytor med vitlöksbröd till är en riktig comfort food för mig, gärna gjord i slow cookern så det är lätt att göra till fler och bjuda på! Även spaghetti bolognese är sån där mat som känns bra i själen!

Nettan said...

Åh comfort fond, så rätt i tiden, mörka höst och vinterkvällar.
Här är det utan rangordning:
Pannbiff med lök, sås och potatis (barnen äter som aldrigbförr av denna rätt)
Kött eller kycklinggrytor med ris eller potatis.
Spagetti och köttfärssås
Fisksoppa med saffran och en klick aioli och nyabakat bröd.
Comfort food är viktigt och det ska ta tid att laga och så samlas hela familjen i köket och bara myser.

Ha en fortsatt skön onsdag.

Kramar
Nettan

Annika said...

Susanna:
KUL! Ja, det kan ju vara riktigt gott.
Kalops älskar jag nästan mest av allt.
Chick peas heter kikärtor på svenska.
Köttfärs och kål är en extremt bra kombo!!!

Annika said...

Marie:
Absolut, samma här, comfort food är höst och vinter. Finns inte så mkt CF på sommaren att skryta över, haha. God mat? Visst, men inte just comfort food faktorn.
OOO ja, grytor med vitköksbröd till, håller med!!! SÅ himla GOTT.
Älskar också slow cookern, vilken bra uppfinning.
Och visst, spagetti med köttfärssås, eller bolognese, måste vara en ALL time CF!!

Annika said...

Nettan:
Visst är det. Klockrent nu under höst och vinter.
SÅ härligt.
Pannbiff, gud så länge sen jag åt det. MEN GOTT!!! ÅÅÅÅ!!!
Kycklinggrytor och köttgrytor, så top of the line!!
Fisksoppa.
Spagetti. Allt så perfekta!!!
Visst, det är verkligen så mysigt att göra denna mat, och sen äta den tillsammans.
Kramar!!

Anne said...

Vilket kul inlägg!!! Återigen, vad du kommer på bra ämnen. Comfort food är nog främst höst och vintermat för mig med, men visst spagetti och köttfärssås som även för mig är en klassisk CF är ju egentligen alltid gott oavsett tid på året. Men helt klart, överlag sådär är CF höst och vintermat.
Förresten, varför skrivs spagetti (svenska) spaghetti (engelska) olika. Undrar hur det skrivs på italienska, nån variant måste ju vara "fel"... Det blev en parentes det här.
Vad hungrig jag blir läsa det här inlägget, får idéer för helgen också. Mina CF favoriter (som du säger, listan kan bli superlång om man riktigt sitter ner och tänker efter) är Beef B (får aldrig det rätt skrivet, snubblar på bokstäverna) med ett riktigt gott smörigt potatismos till. Så jädra gott alltså. Moset till är viktigt, och det ska vara ett GOTT mos. Tror faktiskt det får bli en sån till helgen. Olika köttgrytor/kalops överlag. Köttbullar med potatis, sås, lingonsylt och saltgurka. Spagetti och köttfärssås som sagt. Mac and Cheese, ingen äcklig halvfabrikat förpackning utan alltså lagat från grunden med bra ost och ingredienser. Falukorv i nån form.
Bra tips förresten med kokböcker från Williams Sonoma, jag har faktiskt aldrig tänkt på det men klart de har kokböcker... Något för mig önska mig av tomten kanske. Till nåt helt annat och ämnesbyte. Jag började knarka This Is Us nyligen, är mer än halvvägs genom säsong 1 nu. Du och andra som sagt att den är så bra och ger lite Parenthood vibbar har rätt. Gillar.
Kram!

Annika said...

Anne:
Å kul att du tycker det. TACK!!!
Att komma på ämnen är inte så lätt alla gånger, så fort jag får en ide måste jag skriva ner den, oftast blir det på mobilen.
SÅ det är roligt att du gillar mina ämnen :-)
CF är absolut höst och vintermat.
Spagetti är ett undantag, det funkar ÅRET OM!!
Just det, spagettistavningen ja .. hmmm ...
HAR också så svårt att få till stavningen på beef B. Så jag brukar mest skriva BB bara, haha. Måste alltid googla stavningen. ALLTID!!!
MOS är så sjukt bra CF, och det måste vara smörigt!!
Sant, mac and cheese är sjukt gott då det lagas från scratch. MUMS!!
Och köttbullar. FUNTAR på köttbullar på fredag, bara för att ---MUMS!!!
Williams- Sonoma har SÅÅÅÅÅ fina kokböcker, jag har många av deras och ALLA bra. SÅ ja, absolut fråga tomten om en sådan :-)

This is us ... KUL!!!
Ja, den är bra! Har tyckt att den är lite sämre nu, säsong 2, men fortfarande superbra!!
Parenthood-vibbar finns ABSOLUT!!!


Stor kram!!!

eastcoastmom said...

Confort food är nog olika beroende på vad man växt upp med. Och vad man gillar. Köttbullar med sås, potatismos och lingon, det är verkligen comfort food får alla i vår familj! Många av rätterna på din lista kan både jag och resten av familjen hålla med om, vi har flera ganska amerikanska maträtter som känns som comfort food, chili, tomatsoppa med varm ostsmörgås till - barnen älskar det! - grilled cheese... Love it, typisk höst och vintermat.

Annika said...

AM:
Ja, det tror jag absolut. Uppväxten har mkt med det hela att göra.
Älskar köttbullar, sann comfort food.
Grilled cheese och tomatsoppa har jag på min lista också, såååå galet gott. Liksom chili.
OCH precis, det mesta är höst och vintermat. När det handlar om CF.

Anonymous said...

Hallå! Hittade din härliga blogg relativt nyligen. Eftersom jag bor i Italien vill jag genast meddela att spaghetti stavas med h, alltså spaghetti. Uttalas som på svenska, med hårt g. (Om det stavades spagetti skulle det uttalas spajetti). Lite kul att mitt första i lägg på din blogg kan besvara en fråga. Många hälsningar från Stella i Italien

Annika said...

Stella:
Så roligt att du gillar min blogg. Trevligt.
Och i Italien och allt. HÄRLIGT!!
Tycker spagetti är ett svårt ord att stava. HUR stavas det egentligen?
Ja, det beror lite på var man bor.
På amerikansk engelska stavas det spaghetti, precis som hos dig i Italien. Men på svenska stavar jag spagetti..
Googlade just, helt vedertaget på svenska att stava det både med h och utan h :-)
Ha det så gott, och varmt välkommen tillbaka!!

Steel City Anna said...

Grytor som får koka länge är härliga. Fish and chips och battered sausage blir det ibland här i brist på falukorv och svensk pizza ...

Annika said...

Anna:
Men visst är de!! Förstår att brittisk pubmat blivit cf för dig. Mmmm...