Wednesday, November 01, 2017

Minns i november ...
Godmorgon!!Vi skriver november igen.
Första november.
Snart är det jul!
Ja, snart är det VERKLIGEN jul.

Hösten går så ruskigt snabbt att man blir mörkrädd.
Alltid är det så, år efter år.
Det beror ju delvis givetvis på att höstterminen är kortare än vårterminen.
Men, jag tror också att det beror på att det finns så många “fyrar” längs höstens kust.
Vi har Halloween, Thanksgiving (ja, i USA då) och så börjar julen.

Iår har vi dessutom—hos mig—haft en väldigt mild höst. Det är först nu man verkligen ser i naturen att det ÄR höst.
Nu har träden börjat gulna. OCH tro mig, det ÄR på tiden.Dessa bilder tog jag igår.  Det var en sagolikt vacker Halloween-morgon.


November är en lite dyster månad för många.
OCH , jag vet, den kan vara prövande mörk, regnig och svår på de nordligaste breddgraderna. Jag vet, och jag förstår.
Jag kommer ihåg!
Fastän jag inte varit hemma i november på 25 år, tror jag.
OM jag minns november som jobbig?
Nej, inte speciellt. MEN, jag är ingen människa som påverkas negativt av mörker och regn heller.
Här, där jag bor numera, är hösten vacker och solig. Faktum är att den kan vara så pass vacker att jag ibland SAKNAR de där ruskiga dagarna, och jag välkomnar dem då de kommer.OCH de här bilderna tog jag i söndags.  Det regnade småspik och vräkte ner om vartannat.   Dessutom började det blåsa upp enormt framåt kvällen.  Inte kul.  Blåst? ME NOT LIKEY AT ALL!


Ni därhemma har gått över till normaltid nu. Eller vintertid, som man säger ofta också. Vi här i USA byter i helgen.
Det är ju lite underligt att vi inte ens kan byta tid samtidigt. SUCK.
Personligen tycker jag att ALLT tidsbyte bara ska UPPHÖRA. Inför normaltid hela året. Fånigt påfund det där att byta tid två gånger om året, pfft …
Svårt att komma ihåg HUR det byts kan det vara också.
Här i USA säger man,
Fall BACK.
Spring FORWARD.
Det är ju ett rätt bra knep om man skulle bli lite förvirrad.Peter i skydd bakom ett träd medan hans regn-poncho håller på att lyfta.

I måndags efter stormen tog jag dessa bilder.


Halloween var det igår.
Kom det många och knackade på hos er?
Jag vet ju att det råder lite förvirring om NÄR det egentligen är Halloween hemma. Men, alas, det är ju alltid och endast den 31 oktober. Allt annat är fel, fel, fel.
Årets pumpor hos oss.


Halloween är en KUL dag. Det vet ni att jag tycker.
Dessutom en dag som kan firas av ALLA oavsett!! Den är religionsfri, och därmed blir den lätt. Visserligen finns det vissa samfund som inte tar i Halloween med tång. Men, det får stå för dem.
Resten av oss firar och har kul iallafall.Ljusslingor lyser upp i mörkret.  Idag ska jag ta ner dessa.  MEN om bara tre veckor är det dags att tända julljusslingorna ...


Hur välkomnar du november?
Tycker du det är tungt?
Eller OK?
Tar du kanske fram julbelysning (ljusslingor etc) bara för att lysa upp i mörkret?
Julen verkar komma allt tidigare till norden, tycker du det är OK?
Här i USA bromsar Halloween julen, och det gör Thanksgiving också (till viss del iallafall).
Firar/firade du Halloween?Gårdagen vid Lake Thoreau.  Alltså, man blir ju liksom bara så tagen av naturen ibland.

Önskar er alla en fin och vilsam första november.


16 comments:

Nettan said...

November är en lugn månad de flesta år, och alltid välkommen, detta året inget undantag men det blir en rätt så snabb månad misstänker jag då det är rätt uppbokat, bland annat en jubileumskonsert i den kör som jag sjunger i och som fyller 50 år, många av ursprungsmedlemmarna är fortfarande med.
För mig är November inte så tung i år, det har funnits år då det varit värre emotionellt sett.
Julbelysning och adventspynt säljs redan innan Halloween har passerats här hemma och jag börjar inte pynta förrän i slutet av november. I år infaller ju 1:a advent först i december vilket gör att vi kanske pyntar helgen innan.
Minns ju hur det var barn hur julpyntet kom upp alldeles precis innan 1:a advent och julskyltningen, nu blir det bara tidigare och tidigare precis som det pga detsamma är svårare att leva här och nu.

Av någon anledning blev det inget Halloweenfirande för oss, det var lättare när barnen gick på låg/mellanstadiet, vi organiserade i flera år bus eller godisrunda med våra vänners barn men i år med barn på högstadiet så blev det inte så, vädret har ju varit så tråkigt och i och med att jag var sjuk rann orken för sådant bort, har precis börjat hämta mig igen. Nåja det kommer fler år och jag får njuta av andras pumpor i stället.

Ha en underbar 1:a november!

Kram

Pettas said...

Ni har mera löv kvar på träden än vad vi har, i övrigt så påminner våra väderlekar på varandra just nu. När solen skiner :)
November är en månad som andra för min del. Den kommer med dimma, mörker och ännu mera mörker men det rör inte mig särskilt mycket. Då stannar jag inne och tänder ljus i alla knutar och vrår, tänder eld i kakelugnen osv...då åker symaskinen fram osv.
Utan mörkret skulle vi knappast njuta så mycket av ljuset som vi gör när det är här igen. Allt hör ihop.

Här hade vi ingen påhälsning alls i går kväll men på Åland är vi småt rubbade när det handlar om Halloween. Helt på fel. Man "firar" när det är Allhelgonahelg. Men ett litet spöke vet jag om, barnbarnet Wilhelm, som var till sin farmor och skrämde henne från vett och sans. Förmodligen drunknade han av allt godis hon öste över honom, hahah....hit kommer spöket först på fredag men bara ändå.
Ha en skön 1 november Annika!

Anonymous said...

November är en tråkig månad, mörk och kall så man bara väntar på att få upp med all julpynt som lyser upp överallt. November är också en lite stressig månad då man ska komma på julklappar till alla. Vi införde dock förra året att bara köpa något för ca 200-250 kr till oss vuxna, typ en inbunden bok och sen koncentrera oss på barnbarnen (som får desto mer :-)

Halloween firades genom att skänka godis till alla som knackade på. Vi har våra 2 barnbarn här som flugit upp själva från Malmö (8 och 11 år) så vi har varit och "gjort Stockholm" varje dag och kom hem först till kvällen igår och då stannade det vid att dela ut godis till dem som knackade på.

Hösten har kommit med stormsteg här och träden tappar fler och fler blad och då tycker jag det ser kalt och fult ut, föredrar vår när allt vaknar till liv i naturen. Tur vi åker till Spanien igen om 2½ vecka igen och blir kvar i 3 veckor. Där rasar inga blad utan det ser ut som sommar året om.

Ha en fin 1 november

/Yvonne i Åkersberga

Anonymous said...

Inför samma tid året runt! Håller med dig där. Jo, det är lite förvirrande åt vilket håll klockan ska dras men jag tänker: vår = utemöbler tas FRAM och höst = utemöbler tas BORT. Funkar för mig! Sedan var jag igår helt förvirrad över vad klockan kunde tänkas vara hos sonen i Pullman, WA men fick ihop det till slut!
November är nog den månad jag gillar sämst... OK, februari och mars är inte heller så kul men då blir det i alla fall ljusare sakta. Nu... bara mörkare och mörkare. Men bara att tugga i sig!
Och jo, det råder stor förvirring om vilken dag man busar... Träffade i söndags fyra tjejer i ålder 12 och de sa att det gjorde de ju i fredags, då var det ju Halloween. Försökte förklara för dem men nej, det var i fredags. Ja, ja vi lär väl oss vi med till slut!

Humlan said...

Jag hade besök av häxor redan i söndag, då hade jag inget godis hemma så jag sa till dem att komma tillbaka i veckan, jag hoppas att de gör det. I går kom det två söta och artiga zombies på 5-6 år, vilken tur att godisskålen stod redo! Jag räknar med att det kan komma till helgen också, här har det skrivits på flera ställen att det är på fredag som man firar halloween (för att inte krocka med ljussättning på gravar på lördag) så jag tror att många gör det. Men jag ser på fb att det var rätt många som har haft besök i går, så förvirringen är total! :-)

November är framför allt en råkall och grå frysmånad för mig, men det gör mig inget, jag kurar inne när jag kan.

Nu i huset så kanske jag får köpt någon ljusslinga att ha ute redan innan advent, för jag har ingen ordentlig utebelysning och vill ha något som lyser upp lite under de långa, mörka kvällarna. Men annars så adventspyntar jag till advent och julpyntar först till jul, jag gillar den gradvisa stegringen. Sedan blir jag ledsen över alla som tjatar över att de är trötta på julen redan på annandagen, jag har precis fått jul då och tänker njuta till tjugondagen! Så försvinner jag från bloggar och fb då, så är det för att få behålla min glädje.

Efter helgens blåsande så är det inte mycket löv kvar på träden, men nu är det vindstilla och november börjar med sol!
Önskar dig med en fin, solig novemberdag!

Kram!

Annika said...

Nettan:
Jag har inget emot november heller. Tvärtom. En fin lugn månad.
Kanske tom en favorit bland månader hos mig.
Låter trevligt med jubileumskonsert med den kör där du sjungit länge.
Ngt att se fram emot.
Alltså, ja...precis som du säger var det ju så förr att julen inte fick tas i tång med innan 1 advent. saker och ting har ändrats, och numera förstår jag om den dyker upp allt tidigare. OCH jag har förståelse.
Pratade det om det med P häromdagen, vilken mörk plats vi bor på, jorden. Hur annorlunda och mkt lättare det var på 80 talet, och även 90 talet.
Allt är så mkt ondare nu. Klart man ska få ta fram julen och sånt som lyser upp då.
Sant, det kommer nya Halloween. Det viktigaste är att du börjat komma på bättringsvägen.
stora stora varma kramar!!!

Annika said...

Karin:
Vi har nog det, det är jag säker på. Vi har haft en mkt mild höst. Nästan konstig, faktiskt.
Väderleken här är mest sol, och så uppemot 14-20 grader under dagen. Ska bli kallare nästa vecka, men på fredag 25 grader. Njeaa, inget fan av det precis. Tror jag skulle gilla din bättre, haha.
Lite less på detta nu.
Har inget emot mörkret jag heller, inte alls. Inget emot sk dåligt väder heller.
Inte ett dugg.
OCh du har ju så rätt, om inte mörkret funnes skulle inte ljuset njutas av lika mkt när den tiden kommer. SÅ är det.
Jo, jag vet, Halloween firas fel hemma. Det har blivit totalt hopkopplat med Allhelgona. Dessutom tror folk hemma att det ska vara så läskigt och blodigt som möjligt. Det är inte sant. Det kan vara supergulligt och noll skrämmande också.
Ibland, ofta, tycker jag att man ska sluta fira Halloween hemma.
Trevligt med det lilla spöket som fick massor av godis av sin farmor. OCH så kommer han till mormor på fredag och får en hel drös till. ÅÅÅÅ vad härligt!!
ha en fin dag nu!!

Annika said...

Yvonne:
HAHA, ja du är ju inte ensam om att tycka det :-)
Men, håll ut, snart får du pynta upp!
Psst, du kan ju börja smyga upp lite fina ljusslingor om du vill ;-)
Absolut, november har ju lite av julstress över sig också. Nu ska klapparna börja inhandlas. SÅ väldigt sant.
Ja, smart att dra ner på klappar.
I min familj har vi lottsystem. Man drar en person och köper åt den. Barnen får av alla.
KUL, kom det många igår till er, förutom barnbarnen (mysigt att ha dem i stan!!!).

Ja, det kan gå så himla fort när det väl sätter igång med löven. På ngra dagar, känns det som.
Har inget emot kala träd och allt det där.
MEN, skönt för er att ni kan dra till Spanien. SÅ himla härligt att kunna göra det som ni gör!!
Ha en jättefin dag!!

Annika said...

Brysselkakan:
Eller HUR!!
Fåneriet med tidsbytet känns så larvigt.
OCH vem gagnar det?
In med en tid, och håll inte på med byte.
Fattar inte att vi håller på så här.
HAHA, ja jag blev också skitfundersam vad klockan egentligen var hemma, haha.
Just det, det där med trädgårdsmöblerna har jag hört också. Bra att kunna ha en liten ramsa att rabbla.
Jag vet, det är många som inte gillar november.
Du är inte ensam, men det är väl ingen tröst.
Halloween, ibland undrar jag om det inte vore bäst att lägga ner den hemma?
L, ha en bra och fin dag idag!!!!

Annika said...

Humlan:
Vad kan man säga?
Bäst att lägga ner helt och hållet kanske?
Halloween hemma.
Ingen verkar fatta alls vad det är.

Det är bra, H. Kura inne nu när det är som gråast och mörkast.
Tycker absolut du kan smyga upp ngra julljusslingor redan nu. Kör på- Det finns ju vita, milda slingor att köpa. Go for it!!

Men visst, jag avskyr också det där att folk säger att julen är över på annandagen. Alltså...nej, det är den inte.
Visserligen börjar den här hos mig redan efter Tgiving, men jag älskar det!! Och njuter även på annandagen och hela vägen till nyårsdagen.
Livsstilsbloggar har verkligen en tendens att stressa på. Irriterande. Höst i augusti, jul i oktober och vår på annandagen, haha. Vintern bara skippas. För då ska det bli VÅÅÅÅÅÅÅÅÅR igen. Alltså, neäää...jag orkar inte.

Härligt med sol den 1 november.

jag ska också ge mig ut. Ser lite mulet ut i min del av världen.

KRAMAR!!!

Steel City Anna said...

Så himla vackra naturbilder! Hösten är verkligen vacker hos er. Fina pumpor också.

Jag hade en liten Halloweenfest hemma och det var mysigt. Upp till lägenheten hittar inga trick or treaters men vet att många av husen runt omkring fick besök av små monster :)

Jag tycker inte om mörkret alls men denna höst har jag haft så extremt mkt att göra att jag knappt märkt mörkret faktiskt. Trött är jag dock.

Annika said...

Anna:
Tusen tack, fina du! Hösten är en dröm hos mig, om än lite sen iår.
MYSIGT med halloweenfest, Anna. sant, det ÄR supersvårt för trick or treaters med lgh, nästan omöjligt pga alla portkoder, security etc.
Men ni fick festa på ändå :-)
Vet att du är trött. ALLT blir bättre, Anna!!

Anne said...

Vilka jättefina bilder Annika. Förresten, gör du mycket av dina vackra bilder? Fotoböcker, förstoringar? Du har verkligen utvecklats till en fenomenal fotograf.
Ja, nu var Halloween över.... Ska också plocka ner allting senare idag. November är en månad jag gillar, inga problem alls med den. Jag tror precis som du att det är en kombination med att höstarna är annorlunda här än hemma (kommer senare, varmare längre osv) och att vi har stora Thanksgiving att se framemot. Inte så att jag egentligen stördes av november då jag bodde i Norden vad gäller mörkret, vädret och allt det där. Men samtidigt, jag minns att november inte var en favoritmånad alls utan nog rankades som årets tråkigaste månade. Det var liksom bara mörkt, trist och ingenting som hände. Numera är november en av årets bättre månader, Thanksgiving har verkligen kommit att betyda mer och mer.Gillar. Som du också säger, både Halloween och Thanksgiving bromsar julen och att varje högtid liksom får sin egen tid i rampljuset. Hösten här i USA är nog roligare och med mer grejer som händer vad gäller högtider under de olika månaderna som bryter av. Våren är ju mer av en raksträcka utan nåt avbrott. Men hemma har de en massa helger då istället som påsk, valborg/1 maj och vad mer har de? Flygardagen? Här har vi ju ingenting alls mellan nyår och Memorial Day i slutet av maj.Jo, det är väl President´s Day och MLK day men de är ju vanliga jobbdagar för alla utom skolorna så det räknar jag inte med.
Vintertid usch ja. Jag läste att Massachusetts och Maine har nån bill (tror jag det var) med omröstning om de ska dumpa vintertid och ha samma året om. Tycker gott vi skulle kunna dumpa tidsbytet och köra samma året runt. Ärligt talat, vad fyller det för funktion idag? Ingenting. Kanske det fanns en funktionell anledning en gång i tiden men nu är det ju bara en fjantig tradition som hänger med utan att det betyder nåt mer.
Kramar!!

Annika said...

Anne:
TACK!!
Nej, får dem bara publicerade på större instagram-hubbar då och så. Blir ibland kontaktad av personer som vill samarbeta, eller att jag ska sälja foton till dem. FFA via Insta. Men, ännu har inget dykt upp som känns rätt. Vill inte samarbeta med byggare som ska förtäta det jag inte vill ska förtätas tex...
Jag gör en årlig kalender, väggkalender. Gör den via shutterbug.
Länge sen jag gjorde en fotobok, men borde absolut göra flera.
TACK, så kul att du tycker att mitt fotograferande går framåt. Numera blir det mkt med iPhone. För mkt. Borde nog tag mig ut med min Canon mer, för de bilderna blir ju ändå de bästa.

NU är min Halloween PUTS VÄCK!!!
Nerpackad och bortstuvad.
See ya next year.
Julen nästa, hihi!!!

Precis, november stör inte mig ett DUGG. en mysig månad. Ibland önskar jag att det funnes en månad till mellan november och december. Call me CRAY!!
Men jag kan nästan känna så eftersom jag tycker hösten är så mysig.
Thanksgiving ligger som en glittrande juvel och väntar tre veckor fram i tiden. I love IT!!
Många fyrar längs höstens kust i USA, fina sådana.
Och vädret ÄR ju härligt därtill.

Vi har inte mkt på våren i US. Påsken räknar jag inte ens eftersom den är så paltig.
Mkt mer hemma i Sverige. Härligt för dem alla. Men vi får gå och dra, haha.
MLKJ och Prez Day har inte ens P ledigt. Så det blir ju som vilken dag som helst för mig.

Skippa tidsbytet. Men jag är för normaltiden istället.
Men skippa skiten. Blir så trött på bytet och tönteriet.
Ännu fjantigare att vi inte kan byta samtidigt, eur och US. SUCK.

Stora kramar och tack för fina ord!!!

Monica said...

Så vacker höst du har och så vackra foton! Underbart att se både blå himmel och sol men löven är vackra på marken också när de fallit. Önskar vi hade lite mer blå himmel här i november, det är så gräsligt mörkt och regn oftast. Så det är stor skillnad att se din november, den är så där fin i UK också med mycket grönt året om och sol som kan värma även då. Jaja, inget jag kan göra åt vädret här, gör det bästa av det och plockar fram mer ljus och ljusslingor och färg inne.

Är riktigt mysigt att sitta med te och en rolig tidning, titta ut på kolmörkret och höra regnet slå mot rutorna:-). Och komma ihåg att klä mig varmare, jag har velat använda lite höstkläder först innan varmare plagg men dumt att frysa märker jag. Och den där tiden, ja du vet vad jag tycker om den.

Ha det fint Annika, så fint på dina promenader men blåst är jobbigt, helt meningslöst anser jag, regn går an men de där stormbyarna behövs inte alls.

Annika said...

Monica:
TACK, det är verkligen fint här. Men jag väntar på ännu mer färger.
sol har vi mkt av. Det är nog därför delvis som jag gillar de gråa dagarna så mkt då de kommer.
Men, kan inte minnas att jag led av november hemma heller.
Absolut Monica, börja med ljusslingor och annat mysigt nu. Helt rätt, tycker jag.
JA, jag älskar det du beskriver, te, regn, tidning och att sitta inomhus då det är ruggigt ute.
På med kläderna och frys inte. DET är inte kul :-)
Haha, sant blåst är verkligen helt meningslöst. Tycker så ILLA om blåst.
Regn, nemas probs :-)

Ha en jättefin kväll!!! Eller natt får jag nästan säga till dig.