Wednesday, January 18, 2017

Amerikanska Fenomen: Skolstolthet. School Pride!

Godmorgon!


Idag tänkte jag att vi skulle ta oss en titt på min serie Amerikanska Fenomen igen.
NU vet jag inte direkt om detta är ett renodlat amerikanskt fenomen? MEN, det känns som att det är det för mig.
England kan säkert tänkas ha liknande, och givetvis Kanada och kanske Australien.
Men, jag väljer att kalla det ett amerikanskt fenomen: skolstolthet. School pride.Samtliga bilder i dagens inlägg kommer från Elon.  Jag har tagit dem i bokhandeln där.  OCH de illustrerar detta med att vara stolt över sin skola.Ja, det finns otaliga koppar och muggar att välja bland. Om jag har muggar här hemma från Elon?  But of course ;-)

Är det något de flesta amerikaner får med sig från första början ÄR det just stoltheten över den skola de går på.
Det börjar redan i låg och mellanstadiet. Skolorna har maskot, den trycks upp på t-shirts och på annat material som man sedan kan köpa. Skolorna anordnar “spirit days” och “spirit weeks”.
Att få känsla för sin skola börjar direkt.
Många aktiviteter efter skolan sker via skolans regi likaså, och i och med det stärkts skolstoltheten ännu mer.
high school börjar man verkligen märka av detta, om det inte märkts innan dess (vilket det HAR  även på Middle School och Elementary School, som sagt).
Men i HS blir det riktigt kännbart.OCH kanske vill man pryda sin bil med en Elon-registreringsskylt?  Nej, jag har ingen sådan.


OCH såklart finns det massor av dekaler för bilen och annat att köpa.  Om jag har bildekal från Elon? JAPP.

OCH mjukdjur.  Nej, jag har inget sådant.

I HS finns det massor, massor, massor med aktiviteter efter skolans slut. Fotbollsträning, dans, teater, shack, debate-team, cheer leading, konst OCH så mycket mer! SAMT givetvis MUSIK. Både The Marching Band, symfoniorkester, körer och jazzband. Man kan egentligen säga att det finns något för ALLA intressen på en high school.OCH kepor, i parti och minut. Peter har en kepa från Elon, jag har ingen.


OCH såklart, tröjorna!!!  I massor!  Jodå, både Peter och jag har tröjor därifrån.

NU ska jag lägga in en stor fet brasklapp, detta gäller skolorna där jag bor. USA är SÅ stort, och skolsystemen är  SÅ olika även från kommun till kommun i samma stad.
Sedan skiljer sig public schools från privatskolor. Karolina gick på public school, alltså vanlig kommunal skola hela vägen från Kindergarten till 12 klass.
Jag tillägger också att jag bor i en rik kommun (och därmed betalar vi hög skatt) och i och med att det är en rik kommun följer oftast BRA public schools i dess kölvatten.
Orättvist? javisst, är det det, att inte alla har tillgång till toppskolor från början. Mycket orättvist till och med.
MEN bra public schools har vi alltså där jag bor.
Det kan alltså vara, och ÄR, helt annorlunda på andra ställen i detta jättelika land.   Som alltid har jag min referensram här, och det är bara utifrån den jag kan uttala mig. MEN det vet ni ju redan, att landet är enormt och att det skiftar väldeliga inom USA.OCH så finns det bebiskläder och bebisprylar!Skolårskalendrar, förstås.

I high school tävlar man då, med sitt lag/grupp/klubb/på egen hand genom sin skola. Fotbollsmatcher, basketmatcher, musiktävlingar, golf, dans,  konsten i att kunna debattera, simning … You name it. Det är genom skolan det sker, och därmed stärks skolstoltheten något enormt.
Man blir stolt över den skola man går i.

ÄNNU fler tröjor!!


På universitet är det YTTERST påtagligt.
Säg den som inte sett en collegetröja! Minns att på 70-talet (tidigt 80-tal kanske?) var det sjukt poppis att ha collegetröjor i Sverige. Ofta med UCLA tryck, vilket vi uttalade UCKLA. UCKLA-tröjor. Eller så var det YALE-tröjior man kunde se då och då. Kanske någon hade en tröja där det stod Princeton?   Komiskt, men dessa tröjor är nog något vi ALLA minns. Iallafall om man är i min ålder.
OCH en extra snygg ram (ramar) kan man köpa när ens examensdiplom ska upp på väggen!OCH det är ju så sant, denna skolstolthet är så PÅTAGLIGT stor på samtliga 4-åriga universitet.
Du går in i skolans bokhandel och du översköljs av skolans emblem och logga. ÖVERALLT!! På tröjor, på jackor, på filtar, på muggar, på julprydnander etc etc. ÖVERALLT!! Skolorna gör sig en stor hacka på allt detta, inget snack om den saken. Eleverna handlar, föräldrarna handlar och före detta, och blivande, studenter handlar
De flesta college-ungar visar med stolthet upp vilken skola de går på.  OCH den stoltheten behåller de  även sedan de tagit sin examen, lämnat skolan och fortsatt sina liv.  MEN skolstoltheten finns kvar!
Peter gick ut George Mason University för snart 30 år sen!! MAJJ GADD!! Men han bär än idag collegetröja, är stolt över sin skola och hejar verkligen fram skolans basketlag (på plats) under säsong. Den säsongen är förresten NU.
En alumni är stolt över sin Alma Mater hela sitt liv. I de allra flesta fall, är det bäst att tillägga.   Så är det bara.

När jag var på Elon sist tog jag en massa bilder över det man kan köpa där, i bokhandeln.
Det finns mycket. Vad jag har på bild här är endast en bråkdel.Alltså jo, det finns en del grejer kan man säga ...

Nyckelringar och plånböcker och såklart det band man kan ha om halsen för sitt student-id, studentleg, som samtidigt är både betalkort och nyckel.Ha nu en fin onsdag!

29 comments:

Nettan said...

Hmm det där fenomenet har spridit sig i lite mindre skala till universiteten i Sverige, inte lika stort men både tröjor och andra tillbehör som du kan köpa via skolan/studentkåren. Märks framförallt vid de stora universiteten, i Lund tex finns en uppsjö med prylar och sedan har ju varje kår sin uppsjö av saker.
Kul tycker jag att det är!

Kramar
Nettan

FREEDOMtravel said...

Intressant! Min första tanke är att detta är väldigt osvenskt. Sedan kommer jag på att vi har just en sån butik på Karolinska Institutet (där jag jobbar i två veckor till). Där kan man köpa allt med KI logga: tröjor, ryggsäckar, paraplyer, muggar, jubileumsböcker osv...

Steel City Anna said...

Kanns ganksa likt som har. Jag har nagra trojor med university of Sheffield pa :) men det var himla mycket mer i er butik! Herrejisses haha. Bebisklader till och med.

Miss Marie said...

Känns som du säger väldigt amerikanskt, just med grejerna man kan köpa! Här i UK gör ju skoluniformen att man känner en stolthet för sin skola, man representerar den även när man bär den utanför skolområdet, det är stort fokus på att vara medveten om det från första klass. Jag tycker det är bra eftersom man ser vilka som går på skolan också! Kul med skolstolthet!

Anonymous said...

Vi fick ju en släng av det här under vår yngste sons tre år på ISB (International School of Brussels), väldigt mycket faktiskt men så har de ett rätt amerikanskt skolsystem pga av att majoriteten av eleverna är just från US.
Att vår son sedan inte var så delaktigt i alla aktiviteter är en annan sak.

Annika said...

Nettan:
DET har det alltså?
Satt och funderade på det medan jag skrev det här inlägget.
Intressant.
Nej, jag kan inte tänka mig att det är i lika stor utsträckning som här, eller ens i närheten.
Absolut ÄR det kul! Stärkande, det är jag övertygad om.
Kram!!

Annika said...

Helena:
Tack.
Ja, det verkar ju komma hemma också nu. Ser ju det när jag läser kommentarerna här.
OCH ja, varför inte? Det stärker ju onekligen känslan.
Två veckor kvar för dig alltså ... IIHH!!

Annika said...

Anna:
Ja, det kan jag tänka mig, att det är hyfsat stort i England.
Ja här är det helt otroligt vilken uppsjö av prylar det FINNS!!!!
Helt otroligt.

Annika said...

Marie:
Tycker också det känns väldigt amerikanskt- MEN förstår ju att även England har sin beskärda del.
Här är det bara barn som går på privatskola som har uniform. På Public schools har man sina egna kläder.
Så det är lätt att se här vilka som går på privatskola. Men de har alla uniform.
Ja, skolstolthet stärker. Den är bra!

Annika said...

Brysselkakan:
Kan tänka mig att det blir så om majoriteten kommer från US.
Hoppas din son trivdes bra där.
Det där att man nästan måste ha extra curricilum är nog väldigt jobbigt för många. Fast, det kanske ffa är här då man måste ha så mkt sådant när man söker college.

Monica said...

Det var alldeles otroligt så mycket prylar det var:-), lite kul med:-) och visst tyckte man att det var jättefint med sådana tröjor eller något annat som ung, ja sen med, har också en från Sheffields universitet, kändes så fint att hylla det:-). Så UCLA och YALE som du säger, oj det var fint:-). I sjukhusvärlden är det rätt snålt numera men vi fick lite sånt här förut som julklapp, har en tröja i fleece med dragkedja och fodrad, finns på landet:-), med Karolinskas text på och en och annan T-shirt. Ja vi tog tacksamt emot:-). Fina pennor och block var alltid roligt att få också med logga.

Stockholmsbo said...

Jo, det där känns amerikanskt. Visst, det har börjat här också. Inte alls som hos er. Inte alls.
Ni har verkligen mycket. Var på Harvard en gång och minns att jag häpnade över deras bokhandel och alla loggor.
Ännu ett lärorikt inlägg från dig Annika

Annika said...

Monica:
Ja, en hel uppsjö med prylar.
OCH så är det på alla fyraåriga unis. Lite kul!
Stärker helt klart stoltheten.
Mina fldrar har givetvis också tröjor fr Elon :-)
Ja, komiskt med de där gamla collegetröjorna.
Såklart du tog emot det som gavs på sjh. Förstår det!!

Annika said...

Stockholmsbo:
Nej, det kan jag tänka mig. Här finns det ju så otroligt mycket.
Harvard ja, där har jag också varit. Fascinerande skola på alla plan.
Tusen tack för dina snälla ord!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Jag älskar sådana här inlägg!
Jag har alltid tyckt det verkar så härligt med all school spirit i USA! Och ja, det var inte lite grejer med skolloggan...

Just på universiteten finns det mycket grejer med logotype man kan köpa även här.
Minns när jag pluggade att det fanns en hel del LTU-merchandise att köpa i butiken vid huvudentrén och bokhandeln på campus. Tröjor, ryggsäckar, laptopväskor, muggar o.s.v.
Och jag tror att stoltheten är ganska stor inom studentkårerna, vilket jag tycker känns så roligt.
Inget av det kommer självklart upp i USA´s nivå. Men det skulle nog bli ganska svårt... ;-)

Dock önskar jag att det - här - inte bara var på universiteten som skolstoltheten gjorde sig påmind.
I det här fallet önskar jag faktiskt att Sverige kunde ta efter USA; att skolstoltheten även skulle finnas på högstadiet och gymnasiet. I alla fall i gymnasiet.
T.ex. med skollag i olika sporter och så :-)

Dock känns det som om amerikanska skolan är mer tävlingsinriktad än den svenska?
Kanske är därför som "the school spirit" har haft möjlighet att kunna bli så stor?
Exempel:
Jag kan inte låta bli att faktiskt känna stolthet över t.ex. den högstadieskola jag gått på.
Att Piteå kommun i rankningar håller sig till plats 1 och 2 över Sveriges bästa skolkommuner, och Hortlax skola hamnar alltid på första plats (tillsammans med Sjulnäs skola) över bästa högstadieskola i Piteå...
Spontant känner man ju då stolthet över att det varit ens skola.
Men "jantelagen" gör att det känns som om man inte kan prata om/framhålla det så mycket.
Skulle jag nämna att Hortlax klassas som Piteås bästa högstadieskola kan jag inte låta bli att känna att jag måste få in "...men det finns förstås dåliga saker med skolan också..." i samma mening.
Därför tror jag det skulle vara bra för Sverige att ha lite av den amerikanska skolandan/skolstoltheten :-)

Men vill bara tillägga: Det är ju trots allt ett tag sedan jag gick i skolan, och jag känner inga skolbarn än. Så det kan ju vara så att det idag håller på att förändras även här. Det jag skrivit i min kommentar är mina erfarenheter :-)

Hoppas du haft en fin onsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Erica:
DET är bra att du gör det.
Skolorna hemma borde nog stryka under det MER så skulle det bli ännu bättre, tror jag. Kanske köra spirit days etc. Sånt stärker.
Det fina här är att det uppmuntras att känna stolthet från början.
Visst, jante har säkert sin beskärda del hemma vad gäller detta. Synd.
OCH Erica, så BRA att ni har de bästa skolorna hos er!! I dagens läge hemma ÄR det ju verkligen ngt att vara stolt över.
Och visst, vi kan alla bara prata utifrån våra egen erfarenhet.
Min onsdag har knappt börjat :-) Men tack. Jag har varit ute och gått, nu ska jag handla och sen ska jag städa..trist...
Ha en fin onsdagkväll, Erica!!

Anonymous said...

Det har jag inte alls märkt av här i Boston... Eller? :)

Jag måste nog ta och skärpa till mig - barnen har inga skoltröjor/mössor, maken har inga BU-grejer och jag har inte ens en Red Sox/Patriots-keps. Bor jag ens i Boston då??

På barnens skola så har de så klart Spirit days när alla har på sig skoltröjor eller något i skolans färger och så står skolmaskoten ute på gatan och möter barnen på morgonen (maskoten är ett bi och färgerna är så klart svart och gult, mottot är "Work hard, bee kind, help others").

Anonymous said...

Hej!

Har inte kommenterat på din blogg tidigare, men har läst den ganska länge och verkligen uppskattat att ta del av ditt svensk-amerikanska liv. Skriver mest nu för att tala om att jag "lånade" en av dina fina bilder från shoppen i Elon, där det fanns en ryggpåse som jag ville visa en av mina vänner som jag e-mailar. Har sedan flera år använt en liknande som finns på Stadium i staden där jag bor och som jag haft mycket nytta av. Har den alltid när jag handlar mat på ICA eller COOP. Rymmer lika mycket som ryms i en vanlig tygkasse eller plastpåse och har varit oumbärlig för mig eftersom jag har händerna fria och det är lättare att bära tungt på ryggen. Så den kan alltså användas till mer än som gymnastikpåse!

Tycker det är så roligt att läsa din blogg och se dina verkligt fina bilder, eftersom jag under en tid också bott i USA, som nygift med en engelsman med arbete i West Hartford, Conn., med närhet till både Boston och N Y. Min dotter föddes där. Det var länge sedan nu.

Roligt att få vete mer om hur skolor, universitet fungerar i USA i dessa dagar. TACK! Ska verkligen läsa vidare.

All the best to you!

Annika said...

Tja. Nu ska jag komma och vara sur och tvärsemot. Tycker visserligen det är fint att vara stolt och känna samhörighet med skolan eller universitetet man gick på och kom ifrån och med andra som gått där. Att gå igenom universitetet är ju en upplevelse som förändrar ens liv och skapar ens livsinriktning - a life changing experience. Och delar av det förstår bara andra som varit igenom samma process på samma ställe. Jag känner gemenskap med de kompisar jag fortfarande har från mitt college - 20 år sen nu - och vi kan sitta och minnas vår tid där - dagar och nätter och fester och kurser och professorer - tillsammans.

MEN school spirit är även ett gigantiskt försäljningsknep, på samma sätt som en "commercial holiday" (typ Valentine eller så). Speciellt de stora universiteten är beroende ekonomiskt av att folk köper allt det där du visar bilder på....och kalla mig idealistisk och fördomsfull men jag skulle gärna se att universitet handlade om vad man kan LÄRA sig där, inte vilka kläder man har på sig. Men det ekonomiska perspektivet talar sitt tydliga språk - försäljning av produkter till studerande och andra anknutna, sport, donationer - är det som driver universitetens ekonomi, iallafall här. Studierna, kunskapsöverföringen är en bisak i sammanhanget egentligen (det förhindrar förstås inte att det inte finns studerande som skiter i all parafernalia och har sitt fokus i klassrummen och i det de lär sig där, i konversationer med kursare och mentorer men som sagt, hände inte det skulle det rent ekonomiskt vara skitsamma).
Så jag känner mig delad till school spirit och speciellt till försäljningshetsen runt den.
Kram

Annika said...

Karin:
HAHA, yeah right!!! Boston med alla sina unis- Jojo jag förstår att du ser det ÖVERALLT.

Detta blir mkt större på HS och på college...say no more liksom...
PÅ ES köpte jag nog inget alls till K som hade med skolan att göra. Mer än att klä henne i skolfärgerna under spirit week.
Njeaee....inte heller jag har ngra kepor med sportslag på. Bryr mig NOLL liksom.
Fram för mer spirit liksom :-) Men vad gäller idrott är jag såååå borta, och så otroligt ointresserad.

Annika said...

Anonym läsare:
TACK och välkommen hit. Det är så himla ROLIGT att läsa kommentarer från er som aldrig hört av sig förr.
OCH tack för att du talade OM att du lånat en bild. DET uppskattar jag grymt mkt.
Jag ser det nämligen i min statiskt om ngn laddat ner mina bilder. SÅ jag tackar dig ur djupet av mitt hjärta över att du talar om det för mig. Ska faktiskt vika en av mina punkter åt det imorrn.
Ja, den där Elon-ryggpåsen är inte DUM. Inte alls.
Som du säger, så smart, och man får plats med mkt.
Jag tackar för dina fina ord, och jag tackar dig för att du läser här.
West Hartford, CT känner jag till mkt väl. Karolina var en hårsmån från att börja på Hartt School där. Hartford U's dramaskola som är JÄTTEBRA!!
Men så blev det Elon istället :-)
Varmt välkommen tillbaka!!!

Annika said...

Annika:
Visst, det är ju inte för inte de har allt detta. De vill sälja, de vill tjäna på sina elever och sina alumnis och sina blivande studenter.
Absolut.
OCH det blir ju lätt att göra det av bara farten då. En glad ny collegeunge kommer in och köper en hel drös. Flädrarna också osv osv
Sen är karusellen igång.
PÅ gott. Och på ont.
Sen hoppas jag verkligen att eleverna gör allt det kan på skolan rent akademiskt. SKAM vore det annars när vi fldrar betalar såååå mkt pengar för det.
Men, visst, även jag har en person i min närhet som spenderade 6 år på college för en examen konshistoria. En termin festade hen och fick inga betyg övh. SÅ för denna person tog det 6 år att hämta hem en BA m väldigt mediokra betyg.
Say no more. Detta är länge sen nu. Men ja, festade och greek life det var vad personen ägnade det mesta av sina år åt. Annars, nej de flesta verkar ha det toppen, de både lär sig och har kul, och tar sin examen då den "ska" tas. On track.
Sen är det amerikanske universitetssystemet en historia i sig, men den tänker jag inte gå in på. Inte här, och knappast senare heller här på min blogg. För komplext.
Kan se både det dåliga och det som är bra i detta med merchandising.
Kramen och tack för din kommentar. Man behöver ju inte tycka lika ;)

Annika said...

Erica:
Missade HELT första delen a din kommentar!!! SER den först NU!!!
TACK för att du gillar sådana här inlägg. DET blir jag såklart SÅ glad över!
Ja, jag har förstått nu, via kommentarer här, att det finns hemma också. Fast, säkert inte i den här utsträckningen.
Skolstolthet skulle vara bra på svenska skolor. Absolut. tror det skulle vara toppen.
Ja, skolorna här är tävlingsinriktade. Inte bara vad gäller sport och annat. Som sagt, man kör sgs alla sina aktiviteter genom skolan.
Sen jämför ju skolorna sina akademiska resultat med varandra, och blir tankade därefter. OCKSÅ ngt man kan diskutera, men som jag nog inte orkar skriva så mkt om i framtiden. Nu är K ute ur grund och HS, så allt börjar bli lite dimmigt för mig. MAN glömmer snabbt.
TACK igen gulliga Erica för din kommentar av vilken jag missade HALVA!!!

Nilla Matthews said...

Hej igen! Kommer gärna tillbaka med nytt inlägg - fortsätter iaf att läsa din blogg med stort nöje! Skrev en snutt till dig ang hygge i Monikas Stockholmsblogg. - Försökte skriva mitt användarnamn sist jag skrev här, men lyckades inte få in det. Glad att du uppskattade att jag berättade om den lånade bilden! Så ska det ju vara, eller hur! /Nilla i Skåne-land

Annika said...

Nilla:
VARMT välkommen hit. TACK för att du skrev vem du är också :-) SÅ roligt att ha dig här. JA, jag såg din kommentar hos vår gemensamma bloggvän Monica om hygge. Ska gå tillbaka till henne och läsa era svar.
TACK gulliga för att du berättade. Vet du, jag har skrivit en punkt om det i morgondagens inlägg. SÅ glad blev jag nämligen, Jag tror aldrig nånsin förr det hänt att ngn skrivit att de lånat en bild. OCH grejen är att jag ser när ngn laddar ner. SÅ tack NILLA. TACK!!
OCH så önskar jag dig VARMT och innerligt välkommen tillbaka!!!!

eastcoastmom said...

Great minds thinks alike... Jag hade tänkt skriva om just det här, men en liten annan twist! Just universiteten har ju prylar och logowear i en otrolig skala! Vi köpte några grejer och en t-shirt till en vän som pluggade business när han var ung på UVA! Han fick det som 50-årspresent.

Annika said...

AM:
KUL, go for it!!!
KUL! ja UVA har ju jättemycket!!! Liksom alla 4-åriga skolor. Kan tänka mig att er vän blev glad. Always a Cavalier always a Cavalier!! YAY!

Anne-Marie said...

Mycket Elon var det! ;)
“Min" skola har en “eagle" som sin maskot. En mycket ful maskot i mitt tycke. Fattar inte varför de inte kunde ha gjort en finare “eagle"-maskot.
Som vanligt är det fattigmans“stuga" där jag bor så vi har inte alls något stort utbud. Litet kanske men ingenting av det du visar här.
Just det ja, UCKLA-tröjorna var jättepoppis minns jag. Tror inte att jag hade någon men många andra hade den typen tröja.
Det verkar vara en helt annan slags sammanhållning inom skolorna i USA just beträffande aktiviteter, sporter osv än vad jag får känslan av i Sverige och det kanske gör att det finns en stor marknad för alla dessa prylar.
Kramar!!

Annika said...

AM:
Mycket Elon är det :-)
SÅ sant.
Jag tror inte det är lika vanligt på 2åriga colleges? TROR inte det.
Måste kolla in er örn! Haha!
UCKLA tröjorna var en klassiker för länge sen, haha-
Precis, det är ju helt annorlunda här. Redan från början.
Tycker det är en bra och stärkande grej. Det vore inte så dumt hemma heller.
Kramar!