Friday, June 03, 2016

Sommarnatt vs Sommarnatt ...

Hej och godmorgon fredag!


Fredag igen!
Veckan har flugit!
Inte klokt.

NU ÄR DET SOMMAR!
Nu är det hett och fuktigt. Sommaren är här i kvadrat. Det känns.
Jag prisar som vanligt AC:n, utan den skulle det inte funka att bo i min trakter.

Ofta tänker jag på hur det var förr. När folk slet på fälten under brännande sol och i samma fukt och hetta som vi har idag.  Eller för all del, när de utförde vilket jobb som helst utomhus eller inomhus.
Det kan man lätt föreställa sig. Hur vidrigt det måste ha varit. Ingen AC fanns, inga fläktar.  Ville man ta en kalldusch fick man leta upp närmsta vattendrag, typ.
Nej, klimatet här är inte lätt att tas med.Veckan iPhone-bilder.  Nu doftar nog kaprifolen som allra godast.  Mmmm ... den doften ...


Somrarna här är notoriskt heta och notoriskt fuktiga.
Minns då jag skulle åka till Washington DC första gången. Folk i Sverige berättade om hur fuktiga somrarna är på den amerikanska östkusten. Jag hade svårt att föreställa mig det innan jag kom hit. Just hur det skulle kännas.
OCH jag minns vilken chock det var att stiga ut i början på morgnarna. Hur oförberedd jag var på hur det skulle vara. Det var som att kliva ut i en ångbastu.

Om somrarna här ser jag till att bara bära kläder i naturmaterial. Oftast bomull, ibland linne.
Aldrig någonsin polyester eller konstmaterial på sommaren. DET blir högst vidrigt eftersom de kläderna klibbar fast på kroppen i den fuktiga värmen.
Mountain Laurel

Vissa sommardagar är brutalt heta och fuktiga här. Det kan vara 35-38 grader med 100% luftfuktighet. Det måste nog upplevas för att förstås.
Så utan AC i hemmen, eller överallt för den delen, skulle vi försmäkta och inte orka med mycket alls.
Hemma i den höga nord blir det ju oftast svalt på kvällen och natten. ICKE här, här ligger hettan och fukten kvar dygnet runt. Hela sommaren.
Att sova med öppna fönster kan man således glömma.
I oktober kan man börja sova med öppet fönster igen, knappast innan dess.

Sommarkvällarna hemma på sommaren är ljusa, vita och vackra. OCH svala, för det mesta. Nu vet jag ju att ni har värmebölja galore, men ofta blir det ju svalt på kvällen hemma.
Då får man se till att ta på sig en kofta kanske. Här får ta på sig extrakläder inomhus eftersom AC:n ibland är lite för kall. Om man går på bio tex brukar det vara iskallt.
Här är det bara att fortsätta att sitta ute i shorts eller vad man nu vill. För frysa är det sista du behöver vara rädd för att göra.
Vid klockan 21 är det mörkt nu.  Solen går ner 20:29 ser jag på min app.  Solen går upp 5:45. Mellan solnedgång och soluppgång är det SVART. Inga vita nätter här, inte ens tillstymmelse.

Både vita och svarta nätter har sin charm.
Det är något speciellt med sommarkvällarna här också. Eldflugorna exempelvis och sedan alla grodor, gräshoppor och syrsor som sjunger sin melodi hela nätterna igenom. Sommarnattsljud.
OCH sen är det ganska najs att kunna sitta ute så länge man vill utan att frysa.
Det är dock lika najs att gå in i sitt AC-hem sedan.

De vita nätterna hemma är speciella. OCH jag älskar dem!
JAG kommer att sakna dem denna sommar, gissa om jag kommer att sakna dem! När jag kommer till norden i slutet av augusti har de vita nätterna så gott som vikt hädan för de svarta nätterna.

En sommar, tror det är 3 år sen, kom jag, Peter och Karolina till Skären sent en natt. Min syster och hennes familj kom samma natt med bil. Vi hade alla åkt dagbåt från Stockholm. Min lilla familj tog bussen från Åbo och kom fram till Närpes vid
00:30 på natten.
Den natten var särdeles vacker. Det var totalt ljust, det var lugnt och det var varmt.
OCH knappt några mygg!
Sara (min syster) och jag tog ett nattdopp vid 2:30. Då hade solen nästan börjat gå upp i nordost och det var så LJUST över havet.
Det nattdoppet var ljummet och härligt och jag glömmer det inte i första taget.
Ett minne att spara.
Som sagt, jag kommer att sakna de vita nätterna i sommar.
Jag kommer att sakna sommaren hemma!
MEN jag kommer att njuta av sommarkvällarna här likaså.  Och jag kommer att göra det allra bästa av min sommar i Reston.

En natt vid stranden i det älskade sundet!

Ha en finfin helg allihopa så höres vi på måndag!!

26 comments:

Eva i Dalarna said...

Förstår att du kommer att sakna de ljusa nätterna. Det är så härligt tycker jag, när det är ljust nästan hela natten. Nåt av det bästa med sommaren!
Själv saknar jag dofterna i år, har tappat luktsinnet efter en förkylning med kraftig nästäppa.Känner inga dofter/lukter alls. Mycket underligt.
Varför åker du så sent till Sverige i år?
Trevlig helg önskar jag dig.

Desiree said...

Vad mycket fint som blommar hos dig just nu Annika. Ja gudars, de där heta fuktiga sommrarna i Södern är verkligen inte att leka med. Utan AC skulle jag aldrig fixa att bo där. Här kan det förvisso bli varmt men inte lika fuktigt som i dina trakter tack o lov. Här blir det inte heller direkt svalt om kvällarna. Man får vänta till långt in på natten för att temperaturen ska gå ner lite. De ljusa nordiska sommarnätterna är väldigt speciella. Här blir det mörkt kring 21:30 nu. Det är faktiskt helt ok för min del. Augusti tycker jag fortfarande är en jättefin sommarmånad i Norden. Gör ni paus med hikes nu när det blivit varmt och fuktigt eller kommer ni ändå köra på? Det som är bra med Alperna är att de ligger på så hög nivå att det är det perfekta stället att söka sin svalka på och fly hettan i Basel.
Ha en fin helg.

Steel City Anna said...

Sommarnätterna är väldigt speciella i Norden. Inget jag direkt saknar eller tänker på, men när jag upplever det så kommer jag på att just ja, det är såhär det är. Första gången jag upplevde de riktiga sammetsnätterna söderut tyckte jag att det var underligt minns jag. Värme och sol men kolsvart vid sextiden, det gick inte ihop :)

Hettan låter jättejobbig. Vi kar också hög fuktighet här så jag känner skillnaden mot Sverige och kan ana hur det är hos er. Senaste somrarna har som tur är varit ganska ljumma. Det är nåt inbyggt det där tror jag hur man klarar torr vs fuktig hetta. Torr vs fuktig kyla är ett annat problem!

Väldigt fina hus hos er där vid vattnet. Så kunde de bygga i Stockholm tycker jag :)

Pettas said...

Jag önskar dig detsamma Annika!
Idag tangerar vi varandra lite grann med våra blogginlägg. :)
Den där speciella luftfuktigheten kombinerad med hög värme ger mig nästan rysningar. Då är de kallt eller svalt som gäller men man slipper knappast undan när väderleken är som den är.
Ha en fin helg på alla sätt!
Kram

Annika said...

Eva:
Ja, jag kommer att sakna sommaren hemma. Jag åker hem sent eftersom K är i LA och vi ska dit i jul/aug.. Det är därför det blir sent i sommar.
Jag hoppas ditt luktsinne kommer tillbaka. Jag har själv dåligt luktsinne, så jag vet hur trist det är.
Önskar dig en trevlig helg också!

Annika said...

Desiree:
Tack, ja så mkt fint ute i naturen nu. Love it!!
Doften av kaprifol är underbar när jag är ute och går. Njuter av den!
Nej, att bo här utan AC skulle inte gå. Du vet ju exakt hur det är. Man blir helt konstig av den heta fukten.
Så skönt ändå för dig att bo i ett mer drägligt klimat nu. Låter så bra, tycker jag. Jag vet att du skriver om värme då och då och att den är jobbig. OCH det förstår jag. men jag hoppas ni har bra fläktar, de hjälper ju faktiskt.
Vet inte hur det blir med hikes denna helg eftersom det är stora åskvarningar fre, lö, sö. OCH det vill vi ju inte vara med om på berget.
Men annars tänker vi nog försöka trava i sommar. Lite svalare i bergen är det ofta, även om det är marginellt ibland.
Du, jag tror vi tar en tripp till Alperna och dig. GUD vad jag känner för att vandra där!!
Desiree, ha en underbart fin helg!!
Kramar!!

Annika said...

Anna:
VISST är de! helt unika.
Jag saknar dem, men tycker samtidigt det är ganska skönt med mörkret också.
Jag vet, jag tyckte också det var underligt med nattsvart beckmörker, högsommar och fortf så varmt!!
Usch ja, vi har riktigt fuktigt. Riktigt vidrigt fuktiga somrar.
Jag tror aldrig jag kommer att vänja mig vid dem.
Den som är födda här kan ta det lite bättre, men de flesta jag känner, även infödda östkustbor, hatar värmen och fukten.
HAHA, ja de kunde bygga sådana hus hemma, tycker också de är fina.
Istället för tornen vid E-4:an kanske ;-)
Ha en toppenhelg, Anna!!

Annika said...

Karin:
Gör vi det?
Spännande. Då är det andra ggn på en vecka som jag skriver på samma tema som ngn annan helt omedvetet. HAHA, vi är tillbaka på fredagstemat igen helt oförhappandes, fniss.
du skulle inte gilla somrarna här, Karin. Det gör ju inte jag heller, även om det kan vara skönt med poolen då.
Vi har ju råkalla vintrar också, hua!!
Ni har också varmt nu, men som tur är inte lika fuktigt.
Ha en jättefin helg, gulliga Karin.
Nu ska jag komma och läsa hos dig!
Kram!!

Anonymous said...

Kan verkligen sakna de där ljumma kvällarna från tiden i Bryssel... sitta ute i linne och shorts hela kvällen, går väldigt sällan här. Sedan är jag inte avis på er fuktighet, vidrigt...
Fin helg till dig!

Annika said...

Brysselkakan:
Kvällar och nätter är verkligen härliga många ggr. Fukten, nej den är inget att avundas. Alls.
Trevlig helg!

Anne said...

Vad fint du skriver om somrar, olika sorters somrar och värme, hetta, fukt, färger. Jag har tänkt en del på de vita nätterna på sistone, vet hur det är hemma den här tiden på året och hur fantastiskt det är. Precis som du åker jag i augusti, förvisso i början av månaden men redan då är det ju andra sorters sommarnätter i Norden.
Fukten ja, jag vet precis vad du menar för jag har upplevt den men tror du har alldeles rätt i det du säger att det är svårt riktigt fatta och förstå via text och bild, man måste uppleva det för att förstå vad det handlar om. Äldre människor och sjuka måste ju ha svårare hantera den? Eller kanske inte, många flyttar ju till Florida som äldre...?
Det ni har istället är förstås era varma nätter med eldflugor och sammetslena nätter att sitta ute i som är magiska på sitt sätt. Här svalnar det ofta av till nätterna så även om det är 35 konstant dagtid så är nätter oftast svala (det är nog bergskedjorna som finns överallt på västkusten som bidrar till det, tror jag, att svalare luft flyger in i dalarna också). Så det som är absolut bäst med värmen här är den torra, sköna och behagliga men priset för den är då att riktigt varma, heta sommarnätter inte riktigt finns på det sättet. Nu ska jag ju inte överdriva, det blir ju inte kallt-kallt, men inte alls de sommarnätter ni har. Vi har stora temperaturskillnader dag och natt sommartid.
AC, jaaa de är ett måste. Även här. Ännu mer hos dig förstås. Men jag skulle nog vilja säga de är ett måste i hela USA sommartid, eller hur? Jag menar, även de delstater med bistra vintrar som Minnesota har ju riktigt heta somrar.
Jag läste häromdagen en bra artikel om just AC om hur det i många länder i världen, med betydligt hetare klimat än i USA inte har det. Som t.ex. Indien. Men hur det mer och mer kommer AC (och förmånlig elektricitet) till de länderna och hur det kommer öka livskvalitén enormt för dem. Jag menar, normalsomrar i Indien är samma temperaturer som i Death Valley, nästan på 50C grader UTAN AC!!!! Det är helt omöjligt fatta, dessutom har jag förstått det som att många delar av Indien också har hög luftfuktighet. Det är helt otroligt, jag fattar inte hur de klarar, mäktar med det. Artikeln skrev också att det positiva med det nu stormande antalet AC i Indien och Kina är som sagt positivt för livskvalitén för miljarder människor, men för miljön är det inte positivt, flera biljarder AC-enheter beräknades installeras och säljas i de här länderna de kommande 20 åren.
riktigt trevlig helg Annika!
Kram

Annika said...

Anne:
TACK, vad gullig du är.
Just nu tänker jag en del på svensk sommar och att jag kommer att missa den iår.
För ja, i augusti är den ju sgs slut, iaf andra halvan.
Exakt, jag tror man måste ha varit här för att förstå vilken enorm fukt det är. Ibland klagar folk hemma på att det är fuktigt. Den sortens fukt känner inte jag, jag vet inte vad de talar om.
Jag är van vid denna ångbastu.
Jag tror det är många äldre och sjuka som far illa i värmen.
Men de kommer undan i ACn, som tur är.
Florida har så låga skatter så jag jag gissar att det är just det som lockar mest därnere, hehe.
Men visst, jag fattar heller inte hur äldre mäktar med värmen där.
Anne, jag gillar ert väder bättre än vårt. Lätt.
Skulle gärna ha det så. Jag har inget emot att det svalnar av framåt kvällen, inte alls. Visst, detta är skönt på ett sätt, men å andra sidan går ACn, satt på 69 F, hela sommaren natt och dag.
Och på övervåningen är det för varmt iaf, you know, the AC curse. Den orkar liksom inte riktigt med att kyla ner rummen där medan det är perfekt på mellanplan och nedervåning.
Jag fattar inte hur man orkar leva i et klimat som har hetta och fukt, men jag förstår också att det är ngt helt annat då man är född rätt in i det. Då dealar man med det på ett helt annat sätt.
Hittar säkert på sätt att kyla av sig etc. Tar det lugnt under de hetaste eftermiddagstimmarna etc.
Inte lätt, inte lätt alls.
Var och handlade nyss. Satt i min AC bil, rätt in i AC-safeway, ut igen, till bilen, in i AC.hemmet. Ute är det 29 grader nu, men känns betydligt varmare. SÅ svettig, Men vi satt ute hela morgonen på svennefrullen idag. I skuggan, men alla blev nog varmare än varma ändå.
PUST, It is summer!!
Kramar och trevlig helg!!

Channal said...

Älskar sommarvärmen! Vi har ingen AC. Har fönstren öppna och altandörren öppen. Vindstilla, inte mycket till svalka men jag kan känna små vindpustar då o då. Så varmt... på andra sidan Bråviken hör jag åskan mullra. Kanske den kommer hit. Hoppas inte. Tycker om de mörka stjärnklara nätterna i Grekland. En natt var himlen gräddvit av stjärnor. Så läckert! Sådana natthimlar har vi inte här. Bara på vintern men aldrig så många stjärnor. Tycker om både de ljusa och svarta sommarnätterna. Men mest de ljusa!

Trevlig helg och KRAM!! Anna

Annika said...

Channal.
Nej,i sverige behövs ingen AC för det allra mesta. Ni har inte det klimat vi har, och det ska ni vara glada för. Tror åskan stor runt hörnet här också nu.
Ja, det är maffigt med stjärnhimlar där inget stör. De vackraste har jag sett vid min sommarstuga i Österbotten. I augusti. När hela himlen fullkomligt skimrar, och man kan se vintergatan. Här i US, där jag bor, ser jag stjärnhimlen hyfsat bra. Men i bergen, oh la la...där ÄR den maffig, och vid beachen (om det inte är för mkt ljus som stör).
Men visst, vita nätter är alldeles speciella. Kommer att sakna dem i sommar.
Trevlig helg!
Kram!

Miss Marie said...

Lite annorlunda sommar för oss i år också, Alfred får inte sommarlov förrän 15 juli och det känns som att halva sommaren gått då! Och det har den ju också! Så otroligt tacksam att vi fick de här 10 dagarna i Sverige nu och att vädret var riktigt sommarfint! Men det känns i hjärtat att missa midsommar i Sverige... :(

Vilket äventyr för Karolina! Förstår att hon kommer ha det bra där! Tycker ni är fantastiska som stöttar hennes drömmar fullt ut, både känslomässigt och ekonomiskt! Heja er! Det är något Karolina kommer vara tacksam för.

Musikanta said...

Jättefint inlägg men jag anar en längtan efter de långa ljusa kvällarna här hemma. Den här tiden är det som vackrast i Sverige och jag förstår inte dem som åker utomlands under den tiden. Tyvärr går det fort över - några veckor till och sedan börjar det mörkna igen. Jag är väldigt tacksam för vårt klimat - har svårt att funka när det är så här varmt som det är nu, nästan 30 grader. Och hur skulle jag må om det var lika varmt här som du har det där borta? Jag skulle förmodligen inte gå ut utanför huset...
Kram från Ingrid

Annika said...

Fuktig hetta är rejält obekvämt - speciellt utan AC. Och AC är jag inte heller förtjust i, blir alldeles torr i halsen och bihålorna börjar svullna av det. Här har vi torr hetta vilket innebär att man oftast slipper AC (vi har ingen - vi har en källare där man kan gömma sig när det blir riktigt hett). San Diego blir ju inte sådär riktigt hett...förrän i September, oktober som är obekväma där.

Jag håller med om att de svarta nätterna med eldflugor kan vara lite speciella de med men kan tänka mig att du kommer sakna din svenska sommar på skären lite. Det kanske får bli nästa sommar igen?
Kram

Cari said...

Skönt med AC - tycker dock att de ofta är ställda på för kallt i hotell, restauranger mm. Gillar inte att behöva ha kläder med sig för att inte frysa inomhus. Så tokigt.

Anne-Marie said...

Kul att vi skriver litet på samma teman utan att veta om det. :)
Det blev inte fullt så varmt idag som de hotat med eftersom det kom in en del moln men nu ligger de kvar och stänger in värmen. Inte bra med tanke på att vi behöver de kyliga nätterna för att kyla ner våra bostäder.
Här har de flesta alltså inte ac trots de heta somrarna. Mycket beroende på de svala nätterna. Numera är dock nätterna varmare rent generellt. Minns en del nätter där Michael och jag bodde och att det nästan blev kallt.
Och vi har alltså våra fönster öppna på nätterna för att kyla ner.
Jag minns fortfarande när pappa och jag steg ut från Dulles flygplatsen och det var som att gå in i en vägg med fukten och hettan. Som tur var slog vädret om och blev mycket behagligt och nästan som svensk sommar den korta tid vi var där.
De vita nätterna har jag vant mig av med och tycker nog att det nästan är skönare att det faktiskt blir mörkt på nätterna.
Men visst är det något magiskt också med de riktigt ljusa nätterna i Sverige.
Kramar!

Annika said...

Marie:
Ja, det blir ju så när barnen blir större. Man får börja anpassa sig till scheman etc.
Ja, totalt underbart med era tio dagar i svensk försommar då den är som bäst. SÅ glad för er skull!!
Tack Marie, ja vi stöttar K allt vi kan. På alla de sätt vi kan och har råd med sas. det ska bli roligt att få besöka henne i LA sen, en stad där jag aldrig varit.
Ha en fin nationaldag!!

Annika said...

Ingrid:
TACK!
Du bara inte anar, det är så!
Visst längtar jag efter Sverige och de ljusa nätterna den här tiden på året. Kanske mer iår eftersom jag åker hem så sent iår. I aug.
Nej, jag vet, jag förstår inte heller dem som åker utomlands när sommaren hemma är som bäst. MEN tyvärr är ju den svenska sommaren smått lynnig, så många vågar väl inte ta risken, kanske.
Men jag skulle aldrig åka bort under sommaren hemma.
Inte under julen heller, för den delen :-)

Det går inte att klara sig utan AC där jag bor. Det är nog den enkla sanningen. Klimatet är för hett för det, och ffa fuktigt. Fukten är den tuffa boven i dramat, för även under dagar då det bara är 20 gör fukten sitt till och det blir ohållbart närapå.

Kramar!

Annika said...

Annika:
Fuktig hetta är otäck, och svår att komma undan. Den slinks ju in i husen också om man inte har AC, och förstår på så sätt både hus och möbler.
Ingen rolig sommarkompis sas.
Ja, ni har torr hetta, det föredrar jag lätt.
OCH bra att ni har källare att gå ner i när det blir som hetast, för jag vet ju att hettan kan bli grym hos er också.
De svarta nätterna med alla sina ljus och eldflugor är fina. Men visst kommer jag att sakna skären. Ja, nästa år blir det högsommar för mig där igen. Iår blir det sensommar/förhöst för mig. Bra det med.
Kramar!

Annika said...

Cari:
Utan AC går det inte.
Man lär sig att ta med kofta etc när man ska ut på lokal. Men visst, inte så kul när de brassar.

Annika said...

AM:
JA, vi gjorde det igen, hihi!
Lite roligt, absolut!
Bra att det inte blev så hett hos er, även om det säkert räcker som det är. Pust. Värme är inte kul att tas med.
Här slapp vi de stora åskurladdningar som utlovats.
Jo, klimatet ändras och ni får varmare nätter än vad ni ska ha sas. Otäckt. Hoppas det blev OK iaf.
Här är det fukt grande, och många har nog slagits av den enorma hetta och fukt som slår emot dem när man kommer ut från flygplatsen, jag med efter långa somrar hemma :-)
Saknar de ljusa nätterna, men gillar även de svarta.
Kramar!

Steel City Anna said...

'Svensk' pizza med berg av vitkalssallad ar nummer ett pa min lista :)

Ibland kan jag sakna vidderna och tystnaden. Det bor i en pa nagot satt nar man vaxt upp och varit van vid plats och mindre folk. Nagot slags begar jag har. Soker mej ofta till sadana platser har. Jag saknar ocksa havet utan laskigt tidvatten och svenska sandstrander.

Kul att lasa sin lista!

Annika said...

Anna;
Din kommentar på nationaldagen hamnade här.
MEN ja!! HIMMEL!! SÅÅÅÅÅ rätt, och det glömde jag, pizza med pizzasallad. OF COURSE!!!!
Jag älskar det.
FATTAR inte, jag har försökt återskapa pizzasallad så många ggr, men kan FAN inte få till det!! Och blott Sverige svenska pizzor har. MUMS!!
saknar också vidder och tystnaden.
OCH ja, snälla Östersjön utan läskiga vågor och tidvatten. Indeed!!
Kul att du gillade listan!!