Wednesday, January 13, 2010

Amerikanska fenomen: fruit snacks...

Godmorgon!

Idag tänkte jag fortsätta serien ”Amerikanska fenomen”.

I fredags handlade ju Show and Tell om frukt, och alla var vi rörande överens om att frukt INTE är godis.
BRA, det tar vi en frukt på!
Fruktskål på er alla!!!

Men i landet Amerika kan gränserna ibland flyta samman!
Vad är egentligen frukt?
OCH, vad är godis?
Kan godis vara frukt?
Ja, enligt många så kan det just det!
I matbutikerna kan man hitta, vid flinghyllorna, något som kallas ”fruit snacks”!
”One whole serving of fruit in one pouch”!
Vad är nu detta fenomen? Jo, det är små sega fruktgodisbitar, gelegodisar. Dessa sk fruit snacks finns i en uppsjö i butikerna.
Det finns nog många amerikanska föräldrar som ser detta som ett perfekt litet mellanmål, för det är ju gjort på REAL FRUIT, gu’bevars!
OM man ger sin telning en sådan liten påse så behöver man således inte äta frukt.
Ja, jag vet! Varför ger man inte sitt barn en frukt istället? DET är ju en väldigt bra fråga.
Det är ju så mycket naturligare, och godare, än att äta detta.
Jamen, kan säkert någon säga, mitt barn ÄTER inte frukt!
Nähä, men ge det då INTE detta godis!! Utan försök isåfall att hitta en frukt som barnet tycker om. Jag menar, det finns ju OTALIGA att välja emellan!
Ni kanske undrar hur dessa snacks smakar?
Jo, de är goda. Men det smakar inget annat än just segt godis, och färgämnen, och det ÄR inget annat än fruktgodis med en massa tillsatsämnen och socker. Bedrövligt.
Men, visst istället för godis, om barnet vill ha det istället för annat godis (någon dag i veckan) är det väl OK. Men inte som ersättning för FRUKT!!

Det är många gånger man fattar noll när man bor i USA. Det är faktiskt det. Fruit snacks är ett fenomen som jag aldrig någonsin kommer att fatta vitsen med.
Och att se en leende förälder ge sitt barn ”a fruit” som sedan är ett ”fruit snack” är inget mindre än ett litet slag i det stackars barnets ansikte.
Hur kan man, som förälder, välja bort att ge barnet tex ett äpple som är fullt med nyttiga vitaminer, fibrer och naturligt sötningsmedel? Ett äpple som dessutom tar lite tid att tugga i sig, och som ger tuggmotstånd? Istället halas en liten påse fruit snack upp som är fullt av extra socker och tillsatsämnen, och som barnet dessutom sväljer på ett kick.
Ofattbart för mig.Ni som bor i USA , se er omkring nästa gång ni är ute bland folk. Jag undrar hur många fruit snacks ni kommer att räkna till? OCH, jag undrar också hur många barn ni kommer att se som äter en riktig frukt?
Kolla!
Jag har ännu inte sett fenomenet fruit snacks i Sverige, och jag hoppas innerligt att det aldrig kommer dit!

Idag ska jag och Lotta sticka till IKEA. DET ska bli kul.

OM ni har frågor till mig (tack för tidigare frågor i kommentarer och i mails)så ställ dem nu! Imorrn kommer svaren på era frågor här på bloggen!!

Ha en fin onsdag!

41 comments:

anna of sweden said...

Första veckan i barnens skola kom Söta K hem och sa att ESL-läraren åt så goda och nyttiga fruit-snacks och om jag inte kunde köpa hem sådana. Man fick ju äta dem på lektionen.

Jo visst. Klart att jag kunde. Så jag letade upp dem i mataffären och kunde till Söta Ks stora besvikelse konstatera att det var helt vanligt godis ...

Och detta tror folk är nyttigt här. Skrämmande!

Huggies!

Petra H said...

Ha ha, det är som européer som ger Kinder-choklad till sina barn för att det innehåller MJÖLK!! Det är SANT, jag lovar!! Det är till och med i reklamen, att det innehåller mjölk och "cereal" (inte äggen, utan andra Kinder-varianter).
Helt koko!
Nu är jag tillbaka i PR och i bloggvärlden :-)
Stor kram!

Annika said...

Anna:
SCARY!!
JAG VET!!
ATT man på allvar tror att detta är NYTTIGT!!
Men, som Petra skriver pågår visst detta i Europa också fastän jag inte visste det!
FAST med Kinderägg---MEH!!!!
Fruit snacks kommer aldrig ngnsin attr komma in som frukt i mitt hus. Godis ja, frukt NEJ!!

Huggies!!

Petra:
Välkommen tillbaka, vännen!!!
KUL att ha dig här igen!
I am SHOCKED!!! Seriöst!!
Kinderägg som nyttiga??
Jag dör.
Skönt på ett sätt att höra att vissa euros är lika knäppa som amrisarna.
KOKO är RÄTT!!

Kramar!!!

Anette said...

Ja, dessa fruit snacks. Emily kan få det som lördagsgodis ibland, men jag vägrar köpa det som mellanmål!! Hon säger alltid att "alla" (säkert något överdrivet) äter såna till snack i skolan (de har fortfarande snacktime i 2:a klass) Fruit rollups brukar hon också sukta efter. Men som tur är älskar Emily riktig frukt så det är vad hon får ta med sig som mellanmål för det mesta. Idag tog hon med ett äpple. Men hon brukar säga att hon är den enda som tar med frukt...

Annika said...

Anette:
DET verkar vara en svensk mamma regel; fruit snacks är godis och inte frukt.
Vi verkar vara lika över hela linjen. Vi snackade om det heöa i måndags.
Ja, jag vet ju att det är skitvanligt så det förvånar mig inte om Emily har rätt.

Desiree said...

Sådant här är sorgligt och bedrövligt men jag tror att det många gånger handlar om ren okunskap från föräldrarnas sida. Jag tror att de är övertygade om att detta är nyttigt. Men visst är det detta godis och inget annat. Verkar som många inte gillar frukt och grönt. Många verkar tycka att frukt är slabbigt och kladdigt att äta det är väl därför det går att sälja förpacknigar med skalade apelsin eller grapefruit skivor som man kan äta med gaffel. Ren frukt förvisso men väldigt mycket dyrare än om man köpt en vanlig frukt. Jag kan också bli galen på reklam för alla möjliga frukostflingor till barn som är fulla med socker, forsted si och så men de lanseras som nyttiga för de innehåller ju fibers! Bara för att en produkt innehåller lite fibrer så blir den ju inte nyttig. Nej riktig frukt ska det vara. Ha en fin tur till IKEA.

Anna, Fair and True said...

Usch ja, minns att jag funderade på detta när jag var aupair. Min aupairfamilj åt iofs väldigt mycket (riktig) frukt också och skojade själva om dessa men de köpte ändå hem dessa och de kallade dem ju "fruit snacks", fast med betoning på "snacks" kanske.

Jag tycker iofs att de är goda, särskilt med den där extra juicen i mitten, men jag anser ju att de är godis. Nu förstår jag förresten varför du skrev "frukt är inte godis" i ditt fruktinlägg!!

Jag hoppas verkligen fenomentet inte kommer till Sverige!

Den där ursäkten "mitt barn äter inte frukt" har ju ofta med att göra vad för slags matvanor barnen har fått FRÅN FÖRÄLDRARNA. Många föräldrar tar liksom för givet att barn inte ska gilla en viss rätt eller produkt. Och, som du säger, barn kanske inte tycker om all frukter men det finns säkert en eller två. Köp dem liksom!

Min mamma jobbar på ett typ familjecenter (där BVC, sociala myndigheter och öppen förskola m m finns på samma ställe som en one shop stop) i ett invandrartätt och socialt utsatt område. Där är det många som inte riktigt orkar med sitt föräldraskap av olika anledningar. En situation är t ex att hantera barns trots, allt från bebistid och uppåt. T ex är det många, i det här fallet, endast invandrarfamiljer, som ger sina barn kex mosade med vatten eller mjölk. "De äter inget annat", "de gillar inte x, y eller z". Helt sjukt! Inte så konstigt att dessa barn tyvärr oftare har hål i tänderna än övriga barn. :(

Anna, Fair and True said...

Det var förresten en på svensk TV som visade en amerikansk produkt härom dagen. Det var havregrynsgröt eller liknande men som hade whitening för barnens tänder!! Suck... Hon visade den dock i sammanhanget ekologisk mat. Den var tydligen ekologisk (??) och vitade tänder. Men hon menade på att sådana kombinationer minskar trovärdigheten för ekologisk mat.

Annika said...

Desiree:
JA, visst är det!
Inte klokt.
DET liksom flingoerna som är fulla med choklad och jordnötssnör och kola...
ICK!!
Precis, sen kan de skriva så det blir blåa i ansiktet att det är fibrer i flingorna.
Märkligt fenonomen.
Jag har i min omedelbara närhet bevis på ur ILLA vissa barn äter.
Det är så sorgligt.
Cheesesnacks, fruitsnacks, PB and J mackor och sen kan man få en diet coke till...
MORR!!!
Och skolmaten sen, den är ju också helt vansinnigt dålig.
nej, frtam för vanlig frukt!!
Och sen kan man äta fruitsnacxs ngn dag i veckan som rent godis!!

Kram!

Anna FT:
Ja, jag tycker också att de är goda! Supergoda!
kan vräka i mig flera såna påsar om jag finge. SOM godis!!
Det var bra att din au-pair familj skrattade åt det hela, och visst kan man köpa fruitsnacks, men då SE det för vad det är; godis!!

Absolut!
Alla matvanor kommer från fldrarna!
det är det som är mest sorgligt.

Oj, ja, det låter skrämmande det du berättar om din mammas arbete. Mkt skrämmande.
Lyckas man övertyga sdessa fldrar att de gör fel?
Kan tro att det är svårt att göra sig hörd.

Taina said...

Nä men! Vart tog min kommentar vägen??? Out in cyber antar jag. Hm, vi gör ett nytt försök...eller svarade jag någon annanstans? My head är inte var den ska vara just nu.

Fruit snacks ja! Kommer du ihåg när jag berättade om grannen som hade bjudit Liisa på fruit snacks och jag blev så imponerad att här var det minsann annat mellanmål än chips och dylikt! BRA, tänkte jag, men TJI fick jag när jag insåg vad det var för något. GODIS! Mitt i veckan. Heeeeeeeeeeelt otroligt.

Ja, jag har köpt hem fruit snacks men INTE för att ge det istället för en frukt utan för att det är ibland Liisas lördagsgodis. En liten påse eller två.

STORA kramen!!!

Sporty Spice said...

Men "Frukt är godis" är ju en tandläkarslogan för att få barn att äta frukt istället för godis. Att det är lika gott typ.

Alla fruktsnacks som säljs ÄR godis. Det står "made with real fruit" på påsen med det betyder nada. Det kan vara ett kryddmått riktig frukt i en hel påse. Så att äta detta istället fölr frukt är helt idiotiskt. Även att tänka att det skulle vara bättre på något sätt än vanligt godis är också helsnurrigt.

Sen blir jag lika irriterad på alla frukt- och grönsaksjuicer som säga motsvara X servings of fruit and veggies. De mättar ingenting, innehåller inga fibrer så det är INTE samma sak som att äta frukt/grönsak.

Anonymous said...

Hej,
Jag har följt din blogg nu ett tag och jag har kommit på mig själv med att undra varför du flyttade till USA från början? Träffade du din man overseas eller i USA? Sen undrar jag om du har arbetat i USA eller om du var en homemaker redan innan ni fick barn. Har du funderat på att börja jobba igen, nu när barnen är relativt gamla?

Jag gillar din blogg-stil och det är jättekul att läsa om ditt liv i Reston, VA - där jag själv jobbade i ett par år för ett par år sedan :-)

Re fruit snacks - väldigt goda i alla fall mindra onyttiga än mycket annat. Men inte ett substitute till riktig frukt, snarare till läskigt godis :-)

Keep up the good work!

/ Eva

Saltistjejen said...

Va?!?!?!?? Det är ju inte klokt! Tycker jag då. Jag har nog msisat de här fruit snacksen men lär säkert se dem snart eftersom man umgås en del med barnfamiljer nu. Fast hititlls har alla de vi umgås med gett barnen riktig frukt. Eller fruktpuré om det är till t ex gröt etc...
Visar bilden fruit snacks eller visar den riktigt godis???
Det ser ut som en gott o blandatpåse eller som winegummi eller liknande iallafall. Alltså ritkgit godis.
Hoppas ni får en bra Ikea-dag.
Själv börjar jag också bli sugen på en tur dit snart. kanske blir det någon helg framvöer.
KRAM!

Elisabeth said...

Om jag inte minns fel såg jag reklam för något liknande i Tyskland (eller så har jag sett det i Sverige, dock känns Tyskland rimligare, för här tittar jag så sällan på reklamkanaler). Fast där framställdes det i alla fall som godis, men godis med VITAMINER i minsann. Och så håller jag med Desiree om alla dessa sötade frukostflingor. Jag är verkligen INTE emot socker - snarare blir jag extremt trött på hur oerhört "sockerskrämda" vissa i Sverige är - men det stör mig något enormt att dessa frukostflingor framställs som nyttiga. Goda, javisst, men knappast nyttiga, inte heller för tänderna.

IKEA låter roligt! Hoppas det blir/blev ett bra besök där.

Anne said...

Vilket jättebra inlägg, intressant läsning!
Min kontakt med folk med preschool-barn, de lunchpåsarna har haft de här fruit snacks. Jag instämmer helhjärtat med dig, inte är detta frukt inte. Hemskt egentligen att barnen lär sig från tidig ålder, i och med att de får det här, att frukt är nånting sånt här, gör den kopplingen. Jag har hört min granne säga att "jag köper bara organic sådana så då är det bra". Det är för övrigt en annan sak, jag tycker den här hypen med organic blivit jättestor i USA och nu verkar det som att alla människor tror allting är bra för dig om det bara står "organic" på förpackningen.

En annan sak jag tänkt på är frukostvanorna, visst de skiljer ju sig från individ till individ men det känns som Sverige överlag har bättre frukstvanor (om man kan generalisera så). Men vad vet jag, känner för för. Här vet jag i alla fall flera som äter power bars till frukost, och tycker att de den vägen får i sig fibrer, frukt och allt möjligt annat....
KRAM!

Fröken Anki said...

Ja det ar bedrovligt! Fruit rolls ar valdigt vanligt i den har klassen. Ser inte roliga ut alls. Fulla med fargamnen och andra tillsatser. Na fram for mer riktig frukt!!

Mia said...

Nej men hjälp! Hur kan man vara vid sina sinnens fulla bruk och kalla det för frukt!!?? Only in Amerikat! =) Kom att tänka på när jag var på musikläger i England och fick en lunchlåda från min värdfamilj. En påse chips, ett paket kex och en festis. Mmmmmums vad nyttigt och mättande. Kram!

Suzesan said...

Men ju mer socker ju mer överaktiva barn. Man går igång på socker och får Kickar och sen efter det blir man trött och behöver mer. En "naturligt" narkotikum lixom. Snabb belöning med allt som är proppat med socker.

I Halmstad kör de sockerfritt i mat och som nu min frukostkiosk.Ja inte helt utan socker men inget godis säljs.

FRukt är frukt och godis godis.

Jag har inte kommit på nåt vettigt att fråga om förutom hur det var att flytta om det var nervöst och första tiden om du längtade hem. men så hade ju du redan varit där ett tag men jag menar när det var så där definitivt eller om det bara var spännande och kul???
En bra och logisk tankegång och Frukt är inte godis.
Kram
/Susanne

HeLena said...

Jag säger bara som jag brukar, Only in America my friends, only in America....
Men många tror ju också att det är okej med chips istället för potatis.... Omvänt så har säkert vi "rejäla svenskar" massa konstigt för oss enligt amrisarna eller hur (surströmming, pölsa, blodpudding och för att inte tala om snus...)!?

Kramen!

Livet enligt Jenny said...

Hahaha ja men tyvärr har vi något liknande här!! Det är som när jag och min man lyssnade på en läkare som pratade om att äta nyttigt och en bra kosthållning så ville hono inte att man skulle äta frukt för det var så mycket socker i och det var inte så nyttigt som alla ville få det till att vara... HON VAR LÄKARE!! Va... Suck!

Hannele said...

Godis måste man ha, lite :)

Humlan said...

Det tråkiga är ju när man gör reklam för något och får folk att TRO att det är något annat än det är. Att folk tror att det är nyttigare/utan tillsatser eller vad det nu kan vara.
Själv har jag en mage som periodvis är väldigt känslig mot frukt och då skulle det ju vara perfekt om det fanns något substitut som var lika nyttig.

Dessutom är det ju som "Livet enligt Jenny" är inne på en förvirring när läkare framträder i medierna och påstår än det ena, än det andra... Vem ska man tro på?
(Själv tror jag fortfarande på att de naturliga råvarorna är bäst så länge man tål dom!)
Kram

Annika said...

Jag har faktiskt en fråga Annika till dig som har uppfostrat barn i USA - något som jag oroar mig för när jag undrar om jag någongång ska skaffa barn i USA och med en amerikansk man.

HUR bär man sig egentligen åt för att få sina barn och äta nyttigt - inte sockerflingor, läsk, pb och massor med söta produkter - och att inte titta på skit-TV från kl. 7 på morgonen och så fort man kommer hem på kvällen men samtidigt inte isolerar barnen helt från sin omgivning. För deras skolomgivning och en del dagis och dessutom den amerikanska pappan har ju vuxit upp på det sättet.

Man vill inte att barnen ska växa upp som små marsmänniskor som äter fullkornsbröd till lunch när "alla dom andra" äter chips eller som aldrig vet vad som händer på tv men - jag vill inte att mina barn ska utsättas för all skit, varken reklam för barn eller dålig matkultur.

Så hur balanserar du detta?
(samma fråga gäller för alla er andra vars barn har vuxit upp i USA och med amerikanska pappor).

Lena said...

Jisses! Nu fick jag ytterligare en fördom bekräftad.

Det ska bli kul att läsa dina svar i morgon:)

kalaslotta said...

Kul att du tog upp det här..jag var och handlade med några amerikanska vänner förra veckan och de köpte alla storpack med Fruitsnack-påsar..jag undrade lite när de använder dem.

"Oh, it´s 100% fruit you know, it´s the only snack XXX will have...he doesn´t eat anything else and I am SOOO happy he likes this...I mean at least it´s fruit"

Jag tänkte ett tag att jag skulle läsa innehålls förteckningen högt för dem men avstod.

De tror på fullaste allvar att det är bra, det är ju liksom inte mitt problem.

Jag köper oxå dessa små påsar..de är perfekt lördagsgodis (och nog det enda godis mina kids gillar i USA). Marabou sakerna gömmer jag långt inne i skåpen...100% svensk choklad är sånt som mammor mår bäst av!

Tjingeling!

A home far away said...

Det är intressant det där med frukt för som du skrev säger säkert ngn förälder att mina barn äter inte frukt, men himmel det finns ju en uppsjö av olika frukter, behöve ju inte alltid äta Granny Smith äpplen...och jag håller med hoppas fruit snacks aldrig kommer till Sverige, kan iof tänka mig att det är lite striktare hemma i Svedala med vad som släpps ut på marknaden....kan man hoppas!

Ha en fin dag
Kram Gunilla i Singapore

Leles värld said...

Känner igen det där. Min tvååring går på dagis några förmiddagar i veckan och avslutar med medhavd lunch. Fick tidigt lära mig att barnen har med sig efterrätt som de får äta efter lunchen. Så nu försöker jag vara flitig med att komma på braiga och nyttiga efterrätter. Gärna färsk frukt men ser hur grodan tittar med stora ögon på fruit snacksen som några av de andra barnen brukar få. För mig är det lika med godis.

Kram Lele i PA

Anne-Marie said...

Har provat de där fruit snacks någon gång och det är verkligen allt annat än frukt. Precis som du säger så är smakar de segt godis. Tänk vad konstigt det blivit att sådant här till viss del verkar ersätta frukt. Ibland får jag känslan av att USA är bland de mest onyttiga matländerna i världen. Ofta när jag handlar och står i kassan sneglar jag på vad andra köper och det är helt andra saker än vad jag har i min vagn. De har färdiga rätter, massor med potatischips, sött, sött, sött. Undras just varför amrisarna har så dåliga matvanor? Det är ingen fråga till dig :) utan jag tänker högt här. Kram!

Marie said...

Oj då! Det verkar vara väldigt lyckad marknadsföring från företaget bakom fruit snack! Konstigt att så många faller för det?! Men kanske det är grupptryck också, att nån förälder köper det till sitt barn o sen kommer ett annat barn hem o säger att "alla" äter fruit snack o då vill föräldern inte att det barnet ska känna sig utanför osv... För det kan ju inte vara så att amerikanska föräldrar (mammor antar jag) är mer korkade än t.ex svenska föräldrar?!?!

Emmama said...

SÅ märkligt.. men här rekommenderas ostbågar som finger foods till små bebisar, det anses nyttigt. Horribelt! Kram på er!

Annika said...

Taina:
Ja, det ar faktiskt du som bla inspirerade till det här inlägget. Jag minns att du berättade om det här.
Jag förstår att du blev helt paff.
Precis, fruut snacks är ju ett bra godis, faktiskt.
Det är helt OK, tycker jag, MEN som GODIS DÅ!!
KRAM!!

Petra:
JAG MED!!
Det retar mig som fan att se juicer och annat med x-amount of fruit and veggie servings...
GALET!!
"Frukt är godis" var en slogan då vi var små, minns jag. Jag tror tom jag minns hur fruktpåsarna såg ut.
Undrar egentligen hur lite frukt det måste vara i ngt för att det ska kallas "REAL"?

Eva:
Välkommen hit!
VAD roligt att du jobbat i Reston!!
OCh vad roligt att du läser!
Idag finns ditt svar med i frågespalten!!!
Välkommen tillbaks!

Annika said...

saltis:
TRO mig, du lär se fenomenet snarare än du anar!!
Bra ändå att så många ger sina barn vettig mat.

Bilderna är av just fruit snacks. Kolla i affären nästa ggn så ser du ett hav av dem i flinghyllan.
Otroligt!!

Ikea var kul, som alltid. Nu får du snart ta båten till ert ikea :-)
Kram!!

Elisabeth:
Det skulle inte förvåna mig om fruitsnacksen har spritts över världen.
Inte alls.
BÄTTRE iallafall som i Tyskland att kalal det för godis, men "nyttigt" godis.
Sockerrädslan är så jobbig, jag håller med!!!!
SUCK!!!
TRÖTTSAMT!!

Anne:
SÅ du har också märkt av detta fenomen fast du inte har barn ännu...
Visst är det häpnadsväckande. Visst, jag har köpt detta åt K också, men inte fan har jag gett henne det istället för en frukt!!
HAHA, jamen JA!! BARA för att ngt är organic är det ju inte perfekt. Har du ngnsin kollat J-On and K``ate + 8??? KOLLA in vad modern get sina kids!!! OCh sen är hon så stolt för att hon bara ger dem organic.

Och frullevanorna hemma överstiger vida frullevanorna i USA. ANY day of the week!!!

Kram!!

Annika said...

Anki:
JA, jag kan TRO att du hser dem varje DAG!!
Visst är det knäppt.
Goda? JA!! Nyttiga? NEJ!!!
Frukt? INTE!!!
Kram!!

Mia:
Det är sant.
Gott som sjutton är godiset så inte konstigt om kidsen gillar det.
Men onyttigt som bara den också, och inte tusan kan man kalla det för frukt.
Jo, jkag tror att england och USA kan ta varandra i hand OFTA vad gäller matvanor, och en hel del annat!!!
Kram!

Suz:
Visst är det helt märkligt?
Och sockerrädslan som Elisabeth skriver om lyser igenom i det du berättar också.
Undrar varför ingen frukt säljs?

Oh nej, nu har jag redan lagt ut frågorna...!!
Lovar att ta din fråga sen när jag kör nästa frågerunda.
Men i början, under au-pair året var allt BARA så otroligt KUL!!! Och jag trodde att det skulle vara så lätt att leva här för alltid.
Pfft, då jag gift mig i början var det inte kul. Kände mig helt tappad bakom en vagn. det tog flera år att verkligen landa och börja trivas. Det gjorde verkligen det.

Kramar!!!

Annika said...

Helena:
Jag vet, men inte bara i US. Kolla tex vad Petra säger om Kinderägg i Europa, och England verkar inte ha mkt att komma med heller.
MEN!! JA, absolut, only in america kan man säga om mkt!! Fruitsnacks är en klart knäpp grej som borde ses som godis, men som ses som ett vettigt fruktalternativ...
STOR suck!!
salt godis räknas nog som ett märkligt godisfenomen i resten av världen, tror jag. Hihi!!
Kram!!

Jenny:
var det månne den berömda fettdoktorn som klämde det där kloka?
HELT j-a otroligt.
Man blir ju nästan förbannad.
STOR kram till dig!!

Hannele:
jamen inte istället för frukt...

Annika said...

Humlan:
Ja, det som Jenny berättar om blir man ju skrämd.
Vila dårar det finns till läkare. jag är glad att den där fettdoktorn är utesluten ur läkarsamfundet nu. Snacka om grodor hon kläck genom åren.
Otroligt.
Visst, jag är säker på att det naturliga nästan alltid är bäst.
Synd att du i perioder inte tål frukt.
Kram!!

Lena:
JO; det kan jag tro!!
:-)
Idag ligger svaren ute.

Kalaslotta:
OTROLIGT VA!!??
Jag förstår att du ville ställa dig och mässa innehållsdeklarationen för dem!
FATTAR inte att de på allvar KÖPER detta!!???
Real fruit? MY ASS!!
Men som godis är det ju GOTT. DET tycker jag med!!!
Japp, Marabou choklad är gott. men ack och O vad lite IKEA har kvar av den sorten nu. Ingen Schweizernöt längre, bara den vanliga mjölkchokladen som kag faktiskt kan vara utan...

ha det så gott!! :-)

Annika said...

Gunilla:
Egendomligt är namnet.
Visst, det finns ju en hel uppsjö frukter och alla smakar ju inte likdant.
Exakt, allt är ju inte bara Granny Smith här i världen.
Knäppt är vad det är.
Du har inte märkt ngt av detta i Singapore?
Tror också att det är striktare hemma, som tur är!!
Kram!

ANNIKA!!!!
Din fråga ligger under dagens inlägg!!!
tack för den!


Lele:
VÄLKOMMEN HIT!!
KUL med ännu en US-bloggare!
Ja, jag förstår att du tycker det är skitsvårt att veta vad du ska skicka med din 2 åring!!
Ett dilemma eftersom alla andra har fruit sancks.
F
Vore väl bra om du oftast skickade med frukt, men kanske fruitsnacks en dag i veckan?? Så att den lilla inte känner sig helt udda :-)
Usch, jag förstår att det är skitsvårt!!
Kram!
ska kolla in din blogg!!

Annika said...

A-M:
jag vet!
De smakar segt godis (gott godis) och de är inget annat än godis. Det kan man ju lugnt äta dem som.
JA!
JAG är övertygas om att US måste vara ett av världens onyttigaste matländer.
Kolla bara på vad folk äter till lunch!
Men grejjen är ju än en ggn att utbudet på mat och alternativ är enormt stort.
Kram!!
PS, chips till lunch kommer jag aldrig att begripa mig på.

Marie:
NOG kan det vara så, med grupptryck.
Nej, inte mer korkade, men uppvuxna med en annan matkultur än vi är.
Förmodligen med mkt PB and J mackor, chips etc.
Ja, lyckad marknadsföring av fruitsnacks. Tror det är ett nytt fenomen som kom ungefär då K föddes.

emma.
SOM sagt, jag tror att US och UK kan ta varandra i handen vad gäller MASSOR!!!
Horribelt är RÄTT!!
Kram!!

Suzesan said...

Tack Annika för svaret det räcker med det. Jag fick tänk länge för att att komma på nåt men guu' så bra frågor du fått. Skall läsa det senare. Intressant.

Jag tänkte frågat om du känner några snygg karlar som är singlar och passar mig ...men det var så über;)Precis som om det skulle vara nåt slags koppleri-dajting-sitefrågestund lixom haha. SKOJAR BARA.

kram
/Susanne

Annika said...

Suz.
Ja, det blev så!
men det är mkt möjligt att jag kör detta igen. Frågorna och undringarna är många.
Singelkillar...
HAHA!!
JO, jag känner en, vpr kompis K som brukar kommentera här på min blogg.
Interested? HAHAHA!!!
Bamskekram!!

Anna, Fair and True said...

Jo, du frågade om de här familjerna min mamma arbetar med. Det går att hjälpa dem att förändra men det tar ju ett tag. Oftast är det ju så att de behöver hjälp i sin föräldraroll överhuvudtaget och det tar ju ett tag, ibland flera år. Men jag tror nog en hel del går in, får dem att reflektera i alla fall. De ser ju också att andra svenska föräldrar inte ger sina barn kex blandat med mjölk.

Emma sa något om ostbågar för barn. Det finns sådana i Sverige också men de är egentligen bara bågar. Utan smak och socker. Men barn gillar dem. De är som man brukar ge sådana där osötade rån till småbarn ibland. Vi vuxna tycker de smakar kartong typ.

Annika said...

Anna:
TACK för infon!
Förstår att din mamma har ett svårt, men VIKTIGT jobb.
Tror säkert att mkt sjunker in också, inte minst i det som syns. Som tex att svenska mammor ger en annan mat...


Vet inte vad det är för ostbågar, ska kolla det nästa ggn jag är hemma.
Blir lite nyfiken :-)