Friday, May 16, 2008

Show and Tell: Hur finna svalka under sommaren?

God Morgon!

Dagens inlägg känns inte helt aktuellt just idag, kan jag säga. Regnet VRÄKER ner utanför fönstret. Det har aldrig regnat så här mycket i DC-området i maj förr, enligt meterologerna. Just det, det är deppigt. Jag är inte van vid detta gråväder som varar i dagar. Oftast håller regnet i sig en dag, men nu har det regnat så mycket på sista tiden att det känns som om hela maj varit grå och blöt.

Jaja, men det är inte regnet som ligger på agendan idag. Det är "Hur finner du svalka under årets varma månader" från Desiree.

Somrarna på den amerikanska östkusten är tungt heta, och tungt fuktiga. Fukten ligger som en het filt över oss under juni, juli och augusti. Det är sällan och aldrig klarblåa dagar utan hela luften är ångande och disig.
När man kommer tillbaks från sommarresan i Norden och kliver ut i Virginiasommaren känns det som att kliva in i en bastu---kvävande, hett och så fuktigt. Lite chockerande faktiskt eftersom även den hetaste Stockholmssommar inte ens kommer i närheten av vad som finns här i frågan om värme.

Hur finna svalka? Ja, den finns inomhus. Den finns i alla luftkonditionerade hem, kontor, affärer, bilar och stora köpcenter.
Inomhus råder 19-20 grader och därute är det 35 grader och 98% luftfuktighet.


AC och värmeventil i mitt vardagsrum. Vi har sk central AC där luften tas in genom en pump utomhus och kyls ner. Jag uppskattar AC:n så otroligt mycket under somrarna. Dessa ventiler sitter vid golvet, flera stycken i varje rum.


Det här är värmepumpen utanför vårt hus. Den är stor. Pumpen är alltså värme och AC i ett. Japp, den jobbar hårt. Den driver upp våre elräkningar i skyn både sommar som vinter.


En annan räddare i nöden hittar vi här, en fläkt. Vi har flera fläktar i vårt sovrum. Detta är en av dom. När sommaren är som hetast orkar inte AC:n helt kyla ner vårt STORA sovrum då kommer fläktarna väl till hands. Fläktarna är också bra i perioden mellan värme och AC. Det är en härlig tid när man slipper använda varkendera.
På vår vind har vi också en stor fläkt, en fläkt som slår på sig själv så fort tempen överstiger 25 grader. Den finns för att dra ner tempen på hela övervåningen.


Men sommaren är mer än inomhusliv, förstås!!!
Vi spenderar många kvällar i det täta, heta mörkret på vårt deck. Decket har ni sett förr så det behöver jag inte visa er igen.

På dagtid besöker vi poolerna!! I Reston har vi tillgång till 16 pooler under sommaren! Vi betalar ganska hög skatt till Reston Association under året så det betyder att vi under sommaren får köpa ett poolpass för en spottstyver, 15 dollar per pass och person som gäller från Memorial Day till Labor Day. Det är superbilligt! Poolen besöker vi ofta, ofta, ofta!! Och det känns underbart att kunna välja och vraka!


Bild från Karolinas 11 årskalas i fjol. Detta är en av 16 pooler som Reston Association sköter och som vi kan njuta av.

När vi är i Stockholm och det blir varmt har vi två bad inom gångavstånd från mina föräldrars lägenhet. Det tar ca 15 minuter att promenera ner till Mälarbadet Kaanan, och ca 15 minuter till Ängbybadet. Det är bara att välja.


Peter och Karolina på Kaananbadet sommaren 2007 (en VARM dag, wow. Förra sommaren är ju annars inte direkt känd för sin värme)

Och sen har vi då sommaren i Närpes,Finland och där är det ju bad hela tiden (om vädret tillåter). Under varma somrar kan det bli 24-25 grader i vattnet. Det känns helt underbart.
För att finna svalka en riktigt het dag, som bli till en varm natt, badar vi ofta midnattsdopp innan sängdags. Det är en speciell och väldigt skön känsla att doppa sig mitt i natten.


Min brorson Edvin tar sig ett dopp sommaren 2007. Detta är precis utanför sommarstugan nere i vår strand.

Det var det om det!

Imorgon drar vi iväg till Pennsylvania och stannar där tills på söndag. Vi följer med Karolinas skolkör som ska på körtävling till Hershey. Japp, just DET Hershey---choklad Hershey--- (USAs lama svar på Marabou, lika stort som Marabou är för oss svenskar, lika stort är Hershey för amrisarna. Jag tycker att deras mjölkchoklad är sgs oätbar med en bismak av kräk. Gott va? Men dom gör ju annat gott godis som jag gillar, tex Reese's Peanutbutter Cups).
Efter körtävlingen ska vi alla roa oss på Hershey Park som är en av USAs äldsta nöjesparker. Det ska bli jättekul!!! Familjen B tar sen in på hotell över natten medan skolkamraterna tar bussen ner till Reston igen (det tar ca 2½ timme härifrån att köra till Hershey). På söndag blir det antingen Amish Country eller så blir det chokladfabriken. Vi får se, det beror på väder och vind.

Ha en fin helg så ses vi här igen på måndag!!!

Fredagsbloggare:
Nilla,Simone,Anna,Desiree,
Annika, Anne,
Petra ,Anna-Saltis ,Millan ,AuroraBuddha,Anki,Lullun, Marianne,Victoria,Susanne,Lia,Cecilia,Leopardia
Anne-Marie, Marina, Marie

32 comments:

Simone said...

Ac kan man förstå är en nödvändighet om temperaturen är 35 grader. Sommaren 2006 funderade vi på "bärbar" då var det ruskigt varmt här, i fjol behövdes den knappt så vi var glada att vi inte kom till skott.

Annars håller jag med om att vatten och bad är bästa metoden!!
Önskar er en bra helg!!
Mitt bidrag är på plats.

Erica said...

Hej!
Vilka härliga sommarbilder! Skönt att svalka sig med ett bad riktigt varma högsommardagar :) Förstår att det behövs när det blir sådana temperaturer ute.
Ja, man blir lite deppig när det regnar mycket, och speciellt det väder som varit i vissa delar av Sverige nyss... Vi i Piteå har klarat oss (tack och lov), men på vissa ställen har det SNÖAT! Snö i mitten av maj! Det känns lite overkligt när det är skolavslutning om 3-4 veckor.
Ha en bra dag :)
MVH

Annika said...

Simone:
Jag är just ute på min runda bland fredagsbloggarna. Det är så roligt att se vad ni alla har skrivit och visat idag.
Ja, det är ett måste med AC delvis för sommartemperaturerna men även för den obarmhärtiga fukten som tar sig in.
Haha, precis i fjol behövdes inte AC därhemma. men frågan är hur det blir i år...
Ha en fin helg!!

Erica:
TACK!!
SNÖ i mitten av maj är klar DEPP!! Tur att ni i Pite inte har ngn sådan iallafall.
Ni har ju dessutom Pite havsbad om somrarna. jag har aldrig varit där men jag har hört att det ska vara SÅÅÅ fint!
Erica, nu länkar jag upp dig!!
Ha det så jättebra!!

Sporty Spice said...

Ja, vi i CT och också regngrått tråkväder. Fast det känns ändå i luften att fuktigheten är på g. Vi hade 49% igår. Ser inte ifram emot den varma och fuktiga yllefilten som ligger över ens huvud i tre fyra månader. Och du som bor längre söderut har det säkert lite värre. Och som du säger, värmen i Stockholm kommer inte ens i närheten. Härligt att se bilder från "hemma". Du vet väl att jag kommer ifrån Abrahamsberg?

Håller helt med dig om Hershey. Det är som en brun, plastig kaka. Urk! Undrar om man kan göra smores med Marabou-choklad från IKEA? Eller räknas det som helgerån?

Något helt annat. Var sjutton är det du bor egentligen? Vi ska bila till Virginia Beach om två veckor - åker vi förbi där du bor då?

aurorabuddha said...

Namen nu borjar jag nastan tycka synd om er som far sa mycket regn! Vi har fatt lite skurar har oxa, men bara nattetid. Det ar skont och svalt ute idag.

Annars tar jag en sommardag i Sverige *any time* over en sommardag i sodra Texas...

Jag har liksom kommit av mig med fredagstemat. Kanske jag hostar opp mig till hosten igen... :o)

Jag hoppas ni far en harlig weekend utflykt!

Petra H said...

Visst är nattdopp härliga, det är verkligen en speciell känsla att bada på natten. Särskilt om det är månsken och man kan simma i det!
Central AC måste ju vara toppen men oj så dyrt! Vi betalar ca $300 i månaden för el och då har vi inte på AC:n så mycket, eller ens alltid... O har räknat ut att elen är mycket dyrare här än i USA, och det är visst en ganska normal elräkning vi har!? Vi har individuella AC:apparater, jag ska ta nga foton till mitt inlägg men först ska jag ut i värmen och ta min morgonpromenad - det är molnigt idag..
Trevlig helg och ha det så kul i Pennsylvania - jag skulle nog skippa chokladfabriken och besöka Amish country istället... för chokladen är ju verkligen inte god!!

Annika said...

Petra-Sporty:
Just DET! Abrahamsberg!!
Och jag från good old Blackan (Blackeberg).
Vi bor i Reston som ligger ca 35 kilometer nordväst om DC.
VA BEACH. Vi drar till OBX, outer banks, nästa lördag!
Och ni till VA Beach, det är ju strax norr om OBX.
VA beach och Reston tar det ca fem timmar att bila emellan.
Ska ni vara där en vecka?
Visst märks det att sommaren är här. Luftfuktigt är det redan fast i mindre mått än så länge..hua!!
Nej, kör Marabou med S'morse, det gjorde vi i somras---underbart!!!
100 ggr bättre än Hersheys.

Aurora:
ja, det börjar känna regntungt nu.
Förstår att Texas somrarna inte är att leka med.

Ja, Aurora, det var ju din IDE det här temat, och så är du inte med ;-))
Du får hoppa på i höst igen. Tror vi tar sommarlov från temat i juli och aug iallafall.

Petra H:
ÅH, min morgonpromenad har regnat inne...suck.
Lyckost dig som ska ut på din.
Har du stegräknare btw?
Nattdopp--näckdopp---är helt underbara!! Antar att ni kör detsamma på Österlen. Månskensbad är precis BÄST!!
Haha...JA, jag åker gärna till Amisharna men Peter villl kolla chokladen...HAN som är amris älskar kräkchokladen, jag begriper det INTE. jag ska lobba för Amish, det kan du skriva upp :-)
Ska surfa in till dig om en stund och kolla ditt tema för dagen.

Marie said...

oj, det var en hel massa fläktar ni har! antar att det behövs... det finns ju ett fåtal varma sommardagar i sverige då fläkt behövs, men de är lätträknade!

kul att ha pooler nära huset!

Annika said...

Marie:
Ja, jag vet...hehe! Mkt fläktar blir det.
men så blir det hett också.
Jodå, fläkt behövs nog hemma också när det börjar krypa upp...
Vi ska hoppas att vi behöver fläktar i sommar därhemma :-)
Poolerna är guld för oss!!

Anonymous said...

Vad bra att ni har så många pooler att välja bland på sommaren!
Och att bada i havet i Svea och Närpes går ju inte av för hackor heller kan jag tänka mig.
Nu längtar jag MASSOR till sommaren även om det bara blir att doppa stortån i havet. :D

Hoppas att Karolinas kör vinner i Hersey.
Mjölkchoklad med kräksmak låter inget vidare måste jag säga..ha,ha..

Ha det mysigt på er miniresa.

Kram!

Nilla said...

Jättehärliga bilder!
När jag var au-pair i Florida sa min värdmamma att den bästa tiden på året var i september när man äntligen kunde stänga av ACn. Jag höll med. Fast det är försås ändå bra att ha den. Ha det så skönt på semestern.

Annika said...

Jess:
KUL att höra ifrån dig. jag har undrat lite plus kollat din blogg. Nu ska jg genast surfa in där igen.
Jo, poolerna är härliga och nödvändiga.
OCH JA!! Jag längtar verkligen efer att åka hem nu!!
Du med...Ja, DET fårstår jag.

KRAM!!!

Nilla:
Ja det är sant. Tiden under tidig vår, efter vinterns inomhusvärme, och efter sommarens AC är HÄRLIG!! Tyvärr är dessa tider så korta under vår och höst.
Tack, det blir nog lite kul i helgen trots en massa små omkringspringande 10-11-12 åringar!!

Desiree said...

16 olika pooler för en billig penning är ju såååå nice. Jag önskar att vi också hade den möjligheten. Så underbart. Ett härligt dopp i poolen är ju toppen då det är riktigt varmt. Våra sommrar här är ju precis som era, heta och fuktiga. Man skulle aldrig klara sig utan AC och fläktar. Härligt att ni har så nära till två olika sjöar i Sverige. Svenska sjöar brukar verkligen ge svalka. Ett svenskt sommardopp kan verkligen vara uppfriskande. Blev inget badande för mig förra året. Det var för kallt. Får se om det blir något svenskt dopp iår. Ha en rikgit skön helg.

veronika said...

Fina bilder !! Men oj vad det regnar hos er, här har värmen kommit på allvar. Över 40 grader nu och även SF hade varmt igår nästan 40 grader vilket är ovanligt.
Svenska sommarbilderna ser så härliga ut, hoppas sommarvädret blir bra för er i år.
Härkigt med så många pooler att välja på !
Ac är ett måste, igår var det på flera timamr, så nu bävar jag mig för de skyhöga elkostnaderna.

Ha en fin helg!

aurorabuddha said...

Jo, du forstar *san* ar jag. Hittar pa saker och sen tappar jag lusten. Hela tiden ar det sa!

Pernilla said...

Nu vet du hur vi har det hela tiden här i Sverige!! *haha* Inte undra på att man blir deppig i detta land.. det är inte många dagar per år som solen skiner och värmer oss nordbor.
Ja vad skulle man göra utan fläktar.. det är tur att dom finns.
Men i en del affärer har dom ju så mycket a/c på att man fått lov att springa ut och värma sej lite :)

Åh, va roligt att gå på Hershey Park.. åk MASSOR med karuseller nu Annika :)

Trevlig helg

Annika said...

Desiree:
Visst är det bra! Visserligen betalar vi ju för det hela under året, men ändå! DET känns helt OK!
Nej, man skulle inte klara sig utan AC och fläktar.
Det är som du sa på din blogg att fukten letar sig in och förstör om man inte har AC:n på.
Hmm...Ja Desiree, vi ska hoppas på en bättre sommar därhemma iår. Det är beställt!! :-)


Veronika:
Yup, det regnar...Det börjar kännas DEPP. men, men...man vet ju också att det kommer till en vänding. Det är ju inte som i sverige där man får frukta fem veckors regn. nej då...
Ni har det hett.
Visst är elen dyr i detta land. Jag bävar alltid när man ser räkningen...

Ha en toppnehelg!!

Aurora:
Du kanske får lust i september igen! Vi andra tycker att det är jättekul med show and tell SÅ tack för att du kom på ideen!!!

Pernilla:
JO, jag vet...Och jag överdriver ju lite. Jag vet att det snart är sol igen, det är ju itne som hemma där man faktiskt inte VET om det kommer att bli sol. Här vet man att det verkligen kommer sol efter regn.
Pernilla, ahr du varit på Hershey???
Vi ska se hur modig jag blir däruppe ;-)))

Ha en fin helg.

Sporty Spice said...

Vi är i VA Beach den 31 maj-4 juni är det tänkt. Vet faktiskt inte exakt var (ska hälsa på vänner som hyrt hus, men det ligger tydligen precis vid havet). När ska ni till OBX?

Haha, ja då ska jag testa Marabou i mina smores i sommar (inte för att jag är särskilt förtjust i smores - men jag gillar konceptet och så är det ju mysigt).

Anne said...

Super ni har pool och tillgång till hela 16 stycken. För en spottstyver också, det är guld värt kan jag förstå. Jag saknar pool, verkligen. Här finns det många pooler som tillhör olika communities, men vår community har ingen pool.
AC, ja vad vore man utan den. Speciellt ni som har det så fuktigt. AC är ett måste då!
Vilken rolig helg ni verkar ha på gång, mysigt!

Marianne said...

Ni är verkligen välutrustade för att möta hettan! Och vad bra med så många pooler, då är det alltid lagom mycket folk vid någon om det är packat vid en annan.

Men nu hoppas vi att det slutar regna så mycket hos er snart! Det verkar ju inte klokt att det ska vara så. Om ni åker till Amish är det säkert mycket finare i solsken också. Spännande, det måste verkligen vara som en tidsresa.

Jag hejar på Karolinas kör, alla gånger! Ha en skön minisemester!

Saltistjejen said...

Ja du är sååå lycklig som får uppleva den skandinaviska sommaren när det är som varmast och hetast här! Avis...
Men å andra sidan så var jag itne superledsen förra sommaren när jag itne kunde komma till Sverige... M var ju där och hade en mycket blöt och kall semester....

Underbart med era pooler. Vi har pool i stdaen ca 20 block från oss men jag har faktiskt aldrig varit där. Kanske blir det en tur dit i sommar?
Just nu renbgar det järnet här också... blä.. Och det är kyligt för årstiden också. Idag är det endast 13 grader! Undrar när den "riktiga" sommaren kommer??

Och ha det nu så otorligt bra i helgen! Låter som en jätterolig tripp!
:-)
KRAM!

Annika said...

Petra:
Vi åker till Corolla, OBX, nästa lördag och stannar tills den 31. Ska bli så härligt!
Ska bli kul att höra av du tycker om VA Beach. Nu var det väääldigt länge sen jag var just där.
Prova marabou i S'morsen det kommer att smaka mumma :-)

Anne:
Antar att ni kan köpa poolmedlemskap ngnstans. Kolla in det!!! Det brukar vara dyrt, men det kan vara väl värt det hela. Speciellt eftersom ni ska vara här i sommar . Ofta får man ta med gäster också.
Vi har det väldigt förspänt genom Reston A. Fina pooler, och det blir aldrig knöktrångt eftersom det finns så många att välja mellan.
Ja, det ska bli kul att komma upp till PA ett tag (men jag är ju feg vad gäller karuseller så)

Marianne:
Ja, du vet...det gäller att vara beredd under sommaren. Brukar säga att jag hellre är utan värme än AC. Man kommer inte undan hettan och än mindre fukten.

Amish är intressant. Jag har varit där ett par ggr förr. Totalt unikt. Peter är inte så sugen på att åka in i Amish, han vill hellre gå på chokladfabriken :-) K också. Vi får se...

tack så mkt Marianne!! Jag rapporterar om helgen på måndag :-)

Saltis:
OJ, det är ljuvligt att bege sig när sommaren är som vidigast här. men jag kommer ju tillbaks i mitten av aug förstås (kan ju vara lite skönt att veta att man har garanterad sommar också förstås). Förra sommaren var ju ingen höjdarsommar därhemma precis.

Det som är coolt i NYC är alla takpooler. Är det en sådan ni kan gå till om ni vill?

ja, fy sjutton vilket väder vi har. Vi har det varmare än vad ni har det, men ändå...TRIIST! Ska bli fint imorrn iallafall, Saltis!

KRAMAR!!

Hanneles paradis said...

Sidenkläder svalkar på sommaren.

Lullun said...

Mycket badande för er. Vad härligt! Här blir det ju förståeligt nog bara i badhuset, som var det bästa som hänt stan i många år (invigdes 2003). Min första sommar här körde jag dock lite "vinterbadning"; doppade mig i havet ett par gånger medan isbergen guppade förbi. Det var snabba dopp vill jag lova, men otroligt uppfriskande ändå.

Kul med er helgutflykt och hoppas det går bra i tävlingen för Karolina & co.

Trevlig helg!

LindaLotta said...

Vilka härliga sommarbilder, nu längtar jag efter första doppet...
Att få ner värmen inomhus är inte alltid det lättaste men med alla de där apparaterna så verkar det fungera. Men det är så trist att det ska kosta så mycket.

Hoppas det går bra för Karolina och att ni får en mysig helg.

Monika said...

Hej vännen!! det var länge sen jag kommenterade nu men jag har i alla fall kommit igång med läsandet igen :-) Hoppas ni får/fick en trevlig helg. Jag fick en massa flashbacks från både Amish country och Hershey-fabriken. Camilla och jag var där under au pair-tiden. Trots att jag inte heller gillar Hershey-choklad så åts det en hel del när vi var där... om inte annat Crunch och Reese's :-)
Här är också regnigt och trist, inget behov av AC direkt! Vi är hundvakt och ska nu gå runt Brunnsviken med Semla. Saknar dig! Kramar

londongirl said...

Härliga sommarbilder som får mig att längta till värmen och bad!! Här fick vi ju ruskväder nu efter att ha haft sommarvärme ett tag. Gick en mycket vacker promis på morgonen i ett regnigt Stockholm...
Regnet behövs ju så att det är bra, men nu hoppas jag att värmen snart kan komma tillbaka.

Håller tummarna för Karolina oc hennes kör i helgen! Ha en jättekul/skön/rolig helg hela familjen!
KRAMAR i massor!

Turtlegirl said...

Här är det + 4 C och ÖS-regn den 17 maj.

Förra helgen + 25 C OCH STRÅLANDE SOL.

Det varierar.... :-))

Musikanta said...

Kul att Karolina sjunger i kör! Det är väldigt utvecklande både för rösten och musikaliteten och det sociala samspelet.

Vad beträffar svalka har vi inga problem här med det. +7 grader i morse!

Fröken Anki said...

Vad härligt med så många badmöjligheter. Sjöarna i Svergie och Finlandser jättehärliga ut. AC är ju faktiskt toppen att det finns här, annars skulle det nog inte gå. Vi har ännu inte behövt sätta på den, men å andra sidan behöver vi inte ha värmen på heller. Ska bli intressant att se hur mycket det blir i räkning när den använts. Vår drivs med gas, liksom uppvärmingen av huset, och i vintras var det ganska hög gasräkning. Fast inte lika hög som för dom som bor i enskilda hus. Ibland är det bra att bo i en rad!

Förresten, vilken tur ni har idag att regnet lämnat PA. Hoppas att ni får en bra dag i Hershey. Har inte varit där men kan tänka mig att nöjesfältet är mycket mycket bättre än chokladen! :D

Annika said...

Hannele:
Japp, det är sant. Och linne, men det blir ju skrynkligt ;-)

Lullun:
Häftigt att hoppa i havet på Grönland! DET skulle jag också vilja göra.
Jag förstår att ni är superglada över ert fina badhus i stan.


Lindalotta:
Visst ska det bli härligt att slänga sig i böljan den blå! Längtar också!
Jo, att få ner värmen här på sommaren är ett måste då det är så hett. Elen är dyr i USA så det är alltid trist när räkningen dyker upp. Det är oxå lönlöst att ha fönster öppna eftersom den varma luften väller in då.

TACK, det gick fint på resan!!

Annika said...

Monika:
Hej min vän!!!
Nu är vi hemkomna från Hershey.
Visst gör Hershey mkt gott också, absolut. Men den där mjölkchokladen är sgs oätbar.
Vi kom aldrig till Amish. Regnet hindrade oss.
Trist att ni har så kallt. Måtte det bättra sig :-)
Mysigt att vara hundvakter :-)
Kramar i massor!!

Londongirl:
Ja, det ska verkligen bli hörligt att få bada lite snart! Längtar!
Som sagt, trist med det trista rådande sommarvädret ni har i Sthlm. Grönt och vackert är det förstås då.
Ska bli så kul att komma hem om lite drygt en månad.
Tack, det gick fint för kören!
KRAM!!!

Turtlegirl:
ATT det varierar!! Jösses. Alltså det behöver ju inte var 4 grader precis...DEPP.

Musikanta:
Ja, det har hon gjort sen i femman. Det är roligt, och dom har kul.
Hon ska fortsätta i kören i höst också i 7:an.
Jag skulle också vilja sjunga i kör, men det ´finns inte så mkt förutom kyrkokörer.


Anki:
Precis, utan AC skulle det vara svårt att leva här.
men den här våren har det ju inte varit ngra större problem, hmppff...

Absolut! Parken är bättre än chokladen! Den är faktiskt JÄTTETREVLIG så dit tycker jag helt klart att ni kan åka!!