Friday, May 09, 2008

Show and Tell: Frukost

Vi klagar ofta på att helgerna går fort, men jag tycker nästan att veckorna springer iväg i samma fart.
Lite läskigt...
Fredag idag och vi ska prata frukostvanor;
Min hemmafrukost är inte alls speciellt spännande. Den ser ut så här och den brukar jag äta efter min promenad.

Den består av två knäckemackor med kalkonkött eller skinka och sen någon grönsak av något slag. Just på den här bilden var det paprika som fick kröna mackan (duh, som om ni inte själva kan se det...)
Jag dricker alltid te, alltid, och jag tar oftast ett äpple efteråt. Knäckebrödet kan man köpa i vilken amerikansk matvaruaffär som helst. Jag undrar vem som köper? Mer än jag alltså. Ibland är jag orolig över att butikerna ska sluta sälja knäckebröd, men ännu så länge är knäckehyllorna välfyllda. Skönt!!!

Ibland under min power walk så slinker jag in på Starbucks, vilket ni alla vet vid det här laget.
Då tar jag med kaffet och fortsätter min PW. Vattnet får också hänga med på ett hörn.

Detta är alltså en mycket vanlig frukost för mig och den består av en grande vanilla skim latte och vatten. Ja, jag står mig bra på det fram till lunch. Frågan är vad min dietistsyster, Sara, säger om det hela???

På måndagar är det alltid svenne-frulle, minnesgoda läsare har lagt det på minnet ;-)
På svenne-frullen finns det lite mer att välja mellan; bagels, gott hembakat bröd (när Lotta är värdinna), goda skinksorter, ost, en massa grönsaker, bär och sen något onyttigt. Fast jag tror att vi har blivit duktigare med det onyttiga...
Jag hittar ingen bild från någon svenne-frulle, men jag får ha det innestående eftersom det är EFIT på måndag; måndag-svennefrulle-bilder.

Helgfrukostarna är oftast inte märkvärdiga. Ibland går vi ut och äter frukost, ibland tar vi vad vi har härhemma (oftast blir det så).
Men ofta under stora helger gör vi brunch härhemma, och på söndag är det Mors Dag här i USA (och i dom flesta länder) och eftersom det är Mors Dag så kan jag kallt räkna med att Peter fixar en god brunch. Brunchen brukar bestå av pannkakor, croissanter, jordgubbar, ägg och ibland en Mimosa (eller två).

Med detta önskar jag er en jättefin fredag. Här ÖSREGNAR det så det blir inte någon power walk idag...

Fredagsbloggare:
Nilla,Simone,Anna,Desiree,
Annika, Anne,
Petra ,Anna-Saltis ,Millan ,AuroraBuddha,Anki,Lullun, Marianne,Victoria,Susanne,Lia,Cecilia,Leopardia
Anne-Marie, Marina

25 comments:

Fundersam Cecilia said...

Åh vad gott med knäckebröd.Blev så sugen på att ha nån grönsak på mitt bröd så det får väl bli nån gurka,eller varför inte paprika?!Kaffet är saknat denna morgonen då det är lite mulet men oerhört fuktigt,jisses.
Ha en trevlig fredag,trots ösregn!

Saltistjejen said...

Din frukost ser sådär extremt nyttig ut Annika! Som en bild ur ens hemkunskapsbok när man gick i skolan. ett typexempel på en bra frukost! Knäckemacka med magert kött och grönsak, samt frukt! ojojoj... min gmala hemkunskapslärare skulle hoppa upp i taket av lycka tror jag! :-)

Jag älskar också knäckebröd, men äter det sällan till frukost faktiskt. ofta äter jag itne alls bröd till frukost om det inte är helg och då blir det mer "onyttigt" bröd som toast eller bagels...
I vår affär säljer de knäckebröd på samma ställe som crackers, så jag gissar att amerikanerna äter det som "kex" till ost (typ "ostbricka")?? Det gillar jag också eftersom jag tycker att vanliga crackers är rätt trist och smaklöst. Men dessutom äter vi ju knäckebröd som just mackor....! :-)

KRAM!

Lullun said...

Kul att läsa om dina frukostvanor. Ja, knäckebröd får inte försvinna från hyllorna. I onsdags när jag var handlade kom jag hem med 5 olika sorter. Gott! Men tyvär har vi inte Husman, men väl en massa annat Wasa.

vad härligt det låter med Peters brunch. Här är det också Mors dag på söndag. holger brukar komma ihåg, men han har haft det otroligt stressigt senaste veckan, så man vet ju aldrig... ;-) (Själv tar jag det inte så allvarligt så bara lyx om han minns. *hihi*)

Annika said...

Cecilia:
NU krockade vi nog. Jag såg ju just din prickiga korv, hehe!!
SÅG god ut!
Lika trist väder hos er i Florida idag alltså? Igår var det regnigt också, varmt och tom lite fukt kunde anas i den varma luften...NOOOOOOO!!!!!

Saltis:
Haha, jag garvar nu...
"Hemkunskapsbok" :-))
Jamen fasiken, jag är väl sådär frulle nyttig då :-)
Sen går det down hill framåt em då det börjar siga ordentligt i söttarmen.
Jag är galen i äpplen, äter äpple till frukost och lunch och mer därtill.
Precis, knäckebröd finns alltid vid kexen i affärerna.

KRAMAR!!!

Annika said...

Lullun:
Precis, det är ju Wasa som gäller här också.
NEJ, måtte det aldrig försvinna!

Mors Dag hos er också alltså. Ja, jag tror nog att det nästan bara är sverige som inte firar nu på söndag.
Hoppas det blir lite god brunch hos er också.
Jag gillar era helgfrukostar!

Nilla said...

Knäckebröd brukar jag äta på jobbet på förmiddagen. Oftast är det Rågi. Plus en frukt.
Den där utebrunchen lät smarrig :-) och hembakat bröd är så gott. Min man bakar ibland och svärmor.

Lisa said...

Ater bara en banan till frukost + kaffe med mjolk da. Det �r sa tidigt som jag sticker ivag, sa frukostar blir det bara till helgerna.
Runda rundrut-kakor ar brodet som galler i var familj. Har nog omedvetet paverkat M nar jag tanker efter, �nget mjukt brod dar heller. Blev forvanad att det finns knacke hos er.

Morsdagsfirad har jag blivit av min dotter pa er morsdag, anda sen hon var dar, det aret i amerika. Sa nu ar jag van att hon firar mig pa er dag, och min son pa var dag.

F�nns inget daligt vader, bara.....

Onskar dig fin helg Annika!

Annika said...

Nilla:
Knäckebröd är så gott!
Godast är det nog med smör och ost, men det äter jag sååååååååå säääallan.
Trevligt att du har en bakande man :-)

Lisa:
Rundrut är nog mitt favvisknäcke. Om det fanns här skulle jag köpa det, mums!!
Så ni firar lite Mors Dag på söndag då därhemma i er familj. Lustigt att ni tog till er den traditionen.
Japp, knäckebröd finns överallt här! Vi är väldigt glada för det :-)
JO, det finns dåligt väder... :-D

Ha en fin helg!!

Marianne said...

Din frukost ser också jättegod ut! Du har ju grönsaker på du också. Frukt är något som saknas hos mig, men det tar jag ofta som en smoothie senare på dagen.

Lycko du som har svennefrullar det verkar så trevligt. Och varierande då eftersom jag antar att ni är hemma hos varandra.

Så det är inte mors dag på söndag i Sverige? Det trodde jag och var så glad att jag visste så vi kan fira svärmor. Nähä, när är det i Sverige? Någon som vet?

Här är det ju vardag på söndag, så jag förväntar mig inte att någon annan ska göra något. Ska vara katterna då : )

Annika said...

Marianne:
Mors Dag därhemma är den 25 maj.
Kan vara bra att veta :-)

Japp, det är min frulle det. Och jag har precis ätit just den frukosten på övre bilden.

Svenne-frullarna är jättetrevliga, och ja, vi turas om att vara värdinnor. Det funkar jättebra. Vi är ett gäng som hållit på sen 2000. Nya har tillkommit och många har fallit bort (flyttat hem, eller till andra platser i US).

Desiree said...

Din frukost ser både god och hälsosam ut. Knäckebröd är så gott. Tur att det inte är några problem att få tag på det här. Jag åt knappt knäckebröd medans vi bodde i Sverige och nu tycker jag jättemycket om det. Konstigt det där att man kan förändras så ibland ;-)
Eran Svenne-frulle låter så himla trevlig och mysig. Ett riktigt trevligt sätt att träffas på och starta veckan på. Klart du ska ha en lyxig morsdagsbrunch nu på söndag. Här regnade det rejält hela dagen igår men nu skiner solen och det är vackert igen. Hoppas ni får sol till helgen och fint väder.

Rosvikstjejen said...

Jag är en riktig frukostmänniska-
Börjar med havregrynsgröt, sedan te och ev smörgås (om jag orkar) sedan gärna en frukt. Älskar helgerna då man kan sitta länge och njuta av frukosten.

Ha en härlig fredag du med.
Kramisar

Anne said...

Kalkom är så gott, det har jag börjat äta mycket av sen jag flyttatde till USA. Här finns det ju massor med god kalkon i affärerna. Haha, jag har faktiskt också tänkt det där med knäckebrödet, tänk om det tar slut och de slutar sälja. Men som du säger, knäckebrödshyllorna verkar rätt välfyllda så jag antar att folk köper...
Din frukost ser god ut, nyttig och smarrig! Paprika är gott på macka, inte lika kladdigt som tomat eller gurka heller.
Åh, en god brunch väntar på mors dag. Ja, det är ju fördelen också att vara mamma.Få en till dag på året att bli firad på :)
Ha en riktigt bra helg!

Mie, Absolut Guldkant said...

Knäckebröd är toppen! Min vardagsfrukost intas på jobbet o består först av grönt te o lättfil med havrefras o solroskärnor o sen vid 9.30 kommer nästa frukost med en macka av ngt slag o en kopp rött te. Sen klarar jag mig till lunch:)
På helgerna sitter jag gärna lääänge o äter en massa gott o då dricker jag alltid latte med kanel på: mums!
Ha en great fredagkväll o kram!

Marina said...

Knäckebröd är juh verkligen svennefrukost ;P

Kul med fredagstema, jag hänger på trenden :)

Lisa said...

Annika,
det �r min dotter som tog med sig morsdagsdatumet nar hon kom hem, har ingen aning varfor. Men att bli firad av bade son och dotter olika datum �r ju aldrig fel.

Annika said...

Desiree:
Ja, den är helt OK. Och det är Stabucksfrukosten också :-)
Ja, jag är så glad att vi började med svenne-frullen, och att den sen blivit stadig tradition. Inte dumt alls, och alltid god!
Men lite för mkt kaffe för min del :-)
Jag tar med mig eget de-caf i en termos, japp det gör jag. Snacka om amerikaniserad, va? Haha! Nej, man jag står inte ut med koffeinkicken, hatar den.
Tack, vi ska hoppas det blir gott på söndag...
Det är tungt regnigt här idag, och tyvärr ska det väl bli liknande imorrn--suck!!

Rosvik:
Det låter som en bra och stadig frukost. Gröt är ju verkligen bra mat, tyvärr fixar jag inte att äta gröt själv. Synd eftersom de tär så nyttigt.

Anne:
Kalkon tycker jag är suveränt gott!! Ibland brukar jag köpa kyckling också i tunna skivor att ha på mackan--gott!!
Haha, så du har också tänkt det där om knäckebrödet. Precis, hyllorna är alltid välfyllda så jag antar att knäcket har kommit för att stanna :-)
Paprika är gott, speciellt röd, gul eller orange. Men den här dagen var grön det enda jag hade hemma.
Ja, det ska bli gott med en god brunch på söndag. Det ser jag fram emot.

Annika said...

Mie:
Dubbelfrulle för dig alltså!! Vad trevligt!
Visst är det gott med låååna frukostar. Det älskar jag...
Ha en toppen fredagskväll nu.
Kram!!!

Marina:
Hej och välkommen till min blogg.
Kul att du hoppar på temat!!
Ju fler desto roligare :-)
Och YAY, knäcke är definitivt svennefrulle persifionerad.

Lisa:
Trevligt att få fira Mors Dag två ggr... :-)
Den som kunde skryta med det ändå!
KUL då får du fira lite på söndag.

Evas blogg said...

Ser ut ung. som min frukost, fast jag dricker kaffe. Men hur kan du PW samtidigt som du dricker kaffe??!

Annika said...

Eva:
Jo'rå det funkar rätt bra. Kaffet i muggen o flaskan vid midjan. Slurp, slurp...
Inga problem :-)

Simone said...

Min kommentar är inte med?! Var tog den vägen??

Jag skrev något om att jag också gillar knäckebröd men sällan äter det till frukost. Att det låter både ovanligt och lyxigt i mina öron att äta frukost ute.

Att här regnar det minsann inte! Här har varit värmerekord idag och jag har tillbringat 8 timmar i en solstol.

Därför blev mitt bidrag sent publicerat men nu är det på plats.

Petra H said...

Ha ha, som jag skrattade at din grona paprika-skiva! Min mamma har alltid en gronsak pa smorgasarna - vilket jag haller med om ar gott, men hon har fatt dille pa att jag gillar gron paprika sa varje gang jag kommer hem sa koper hon hem en gron paprika som sedan ligger i kylen... och hon tjatar pa mig att ata upp den! Det ar egentligen inte sa att jag ar sa fortjust i gron paprika, men foredrar GRON framfor rod och gul.. :D
Hoppas att du far en harlig mors dags-brunch - jag alskar bruncher!!
Trevlig helg!

leopardia said...

va? sa du att det var paprika du hade på mackan? hehe ;)

försökte kommentera igår, men blogger var megasegt så jag gav upp...

hoppas du får en finemang lördag!

londongirl said...

Måste erkänna att jag inte är så bra på frukost på vardagarna när jag ska till jobbet. Men te dricker jag och om jag är "duktig" får jag i mig lite naturell youghurt....i farten.

Men på helgerna däremot är jag en riktig frukostnjutare! Då blir det långfrukost med både knäckesmörgås, kokt ägg, frukt och massor av te till morgontidningarna.

Kramar

Annika said...

Simone:
Det är inte så ofta vi går ut och äter frukost, men det händer.
NI har mkt bättre väder än vad vi har denna helg. Här är det verkligen riktigt USELT.

Petra H:
Där ser man!! mamma vet bäst ;-)
Nu är det bäst att du äter upp din gröna paprika i sommar så den slipper att krympa ihop i kylen , hihi!!
Brunchen idag var saå GOD!!!

Leopardia:
JA, jösses...Blogger stejkade ju totalt ifredags...JAG märkte det. USCH vad trist det är när bloggarn trögar på.
Hoppas din helg har varit bra.

Londongirl:
Jag vill bli bättre på myyysfrulle. Det är så många av er som är bra på det. Jag måste införa den vanan hos oss också.

KRAM!!