Thursday, May 22, 2008

Vad tycker ni?

Som ni vet har skolorna noll tolerans mot vissa saker här, tex mobbning. Om någon elev mobbar en skolkamrat så blir det omdelbara konsekvenser; rektor kopplas in, föräldrarna underrättas, mobbaren kan bli avstängd från skolan under en, eller ett par dagar.
En kompis till mig har en pojke som går i trean. När han gick i ettan (tror jag det var) så satt han och böjde till ett gem och läraren blev rosenrasande eftersom han förstörde skolans matrial. Japp, min kompis blev underrrättad genom rektorn, hon blev kallad till ett möte, och hennes lille son blev nog BRA skrämd efter den händelsen.
Sådana här små saker tror jag händer hela tiden i skolorna, och allt beror på hur nitisk fröken och/eller rektorn på skolan är angående eventuellt straff.
Igår inträffade något på Karolinas skola som jag måste skriva om för att se vad NI tycker om det hela? Jag är nämligen inte helt på det klara om vad JAG tycker.

Några tjejer satt och skrev i böckerna Mad Libs. Mad Libs är böcker där man fyller i vissa ord i en redan skriven mening. Det kan vara substantiv, verb, adverb, adjektiv, nummer, platser, namn etc. Dessa böcker är superpoppis bland barn i Karolinas ålder, och Karolina själv har flera stycken egna böcker som vi brukar roa oss med.
Igår på rasten satt alltså två tjejer och fyllde i en Mad Libs bok...Dom fnissade högt och snart kom flera andra skolkamrater dit för att dom blev nyfikna. Till sist kom även Karolinas fröken dit för att hon blev nyfiken. Flickorna rev då SNABBT sönder sidan där dom skrivit. Fröken undrade VAD dom skrivit, och vad som var SÅ roligt? Hon bad om att få läsa pappret. Flickorna nekade och sa att dom inte skrivit just något alls. Då såg fröken en bit papper som stack ut ur den ena flickans ficka. Hon undrade vad det var och fick till svar att den pappersbiten var en lapp från den flickans fröken till hemmet.
Karolinas fröken kollade då med flickans fröken om hon skrivit någon lapp och det hade hon inte, såklart.
Båda fröknarna gick nu upp till flickgruppen och beordrade flickorna om boken, sidan och lappen. Flickorna hade inget val utan fick vackert visa upp sidan.
Jodå, där var det såklart fullt med fula ord. Karolina trodde inte att dom använt f-ordet men däremot stod det a+s*s och s*e-x och t-i-¨t*s.
Gissa vad som hände? Japp, det blev omdelbar kontakt med vice rektorn som i sin tur kontaktade flickornas föräldrar och nu ska flickorna eventuellt stängas av från skolan under en dag. SÅ kan det gå när man sitter och fyller i en rolig bok på rasten.

Rätt eller fel?
Vad tycker ni?


Vackert väder här. Det blir en social power walk med vikt på social idag med Ingrid. Efter den promenaden ska vi båda åka och köpa blomster, och sen ska vi plantera. Ingrid är lika sen som jag med planteringen iår.

Önskar er alla en jättefin torsdag!

30 comments:

leopardia said...

jag vet inte riktigt vad jag tycker, naturligtvis skulle min unge (om jag hade nån) stängas av hela tiden, för jag tyckte det var lite roligt att de kryddade historien med t-i-t-s typ, men samtidigt, så länge skolan är konsekvent iallafall så kanske det finns nån poäng med det stränga...

Annika said...

Leopradia:
jag är kluven jag också. har ju turen att ha en flicka som aldrig råkat hamna i dom här sitsarna. Klart att ungarna kryddar böckerna med fula ord, det hade ju jag också gjort med allra största säkerhet i den åldern;-)..men på skolan? Dom vet ju hur strängt det är. Visserligen var det rast, men...Tyckte kanske att det kunde ha stannat mellan fröknarna och flickorna. Varför koppla in vice-rektor? Men det är klart, regler ÄR regler...

Bloggblad said...

Oj, vi skulle inte ha så många barn i vår skola om vi överreagerade så...

När jag var ny som lärare, hade jag ett hetsigare temperament - men med åren har jag lärt mig att man löser saker smidigare om man inte hetsar upp sig.

Men jag minns när jag gick i skolan och vi skrev lappar och en gammal fröken gick bärsärkagång och rotade i bänkar....

Jag tycker alltså att det blev för stor affär - lärare måste lära sig att elever också har ett privatliv. Fast här hade nog ingen unge skämts för att skriva såna ord... :)

Annika said...

Bloggblad:
Nej, det är stor skillad mellan skolorna här och hemma, det är givet.
Jag tycker att det skulle ha stannat mellan fröknarna och barnen. Det hade varit VARNING nog. Onödigt att koppla in vice-rektorn, men regler är regler och dom HÅLLS det är då säkert...

Lullun said...

Ja, man blir nog lite "hemmablind" i sådana här situationer. Förstår ju att skillnaden är stooor mellan svenska och amerikanska skolor. Jag ska inte vara den som dömer vilket som är det bästa, men nog kan jag känna att de hos er kan vara lite vääl hårda. Att få gå till rektorn med föräldern för att ha böjt till ett gem..?! Och visst ska ändå eleverna få ha lite av ett privatliv ändå. Det känns ju lite som om man går i skolan med lite rädsla för att bli straffat för något litet och oskyldigt som man inte menade något ont med egentligen.

Skönt att du slipper hamna i liknande situationer med din dotter dock.

Saltistjejen said...

Nej Annika!!! jag tycker det låter heeeelt bort-i-helskotta faktiskt rent ut sagt!

Att skolorna försöker ta tag i detta med mobbning och trakasserier är SUPER verkligen. Något som svenska skolor kanske skulle kunna ta efter lite.

Men att barn i förpubertal ålder (jo för det är de ju om de är i Karolinas klass) inte ska få kunna skoja om sex, tuttar och rumpor. Det fattar jag ärligt talat inte!!!! Det låter ju så fel! Det är ju just i den åldern det är som mest spännande med allt detta. Det är i den åldern många tjejer får sin första mens. Det är då det stora intresset för killar börjar. (eller tjejer för den delen...)
Tror att det är superviktigt att man just i denna ålderns ak kunna skämta, prata och undra om just dessa saker. och DETTA är nog en av de sakerna jag verkligen inte förstår eller gillar med just USA. VARFÖR är det så mycket hemskare att säga eller skriva "tits" än "war"?????????!!!!!????

Nej fram för MER MER MER öppenhet vad gäller, kroppsdelar, naket, sex etc här!
Om vi skulle bli kvar i USA och vår lilla Skrutta skulle börja skolan här tror jag att jag skulle bli fly förbannad om ngt liknande hände henne. Tyvärr skulle jag säkert bli "den omöjliga mamman" men jag hade verkligen blivit skitarg om rekotrn kopllats in för en sådan sak och att min dotter blivit avstängd en dag från skolan. För INGENTING!!!!!! Snarare hade jag tyckt att de i skolan då borde börjat ta upp detta med just sex och ge information om detta. Prata om just dessa saker som tits, ass och sex. För att avdramatisera. För att göra detta till en naturlig del av barnens uppväxt och så småningom liv. herregud, om de är 12 år gamla kommer de kanske ha sex för första gången om sisådär en 3-4 år?!?!? Det är iallafall en möjlighet som inte är alltför konstig. Så vad 17, ska man itne ge barn verktygen som de kan använda sedan då?! Nej här ska allt sådant tystas ner. Det censureras bort bröstvårtor i TV och hummas i största allmänhet. Skitfjantigt! Och Skitdumt! Tycker jag! Det får ju bara motsatt effekt. Alla jag känner som berättar om "spring break" här eller om Collegetiden har sååååå "konstiga" stories att jag storknar. Tror aldrig jag hört liknande från ngn jag känner där hemma. och allt allt allt handlar om sex sex sex..... Jag tror det är just så det kan bli om man "förbjuder" att t o m skämta och prata om detta. Eller som i detta fall skriva orden! Herregud! Om mitt barn skulle säga tuttar, pattar eller liknande skulle jag för allting i världen inte tycka deta vore ngt konstigt!!! Däremot skulle jag blivit grymt upprörd om hon haft en sådan där bok och skrivit in elaka saker om t ex kompisar där!!!! Eller andra personer i sin närhet. Men allmänna sexord spelar väl ingen roll i världen!

Oj, du ser at jag gick igång på detta ;-)
Men jag tycker verkligen att detta är något av det osmakligaste med amerikanska kulturen. Denna kluvenhet. Dels får man inte säga vissa ord för de associeras med sex. Vad gäller amning t ex så har jag aldrig sett ngn amma offentligt utan sitter under ngt jädrans "amningstält" bara för att "tänk OM man råkar visa sin nipple i 2 sekund! Hu!!!" Medan andra kvinnor istället kan springa runt i dekolltage som visar 99% mer bröst än en som ammar!!!!! Otroligt!

Och detta med att censurera sex och kroppsdelar på TV o film. Känns också skumt med tanke på att man däremot gladeligen kan visa typ CSI eller annat på samma sändingstider men då är det okej för om man får se kroppar då så handlar det om mördade lik!!!!! Skumt!

Hoppas du får en bra dag!
kram!

Marie said...

jag håller med saltistjejen i det här! whats the big deal, liksom? som du säger satt de på rasten och jag känner att det vore nog om fröken sa till och sen var det inget mer. och orden är ju inte särskilt allvarliga, även fast jag vet att det är fulare i usa än i sverige, men jag tycker det först är när de använder ord som anspelar på hudfärg eller sexualitet eller liknande som det är olämpligt. vet att de i vissa fotbollsligor bland barn och ungdomar här i sverige har börjat dela ut varningar om spelarna använder fula ord, och det tycker jag också är lite att överreagera. det är väl bättre att dom får ut sina agressioner med att skrika jäklar eller fan, istälelt för att slå ner någon till exempel? så tycker jag iallafall!

Annika said...

Lullun:
Japp, nopg blir man hemmablind, det är jag säker på.
Gemet var extremt tycker jag.
Men kanske den här rasthistorien är lika extrem?
Än så länge har det gått bra med K...Men det kan ju hända ngt litet som stjälper ett stort lass.

Saltis:
Jättetack för din kommentar, min vän!!
OCH DU har ju faktiskt RÄTT!!!
Det är i den åldern när allt som har med S-E'X är kul o spännande och allt det där.
För visst är dom förpubertala, you bet.

Visst blir man galen på den enorna dubbelmoral som råder här. hela tiden.
Ord "beepas" ut på TV:n och kroppsdelar suddas ut, tom små barnstjärtar. Men som du säger så är det säkert helt OK att skriva War och Kill. galet.

Och ja...Det är här med college ja...då har ungarna bevakats som hökar under hela uppväxten och när dom sen kommer till universitet sp festar dom mer än man kan fatta, och gör saker som man inte själv ngnsin skulle ha kunnat drömma om.

USAs baksida? Jamen visst är det det. Dubbelmoralen gör mig ofta tokig.

jag kan tycka att det ar dumt av dessa flickor att skriva dessa ord när dom vet hur förbjudet det är. men samtidigt är det ju det som är lockande, förstås.
Jag tycker också att det kunde ha stannat mellan flickorna och fröken...Det hade räckt så bra så...

Kramar och tack för din långa kommentar!! Det är sol idag!!!

Annika said...

Marie:
saltis HAR rätt. Det tycker jag också.
Ord är ord ja...och även om dom skrivit f-ordet hade det väl varit just ett ord också.
Rasism går ju också under noll toleransen, och det ÄR ju bra.
Så länge spelarna på matcherna inte går till personangrepp är det väl OK om det kommer ut ett fan ibland, eller ett jävlar. No biggie.

Sara said...

Jag håller SÅ med Saltis ovan! Stackars tjejer, de skriver lite snuskord i en bok på rasten och får skämmas ögonen ur sig sen! Jag kommer ihåg hur vi ritade snuskbilder och la i brevlådor runtom i husen när vi var i den åldern, helt harmlöst men kul för oss då. Och det blev ju människor av oss också! Nä, bort med dubbelmoralen så kanske tjejer kan få känna sig stolta över sin sexualitet, det ska inte behöva vara så laddat. Älskar dig, sis!!

Erica said...

Hej!
Jag skrev ett inlägg före detta, men det blev något fel när jag postade det, så vi får väl se om det kommer två kommentarer från mig... :)

Håller med kommentarerna ovan. Tycker det verkar väldigt bra att det finns tydliga regler och att de verkligen följs, t.ex. gällande mobbning. Det är en sak som svenska skolan behöver lära av. Här verkar lärarna nästan rädda för att ta tag i sådana problem.
Att läraren ville se lappen är jag inte emot, ifall det stått något elakt om någon klasskompis, för då hade det ju gått under mobbning. Men när det inte var fallet så tycker jag också att det var onödigt av dem att dra in rektorn och med avstängning.
Som det stått i något tidigare inlägg så är det ju i den åldern som man börjar intressera sig för allt sådant. Och jag tror på att det är bättre att man pratar om det med barnen än att det ska vara tabu över allting.
Jag tänker som så att tonårstiden (speciellt mellan 14 och 17 år) är den revolterande tiden (drar inte alla över en kam, men för många är det ju så), och min teori är att ju mer tabu och förbjudet något är, desto intressantare blir det för en ungdom i den åldern.
Däremot, gällande diciplinen i amerikanska skolan, så tycker jag det verkar som att svenska elever har en hel del att lära. Här har ju eleverna (speciellt på högstadiet) noll respekt för lärarna. Det är också väldigt skrämmande...
Skolsystemen har kanske en del att lära av varandra... :)

Ha en trevlig dag!
MVH /Erica
P.S. Som sagt, eventuellt kan det komma 2 kommentarer från mig, men då kan du radera den ena :)

Anonymous said...

Kan bara hålla med de som är EMOT det lärarna gjorde.Har man inte rätt att behålla saker för sej själv, även som barn?? Har läraren verkligen med det att göra? Jag tycker nog att detta blev en jättetråkig maktkamp för att visa vem som bestämmer. Såna här små ofarliga saker händer, läraren kan visstfå säga sin åsikt men gå vidare med detta var väl lite väl....
Jag är däremot avundsjuk på er nolltolerans vad gäller mobbing o uppkäftighet, men det har vi ju pratat om förr Annika :-)
Kramar från Anette

Lilla jag said...

Att stänga av dem för nåt sånt vore oerhört överdrivet enligt min åsikt. Barn har också rätt till privatliv och de ord de skrivit var väl inte så farliga. Har själv gått i skola i USA en period och tycker de var väl stränga med en del saker. T.ex. var man på bildlektionerna tvungen att ha föräldrarnas tillåtelse för att se konstverk som inbegrep nakna människor. (Alltså gamla målningar av stora konstnärer.) Inte heller fick man hålla sin pojkvän/flickvän i handen under skoltid (inte ens på rasterna)!! Det fanns många regler i skolan som för mig var helt absurda. Jag gillar USA på flera sätt, men tycker att det är lite dubbelmoral; de kallar sig "the land of the free", men är det så himla fritt jämt?

hoppas du har en bra dag annika!
kram, lilla jag

Desiree said...

Känns lite väl överdrivet att kontaka flickornas föräldrar för att de skrivit dessa ord på en lapp. Det var ju inget farligt eller allvarligt. Lite bus måste man ju få hitta på. Nej det tycker jag var överdrivet lika så detta med den lille killen som böjde sönder gemet.

Ha en skön powerwalk och ha så kul med planteringen. Det blir nog jättefint med lite blommor.

nika said...

Jag tycker att man som vuxen lärare eller förälder måste välja vad man vill fokusera på i fostran och utbildning. Man KAN och bör inte bestraffa för varenda felsteg barnen gör.
I fallet du beskriver kanske jag tycker det är värre att flickan ljög om. lappen som stack ur fickan och det är nog värt en skarp tillsägelse. men sen tycker jag att läraren eller rastvakten kunde ha begripit att naturligvis så var det förbjudna spännande ord och det visste ju flickorna redan eftersom dom inte ville visa. Att skriva fula ord i en bok på rasten tycker inte jag är en dödssynd och avstängning är löjligt i det fallet.
Jaha...det var min personliga uppfattning som fyrabarnsmor och fd lärare.
Hoppas ni har ett bättre väder däruppe än vi har här, fast dom lovar bättring och just nu skiner solen.

malou said...

Vad tjejerna skrev eller inte skrev är egentligen inte intressant, tycker jag (fast jag håller med alla om att "hyschhysch, skäms"kulturen är en styggelse). Om jag har fattat di rätt skrev dom på rasten (alltså inte lektionstid och dom störde inga andra) i sina privata böcker. Då har enligt min mening varken fröken eller någon annan skolpersonal med saken att göra - för mig är det likvärdigt med att kräva att läsa vad någon skriver i en dagbok - så kallade "skoledagbøker" var jättepoppis åtminstone när mina tjejer gick i skolan. Jag tycker alltså att dessa lärare kränkte tjejernas privatliv. Och jag lovar dig, dom skulle få hjärnblödning eller hjärtattack efter en halv dag i en norsk låg/mellanstadieskola!

Fröken Anki said...

Jag tycker också att det var väl överdrivet. Hade varit bättre om det stannat mellan läraren och eleverna. Det var okej att be att få se lappen, för att se om det var något om nån annan elev, men det kunde stannat vid det. Bra att de har nolltolerans för mobbning, och att det agerar direkt på det. Det skulle behövas mer sånt i svenska skolor. Men som Saltis säger - att skriva och prata om ord som har med sex och kroppar att göra hör till åldern. De måste få tillåtelse till detta, men jag vet att många föräldrar här tycker att det är hemskt. Och allt det förbjudna blir ju som sagt väldigt lockande när de flyttar hemifrån och börjar på college! HU för all denna dubbelmoral! Nu kommer en riktigt klyscha från ungdomen: Har föräldrarna glömt hur det var att själv vara ung? För dom lär ju ha betett sig likadant! Många här blir ju väldigt om sig och kring sig med religion och moral när de blir föräldrar, efter att ha levt väldigt utsvävande som unga! Nä, på det här området gillar jag Sverige. Fast lite mer ordning och reda och respekt i skolan skulle det behövas där!

Anonymous said...

Oj, oj... det där var hård bud minsann men jag måste nog säga att jag tycker att avstängning för sånt samt gemet är i överkant.
Visst ska de få en tillsägning men att stänga av dem för en sån sak är löjligt tycker jag.
Hade de skrivit saker som kill, shoot eller rasistiska saker är det ju en annan sak men inte lite tutt ord.

Men det är min egen mening.

Om allt tas på för mycket allvar tror jag att det har tvärtom effekt i vissa fall.

Ha en trevlig dag med ert vackra väder. Här är det regn.. :(

Kram!

Petra H said...

Jaaa, håller med Saltis till hundra procent!! Det är en sådan absurd dubbelmoral i USA när det gäller sex - inget för synas eller pratas om, men samtidigt så visar MTV / E news etc märkliga program om spring break, Dismissed (MTV-program där en kille eller en tjej datear två personer, hånglar med dem och sedan dumpar en av dem).. Jag tycker att college-kidsen verkar uppföra sig som omogna, brunstiga tonåringar när de är på spring break - så uppför sig väl aldrig vanliga svenska ungdomar, varken som tonåringar eller universitetststuderanden. Antagligen för att det inte är så hysh-hysh när det gäller sex i Sverige, och därför inte lika "spännande".
Men visst, noll tolerans på mobbning ska det vara och jag blir så ledsen varje gång jag läser i Aftonbladet om svenska barn som blivit mobbade genom hela barndomen, och att det är DE som måste byta skola, gömma sig etc istället för mobbarna.
Jag läste precis för min mamma om gemet och ditt inlägg från förra torsdagen - hon tappade hakan!!

Anne said...

Intressant inlägg, tack för att du berätta och skrev inlägget.
Jag håller helt med dig, det här hade kunnat stanna mellan läraren och eleverna. Saltis kommentar gillar jag skarpt, det är bara att hålla med om allting där!

Jag tycker alltså att det är helt fel agera på det här sättet från skolans sida, definitivt. Men om jag bortser från mina personliga känslor, åsikter och värderingar vad gäller allt som rör barns rätt till privatliv, sex som nåt naturligt som det ska få skojas om osv. Om jag bortser från det JAG står för och bara tänker på hur skolans system ser ut. Då har jag en annan förståelse för beslutet som tagit.
De har tydligennolltolerans inför mycket och jag kan känna att om man då straffar en pojke så hårt bara för att han böjt ett gem, har man den sortens nolltolerans och regler även inför sådana "små" saker, ja då måste man ju ha det jämt för att det ska vara rättvist. Alltså, i ljuset av t.ex. gemsituationen så kan jag förstå att skolan reagerar som den gör i det här fallet.

Sen är det som sagt inget JAG tycker är rätt eller riktigt och allt det här som skrivit om dubbelmoral och hysch hysch kring sex som finns här är ju heller inget som jag tycker är sunt eller bra tillämpat.
Men...jag kan i viss mån förstå varför skolan gör som den gör, för har skolan regler som är på den nivån att man straffar en pojke som böjt ett gem (så löjligt!), och med tanke på hur det amerikanska samhället ser på sex och att det är ett "brott" man gjort om man skrivit i en bok om såna saker. Med den kunskapen i bakhuvudet så kan jag ändå förstå att skolan gör som den gör.

Men...återigen, det är inte alls vad jag personligen står för eller tycker om.

Annika said...

Sara:
Jamenvisst...Saltis har helt rätt!!
Du kan ju tänka dig skammen för dom här två tjejerna. Som om den inte vore nog, vice rektorn ska kallas in dessutom. Ack ja!!
Nej, det hade räckt så bra om detta stannat mellan lärarna och barnen.
Älskar, sis!!

Erica:
javisst...noll tolerans är bra ibland, som tex när det kommer till mobbning och rasism etc. Men detta...
Det var ju mer ett oskyldigt "flick streck" som dessutom skedde på rasten.
Tänk att det blev så stor sak av det. Men det handlar väl om att skolan måste göra "rätt", använda sig av sin nolltolerans regel. Fast jag tycker gott och väl att lärarna kunde ha varit lite smidigare här.

Och ja, visst är det bra med ordning och uppförande. DET skulle svenska skolan behöva ta efter, men att sedan gå s¨HÄR långt...nej det är inte rätt. Här skulle våra skolor ha lite grann att lära av sverige.

ha det så bra!!

Anette:
Precis, här klampade dessa två lärare in i tjejernas privatliv på rasten. Krävde att få se boken och den sönderrivna sidan. Sedan får tjejerna gå och träffa vice-rektorn och sen rings det hem.
Det ska bli interssant att se vad karolina säger idag...OM det blir avstängning eller inte...

Nolltolerans är jättebra när det kommer till mobbning. Och ja, det finns inte på kartan att en unge här skulle kunna sätta sig upp mot en lärare utan att det bli konsekvenser.

KRAMAR!!

Lilla Jag:
Intressant att du själv har erfarenheter från amerikank skolan. Det är ju helt sant det där att ungarna måste ha skrriftligt hemifrån om dom ska se på konst där det kan visas nakna människor. Helt otroligt, eller hur?
Skolan är i mångt och mkt för hård, som när sådant här händer...
dubbelmoralen är USAs sanna baksida...detta hysh-hysh...
Nej, det är itne alltid det är the land of the free, det ska gudarna veta.
Kram!!

Annika said...

Desiree:
Visst är det överdrivet, både med flickorna och gemet. Inte klokt i bägge fallen.

Japp, nu har Ingrid och jag varit ute och gått och sen shoppade vi en massa blomster. Nu ska jag snart bege mig ut och plantera.


Nika:
Precis så sa Peter också; att det värsta i denna historia var att flickan ljög. det kan jag hålla med om.
Lärarna borde ha varit MYCKET smidigare i detta fall. Karolinas fröken har 15 års erfarenhet av läraryrket, den andra läraren är en ny-utexad 22 åring. Bägge lärarna borde ha vetat bättre i detta fall.
jag lovar att uppdatera er alla om det blev avstängning eller inte.

Vädret är kallt, men soligt. Det blåser som BARA den. Värmen surrar i huset för fullt. Vilken underlig vår detta är....


Malou:
Helt rätt. Detta var på en rast. Det var flickornas böcker.
Jag tycker också att det var en sann felhandling från lärarnas sida.
Det är ju sådant här som 11-12 åringar fnissar åt. Ingen större grej alltså.
Hysh-hysh kuluren vad gäller allt detta är USAs verkliga baksida.

Anki:
Du har rätt!
Många fldrar har ju levt rövare på unversitet. Det man hör från collegelivet här får en ju ofta att baxna. men så fort ringen sitter på fingret är det som om alla försändras och sen när barnen kommer är det som om den egan ungdomen skulle vara helt bortblåst.
Visst, nolltolerans är super när det kommer till mobbning, uppstickande och rasism, men det i det här fallet blir det bara en dum maktkamp. Skolan bestämmer. Punkt slut.
Det ska bli så intressant att höra vad K har att berätta när hon kommer hem idag.

Annika said...

Jess:
Japp...Dom orden får man heller itne skriva...Kill och Shoot etc.
Visst en tillsägning, men inget mer än det heller. ABSOLUT ingen avstängning.
Som sagt, det ska bli intressant att se vad som bestäms idag.
Kan berätta att den ena av flickorna precis har börjat på Karolinas skola. Hon kom från en katolsk privatskola.

Och ja, visst blir det tvärtom effekt många ggr.
Det gäller att pick your fights.

Blåsigt och småkallt här, men sol.
Kram!!

Petra H:
Ja, jag förstår att dina fldrar tappade hakan. Det är nästan så att man gör det själv också, men med åren i USA har man måst bli mer luttrad. Insett att sådant här larv händer---hela tiden.
OCH precis som du säger visar otaliga tv-kanaler alla möjliga helt galna program. SÅ är det då konstigt om ungarna börjar snacka?
Dessutom ÄR ju 11-12 åringar i det stadiet att detta ÄR ngt mkt spännande.

Ja, visst är nolltolerans så bra när det kommer till tex mobbning. Jag blir också så upprörd när jag läser i svenska tidningar hur mobbning pågår därhemma år ut och år in och ingen gör ngt. Ofta får den mobbade flytta.
Här är det tvärtom, om ngt mobbat så flyttas mobbaren.

Collegekids ja...Tell me about it. Dom har hållits under hökögon under hela sin grundskole och gymansietid av både fldrar, lärare och skola. När dom väl kommer till college slår det över. Dom kan liksom inte tackla den där friheten, och så blir det så fel.
Spring break i college låter som en enda lång mardröm av droger, sprit, sex och partajande.
Läskigt.

Anne:
Jag hör vad du säger, och det är så det tillämpas här: detta var ett exempel av skolan att visa hur det SKA gå till, ett exempel som skolan nu har satt. Nolltoleransen måste alltid hållas om det så gäller ett gem (skolans tillhörighet) eller fula ord i en privat bok på rasten. Nolltolerans.
Helt galet.
OCH, i dessa två fall har ju läraran varit så otroligt osmidiga att det finns inte. Varför måste dom springa till vice-rektorn och skvallra på en ggn???
Och återigen; hysh-pyshet var gäller sex har gått alltför långt i detta land. Jag förstår inte att dom inte själva inser det.

SweFlo said...

Min dotter kommer nog att bli avstängd ganska snabbt! Vi är mycket öppna vad gäller kropplsiga saker i familjen, jag tycker det att viktigt att vara naturlig runt just sådant. Om hon kan komma till mig och prata om saker är det ju mindre risk för att hon gör något galet... Dessutom har vi hemsk bajshumör i vår familj, hon älskar att köra pruttskämt och liknande. Och så är hon ju tuttfixerad. Man tycker väl att en varning skulle räcka, så länge ingen har blivit sårad. Det är sånt tabu med allt som har med sexualitet att göra. Lite för mycket helt klart!

Hanneles paradis said...

Fel av läraren, eleven har också integritet och ska inte förnedras av läraren (lärarna är de största mobbarna i vissa skolor)

Jag ser inte jobb i trädgården som "arbete", jag går omkring och räknar fjärilar, knipsar bort något ibland, vet inte, vad jag ska svara... :)

Marianne said...

Oj, det var så många och långa kommentarer att jag inte riktigt orkar läsa alla just nu. Men jag håller med Saltis till hundra procent. Sexualundervisningen är vad jag har förstått mer eller mindre lika med noll, allt är censurerat samtidigt som det är helt okej att visa hur mycket våld och död som helst. Det säger oss att kärlek är fel och fult och våld och krig är bra? Ungarna blir som tokiga när de plötsligt inte har föräldrarna eller andra vuxna i närheten och så sprids sjukdomar och tonårsgraviditeter i stället bara för att de inte vet vad de håller på med.

Bra att ta tag i mobbning, diskriminering och liknande med hårdhandskarna från början, men gem och ord ...

Det är alltid bättre att PRATA med ungar. Tror jag.

Hoppas du har en bra dag!

Annika said...

Sweflo:
Ett gott råd: var lite försiktig där. När K var liten hamnade jag i en ganska jobbig situation pga att jag hade varit så öppen med henne. Tyckte att det inte gjorde ngt, ju mer hon visste desto bättre redan från början- Nu idag kanske jag tycker att jag var lite väl öppen för jag fick problem som sedan löste sig på allra bästa sätt. Men det var ett smärre h-vete medan det pågick. Efter den incidenten la jag för alltid undan kärleksboken av Pernilla Stahlfeldt. Jag har varit försikitigare sedan det hände. Så ett råd; var inte för öppen. Tänk på landet du bor i...

Men i det här fallet igår var det helt klart alldeles för mkt. Riktigt löjligt.

Hannele:
Jamenvisst var det fel av läraren. En tillsägelse skulle ha räckt så bra.
Härligt att du ser trädgårdsjobbet på det sättet, Hannele.

Marianne:
Ja, här finns att läsa!
Saltis har helt rätt i sin kommentar, ja.
sexundervisning finns från femman, men det är under stort hysh-hysh och om man inte vill att barnet ska vara med kan man välja att inte vara med (otroligt va!).
Precis, tonårsgraviditer är ju rätt vanliga här...Hmmm...undrar varför???
Visst är det bra med nolltolerans vad gäller mobbning,rasism mm...
men som du säger; gem och ord...please...

Jotack, det knallar här med trädgårdsarbetet...

nina said...

Jag kan inte göra annat än att hålla med Saltis och resten...

Och den där gemincidenten låter riktigt hemsk tycker jag. Påminner mig om min första lärare som verkligen skällde ut en tjej i klassen som råkade skriva med vattenfast penna istället för vattenlöslig på en plastmapp - och det var FÖRSTA DAGEN i skolan i förstaklass! Inför de nya klasskamraterna hon inte ens kände.

Hon vågade knappt gå dit efter det, och alla ungar var jätterädda för läraren som skällde ut oss för minsta lilla tills vi grät, under alla de år vi hade henne...

Nej, mer respekt än så för barnen tycker jag man få ha.

Pernilla said...

Jag tycker det är jättebra att dom är hårda i skolan, MEN det måste finnas lite gränser. Herregud, det är ju barn.. visst måste dom väl få sitta och skriva och fnissa på rasterna!?

Men jag måste säga att jag tror att barn mår bra av att få lära sej vad som är rätt och fel och även få ta konsekvenserna när dom gjort nåt fel. I US kanske det är lite väl överdrivet många gånger.. men här i Sverige får ju inte ens lärarna säga åt barnen, då kan dom bli anmälda. Jag har märkt en otrolig tendens till att barnen som växer upp i Sverige är slöa, otacksamma, oartiga m m.. nu menar jag självklart inte alla!!! Det finns jättemånga fina barn och ungdomar, men det jag menar är att det är skrämmande att se sån skillnad på ungomarna från när man själv var ung. Se bara så mycket våld med knivar det är nu för tiden. Så var det inte förr..Jag riktigt bävar för den tid när mina barn ska börja vara på stan på helgerna.. det räcker ju med att dom råkar titta på någon så kan man åka på stryk.

Men självklart måste barn få vara barn och fnissa och göra lite bus..

Kram!!

Annika said...

Nina:
Lärare kan verkligen vara osmidiga. Den läraren ni hade i ettan var ju en mardröm. Stackars flicka, och stackars ni andra.
Absolut ska man ha respekt för barnen!!

Pernilla:
Jo, det är ju det jag gillar med den amerikanska skolan, att det är sådan hyfs. Ungarna är gulliga och trevliga och ingen, ingen sticker upp mot vuxna.

Den här incidenten som hände på skolan är absurd, men inte så ovanlig. Felet var att det skedde på rasten o det var flickornas egana böcker. Ja, hon ljög och det var fel, men...
Jag tycker att det borde ha stannat mellan lärare och elbver.

Jag vet att det är alltför slappt därhemma i skolan och det skrämmer mig nästan ännu mer...

Kram!!!