Thursday, May 01, 2008

Sköna maj!

"Maj månad kom som ett fotbad efter en lång marsch"
Så börjar en dikt som jag tycker beskriver årets ljuvligaste månad perfekt.
Det är min moster som brukar deklamera den. Ja, jag skulle gärna lägga ut resten av dikten också, samt vem som har författat den, men jag kan inte hitta den när jag söker på Google. Min Moster är själv i sommarstugan i Österbotten just nu, och jag får inte tag på henne över SMS och kan därför inte fråga henne.
Någon av er, kära läsare, kanske vet?

När jag bodde i Sverige var maj den finaste och bästa månaden på hela året. DÅ blommade det som allra vackrast, då var ljuset som allra skirast och alla människor var fyllda av lycka över den kommande sommaren och dess semestrar. Det låg liksom en förväntan i luften som var påtaglig.
Så är det ju säkert än idag därhemma i maj månad. Vad vet jag? Jag har inte varit hemma i maj sen, sen, sen...Ja, sen när? 1989?

Här är också maj den absolut vackraste månaden på året, inte för varmt (förhoppningsvis) och blommorna står som allra, allra finast.
Jag ska ta med kameran på min morgonpromenad någon dag så att ni får se det ljuvliga.

Idag är det torsdag och Ingrid-promenad. Ikväll har Karolina gen-rep inför lördagens föreställning. I den föreställningen dansar hon bara. På söndag spelar hon teater och dansar. Söndagens gen-rep sker imorrnkväll. Mycket teatersittande för mig nu, men det gör inget. Jag tycker det är rätt kul.

Jag märker på mitt besökarantal att det är helg i norden. Jag har färre besökare än vanligt. Och jag hoppas att ni alla njuter av den långa, sköna helgen och att ni har vackert väder!!

Ha en fin första maj!

19 comments:

Sporty Spice said...

Jag har inte helg och läser din blogg även idag! =)

Lullun said...

Jag har helg men läser ändå (mannen sover ju fortfarande, trots att klockan är omkring 12...). :-)

Visst är maj underbar där hemhemma. Jag försöker att ta min Sverigesemester just då, men nu har ju Holger börjat jobba som lärare, så det blir nog svårt att få ledigt den månaden framöver... :-( Men inte lär det dröja några 20 år till nästa gång. då skulle jag få "grönska-abstinens" värre. ;-)

Ser fram emot att se majfoton från Reston!

Desiree said...

Kan bara hålla med dig om att Maj är en alldels underbar månad både här och i Sverige. Kanske därför drabbades jag av hemlängtan häromdagen just för att jag vet hur fint det är i Sverige just nu. Långledigt har de också just nu, suck jag skulle också vilja ha det. Superfina blommor du visar. Liljekonvaljer är ju en av mina absoluta favoriter. Ha en skön dag Annika.

Elisabeth said...

Maj är verkligen den vackraste månaden! Visst ligger det förväntan i luften, för allt fint och vackert ligger framför en.

Millan said...

Har ar det inte heller helg sa jag laser ocksa :-)
Ja visst ar Maj en vacker manad!! I vanliga fall brukar April vara den vackraste i England eftersom vi ligger nagon manad fore Sverige och ovriga Norden men i ar ligger vi nog ungefar lika eftersom det varit kallt sa lange i England. Jag njuter i fulla drag av alla vackra blommor o trad just nu. Dock onskar jag att vi fick lite av Sveriges vackra vader eftersom det ar lite svart att njuta nar det ar kallt o regnigt ute... Hoppas att det snart vander!
Raknas Maj som sommarmanad eller varmanad i USA?

Marie said...

Maj är ju onekligen väldigt vacker! Det är en speciell känsla när solen går ner senare och senare och allt sakta men säkert blir grönt. Jag vet inte vem som skrev dikten, men den ä väldigt passande!

Petra H said...

Maj är definitivt den finaste månaden - nästan alltid mycket finare och varmare väder än juni, som är lite av en hatmånad för mig (minns alltför många midsommar när man suttit ute och huttrat i snålblåst och regn)! Juli är också fin (min födelsedagsmånad dessutom) men juni är liksom som en mellanmånad då det av ngn konstig anledning inte är så fint sommarväder som man förväntar sig... Eller så har jag upplevt det iaf, även om det var länge sedan jag var hemma i juni ;-)
Kul början på en dikt, har aldrig hört den dock. Är Karolina nervös inför alla uppträdanden eller är hon ko-lugn (och är DU nervös?)?
Jag har haft min bästa dag ngnsin idag med besökare eftersom det verkar som min länk till Sydsvenskans artikel om Valborg syns på hemsidan (66 besökare (and counting) från tidningens hemsida!) - själv kan jag inte komma in och titta, fattar inte varför.. Det var ju inte meningen att alla skulle läsa mitt blogginlägg, ha ha!

Anne said...

För mig har månaderna jag gillar förändrats en aning jämfört med i Sverige, jag gillar andra månader här än jag gjorde tidigare. Mycket beror nog helt enkelt på att årstiderna är lite annorlunda här. Du kanske känner på samma sätt, du kanske älskar en nordisk julimånad men juli kanske inte är din favoritmånad i Reston.
Maj är underbar! Jag gillade även maj i Sverige men pga min pollen (som började runt valborg och var som intensivast hela maj) kunde jag inte njuta utan var mest irriterad under hela maj...
Här är det annorlunda, min pollenallergi är redan över och majmånad är en månad jag verkligen kan njuta av blommor och blader och vistas ute. Det finns fortfarande en förväntan i luften som jag tycker omt, hela sommaren ligger öppen och framför en.

aurorabuddha said...

Ah, vad jag saknar Liljekonvalj! Har ni det dar du bor?

Och Annika, jag behover din asikt. Och alla andras oxa - vanligen besok min blogg. :o)

Marianne said...

Jag håller med om att maj är den bästa månaden. Värmen kommer på allvar utan att vara påträngande och man är definitivt inte trött på den. Solen går och lägger sig senare och senare och överallt prunkar det för ingenting har hunnit torka ut. I Sverige brukade jag alltid ta en veckas semester i slutet av maj.

Här är nog maj också ganska perfekt. Det är varmt men än har det inte hunnit bli bastu. Just nu blommar det lite överallt och jag ska se om jag kan ta ett foto av ett lila träd jag har upptäckt. Har ännu att upptäcka årstidernas gång här.

Liljekonvaljer är så vackra och de doftar så underbart. Men vad heter den rosa blomman?

Spännande med Karolinas teater! Vad heter pjäserna? Hoppas det kommer foton senare!

Annika said...

Sporty-Petra:
OCH det är jag glad för!! :-)


Lullun:
BRA! :-)
Jösses vilken sömntuta...My godness...
Maj är en riktigt fin månad och det skulle vara kul att komma hem en ggn och få uppleva maj igen. Själv anländer jag ju alltid i slutet av juni.
Ja, Lullun...jag förstår att du får grönskeabstinens.
Foton kommer, men idag är det regn och grått. Oh well...

Desiree:
Precis, den här tiden på året föder längtan.
Alltid.
Långledigt HAR dom, inte helt fel det heller.
Men snart Desiree så kommer vi också hem, både du och jag, om än inte i maj.

Elisabeth:
Verkligen! Hela långa sommmaren med alla dess löften ligger bara och väntar i startgroparna!
Lika fint precis överallt, tror jag.

Annika said...

Millan:
BRA att du kommer in och tar dig en titt idag...hihi!
Officiell sommar är det väl inte häör i USA förrän vid sommarsolståndet. Det brukar kallas "the first day of summer", men allmänt är ju juni nog sedd som den första sommarmånaden. Maj är vår. Fast egentligen ÄR det ju sommar.
Förstår att du vill ha lite värme och sol.
Visst är det vackert ute nu! Underbart!!

Marie:
Visst är det en vacker inledning till en dikt. Skulle gärna lägga ut resten men hittar den inte, varken på nätet eller hos mim moster som visst inte svarar på SMS idag, hmppff...;-)

Petra H:
Ja visst är det en underbart ljuvlig månad. Bäst.
Håller faktiskt med om juni. TÄNK så ofta jag har anlänt till ett 15 gradigt, grått Sthlm i juni. Sen har det blivit vacker i juli. Underligt.
KUL med alla besökare (den som kunde skryta med sådant ändå en dag som denna). Roligt med länken. Så roligt att det uppmärksammades i tidningen. Grattis till det!

K är rätt lugn när hon ska uppträda, men lite nervigare har hon blivit med åren. Jag är nervös, det kan du skriva upp. Sitter med hjärtklappning i salongen. Men det brukar ju gå bra, och hon är så duktig.

Anne:
SÅ SANT!! Jag tycker ILLA om Juli och Augusti här. Hett, dallrande fukt. DET kan jag vara utan.
Bästa månaderna i the mid atlantic states according to me är: Maj och oktober. ÄLSKAR dom! Ofta som svenska högsommar när den är som bäst.
Peppar, peppar så har min allergi varit helt OK iår!
Jag är som mest allergisk i Närpes...Do¨n't know why...
SUX..
Skönt att din allergi lugnat ner sig för året, Anne.
Förväntan ligger i luften, visst gör den det!

Aurora:
Det är min tyska granne och vän Ingrid som odlar liljekonvaljer på sin baksida. Blommorna växer inte vilt.
Ska komma till dig och titta...


Marianne:
Idag är vi alla rörande överens, och vi bor alla på spridda håll. Maj är bäst!!
Precis, bastuvarmt är det inte. Det är mer som perfekt svensk högsommar. LOVE IT!!!

Det är azaleor på bilden också. Bilden är tagen hos Ingrid i fjol, men redan idag ska jag ut och plåta hennes azaleaprakt inför morgonens färglada tema hos Desiree.

Karolinas pjäs denna ggn är full improvisation. Ganska svårt.
Lovar absolut att lägga upp bilder på dottern i de tre olika kostymerna.

Saltistjejen said...

Maj ÄR verkligen en fantastisk månad! Både här och i Sverige. Jag älskar maj just för att det är då man har allt framför sig! Sommaren och ljuset. Och som du säger så är allt så vackert i maj när grönskan fortfarande är skir och ljusgrön, och det är så många blommor både på marken och träden. Och här är det såklart skönt att maj inte är så otroligt het och fuktig, utan mer skönt varm.

londongirl said...

Jag håller med dig om att maj är en underbar månad. Allt börjar grönska och blomma, ljuset på kvällarna och alla fåglar som kvittrar. Båtar sjösätts och solen glittrar på Stockholms vatten. Visst är det härligt.

Jag märker också på mitt besökarantal att det är helg och vackert väder. Folk är ute och/eller på landet och har inte tid med bloggar. ;-)
Men jag hoppas verkligen att Rosvik hittar hit nu för Liljekonvaljer är hennes favoritblomma!
Kramar till dig Annika!

Annika said...

Saltis.
Det är det som är så underbart! Just denna vetskap att hela sommaren ligger framför en! Ljuset är så vackert och grönskan så fin!!
Och ja, vad gäller oss här i US betyder det ju att värmen ännu inte blivit läskigt tryckande.

L-gal:
Och snart kan ni börja vara på er ljuva ö varje helg. Härligt!!
Ja, jag älskar verkligen den här månaden.
Jaja, visst märks det att det är helg. Jag har stiltje om man jämför med hur det brukar vara en vanlig torsdag.
Men det är härligt att det är så fint hos er.
JÄTTEKRAMAR!!!

Hanneles paradis said...

Maj är verkligen fint, i trädgården blommar allt, men ogräset har inte kommit igång :)

Rosvikstjejen said...

Mm det är verkligen ´min favoritblommar! Tack för den bilden och tack LG för att du tänker på mig.

VIsst är det helg. Jag märker det pga att jag är slapp och orkar inte med någonting. Hade tänkt blogga om min födelsedag, katterna, mat osv men, orken finns inte. HOppas att den kommer tillbaka snart igen.

Stora kramar och ja längtar till sommaren då vi får träffas.

mintid said...

Ja det är gott med lite långledigt!

Här regnade det lite igår precis när jag skulle klippa gräs så det får bli nu i em skulle jag tro.
Barnen har kompisar här och jag har bakat bullar och ska snart se till att fixa ngt till lunch.

Ha en go helg vännen!
avis på om du hittat liljekonvalj!...

Annika said...

Hannele:
Underbar månad. Men här har vi ogräs redan i mars, buhu!!


Rosvik:
Det är bara att njuta av helgen! Bloggen kan ju få vila lite.
Liljekonvaljer är verkligen underbara. Men tyvärr växer dom ju inte vilt här.
Ha en fortsatt mysig och bra helg.
Ja, det ska bli jättekul att ses!
KRAM!!

MinTid:
Låter som om ni har det mysigt. Hoppas regnet upphör.
Ja, liljekonvaljer finns i en grannes trädgård. Dom växer inte vilt tyvärr.
Ha en fin helg!