Wednesday, September 13, 2023

Ett nytt bloggår tar sin början ...




Well, hello there!


I förra veckan återvände jag till Restonland efter nära två månader i Finland och Sverige.
Den vanliga sommarvistelsen hade nått sin ände. 
Avsked och uppbrott blir aldrig lättare, om nu någon skulle tro det. Sanningen är väl att det blir precis tvärtom ju äldre man blir.
Tur att man faktiskt lätt kan kasta sig över Atlanten om så skulle behövas. Bra att man kan ta sig från världsdel till världsdel utan större knot.


Flyget ja, lider jag av flygskam?
Faktum är, jag har inte “råd” att känna sådan.
Skulle jag vägra flyga skulle jag förmodligen aldrig kunna åka igen. Båt? Det finns ännu inte på karten, en dag kanske--men inte nu.
Det kan vara ett försvarstal från min sida, men det där med just flygskam har nog dragits lite för långt på skalan överlag kan jag tycka.


Sommaren därhemma har bjudit på blandad kompott.
Från väder till det mer privata och personliga planet.
Vackrast väder hade jag de veckor jag var i Österbotten.
NEJ, det blev ingen tryckande het sommarvärme. Alls.
Ingen som helst repris av sommaren 2018. OCH ja, lika glad för det var jag. Istället låg temperaturen nästan dagligdags mellan 18-20 grader medan jag var i Närpes. Men sol hade vi nästan varje dag. Det går inte att klaga på sommarvädret jag fick där, idealiskt var det.
I Stockholm däremot var det  mulet och järngrått närapå varje dag under den månad jag vistades där, mycket regn föll. Mygg fanns det gott om, mycket mer mygg än jag någonsin kan minnas från tidigare år i Stockholm. Det är väl inte så konstigt kanske med tanke på hur fuktigt, kylslaget, regnigt, blött och grått det varit. Vi vet ju alla att mygg gillar sådant väder.


Personligen vill jag inte ha hetta, och med hetta menar jag typ allt över 23 grader, haha.
Ju äldre jag blir desto svårare får jag för värme. Saknas AC är det bara stönigt. Ja, jag är en bortskämd BRAT då det kommer till detta. Van som jag är efter 30 år i fuktiga DC med omnejd där AC finns överallt.


Jetlagen har jag klarat av för denna gång.
Nu är den över. Skönt det.


Resa har jag ingen lust att göra på ett bra tag heller.
GUUUUD vad tråkig jag låter, jag ser/hör ju det, hahaha. Men sanningen är den, jag har rest sedan i maj. Jag behöver bara vara på en enda plats nu ett bra tag framöver.
JO, självklart med vandringar, vingårdar och andra höstaktiviter insprängda. DET blir bara roligt. 


Det var roligt att så många av er följde mig via Instagram, både på mitt öppna konto och på mitt privata resekonto.
Roligast av allt har det nog varit att göra de reels, de små filmer med musik, som jag lagt ut. Jag kommer att sakna det nu när mitt resekonto ligger vilande, haha.


Taggad är jag inför ännu ett bloggår med er!
Det ska bli så roligt att få skriva här igen nu efter min långa bloggpaus.


Varmt välkommen tillbaka önskar jag dig som läser här!
Let’s do this!!

24 comments:

Dr Jo said...

Sooomm jag har väntat och längtat efter ett blogginlägg :) Har även följt och sett dina instagram reels och inlägg men det är något speciellt med ens rutin när det ingår att starta jobbdagen med ett blogginlägg ;) Men även på intagram har det varit fina bilder och härliga reels som vanligt.

Äh det där med flygskam, så dumt. Jaa medelklassen har råd att/prioriterar kanske att flyga mer nu förtiden men just flygskam är ju ett väldigt svenskt begrepp. Att man inte lägger fokus på att utveckla bättre drivmedel till flygen då. Har aldrig hört begreppet "flygskam" i en internationell bemärkelse. Sen kanske inte politiker och kungen behöver åka flyg mellan arlanda och bromma (!!)
Lika dumt som när dom tog bort alla bra plastpåsar i återvunnen plast vi hade och satte miljöskatt på dom. Nu köper man kina plastpåsar istället. Så himla bakvänt tänkt så jag blir helt matt. Nog för att jag är för miljötänk men blir provocerad när det bara blir för att plocka "lätta" poäng.

Jaa jag är ju lite besviken på sensommaren, men sen älskar jag sol och värme. Men men what to do. Nu har vi iallafall flyttat från hus till lägenhet och vi har haft nöjet att ha kvällssol på balkongen och det har varit så himla himla mysigt. Nu har vi bott in och det känns toppen att vara närmre civilisationen, det gör vardagslogistiken så mycket lättare.

Och ja jag är också väldig taggad inför ett nytt bloggläsår. Det blir nr 18 för dig va? Häftigt.

Varma kramar från Johanna



Mamma C said...

Halloj igen och välkommen tillbaka till blogglandia. Även om jag nu har följt dig på insta under tiden du inte varit här.

Jag har inte någon flygskam heller faktiskt. Även om jag försöker att tänka miljötänk väldigt ofta.

Nej, den svenska sommaren levererade inte som de trodde att den skulle göra, har vi hört och sett från våra där hemma. Och myggen har det pratas om på nyheterna både nu och då. Men du såg ut att ha det mysig och bra ändå.

Ha en fin och bra onsdag.
Kram Carin


Yvonne said...

Åh vad roligt att du äntligen är tillbaka, varit så tomt på morgonen att inte få bloggen till frukosten. Följt på Insta har jag ju gjort men en blogg är en blogg trots allt.

Flygskam har jag inte ett dugg, jag t om flyger mellan Stockholm och Malmö, för tågen går ju inte att lite på i dagens läge. Ofta något stillastående mot Malmö eller Göteborg.

Vi kom ju hem till Sverige, 11 juli och tycker hela juli var helt ok, ngn kort regnskur men sol och ffa varmt varje dag. Augusti blev det betydligt sämre väder och mera regn, men även det kändes ok. Kan ju bero på att vi visste att 31 aug åker vi ner hit till Spanien igen där sol och värme visar sig varje dag.

Vi ska också på en massa roliga grejer bara fler är på plats av våra vänner.

Tack för att du ör igång igen, känns bra att veta att bloggen med intressanta inlägg är klara för att läsas före frukosten.

Stor kram

Anonymous said...

Jag tänker att flygskam behöver man definitivt inte ha om man som du flyger någon gång per år till släkt som bor på en annan kontinent. Däremot om man flyger korta sträckor (typ inrikes i Sverige) och/eller på rena nöjesresor a la sol på Mallorca, weekend i London, då tycker jag att man behöver tänka till.

Annika said...

Dr jo:
OCH SÅÅÅÅÅ GLAD du gör mig!! TAAACK!!! Nu gång igen för ännu ett bloggår!
TACK för dina ord om insta också, roligt att du gillar det.
Nu blir det lite lugnt med reels ett tag, tyvärr, haha.
Bloggar är ändå roligast, så är det bara.

Det där med flygskam har gått lite för långt. Och lurar man inte sig själv lite också, eller jo det gör man ...
Sedan allt som missas iom resor, och det går inte att ta sig överallt med tåg. OCH har man sedan bara en kort semester, vad göra?
Nej, man får väl istället se an att flygen gör de kan för miljön och att de ständigt görs bättre.
Nej, jag hör inte speciellt mkt om flygskam här, rätt skönt. Hehe.
Japp, jag håller med dig, det blir lätt provocerande. Plastpåsar, som jag håller med dig.


Men vad kul med ny lgh!! Att ni alla trivs. UNDERBART!!!
Härligt att flytten ör över!
YAY!!

Ja, i maj fyller min blogg 18 år. Myndig. Nämen det är inte KLOOOKT!!!
Kramar i massor och välkommen tillbaka!!!

Annika said...

Carin:
VARMTvälkommen tillbaka!!
Det har varit så kul att ha dig med på insta också. Men bloggar är ju faktiskt ändå BÄST!!

Nä, orkar inte känna flygskam. Kan inte, och tycker nog det förtar mer än det hjälper. Det är synd om människorna ibland.
Jag gör ju annat istället, gör vad jag kan. Men just flyget går inte att ge upp.

Det var en bra sommar, inte den bästa kanske på ngt plan, men bra.
Vädret, bryr mig inte så mkt. MEN det är trist då det är grått varje dag. Och myggen i Sthlm, det var ngt det ... OTROLIGT!!

KRAMAR!!

Annika said...

Yvonne:
TACK Yvonne, sååååå kul att höra. TACK! Så sporrande också. Ja nu är jag igång igen!!
Håller med om att bloggar är bäst!!
:-)

Nej, jag tycker inte man ska behöva skämmas för att man flyger. Faktiskt inte. Det blir nästan tvärtom istället, lite cringe sådär.
Jaja.

Jag kom till Sthlm den 8 aug. Och det var väl grått närapå varje dag, så där dystert. En och annan soldag, men så få.

Tack igen, fina Yvonne, för dina jättefina ord!!

Kramar!!

Annika said...

Ano:
Känner mig så kluven, ja visst är det väl delvis så. Men Europa är stort, och Sverige med. Ibland har man så lite tid och måste från en plats till en annan ganska fort.
Men visst, det är inte svart eller vitt. Absolut inte.
Men just skammen tycker jag man ska ta bort oavsett. Eller att bli "shamad"
Fast visst ska man tänka till, ffa inrikes kanske ...

Linnéa said...

Jag har rejäl flygskam och försöker undvika det i möjligaste mån. Och det går fint när man enbart har släkt i Europa och sedan väljer resmål efter dit man kan resa utan flyg. För oj vad mycket man kan välja på då! Resan blir även oändligt mycket mer än en transport, det blir upplevelser. Tips att lyssna på Sommar i P1 med Maria Wolrath. Hon pratar mycket om olika strategier vi människor har för att slippa ta ansvar för miljön. Hon nämner även att alla har olika livssituationer där exempelvis den som har släkt långt bort rimligtvis borde få flyga mer än någon som bara flyger för nöjes skull.

Annika said...

Linnea.
Har du det?
Såklart finns det att välja på, men det tar ju så mkt längre tid och den tiden kanske inte alla har. Tycker inte att någon ska skämmas överhuvudtaget. Det blir ju fel det med. Dessutom förtar det ju så mycket annat i fråga pm upplevelser och kulturellt utbyte.
Men så är det ju, och jag håller med, folk som har släkt långt över gränserna måste få flyga. Det gäller inte bara den som reser till, utan även de i hemlandet som har släkt i världen.
Istället ska vi tro att flyget blir bättre och bättre. de jobbar ju hårt på det. Tror inte det är möjligt att sluta.
Men jag vet , det är inte svart eller vitt. Absolut inte.
Japp, noterar absolut ditt tips om Sommarprogrammet. Fick tips tidigare om det också.

Anonymous said...

Äntligen, Annika!!! You’re back, yeah! Så kul!
Tycker absolut inte att man ska behöva skämmas för att man flyger till släkt och vänner som bor långt bort. Tycker flygSKAM är ganska fånigt. Det finns så mycket annat man borde skämmas över isåfall…och precis som du skriver Annika, man gör vad man kan…kompenserar på ett annat sätt.
Ser fram emot ett nytt bloggår!
Kramar, Lisa

Brysselkakan said...

Välkommen tillbaka!
Nä, inte ska du ha flygskam, och det verkar du ju inte ha heller. Har man släkt och familj på annan kontinent så måste man flyga. Så är det bara.
Så om du, och även jag då, flyger mellan Sverige och USA någon gång om året för att träffa familjen (du) och sonen (jag) ska vi istället vara glada att vi kan och har råd!

Myggen är ett rent helvete just nu, det går knappt att vara ute och stå still. Lite bättre om man rör fort på sig men de är precis överallt... Dock höll de sig bort när vi var på sjön i söndags! Men vi gick iland på ön vi låg vid och jo, där var de... Så snabbt tillbaka till båten igen!

Juli och augusti var verkligen inte som de borde en sommar men september har än så länge varit bättre. Men det är vad det är och man få gilla läget!

BP said...

Välkommen hem till Blogglandia. Kul att du åtminstone hade fint väder "uppe i norr". Sedan vet jag inte var du har befunnit dig under juli och augusti, men just norr om Stockholm var det bara soligt. Faktiskt finväder sedan i maj.
Flygskam - varför skulle du lida av den "sjukdomen". Inte skulle jag ha dåligt samvete heller. Finns ingen anledning.
Å i år har du ju verkligen rest mycket, inte minst med din road trip, så du är värd lite lugn och ro;-)

Geddfish ♥ said...

Välkommen hem!
Jag har ingen aning om vart du har befunnit dig i Sverige och Finland men tänkte att jag fortsätter att följa dig. RIP Ruth tyckte ju att jag skulle det 🙏🏻
Anyhow. Ska bli roligt att läsa om hur du har det nu då hemkommen.
Kram, Gerd

Susjos said...

Välkommen hem till ditt Reston!
Det har varit så kul att få följa dej på instagram, du har haft det underbart här uppe i Skandinavien, förstår att du är trött på att resa just nu.
Hoppas du får en underbar höst!
Varm Kram!

Channal said...

Hej Annika! Varmt välkommen tillbaka till Blogglandia! Det har varit kul att följa dig på Insta. Nu kommer hösten hemma som du älskar! KRAMAR Anna

Annika said...

Lisa:
I am back!!! OCH tack för dina uppmuntrande ord!! Blir så glad!!
Javisst, jag tycker också att flygskam är ganska fånigt. Och att "shama" är ju rent töntigt.
Finns ju, som du säger, mkt annat man isf ska känna större skam över.
Absolut, man gör det man kan för klimatet. För det är ju knappast så att vi som flyger är klimatförnekare.
TACK igen för fina ord.
KRAM!!

Annika said...

Brysselkakan.
TACK!!
Nej inte lider jag av flygskam. Isåfall skulle jag inte kunna hälsa på vare sig i Sverige, åka till min sommarstuga eller ens kunna åka till Kalifornien. För nej, en vecka i bil tvärs över landet är inte gångbart varje ggn. Eller två veckor, man ska ju tillbaka också.
Nej, sluta skamma folk som flyger oavsett. Tröttsamt.
Och ja, samma med er. KLART som tusan ni ska hälsa på er son i US. Givetvis. Allt annat vore fel.

Ja käre tid, myggen i Sthlm alltså. Helt galet. HAR aldrig sett ngt liknande där förr. Mkt flugor också, och det brukar inte vara vanligt i Sthlm.
Myggen har väl gillat den fuktiga och kyliga sommaren förstås-

NJUT nu av vackra dagar i september. Härligt!!!

Annika said...

BP:
TACK!!
Jo, jag hade bra väder i Österbotten, kan inte klaga alls där. Det var liksom så lagom allting. I Sthlm däremot var det ju lite mer att önska. Värst var det gråa. En grå filt varje dag, för fuktigt var det ju ...
I juli och augusti var jag ju i Närpes och i Stockholm, I Bromma. Men som sagt, det gråa i Sthlm var inte kul.
Nej, flygskam orkar jag inte ens tänka på.
OCH ja nu vill jag ha LUGN och RO!!!!

Annika said...

Geddfish:
Jag har varit i Närpes i svenska österbotten i Finland och i Stockholm. Det är där jag tillbringat två månader nu i sommar.
Haha , jasså den kära Ruth tyckte du skulle följa mig. gulligt.
TACK för att du gör det.
Stor kram till dig!!

Annika said...

Susjos:
TACK för att du följt. Jo en bra sommar var det, om än inte den bästa kanske.
Men det är väl så att på insta visas bara det bästa.
Önskar dig en underbart fin höt också.
KRAMAR!!

Annika said...

Anna:
TACK sååå mkt för att du följt mig på insta hela sommaren.
OCH ja, snart är det min absoluta favoritårstid. men ännu är det sommar.
Kramar och tack igen!!

Elisabeth said...

Välkommen tillbaka! Det är, precis som jag skrev på Instagram, verkligen roligt att bloggen är igång igen.

Sommarvädret ja, haha, det var ett dåligt skämt hos mig. Värmen och solen kom i september istället, vilket förstås var trevligt, även om det var lite sent. Mygg har jag faktiskt sluppit, men jag har hört från min mamma att det är irriterande mycket mygg hos dem.

Beträffande flygskam tycker jag inte att du ska känna det. Jag tycker faktiskt inte att folk som gör en nöjesresa till exempelvis Kanarieöarna varje år ska känna någon flygskam de heller, för det finns så mycket annat som OCKSÅ bidrar till klimatförändringarna, mycket (om vi ska vara ärliga) som vi själva inte kan påverka. Stora företag till exempel, alla servrar och batterifabriker som finns överallt. Med mera. (Detta skrivet av en som inte flugit sedan 2011, som inte har körkort och överlag lever miljövänligt.)

Annika said...

Elisabeth:
OCH jag säger TACK för det. Det är verkligen roligt att höra för mig. OCH sporrande.
Tusen tack!

Jadu, vädret i Stockholm var i augusti under all kritik, det måste jag säga.
Du hade samma, fastän även i juli. Så trist när det blir så.

Ja, jag håller så med dig. NEJ man ska inte skämmas för att man reser på en charter. Absolut inte. Det har gått för långt att skamma de som flyger. Även flyget är ju verkligen på g med miljön. Och det går framåt.
Ja, jag tycker de om renoverar i sinne, köper nytt, ska ha det senaste sena, köper nya bilar (ja även elbilar) och konsumerar en massa ska fundera lite över in livsstil också. Spelar roll då om du ALDRIG flyger och tycker att du är såååå helig. Nä som du hör, jag är ganska less på det hela.

Inte sen 2011 ...wow. Det är bra gjort. Antar också att du inte skulle tveka om du nu skulle flyga någonstans heller.
Tycker nog de flesta gör det de kan för miljön på daglig basis. Iallafall dem jag har i min närhet.