Wednesday, September 20, 2023

Att läsa på platta.




Godmorgon onsdag!


Nu sitter jag här vid mitt köksbord och är återigen en bloggande kvinna efter ett långt uppehåll.
Just idag har det gått exakt en vecka sedan Yours Truly startade upp sin blogg igen. Det känns bra.


Sommaren har verkligen varit en sommar som gått i resandets tecken. Först ut den underbara resan med bil till, och från, Colorado. De tre veckorna vi sedan bodde i Golden, Colorado var helt och hållet fantastiska. NEJ, vi har inte kommit närmare något som helst beslut om eventuell flytt till Denver-området.
Tror ni på mig om jag säger att jag måste få landa i myllan först? För så är det, nu måste jag bara få vara på min nuvarande plats länge för att verkligen få en chans att känna efter.
Jag vill inte resa någonstans på hela hösten, så det så …


Sen var det dags för resan till mitt älskade Outer Banks i juni. Därpå resan till bästa stället i världen, Ledörsundet i Närpes.
Sedan väntade en månad i Stockholm. Jag bara måste få rota mig nu …


Och ibland vill jag ta det lugnt med en bok då lusten faller på och jag har tid för läsning.



Min allra som mestaste favoritläshörna.


I julas önskade jag mig, och fick, en läsplatta.
En Kindle.
Kindle är Amazons läsplatta och med den skulle det även gå att ladda ner böcker från svenska bokhandlar, sas det.
Det var i just det syftet som jag ville ha en läsplatta, för att lätt kunna läsa (och ladda ner) svenska böcker. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. 
Som alltid är det problemet med utländska kort då man ska betala på någon svensk webb-sida som spökar. Attans skit vad det är svårt ibland. SÅ frustrerande, VISA-kort som VISA-kort liksom …
När jag var hemma i Stockholm i mars i år provade jag att köpa ett presentkort från Akademibokhandeln för att se om det eventuellt skulle gå den vägen.
BOM, fullkomligt omöjligt.


 

Min Kindle.


Jag gav upp vad gällde svenska böcker på min amerikanska Kindle.
Jag tänkte att jag får köpa böcker via Amazon och läsa de böcker jag läser på engelska via min läsplatta. Funderingar hade jag att köpa en svensk platta och sen HOPPAS på att betalning via den skulle funka via presentkort från den butik varifrån den svenska plattan skulle ha kommit. 
Tro mig, det här med amerikanska kort via svenska siter är ingen barnlek.


I affärer i Sverige är det numera NOLL och inga problem med betalning, det är tack vare Apple Pay och inget annat.
Betalar man med ett fysiskt amerikanskt VISA, Mastercard eller American Express kan det ibland vara nog så jobbigt.
Men sedan jag för många år sedan fick tipset om Apple Pay har samtliga betalproblem försvunnit. DET är i sig lite lustigt eftersom Apple Pay är kopplade till exakt samma kredit och debitkort som annars används. Sak samma kan man tro, men inte då.
Hur som, Apple Pay for the WIN!! Det underlättar rubbet i Sverige, och i andra länder i Europa. För den som Android antar jag att det finns liknande lika lätta tjänster.


Men tillbaka till böckerna. Jag älskar att läsa svenska böcker skrivna av svenska författare. Hittills har jag köpt på mig buntar med böcker som tar upp massor med plats i min resväska. NU är det slut med det!


Problemet med Kindle och svenska bokhandlare är nämligen löst!
DET tack vare min fina läsande bloggläsare—och goda insta-kompis—Brysselkakan (hon och jag har förresten så gott som exakt samma smak vad gäller böcker och jag har fått massor med tips från hennes instagramkonto @alladessaord). TACK L!!


I somras skickade Brysselkakan ett privat meddelande till mig på Instagram om en tjänst i Sverige som heter bokon.se
Detta företag levererar E-böcker till amerikanska Kindles och man kan lätt betala med amerikanska kort.


EFFING life changer!!!
Jag gick in på Bokon via min Kindle, och det FUNKADE!!!
Jag trodde inte det var sant, men det FUNKAR som smort!  Jag beställer en bok och den laddas ner på sekunder till min läsplatta. UNDERBART!!!


Det här kan vara ett tips till er andra som bor utomlands och inte vill släpa fysiska, tunga böcker.


Sen jag kom hem har jag slukat Katarina Widholms senaste “Kära vänner!”. Jag har läst Denise Rudbergs verkliga feel good om Marianne Jidhoffs jul och nyår.
Jag har flera andra svenska böcker som ligger och väntar i mitt bibliotek på min Kindle nu. Det är bara UNDERBART för en bokmal som jag!! Just detta att jag kan ha både svenska och engelska/amerikanska böcker i min platta. Men framförallt för att det är så lekande lätt att numera få svenska böcker rätt ner i min amerikanska platta.


 



Ytterligare bonus,
min syster Sara har gett mig inloggningen till sitt konto på Arcy. Jag tror att man kan ha det kontot på upp till fyra enheter. Lyckost jag som fick en av dessa!
Arcy är en site på vilken man kan läsa svenska tidningar, det är Bonnier som ligger bakom den. Det betyder att jag även kan läsa en uppsjö av svenska tidningar via min Kindle likaså. Alltså, det är en fantastisk grej för en svennebanan i förskingringen.


 


Att läsa på platta? Hur gillar jag det?
NOLL och inga problem! Jag trodde inte jag skulle tycka om det innan jag blev med platta. Men se där, så fel jag hade. Det går exakt och precis lika bra att läsa via platta som via en fysisk bok.
På många sätt är det lättare också. Jag gillar det MASSOR!
Faktum är att jag läser mer sedan jag fick min Kindle än vad jag gjorde innan.


 



Hur är det med dig,
Läser du via platta eller vill du ha riktiga böcker?
Hur känner du vad gäller tidningar, 
Vill du ha dem via en platta/padda eller vill du helst läsa papperstidningar?


Än så länge har Peter och jag Washington Post i pappersform, men vi kanske snart går över och tar den digitalt också.


Nu önskar jag dig en fin dag, med eller utan böcker och tidningar :-D

33 comments:

Eva I Dalarna said...

Jag är också en riktig bokmal, har alltid varit. Har haft lånekort på biblioteket i över 50 år och lånar massor men har även många egna böcker. Jag föredrar att läsa böcker ur "riktiga" böcker, dvs ha dem i handen. Känner mig rik när det ligger en hög på sängbordet. Tidningar läser jag på mobilen däremot, det är många år sen jag avslutade våra papperstidningsprenumerationer.
På tal om böcker, har du läst Lucinda Rileys böcker? De är mycket bra tycker jag.
Kul att du är tillbaka förresten!

Yvonne said...

Jag läser också massor av böcker, har alltid en på gång. Gillar "riktiga" böcker, men nu har vi såååå mycket böcker både här och hemma så jag ger bort dem till en väninna här i Spanien med uppmaningen "ingen returrätt" och hon läser och ger den vidare. Har funderat på att köpa en platta och läsa där, men jag tror inte jag skulle gilla att läsa så, eller så är det bara som jag tror.

Fantastiskt skönt att du fick lösning på problemet och kan köpa vilka svenska böcker du vill utan problem. Helt otroligt allt man kan göra i denna digitala värld.

Snäll syster som tänkte på dig vad gäller Arcy, då kan du ju verkligen vara uppdaterad på det mesta.

Vi brukar ta en kort prenumeration när vi är hemma, papperstidning, och till 99% är det SvD som erbjuder papeprstidning 7 dag för 49 kr. Ibland bara helgtidningar fre-sön för samma pris och det brukar jag vara snabb att haka på.

Ja, vad vore livet om man inte hade tillgång till böcker och tidningar?

Stor kram skickar jag som äntligen börjar känna att förkylningen, och ffa hostan börjar ge vika, yippi!

Dr Jo said...

Godmorgon !
Ahh läsning, ett ämne som jag tycker mycket om. Sedan jag disputerade har jag säkert snittat på 5 böcker i veckan. Jag behövde ta igen så mycket, eller jag hade ett sådant behov av att läsa så att säga. Och enda sättet det var möjligt var att kunna läsa så mycket är för att jag kan använda mobilen/plattan eller ljudbok. Visst man kan ju argumentera att man inte läser ljudböcker ;) men det har varit smidigt ibland vid sega läggningar och när man tar tvätten eller dylikt.

Men allra bäst gillar jag att själv få läsa. Då kan man få exakt det tempo man vill ha och jag har nog lite lättare att ta till mig innehållet när jag kan se texten.

Jag blev superglad när jag såg Kindle unlimited, men sen blev jag ledsen igen då det är samma problem som du hade att man var tvungen att bo i USA eller UK för att ta del av deras utbud. Pust och suck.

Men det är kul att läsa på platta. Jag trodde också att jag skulle sakna böcker i fysisk form mer, men det är ju lättare att läsa ibland med en upplyst skärm. Plus att jag ibland ändrar till mörkt läge med vit text om jag vill läsa i sängen. Supersmidigt. Nu använder jag både Storytel, Kindle och iphones Books. Böcker är livet och det är så kul att kunna ta del av allt som finns där ute. Och jag förstår lyckan i att kunna få läsa på svenska också.

Förstår att du är "slutrest" för stunden, inte så konstigt. Njut av läsandet!

Höstiga kramar Johanna

Mamma C said...

Jag lyssnade alltid på böcker förr innan vi flyttade till Spanien. Hade alltid någon bok på i öronen, även när jag jobbade 🙈 ibland.
Men när vi flyttade hit tänkte jag att nu får jag läsa igen. Men nu går mitt läsande i vågor istället och inte förjämnan.
Jag får ju massor av pocketböcker från våra grannar och andra svenskar som vi känner. Böcker de inte vill släpa hem till Sverige igen.
Ha en bra onsdag.
Kram Carin

Brysselkakan said...

Är så glad att det äntligen funkade för dig!
Och du vet ju vad jag tycker om att läsa på platta!!!
Trodde det skulle vara en svår övergång men icke. Och så mycket enklare att läsa, hålla koll på böcker etc. Så även jag läser fler böcker numera. Men det vet du ju redan!

Malin said...

Jag föredrar att läsa vanliga böcker. Även om det funkar att läsa böcker via mobilen också. Det kan vara praktiskt om det är mörkt. Men en anledning till att jag väljer vanliga böcker är att jag vill att mina barn ska släppa sina telefoner en stund och läsa mer böcker. Svårt att motivera barnen om mamma sitter med skärm framför ögonen hela tiden. Dom ser ju inte skillnad på om jag läser bok eller kollar instagram :)

Cecilia i Houston said...

Jag har också alltid läst mycket, ända sedan jag lärde mig läsa. Jag har nästan helt gått över till elektroniska böcker (och dagstidningar). Jag har samma problem som du förstås med svenska motvilligheten till amerikanska kreditkort... tack för tipset om Bokon, det ska jag prova.
Jag har en Kindle men läser även på telefonen via Kindlens app, telefonen har jag ju alltid med mig. I Houston är det lätt att skaffa lånerkort och låna elektroniska böcker och filmer. Böckerna kommer oftast i passande format för Kindle. De har också ljudböcker. Lånetiden för oss är bara två veckor så man får snabba sig... Ibland är det lång kö på populära böcker men man får köa på 15 böcker så det brukar inte göra så mycket tycker jag. Är det för lång kö eller boken inte köpts in så kan jag ju köpa den.
Jag har alltid gillat att läsa i sängen och det tycker jag är en av fördelarna med elektroniska böcker - att jag eller min man kan läsa sent utan att behöva ha lampan på och störa den andre.

Annika said...

Eva:
TACK Eva!!
Så mysigt att vara tillbaka igen!

OCH böcker, det är verkligen en rikedom!! Älskar att läsa.
Håller med om att en bokhög är härlig. Kommer nog att sakna det lite. Jag brukade lägga min svenska bokhög vid min säng i den ordning jag ville läsa dem!
Numera är det inte då, de finns i plattan. Men det går fint det med.

ja, det är lätt att vänja om sig och läsa tidningar på platta.

Annika said...

Yvonne:
SÅ bra att göra så, läsa och sen ge bort. En win-win för alla.
Min syster ger alla böcker hon läst till min mamma, och även där går det inte att returnera. Hehe. Bra där.
Nej, jag trodde verkligen inte att jag skulle gilla att läsa via platta, men det funkar PERFEKT. Gillar det mycket till och med!!
DET trodde jag inte.
Men visst är det härligt med fysiska böcker också, absolut.

ja jag blev så överlycklig när det här problemet äntligen ordnade sig. Det var ju syftat från början.
Alltså lyckan då den första boken låg på min Kindle på svenska, yay!!

Arcy är det så trevligt att ha. Man läser långt ifrån allt, det är så klart, men de tidningar jag gillar mkt läser jag, som Amelia, Tara och M samt Allt i Hemmet. Ja, jag läser då jag får tid. Och alla ligger ju kvar.

Gillar att man i Sverige har då många lockpriser på dagstidningar och veckotidningar. Man kan så lätt bara hoppa på ett visst antal nummer, GILLAR!!!

Eller hur, vad vore livet utan böcker och tidningar. YAY!!!

OCH vad skönt att du ÄNTLIGEN börjar må lite bättre.

Stor kram från mig!!

Annika said...

DR Jo:
OMG!! Fem böcker i veckan!!
I'm not worthy!!!
Men WOW!!! DET är inte dåligt.
Du lyssnar på böcker, det har jag aldrig provat. MEN det är ju precis lika bra det. Kan tänka mig att det blir väldigt mysigt att lyssna på en bok! Och man kan ju göra det medan man sysslar med annat.
KAN nog tänka mig att det är lättare att ta del då man läser själv och ser texten. Kan tänka mig att man kan sväva ut i egna tankar medan man lyssnar och dt gör man ju inte då man själv läser.
jaja, mysigt är det att läsa iaf!!

Jaa, detta elände med att bo i annat land än det land där tjänsterna finns. Som du nu med Amazon och att du inte kan ta del av deras utbud.
Man tänker ju att betalning inte borde vara problemet, men det är ju det. Just det att ha ett betalkort som inte är svenskt/amerikanskt/engelsk borde inte vara problem, men det ÄR ju det. Hela tiden.
Ganska hopplöst ibland.

Visst är det bekvämt med platta. Alltså verkligen.
Trodde inte jag skulle tycka det, alltså jag trodde verkligen inte det. Men så fel jag hade. Tycker så mkt pm det.

Jo jag är slutrest för nu, haha.

KRAMAR!!!!

Annika said...

Carin:
Absolut, jag känner till det där med att läsandet kan gå i vågor. Så är det för mig med, men sen jag blev med platta läser jag sååå mkt mer. Och speciellt nu, när jag så lätt får tag på svenska böcker.
Kan ju sakna de svenska böckerna av svenska författare då jag inte har dem här, men nu är det problemet löst.
PERFEKT på det sättet du får böcker av kompisar, det är ju sååå bra.
Och som många nu resonerar, ge inte tillbaka dem igen, ge vidare. SÅ klokt!
gillar.
Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
Alltså jag är så himla glad över ditt tips!!! Utan det hade jag gett upp.
MEN tack, vilken otrolig glädje det gav mig då jag verkligen fick det att funka. Lite pyssel med det var innan, man skulle ställa om i inställningar, men ingen big deal. UNDERBART är det att nu bara kunna ladda ner både från Amazon och från Bokon. LOVE it. TACK!!!!
Jaaa, det bar du som först sa att ditt läsande gått upp sen du blev med platta.
Jag håller helt med, såååå är det.

Annika said...

Malin:
Jag förstår vad du menar, att släppa skärmen och att "föregå med gott exempel" för sina barn.
Absolut.
Och barn ska nog absolut läsa riktiga böcker, det tror jag. Samt skriva med papper och penna. Just det fundamentala bör man nog absolut ha först.
Är det inte väl smått att läsa en bok via mobil? Har aldrig provat det.

Annika said...

Cecilia:
YES!!
SÅ bra om jag nu kan leda dig till Bokon.
Du måste ställa om lite i din Kindle, men det står på sidan och det är lätt att följa. Visste tex inte om att man har en emailadress där. MEN det är LÄTT!
Sen kan du bara ladda ner. Berätta för mig sen hur det går!!
Har faktiskt inget lånekort på bibblan här, men jag vet att man kan ladda ner därifrån också. Smart. Förstår att du måste skynda dig om du ska läsa på två veckor.
Gillar verkligen att läsa på platta. SÅÅÅ himla smidigt. JUST som du säger, i sängen och utan att ha lampan tänd.
Det trista är att jag och min man har olika plattor, han har en NOOK. För visst kan man låna ut böcker själv också från Kindle till Kindle?
Du får jättegärna berätta för mig hur det går med Bokon. SÅ glad att jag kunde tipsa!!

Äventyret framtiden said...

Jag läser massor, varje dag måste avslutas med läsning...sen sover jag gott. Snart har jag läst slut på allt jag har i min hylla, åtminstone vad som är på svenska..så stort tack för tipset du ger här Annika. Jag har antecknat när du skrev det här inlägget bara för att kunna hitta det lätt när jag har kommit så långt på min väg. Det är väldigt mycket portugisiska som gäller nu och allt går runt, runt, runt...
Är så glad att du är tillbaka här igen även om jag själv är lite ostadig i mitt läsande och bloggande för stunden. Försöker få tag på mig själv först och främst i vad jag vill blogga om och vad som ska bort...till nyår blir det temafritt hos mig, har jag bestämt.

Många varma kramar över havet!

Anonymous said...

Hej, nyfiken här, hur funkar det att betala med kreditkort i Finland för dig? Eller använder du Apple Pay när du är i Finland också? Det som irriterar mig är att Sverige och Finland har olika sätt att betala via mobiltelefon, i Sverige swish och i Finland mobilepay, så frusterande att de olika systemen inte "pratar" med varandra. Om man besöker marknader och dylika tillställningar i Sverige är ofta Swish den ända betalningsmetoden, och det funkar ju inte när man inte har svenskt bankkonto. Hälsningar från en som läser både traditionella pappersböcker, böcker på mobilen och ibland i plattan. Telefon är dock lättare om man vill läsa i sängen. Tidningar läser jag enbart elektroniskt. Annah

BP said...

Jättekul att det löste sig för dig. Tänk så mycket nytt man lär sig i Blogglandia och på Instagram.

Själv vill jag fortfarande vänder på blad i en riktig bok. Har aldrig lyssnat på en bok och inte läst på platta heller.

Detta gäller böcker alltså. Tidningar läser jag sedan många år tillbaka endast på nätet. Jag har inte ens en padda... ooops. jag vet;-)

Anne said...

Nu är det du som "pay it forward" och å din tur blir en hjälte här för jag har haft PRECIS samma problem som du, dvs inte kunnat läsa svenska böcker. Pga det där otyget med hur våra amerikanska kort inte fungerar. Alltså, helt ärligt, jag har haft perioder då jag hållit på att få psykbryt av frustration och irritation över att kreditkort inte kan användas. Som du säger, VISA com VISA liksom. Helt ärligt så fattar jag inte varför det är så, jag vågar lova det är nån fullkonligt idiotisk regel/system som har noll logik. Skulle inte världen bli mer öppen, mindre och vi ska väl alla vara globala medborgare. Inte fan märks det på svårigheterna använda olika kort och betalningsmedel över gränserna i alla fall.
Att ha en Kindle, som jag har, eftersom jag inte vill läsa engelska böcker på den så har hela poängen med den varit att kunna ladda ner svenska grejer och det har som bekant varit stört omöjligt.

Men du, det funkar alltså med Kindle och läsa på det sättet som du skrev Brysselkakan tipsade dig om. Hallelujah!!!! Det här ska jag prova asap. Vilken grej om det funkar, vilken bakdörr in liksom. Jag har gett upp, det är nog nåt år sedan jag slutade prova mer. Men nu får jag ju hopp igen. Så roligt och bra du skriver om det här, tusen TACK!!!

Jag har haft en Kindle i rätt många år, i början läste jag faktiskt mer på plattan och tyckte väl det var ok men nä, vi har gjort slut och jag kan uppriktigt säga att pappersböcker är vad det ska vara. Jag förstår och märker du tagit till dig det formatet och tycker det är riktigt trevligt läsa på platta. Roligt, Annika! Själv så känner jag att nej, det där med att läsa på platta är inte min grej. Inte så att jag har nåt emot det heller, jag ser fördelar med det och det är framför allt svenska grejer jag vill kunna läsa på plattan. Då är det ju suveränt.

Jag har en pervers njutning av pappersböcker, det är nåt som jag bara tycker så mycket om och plattan inte kan konkurrera med. Så allt jag läser på engelska är pappersböcker, tycker så mycket om att se fysiska böcker i bokhyllan, gå och fingra på bokryggarna och bara njuter av det prasslandet ljudet då jag vänder blad, använda nåt fint bokmärke... Att komma hem från bokhandeln (eller Amazonpaketet) med en trave böcker. Underbart.
Oavsett hur man läser, pappersbok eller platta, läsning är livet alltså.


Apropå svenska böcker, jag såg att utlandssvenska Stina Jackson som ju bor i Denver för övrigt, kommit ut med en ny bok som heter Förinta världen ikväll. Den skulle jag gärna vilja läsa så får jag Kindle att fungera nu blir det att ladda ner den boken först.

Anne said...

Glömde en sak.

Till sist, det här med kort och att betala även när man är i Sverige/Europa. Det är verkligen mysko hur svårt det kan vara. Nu senast hade jag problem när jag köpt en hel del mat på ICA, det gick inte alls, alla mina kredikort ratades av STORA Ica i Uppsala. Android har också liknande tjänster som ApplePay så det finns ju alternativ, bra det men jag har aldrig signat upp....
Men tycker det är störande att det ska vara sådär oförutsägbart med korten. Visst, oftast fungerar det, det gör det. Även om det nästan alltid fungerar, att det sedan kommer gånger när det inte gör det, just den osäkerheten och oförutsägbarheten gör man inte kan slappna av när man står där och drar sitt kort. Stora Ica tog inte korten men en liten glassbutik ute på landet, typ en ladugård som hade gårdscafé, där var det inga problem med de amerikanska korten. Makes no sense.
Min svägerska som för övrigt bor i Norge och alltså Norden, hon sade hon haft problem med sina norska kreditkort då hon var i Sverige i somras. Det tyckte jag var intressant höra.

Nu senast använde jag för övrigt en hel del kontanter, då jag hade fått kontanter av en förälder som hade lånat pengar av mig och betalade tillbaka i cash. Det funkade utmärkt nästan överallt att använda kontanter, vilket faktiskt gjorde mig glad för jag vet hur Sverige (och Åland) blivit så kontantfria samhällen men det gick bra betala med kontanter på alla ställen jag ville göra det.

Kramar och tack igen för Kindle tipset. Det här ÄR ju livsförändrande!!!

Elisabeth said...

Jag läser mycket, men bara digitalt om jag måste, till exempel om min kurslitteratur (jag studerar på halvfart) endast finns som kursbok. Annars blir det fysiska böcker. Dels kanske för att jag inte har någon läsplatta, men framförallt för att jag tycker bättre om att läsa på papper. Bor dessutom bara cirka 20 minuters promenad från ett bibliotek, så det är inte som för dig, att du behövde släpa böcker över halva jorden.

Beträffande tidningar läser jag ibland Svenska Dagbladets elektroniska upplaga, för till den har jag mina föräldrars inloggning. Sedan prenumererar jag på Språktidningen, i pappersformat. Just tidskrifter vill jag nog helst läsa i pappersformat, men dagstidningar fungerar bra att läsa digitalt.

Men hur som haver, så är det ju verkligen bra att du har hittat ett sätt att få tillgång till svenska böcker och tidningar! Bodde jag inte i Sverige skulle jag garanterat tänka annorlunda kring läsplattor.

Channal said...

Ja, du har verkligen varit ute och farit! Många fina platser. Men jag tror du är som jag, älskar hemma! Grattis till läsplattan! Jag gillar pocketböcker. När jag sitter i bilen då lyssnar jag gärna på en bok. Idag träffade jag mitt bokgäng! Så nu har jag en ny bok på gång. Har några boktips på bloggen idag ifall du vill ha några. Smart med att streama böcker. KRAMAR Anna

Anonymous said...

Vad kul att du fick ordning på att kunna läsa svenska böcker. Jag har noll erfarenhet av en sådan. Jag är verkligen en periodare när det gäller att läsa. Det blir mest innan jag somnar. När jag är ledig blir det mkt mer läst. Däremot lyssnar jag mkt på ljudböcker och gillar svenska författare, gärna deckare (det gör ju inte du...)
Kram från Anette!

Annika said...

KARIN:
SÅ mysigt att läsa innan läggdags!!
DET vill jag också göra.
Och din bokhög börjar ta slut, men nu fick du ett härligt tips här. DET är suveränt med med denna svenska tjänst där man kan köpa böcker till utlandet.

JAA, du har fullt upp nu med din kurs. ALL lycka till!! Förstår att det är svårt.
Fattar fullkomligt om du inte kan läsa bloggar varje dag!
haha, vad skönt att du lägger ner temaskrivning, hehe. Inte min grej, som du vet.
Men kul att läsa hos er andra då och då.

KRAMAR ÖVER HAVET till DIG!!!

Annika said...

Annah:
I Finland, Apple Pay ALL the way!
Och inga som helst problem med det. Med kort i Finland får man skriva under, alltså om jag betalar med fysiskt kort. Med Apple Pay är det bara att blippa, typ.
I Sverige är det, i mitt tycke, knepigare med plastkort än i Finland. Men, med Apple Pay är det om en dans. ÖVERALLT. Det är det jag använder nu, hela tiden. Här också. Och här är det ju noll problem med amerikanska kort såklart.
Ja jag vet, jag har varken Swish eller Mobilpay, jag har amerikanska Venmo som är precis som Swish/Mobilpay, men endast här i US då. Håller med om att det är knepigt ibland. För en som kommer utifrån blir det ibland omöjligt att betala. Så man kan ju fundera på hur bra det är egentligen ...
Är det inte himla smått att läsa böcker på mobilen? och måste man inte bläddra typ jämt, haha.

Annika said...

BP:
ELLER HUR!!
Bloggar och Insta äger! Vilka fantastiska källor det är!!
Nu fick jag tex tipsa andra i utlandet om detta, och jag är ju så glad för det tips jag fick!!
Jag har heller ingen padda, bara en Kindle. Men det är väl samma sak kanske.

Annika said...

Anne:
OCH jag vill så gärna dela med mig av detta till er andra.
Pay it forward!
Det var ju en revolution för mig!! Tänkte att det HÄR kommer inte att funka, men det GÖR DET!!
Du måste ställa om lite i inställningar etc. Visste inte ens att man har en email på Kindle, men det har man. Men allt det där talas det om hur man gör på bokon.
Det var lite pyssel bakom scenen i inställningar, men sen var det bara att KÖRA!!!
GUD så ljuvligt.

HOPPAS DET FUNKAR FÖR DIG MED!!!!! Tala om hir det går. VILL VERKLIGEN VETA!!!

Men visst är det STÖRIGT detta med att VISA, Amex etc inte funkar överallt.
Det är sååå dumt att det inte är klokt. Och jag vet ju svenskar som varit på besök dom haft stora problem här med.
Det där borde de fixa ASAP.

Skrattar lite åt din "perversa njutning" vad gäller pappersböcker.
OCH du har en poäng där, det är ju mysigt med böcker i bokhyllan, de kan aldrig någonsin strula och de är lätta att bläddra fram och tillbaka i.
Som du säger, bokmärken är också härliga. Ngt sånt behöver man aldrig på en Kindle.
Vi får se ad jag kommer att tycka om ett tag, jag kanske också vill tillbaka till det gamla. vem vet?
Just nu är jag bara så glad över att det funkade med svenska böcker :-D

Läsning är verkligen livet, ja. HÅLLER MED!!

Stina Jackson, inte läst ngt av henne. Hon skriver mkt om norra Sverige, visst? Deckare? Inte jätteförtjust i deckare, men har börjar plöja fler på senare år.

Byter ruta här.

Annika said...

Anne;
NÄSTA gång du åker till Europa, ladda ner motsvarigheten till Apple Pay på din mobil. DET är också en game changer, du kommer att få NOLL problem.
Jag hade problem innan jag fick tipset av min svenska kompis Lotta här.
Betalade på Pressbyrån en gång för kort på SL och blev utskälld för att jag inte sagt innan att jag skulle betala med amerikansk kort. DÅ blev jag också förbannad, ska man behöva tala om de INNAN man betalar? Med ett VISAkort? SUCK.
OCh sen var det alltid lite problem på andra affärer också. Men ingen var så otrevlig som killen på Pressbyrån.
Sen tipsade Lotta mig om Apple Pay och sen dess har jag aldrig, nej aldrig stött på patrull i Europa med betalning. Mkt märkligt eftersom ju AP är kopplat till EXAKT samma plastkort jag har.
MYSTERIUM.

ÅÅÅ du betalade cash. DET tycker jag var en konst av dig. Det är ju så få ställen som tar cash hemma numera. Mataffärer, taxi, systemet och några till. Men jag tycker det är skitsvårt att bli av med den cash jag har innan jag ska hit igen. DET var bra gjort av dig att lyckas med det konststycket i Sverige. Likadant på Åland kan jag tro.

YAY, så glad att jag kunde tipsa om Kindle.
Berätta för mig hur det går sedan!

KRAMAR!!!!

Annika said...

Channal:
JAA, jag älskar att vara hemma. Nu ska jag bara vara här och inte resa någonstans på länge. Har ingen lust att resa mer i höst.
Nu ska jag bara landa.
Mysigt med bokklubben!!
Ska såklart läsa tipsen hos dig, härligt!!
KRAMAR!!

Annika said...

Anette.
SÅ glad över det!
DET är en revolution faktiskt! UNDERBART!!
Vet du, jag har börjat läsa mer deckare. OCH ffa Viveca Steen. Slukade två av hennes böcker i somras och gillade MKT!! Läste även Liza Marklunds Kallmyren. OCH sen gillar jag Denise Rudbergs böcker om Marianne Jidhoff och den sortens deckare.
Så jo, lite ändrad är jag nog nu.
Stora kramar till dig!!

Susjos said...

Önskar att jag läste mera, men prioriterar tyvärr bort läsandet mycket! Hoppas det blir ändring på det när jag blir pensionär så småningom! Somt tur är jag ju med i en bokcirkel med gamla kollegor, vi ses tre gånger per år och ska då ha läst en bok som vi diskuterar, jättekul för oftast är det en annan genre än vad jag brukar läsa (deckare!)
Sen jag blev opererad och fick mitt ci-implantat har jag fördelen att ha ett konto via biblioteket som heter Legimus, där kan jag läsa texten i böckerna samtidigt som jag hör texten läsas upp, kan välja om de ska läsa saktare eller fortare. Allt så att jag kan träna upp min hörsel med ci-implantatet. ( men jag fuskar massor och läser bara texten oftast, det går ju fortare!) Det bästa är att detta konto kostar mej inget, och de flesta böcker finns att låna! Appen har jag både på min mobil och på min Ipad. Men nog föredrar jag en fysisk bok att läsa i!
Tidningar, det blir numera bara Aftonbladet på mobilen....
Ha det gott!
Kram!

Annika said...

Susjos:
OCH det kan jag verkligen förstå med tanke på hur du jobbar. Jag skulle också göra som du.
Ja, det lär säkert ändra sig den dagen du år i pension och du får mer tid.
Trevligt med bokcirkel fö er, och tre gånger per år är ju ganka bra. Det är nästan lättare så än en gång i månaden.
Legimus verkar vara en toppentjänst, tänk då bra att sådana finns!
Ja, ute funkar verkligen att läsa tex AB på mobilen.
Stora kramar från mig!!

Tpve said...

Kul att få sig dina erfarenheter och att det har löst sig så du kommer åt det du vill Annika!
Jag har platta och läser på den nån gång. Jag har gått från att vara ivrig bokläsare sedan skolstarten - till lyssnare via Storytel. När jag lagt mig, när jag städar, när jag går mina milpromander. Uppläsare är av vikt. Böcker är numera sällsynt hos mig då jag tappade en del koncentration då jag gick in i utmattningssyndrom. Vill ändå hålla det vid liv, så små stunder blir det eftersom en lässtund där en ser ordet och få upplevelsen i sinn och känsla ju är det bästaste på en favoritplats. Din hörna är toppen!
Kram!

Annika said...

Tove:
So far so good ... men fick ett mail från Amazon idag att de ska ändra. Blir så trött ...
Nu när jag tycker allt flyter på bästa sätt.
Mysigt att lyssna på böcker också, har aldrig gjort det. Men det är ju perfekt då du städar, eller är ute etc.
Förstår att det står och faller med uppläsaren.
TACJ för tt du gillar min hörna. OCH tack och tack för att du tycker så mkt om min blogg!!
Blir sååå glad!!!
KRAMAR!!