Thursday, September 14, 2017

Mitten av september, höstkläder, boktips x 2 och tre olika bilder ...
Godmorgon torsdag!*   Mitten av september …

Visst flyger den här månaden fram?
Fast det gör väl egentligen alla månader.
Nu befinner vi oss i mitten av september. Hos mig har det varit lite svalare än vad det brukar vara denna månad, vilket jag ÄLSKAR! Det har varit runt 20-22 grader och soligt.
Nu ska det bli lite varmare ett tag ser jag,  25-27.
Faktiskt kan jag redan ana lite höstfärger på en del träd.
Det är höst i luften, och kvällarna är mörkare och kyligare.
Precis som det ska vara.
Att sitta på decket gör vi alltmer sällan nu i september. Det är som om den tiden har passerat.
Men, jo, jag tror nog vi kommer att nyttja det lite till innan “vi tar höst” på riktigt.*   Höstkläder


Jag är skittrött på mina sommarkläder nu. Faktum är att jag knappt orkar se dem.
Det känns alltid så här för mig vid den här tiden på året. Ja, det känns likadant i april då jag inte står ut med vinterkläderna.
MEN, just nu vill jag bara dyka in i tjocka tröjor, sjalar, boots och tjocka strumpbyxor.
JA, JAG VET!! Leva i nuet och allt det där. OCH det gör jag. Tycker det är en ytterst skön och härlig tid detta, september.
Men jag är jävligt less på sommarpaltorna i min garderob.  Jag har burit dem tillräckligt, nuff now,  nuff.
Inser dock att det är de paltorna som gäller i en månad till, ungefär.
*   Två riktgt bra böcker jag läste i somras

Min mamma tipsade mig om två böcker i somras. Två böcker som hon verkligen gillat och tyckt om.
Jag brukar alltid få boktips av mina föräldrar, min syster och min moster. Sådant är kul

Bok nummer ett var,  “Swede Hollow” av Ola Larsmo.
Den boken slukade jag, mer eller mindre. Jag tyckte den var jättebra, som ni förstår.
Boken handlar om svenska invandrare som kom till det ställe som gick under namnet “Swede Hollow” (svenkshålet) i Minneapolis/St Paul i slutet av 1800-talet. Swede Hollow var slummen, svenskar såg man ner på, de var konstiga och udda.  De var tysta och lite dumma.   De bodde i dåliga stugor, eller ruckel där ingen anna skulle kunna tänka sig att bo. Långt ner på samhällets botten. Dessa stackars svenskar fick slita hund då de väl kommit till USA. Många jobbade vid järnvägen, lade nya spår och tog hand om tågen i depåerna.
Den handlar om hur otroligt svårt det var att komma ny till USA, att inte kunna språket, att få hanka sig fram.
Swede Hollow, alltså platsen och situationen med dessa utarmande svenskar, har funnits. Men personerna i boken är alla påhittade.

Boken är annorlunda mot Wilhelm Mobergs böcker. Karl-Oskar och Kristina kom också de till Minnesota.  Men de högg åt sig bördig mark vid Ki-chi-saga sjön, skapade sig ett nytt, redigt liv. De svenskarna var respekterade och välsedda.

SÅ är det inte i Swede Hollow alltså. Nej, där får man helt annan bild av hur invandrade svenskar hade det. Ingen vacker bild.
Jag tycker absolut att ni ska läsa den boken.


Bild från Bonniers förlag.


Bok nummer två var, “De oroliga” av Linn Ullman.

Denna bok läste jag ut fort också. Boken handlar om en lilla Linns uppväxt och tiden hon fick dela mellan två världsberömda föräldrar.  Föräldrar som bägge två kanske inte  direkt intressade sig så vidare värst för sitt barn. Ingmar Bergman hade redan flera barn, och flera äktenskap bakom sig, då han sista gången blev pappa. Liv Ullman var gift på annat håll, men bröt det äktenskapet då hon förälskade sig i Bergman.
Den handlar om Linns somrar på Fårö med Ingmar Bergman, de anställda kvinnorna i huset och   Linns alla halvsyskon. Den handlar också om de samtal som Linn hade med sin far då Bergman redan hunnit bli gammal, förvirrad och trött. Likaså handlar den om hur självupptagna dessa två föräldrar var. Linn led och var mycket ensam. Hon fick tidigt resa ensam mellan Fårö, Stockholm och Oslo. När Liv Ullman fick en stor roll på Broadway var det bara att hänga med dit också fastän Linn absolut inte ville. Ensam, en mamma på Broadway kväll efter kväll, två svenska barnflickor var det som fanns där för Linn under tiden i USA.
PÅ Fårö var det bestämda tider dom gällde. Bergmans regler, och de skulle följas.
En väldigt speciell värld.
Vi får veta mycket om livet på Fårö, och mycket om livet med Liv Ullman.  I mitt tycke intressant.

Boken var fascinerande och jag fullkomligt drogs in i den. SÅ bra!


Bild från Bonniers förlag


*    Bara måste visa detta.


F’låt, måste bara visa detta.
Dekalen såg jag på en bil som stod parkerad på samma parkering som vi i lördags vid The Appalachian Trail.  Jo, jag fick mig ett gott skratt.

Den andra bilden dök upp i mitt flöde på Instagram, komiskt.

Den tredje bilden är ett foto jag tog längs The Appalachian Trail i lördags.

På en bergsväg längs med leden.  Lite lagom nyfiken blev jag över dessa sorgliga ord ...

All right, Annika OUT!!!

17 comments:

Anne-Marie said...

20-22 grader! Det låter ju helt perfekt. Tänk om vi hade haft så svalt. Som jag nog skrev i mitt svar på din kommentar hos mig utlovas litet svalare framöver. Jag hoppas att det blir så.
Självklart märks det att det börjar bli höst även här om man tänker på att det är mörkare. Och snart är det höstdagjämningen. Helt otroligt.
Jag tänkte precis idag samma tanke att jag är riktigt trött på mina sommarkläder. Känns som om de gör mig litet illamående nästan. ;) Jag ser fram emot att förhoppningsvis kunna använda litet tjockare kläder snart. Minns att jag tyckte det var konstigt det året vi bodde på Hawaii att bara använda sommarkläder, hela tiden. Shorts och t-shirt gällde varenda dag.
Och bara för att kort kommentera 11 september - min pappa ringde mig på morgonen (PST) och undrade om jag sett vad som hänt. Det hade jag inte eftersom det var tidig morgon. Jag satte på TVn och såg förödelsen. Jag var elev då inom skolan och det märkliga var att inte en enda människa sade något i de kurser jag tog om det som hänt. Fortfarande förstår jag inte varför. USA förändrades på djupet och blev ett land med mycket rädsla och misstänksamhet. Tyvärr var det en tråkig och skrämmande utveckling och förändring som jag inte tror kommer att bli annorlunda. USA var ett mycket öppet och kanske litet godtroget land innan 9/11.
Kramar!!

Nettan said...

Perfekt lagomtemperatur hos dig ju! Här har det blåst i ett dygn nu, inget mot orkanerna men ändå tillräckligt för att sätta fart på smhi och andra väderrapportörer.

Swede Hollow, läste den förra året i september, en underbar bok och jag tror jag tipsade om den i mitt instagramflöde, den är så bra och visar hur det var för otroligt många emigranter/immigranter, att livet inte var så lätt trots att man trott att det skulle bli guld och gröna skogar.

Förstår att du skrattar åt dekalerna och den där muggen var ett bra statement.

Sorglig text där längs med leden, och den platsen är förmodligen vald med omsorg kring händelsen.

Ha nu en underbart skön torsdag.

Kramar

enannanannika said...

"Swede Hollow" ligger här hemma och väntar i min "Att läsa"-hög!

L said...

Å tack för boktips. Har lagt in Swede Hollow i goodreads "att läsa". Låter som ett måste. Linn Ullmans bok har jag läst. Verkligen en bra bok. Liv U fascinerade mig.
Här längtar vi inte efter hösten, den är redan här. Inatt första rejäla stormen här i söder. Hu!

Monica said...

Åh det finns så många intressanta böcker! Har läst dem båda! Och så mycket bra och nyttig information om svenskarna, inte så idylliskt alla gånger, mer samma typ av liv som romerna har ännu runt om i Europa. Samma misär och samma syn på dem ungefär att de var inget värda. Barnen var inte välkomna i skolan t ex. Smutsiga och räknades som löss ungefär. Sen fanns ju de svenskar som lyckades bättre och det är väl sånt vi mest får höra. Borde vara med i historieundervisningen detta i skolan.

Jag har läst Erik Erikssons bok också om hans bakgrund på båda föräldrarnas sida, så lärorikt! Och högintressant! Den heter "Vårt hjärta dog i New York". Erik Eriksson är född 1937, skrivit över 40 böcker, är journalist, varit anställd på en rad tidningar och bevakat omvärlden på plats och gjort mycket för TV. Ja man får en annan bild och lär sig mycket och samtidigt tänker man så tufft livet är och alltid varit. Och människan har otroliga resurser dessutom, kämpar så väldigt, andra ger upp förstås.

Höstkläder ja, precis:-), så roligt att plocka fram dem, lite färg och must. Känns skönt och här går det bra, är väl oftast runt plus 12, haha, och regnet undrar jag över, alltså hela dagar, ibland något uppehåll men nätterna igenom öser det ned sen ett par veckor. Hejdå september säger jag och hoppas på en underbar oktobermånad:-)

Vi sitter ändå ute ibland, vi har ju tak på balkongen och det frodas fint där. Ha det så bra Annika och njut av temperaturen du har ännu:-)

Annika said...

AM:
Såååå skönt väder denna september, men nu är det varmare igen. Men just 20-22 passar mig som hand i handske denna tid på året.
Visst är det konstigt att det snart är höstdagjämning. Verkligen.
Om en vecka, visst?
EXAKT, mina sommarkläder gör mig också illamående, tål knappt se dem faktiskt. Det tar emot att dra på sig paltorna dag efter dag.
Längtar efter höstkläder NU!!!
Så underligt att man inte pratade om det på skolan, 9/11. Kan det ha varit chocken??
Vem vet ...?
Ja, visst blev ett öppet land HELT annorlunda efter 11 sept. Hela världen, tror jag.
KRAMAR!!

Annika said...

Nettan:
Helt perfekt, nu är det varmare, vilket det inte hade behövt bli, haha.
BLÅST gillar jag INTE. Verkligen INTE.
Har svårt att sova om det blåser hårt. USCH!
Swede Hollow ja. Precis, guld och gröna skogar blev det då rakt inte. Misär och helvete var mer vad som väntade.
MKT intressant bok, och kanske en lite ögonöppnare eftersom man alltid trott att de svenskar som kom skapade sig rediga liv. Nope, så var det inte.
Visst var texten på berget sorglig. DET tycker jag också.
Kramar!!

Annika said...

Annika:
DÄR har du en bra bok!!!

Annika said...

Lisa:
Varsågod!!
Den boken kommer du att gilla.
Ja, Linn Ullmans bok var fascinerande att läsa, och man får verkligen veta mkt.
OCH ni har höst på riktigt nu. Avskyr stormar. Verkligen.

Annika said...

Monica:
Vad roligt att du läst dem.
Precis, jag tyckte Swede Hollow var en ögonöppnare. Just de svenskarna som levde på misärens brant och var SÅ illa omtyckta hör vi aldrig om. Vi hör om Karl-Oskar typerna.
MEN, man kan ju kanske tänka sig att det fanns fler Swede Hollow svenskar än Karl-Oskar.
Sorgligt.
Platsen finns ju kvar, men den är tydligen helt igenvuxen, och ingen vet knappt att Swede Hollow har existerat.
Tycker också att Swede Hollow borde läsas i skolorna.
Tack för boktips, Monica. Ska se om jag kan få tag på den.

Ja, höstkläder är fina. Tycker bättre om höst och vinterkläder än om sommarkläder. Blir så trött på dem den här tiden på året.
Ni har höst nu, så synd att inte september blev lika fin som den varit senaste åren.
Verkligen,
MEN; som du säger, det kan bli en fin oktober.
NI kan njuta på er fina balkong.

Idag varmare hos mig, och skall så bli ett tag.

Ha en riktigt bra dag!

Steel City Anna said...

Tack för boktips, skulle gärna läsa båda. Jag känner helt tvärtom angående sommarkläder för jag har knappt hunnit använda mina. Jag behöver lite varmare kläder egentligen men drar mej för att ta fram dem. Vill inte att sommaren ska vara över innan den börjat! Höstmodet iår är rätt fult och skrikigt tycker jag, iallafall här. Gigantiska stickade neonjumprar och blusar med bjärta mönster. Så ingen lust att shoppa heller :)

Annika said...

Anna:
Superbra böcker, du skulle säkert gilla dem.
Ja, du känner verkligen tvärtom :-) Helt OK, förstår att man kan känna så efter en dålig sommar. Har faktiskt inte direkt kollat in höstmodet iår, tänker mest på de kläder jag har i garderoben som jag är redo att börja använda igen, haha.
Neon låter inget kul :)

Channal said...

Jag har inte börjat med strumpor än. Väntar till oktober. Har tagit fram goa koftor och sköna loafers.
Tack för boktips! Ullmans bok har jag varit nyfiken på sedan jag såg henne hos Skavlan.

KRAMAR Anna

Annika said...

Anna:
Låter bra det. I oktober är det nog dags för strumpor hemma i good old Sweden.
Ja, den boken är SÅ bra!
Läs den,
Kram!

Anne said...

Swede Hollow blev jag nyfiken på, låter som en bok helt i min smak. Det där ämnet intresserar mig väldeliga. Skriver upp den på min lista.
Hehe, vilken rolig dekal med Trump och Putin. Den fnissade jag gott åt. Man måste ju ha humor åt allt elände...
Vilka sköna temperaturer ni har, vi också, det är känsla av tidig höst i luften och det har här ändrats jättesnabbt. Nästa vecka ser vi ut att få under det normala för årstiden och till och med småkyligt. Speciellt morgnar och kvällar, det är ju rätt stora skillnader på dygnet här. Så skönt tycker jag. Jag känner mig faktiskt mätt och färdig med sommaren, precis som du säger om att vara så trött på alla sommarkläder. Ja, verkligen. Eftersom vår nästa vecka ser riktigt sval ut blir det att gräva fram annat, det tackar jag för. Kikade lite på Amazon igår kväll, har mer och mer börjat kolla kläder där efter det att du inspirerade mig med sommarklänningar därifrån. Tycker de har mycket, snyggt och bra priser.
Kram!

Musikanta said...

Kul att du läst den boken. Författaren var i Söderköping en kväll på vår hembygdsförening Sankt Ragnhilds Gille förra året. Han höll föredrag om boken och visade bilder från den. Han var mycket intressant så jag förstår att boken också är det. Ullmans bok ska jag däremot försöka få tag i på biblioteket. Tack för tipset!
Kram från Ingrid

Annika said...

Ingrid:
Den är så intressant och BRA.
Kul att du hört Larsmo tala.
Absolut, läs Ullmans bok. SÅ bra!
Kram!