Thursday, September 21, 2017

TACK för alla kommentarer, Inte söt, Hett, Veckans tv-tips, DNA-prov och Årets glögg!
Hej och godmorgon alla torsdagsläsare!
*   Tack och intressant!


Det var mycket intressant att ta del av era tankar angående vänskap igår.
TACK för det!
Vänskap är ju inget man ska ta för givet. Det är inte lätt det där att skaffa  sig nya vänner senare i livet, vi vet ju det.
Ibland kan det nästan kännas hopplöst.
Jag är glad över att så många delade med sig av kloka tankar och funderingar igår.

*   Nej, inte söt!


KOLLA! Häromkvällen satt Peter och jag på decket. Det började skymma och plötsligt hörde vi hur det rasslade till i skogsbrynet.
Då ser vi FYRA stycken tvättbjörnar som tittar fram, tre av dem drar iväg mot vår grannes hus, och den fjärde står och tittar upp mot oss.
Nej, dessa djur är inte söta. De är läskiga, och de är skadedjur. Dessutom kan de bära på rabies. Tvättbjörnar är djur som söker sig dit människor bor. De kan bryta upp soptunnor, gotta sig i dina matrester och bosätta sig på din vind. HUALIGEN!!.
Men det är fascinerande att se dem, bara man inte kommer nära dem.  OCH bara man slipper ha dem i soporna och nära hemmet.  Fine.*   HETT!


Ja, det må se en anings höstligt ut i naturen där jag bor. Men hörrni, rest assured, det KÄNNS inte som höst. INTE ALLS!
Inte ens lite. Det är runt 29-30 grader dagligen. Dessutom är det lite luftfuktigt hela tiden. Det finns inte på kartan att stänga av husets AC.
Ej heller kan man ens drömma om att leta fram höstkläder.
Jag börjar känna mig mer än less på sommaren 2017.
NU kan jag säga, jag vill ha HÖST!
OCH imorgon är det höstdagjämning, eller The First Day of Fall, som det heter här.
JAPP, upp till bevis då! Fram med lite sköna temps, hösten.
Som vanligt gör jag det bästa åt vad som bjuds, men jag säger inte att jag tycker att det är härligt … NOPE!!!*   The Handmaid’s Tale


Just det, det var den tv-serien som gjorde rent hus på Emmy-galan nyligen. Här i USA streamas den på Hulu, och jag vet att man i Norden visar en på HBO Nordic.
Peter och jag har nu sett fem avsnitt av serien. OCH ja, den är bra.
Serien är baserad på en bok av Margaret Atwood som heter just, The Handmaid’s Tale ("En tjänarinnas berättelse" är titeln på svenska). Karolina läste boken i high school, och analyserade den då.
Alltså, det är så långt från feelgood man någonsin kan komma. Serien, och boken, utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid. Men i en framtid som är en ren och skär dystopi. Kvinnor får inte jobba, ingen får gå utanför den nya gängse normen, är du gay dödas du,  sticker du ut på minsta sätt, eller ifrågasätter något kan du dömas till döden, kärlek och ömhet är förbjudet.  Gör du minsta snedsteg kan du bli hängd på öppen gata.  Alla är hela tiden övervakade av militia, överallt.
Det gör nästan ONT att se den här serien.   Eller rättare sagt, det är så råbrutalt att den faktiskt är plågsam att ta del av.  Det går inte att knarka den.  Man får ta ett avsnitt per kväll. Max två, om man står ut.  Dock, serien är så bra, och även så spännande.  Faktum är att den nästan måste ses!
Även om den kanske lite gränsar mot genren fantasy är det nog så att den balanserar lite väl på verklighetens rand.   När Hulu släppte serien i januari menade många att det var "right on time", och det var i och med att den president vi har idag svor sin ed ...
Många av er kanske har sett denna redan. Isåfall vill jag veta vad ni tyckte. JAG är inte klar med serien, så inga “spoilers”, tack.
Du kanske även har läst boken?


*   DNA-test.


Vill du veta mer om ditt ursprung? Numera är det lätt via ett DNA-test som du utför själv genom att svepa en topspinne på insidan av din kind. Skicka iväg topspinnen till det labb som sedan analyserar just din DNA-uppsättning.  Du får besked inom någon månad varifrån dina förfäder härstammar. Peters syster har gjort det, och hon fick sig några överraskningar.
Jag vill också göra det, jag tycker det verkar så intressant att veta vad man har för ursprung i släkten.  Alla gånger kan man få sig en överraskning, eller två.
Peters syster fick veta att hon har engelskt, irländskt, tyskt, iberiskt och skandinaviskt ursprung.   Det engelska och tyska kände vi mer än väl till sen tidigare .  Däremot syntes inget av den amerikanska-ursprungs-indianska genen som Peters familj alltid påstått har funnits på Peters mammas sida.
Intressant.
Jag vill också testa mig. Någon av er som gjort det?
Karlavagnen handlade om detta nyligen, mycket intressant och roligt att lyssna på.*   Årets Blossa Glögg!!


Snacka om hype!!
När Blossa släpper sin årgångsglögg kan man räkna med att få reda på det i sociala medier direkt. Lite kul.
Årets glögg låter INTE speciellt lockande för mig. Konstiga och o-juliga smaker som mango, spiskummin och chili. Fastän det låter underligt skulle jag med NÖJE prova!! Tycker det är jättekul att Blossa kör detta varje år. Hoppas de aldrig slutar.
Någon skrev på en FB-sida för "svenskar i utlandet" att det inte borde få kallas glögg, och att man inte ska ändra så mycket på "gamla hederliga traditioner".   Svenskar som bott länge i utlandet kan vara stönigt konservativa.
Men, saken är ju den att ALL traditionell glögg finns kvar också. SÅ live a little. Själv älskar jag att Blossa kör detta varje år.
Min syster brukar köpa "årets glögg" åt mig, och jag får testa året därpå, liksom. DET är kul! Iår har jag fjolårets att öppna, alltid roligt.

Let it GLÖGG!!!

Bild från cafe.se


Nu får ni alla ha en fin torsdag! Vi hörs imorgon igen om ni vill och önskar!

17 comments:

Nettan said...

Först några ord om vänskap, man kan aldrig fylla sin vänskapskvot, vissa umgås man med ofta, andra mer sällan men ens hjärta är stort och då finns det alltid plats för en till.

Handmaid's tale, läskig serie, har ett och ett halvt avsnitt kvar och det har tagit mig typ hela sommaren att kolla på den. Läste boken när jag gick på gymnasiet och den var otäck, dystopisk. Kul dock att de fått många priser!

DNA-test, jo det vore kul, vet att Ancestry har reklam för det och ja jag har funderat på det men vi får väl se?

Tvättbjörnar, söta men jag förstår att de likställs lite med grävlingarna här hemma. Några djur som inte är trevliga och som det finns gott om här är vildsvin, usch och fy!

Glögg, lite tidigt och ibland imponerar inte blossas, men årets ska jag smaka på.

Ha nu en härlig torsdag!

Kramar

Anonymous said...

Ja, gillade verkligen gårdagens inlägg. Och även om det är sorgligt var det på något sätt skönt att få läsa att det är fler än jag som tycker det är svårt att hitta vänner.
Tvättbjörnar... frågade faktiskt sonen det häromdagen men han visste inte om de var vanliga där han bor men antog det. Däremot hade det tydligen varit problem med större råttor då soppor slängts fel... HUA! Men han hade inte sett dem men blev lite bekymrad när han läste mailet om råttorna för de tre små söta kaniner han brukar kika på från sin balkong hade inte setts till på ett tag...

L said...

Hand maids tale, helt fantastisk! Plågsam i sin aktualitet. En av mina manliga kollegor klarade inte av att se den pga för känslig. Längtar efter nästa säsong.

Annika said...

Nettan:
Visst är det så!
Den kvoten kan aldrig fyllas, det håller jag med dig om.

Handmaids tale är verkligen läskig. Alltså, jag kan gå och lägga mig och tänka att nu får jag mardrömmar. DET går inte att sluka den. Iaf kan inte jag det.
Inte P heller.
Den får tas ett avsnitt åt gången. Aha, du läste den också i gymnasiet, precis som K.
Helt rätt att den fick så många priser. Varje gång jag sätter mig ner för att se ett avsnitt är det med skräckblandad förtjusning.
Förstår att det tagit dig hela sommaren, det kommer att ta tid för mig också.

Nej, tvättbjörnar är inte kul. USCH.
Vildsvinen är också hemska, men jag tror inte vi har dem just där jag bor. Inte vad jag har hört. Tur det.

Vi får se vad Blossas glögg smakar ...
Testar gärna.

Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, men tack för uppslag. Nej, visa mig den person i vår åder som säger att det är lätt att skaffa nya vänner. Tror inte hen existerar. För det är inte lätt, ny ort, ny plats och så börja om.
Det var jättekul att ta del av kommentarerna, och alla skrev så fint och klokt. OCH alla tyckte vi ungefär lika.
Råttor ja, dit ska vi inte ens gå i tanken ...
Vet att de blir större och större i städerna. En gång, I Georgetown faktiskt, såg jag en som var stor som en katt. Alltså, det lär vara helt sjukt inne i städarna med råttor.
I NYC har jag sett riktigt stora också. Inte hos mig. Tack och lov. Möss får vi huset ibland, men tack och lov har ingen råtta synts utomhus. Skulle en komma in skulle jag fan dö.
Säkert har de tvättbjörnar där din son är, tror de finns över hela USA, och ffa i suburbia och närmare städer. USCH!!
Aww..hoppas han snart ser kaninerna igen.

Annika said...

Lisa:
ja, den är verkligen otroligt bra. OCH hemsk.
Nej, jag tror faktiskt inte alla pallar den, så vidrig är den.
OCH ja, den ligger ruskigt nära ngn slags parallell verklighet.
FY sjutton.

eastcoastmom said...

jag läste boken när den kom ut på 80-talet. Mycket bra bok. Har inte sett serien men det borde jag kanske...

Monica said...

Bara lite söt och helst på avstånd ja:-), intressant ändå att inte behöva gå till Skansen som vi, haha. Här, ja i Norduppland tror jag det är jagas en varg, har dödat inte bara får utan två hundar redan och varit och nosat på småbarn så där går tydligen gränsen. Annars är de rätt söta de också men bra om de håller sig på avstånd. Vi har mest sett grävling, lodjur, ekorrar hoppande i granarna och räv på vårt land. Andra har sett både varg och björn och massor med vildsvin säger de, men såna har vi aldrig sett.

Vill gärna ha lite sol här med, oj vad det regnar mycket denna månad men regnet inte värst utan det totalgrå och mörkret, idag kom solen och det blir sån skillnad.

DNA-tester görs rätt mycket numera även här tror jag i och med att privata aktörer dykt upp, förr gjordes de ju i sjukvården under stränga former. När jag arbetade med blodserologi så tog jag lite då och då faderskapstester, ibland kom mannen direkt från fängelset och hade vakt med sig och vi skojade om det för vi fick vara noga att vi tog på rätt person;-), haha ofta såg internen mer prydlig ut och uppförde sig artigt. Vi var alltid fler närvarande och alltid läkare, var noga med allt och runt ID. Ungefär 20% var inte biologiska fäder i dessa tester så de slapp underhåll och de ville förstås veta ändå.

Annars lär vi alla komma från Västra Afrika enligt antropologerna och så spreds vi över Europa och Asien, ja vem vet?

Kan vara lite kul att få veta mer, du får gärna berätta om du gör testen:-).

Annika said...

AM:
Se den!!
SE DEN!! Jösses så BRA, och vidrig, den är!!

Annika said...

Monica:
Nej, inte söt ;-)
OCH farlig dessutom om det vill sig illa.
Vargar ja, men jag förstår om folk inte vill ha dem nära sig. Dödar får och andra djur.
OCH himmel och pannkaka om de börjar komma fram och nosa på barn och folk. HJÄLP!!
Gillar inte.

Exakt, de sa just det på Karlavagnen, hur vanligt det är med DNA-tester numera. OCH hur svårt det var förr, och dyrt.
Nu kostar det kanske ett par tusen, kanske mindre. Så det har verkligen blivit poppis. Jag vill också göra det.
Intressant med de interner som kom in till er. Spännande jobb du har haft, måste jag säga.
Precis, vi lär väl alla härstamma från Afrika. DET är också intressant.
OM jag gör testet, vilket jag tror att jag gör, så kommer att skriva om det!
Ska bli kul!

Steel City Anna said...

Det var verkligen intressant att läsa om vänskap, både ditt inlägg och alla kommentarer. Kanske nån tidning som nappar på detta? :)

Åh, jo, jättesöta tvättbjörnar. Vad kul att se ändå.

Den glöggen lät inte så god. Är dock inte så förtjust i glögg överhuvudtagt men ska det vara så ska det iallafall smaka som vanlig glögg :)

Annika said...

Anna:
TACK, vad kul att du tycker det.
Ja, det är ett intressant ämne. Verkligen.
Anna, konservativ utlandssvenska, haha!!!! Nä'rå, men du får prova. Jag tycker inte heller den låter så jättegod. MEN jag skulle gärna testa :-)

Anne said...

Gillar också Blossas olika smaker varje år, ja alltså upplägget (inte alltid smakerna). Så himla kul din syrra sparar och så får du föregående års flaska då du åker hem och tar med dig hit för att öppna i december. Vilken bra idé...
Ja men du, det där stämmer ju verkligen. Inga är så konservativa som utlandssvenskar. Hehe, kanske jag också emellanåt... men det blir verkligen tydliga i forum på nätet. Alltså, jag har dubbla känslor för det här. Ibland får jag verkligen ut så mycket av det, tycker det är kul läsa och aktivt läsa varje dag i alla de här grupperna men sen kommer det perioder då jag känner att det blir för mycket, att energin är för negativ helt enkelt, hur det dränerar mig på nåt sätt. Dags ta paus då. Jag är förresten ruskigt nära att nu köra en 3 veckors (eller nåt liknande) paus från sociala medier/nätet. Jag funderar på att ha ett upplägg där jag får 30 min varje morgon med valfria, uttänkta sociala medier/platser, t.ex. som din blogg, instagram och nåt annat jag väljer. Men max 30 min varje morgon. Inget mer resten av dagen, inget kollande av uppdateringar eller scrolla genom flöden på vare sig FB, Insta, bloggar eller annat. 30 min till kaffet på morgonen. Samt 30 min för nyheter. Och sen är det allt. Inget mer den dagen. Eller nåt sånt. Alltså en kraftig begränsning och plan för hur jag använder nätet/sociala medier under en period. Email och text obegränsat dock. Tror inte jag kan gå helt med att helt skippa nätet och bara köra email och text... Det här var helt utanför det du skrev, jag spårade totalt ur här som inte håller mig till ämnet och att kommentera det du skrev...
Hett skriver du, vet du vad som hände här. Efter en rekordvarm och torr sommar men taskig luft svängde det och blev typ vinter i måndags. Alltså det har regnat, åskat, haglat pingisbollar och varit så in i bängen kallt. Jag har aldrig varit med om sånt omslag faktiskt. Känns som naturen är ur spel faktiskt. Men regnet var ju väldigt välkommet och höstvädret också.
Kramar!

Annika said...

Anne:
Men visst!!
Tycker jag med.
OCH du, på tal om de där grupperna på nätet för utlandssvennar. Alltså---ibland---jag undrar sa flundran.
BLIR. SÅ. TRÖTT!!! FFA på konservatismen, och motsträvigheten. TROR man liksom att Sverige ska vara som det var då vi for till US för 10, 20 eller 40 år sen? Alltså ja...I rest my case.
Jadu, jag har ju också tänkt ha fasta från sociala medier i en vecka, bara för att se hur det känns. MEN jag har inte kommit till skott.
Absolut.
SÅ skönt med er kyla. AVIS!!!
Kram!!

Pernilla said...

Skicka över lite värme hit till Göteborg, är sååååå trött på detta evinnerliga regnande och gråa väder.
Vi har massa råttor här i området, igår sprang en stor fet över vägen när jag kom körande o de är så äckliga. Har haft tur dock som inte fått in dem på vinden, är inte så ovanligt tyvärr.

Kul att du får blossas glögg året efter, själv är jag mer konservativ när det gäller glögg. Brukar sätta egen, det luktar så gott i huset då den ska stå och puttra i tre veckor innan man tappar upp på flaskor.

Pernilla said...

Krångel i förra kommentaren, ibland går det inte att fortsätta skriva/radera/ändra öht. Skumt.

DNA-test, är nyfiken mest för N's skull men drar mig samtidigt för det. Har dick varit inne på ancestrys hemsida o kollat upp det så beslutet får ligga o mogna lite till.

Ser alltför sällan på serier numera, läsa böcker ska vi inte tala om - tur det finns talböcker o storytel. Tv-program får inte vara läskiga heller...

Kul med griniga-sur listan, vi har lite gemensamt där. Vägrar äta blodpudding, kan heller inte tänka mig isterband.

Ha en fin helg

Annika said...

Pernilla:
JA, jag skulle gärna skicka lite värme. JAG börjar lessna rejält på vår eviga sommarvärme. SÅ vi kan absolut köra byteshandel :-)
FY fan för råttor. Jag hatar dem, och de finns verkligen i städerna. Att få in en sådan skulle vara en ren och skär mardröm.
Mmmm...egen glögg, tre veckors sättning...låter UNDERBART!!
Får ju oftast själv göra min egen glögg också. Men jag gillar att få Blossas ett år senare sas :-)
DNA, jo jag tror resultatet kan komma som en chock för en del. Men jag tycker det är för spännande nästa för att låta bli :-)
Jag ser nästan bara streamade serier numera. OM du inte gillar läskigt får du inte se The Handmaid¨s tale. SÅ otäck fastän så bra.
Ljudböcker har jag aldrig provat, kan tro att det är mysigt.
HAHA, surlistan ja, verkligt kul att fylla i, fastän jag blev sur :-)
Blodpudding, så snuskigt. Isterband, rätt OK :-)
Stor kram fr mig!!