Tuesday, July 19, 2016

Både bra, och mindre bra, veckoslut.

Godmorgon tisdag!


Så har en helg återigen lagts till handlingarna. En superhet sommarhelg med hög luftfuktighet, givetvis.
Det är ju så det är här. The dog days of summer.
Sol, hetta och fukt.
Ja, äkta sommar. Tryckande och prövande för många. Varningar för hetta och dålig luft får vi så gott som dagligen.
Ibland bryter ett åskväder in som tillfälligt mattar av bastuhettan.
Men, det är som det är.


Uppe vid Lake Thoreau.  Ny fin sjökonst gjord av elever som studerar konst på South Lakes High School (Karolinas gamla skola).  Sjökonst gör mig glad.  Det gör SUP-brädor också (fastän jag aldrig prövat själv)

Jag har en sommarfavoritdrink som passar som hand i handske när hettan ligger på, det är Aperol spritz. Älskar den, och gör den gärna när helgen nalkas, den passar bra att inta en het fredagskväll på decket.Min sommarfavorit.  Alla kategorier!Annars har jag plågats av tandvärk. Roligt va!?
Eller inte.
Det började i fredags. En riktigt intensiv värk slog till på ett ställe i munnen jag har haft lite känningar åt ett tag.
Fy sjutton.
Har aldrig haft sådan tandvärk i mitt liv förr.
Jag har gått på advil (iboprofen) och sådan där tandvärks-gel (USCH) man stryker på hela helgen.
Idag, måndag, har jag en akuttid hos tandis. Jag kan knappt bärga mig. Befarar inflammation , men hoppas jag har fel.
Har känt mig lite som pigan Lina i Emil i Lönneberga. Ni minns ju när hon gick med sin vidriga tandvärk och till slut fick hon tanden utdragen av byns smed.
TUR att det finns lite mer mänskliga metoder idag. MEN det är inte utan att man ibland skulle vilja ta en tång och dra ut det onda.*


Men vi hann med tre trevliga middagar iallafall. OCH vi hann faktiskt med en vandring också.
Push thru the pain, liksom.

En trevlig middag intogs på BarTaco i lördags.
OCH jag tog en hallselfie innan vi drog iväg.
HAHA.


Hallselfie, igen!  Klänning från Anthropologie, kofta från J.Crew, skor från DSW (förmodligen.  Köper nästan alla mina skor där).

Gillar att dricka mitt morgonkaffe utomhus även fast det är hett.
Jag sitter inte i solen, utan i skuggan. Det är så härligt.Frulle på framsidan.  Aj och O det var inte skönt med det varma kaffet mot den onda tanden.Hoppas er helg varit fin, och värkfri!!Sommarflox i min täppa.

Uggla i fukten.

* Jomenvisst. Jag hade en inflammation i en tand som var döende. Enligt tandis 9.5 av 10 på inflammationsskalan.  Komplicerat och invecklat. Verkligt KUL.
Det blev en akut rotfyllning.
SÅ tacksam för det, och sen är jag både glad och förvånad över hur snabbt en rotfyllning görs numera! Jag gjorde ett par rotfyllningar för många år sen, och det tog tid. Den tredje (igår) gick snabbt, smärtfritt (bedövad så in i ... ).
Snabbt och effektivt alltså. Ja, jag måste tillbaka förstås, men det akuta har tagits om hand och jag kan lugnt åka till Kalifornien nu.
Tacksam över snabb vård. Faktiskt även så glad över att jag inte är i norden nu, då hade jag varit tvungen att hitta en tandis mitt i juli. Inte det lättaste, speciellt inte i Österbotten.

OCH sen alla dessa rådjur vi har alltså.  Vi har så många att det är jobbigt.  Mer än halva stammen skulle behöva skjutas av. Minst.  De äter upp blommor, de är mer TAMA än vilda, plus att de sprider borrelia-fästingar.  USCH och fy, ogillar dem.  Ja, faktiskt.

28 comments:

Eva i Dalarna said...

Jo men nog kan man få hjälp hos tandläkaren om man har akut ont även om man bor här i Norden och även om det är sommar. Har man hål men inte ont däremot, blir det till att vänta till hösten. Rotfyllningen gjorde inte ont alltså? Förstår att du var bedövad men har hört så mycket om att det gör ont ändå...

Vform said...

Hej! Nu har jag läst fatt mig på dina sidor :) Värst vad litet man hinner med så här mitt i sommaren ... men så är det väl för många :)
Skönt med värme, kan vi tycka som knappt har haft sommar ännu ... men nu denna vecka verkar det bli fint! Storloppisen och marknaden stundar på Fagerö till helgen! Tyvärr krockade den i år med Jakobs Dagar detta år, annars hade jag stått där på Gammaldagsmarknaden på lördag! Och just den helgen brukar va het, runt 30 grader! Nåja, man kan ju inte hinna med allt!
Fina du på dina selfiebilder!!
Andra fina bilder också som vanligt! Borde också finnas mera konst i naturen här, som i vattnet och vid stränderna o.dyl. Ideér finns, men svårt att få dem uppfyllda!
Tur att du fick din onda tand fixad, sånt där är inte kul i värmen!
Ha en jättefin fortsättning på sommaren!
KRAMAR härifrån :)

Desiree said...

Usch sa hemskt och jobbigt med tandvark. Skont att det gick bra dock att du fick det fixat snabbt och smartfritt. Har ar det ocksa sommar pa riktigt nu.Det har faktiskt varit en valdigt bra sommar hittills med inte allt for langa perioder med extreme hetta. Aperol Spritz ar en god och laskande sommardrink som jag ocksa gillar. Verkligen frasch frulle mad en massa bar. Jag alskar alla goda bar som finns just nu. Ser till att alltid ha farska bar hemma I kylen.
Kram!

marianne.dahl3 said...

Stackars dig med tandvärk! Var många år sen jag hade det, men minns än idag hur hemskt det var och vilken lättnad när man varit hos tandläkaren och fått det fixat.
Som du säger är sommaren en tid för annat än datorn, har läst ikapp nu dina inlägg. Vad duktiga ni är som hikar så! Verkar så roligt och så vackra vyer ni får vara med om. Men ert väder är jag inte avundsjuk på, nu kommer solen dock till Göteborg, passar bra, kom hem igår från några veckors semester på Dalarö i Stockholm hos vår dotter med familj som har sommarhus där. Vi har haft det så underbart, vädret har varit från och till, men finns alltid något hitta på med 3 barn och 2 hundar!! En liten olycka hann jag med denna gången också, men inte så hemsk som i rulltrappan i tunnelbanan i juni. Denna gången "bara" en avsliten stortånagel, fått gå till vårdcentralen och lägga om varannan dag och äter antibiotika, phu! Men är det inte värre så....
Nu ska jag vara hemma i mitt eget hem resten av sommaren, vad jag vet nu ... skönt det också. Alla mina blommor har överlevt på balkongen.
Förtår det är en annorlunda sommar för dig när du är på hemmaplan istället för Stockholm och vackra Österbotten, nu har ni resan då till Los Angeles att se framemot, så roligt och härligt få träffa dottern igen.
Grattis i efterskott på er bröllopsdag, underbart få fira så. Vi hade varit gifta 49 år den 8 juli. Var en jobbig dag, saknar min livskamrat så det gör ont.
Rådjur är ju söta, men så de ställer till det, och gillar t ex rosor som är så vackert!!!!!!!! Kaniner är lite jobbiga också, de gillar t ex tulpanlökar man satt ner!
Så nyttig frukost du dukat fram och så gott det ser ut, för att inte tala om drinken, måste slå upp den och se hur man gör den. Snart lördagkväll ju!
Ha en fortsatt fin tid!
Varm kram
Marianne Dahl i Göteborg

Nettan said...

Skönt med snabb hjälp vid tandvärk. Inte skönt att ha så ont.
Hann aldrig kommentera ditt torsdagsinlägg då det varit intensivt här, men även här har Pokémonfebern slagit till, men jag ser det som så att allt som får barn att röra på sig är bra och sönerna har gått flera mil denna helg tom i regn och det hade de aldrig gjort annars.
Härligt att ni har vandrat, så skönt att komma iväg.
Snygg klänning från Anthro, har fastnat för deras kläder.

Ha nu en skön tisdag.

Kram

Steel City Anna said...

Den drinken såg verkligen läskande och god ut.

Det var kanske nån mening med att du inte åkte till Sverige i sommar med tanke på tandvärken. Skönt att det är ordnat nu.

Man riktigt ser fukten på bilderna ... Här är idag 32 grader i skuggan. Så himla glad att jag är ledig idag. Fasar lite för resten av veckan och varma bussar! Några vandringar hade jag aldrig orkat med ... Jag går i sakta mak till det luftkonditionerade gymmet och känner mej duktig med det :)

Det var en himla söt liten hjort :) fast fästingar vill man ju inte ha. Läste en artikel att forskarna tror att om 15 år ska den lyckas bli utrotad. Håller tummarna för det!

Annika said...

Eva:
Visserligen, men absolut inte lika lätt som jag kan här hos min egen tandis. BARA tanken på att hitta en som kan utföra det lika snabbt hemma. PUST! Nej du, denna gång är jag tacksam över att vara här, och inte där.
Jag har gjort tre rotfyllningar, ingen av dem har gjort ont. Du är ju så bedövad.
Inga problem, och inget att vara rädd för.

Annika said...

Vivan:
Det är verkligen lågsäsong i bloggvärlden nu.
Det märks så otroligt tydligt, och så SKA det ju vara. I vanliga fall brukar jag ju inte blogga alls om sommaren.
Njaaee...värmen är lite jobbig faktiskt. Inte ås mkt att vara avis på, man står ut tack vare AC.
Ser att ni verkar få jättefint väder denna vecka. Verkligen! OCH det är på tiden.
Så trist när det krockar sådär med marknader och loppisar. Men det är ju mkt som sker under de korta sommarveckorna.
Tack för bildberöm. ja, jag tycker att det är roligt med konst i naturen. Det är den lokala gymnasieskolan som fixar det där på sjön. Alltid lika fint!
jag är så tacksam över att det ned tanden skedde så fort. Antar att det blivit Vasa om jag varit i Närpes för mig.
Kramar!!!

Annika said...

Desiree:
Jag har knappt haft tandvärk förr, och så drar detta igång som ett lokomotiv. USCH!!!
Så glad att det fixades på en gång. På mindre än tre timmar var det klart. Från att jag travade in fram tills att det var klart.
Vill aldrig känna sådan smärta igen. BLÄ!!
Vi har nog en väldigt typisk sommar med hetta och fukt. Men, så ska det ju vara.
Skönt att det inte är så jobbigt med hettan hos dig.
Aperol spritz är verkligen så god.
Samma här, har alltid bär hemma. GOTT!!
Kramar!!

Annika said...

Marianne:
USCH vad det var jobbigt.
Hemskt faktskt.
Det bara tilltog ju också.
Ja att få det fixat är underbart, och att bli av med värken.
Lättnad.
Absolut, det är stiltje i bloggvärlden, det är det. Det märks så tydligt. OCH så ska det ju vara på sommaren.
Folk gör annat än sitter vid datorn.
Tack, våra hajker är fina. Denna var lätt, lätt, lätt, men väldigt vacker!!
Och svettigt nog var det ändå.
Dalarö med barn och barnbarn låter underbart idyllsikt. Din avslitna nagel låter vidrigt. FY sjutton. Det gör ont i mina ben bara jag tänker på det. Hoppas det känns bra nu. Stackars dig.
Du ska ha en fin vistelse hemma nu. Inte dumt att vara på hemmaplan på sommaren heller.
FÖRSTÅR att du saknar din livskamrat så att det gör ont. Stora kramar till dig och tankar.
Rådjuren är inte roliga, jag tycker direkt illa om dem.
De äe så kusligt tama också.
KRAMAR!!!

Annika said...

Nettan:
Ja, usch och fy, det var så vidrigt. Jag är bara så tacksam, innerligt tacksam, över att det gick såååå fort när jag väl kom till tandis.
Pokemon is da shit, haha!!
Ser så många som spelar! OCH visst är det bra att man kommer ut och rör på sig. Läste att det började som ett aprilskämt hos Nintendo, och se var det är nu. Största succén nånsin.
Jag har inte laddat ner det, men jag är ingen mobilspelsmänniska heller. Men jag ser ju verkligen fördelarna.
TACK Nettan, ja jag älskar verkligen Antthro!! KUL att du också gör det.
Kramar!!

Monica said...

Skönt du fick tanden "botad", gör väldigt ont detta, hade lika för några år sedan och det blev min första och enda rotfyllning hittills. Men tyvärr krånglar den tanden och just nu funderar jag på att kolla upp den igen, kanske bäst. Hoppas din rotfyllning fungerar och det är smärtfritt sen.
Så gott med kaffe ute och du har verkligen varmt. Kanske blir lite svalare på din semester och här sedan.
Så fint i dina omgivningar, roligt att se dem. Ha det bra utan tandvärk nu.

Annika said...

Anna:
På ngt sätt känns det lite så. Vet inte var jag skulle börjat nysta i det hela om jag vore på landet. Faktiskt inte. Det hade nog blivit så att jag hade fått åka till Vasa eller ngt sånt, alltså 80 km bort. Nej, jag vill faktiskt inte ens tänka på det. SÅ skönt med så blixtsnabb åtgärd som det blev här. Tacksam för det.
Mmm, Anna, du får fixa en aperol spritz. Perfekt en het sommarkväll.
Ni har också varmt!! Pustigt, det förstår jag.
BRA att gymmet har AC!!
Jag ska ut på min pw nu. Kommer hem som en dränkt katt.
Men jag måste, och jag måste ut innan hettan är för stark.
Ah, ja, det är nog snarare hjortar vi har än rådjur. Du har nog precis rätt. Jag gillar inte dem. Faktiskt främst pga fästingarna, men vi ska hoppas att forskarna har rätt.
HA en toppenfin dag, Anna!!!

Annika said...

Monica:
USCH vad vidrigt det är. Alltså den smärtan var inte att leka med sas. USCH!!
Vi ska hoppas att det blir bra nu. Har gjort två tidigare fyllningar, inga probs med dem.
Men jag vet att de kan börja spöka. SÅ bäst att du kollar upp, Monica!!
Vi har hett.
Ja, när jag åker hem om ngn månad kommer det att bli lite annat. OCH i Cali också, en annan värme.
Tack gulliga Monica!! Ha en fin dag!!

Annika said...

Himla skönt att tandvärken är över och att det gick så snabbt och bra hos tandläkaren! Oj vad jag inte gillar att gå dit ELLER att ha problem med tänderna. Och värk överskuggar ju det mesta även om man hinner med annat som är fint också.
Kram

Anne said...

Värk är det värsta, fy vad vidrigt det måste ha varit. Svårt att fokusera och ta del av nåt annat, värken dominerar men ibland kan det vara bäst att bara pressa sig ändå och göra nåt som ni gjort i helgen, om inte annat för att försöka få tankarna på annat. Men värk är hemskt, som du säger, att sedan få det fixat och bort med värken, oh det är som att komma ut på nyttfödd och livet leker igen. Det låter annars positivt höra rotfyllningar görs snabbare och enklare nuförtiden, den infon lägger jag på minnet. Har en rotfyllning och den gjordes nog för 10 år sedan eller nåt sånt och det var ingen rolig historiajust för att det krävdes så mycket tid, det tog många timmar och många besök innan den var klar minns jag.
Nä, bort med rådjuren. Faktiskt. Hemskt med fästingarna de sprider.
Måste nog googla och prova din drink, iskallt, läskande och gott det låter. Så hett och fuktigt ni har, ja det är som det ska vara förstås och bara gilla läget. En kompis kom nyss hem från en resa till dina trakter (hennes man är därifrån så de var och hälsade på hans familj) och hon var helt omtumlad av hettan, framför allt fukten och haha det var just det enda hon upprepade flera gånger och återkom till då jag frågadde hur resan varit och bad henne berätta om besöket. Hon sa just att hon upplevt det som svårt att andas och att det varit obehaglig känsla. Hon sa vidare hur hennes man som är uppväxt med det, även om han inte bott där på 20 år eller så, verkade hantera det utan större svårigheter. Jag tror verkligen vi alla är mer/mindre känsliga för olika sorters klimat och väder. Klart vi kan vänja oss vid mycket men jag tror vi har olika förutsättningar, beroende på de unika varelser vi är, att lära oss fungera i olika. Jag menar, vissa har riktiga problem med kyla t.ex. Vind, fukt, hetta, bristen av sol, regn. Du vet vad jag menar.
Ha en riktigt fin dag och njut av att vara värkfri!!!
Kram

FREEDOMtravel said...

Åh nej vad jobbigt med tandvärk!!! INTE roligt! Men jag säger som di, sååå glad man ska vara att man bor i den här delen av världen och i de här tiderna! Tänk att få tandvärk på Medeltiden eller som fattig i något fattigt land... Huh säger jag bara! Hemskt! Hoppas på snar lindring för dig!

Annika said...

Annika:
Tandvärk är nog bland det mest vidriga man kan ha. När den är sådär dov och ibland skarp och ständigt närvarande. USCH!!
Jag är SÅÅÅÅÅÅ tacksam och så jätteglad att jag fick hjälp direkt.
Jag är öm idag också, men det tror jag enbart beor på ingreppet. Den dova värken borta, tack och lov!!
Mår fint.
Är inte alls rädd för tandis. Bara så himla glad att de finns där för mig som har rätt dåliga tänder.

Annika said...

ANNE.
Det var faktiskt bland det jobbigaste i värkväg jag varit med om.
Och det bara tilltog. USCH!!
Precis, fastän värken förpestade min helg var det ändå skönt att bege sig ut och göra annat. Kaffet jag drack var bland det mest vidriga i värkväg, när det varma kaffet träffade tanden trodde jag att jag skulle flyga i bitar. Skrek nog till av smärta tom. Samma då jag borstade tänderna och sköljde. SÅ vidrigt.
Nu kan jag lätt dricka varma drycker igen.
Jag har också gjort rotfyllningar förr. OCH kanske just för tio år sen, typ. DET tog tid, lång, lång tid. Och man fick gå tillbaka flera ggr. Så igår var jag beredd på en mastodontsittning. Det tog nog en dryg timme. Längst tog det innan bedövningen började verka. Eftersom jag hade så ont och var så infekterad tog det lång tid innan det bet sas.
Men sen när jag fått sådär en fem sprutor gick det SNABBT!! OCH jag var så förvånad, och glad!!!
Tydligen har det hänt en del i rotfyllningarnas frammarsch på tio år. Så du kan lätt beställa tid för din. Ont gör det inte. DET garanterar jag. Det har jag aldrig tyckt vad gäller detta.
MEN jag är INTE klar, ska tillbaka efter Cali igen.
Men smärtan tog han!! TACK!!
Jo, hettan och fukten är oförklarligt jobbiga här. Måste upplevas. Du har ju varit här så DU vet ju. Men har man inte upplevt en sommar här tror jag det är sgs omöjligt att förstå.
karolina, hon saknar östkusthettan, kan jag tala om!! Ja tro't eller ej. Hon tycker det är för kallt i LA. Jag vet, jag vet inte om man ska skratta eller gråta.
Jag har noll problem med kyla (bara det är varmt inne), inga problem med regn. Men jag har problem med hetta och fukt.
Så visst, du har så rätt, är man född i detta klimat har man nog en helt annan tolerans.
Tack Anne, är bara lite öm idag, i tandkött och tand efter ingreppet.
Kramar!!!

Annika said...

Helena:
TACK! Ja, jag tror nog det är bra nu. Tänkte verkligen på gamla tider under helgen. Hur de fick gå med sin värk, kanske dra ut tanden, eller låta den värka ut och sen ruttna bort. Hemskt.
Ja, vi ska vara glada över god tandvård. SÅ tacksam.

Anonymous said...

Vilken tur att du fick snabb hjälp med tanden!
Hoppas det blir bra nu och du kan fortsätta njuta av sommaren!

Annika said...

Brysselkakan.
Ytterst tacksam över att det gick blixtsnabbt.
Nu tror jag det är bra. Öm i käke och tand idag, men det är efter behandlingen.

Anonymous said...

Stackars dig Annika med tanden! Tur att du fick hjälp och att det gick sa snabbt! Hoppas att du snart känner dig helt aterställd! Här har vi fukt och hetta blandat med vind, regn, aska och superkalla dagar. Vädret är jätte konstigt. Aperol är en av mina favvo drinkar...fast jag tycker nästan bättre om Hugo (prosecco, flädersaft, mineralvatten, lime och mynta) - här dricker ALLA Hugo just nu.
Ha en fortsatt bra sommar!
Kramar, Lisa

Annika said...

Lisa:
Det gick bra. Tacksam över den ursnabba behandlingen. Nu är det bara ömt efter behandlingarna. Kommer säkert att kännas bättre redan imorrn.
Skumt väder ni har. Inte så kul då det är sådär ostadigt.
Vi har konstant: hett.
Aperol är bara underbart god.
Hugo!! Min pappas namn!!
KUL.
Låter god också. Skulle gärna smaka.
Ha det så fint!
Kramar

Anonymous said...

Pity pity Annika, det ar HEMSKT med tandvark. Jag hade en infekterad nyligen rotfylld tand for manga ar sedan pa nyarsafton av alla dagar. Som tur var bodde vi da i Connecticut och hittade eventuellt en emergency dentist. Varet sprutade ur tanden, det ar min varsta nyarsafton by far! Sa glad for dej att det gick snabbt och bra. Har ar det mera som i Osterbotten, ja, jag tror annu varre.

En konstig sommart har i Vermont, varma, ja, ibland heta dagar men lag luft fuktighet, det regnar aldrig - istallet dundrar askan mellan bergen ibland hela natterna och regnet vraker ner! Det basta ar att det blir svalt pa kvallarna, ingen a/c an i sommar. Jag minns med fasa nar vi bodde i NYC och Houston. Jag ar super imponerad att ni hikar i hettan, det skulle inte jag klara av! Sa roligt att ni skall aka till LA, ENJOY!!! Kramar, Ann

Annika said...

Ann:
Ja, det var då ingen höjdare, Ann.
Vidrigt för dig. Vet att rotfyllningar kan spöka. Hoppas jag ska slippa det. Ännu ömt i munnen, men det tror jag beror på ingreppet.
Ingen värk längre dock. Tacksam.
Jag är glad att jag var här. Orkar inte ens tänka tanken på att hitta en sommaröppen tandis i Öbotten och sen en som därtill kan utföra en rotfyllning snabbt som tanken.
I Sthlm finns ju tandakut, men det hade varit bökigt det med försäkringar hit och dit. Glad att jag är här, och inte där.
Jasså, konstigt med sommaren hos er då.
Inte här, högst normal.
ja, vi tar våra hajker, det är lite svalare i bergen.
Kramar!

Ingela said...

Vilket elände med tanden, men skönt att det löste sig rätt fort.
Här är det värmebölja nu! Man glömmer snabbt alla regndagar när man lever med dessa temperaturer några dagar. :)
Jag läste nyligen att hjortdjur har något ämne i sitt blod som gör att borreliabakterien i fästingar dör. Jag hoppas verkligen det är sant, för vi har ju drabbas av dessa djur på vår holme nu också. Vi ser dem nästan varje dag numera när vi är där.
Vad kul att du lade upp min bild på salmiakchips här tidigare!
KRAMAR

Annika said...

Ingela:
ja, elände är rätt. Fy fan.
Ja, det är bra nu. Kanske inte perfekt, men de är heller inte färdigbehandlat. Men värk har jag inte direkt längre, även om det ibland ilar farligt i tanden. En stor jädra infektion var det.
Men jag lider inte av det längre. Ska snart tillbaka till tandis på behandling nummer 2.
Usch, nej jag tror inte på det där riktigt med hjortarna. Här i mitt område, och i DC, känner jag så många som åkt på borrelia. Läskigt.
Två personer har det i kronisk form.
Det är en jävla sjukdom. Så SE upp på holmen, Ingela. Kolla er noga!!
HAHA, jaaaa!!! Salmiakchipsen var givna!! SÅ läckert.
Snart kommer jag till älskade österbotten och då ska jag äta dem!
Kramar!