Wednesday, July 13, 2016

HUR ska man EGENTLIGEN klä sig DÅ?

Godmorgon onsdag!


Sommar och sol.
Värme och fukt.

Vad ska man egentligen ha på sig?
Hur klarar man av värmen på bästa sätt?

Enklast är att helt undvika konstmaterial. Polyester till exempel går fetbort. Det finns inget äckligare att ha på sig än konstmaterial när det är hett och fuktigt ute.
Hualigen.
Nej, bäst är att bara använda bomull, linne och silke.

Men, sen blir man lite konfunderad när man läser hur man “bör” klä sig som medelålders.
Vad är rätt och vad är fel?
Finns det något som är fel?
Finns det något som är rätt?

En kvinna jag är lite ytligt bekant med är väldigt frispråkig och ärlig. Hon är ganska poppis på sociala medier (nej ingen av er vet vem hon är, hon bor i NOVA) och i andra sammanhang runt om stället där jag bor.
Den här damen är ett par år äldre än jag. Hon är supersnygg, kan jag tillägga.
Hon skriver en del om kläder och stil i sina inlägg på olika sajter. OCH nej, hon håller inte igen med  sina åsikter.
Damen dissar totalt maxiklänningar. Kvinnan i fråga menar att det finns inget som är mer missklädsamt än en maxiklänning. Kanske har hon rätt? Kanske inte?
Jag äger några maxiklänningar, och det jag har kommit fram till ÄR att man måste köpa rätt modell för att man inte ska se kort, fyrkantig och gravid ut. Det går inte att köpa en maxiklänning som är avskuren direkt under bysten, i empirestil, då ser man faktiskt gravid ut. Ja, såvida man inte är smal som en pinne.
Men ser man bara till att skärningen är rätt så tycker jag absolut att maxiklänningar är jättesnygga! OCH klädsamma på de allra flesta.


Det är snyggt med klackar till en maxi, tycker iallafall jag.   Bilden härifrån.


Ett annat plagg denna sociala dam har dissat hårt är shorts. Shorts på kvinnor över 40, mind you.
Ummm…ja…OK…
Men vad ska man ha på sig då när det är 23-37 grader varmt ute?
Allvarligt talat, det kan väl hända att shorts kanske inte är det allra snyggaste plagget, men även i shorts-fallet går det ju att hitta SNYGGA shorts i bra längd. De behöver ju inte sluta under rumpan. Nej, de kan gå ner nästan till knäna, och de kan vara ganska tajta. De behöver inte slänga runt benen som flaggor.
Sen ser man bara till att ha en snygg topp till. Voila, klädd!!
OCH förstås det där att att ha snygga skor till. DET kan ju vara bra.


Korta kjolar.
Ah, denna enorma klassiker.
En gång för mycket länge sen--innan jag ens hade fyllt 35 år--var det någon som sa att ingen över 30 borde ha korta kjolar. De skulle bannlysas efter 30-årsdagen.
Ummm….till det påståendet säger jag enbart, BULLSHIT!!
Vill man ha korta kjolar, gillar man dem och tycker att man klär i dem SO GO FOR IT!!!
Det spelar verkligen ingen roll hur gammal man är i det fallet.
Jag själv har en förkärlek till kortare kjolar och klänningar. De får gärna sluta ungefär 5-10 cm ovanför knäet.
Det är en snygg längd.
På vintern är det ännu lättare att bära kortare kjolar och klänningar för då har man heltäckande strumpbyxor till.  Ja, iallafall jag har det.
Kjolar och klänningar är de plagg jag bär mest under vintertid.
Under sommaren är det shorts. Lätt.
Eller klänningar, som slutar en liten bit ovanför knäna. Ja, om det inte är maxiklänningar, vill säga. DE är ju fotsida.
Alla dessa “regler” för kvinnor över 40. Vem är det som hittat på dem, egentligen?
Och vem bestämmer vad som är “passande” och “inte passande”?


Baddräkter och bikinis är ju en annan återkommande historia. VAD ska man ha på sig? Törs man ha bikini om magen inte platt? Nej jag personligen vill inte ha det. MEN å andra sidan, why the hell not!!??
OM man VILL ha bikini så ska man ha bikini! Punkt slut.
Man är nog sin egen värsta fiende, för jag tror egentligen inte att det är många som dömer. Eller, där kanske jag har helt fel?
Om jag ser en kvinna som är lite överviktig och har en bikini tänker jag, bra för henne!! Coolt! Go for it!!
Sen ska man ju komma ihåg att det finns många olika modeller då det kommer till bikinis också. Det finns säkert en modell som är superbra för just min, och din, kroppsform.
Själv? Jag kör med tankini, och ibland baddräkt. Bäst är att bada näck ;-) men det kan man inte göra i poolerna i Reston. SÅ glöm det!!


Nej, men jag säger, ha på dig det DU vill!
OM du känner dig bekväm i det du har på dig så signalerar du det till andra också. Du blir trygg i dig själv och därmed blir du också snygg!
Så länge leve maxiklänningar, shorts, korta kjolar och klänningar. Ja, länge leve plaggen även för oss som är på andra sidan 40 och 50 strecket!Nu ska jag ut på PW i mina träningskläder som inte är “luftiga” och “förlåtande”, men det struntar jag i!

Ha en bra onsdag!!

37 comments:

FREEDOMtravel said...

Haha intressant! Sånt här med kläder och ålder hör man ju ibland! Maxiklänningar tycker jag är jättesnyggt, oavsett ålder. Shorts tycker jag inte är så snyggt på kvinnor över 60 haha, men nu tycker jag själv att jag låter lite dömande... Jag får kanske ta och fundera på det där ett varv till ;)

Cari said...

Maxiklänningar är snyggt - har dock inte hittat någon till mig själv. Än.
Sen tycker jag att val av kläder hänger ihop med var man är, och inte hur gammal man är. Såklart skillnad på hemma/vänner och på restaurang. Om man har shorts eller inte till exempel.
Nu tror jag att jag ska försöka hitta en maxiklänning - och ha ditt tips om skärningen i minnet.
Trevlig onsdag.

Steel City Anna said...

Jag stod just och tänkte på shorts igår för det var helt otrolig rea i en affär. Shorts i mängder som reades ut till otroliga priser, tog ett par för ungefär 20 svenska kronor. Pratade lite med expediten om de fantastiska priserna och hon sa att ingen köper shorts nästan. Det är verkligen svårt att vara snygg i shorts, det kan jag verkligen hålla med om. Jag har bara shorts hemma i trädgården. Tycker inte att det känns riktigt "klätt". Män som har shorts och skjorta tycker jag ser ut som förvuxna jättebarn :)

Är det riktig riktigt varmt har jag vida linnebyxor. Håller verkligen med om polyester. Har nästan inga kläder i sånt material.

Långa klänningar tycker jag är opraktiskt men att man inte skulle kunna ha det vid en viss ålder verkar bara dumt :)

Annika said...

Helena:
Ja, jag tycker man hör om det hela tiden. Rätt och fel och fult och opassande.
Tröttsamt.
Shorts, vet vad du menar. Men det finns säkert längre modeller i det fallet.
Maxiklänningar säger jag passar alla om det är rätt modell.

Annika said...

Cari:
Det är det, om det är rätt modell. OCH den rätta modellen finns, för alla.
ABSOLUT, visst hänger klädvalet ihop med den man ÄR! DET skriver jag helt under på.
Exakt, haha, undvik bara empire så ska det nog gå bra! DET är en svåååår modell.
Lycka till!

Annika said...

Anna:
OJ vilket fynd du gjorde med shortsen. Ett svårt plagg är det, håller med. Det är nog därför det blir så hårt dissat också av många. MEN, det är ju det bästa plagget då det kommer till varma sommardagar.
Jo, jag lovar, man kan vara klädd i shorts :-)
MEN det är såklart ngt man väljer själv, och ska känna sig bekväm i. Det är a och o. Känns plagget inte bra, nej då är det inte bra, för dig.
Haha, jag kan gilla shorts och skjortor på män.
Maxiklänningar borde inte känna av ngn åldersgräns, men visst kan de vara lite långa ibland. Det gäller ibland att se upp att man inte trampar på dem!
Nej, jag avskyr verkligen konstmaterial.

Channal said...

Har på mig det jag vill! Finns ingen åldersgräns!! Finns bars en "passar-i-gräns". Det som sitter bra på mig trivs jag i. Kan se personer som har kläder som inte alls passar dem. Vissa har ingen självkritik! Beror mer på kroppsform än ålder! Finns snygga kläder till alla! Älskar Trinny & Susannah och Gör om mig på Go'kväll.

KRAMAR Anna

eastcoastmom said...

Det finns en del jag tycker man kan vara lite försiktig med när man blir äldre. Jag har ju fyllt 50 och vill inte se ut som min dotter som är en high school-kid! Men samtidigt tycker jag att det verkligen är upp till var och en att klä sig precis som man vill.
Jag gillar mest klänning på sommaren. Har några långa och håller med om att man måste vara försiktig, det är jättesnyggt när det är rätt design, men helfel när det är fel... Har en svart från GAP jag köpte i år, med splitneck, som är helt perfekt!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Så bra skrivet! Jag håller absolut med dig, till 120%; alla får ha på sig precis vad de vill. Oavsett ålder, kön, kroppstyp o.s.v.
Alla människor ska klä sig i det just DE tycker är bekvämast! Oavsett vad alla "regler" säger. För vem är det egentligen som hittat på alla dessa "regler"? Att man inte får ha på sig det och det om man är över en viss ålder/ser ut på ett visst sätt/tillhör ett visst kön o.s.v.?
Det är egentligen bara så DUMT att man låter sig styras av sådana saker!

Är det 30 grader varmt... Klä dig i shorts, oavsett om du är 16 eller 60!
Gillar du korta kjolar -go for it!
Tycker du långa kjolar/klänningar är skönast -köp/använd dem!
Och tycker du klänningar/kjolar är skönare än byxor -klä dig så! Oavsett vilket kön du tillhör! Jag kan inte förstå varför vi i vårt samhälle verkar ha så stort behov av att könsbestämma sådant som kläder... Tänk om vi kunde sluta könsbestämma ting (som kläder), då skulle ALLA kunna klä sig precis som de ville utan att känna sig annorlunda... (Men nu tänkte jag inte göra min kommentar till en genusdebatt ;-))
Och har någon problem med det; ja, då ligger problemet hos hen! Då är det väl bara att, tja... titta bort eller nåt. För INGEN ska behöva ändra på sig eller byta om bara för att passa någon annan.

Vi ser alla olika ut. Vi är unika individer, och det är väl egentligen det som är den stora tjusningen med oss människor.
Och ändå finns det några modegurur där ute som tydligen sätter upp "regler" för att vi ska se likadana ut...

Ska jag vara helt ärlig så är faktiskt en persons kläder det sista jag tänker på.
Som sagt så är min åsikt att om man själv trivs i [ valfritt plagg ] så ska man klä sig i det. Trivs man i typ shorts och croptop (typisk "ungdomsoutfit") så struntar jag i om personen bär den outfiten även om hen är 60 år. Helt ärligt :-)

Eller om en person som väger 150kg väljer bikini framför baddräkt på stranden; det struntar jag i. Helt ärligt så är det enda jag tänker; jag blir glad. Glad över att det finns människor som våga visa att man ska vara stolt över sig själv oavsett hur man ser ut. Att man inte ska behöva gömma sig i säckliknande "kläder" bara för att man inte ser ut som de retucherade modellerna i alla tidningar vi drunknar i omkring oss.
(The keyword är "retucherade"...)

Det finns inget rätt.
Det finns inget fel.
Det finns bara en massa unika människor med unika kroppar, och vi ska klä oss utifrån vad vi själva tycker om och tycker är bekvämt. Oavsett vad omgivningen säger.

Som du märker har jag utvecklat väldigt starka åsikter just i sådana här frågor... kan inte hjälpa det ;-)
Därför avrundar jag nog min mastodontkommentar här.
Det verkar ha en förmåga att bli sådana för mig när det gäller sådana här ämnen ;-)

Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Kan hålla med om att man måste ha en viss figur för en maxiklänning eller maxiklänningen måste ha en viss skärning för att det ska funka. Med det menar jag INTE att folk inte ska få ha dem på sig när det är varmt men det har hänt mig otaliga gånger att jag provat maxiklänningar eller kjolar med en vision om att det skulle bli så där svepande och vackert som det var på modellen och på mig såg det snarare ut som ett tält. Överhuvudtaget så TROR jag alltid att det ska funka på mig med klänningar och längre modeller - de ser så snygga ut på bilden - men i själva verket, när jag ser det på mig själv, så slutar det alltid med "two pieces," mer välskurna jackor och toppar och knälånga kjolar. Håhåjaja.

Vad gäller åsikter om vad ANDRA har på sig eller vad kvinnor i en viss ålder ska ha på sig så tycker jag att det kan folk hålla för sig själva! Just nu när jag är "på landet" och skriver på min forskning och jag skiter ärligt talat i hur jag ser ut när jag till exempel går ut med hundarna eller motionerar eller går till mataffären. Köpte ett par shorts i början av sommaren, använde dem när jag målade så nu har jag inte bara shorts på mig utan de är dessutom lite lätt målarfläckiga. Däremot skulle jag förstås inte ha dem på mig när jag arbetar eller går på teatern eller ut och äter middag. Men i allmänhet känner jag att folk borde bekymra sig mest för hur de själva vill se ut (när det spelar någon roll) och inte så mycket för andras klädval. Tycker också det är dåligt när kvinnor speciellt håller på och dömer varandra pga klädsel (som om vi inte har tillräckligt med krav att möta utan att vi ger oss på varandra) - "there´s a special place in helll...." and so on.

Sorry for surkärringkommentar men sånt där irriterar mig otroligt och jag hade antagligen blockat en sån person för längesen.
Kram

Eva i Dalarna said...

Åh så bra skrivet av Erica här ovan. Låt folk se ut hur de vill. Själv bryr jag mig inte så särdeles mycket om hur jag ser ut - jag sätter på mig sånt jag trivs i.

Desiree said...

Jag skulle saga att alla dessa regler ar bullshit. Det beror val pa vad man passar I. Det gar absolut INTE att saga att man efter en viss alder inte bor ha shorts eller kort kjol, herregud. Jag tycker Maxi klanningar ar jattefina pa andra speciellt om personen ar lite langre. Jag ager ingen maxiklanning for jag kanner mig for kort for att kunna bara en sadan klanning pa ett snyggt satt. Daremot bar jag ofta bade shorts och korta kjolar for att jag vet att mina ben ar tillrackligt snygga for att kora med sadant. Pa jobbet gar jag dock inte I shorts, tycker att det ar lite for casuall utan det far bli byxor, kjol eller klanning. Jag gillar ungdomligt och sportigt utan att det blir ungdomsmode. Jag gar ju inte direkt till Forever21 och koper mina klader.Sportklader med dryfit funktion tycker jag ar skona da det ar riktigt varmt ute.
Kul inlagg och roligt att lasa alla andras svar ocksa.
Kram!

Annika said...

Channal:
That's the way to do it, sistah!!
Håller med.
Det är ju så, det som sitter bra på en PASSAR man i, och sen utstrålar man trygghet i det. Därmed blir det liksom ALLA rätt!!
ÄLSKAR också Gör om Mig program. SÅ roligt att titta på, och det är GRYMT vilket lyft det blir.
Kramar!!

Annika said...

AM:
ABSOLUT, och det håller jag med om. Vissa saker går bort, som urkorta kjolar, korta liv och de allra flesta kläder som är gjorda för yngre. Det lir bara fel. Jag menar, att handla på tex Forever 21...NO way!!!
Just maxi får man se upp med, för det kan bli fel. Det måste vara rätt skärning.
OCH rätt fall.
Jag har mina favoriter, och de kommer fr Garnett Hill.
Halterneck tycker jag är fint.
Så härligt då man hittar rätt klänning!!

Annika said...

Erica:
TACK!!
Ja, vem har liksom makt att bestämma vad som är rätt och vad som är fel.
Suck.
Sen kan ju även jag tycka att det blir lite jobbigt när man ser en äldre i ngt som är gjort för en väldigt ung person. Men, tjaa...OM hon gillar det så är det JU hennes grej. Försöker att inte döma.
Men visst, är det superhett så är det för mig SÅÅÅ självklart att man tar på sig shorts. DET kan alla göra som vill det, och ingen ska titta snett. Det finns olika modeller på shorts, och alla kan inte en passande modell.
Erkänner att jag nog skulle reagera om en kille kom i klänning. DET har jag lite svårt att greppa, även om de såklart får göra det.
Men, jag skulle nog tycka det vore mkt underligt att se. FNISS,
My bad, och min inskränkthet. MEN, visst, ser man killar i det så vänjer man ju sig efter ett tag.
Det ska nog till mkt mod för en kille, tänker jag. Men visst, go for it. Men jag skulle nog småle lite åt det. Du ser, jag har lite att jobba på.
Grejen är ju den att om personen trivs i det hen har på sig så utstrålar hen det, och iom det så sänds signalerna till omgivningen.
Men ja, med bikini känner jag som du...WHY the hell not, go for it. Skit i om personen väger 150 pannor, bara kör bikini om hon vill. Precis, jag tycker det är modigt och coolt. Och hellre ser jag det än att det ska gömmas i stora klänningar eller i badräkter med liten kjol.
DÅ är det mer klädsamt med bikini.
YUP!!
Haha, det var roligt att dagens ämne engagerade!!
KUL!
Ha en bra dag!!

Annika said...

Annika:
DET är ett svårt plagg. Speciellt om det är empire.
Mkt mkt svårt.
Så det gäller att köpa rätt när en sådan klänning ska inhandlas.
jag vet precis vad du menar. Modellerna är alltid sååå långa och trådsmal att samtliga maxis ser bra ut på dem. På en normalbyggd person är det svårare.
Kjol och blus är lättare.
Visst, jag tycker också att folk ska vara försiktiga med vad de säger. Minns att när jag hörde det där med korta kjolar så tog jag åt mig. OCH jag har inte glömt bort det, minns precis var vi var och när det hände.
SÅ, ja, håll inne med sånt. Tänk det, fine. Men säg det inte!
Exakt, wth, klart att man ska ha shorts på sig när man är ute och det är varmt. Det finns ingen rim och reson bakom att tycka att det borde bannlysas på kvinnor över 40.
TACK, jag håller med i det du skriver.
Den "sociala" kvinnan jag skriver om och jag har barn i samma ålder, så jag känner henne via skolans värld. En gång skulle vi se samma pjäs (bägge våra ungar sysslade med teater). Jag hade maxi på mig, och hon hade PRECIS dissat plagget i ett inlägg. USCH vad jag (dumt nog) kände mig hämmad i min klänning den kvällen. Just bara för att jag visste vad hon tänkte...
Så sjukt av mig att känna så, men det kändes verkligen så.
Uhummmm...vet vi kvinns är inte så snälla mot varandra, jag vet. Hårda bud och hårda bedömningar. NUFF now NUFF!
Kramar i massor fr mig!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Ett litet tillägg ang. män och klänning/kjol:
Ja, jag förstår att en kanske skulle haja till lite om det kom en man i klänning.
Tyvärr, men så är det idag eftersom samhället ser ut som det gör. Du är absolut inte ensam om att förmodligen reagera så.

Förhoppningen är dock att vi lägger grunden nu, så att människor lite längre in i framtiden kommer att se det som lika naturligt oavsett om det är en man eller en kvinna som bär kjol/klänning.
Att få till stora förändringar tar ju oftast några generationer innan det är etablerat.

/Erica

Annika said...

Eva:
Erica har många kloka åsikter!
Alltid.

Annika said...

Desiree:
DET skulle jag också säga, faktiskt. Lev och låt leva. Ha på dig det DU vill och trivs i. Då signaleras det till andra också.
True dat, Desiree, samma med mig. Jag vet att jag har bra ben som klär i kortare kjolar. SÅ varför i h-vete skulle vi sluta med det? Bara för att vi är över 40? 50 i mitt fall.
Stönigt.
PRECIS, jag går inte heller till Forever 21 och Hollister etc och köper kläder. Never ever. Blir trött bara av tanken.
Det är inte min stil, och min grej. MEN visst sjutton får man klä sig ungdomligt. Helt sant. Eller, kanske ska man börja klä sig i dräkt och knytblus och kjolar som slutar mitt på vaden (inte snyggt, btw).
Idag tycker jag att det finns få som klär sig tantigt. De flesta är snyggt klädda iaf i Sverige. Här är det lite annat, men det är samtidigt SÅ befriande också. Jag har fått med acceptans med åren, tack och lov. Förr var jag hårdare och med dömande då det kom till kläder och stil.
Tur att man blir klokare på vissa saker :-)
KUL att du gillade inlägget. Blir glad.
KRAMAR!!!!

Annika said...

Erica:
Du har så rätt i det du skriver.
You bet.
Det är jag, och andra, som måste jobba på detta.
OCH jag tror att om ett par år ser man (jag) på saken med andra ögon.

Monica said...

Jag tycker att det är trams alltihop, ålder och att inte det och det passar, finns ju mängder av 20-åringar som absolut inte skulle ha varken shorts, långklänning, eller kortkort kjol i så fall men man klär sig faktiskt som man vill och tycker känns bra, har noll med ålder att göra. Jag bryr mig inte, folk får ha det var och en känner för, tänker väl mer på då ibland så konstiga färger och modeller folk kan ha på sig men skulle aldrig kommentera till någon annan.
Själv är jag supersnygg i shorts, haha och det finns ju massor med fina modeller, en snygg topp till, färgmatchning är noga och så fina skor till, så snyggt men i stan har jag det aldrig, där vill ja ha en viss stil. Men kvinnor i shorts i stan är helt okey, mer för egen del att jag inte känner mig "klädd", mer störande att se alla ludna bleka ben på karlar i olika modeller med en ful för liten skjorta, svarta höga strumpor på det och bruna sandaler i Stockholm, haha, men de får se ut som de vill också, är ju ett fritt land:-). Tänker lite på nu när vi har så många invandrare, så snyggt klädda många är, alltifrån minsta barn och särskilt svarta kvinnor, tjusiga bara de går och handlar mat. Och så fina i håret alltid.

Och långklänning är så fint, både till fest och i andra sammanhang ibland, beror ju så mycket på modell och snygga färger, mönster och tillbehör. Och konstmaterial går bort i allt, tyvärr har det kommit tillbaka en hel del så jag kollar alla etiketter noga numera, fast ofta så syns och känns det.

Och ja, jag äger ingen baddräkt, har bikini, haha, alltid gillat det, tyvärr kan jag inte slå mig ned på stranden här som är så fin nära där vi bor, det tar två sekunder så har en bil stannat och en karl hoppar ur så jag måste raskt klä på mig och gå, jaja, tänkte det skulle bli annorlunda, är ju ändå 65 fyllda men vad hjälper det;-)

Och du är snygg i shorts, sett foton och du är alltid så fin i kjolar, jag gillar de kortare också, passar mig bättre än till knät som var så inne ett tag, men det har väl med våra mannekängfigurer att göra kanske,-)

Ja och för övrigt så de där människorna som talar om hur det ska vara, brukar titta lite närmare på dem då:-), är ofta inte så snygga vid närmare betraktande, varken utsida eller insida, osäkra tror jag och vill gärna föra över den osäkerheten på andra, lite småaktiga m.m. Lämna skitiga spår är ett annat ord. Var lite känslig för detta nu för träffade gamla klasskamrater från högstadiet, en var precis som jag mindes, varm, vänlig, snäll, toppen, framgångsrik företagare numera, gift med en jättesnygg karl, snygg själv och mycket välvårdad, minns att hon blev lite undanskuffad i skolan. Den andra, rik som ett troll, sur, skvallrig, ful, väldigt rynkig om nu det ska bedömas men är en sanning, snål, vi träffade en dotter till en bekant, jag visste inte att det var hennes dotter, tjejen var sanslöst söt på ett sånt där naturligt sätt, knappt makeup, otroligt snygg, så jag sa det till den sura sen, vilken fin tjej! Då sa hon: jajajaj, hon var jääääättefuul hela barndomen, usch så ful. Jag bara, ja du vet, en 65-årig kvinna, så lågt, det blev inget kaffe där i deras trädgård, jag avböjde artigt men elegant;-), tänkte att ränderna går aldrig ur verkligen, vi är oss rätt lika. Hon inbjöd sju gånger till för vi hade såååå mycket att prata om, men avböjde, gäller att vara tydlig med sådana människor. Hon avslutade med att säga att vi inte hade det på topp i trädgården på landet, hon hade varit där och kollat;-), ja rent otroligt. Ha det så fint nu Annika, njut i shorts, linnen och bikini:-)

Anne said...

Jag säger amen till det du skrev på slutet, om att ha på sig det man vill. Jag har följt en spalt i en tidning, skriven av en dam med tydliga åsikter vad man beroende ålder ska/inte ska ha på sig men blev så störd på hennes åsikter jag inte pallar läsa det mer. Sedan tycker jag det är otroligt störande att de här "råden" alltid riktar sig till kvinnor, aldrig läst om hur män efter en viss ålder inte ska ha shorts eller bör ha si eller sådana kläder för att dölja sin gubbmage osv.
Jag tycker det är befriande med människor som totalt skiter i vad de bör/inte bör ha på sig utgående från den åldern de är i, kroppsform de har i. Jag menar, att t.ex. som gravt överviktig ha bikini på sig måste ju kräva enormt självförtroendde och styrka tänker jag mig, så knock yourself out och jag ser det som rätt befriande och beundrande till och med för även som mer normalviktig känner jag mig mycket mer osäker i såna sammanhang.
Som sagt, damer som klär sig som de vill oavsett ålder får tummen upp av mig. Hallå, inte kunna ha shorts efter en viss ålder. Vad ska man då ha på sig. Jag tycker våra skavanker och åldersmärken ska bäras upp och visas upp utan att det ska upplevas som osmakligt. Dallriga lår och skrynklig hud på låren och korta shorts för en äldra kvinna. Javisst!!! Gillade hur Julia Roberts gjorde ett statement i Cannes i våras där hon gick barforta på gala, uppklädd och sminkad till tänderna men helt barfota. Hennes sätt att visa att hon är trött på hur kvinnor hela tiden ska dömas efter hur de ser ut och hur de bör ses ut. Ja, nu är ju hon i en annan liga än vi vanliga dödliga, pga hennes yrke men ändå. Det gäller ju alla kvinnor, det här med hur klä sig, åldrandet osv.
Däremot så reagerar jag och kan ha halvtaskiga åsikter om, OAVSETT ålder, när folk klär sig vad jag tycker är billigt. Och det har absolut inget med ålder att göra, en high school tjej kan klä sig billigt, på samma sätt som en 70-åring kan göra det. Slampigt, billigt alltså. Men det har inget att göra med kjollängden eller så. Att klä sig billigt handlar inte om att man har en viss kjollängd utan om annat, hur helheten blir. Förstår du vad jag menar? Att klä sig billigt görs liksom på andra sätt (eller sminka sig billigt).
Kramis!

Ann said...

Jag hade nästan inga kläder för varmt väder då jag flyttade hit. Men sedan så tog jag en trip till vår lokala second hand affär här och köpte sex par shorts, och två tröjor, för 40$. Det är lite ont om pengar nu så inga nya kläder här inte, men man kan hitta väldigt fina kläder på second hand ändå. Innan det så hittade jag några väldigt fina "jobb" linnen, som är av polyester, men de är ju tunna och luftiga. De shortsen jag hittade var Eddie Bauer, Lee, HM, Calvin Klein, och inte slitna alls. En bra mix av långa, korta, tighta och lösa. Så det är det jag klär mig i varje dag. Det och linne, eller någon sval kortärmad tröja. Jag har ju kjolar och klänningar också men det är lättare att cykla i shorts :) Tidigt på morgonen går jag ut och springer ibland. Då är det shorts och linne förstås som gäller, och varmt är det, redan 23 vid 6-7 på morgonen, och fuktigt!! Näe, jag längtar till tröjväder jag :)

Jag vet typ inte ens vad maxiklänning är, men den på bilden är ju fin :) Här är det många som går omkring i shorts, i alla åldrar, precis som du säger, vad ska man ha annars då?

Annika said...

Monica:
Det är sant. Alla är olika, alla har olika kroppar. Det går att klä sig bra därefter, maxi eller kort eller vad det nu kan vara.
Just dessa "regler" ÄR störande.
Absolut, det där med shorts är sjukt trams. Det går att hitta snygga shorts till alla, oavsett ålder. OCH vad 17 ska man ha på sig när kvicksilvret kryper uppåt om inte just shorts. Bästa sommarvärmeplagget JU!!!
Vet, det är lätt att klä sig snyggt i shorts. Visar en bil imorrn ;-)
Konstmaterial går fetbort, ffa i mitt klimat. Här är det SÅ otäckt att ha på sig sådana i fukten. USCH!!
Kollar också alltid noga på mina plagg vad det är jag köper.
WUT?? Låter inget kul att du inte kan ligga på stranden utan att ngn "kletig" gubbe ska stanna. Inte kul. ALLS.
Haha, ja just det mannekängfigur ja...det var just det :-)
Men visst 17 kan både du och jag ha shorts och korta kjolar. Det sitter inte i åldern, det sitter i personen som har det på sig.
Rock it, Monica!!
Fy vad sådana där kommentarer är nedriga, som de som fälldes över din kompis dotter som du tyckte var vacker. Man undrar vad som får den andra personen att kommentera så? SÅ fult!!
Monica, helt rätt att avböja samtiga inviter av den damen. Klokt. Energitjuv en masse, och förmodligen så liten invärtes. Det är synd om henne.
Bäst att undvika. HELT klart.
Ja, nu fortsätter vi i våra kläder, Monica. Jag har galet svårt att bära ärmlöst, men jag jobbar på det. Har alltid haft, och inte blir det bättre med åren.
:-)

Annika said...

Anne:
Amen, syster, amen...
DÄR sa du dagens klokaste: VARFÖR läser man aldrig om dessa råd till MÄN!???
Varför är det alltid kvinnor som ska skärskådas under lupp. Ett ord i rättan stund, Anne.
Nej, kvinnor ska bedömas, dömas, tyckas till om. Men män kan bara segla på i sina crocks utan att höra en en enda kommentar om det.
USCH!!
Precis, säger också så om kvinnor som är överviktiga och bär bikini, knock yourself OUT!! YAY!!!
Just, det Julia R i Cannes, det hade jag glömt. SANT, det gjorde hon ja. bra.
Jodå, det där har jag åsikter och tyck om, det du skriver om de plaggen som faktiskt inte ngn passar i. Varken en 17 åring eller en 57 åring. Där kan jag också tycka till, minsann.
Det blir bara så FEL och man önskar att de kunde se det och ändra.
Fattar PRECIS vad du menar.
Kramar!!!

Annika said...

Ann:
Yeah girl!! Right. Vilka fynd!
Ja i WI fat ni väl rätt så heta och fuktiga somrar. Så jag fattar att du fick köpa på dig ett gäng kläder.
men står du ut med poly i fukten?
DET gör inte jag.
Men om man jobbar inomhus i AC går det ju såklart bra.
Idag var jag ut e på morgonen och det var så galet fuktigt att jag svettades floder efter ett par steg,
Jodå, jag är också en sån tjej som föredrar vinter och höstkläder. Har alltid varit. Jag brukar lägga undan vår och sommarkläder med en lättnadens suck i oktober :-) OCH då njuter jag av tjocka strumpbyxor och koftor, hihi!!
stay cool. Klimatet i the nid-west och den amerikanska östkusten ÄR tufft.
Kan nog komma som en chock för den som inte är van.
Short är bästa plagget i värmen!! HEJA shorts för ALLA, ung som lastgammal, i sommarvärmen!!!

Anonymous said...

När jag fyllde 30 sa min mamma till mig att nu är det väl ändå dags att klippa av ditt långa hår. Va???? Nu har min mamma åsikter om det mesta och jag håller sällan med så jo, jag har långt hår och jag är 47!!!! Nåväl, man klär sig som tur är som man vill och de som inte gillar det får väl tycka så de med.
För mig handlar det mer om vad jag känner mig bekväm i och då går tex korta kjolar bort. Och svarta kläder.

Annika said...

Brysselkakan:
Nääeee så irriterande! Usch trist. Typiskt. Långt hår är fint! Och det är superfint på riktigt gamla kvinnor också. Exakt, man ska ha på sig det man trivs i. Då blir det bra. För mig går haremsbyxor och många trendiga plagg fetbort!! Haha!

Lisa said...

Jag instämmer i att man ska strunta i åldersregler när det gäller klädsel. Har hört en regel om 40 när det gäller korta kjolar, men fyller man snart 50 så känns ju det bara löjligt.
Däremot tycker jag att man ska anpassa sig till ens egen kroppsform. Fick boken "What not to wear" med Trinny o Susannah av min dotter för ett tiotal år sen. Fantastiskt tyckte jag. Har ungefär samma kropp som Trinny (mager, plattbröstad, lång) så jag fick massa aha-upplevelser. Ingen empire, inte för att jag skulle se gravid ut utan för att jag är för mager upptill. Etc.
Klär mig gärna i maximalt om det inte är för varmt vill säga.
Är.man överviktig kan man vara hur snygg som helst men knappast i kläder som är designade för modellkroppar, dvs långa o smala.
Det gäller att hitta det som passar både smak och figur. Och strunta i ålder.

Lisa said...

Jag instämmer i att man ska strunta i åldersregler när det gäller klädsel. Har hört en regel om 40 när det gäller korta kjolar, men fyller man snart 50 så känns ju det bara löjligt.
Däremot tycker jag att man ska anpassa sig till ens egen kroppsform. Fick boken "What not to wear" med Trinny o Susannah av min dotter för ett tiotal år sen. Fantastiskt tyckte jag. Har ungefär samma kropp som Trinny (mager, plattbröstad, lång) så jag fick massa aha-upplevelser. Ingen empire, inte för att jag skulle se gravid ut utan för att jag är för mager upptill. Etc.
Klär mig gärna i maximalt om det inte är för varmt vill säga.
Är.man överviktig kan man vara hur snygg som helst men knappast i kläder som är designade för modellkroppar, dvs långa o smala.
Det gäller att hitta det som passar både smak och figur. Och strunta i ålder.

Annika said...

Lisa:
SÅ himla töntigt med dessa regler. OCH vem hittar på dem?
SUCK!
Absolut ska man anpassa sig till sin kroppsform. DET tycker jag också. Det finns alltid kläder som passar just dig och mig.
Jag tror att jag har boken du talar om. Gillar ju sådana böcker ibland. Gillar ju gör om mig program också.
Strunta i åldern ska man göra!!!
Man ska klä sig som man vill, i det som passar ens kropp.
Empire, kan det vara världens svåraste, och mest svårburna, skärning? KANSKE det.

Charlie sa ... said...

Så kul ämne!!

Kläder. Å, har en sådan speciell relation till detta. Jag vet i princip vad jag gillar och inte gillar. Vad som funkar. Färger, material....men ändå så är det inte helt enkelt. Ju äldre jag blivit, ju mer känner jag mig själv. Jag känner direkt när det är rätt och blir mer bekväm med allt på något sätt ;-)
Kroppsformen är det ju också bra om man har koll på. Vissa plagg och skor drömmer jag om, men vet att det inte funkar...
Iallafall, jättekul att läsa!!

Och så underbara bilder från er hajk. Wow, älskar. Blir sugen! Tipsen för OBX - superbra. En dag vill jag dit!!!

STOR KRAM!!

Annika said...

Lotta:
HEJ vännen!!
Gud vad kul att se DIG här!!
Jag med, jag har också klart säker smak då det kommer till kläder. Jag har hittat min stil. Faller inte för trender. Kör mitt race.
Samma med mig, skulle också vilja ha vissa plagg, men vet att det inte går.
KUL att detta gillades. Så roligt med all respons.
Hajkandet ja, jo det har vi nog fått i blodet nu. OCH OBX, you'd LOVE it!!!
Massor av kramar!!

Miss Marie said...

Så tröttsamt med såna här regler! Vem klär man sig för, egentligen? När jag var yngre klädde jag mig väldigt mycket med tanke på vad andra tyckte och tänkte, men nu klär jag mig i det jag själv tycker om. Passar det mig? Tja, klart jag får snyggare ben i högklackat men jag kör gärna på mina birkenstocks iallafall! Jag försöker att inte döma andra människor och hur de klär sig, men just kortkorta kjolar har jag svårt för PÅ ALLA ÅLDRAR! Här finns det ju tonåringar i skoluniform med kjolar som knappt täcker rumpan, och det är fult oavsett om de är supersmala eller tjocka! Men annars försöker jag att inte bry mig om vad andra klär sig. Om det inte är kändisar förstås! ;)

Annika said...

Marie:
VISST är det. Man blir så trött. Precis, samma då jag var yngre, klädde så att andra skulle "godkänna" typ. Sen hittade jag min stil, och den kör jag. Utan att kolla på trender. Vissa saker skulle jag inte sätta på mig.
OCH man ska klä sig som man vill. OCH man ska klä sig efter vad som är rätt för tillfället. Högklackat är ju inte så praktiskt i det dagliga livet med småbarn, så absolut är det så mkt klokare med Birken.
Kortkorta kjolar som slutar under rumpan ÄR fullt. Samtliga åldrar, håller med.
OCH kändisar och galor och what not...klart jag är sträng och kritisk där också, fattas bara ;-)
Det får kändisarna stå ut med, och det vet de.
Men i det dagliga livet bland människor omkring mig försöker jag att inte vara alltför hård

Musikanta said...

Haha, vad tror du hon skulle anse att en 80-årig dam inte ska ha på sig? Det vore nog en hel del. Det är klart att jag inte går ut på stan i shorts, men hemma har jag det ofta när det är väldigt varmt. Korta kjolar har jag också på vintern när man kan ha färgade strumpbyxor under. Men i maxiklänning ser jag precis ut som den gamla dam jag är, så det vill jag inte ha på mig. Toppeninlägg som propagerar för att man kan vara klädd i det som man gillar och tycker att man passar bra i! Jag har t.o.m. långt hår som går till axlarna som en bloggvän tycker är helt opassande för äldre damer. Jag har fått många komplimanger för min frisyr trots det, mest av herrar förstås.
Kram från Ingrid

Annika said...

Ingrid;
Tack gulliga Ingrid.
Ja, det känns som att det bara blir värre och värre med allas vårt dömande.
DU är cool. Älskar ditt hår!! OCH din stil.
Så ska jag också klä mig vid 80!!!
Heja dig. Det är snyggt och det ÄR ungdomligt.
Korta kjolar kan ALLA ha, ffa på vintern. Täckande strumpbyxor är ju det bästa plagget nånsin!!!
Kör din stil, den är DU!!!
Kramar!!!