Friday, July 08, 2016

Tillbaka till OBX!!

Godmorgon people!Precis, precis vi har HETT! Vi har fuktigt. Vi har i skrivande stund en värmebölja som heter DUGA!
Idag ska det bli 36 grader varmt. OCH ja, det är väl sådär 95% luftfuktighet i skrivande stund. OCH, nej, det regnar inte.
Det är, kort sagt, en ångbastu därute.
Ikväll ska vi på dansparty. DET lär bli varmt.
OCH inte kan man precis gå ut för att svalka sig. DOCK AC finns ju, och det är räddningen under sommaren.


Dagar som dessa längtar jag till The Outer Banks. Ja, till havet.
Idag tänkte jag att vi skulle ta oss en titt på lite bilder därifrån igen.  Bilderna är givetvis från min resa dit för ett par veckor sen.  Jag har fortfarande en del foton som jag inte visat er.   Jag hoppas att ni alla är med på noterna.


Faktum är att jag även tänkte ge er lite OBX-tips. Jag menar, jag är ju lite av en expert på området eftersom jag verkligen varit där  SÅ ofta.

So here goes:

*    Undvik själva mellanbyarna på Outer Banks. Med det menar jag, undvik Kitty Hawk, undvik Kill Devil Hills och håll er borta från Nag’s Head.
Varför undrar ni? Jo, för att dessa ställen ÄR de mest kommersiella på bankarna. De är, helt enkelt, varken speciellt vackra eller ens tilltalande. Nej, det finns inga hotellkomplex där, men det är ändå en del av OBX som jag verkligen inte gillar alls.  En del som jag bara fort vill åka igenom på min väg mot Hatteras.  Eller som jag helt och hållet undviker om jag ska till de norra delarna.  Mest folk är det där också, och bara det är ju en STOR nackdel i min bok.
Möjligtvis kan man hyra i allra sydligaste Nag’s Head. Där är det mysigt. Men annars, hyr inte i dessa byar. Det är mitt råd till er.Dessa bilder tog jag vid solnedgången över Pamlico Sound.  Där är sundet så brett att man inte ens ser fastlandet.  Älskar detta.  Där vi bodde såg vi både Atlanten och sundet.  Så, så härligt!!  En tjej på SUP (stand up paddling board) var ute på sin bräda medan hennes make fotade med en avancerad systemkamera i vattnet.  För mig blev detta också ett bra "photo op".*   MEN hyr med fördel på Hatteras Island. Cape Hatteras National Seashore är naturskyddat, och det är där man kan finna helt öde stränder när man vill simma och bada i både  hav och sund. Jag älskar också att det är SÅ ICKE kommersiellt därute. Man kommer nära naturen. Det finns en enda stor matvaruaffär, Food Lion i Avon. Annars är det små närbutiker. Det finns inget nattliv. Det som finns är beachhus i olika storlekar.   Inga hotell.
PLUS är att du får göra upp lägereldar på stranden. Det får man annars inte göra på OBX. Personligen gillar jag dessa platser mest för att de är isolerade. När man åker ut mot dem åker man först bara genom orörd natur, hav och sandbankar. Några enar här och där.  Endast denna natur, och en stor himmel, i kilometer efter kilometer. Sedan dyker de märkliga strandhusen i Rodanthe upp vid horisonten.
Det fina är också att du har öppet hav på två sidor, Atlanten till vänster och Pamlico-sundet på höger sida. Det sundet är som ett öppet hav i sig själv. Du ser bara horisont.


*   Vi har annars mest hyrt hus i Corolla och Duck. Där har jag spenderat många, många dagar. Det var där Peters föräldrar alltid hyrde hus. Ja, och det är ju DEM jag har att tacka för att jag fick upp ögonen för OBX.  Så tack Pete och Margaret, får jag säga.  För alltid tacksam över att de tog mig dit.
Corolla och Duck är nog de “finaste och flådigaste” delarna på OBX. Husen är stora, de små speciella butikerna är många, det finns en hel del restauranger och barer. Men, nej, inget nattliv att tala om. Det finns det ingenstans på OBX (och det är ju SÅ skönt). Här finns flera stora matvaruaffärer likaså.
Jag gillar både Duck och Corolla. Jag kan inte riktigt välja mellan Hatteras Island och dessa orter. De har bägge sina stora fördelar. Kanske, kanske gillar jag Hatteras Island lite, lite mer bara för att det är så isolerat. Men, jag hyr med allra största nöje hus i Duck/Corolla igen.Solen sjunker ner i sundet.

Stora, maffiga hus vid Pamlico-sundet.  Jag vill inte hyra på sundsidan dock.  Lite för sumpig strand och alldeles särdeles gott om mygg.  Och nej, så här stora hus hyr vi inte heller.  Vi brukade göra det då vi hyrde med Peters stora familj.  Men numera, sen Peters mamma inte är kry längre, är det mindre strandhus som gäller för oss.  OCH det är ju så totalt och fullkomligt tillräckligt.


*   Det finns även en ö på the OBX dit man bara kommer med bilfärja. Det är Ocracoke, och på den ön har jag bara varit en enda gång. Det var verkligen trevligt, och gulligt och idylliskt. Jo, jag skulle kunna tänka mig att hyra där, men man ÄR ju verkligen frånkopplad på en en frånfluten ö--på gott och på ont.
Men på Ocracoke är det extremt gulligt.Här har vi hittat en ödestrand mellan Waves och Salvo.  SÅ underbart!


Det lilla vindskyddet är perfekt skydd för solen.  OCH så lätt att rigga upp.  Mycket bättre att ha ett sådant här än ett parasoll.
*   Som sagt, det ljuva med Hatteras Island, och även med Carova (som ligger norr om Corolla) är att man kan hitta ödestränder. Det är så lätt, och det är så härligt.
Till Carova kommer man bara om man har en bil med fyrhjulsdrift. Det finns hus därute att hyra också, men inte speciellt många.


*   The Outer Banks ligger så långt ut från fastlandet i North Carolina att det känns som om man kommer till en annan värld. Var man än är på öarna är fastlandet långt borta över sundet. Som sagt, kommer man ut på Hatteras Island syns fastlandet överhuvudtaget inte ALLS. Det är den här känslan jag gillar mest av allt.
Sedan finns det en hel del maffiga fyrar på öarna. Mest känd är Cape Hatteras fyr, men även Currituck-fyren och Bodie Island fyren är ståtliga och mäktiga. Personligen älskar jag fyrar.Ja, så här ser stranden ut som vi hittade.  Knappt en enda människa.  Eller, ingen människa söderut överhuvudtaget.  SOFT!!


Peter kan spendera timmar med sin "buggy board", speciellt när vattnet är så varmt som det var här.  Hur varmt?  Runt 24 grader, skulle jag tippa.

Detta är alltså mina enkla tips. Frågor kan såklart ställas bland kommentarerna.


NU ska jag ut i fukten och HETTAN!!

Trevlig helg, och vi hörs här på tisdag igen!


Så här glad var jag första kvällen i Waves

25 comments:

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Så FINA bilder! Framförallt de första solnedgångsbilderna är magiska :-D
Jag kan verkligen förstå att du älskar det stället! Och jag kan sannerligen förstå VARFÖR du älskar det!
Jag vet var det bär av om jag någon gång i livet besöker den amerikanska östkusten :-D

Jag tycker också det låter härligare med de mer enskilda delarna. Jag gillar inte heller det som är alldeles för kommersionellt och därmed alldeles tjockt med människor, så jag skulle säkert trivas på dessa platser du beskriver :-)

Som sagt; underbara bilder!
Hoppas du får en trevlig fredag och en mycket fin helg!
MVH /Erica

Cari said...

Så vackert. Det är så fantastiskt med USA att man kan hitta dessa vackra platser som inte är fyllda av människor.
Är det svårt att hyra hus? Svårt att hitta lediga tider?
Önskar dig en bra fredag och en härlig helg. Ska ni vandra igen?
Jag hoppas att vi kommer ut på en liten tur i helgen.

FREEDOMtravel said...

Waow, vilka FANTASTISKA bilder! Ser ljuvligt ut!!!

Nettan said...

Så underbara bilder från OBX gillar dem skarpt och sparar alla dina tips till kommande resor. Tycker så mycket om dina bilder från OBX. Denna sommar rann ju alla våra planer ut i sanden vad gäller semester men i går bokade vi för nästa sommar och det blir Frankrike och Itallien för oss med bil.

Vad skönt med värmebölja, här har början av juli regnat bort och prognoserna ser inte så lovande ut just nu, men fyra veckors ledighet inger framför mig tillsammans med familjen och det är det viktigaste.
Hoppas nu att ni får en härlig fredag trots hög luftfuktighet och värme och att danspartyt blir superkul!

Många kramar

Channal said...

UNDERBART!! Vilken solnedgång... dör en smula! OCH HAVET! Älskar't! Hoppas verkligen att jag får uppleva OBX en dag. Så amerikansk New England... strandhusen och vidderna. Det är vackert!

KRAMAR Anna

Steel City Anna said...

Ser underbart ut. Blir sa sugen pa strand och hav!

Annika said...

Erica:
TACK!
Ja, den där solnedgången var SÅ fin. Underbar.
OCH vi kom dit precis i rättan tid också.
Ja, jag älskar de här platserna. Jag gör verkligen det. Skulle gärna åka dit oftare än en gång om året.
Men, det är ju pengar det handlar om, hyran av husen är inte direkt billig.
OCH idag är det DIN dag!!! Hurra, hurra för DIG!!
Hoppas du får en toppendag. Stort grattis!!!
Ha en fin dag och en fin helg!

eastcoastmom said...

Vi gillar ju också OBX. Har inte alls varit norrut, istället närmre Hatteras, vi har hyrt i Buxton och Waves. Fina Ocracoke är cool, piraten Blackbeard höll till och dog där, stränderna är fantastiska.
Nu blir jag nostalgisk och vill till OBX igen...

Annika said...

Cari:
TACK!!
Ja, man kan verkligen hitta sina privata ställen här. Överallt. Landet är stort, och naturen fantastisk. Ja, visst, det kan vara jättesvårt att hitta hus därute, ffa under högsommaren.
Det gäller att boka i tid. Många bokar för nästa år så fort de kommer hem igen.
MEN det går också att vänta till ngra månader innan, speciellt om man inte ska ha ett visst hus sas.
Tror inte vi ska vandra. Vi ska på en större fest ikväll. Men kanske kan det bli vandring på söndag? Vet inte förresten eftersom det är SÅ hett.
Ha en fin helg!!

Annika said...

Freedom.
TACK!!
Vad glad jag blir.
Trevlig helg!!

Annika said...

Nettan:
TACK!!
Så roligt att du gillar bilderna. Det är väldigt lätt att fota därute eftersom det är så vackert överallt.
Jättetråkigt med era sommarplaner denna sommar, desto roligare då med nästa sommar. Underbar resa lär ju det bli.
Njeaaa...vet inte om den här värmeböljan är så skön. Man kan knappt gå ut utan att faktiskt må lite dåligt.
Det får gärna bli svalare.
Önskar dig en finfin helg och såklart en härlig semester.
Stora, stora kramar!!

Annika said...

Channal:
Ja, den solnedgången gick inte av för hackor. SÅ glad att se den över sundet.
Älskar the OBX. Men det är inte New England. NE är norr om NYC. Detta är utanför North Carolina, alltså i norra södern, kan man säga.
MEN, absolut, det är sååååå vackert vid kusten här, vart man än kommer längs östkusten. OCH västkusten med, såklart, fast på ett annat sätt. Snart får jag se det!!
Tusen tack för supersnälla ord, gulliga Anna.
Kramar i massor!!

Annika said...

AM:
Visst är det SÅÅÅ härligt!!
ja, jag gillar alla de där små ställena ute på Hatteras. SÅ mysigt.
Förstår att du vill tillbaka.
Precis, historien med the OBX är ju våldsam. Alla pirater som höll till därute, Blackbeard som du säger.
HOPPAS att ni åker på semester till OBX igen.
Hatteras Island är jättefin, men det är norra OBX också. Det är liksom bara mitten som är "sådär".
Ha en finfin helg!!

Annika said...

Jag älskar ju också Outer Banks - har varit där tre gånger tror jag men nu var det längesen eftersom det ligger så långt från "allt" för mig. Sen skulle det nog kännas lite konstigt att åka på strandsemester när man bor där jag bor....? Men Outer Banks är verkligen fint - Atlantkust och vilt - och det är bra tips du ger för jag tror åtminstone en av de där gångerna att vi hamnade lite mer i "smeten" än vi egentligen ville. Så om det blir en annan gång ska jag följa dina råd.
Kram

Monica said...

Härliga foton! Ser underbart ut med svalkan och havet, gillar sanddyner, är så fint att gå emellan eller ha som skydd. Och ert strandskydd verkar fiffigt och skönt att ha.

Ha det så trevligt på danspartyt, kanske du ska ha en liten duschflaska med dig:-), låter väldigt varmt nu hos dig. Trevlig helg från ett soligt Stockholm, en så fin sommar är det här, men det vet du väl redan av din familj och hoppas det blir lika fint när du kommer, tror det, i år är det något speciellt känns det som.

Annika said...

Annika:
Ja, det är verkligen en speciell plats. Eller speciella platser, kan man säga. ÄLSKAR dem!!
Ja, exakt, tror jag det...att det skulle kännas konstigt att åka till stranden när man sgs bor på den. Fattar precis. PLUS att det är liiiite långt till NC för dig numera.
Hoppas du kommer dit igen, för det är ju så speciellt.
Exakt, undvik bara de platserna jag listat här så kan det inte bli fel.
Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Monica:
TACK!! Ja, det är en underbar plats, och lätt att fota den.
Sanddyner är härliga, men ack och ooooo vad sanden blir het. Det går inte att gå på den barfota. Aj aj.
Ja, ni verkar ha en fin sommar därhemma i Sthlm. SÅ härligt!!
Min familj är sgs samtliga i sommarstugan i Österbotten nu. Min syster drar imorrn, och sen är alla där. Utom jag, buhu!!
;-)
Njut av ert fina sommarväder!!
VI har det LIIITE för varmt för att vara skönt.
Trevlig helg!!

Trillingnöten said...

Blir sugen på strand nu! Det där med lägereldar på stranden verkar mysigt också! Har ni gjort det nån gång? :)

Annika said...

Trillingnöten:
Nej, detta är första ggn vi hyrde därute på Hatteras (på de andra OBX-stränderna får man inte göra upp eld). Så vi har inte hunnit med det än, men nästa ggn kanske.
Ja, jag är också så strandsugen igen.

Desiree said...

Helt underbara strandbilder Annika. Forstar att ni alskade det har stallet. Precis sadana har smultronstallen ar ocksa mina favorite. Det ar en sadan lyx att ha stranden nastan for sig sjalv. Underbar bild pa dig dar du haller I hatten och ser sa lycklig ut. Det ar toppen att fa just sadana har tips pa smultonstallen att aka och semestra pa. OBX ar stort och det galler att hitta guldkornen som ni gjort.
Kram!

Annika said...

Desiree:
Tusen tack, snälla du. Ja, jag är SÅ kär i stället. Det tillhör mina favoritplatser på jorden.
OBX är stort, och det kan nog ta en stund innan man verkligen lär sig vart man ska åka. Men jag har hittat ställena, och kan ärligt säga vad man ska undvika.
TACK, jag var lycklig då jag tog den där selfien :-)
KRAMAR!!

Bortugal said...

Underbart

Annika said...

Åsa:
Tackar!!!

Anonymous said...

Miss you! Men ha gladje av din tid off. Vi ar i Maine, helt underbart, soliga varma dagar vid havet, hummer, blabar och sweather vader pa kvallarna. Sa underbart att ha ledigt och bara vara! Rxakt vad jag behover. Kram, Ann

Annika said...

Ann:
Det kommer ett nytt inlägg om två timmar. Men tack för supersnälla ord! Blir glad! Njut av Maine!
Kramar! B