Thursday, September 25, 2014

Punkter a la torsdag

Godmorgon!

Torsdag och därmed punktligt i punktform.


* Mörkrädsla
Jag är gräsänka, och har så varit sedan i söndags. Peter är på västkusten på en kick-off, och här hemma är jag.
Ensam.
Jag brukade ju alltid ha Karolina med mig förr då Peter reste. Av naturliga skäl går ju inte det längre.
Min mörkrädda är ett handikapp av rang. Jag vet inte hur jag ska bli av med den. Allt går bra fram tills att jag ska lägga mig. När jag ligger i min säng och ska släcka börjar tusen tankar snurra i skallen, TÄNK om någon bryter sig in? TÄNK om lammet går? Tänk OM? TÄNK OM? TÄNK OM!!!
Jag blir galen. Jag sover oroligt och vaknar hela tiden. Lyssnar efter ljud, tycker att jag hör konstiga ljud.
Vilket handikapp detta är alltså.
Fy sjutton.
Min mormor bodde ensam på sin gård från det att min morfar dog på mitten på 80-talet. Hon bodde kvar där tills hon fyllt 86 år! JA, 86!! Då flyttade hon till en lägenhet i Näsby, och älskade det "stadslivet" också.
MEN, under alla år på gården Stenö, som ligger ensligt i den by hon då bodde i, var hon ALDRIG, ALDRIG det minsta rädd. Så fort hon vek in på sin egen väg till stugan (en väg som mäter 370 meter) sa hon att hon kände sig helt säker, och det menade hon från djupet av sitt hjärta.
Hon var inte rädd för något alls i mörkret, och på Stenö blev det ju kolsvart under höst och vinter.
Varför kan jag inte vara lite mer som min mormor? Hon skulle skratta åt mig.
Tyvärr är ju mörkrädsla en ologisk rädsla, och jag vet inte hur jag ska ta mig ur dess grepp.
Tursamt för mig så kommer maken hem ikväll. HAN är så välkommen tillbaka att han knappt anar det.


Lite så här, typ...


* Gråväder.
Det ska vi tydligen få idag. INTE mig emot.
Ja, hösten här är underbar. För det mesta strålar  solen från en klarblå himmel under hösten. Det är då vi har det perfekta vädret här på östkusten, kanske årets bästa väder?
MEN, jag uppskattar dagar med regn, rusk och blåst också. Min själ behöver sådant väder för att må bra.
Jag hade inte fixat att bo i ett klimat där sommar alltid råder, dag efter dag med sol. Nej tack, omväxling förnöjer verkligen.


* Töntigt.
OK, ja, jag älskar Apple lika mycket som “the next person”. Samtidigt fattar jag ju att märket är överreklamerat och för dyrt.
Men, jag har ändå en Macbook Pro som jag skriver på (och jo, jag älskar den). Men min gamla MacBook höll inte i tre år ens en gång, bugger!! Jag har apple- tv och en iphone. Så kalla mig schmuck.
Självklart inser jag att PC är MINST lika bra numera (kanske bättre ibland), och att  android-telefoner ofta överglänser  iphone.
Det larvigaste är nog när apple släpper en ny produkt och folk köar i timmar utanför Apple-affärerna innan produkten släpps. Vad är det med hypen, liksom? KOPPLA av!
Det är bara en telefon som släpps, eller en padda eller WHAT NOT!!! En telefon som du ändå måste byta ut efter cirka två år eftersom de iallafall inte håller längre än så. Måste det köas, och hajpas, så in i bomben när apple släpper en ny produkt? Bara det får mig att vilja välja annan produkt.
Det är ju knappast denna hets när Samsung släpper en ny lur. Jag är också ganska säker på att Nokias telefon är likvärdig iPhone. Ja, och säkert flera andra. Varifrån kommer Apple-hetsen?
Ja, jag vet, jag gillar produkterna, men samtidigt är det så mycket som stör mig med detta märke.
Laddade ner iOS 8 häromdagen på min lur. Jaha? OCH? Det var ju ingen märkvärdig revolution däri precis.
Förlåt, känner mig bara lite trött på äpplen för tillfället. Kalla mig gärna kinkig och gnällig, jag hör ju att jag är det...* Svennefrulle.
Den har jag hand om idag.


Önskar er alla en fin torsdag!!

21 comments:

Carin said...

Jag är också mörkrädd när mannen är borta och ligger vaken, eller vrider och vänder mig, i timtal. För mig handlar "tänk om" tankarna mest om bränder. Hur ska jag få ut barnen själv? Tänk om hallen där uppe är full av rök, eller... Jag går alltid och lägger mig med nycklarna och mobilen på nattduksbordet. Suckar av lättnad så fort Alan kommer hem och går och lägger mig extra tidigt för jag har lite sömn att ta igen.

Säga vad man vill om hypen runt äppleprodukter, men efter att ha haft flera android telefoner som var urdåliga är jag jätteglad i min iphone 4, även om jag vet att jag snart får byta ut den eftersom de nya ios uppdateringarna inte gäller för den. Nästa gång vi behöver byta dator skulle jag vilja ha en mac också, men mannen tycker inte om priset.

Ha en bra dag

Anonymous said...

Snart blir huset tomt här när sonen åker till en skola lååångt bort och maken bär iväg på älgjakt. Då blir det otäcka kvällar och nätter för mig...Empty nest och mörker utan sällskap - dålig kombination. Lär falla många tårar. Kram, Eva i Dalarna.

Miss Marie said...

Jag gillar heller inte att vara ensam hemma i mörkret, men jag lyckades ju ändå bo ensam när jag pluggade o överlevde då, men visst är det lite läskigare i hus!

Och Apple.. hänger inte riktigt med i hypen. Vi har en padda, men alla andra produkter är icke-apple. Tycker det är löjligt när vuxna människor står o köar för en mobils skull?! Ännu värre när de måste skryta på facebook o instagram att de faktiskt har en ny iPhone... usch! Vi kan vara griniga tillsammans idag! ;)

Cari said...

Skönt att din ensamma vecka är slut nu. Och den har ju gått bra.
Jag har iPhone och en minipadda som jag laddar ner böcker på - trivs bra med båda. Men köar inte för nyheter.
Vad bjuder du på då det är frukost för svenskarna?

Annika said...

Carin:
Ja, vilket handikapp det är alltså...
Bränder, vilken skräck!! Det kan jag också noja över. Men jag kollar ju att alla ljus är släckta etc, kan kolla att strykjärnet är utdraget ett otal ggr etc, etc.
Prövande.
GAAHH!!
Jasså, du har inte gillar android lurarna. Nej, jag vet inte, har aldrig haft en android. Men många gillar ju dem starkt. Macbook ÄR bra, men larvigt dyra.


Eva:
OJ OJ!
Ja, då känner vi lika. Mörkrädsla galore. Men tårarna, dem håller jag stången. Hoppas du också kan göra det.
Kramar!

Annika said...

Marie:
Du känner också så...
Så skönt att vi är många som har nojan. jag bodde också ensam i Sverige, fr 20-24 årsålder. Men jag ville ALLTID ha sällskap, om det gick. Ville helst att ngn skulle sova över. Främst då jag bodde på nedre botten i ett hyreshus i Vällingby. Gillade inte det.
Jag har tre plan här i mitt hus, tre utgångar, fönster, stora dubbla balkongdörrar som bara är i glas. Kinda spooky. OCH jag kan inte hålla tankarna i schack.


Haha, visst är det töntigt! Bra att du gnäller över det där också. HUR orkar man ens köa för en ny lur? OCH ja, när jag ser sådana statusuppdateringar på FB bara suckar jag.

Ibland får man vara gnällig och kinkig :-)


Cari:
JA, jag överlevde nätterna, haha!!!
Underbart att det gick, fniss!
Svennarna får bagels, pålägg, frukt och kakor. Same procedure as always at my casa. Bakar aldrig, så det blir köpebröd :-)

Anonymous said...

Jag är inte mörkrädd men jag går inte gärna ute när det är mörk för det finns så mycket konstiga typer ute som jag inte vill möta.
Jag bytte till Android i somras och det blev telefonterror till min kära son så fort det hände något konstigt. Det tog lite tid innan jag vande mig men nu går det bra om det inte händer något väldigt konstig då blir det en pling till honom igen. Han hade väldigt roligt åt mig för jag gjorde så att saker försvann och sen hade jag ingen aning hur det blev så. Jag har även en minipadda.
Ha det så gott! Kram/Anita

Erica said...

Mörkrädd är jag också. I och för sig har jag turen att det går bra när jag är hemma. Här känner jag mig alltid trygg. Men jag blir fruktansvärt paranoid om jag t.ex. är ute och går i mörkret. Skulle aldrig i livet klara av att promenera i eller i närheten av t.ex. en skog när det är mörkt (är ju även rädd för skogen, så ingen bra kombination ;-))
Nej, det finns inget som heter "sunt förnuft" i rädsla. Någon rädsla. Tror jag bloggade någon gång för ett par år sedan om t.ex. hundrädsla, då det varit mitt stora handikapp under uppväxten (men det gäller ALL rädsla).
Förnuftet kan säga hur mycket det vill att det inte finns något att vara rädd för, men det finns ingen plats för förnuftet i rädslan.

Angående Apple-produkter tror jag fortfarande jag är i någon sorts "jag vet inte vad jag tycker"-fas.
Jag gillar min iPhone (enda Appleprodukten jag äger) och jag skulle gärna ha en macbook eller iMac (just för att jag är så intresserad av foto/media), men jag har också lite svårt att förstå den enorma hypen när det kommer till just Apple.
Å andra sidan har jag aldrig riktigt förstått hur man ids köa i timmar inför någon pryl; vad det än är.
Tror det kanske är för att Apple är så pass populärt just nu som det är så mycket hets kring det... För, som du skriver, andra märken är idag lika bra som iPhone.
Min iPhone 4S närmar sig två år, vilket betyder att de iOS:ar som kommer framöver inte direkt anpassas efter en sådan "gammal" modell. Vilket i sin tur betyder att jag nästan borde uppgradera mig. Synd bara att det, som allting annat, hänger på det där jobbiga ordet p.e.n.g.a.r.

Hoppas du får en fin fortsatt torsdag i alla fall :-D
MVH /Erica

Linda said...

Håller med om att Apple är för hypade. Min iPhone 5 håller fortfarande efter två år så jag tänker inte byta förrän den inte går att använda längre. Visserligen är batterier helt kasst men det kommer Apple byta ut helt gratis när jag väl får tummen ur att boka en tid med deras genier, och jag räknar med att det köper mig minst två år till!

Lisa said...

Mörkrädsla har jag också plågats av sen barnsben. Tidigare var jag rädd när maken reste, och reste gjorde han ofta. Tack vare det har mörkrädslan slipats av. Fobiträning liksom. Nu kan jag t.om springa ensam ute i höstmörkret. Mallig över det!
Så, bit ihop, det blir bättre även om det är hemskt i stunden.

Apropå apple-hypen instämmer jag i varenda ord du säger. Helknäppt!

Desiree said...

Jag är faktiskt inte speciellt rädd över att vara hemma själv. Men jag skulle helst inte gena över en kyrkogård nattetid. Kan inte kolla på skräckisar för då blir jag garanterat mörkrädd. Apple är lite av en religion. Kan hålla med om att de har riktigt snygg design på sina prylar men tycker inte att de håller en högre kvalité på något sätt. Jag är lite mot dem för att de absolut ska ha special lösningar till allt.
Ha en fin torsdag Annika.
Kram!

Anne said...

Först, det har varit en sann fröjd läsa mer om collegelivet och de inläggen den här veckan. Verkligen! Jag är såå innerligt och uppriktigt glad höra att allting går så bra, det är det bästa av allt. Det låter som ni alla kommit in för landning nu, att det nya livet börjar sätta sig. Det bästa och viktigaste är ju just det ni nu vet och sett, att K har det så bra. Som du sagt, då slappnar man av.
Jag tycker också Peter har helt rätt i det, klokt sagt om collegelivet och val av plats och allt det.
Det där med mörkrädd. Jaaaaaa, jag är ju likadan och precis som du säger är det ett handikapp. Jag tycker bara det blir värre med åren också, inte bättre. Eller om inte värre så på samma nivå i alla fall. Jag vet inte hur man ska komma ur det, det är och känns helt hopplöst. Så jag förstår absolut hur du känner.
KRAMAR!!!

Anonymous said...

Vad hände med min kommentar???????

Annika said...

Jag är inte mörkrädd härhemma eller om jag rör mej ute på civiliserade platser. Men i en enslig stuga eller i skogen skulle jag vara rädd för mörkret - fy, så kusligt!
Skönt för dej att få hem Peter igen! :-)

Vi har inga Appleprodukter och har inga planer på att skaffa några heller. För dyra, och inget som lockar.

Kram!!

Anonymous said...

Vad hände med min kommentar???/Anita

olgakatt said...

Nej, mörkrädd är jag inte. Tycker mer att mörkret skyddar mig!
Efter många år med PC på jobbet och Apple hemma är det ingen tvekan. Att slippa Windows var en av välsignelserna med gå i pension! En kompis som jobbat med Mac inom journalistiken i alla år har bytt karriär och håller på att på att få hjärnblödning av Windows.
Har beställt ny iPhone för att få 4 G som är det enda som funkar hemna hos oss. Har kvar min gamla iPhone 4 som fungerar perfekt som radio utan simkort på wifi.
Köa på natten utanför butiken är ju rena vansinnet, jag beställer från Telia på nätet och får hem den på posten.

Anne-Marie said...

Jag var faktiskt mörkdrädd när jag bodde hemma i Enebyberg. Tyckte inte om att vara ensam i huset. Det hade källare, två våningar och en vind och det var litet obehagligt. Det intressanta är att jag ALDRIG varit mörkrädd här i USA. Trots att jag bott själv under många år nu. När jag bodde i Lake Shastina i min väns hus under litet drygt ett år var jag mycket tacksam att jag inte var mörkrädd eftersom det var ett hus i flera plan och med ca 10 rum.
Det är inte roligt att vara mörkrädd - jag vet.
Nu har regnfronten dragit bort hos oss och oktoberprognosen ser inte bra ut - bara sol i stort sett. Varenda dag. Tjatigt!
Jag brukade vara en Apple-person men nu har jag helt gått över till PC. Tycker att datorerna är alldeles för dyra.
Vad är det fel på folk som köar för en telefon. Prioriteringarna verkar något sneda.
Kramar!!

Annika said...

Anita:
Nej, konstiga typer vill man inte möta i mörkret.
Din kommentar hade fastnat i mitt spamfilter. Lite konstigt, man vet liksom aldrig vad blogger hittar på...
HAHA, ja jag kan tänka mig att det var lite svårt att gå fr iphone till android, men jag är glad att du vant dig. VISST är det bra med barn som kan hjälpa till med tech-problem! :-)
Kramar!!


Erica:
Visst är det jobbigt att vara rädd för mörkret. Så fruktansvärt ologiskt.
OCH inget vett bakom det.
Det knäppa är ju att jag aldrig är rädd då Peter är här, aldrig.
Sov så gott natten som gick tex.
Ja, skumt problem det där...
Apple är totalt överhajpat, jag vet.
Jo, jag gillar produkterna. Gillar datorn etc. Gillar att man kan synka prylarna.
Nej, att man kan köa för en pryl är verkligen så konstigt, speciellt då man bara ngn vecka senare kan trava in och köa den.
Ha en finfin dag, Erica!!

Annika said...

Linda:
Hej och välkommen till min blogg!!
Visst är de för hypade!
Suck!
Jag hade gärna behållt min 4s tills 6:an kom, men där slutade plötsligt funktionen med hörlurarna funka! Jag kunde inte längre lyssna på radio och musik via dem. DET gick ju inte. SÅ, det var bara att skaffa en 5s. DÅ var min 4s lite drygt två år.
Lycka till med din, och må den hålla även då batteriet byts.
Välkommen tillbaka!!!


Lisa:
Jag vet, vilket otroligt handikapp det är alltså. Peter reste mkt förr, och då vande jag mig faktiskt till viss del. K var ju hemma då, men nu har jag tydligen förflyttats tillbaka till lruta 1 igen...
Heja dig som springer i mörkret. Mkt BRA!!
Ja, hypen med apple är verkligen obegriplig.

Annika said...

Desiree:
Skönt att du inte är rädd. Jag skulle inte vara rädd om vi bodde i lgh, men här känns det så "öppet", vet inte varför. Jag har ju grannar på bägge sidorna. Jaja, ologiskt så det förslår.
Skräckfilmer, nej absolut inte. JAG kan knappt se på de trailers som visas nu på TV av skräckfilmer inför halloween.
Apple har snygg design, men de är för dyra. OCH jag tycker inte riktigt att de håller måttet. Hypen är verkligen löjlig. Du har rätt i att det kan bli lite sektstämning runt apple. Knäppt.
Kramar!!!!Anne:
TUSEN tack för dina fina ord om college-inläggen denna vecka. JAG blir så glad!
Visst har Peter helt rätt i det han säger om att gå på ett riktigt campus o sen flytta till NYC.
Absolut.
Jag är glad så länge det flyter på bra nere på Elon. Hoppas det fortsätter att göra det.
Mörkrädslan ja, så inte KUL!! Tycker inte heller det blivit bättre, tvärtom.
Blir så trött på mig själv...
Det var onekligen lättare då K bodde hemma.
Suck.
Kramar!!!Annika:
Jag vet, jag har ju en dröm om att bo på bonnlandet i ett år, men inser att det skulle inte gå pga av ensligheten och mörkret. men gud, det är ju inte klokt.
Absolut är apple för dyrt.
Kramar!!

Annika said...

Olgakatt:
SÅ skönt att du känner så. Tror min mormor känner likadant. Underbart.
Jo, visst har apple många fördelar. Dels att det är enkelt, det gillar jag. OCH att man kan synka alla produkter, det är nästan det bästa.
Sen tycker jag att hypen är larvig, och att produkterna är för dyra. SÅ bra kvalitet har de ju inte.
Men visst har apple många fördelar.
Jo, telefon som marchar 4g nätet måste man nog ha idag. Absolut smartast att köpa online, eller vänta tills hetsen lagt sig, och den lägger ju sig efter ngn vecka.


AM:
Ja, du ser...
Inte kul det där. USCH!
Jag har ju tre plan här också, och stora glasbalkonger med dubbeldörrar som leder mot golfbanan på tre plan + fönster. Sådant får mig att "freaka".
AM, vilken otrolig välsignelse att du blivit av med din rädsla. TACK och lov!!
Så trist att regnet dragit sin kos, jättetrist. HOPPAS det blir lite mer av varan i oktober. FATTAR ju om du är trött och less på alla plan på solen och det den för med sig.
USCH!
PC ja, idag tror jag att de håller måttet lika bra. Absolut.
Kramar!!