Monday, August 29, 2011

Bra böcker, och en film...

Nu är det måndag och helgens orkan är ett minne blott.
Orkanen tappade ju sin orkanstatus då den lämnat Delawarekusten och vips var Irene nedgraderad till en Tropical Storm. Snopet för damen.
Visst, skador skedde ju ändå i form av översvämningar och fallna träd hos många, men översvämningarna hade ju alla gånger hänt i vilken större regnstorm som helst i de låglänta områden som drabbats, och vid lågt liggande hus. Jag hoppas också att alla som inte har haft ström nu har fått den tillbaka.

Jag vidhåller det jag sa igår. För Washington var det:
Much ado about nothing .
Nästan lite av ett antiklimax för oss här i DC.
Men, för att ni ska få lite perspektiv så kolla in Petras blogg! Så här såg det ut igår efter stormen. OCH Irende var ändå nedgraderad då hon slog till i Connecticut.
DET är skillnad på kust och inland.

Nåja, såklart är vi alla glada över att det inte blev mer dramatiskt. Jag tycker också det är övervidrigt att nio liv verkligen spilldes i denna storm och jag känner så otroligt mycket för, och med, alla anhöriga.

Nu lämnar jag Irene bakom mig och ska nu skriva om några böcker, och en film...

I förra veckan var jag på bio och såg "The Help".
Det är en film som är baserad på boken med samma namn. Ja, den bok som märkligt nog döpts till "Niceville" på svenska. En mycket egendomlig titel, tycker jag. Varför kunde den isåfall inte få fortsätta att heta "The Help"? Från en engelsk titel till till nästa!? Makes ZERO sense to me.
Nåväl, boken älskade jag då jag läste den! Den var en SANN ögonöppnare för mig. The Help handlar om den djupa södern under tidigt 60-tal, precis innan de svartas frihetsrörelse. Den handlar om några svarta kvinnor som tjänar i vita familjer, uppfostrar deras barn , lagar all mat, städar, tvättar etc. Segregationen är enorm, och rashatet flödar. En vit, ung, välbärgad kvinna börjar i största hemlighet skriva en bok om dessa kvinnor. Ett inte helt lätt företag.
Filmen tycker jag är så BRA och den följer boken sanningsenligt. Jag satt trollbunden under hela filmen. FANTASTISKA skådisar och en genuin miljö. SE DEN!! OCH LÄS boken!!OCH så ska jag berätta om en ytterst fascinerande bok som jag håller på att läsa just nu!
Den här boken tillhör inte den sortens böcker jag vanligtvis läser.
Man kan säga att jag faktiskt blivit "tvingad" till att läsa den av Karolina och Peter. Karolina läste den först, och föll pladask. Peter läste den sedan och blev lika fast han. Sedan dess har jag hört om många som fastnat i bokens garn och inte kan släppa den.
Vilken bok?
Jo, The Hunger Games av Suzanne Collins.
OCH ja, fastän jag ännu inte läst ut den första boken är jag trollbunden av den! Det är en ungdomsbok, men det spelar inte den minsta roll i sammanhanget.
Platsen är det fd nordamerika efter dess undergång. Landmassan heter Panem. Folk lever i tolv olika distrikt i Panem i mer eller mindre fattigdom och armod.
Varje år äger en stor tävling rum i riket--hungerspelen. Varje distrikt skickar två ungdomar mellan 12-18 år till spelen. Spelen direktsänds, som en stor rikstäckande, genomgrym dokusåpa på TV. Här är det liv och död som gäller eftersom bara den person som överlever kan vinna hungerspelen.
Jag läser och läser. DET är omöjligt att lägga ifrån sig boken. Jag samtalar om boken med Peter och Karolina, och jag tom drömmer om den. Visst, jag är ganska besatt just nu, jag erkänner det. Hungerspelen är bok ett i en triologi.
NI måste läsa den!!
Ja, den är översatt till svenska och heter där "Hungerspelen". Min systerdotter och systerson läste boken i somras och även de älskade den. OCH i mars har filmen premiär. Gissa vilka som gläder sig?
Innan den har premiär vill jag att NI, kära läsare, ska läsa den!!
I somras då jag var hemma köpte jag nog 15 böcker.
Alla av svenska författare.
Den bok som hittills berört mig mest (och den boken fick jag av min syster) är "Skynda att älska" av Alex Schulman.
Vilken vackert skriven bok över en älskad far. Det är faktiskt en av de allra vackraste "pappaböcker" jag någonsin läst och jag kan berätta att tårarna rann ymnigt under bokens gång.
En sällsynt fin kärleksbok till Alex borgångne far, Allan Schulman. Den berättar hur det är att växa upp med en mycket gammal pappa, men en pappa som var full av livslust, upptåg (men även med oro och ångest) nästan ända tills han dog.
Säkert har många, många av er läst den boken redan. Om inte, LÄS! Underbar!
Nu väntar en vecka med sällsynt vackert sommarväder, enligt meteorologerna.
Det är även sista veckan av sommarlovet. Karolina får maxa den!
Själv ska jag ut på veckans första PW denna morgon.

Ha en finfin måndag!

22 comments:

Pettas said...

....och livet går åter sin lugna lunk om dock i PW-fart:). Härligt att det är över, anspänningen och allt som ändå följer med.
Tack för alla fina tips om böcker och filmer. Längtar efter att få tid att läsa snart igen:)

Karinkram!

Lotta said...

Annika, vilka bra film och boktips! Jag har läst Skynda att älska och reagerade precis som du. Jag träffade Allan Schulman en gång och minns mitt intryck av honom.

Nu är orkanen/stormen Irene över. Kuststäderna mycket hårt drabbade på sina ställen speciellt de som bor direkt eller nära vattnet. Många över lag förlorade strömmen vilket är nog så besvärligt. Inte riktigt back to normal ännu och en hel del efterarbete väntas i the tri state area. Men sol hoppas vi på!

Ha en skön dag med PW!

Kramar!!

Ps. Halloweenförsäljningen börjar dra igång lite varstans....;)

Desiree said...

Jag har också läst The Help och gillade den jättemycket. Tyckte mycket om att hon skrivit den så som språket är nere i södern. Man kan liksom höra dem tala då man läser den. Skulle väldigt gärna se filmen men den har inte kommit hit ännu. Hunger Games får jag allt ta och kika på då även om det inte är den typen av böcker jag läser normalt.
Skönt att Irene är över och att hon nedgraderades. Jag såg Petras bilder och nog har hon orsakat jättemycket skada för många många. Jag tycker ändå att de gjorde rätt som gick ut och varnade ordentligt. Bättre att vara lite för mycket än för lite.
Kram

Annika said...

Karin:
Javisst, skönt att det är över. Nu väntar en vecka med lugnt och vackert väder, om man ska tro vädergubbarna.
Härligt att få läsa. Jag har läst ut hungerspelen nu. WOW!!
Kram!!

Lotta:
Ja, längs kustremsan blev det absolut besvärligt och hårda bud. Såg dock att man börjat låta turisterna återvända till the OBX nu.
Vi ska hoppas attt uppröjningen av kustremsorna går bra.
Att vara utan el är nog bland det värsta- Än mer att få sitt hus översvämmat. Grymma öde!

Ja, vilken vacker bok "skynda att älska" var. Jag förstår att Allan Schulman gjorde intryck. Han var ju verkligen en legend.
JA!
Jag såg en massa Halloween prylar igår då jag var i mallen en sväng. Härligt!!!
KRAM!!

Annika said...

Desiree:
VISST var The Help så BRA!!!
OCH en riktig ögonöppnare för mig!!
Otroligt att detta ligger så nära i tiden.
Skådisarna i filmen är SÅ BRA!!
Ja, den får du se då den kommer till sve.
Ja, visst var det bra att media varnade så mkt. OM de inte gjort det så skulle de ha fått s¨mkt skit för det.
OCH den var ju tuff vid kusten.
Kram!!

Humlan said...

Jag gick in på Petras blogg och där fick man ju verkligen en känsla för vad en storm kan ställa till med... Ingen kan väl komma och säga att man inte borde ha varnat när man ser de bilderna!
Skönt att ni klarade er så bra och snabbt kommer tillbaka till vardagen igen, hoppas Karolina får en skön sista lovvecka!

Skrev inte du om The Help när du läste den? Jag vet att flera har pratat om den och jag ska se om jag inte får tag på den.
Tack för alla tips!
Kram!

Loppan flyttar västerut... said...

Annika, tack för tips. Här ska läsas! Bra att ni klarade er undan det värsta, drar en lättnadens suck för den här gången. Vilken vecka va?
Ha en fin dag, kram

Annika said...

Humlan:
Hos Petra var det helt för jävligt, och där var hon grym, Irene. FAST hon då var nedgraderad. SÅ där ser man verkligen vad en orkan kan ställa till med, och då var det här endast en liten orkan. Kan inte ens tänka mig hur Katrina drog fram 05. Det är nog bra att de varnar in absurdum iaf.
Men här var det ingen fara...
Bara regn, regn och åter regn.
Ja, sista sommarlovsveckan.
Jo, jag har skrivit om The Help förr och nu tycker jag filmen är superBRA!!
en mkt bra bok och film.
Kram!!

Åsa:
Be my guest!!
Ja, vi klarade oss bra här. Hur gick det för?
Ja, vilken vecka...SUCK.
Nu ska det väl bli lugnt ett tag, ska vi hoppas...
Kram!

alegni said...

tack för boktipsen! jag har läst alldeles för lite de senaste åren, men den senaste tiden har jag faktiskt plöjt igenom fem böcker och det är fler än jag totalt läst de tre senaste åren!
skönt att ovädret är över - för denna gång. här hade vi kanonväder i helgen, men nu ska det visst bli svalare. i do not like it.
KRAM

Petra H said...

Tack för boktipsen! Jag har läst The Help i sommar och gillade också den jättemycket. Tänk, det var inte särskilt länge sedan alls det var så (kan det fortfarande vara så på vissa håll??), ca 15-20 år efter andra världskriget (har läst två böcker om det i sommar också) och det ger perspektiv...
Och Skynda att älska älskade jag också! Boken ger dessutom en annan bild av Alex Schulman än vad man får av media (och honom själv).
Kram

Annika said...

Ingela:
Ja, håll till godo!
Jag kommer med fler tips framöver, det är jag ganska säker på!
Nu ska jag börja läsa Mockingjay, del 2 i triologin om Panem. Underbart!
Ja, ovädret hade kunnat vara så mkt värre. Det gåller nog överallt hon dragit fram.
KRAM!!

Petra:
Ja, visst är det en BRA BOK!!!
För mig var det verkligen omskakande att läsa den boken. Visst visste man om frihetsrörlesen och allt det där, men denna bok var som att träda in mitt i den!
Fantastisk!!
Filmen bara måste du se sen!!
Ja, jag tor nog att det kan vara mkt rashat i delar av södern än idag. Du vet, en vis klan är ju ständigt på tapeten...
Skynda var unerbar, och den gav en så fin bild av Alex också. Inte den monsterbild man hade innan. Tror han blev "snällare" efter att boken kommit ut.
Fantastisk pappabok!!
Kramar!!

SweFlo said...

The Hunger Games-trilogin fastnad ejag i direkt och var tvungen att sträcklaäsa över en helg, jättebra!

Linnéa i Denver said...

Jag ar hört mycket om den serien en tänkt att fiction inte är för mig, kanske borde ja prova trots allt??

Jenny said...

Skönt att ni inte regnade och blåste bort - här hade vi strålande sol och möjligtvis lite blåsigt hela helgen :-). Jag ÄLSKADE "The Help" (boken, filmen har jag inte hunnit se, men är väldigt sugen!) och rekommenderade den till typ alla jag kände, och vad roligt att du skriver om "The Hunger Games", jag hade aldrig hört talas om den förrän i fredags då en granne berätta om hur otroligt bra hon tyckte att den var, och så nu du - Nu får jag nog ut och ragga ta på den :-)!! KRAM!

Annika said...

Sweflo:
Vilken otroligt fascinerande BOK!! Jag var som trollbunden. Vilken briljant författare, vilket sätt att berätta på!!
KUL, KUL att du gillade den. Idag ska jag börja på Mockingjay!! Underbart!!

Linnea:
LÄS DEN! Totalt fascinerande bok!! Otroligt flyt i skrivandet. LÄS!!! Trodde absolut inte jag skulle bli tagen eftersom det inte är min "typ" av bok, men...

Jenny:
Nej, jag kan säga att det var snällt. Och hon var nog rätt snäll överallt, tror jag. Det kunde ju blivit sju resor värre.
The Help var fantastisk!! Vilken BOK!!
O, du måste se filmen!
Ja, Hungerspelen är totalt fascinerande!!
RAGGA Jenny!!!
Kram!!

Christina said...

Perfekt! Tack Annika!! Jag har precis avslutat min bok och funderade på vad jag skulle läsa nu, men nu behöver jag inte fundera längre ;-) Två böcker står på inköpslistan! Om jag nu inte ska köpa en sån där Kindle som maken pushar för.... :-) Skönt att stormen är över och att ni klarade er så bra!! Kram!

Elisabeth said...

Ja, hur tänkte de egentligen när den boken fick sin "svenska" titel? Om den nu nödvändigtvis skulle vara på engelska kunde de väl åtminstone behållit originaltiteln! Det verkar vara en intressant och bra bok i alla fall. Ska nog reservera den på biblioteket, för jag såg nu att den verkar vara populär där.

Cari said...

Bra böcker både "The help" och Hungerspelen. Du vet väl att Hungerspelen är en trilogi så du har ett par bra böcker till att läsa :-)

Musikanta said...

Om du har lust att läsa vad jag skrev om Niceville, kan du titta här http://musikanta.blogspot.com/2011/08/niceville.html...
En helt underbar bok!!!

anna of sweden said...

Åh, jag tyckte också om The Help. Kan inte heller förstå den "svenska" titeln. Hur tänkte de då?

The Hunger Games blev jag sugen på att läsa nu. Undrar just om det kommit ut på svenska och vad den har för smart namn i så fall.

Skönt att Irene var snäll mot er.

Huggies!

Annika said...

Christina:
JA, där fick du ngra tips!!
HAHA, faktum ÄR att jag kommer att läsa mockingjay, bok 2 i triologin om hungerspelen, på Peters gamla Nook. Pappersboken är utlånad till en kompis, grrr...
Vi får se hur jag kommer att gilla Nooken, hmmmm...
Kram!!

Elisabeth:
Ja, ibland undrar man faktiskt...
Tycker det är helskumt...
Men, boken är toppen så ställ dig i kö!!
:)

Cari:
Har du läst Hungerspelen?? KUL isf!!!
Japp, jag vet, idag ska jag börja läsa Mockingjay! Peter och K slukade dessa böcker.
The Help är så bra också!!

Annika said...

Musikanta:
HAR så svårt att smälta bokens "svenska" titel...
Ska se vad u skrev.
Ja, den är verkligen underbar!

Anna:
oerhört märkligt att översätta till Niceville, och vaddå Niceville????? Det var det ju knappast. Sjukt galen titel...
Men en MKT bra bok!!!
Ah, men Hungerspelen finns på svenska och heter just Hungerspelen!!!
Det är en triologi och börjar du läsa kan du inte sluta!!
HIHI!!
Kramar