Wednesday, June 20, 2018

När en äkta värmebölja vilar över nejden ...

Godmorgon onsdag!!Vi har hett!
HETT!
HETT!
HETT!
AC:n i huset jobbar för högtryck hela tiden. När man går utanför dörren känns det som om man får en käftsmäll. Det är som att stiga ut i en ångbastu.
Vi har värmebölja galore just för tillfället.
Häromdagen var det 38 grader och 93% luftfuktighet. JO, det var ett piller att svälja det
Igår var det runt 33 och lika fuktigt. Det spelar liksom ingen roll om det skiftar fem grader. Det fukten som är det allra vidrigaste.Alla bilder idag är tagna under mina PWs denna HETA vecka.  Värmen är så svår att beskriva för den som aldrig upplevt riktigt fuktig hetta.  Ångbastu kommer närmast ...  Tycker att kejsarkronorna nere vid Lake Thoreau är så vackra nu!


Just det! En “rolig” sak var att AC:n i vår Nissan pajade i lördags. SÅ himla BRA!! Precis då vi skulle sätta oss i vår bil och åka hem efter 8 timmars svettig vandring så bestämde sig AC:n för att sluta funka. TACK AC för det!  SÅ lägligt.
SÅ ja, det blev en och en halvtimmes bildfärd med öppna fönster. OCH knappt någon lättnad temperaturmässigt överhuvudtaget. GILLAR verkligen inte att åka bil med öppna fönster.
MEN, you gott do what you gotta DO!!
Nu är bilen hemma från verkstan, och det var såklart inget billigt fel. FY tusan.
Men AC är ett rent måste i bilen.OOO, tänk om jag bodde vid någon av sjöarna!  Isåfall skulle jag ha en flytande veranda och använda den hela tiden ...

Jag tar mina power walks varje morgon. Det är en sådan vana för mig, och något jag verkligen VILL göra.
När jag beger mig ut nu, vid 7, är det ungefär 24 grader varmt, men så fuktigt att det känns som 30.
Jag får torka av mitt ansikte hela tiden för svetten flyter. Trevligt va?
Jag märker att min iPhone tar stryk av hettan också, precis som den gör på vintern. På vintern laddar batteriet ur.
På sommaren, som nu, blir den överhettad och börjar stänga ner sig själv. KUL? NOT!!!


Inte ens Min Vän Hägern reagerade då jag gick förbi hen igår.  Jag tycker så mycket om Min Vän Hägern!!

Att lära sig leva med värme är något man måste när man bor här. När jag kom till Washington för allra första gången--för 28 år sedan--blev sommarvärmen något av en smärre chock för mig. JO, jag hade hört talas om hur fuktig och hett sommaren i Washington DC skulle vara innan jag kom hit.
MEN inte kunde jag drömma om hur hett och fuktigt det verkligen var.
Med åren vänjer man sig på något underligt, jo man gör det …
Vänjer sig, men gillar INTE!
PÅ eftermiddagen, mellan 14-18 då det är som HETAST kan det kännas rent otäckt därute. Inne går AC:n för fullt 24/7. OCH ibland kan det bli lite väl kyligt inomhus också. DÅ går jag ut och sätter mig en stund. Igår var en sådan dag. MEN jag kunde inte ens sitta ute i mer än fem minuter vid 16-tiden. Det var liksom så *BOOM IN YOUR FACE* varmt att det blev för mycket efter bara en liten stund.Spegelblank, brutalhet junimorgon.

Jag prisar min AC varje dag.
Det skulle inte gå att leva utan den. På riktigt. Men på övervåningen orkar den inte lika bra som på de lägre planen, så där får vi komplettera med fläktar i alla rum.
I många större hus (jag bor ju litet, trots allt) finns det flera AC-system. Ett för de nedre planen, och ett för de övre. Ibland finns det fler än två AC-system.   Flera system är ett måste då det gäller de större husen (snackar stora villor nu).Fukten dallrar över sjön i arla morgonstund.


När ni därhemma i Norden hade det som varmast var det en del som klagade på värmen! OCH jag förstår det, ni hade runt 30 grader varmt under lång tid. Den stora skillnaden här ÄR att man kommer UNDAN värmen. Det kunde inte ni riktigt eftersom AC verkligen inte är något som finns överallt. Och varför skulle den göra det? Det är ju ändå inte så många dagar per år som det blir riktigt vrålhett hemma.
Sommaren 2015 rådde en enorm värmebölja över Stockholm dagarna innan jag skulle åka tillbaka till DC. Brutalt. Jag bodde hos min syster och vi var bägge helt slut av hettan. Det enda stället där “man kom undan” var blåa linjen på tunnelbanan, den ligger SÅ långt under jorden. Där fanns svalkan, annars FANNS det ingen sådan att få. Vi hade fönsterna öppna, ordnade korsdrag, men inget hjälper ju. OCH ligger solen på och steker är det ingen ide att ens öppna fönsterna.
Tips då är att försöka dra för fönster där solen ligger på. Vädra INTE heller på solsidan. Öppna fönster på skuggsidan istället.
Fläktar, en superbra uppfinning. De hjälper SÅ bra om man inte har AC. Ett tips som är super är att ställa en skål med is framför en fläkt. Instant AC!!
Så gjorde de i södern förr, så är Peters pappa uppväxt. Man skaffade stora isblock och satte framför fläktar i hans barndom. Detta var i Atlanta i Georgia där det blir brutalt på sommaren.Vid Lake Thoreau Pool simmar några morgonpigga omkring.


Ja, lite så är det här just nu.
OCH lite så här ska det väl fortsätta att vara under resten av sommaren. Så är det ju här. Men detta är väl förstås något av en extrem värmebölja som bryts snart.  Fortsatt hett blir det iallafall, värmebölja eller inte.
Ingen behöver vara avundsjuk på detta, för det är inte speciellt skönt.
Believe you ME!Ha en fin och bra dag!!


Cikorian har börjat blomma nu. Igår eftermiddag brakade ett häftigt åskväder igång. Svalka efter det? Inte mycket inte.

21 comments:

Pettas said...

Ni har verkligen väderlek som är omväxlande i temperatur och nederbörd. Så många olika väder-ansikten som du har bjudit på under vår och försommar! Verkligen blandat och nu denna hetta, fuktiga hetta.
Och AC-n i bilen som ger upp! Den fick kanske för hett? Ofta händer sådant när man absolut inte vill att det ska ske. Och börsen får en chock! Inte kul men verkligt är det för de flesta av oss. Här fick vi också föra Uffes bil till verkstaden helt plötsligt. Rara slantar gick åt för att få ordning på elektriciteten. Om inte den fungerar fungerar ingenting, bara varningslamporna. Nå, det är åtgärdat! Puh!

Vackra bilder som vanligt! Hägern orkar kanske inte reagera? ;)
Här väntar vi på ordentliga regn...
Nå, det är midsommar snart så det brukar ordna sig.
Ha en bra dag Annika!

Anne-Marie said...

Vilken fantastisk vandring ni gjorde på trailen!
Inget jag skulle kunna genomföra känns det som pga min litet svagare vänstersida (fot och ben). Kudos till er att ni klarade att ta er fram över stock och sten. :)
Och den där utsikten går ju inte av för hackor. Underbart!
Kul att få följa med er och se hur denna trail ser ut.
Ja du, hettan med hög luftfuktighet kan man inte riktigt föreställa sig om man inte har varit med om den. Minns så väl när min pappa och jag landade på Dulles airport och det var som att gå in i en vägg när vi kom ut. Som tur var ändrades vädret och det blev svalare och torrare. Vi var otroligt tacksamma.
Som jag berättat har inte alls alla AC i mina trakter pga höjden över havet. Det brukar bli ordentligt svalare om nätterna för det mesta i alla fall och jag har fönstren öppna på övervåningen och kyler ner så gott det går och stänger innan jag går till jobbet. Fläktar har jag några mindre men visst blir det svettigt frampå eftermiddagen om det går uppemot +35 utomhus. Men vi har ju inte fuktigheten i alla fall som tur är.
Minns att jag tyckte det var väldigt fuktigt i Stockholmsområdet när jag var där 2013 (när min mamma skulle begravas - var där i augusti). Har nog vant mig av när det gäller fuktigheten eftersom vi har det torrt i luften för det mesta.
Kramar!!

Anonymous said...

Ja, ert väder vill jag verkligen inte ha, varmt och fuktigt. Vi har ju också väldigt varmt här i Spanien men fuktigt är det ytterst sällan trots att vi bor 5-7 min promenad från havet. Vi har ju ett radhus här på ca 80 kvm i 2 plan och har 3 AC:n. Ett i varje sovrum uppe och sen en här nere för kök och kombinerat vardagsrum. Skulle inte klara oss utan dem. Vi kör iofs bara nattetid och det räcker bra, nästan så man fryser. Jag vill gärna ha något tungt (täcke) på natten och det kan man om man kör AC:n :-). Hemma i Sverige är det betydligt svettigare om det är varmt hemma.

Beundrar dig som orkar gå ut på PW i det vädret och som vanligt helt fantastiskt vackra bilder.

Nu ska jag ta en promenad till en marknad och köpa lite frukt och grönsaker och kanske något annat om jag hittar något jag "behöver"

Kram från Yvonne i Spanien

Sara said...

OCH vi gick in på ICA Maxis kylavdelning och bara strosade länge. Tog lång tid på oss att handla, haha. Mer modest sommarväder här nu. Man verkligen ser fukten och hettan i dina bilder, det är vackert men jag har ju känt den och vet hur jobbig ffa fukten är. Och den värmen, 38 grader, jösses!! PoK

bettan said...

På allvar låter det vidrigt med värmen/luftfuktigheten som ni har. Förstår att utan AC:n går det inte att existera.
Året runt, under många år nu, har jag en fläkt stående på mitt sängbord. Använder den varje kväll innan jag ska somna. Har blivit så totalt beroende av den. Tror det var för en 10-12-år sedan när jag hade klimakteriepådrag nattetid, som jag skaffade den. Förvisso inte av den allra värsta sortens besvär men det räckte för jag stundtals trodde jag skulle svettas ihjäl(obs! överdrift ;)).
Likadant är det på jobbet. Fläkt på mitt rum, som går varm(hoppsan göteborgsvits)
Jag kan ibland få känning av panik om jag inte kan komma undan värmen.

Vackra bilder som vanligt och sjöterassen hade jag gärna haft i min närhet.
KRAMAR!!

bettan said...

PS ska absolut testa skål med is framför fläkten :)

Annika said...

Karin:
Ganska typisk sommar nu, efter en ovanligt kall vår.
Fukten är här för att stanna, hela sommaren. Värmen också, men vissa upp och nedgångar. Men eftersom det är så fuktigt känns det alltid varmt.
USCH ja, det blev en chock för börsen det här med AC. SÅ trist. SÅ trist, men sååååå nödvändig fix.
VISST är det urtrist med bilproblem? Bilar ska liksom bara funka, liksom datorer.
Dyrt blir det nästan alltid också. Inga problem verkar vara lätta problem.
Hägern, det var som om hen var trött också. Hen bara stod där lugnt och lät mig fota :-)
TACK snälla för bildberöm.
Ja, jag såg ju att vädret ser trist ut till midsommar. TYPISKT, det är allt jag kan säga ...
Ha en fin och BRA dag!

Annika said...

AM:
JA!!
Det var så härligt med vandringen, och jobbigt. FFA när vi skulle ner med alla stenar. USCH!!
Japp, jag känner av det i mina knän också, vilket oroar mig lite när vi är ute och skog och mark.
Men det var LJUVLIGT och jag älskade det.
KUL att du gillade inlägget, det blir fler av den sorten, lovar.
ja, jag kan tänka mig att det blev en chock när du och din pappa kom ut på Dulles. Har själv landat där så många ggr efter långa somrar hemma och sen klivit ut i DC-hettan. PUST!!!!
Det blir som ett slag i ansiktet.
Tänk att du slipper AC!! Härligt. Vi får ju inte svalt på nätterna heller, och jag avundas dig som får det.
Absolut, Sthlm har klara fukttendenser. Håller absolut med. De somrar det är riktigt varmt där blir det ofta fuktigt också, absolut inte som här, men en fuktighet är det. Helt klart.
Torr värme är att föredra. Men 35 och torr värme ÄR ingen barnlek. TUR ni har fläktar.
Kramar!!!

Annika said...

Yvonne:
Absolut inget att vara avis på. Framåt september kommer en lättnad.
Ah, ni har sådana där fönster-AC. Vi har sk central AC som driver ut kalluften i alla rum via ventiler i golvet. Fönster-AC är vanligt i äldre hus här.
Nej, jag förstår att ni inte kan klara er utan heller.
OH jag vet, hemma kan det blir mördande varmt, jag vet. Mkt jobbigt. Speciellt nattetid.
PW tar jag, men jag går tidigt. Men jag svettas som en gris. Skulle INTE palla att gå ut på em och gå.
ÅÅÅ vad härligt med marknad. Hoppas du hittade mkt gott.
Kramar!

Annika said...

Sara:
SANT!!!
Det gjorde vi, hihi!! Tog god tid på oss när vi handlade :-)
Ja, herregud, det var verkligen HETTA!!
Faktiskt, hellre modest hetta i stan hemma än 32 grader och stekande sol.
MEN ja ... jag har ju sett midsommarvädret. Suger ...
TYPISKT!!
TACK sis, bilderna ser fuktiga ut, håller med.
Du har varit här i juni-juli, du vet ...
Kramar och älskar!

Annika said...

Bettan.
DET är det!!
Inte kul, inget att avundas.
Ja, testa is framför fläkt. Mkt effektivt.
Jag är där du var. BLIR så varm nattetid numera. Får slänga av mig täcke och rubbet, har fläkt också. Sen börjar jag frysa, haha.
Gotta love övergångsåldern ;-)
Fläktar är toppen.
HAHA, gillar din ordvits där.
Stora kramar från mig!!!

Monica said...

Vilken värme och hetta! Och förstår en del av fukten, att det är rent hemskt och att alla knep är bra, hade inte hört om is framför fläkten, folk kom nog på alla möjliga lösningar förr. Här i denna värme som varit har det inte alls varit fuktigt, bara rätt hett och så torkan på marken, ser inte så sund ut.

Jag önskar dig en sån där flytbrygga, så skönt det vore, ser svalkande ut på en gång. Och tropiskt allt annat med blommorna även om cikorian finns på Gotland, tror det är bara där i Sverige, vad jag tycker om den så jag hajade till när jag såg ditt foto. Och så fin häger, fåglar är så intressanta, så fint foto du fick, hen ville vara med tror jag:-).

Tänkt på med alla apparater, verkar inte gilla värme, det kan ju bli rätt hett i stugan och min finaste klocka slocknade direkt, trodde det bara var batteriet men urmakaren ville skicka in den för det var något med urverket men det skulle kosta vad som helst så den blev liggande. Synd, och andra grejer med har "slocknat" där.

Du är både klok och tuff tycker jag som ger dig ut på långpromenader hur varmt det än är men man mår så mycket bättre av att komma ut och iväg och se naturen samtidigt som man rör sig ordentligt. Men man får vara rätt ihärdig och bestämma sig bara. Här är vädret lite blandat nu med sol och moln och svalare men nästan inget regn ännu. Ska bli till midsommar sägs det, kunde ju vänta några dagar till i så fall:-)

Önskar dig en fortsatt fin vecka Annika i värmen och hettan, tur du har AC och det är mycket att tänka på att få det så bra som möjligt, bra med dina tips.

Humlan said...

Jag skulle verkligen behöva komma igång med en morgonpromenad, jag också! Men jag tror inte att jag skulle klara av det under värmeböljor.
Förr älskade jag värme, mådde bättre när det var varmt (utan fukt då!) och så länge luften rörde sig lite så gjorde inte temperaturen något. Nu kommer vi inte upp i så hög värme som ni har, här, så jag vet ju inte var min gräns gick då, men helt klart mådde jag bra. Numera så tål jag inte värme, blir yr och mår dåligt, så jag är alldeles nöjd så länge det håller sig under 25 grader. I dag har det varit strax under 20 och frisk vind, det var riktigt skönt att vara ute och gå då, och nu regnar det lite och jag öppnade nyss altandörren för att få in lite sval luft.
Jag har hört om det där med is/kylklampar framför fläkten, det var väl under någon sommar med rejäl värmebölja (kanske 2015?) som de skrev om det.
Jag är inte ett dugg avundsjuk på ditt väder, jag passar bättre i det svenska omväxlande sommarvädret.

Kramar!

Annika said...

Monica:
Verkligen.
SÅ hett. Men lite bättre idag.
Såg supertorra gräsmattor utanför mina flädrars hus på bild. Inte roligt nej. Inte alls.
Folk fick hitta på bra läsningar förr som funkade. Och just is framför fläkt ska vara bra. Jag har aldrig testat själv, men min svärfar minns det ju mkt väl.
Ja, det känns som en regnskog emellanåt. Verkligen.
Cikorian är så vacker. Gillar att den växer här- Det är ju ingen karg natur här, och precis som du är jag van att se den på det mkt kargare Gotland. Hägern, tycker så mkt om hen. Brukar kalla den "min vän" då jag ser den. Igår var den inte så flygsugen som den brukar då jag gick förbi.
Visst är det konstigt hur vissa saker inte orkar i värmen. Datorer är ju också rätt känsliga för värme. OCH en gång då jag satt ute med min gamla dator i värmen slocknade den bara. Sen vaknade den igen i svalkan. De tål inte så mkt. Samma med din klocka alltså.
Tack, ja jag vill inte vara utan mina promenader. Tycker så mkt om dem. Då jag går tidigt, och kommer hem i tid också. Innan det blir ogörligt. Vill röra på mig.
SÅ CLASSIC med regn till midsommar, och så typiskt. Hoppas de har FEL!!
Prisar min AC, ja gör verkligen det :-)
Ha en fin dag nu!!

Annika said...

Humlan:
DET är så skönt att gå ut i arla morgonstund. jag äslakr det!!!
SÅ härligt!! Så försök komma igång.
Jag går innan det blir olidligt.
Alltså ja, jag förstår att er värmebölja var jobbig. Verkligen. Ingen slipper ju undan. Här kan man fly in ifrån den, eller in på affärer etc.
Det går inte hemma. Inte alls konstigt om det blir olidligt.
Det där med is framför fläkt kan nog vara väl så värt att testa. Du får köra det vid nästa bölja.
Hoppas att du har en bra dag!
Kramar

Anne said...

Oj oj Annika, men du beskriver det så bra. Jag lever ju inte i den sortens fuktig värme här på västsidan som du vet men har upplevt fukten på östkusten så vet mycket väl vad du menar, men även om man inte upplevt det så tycker jag du skriver det så målande och beskrivande att de som aldrig upplevt det får en känsla för hur det är. Många kan vara kaxiga och säga äh, hur jobbigt och hett kan det bli, lite fukt... Haha, det brukar låta annorlunda när hen upplevt den sortens extrema fukt i kombination med hetta.
Håller med annars, att när det blir riktigt varmt i Stockholm (eller Sverige överlag) så är det jobbigt för man kommer inte undan. Som du säger, det finns ingenstans att fly utan man får leva med hettan dygnet runt och det tär på.
Tack och lov för AC här alltså, man skulle duka under. Den är livsviktig, jag kan faktiskt inte föreställa mig ett liv utan den på så många platser i USA. Och att inte ha det i bilen....Nä. Förstår det inte var den roligaste körningen hem utan AC i lördags. Även om det inte är så hett så blir det ju äckligt varmt i bilar, minns det från min barndom (du kanske också gör det?) med sådär kvalmigt äckligt heta bilar, vi hade iaf ingen AC i vår bil då jag växte upp. Kanske därför jag ofta blev bilsjuk...
Apropå bilar som krångalr och dyra reparationer. Jag tror det kommer bli ännu mer så i framtiden, du vet hur det redan är så med tv-apparater, mobiler. Blir elektroniska prylar trasiga idag är det bara att kasta och köpa nytt, lönar sig aldrig reparera nåt nu men förr i världen kunde en tv t.ex. hålla hur länge som helst, man reparerade om nåt blev trasigt. Samma med bilar. Vi köpte alldeles nyligen en ny bil då "min" bil var gammal och gjort sitt, och herregud vad mycket mer elektronik det kommit in i bilar och motorer på "bara" de 10 åren som gamla bilen är från. Jag har känt mig bortkommen med att vänja mig och lära mig nya bilen, numera att köpa bil är som när man köper en ny dator eller mobil, man måste lära sig hur den fungerar och allt som ingår. Som sagt, min bil har tio år på nacken och visserligen fanns det ju mycket elektronik även då men på dessa tio år har det fullkomligt exploderat. Det är helt annorlunda mot vad jag varit van vid.
Bilsäljarna oavsett märke sa att vi har nu äntrat den eran där alla bilar är så fullproppade med elektronik att börjar nåt kärva, ja då är det rätt kört, eller i alla fall alltid blir superdyra reparationer. Jag tror det betyder att bilar numera kommer ha mycket kortare livstid.
Is vid fläkt är bra, ska tipsa folk om det där hemma!
Vi har också central AC, den är inte lika effektiv på ovanvåningen men tillräckligt bra. Förra huset var ännu sämre på ovanvåningen, där var fläktar nödävndiga men här räcker AC:n till för att göra det ok.
Vi hade också väldigt varmt igår, 33C men det var ju torrt men likväl för hett och jag var helt färdig. Nu ska vi gå dagar till mötes runt 25 grader i torr luft, DET är banne mig idealtemperaturen för en perfekt sommar. Får se hur länge det håller i sig.
Ikväll kommer min svärmor så jag hoppas på "perfekt" väder (inte för hett, inte för kallt, inte för - ja perfekt vill man det ska vara) då hon är här, du vet, man hetsar upp sig över att vilja leverera bra väder vilket man förstås inte kan. ¨
Nu ska jag läsa ditt vandringsinlägg!
Kramar!

Anonymous said...

ha ha, att kalla hägern för hen :)
Finns det något motsvarande ord som "hen" på engelska förresten?

Steel City Anna said...

Oj, så varmt. Och så fukten. Hoppas du finner någon svalka! Det var en fin häger, tycker också om dom :)

Fina bilder, man ser hur luften dallrar i värmen!

Annika said...

Anne:
TACK vännen!!
Du har ju känt av den då du varit på denna kust!!
Inte kul. Inte kul alls. Ni har en mkt behagligare hetta. Grejen är ju den att här kan det vara tryckande fastän det bara är 20 grader. Otrevligt.
Har upplevt riktigt jobbig värme i Ström flera gånger. Riktigt tungt.
Man kommer ingenvart. Bara att digga läget. OCH att ordna det så bra för sig som man kan.
Ingen AC i bilen då jag växte upp. Inte alls. Var aldrig bilsjuk, men läskigt hett blev det ju. Öppna fönster måste vi ha haft, och det dånar ju så. USCH. Det är lätt att börja må illa i bilen utan AC.
Tror du har helt rätt, i framtiden kommer bilarna att balla ut mkt mer än idag. De är ju så datoriserade redan. Samma med alla andra elprylar. SANT, gud vad prylar det finns i nya bilar. Vår Nissan är 9 år gammal. En stoffil numera. Min kompis köpte nyligen en sprojlans ny volvo xc90. OCH majjjj lord vad det finns i den. Snacka om mindre dator. Wifi och rubbet. ja, bilarna kommer gå samma väg som allt annat elektroniskt, bara hålla x.antal år. man blir ju förbannad vid tanken.
Ja, AC orkar inte riktigt med övre planet. Så fläktar är a och o.
JAAA!!! 25 grader och torr värme är den perfekta sommartempen. Det behöver aldrig bli varmare än så.
Njut av det sköna.
OCH svärmor. BRA om hon får detta väder ni har nu. HA så KUL!!!!
Kramar!!!

Annika said...

Ano;
Bra va!! HAHA. Jag har ingen aning om det är en hone eller hane :-)
En hen.
Nej, finns inget motsvarande ord här.

Annika said...

Anna:
TACKAR!!
Älskar min häger!!!
Svalkan finner jag inomhus :-) Tur det!!!