Thursday, October 06, 2011

En mycket punktlig torsdag

Godmorgon...

Eftersom det är torsdag får jag väl skriva i punktform, jag brukar ju göra det på torsdagarna. Iallafall ibland.

Om Äppeldatorn:

* Jag har precis laddat ner “pages” från iWork från the “App-store” här på datorn
. Det är verkligen lätt att ladda ner program på den här datorn. Lika lätt som det är att ladda ner spel, appar, låtar etc på en iPhone, lika lätt är det att ladda ner stora program till datorn. Möjligtvis skulle man kunna säga att det är FÖR lätt, man kan ju få för att ladda ner allt möjligt jox därifrån (stay cool, Annika, stay cool).
MEN, iallafall, det tackar jag för. Teknikrädda jag vill att så mycket som möjligt ska vara lätt. Ju lättare desto bättre. Tycker nog att programmet liknar mitt älskade “Word” som jag använde mycket på Vaion. Pages verkar lika lättmanövrerat. Säkert lika bra, som sagt.

* Igår hade jag min första one-to-one klass på Mac-affären. Det var BRA!! Återigen träffade jag på en supertrevlig instruktör som hjälpte mig att komma in i det nya mac-systemets värld.
Det kändes så lugnt och skönt att sitta med honom under en timmes tid och få den hjälp jag behövde. Det gillar jag. Jag har skrivit upp mig på en klass i nästa vecka igen. Då ska vi ta en närmare titt på fotoprogrammet. OCH det bästa av allt (eller BRA iallafall) han lärde mig hur man högerklickar med musen. YESS!!! Underbart. Nu slipper jag köra det via tangentbordet. Att kunna högerklicka (med the MOUSE) är en mänsklig rättighet.

* Steve Jobs! MAY you REST IN PEACE!!
Det kom som en smärre chock igår då vi fick dödsbudet då vi kom hem från färäldramötet. Visserligen visste vi att du varit sjuk i pancreascancer sedan 2004, men iallafall. VAD har du inte gjort för tekniken! Du var genial! Läste att det finns en Appleprodukt i nästan varje hem. Det tror jag.
Vila i frid!

OM vädret:


* Nu har vi riktigt soft väder här igen. Soligt, kristallklart och runt 20-22 grader. Det vore synd att klaga på det vädret. Återigen har vi kunnat stänga av värmen i huset. Det är än en gång den tid på året då varken värme eller AC behövs. Så kommer det nog att vara i ungefär en vecka till, sedan är det nog värme som gäller fram till i april.


OM skolan:

* Igår hade vi back-to-school night på Karolinas skola. Alltså, föräldramöte. Och, eftersom Karolina har sju olika lärare fick vi föräldrar gå från klassrum till klassrum. Här är det inte lärarna som byter klassrum under skoldagen, utan eleverna. Vi hade tio minuter med varje lärare, och fem minuter på oss att byta klassrum. Det är inte helt lätt att hitta i de långa, vindlande och FULLPACKADE (av virriga föräldrar) korridorerna på high school, det kan jag LOVA er. Men, vi hann!!

* Det här systemet har jag nu lärt mig. Så här har föräldramötena sett ut sedan sjunde klass. Vi hann iallafall få en uppfattning om både lärare och undervisning. Senare i november är det blixtsnabba “kvartssamtal” med lärarna som gäller, som en liten överblick över hur bra, eller dåligt, ens barn presterar i skolan. OM man vill träffa en lärare mer privat får man beställa tid via mail eller ett telefonsamtal.
Den här speed-datingen med lärarna är också något jag lärt mig uppskatta med åren.

OM TV:

* TV gillar ju jag, som ni vet. Nu är det den tid på året då nya tv-serier får veta om de förnyas, eller om det blir graven. Redan nu har flera serier fått sin dödsdom. Efter två avsnitt stod det klart att “The Playboy Club” ska läggas ner. För gott. Alltså visas inga fler avsnitt av den serien. Flera nya sit-coms har fått stryka på foten redan också, samma sak där, ett enda avsnitt kan vara avgörande. Det är verkligen cut-throat. På många sätt är det rätt fantastiskt att program verkligen får ett avstamp.

* Simon Cowell lider nog lite nu, skulle jag tro. Hans program the X-factor har icke blivit den succe han hade hoppats på. Jag har knappt tittat på det alls. Jag kan känna att det kanske blivit lite VÄL många talangserier. Faktum är jag tror marknanden är mättad. Personligen känner jag att jag inte orkar bry mig. Simons stolthet har säkert fått sig en törn, men det får han ta. Detta klarar nog hans stora ego, trots allt.

OM böcker:

* JAG har läst ut alla TRE böckerna i Hungerspelen, dvs; The Hunger games, Catching Fire och Mockingjay.
Vilka fantastiska böcker ocn vilken LÄSUPPLEVELSE!! Återigen gott folk: LÄS DEM!! Fascinernade. Författaren Suzanne Collins har en välsignad penna, tror jag. Jag kan knappt bärga mig tills den första filmen kommer ut i maj.* Läste precis ut Denise Rudbergs första “elegant crime” bok också. Helt OK. Jag ska läsa de andra också då de släpps. Hon lär ju ska författa en hel serie.
Dock, en hel del retar mig. DET retar mig då en författare INTE kan skilja på “ensam” och “själv”. FATTAR inte att sådant inte fångas av den person som läser korrekturen.
Det ger mig gåshud då jag läser meningar som; Hon njöt av att vara helt själv hemma.
Sen retar det mig att modeutryck som “om du/ni frågar mig” dyker upp i boken hela tiden...
MEN, rollfigurerna har hon tecknat med säker penna, måste jag säga. DE ger mersmak.

Deckaren var helt OK, och som jag sa tänker jag läsa resten av böckerna i serien också.

* Men, nu ser jag mest fram emot att få läsa Johan Theorins nästa bok; Sankta Psyko!!
Oh, lalala!!
Den får jag be att någon köper åt mig därhemma och skickar hit.
DET lär bli en läsupplevelse.
Johan Theorin är---OM NI FRÅGAR MIG--en av Sveriges absolut bästa författare.NU sticker jag på svennefrulle...

Ha en fin torsdag!

29 comments:

Pettas said...

Nu skall jag titta efter Theorinböcker när jag går till biblioteket härnäst:). Har aldrig läst någonting av honom så det är kanske dags.

Ha en fin torsdag!
Kramar!

Marie said...

Vi har köpt en iPad o jag älskar den! :) Men har ännu inte lyckats lista ut hur man laddar upp bilder till bloggen eller Facebook från den... om det ens går!

Jag tycker X-Factor är riktigt bra faktiskt, roligare med ett stort åldersspann och att det är både grupper o soloartister. Men det är klart, det är svårt att slå Idol!

Ha en härlig torsdag!

Annika said...

Karin:
O, du kommer att ÄLSKA dem!!
Det är Öland, det är natubeskrviningar som är otroliga! OCH det är ett magiskt svävande mellan verklighet och övernaturligt...
Sankta Psyko är dock ingen Ölandsbok.
Men säkert lika bra.
Låna Nattfåk först!! Bland de bästa böcker jag läst...
Kram!!

Annika said...

Marie:
Mkt att klura ut, kan jag tro.
Jag har ingen padda, men hoppas ni kommer underfund med den snart.

Här i USA har det gått inflation i talangprogram. SÅ många sådana.
Idol har ju också tappat.
Tror att marknaden på ngt sätt ÄR mättad nu...

Have a good one!!

Loppan flyttar västerut... said...

Annika, vad kul att du gillar din nya dator. Jag har en likadan som du och jag tok-gillar. O skärmen, erkänn att den är grym! Känns lite extra idag, mina tankar går hela tiden tillbaks till Steve Jobs. Usch.
Teorins bok lägger jag också på min "vill läsa lista", himla bra. O Tranströmer idag, grattis till honom. Oväntat o kul.

Ha en fin torsdag, kram från södern

Annika said...

ÅSA:
Tänk att Tranströmer får nobelpriset i litteratur. Vilken otrolig ÄRA!
SÅ glad för HANS skull!!!

Och ja, jag tycke om min nya dator. Tror att jag kommer att älska den faktiskt.

Theorins bok ska du absolut lägga på listan. Härligt!!!


Visst är det sorgligt med den unge Steve Jobs. Vilken revolutionär han var!

Kramar!!

SweFlo said...

Theorins senaste bok går att låna gratis på svenska eBoksbiblioteket!

Annika said...

Sweflo:
Ah, men jag har ingen Nook, kindle, padda eller ereader. Det har däremot Peter...
Har du last??
Jag är sjukt sugen!!

Kalaslotta said...

Gillar dina punktinlägg..

Steve Jobs...vilken man, snacka om att lämna ett stort landmark efter sig.

Apple är ett grymt företag som iallafall jag älskar!

Jag kollar Xfactor och kan hålla med om att det är lite väl många såna typer av program men jag tycker ändå att det här har något extra, domarna är grymt bra och rackarns vad de kan se talang...

Saknar Brothers & Sisters...min favoritserie.

Denise är inte min melodi men jag läser och det är nöjd för stunden men jag ska nog ge mig på Johan Theorin...alla säger att de är så bra.

Ha en skön torsdag i det galet fina höstvädret!

Annika said...

KalasLotta:
ja verkligen!
Steve Jobbs, alltså det känns sorgligt idag. Det gör verkligen det. Vi visste att han varit sjuk länge, men iaf...

Måste nog ta och kolla in x-factor. jag gav upp vid audutions. Tycker de är sååå träliga, men det kanske är bättre nu när de kommit igång?

Johan T!!
LÄS!!
You're gonna LOVE it!!

Ja vilket väder!!!
NAJS!!
KRAM!!

Desiree said...

Det är ju toppen med den där Mac kursen du får gå nu så att du får en riktigt bra introduktion till din nya dator. Jättekul att du ska gå en lektion i hur fotoprogrammet funkar.
Låter supernice med det höstvädret nu har just nu. Idag har det dragit in en storm här med höstrusk. Men det har ju varit så fint här senaste dagarna så hittills har ju oktober varit en bra månad känner jag.
Kram!

SweFlo said...

Har inte läst den ännu! Det går att lösa via gratis Adobe Digital Editions på vanlig dator också!

Camilla said...

Jag håller helt med dig att det finns alldeles för många talangprogram. Hur många talanger kan man gräva upp i ett land undrar jag? Visserligen finns det ju en hel massa folk, men i lilla Sverige?!

Har du sett en serie som heter PanAm? Den ska tydligen börja här på TV3 den 16:e. Den måste jag ju bara se.

Jag tänkte på dig när jag såg den nya boken av Johan Theorin. Den verkar vara bra när man läser vad den handlar om. Hoppas att du får tag på den inom en snar framtid:)

Kram

Elisabeth said...

Precis som Camilla här ovan tänkte jag på dig när jag läste om Theorins nya bok, som jag bara måste läsa. Ska ta och ställa mig i kö på den snarast.

Steve Jobs ja, jag studsade allt till lite i morse, när jag hörde om hans död på nyheterna. Vår allra, allra första var just en Mac. Nu har jag i och för sig inga Apple-produkter alls, men jag är ändå imponerad av Jobs och det han har åstadkommit. Hans arvtagare lär inte få det helt lätt att leva upp till allas förväntningar.

Härligt ni har så fint väder!

Christina said...

Vad skönt att det går bra med din Mac! Jag skänker en extra tanke till Steve Jobs familj idag när jag knapprar på min MacBook.
Visste inte att Theorin kommit ut med en ny bok, vi som får besök idag och allt, dom hade ju kunnat ta med en från Sverige, älskar hans böcker!! Kram!

Suzesan said...

Åhhh Hungerspelen. Kommer ha med dem hela livet. I tanken. Katniss Gale och Peeta. och Snöblomman. Säger som du. LÄS böckerna. Så bra. Jag kunde inte sluta förrän de var slut. Tack för tipset.

Jag är säker på att Apple kommer falla nu. Sakta men säkert. Eller platt. Fall.Min tanke till Steve Jobs familj. Han hade sagt innan han dog Om att "Vara den rikaste på kyrkogården var inte det viktigaste det viktigaste var det han gett andra människor."

Här kommer min lista på ditt förra inlägg om tidningar. Mitt livs Novell älskade jag. Hemmets Journal och ALLAS.

Lilla Fridolf, Starlet och tänk jag tror den kom en gång i veckan i början men sen en gång i månaden eller tvärtom.
Jag gillade Knasen och så Min Häst och så- Silverpilen- efter när han varit på TV den snygge indianen.Han blev ju tidning ett tag.

Kram
/Susanne

Musikanta said...

Har just varit och lånat Hungerspelen idag. Men inte visste jag att den räknas som ungdomsbok. Fanns alltså bland ungdomslitteraturen. Ska i alla fall bli spännande att läsa den.
Kramar!

Saltistjejen said...

Ja du jag läste ut hela triologin om the hunger games direkt hahaha! SÅÅ BRA! Jag ser också fram emot filmen. Som gjort förfilm faktiskt.
Och Steve Jobs, vad ska man säga mer än att ett äkta nutida geni har gått bort och han kommer bli saknad av sååå många. TÄNK vilka visioner han hade och hur han lyckades genomföra dem! Fantastiskt tycker jag. Särskilt i en tid som inte alls ropar efter visionärer utan efter höjda aktiekurser, ökad produktion mm. Nu lyckades han ju med det också just för att han var ett geni. Vars visioner var sådana att de faktiskt ledde till enorma tekniska produkter. Men jag är ändå fascinerad över att han lyckades hålla emot och köra sitt eget race trots att så många klagade och förfasade sig under vägen. Vi får se hur det går med Apple nu. De närmaste åren lär väl vara ok men framöver...
KRAM!!

Lotta said...

Det blir nog filmen för mig, men jag är sugen på böckerna också.

Tänker också på Steve Jobs och är just nu omringad Appelprodukter. Det var på iPhonen som jag läste om hans bortgång.


Vädret är fab just nu -- jag vill inte sitta inne och arbeta. Jag kommer försöka gå tidigare imorgon.

Varför inte kommer jag införa minst en gång om dagen nu

Kramar!!!

Anne-Marie said...

Roligt att Mac-kursen är lyckad. Jag tycker egentligen Macar är litet mer logiska faktiskt än PC-datorer. Men det är givetvis också en vanesak. Jag blev också litet chockad av att höra om Steve Jobs. Visst kände jag till att han var sjuk men han är på något sätt en legend. X-Factor tittade jag på igår och Boot Camp programmet var litet lamt faktiskt. Får se hur det blir i morgon och nästa vecka. Kramar!

Annika said...

Desiree:
Ja, klasserna blir toppen, känner jag.
Verkligen!
Och det är skönt att jag kan boka in en sådan då jag vill.
Ska bli kul att lära sig mer om fotoprogrammet.
Ja, vi har det där perfekta höstvädret nu.
Hoppas ni får tillbaka lite vackert väder då denna storm dragit förbi.
Kram!

Sweflo:
Det ska bli kul att läsa den, men jag vill inte läsa via datorn...
Ska bli så roligt att få sätta tänderna i den!! Aaahhh!!

Camilla:
Ja, jag vet...Jag tror inte folk orkar bry sig efter ett tag. Jag gillar sång och musik, men ngn måtta med talangprogram får det vara.
Ja, underbart med boken!!
Ska bli jättekul att läsa den. OCH den verkar läskig!
Hihi!!
Kram!!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, och jag blev så glad då jag läste att han kommit ut med en ny bok.
Ska bli kul att höra vad vi alla tycker om den sen.
Visst är det sorgligt med Steve Jobs. Det ska bli mkt intressant att se vad sm händer med Apple nu när han inte finns där som dynamiks ledare längre...
Mkt intressant.

Christina:
JAG med!
Jag tänker på honom här där jag sitter vid min nya dator...
Må han vila i frid...
Ja, den boken måste vu ju bara läsa, eller hur?
KUL med sverigebesök för er!!
Kram!

Suz:
Å, jag är så glad att du gillade Hngerspelen!!
Ja, visst sätter sig Katniss och co på hjärnan. SÅ BRA!!
Älskar dem!
Ja, vi får se vad som händer med Apple nu. Platt fall blir det nog inte, men frågan är vad som hnder om ett par år?
Ja, det blir en utmaning för dem alla.
Visst kom Starlet en ggn i veckan? Det är jag rätt säker på, fakiskt.
Lilla Fridolf också.
Silverpilen känner jag inte igen.
kram!!

Annika said...

Ingrid:
Ja, det är en ungdomsbok, men den passar för alla åldrar.
Hoppas att du ska gilla den lika mkt som jag, saltis o Suz gjorde!!
Kram!

Saltis:
Underbart!
Ja, det går inte att göra annat än att läsa böckerna på ett bräde.
OCH visst är de gjorda för film!!
Steve J så...
Vilken genial man!
Han ändrade hela marknaden för oss alla. Som du säger, vilken visionär!
Undrar också hur det ska gå med Apple nu...
NU är det upp till bevis för dem.
Speciellt om ett par år...
Kramar!

Lotta:
Ja, du kommer inte att bli besviken, tror jag.

Sorgligt med Steve J.
SÅ sorgligt.

Underbart väder i dessa dagar, i det närmaste så perfekt det kan bli.

OH ja, inför "varför inte" på daglig basis.
Tror jag ska ta efter dig där.
Kram!!

Annika said...

AM:
Ja, det är mkt bra med dessa klasser, måste jag säga.
Det är ju ett nytt system för mig. Det känns bra att sitta ner med en specialist och gå igenom.
Men, det blir nog inte så att jag behöver jättemånga klasser, och möter jag på ngt märkligt är det ju bara att skriva upp sig på en klass. Himla smart.
Sorgligt med S J även om det inte var oväntat, vi får se nu då...
Ja, lite väl mkt med talangprogrammen, måste jag säga!!!
Tror inte jag orkar med x-factor...
Kram!!

anna of sweden said...

Har precis köpt böckerna i Hungerspelen. Ska bli spännande att läsa dem. Har hört så mycket positivt om dem.

Huggies!

Annika said...

Anna;
Hoppas du kommer att gilla dem!
Det är lite läskigt att rosa böcker som jag gjorde ovan, för jag vet ju inte vad DU kommer att tycka. HOPPAS att du kommer att gilla dem!!
Kram!!

Susanne said...

Hej, kul att du också "märker ord" när du läser. Jag är väldigt petig med hur saker och ting skrivs (beror delvis på mitt jobb men också min natur). Jag har dock märkt att skriftspråket har förändrats en hel del de senaste åren. Både till det bättre och till det sämre. Att skriva i talspråk blir mer och mer accepterat. Och som författare tror jag att man har lite frihet att använda sitt sätt att skriva på. Har du läst "Snabba cash"? Den höll jag på att blir tokig på. Så jobbigt språk att läsa.
Ha det!

Lena said...

Vad praktiskt med egen instruktör på Macen! Har läst Hungerspelen med mina elever för två år sedan, väldigt uppskattat. Vi körde hederlig gammal högläsning.
Hmm, själv- och ensamanvändningen beror oftast dialektala skillnader har jag för mig.

Anna, Fair and True said...

Men vad menar du med att eleverna byter klassrum men inte lärarna? Det gjorde vi med när jag gick i skolan, i alla fall sjuan uppåt och på gymnasiet. Vi hade iofs svenska, engelska och SO med samma lärare på högstadiet och då hade vi samma klassrum och matteläraren kom till det klassrummet också. Men vi hade franska i ett annat och datakunskap i ett annat osv. Men när vi var små var det ju allt i samma, ja, förutom bild och musik och gympa och sådant. Naturkunskapämnen var ju också i speciella salar.