Thursday, May 02, 2024

Första resebrevet från Los Angeles.




Hej vänner och välkommen maj!


Nu har jag återvänt från en mycket lyckad resa till Los Angeles.
En långhelg så fylld av aktiviteter och mat (ja vi har varit på de bästa av ställen vad gäller mat och dryck) att vi haft fullt upp alla dygnets vakna timmar.
Los Angeles växer lite mer för varje gång jag är i stan. Fast ja, jag vidhåller, det bästa med LA är när man sticker därifrån och ut från stan. AHHHH!! Frihet.
Men staden i sig har ju massor, massor att erbjuda såklart.


Los Angeles är en märklig stad. Den är mer som en massa städer i en stad. Utspritt till max och med den ena stadsdelen olik den andra.
De trevligaste hus kan ligga jämte väldigt ruffiga kvarter. Fast det är i och för sig inte helt ovanligt i någon stad i USA. Men i LA blir det ack så påtagligt.


För den som gillar sol är det nog den ultimata platsen. Solen skiner nästan jämt. Klimatet behagligt för det mesta. Växtligheten maffig.
Stan är inget för mig som vill ha mina fyra årstider komplett med regn, snö och rusk.
Karolina och Mike är dock helt nöjda med just den biten, även om de också kan sakna årstiderna. Bägge två är ju från östkusten så det är förståeligt. Och jo, de vill flytta tillbaka till denna kust om några år.


Men vi tar det i resebrevsformat.


Peter och jag lämnade Washington Dulles inte helt utan strul.
Då vi passagerare satt oss tillrätta ombord på planet mot LAX, spänt fast oss och var redo att lyfta fick vi veta att planet INTE skulle avgå som planerat. Samtliga ombord skulle gå av igen,  vi skulle sätta oss i gaten och invänta mer information. Det var någon del i maskineriet som var tvunget att bytas ut innan planet skulle kunna flygas någonstans överhuvudtaget. Ingen mer info än denna kunde ges, och vi skulle bara vänta på ny information ...
Vi fick dock veta att denna reservdel inte fanns i Washington DC alls utan den skulle FLYGAS in. Men SUCK!!
Det tar ju ett tag att utrymma ett plan, så STÖNIGT … Ut i gaten igen. MEN innan Peter och jag hunnit kliva av planet (vi satt långt bak i monkey class) fick vi veta att vi bara skulle gå till gaten bredvid, där väntade ett nytt plan på oss.
Fråga mig inte hur man lyckades skaka fram ett nytt plan så fort, men det gjorde de. Det kan förstås bero på att Dulles är en stor United-hub. Men alla blev själaglada och applåderade denna sköna nyhet, jag med. Jag trodde vid det laget att resan inte alls skulle bli av och var fullt beredd på att ta en taxi hem till Reston igen.


Men se där, vi kom iväg mot västkusten bara 45 minuter senare. YAY!
Planet knökfullt. Såklart. Det verkar som om alla flyg till LA, och från LA, alltid är fullbokade till sista plats. Jag menar, de planen går ju hela tiden flera gånger dagligen. Men ja, vi kan lugnt konstatera att folk reser.


 

Ombord på ett fungerande plan.  Tacksamma.


Efter en lugn flygresa landade vi på LAX.
LAX är en stor flygplats, men den är smart på så sätt att olika flygbolag har olika terminaler. Vi kom till terminal 7, vilken är Uniteds terminal. De har sin egen säkerhetskontroll och sin egen ankomsthall. Väskorna kom på nolltid och så fort vi klev ut i LA-kvällen kom Karolina körandes med sin bil och hämtade oss. Perfekt timing!
Det var så härligt att ses igen. SÅ mysigt! Vi for hem till lägenheten för att dumpa våra pinaler.


De har så fint, och mysigt. Lägenhetskomplexet är stort och fint. Mike hade tänt en massa ljus i lägenheten. Han vet hur man ska göra när svärmor kommer på besök, haha.

De bor i Koreatown, så det var inte långt dit.
Koreatown är inte den säkraste delen av stan.  Kvällstid kör de alltid bil, eller tar en Uber (vilket vi gjorde denna gång). Vi kom till en liten oansenlig “strip mall” som såg ganska så nedgången ut. Men den lilla parkeringen var proppad och det var fullt med folk som väntade utanför den krog vi skulle besöka. Klockan var vid det här laget 21:30 så det skulle bli en sen middag. För Peter och mig var klockan 00:30 (östkusttid).
Vi fick vänta på bord i en halvtimme. Tur att det var milt och skönt ute. Men sen fick vi komma in på den trånga restaurangen som samtidigt var så mysig.


OCH det var såklart koreansk mat som gällde denna kväll.
De unga tu beställde in massor, massor med rätter som vi delade på. Allt suveränt GOTT!!!
Om det inte vore för Karolina och Mike skulle jag nog aldrig någonsin trott att det låg en sådan bra, och poppis, restaurang just där. Det är det som är det fina med LA, de krogar som ser sunkiga ut kan vara guldgruvor av rang. Det gäller att veta vart man ska gå.


 

Vägg i vägg ligger en butik som säljer alkohol.  Karolina sa att det är vanligt att folk som väntar på bord går in där och köper något att dricka under tiden, haha.


Middagen var så god, så god, så god. Jag älskar koreansk mat så detta var guld. Varken Peter eller jag kände oss speciellt trötta heller.


De unga paret lät det äldre paret sova i sovrummet och själva intog de bäddsoffan i det lilla rum som Mike använder som kontor. Det äldre paret somnande ovaggade, och trots allt de ätit i den sena timmen fick de inga problem med halsbränna eller dylikt, haha.


Det var den dagen, det. Jag återkommer med nästa resebrev imorgon.


Jag önskar er alla en fin andra maj!

18 comments:

Yvonne said...

Jag skulle nog inte heller trivas med att ha sol och varmt året om, tycker också alla våra årstider har en viss tjusning, även om snö och kallt inte är den som står högst i kurs, ha, ha.

Skönt flygresan gick utan problem, bra jobbat att kunna få fram ett nytt plan så snabbt. Tänk ca 5 tim för er att flyga, vi har ca 4 tim till Spanien och ni flyger inrikes.

Lägenheten ser ju jättefin ut, blir spännande att se mer.

Koreansk mat är jag också väldigt, väldigt förtjust i, så smakrikt! Ni hade verkligen många rätter att välja på, där skulle jag haft svårt att välja. Brukar kolla på restaurangens hemsida på menyn på nätet och kolla vad jag är sugen på, annars tar det för lång tid (tycker de andra) innan jag bestämt mig, ha, ha.

Kul med resebreven, ser fram emot imorgon och tack för jag fick vara med på ett hörn i LA. Kul du är tillbaka med bloggen igen

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram

Channal said...

Hej Annika! Skönt att det inte blev längre än 45 minuters väntande på flygplatsen. Förstår att det var kul att få träffa dottern... ja, härligt att ni fick en lyckad tripp till Karolina. Lägenheten ser jättefin ut med de stora fönstren. Jag älskar Koreansk mat. Vi har ett riktigt bra matställe i Norrköping som är väldigt populärt. Men den menyn är mer sparsmakad!

Välkomna hem! KRAM Anna

Dr Jo said...

Tjohej! Kul att ta del av resandet som alltid. Kommer ihåg hur det var att bo i Aus utan årstider och det var lite konstigt, samtidigt som jag älskade det. Dock så hade jag möjligheten att åka hem lite då och då. Det gjorde det verkligen optimalt. Jag hade gärna haft två månader av höst och vinter och resten sommar, som håller sig inom 25-30. Tror dock inte det alternativet finns någonstans :P

Joo 5 timmar utan mat på ett flyg är lite snålt kan jag tycka. Men det känns som att den typen av service har det dragits in på nu för tiden, eller kostar mycket extra. Likadant här när man ska flyga inrikes. Om man ska ha bagage så kostar det lika mycket som biljetten. Trams.
Är väldigt fascinerad av berg, måste vara för att jag kommer från Skåne från början ;)
Härligt med någon som kan området och kan tipsa om bästa maten, så uppskattat!
Ser fram emot mer resbrev!

Nu har äntligen värmen kommit hit! Halleluja!
Kramar Johanna

Mamma C said...

Vilken tur att det inte blev längre väntan på ett nytt flygplan för er.
Märkligt att det inte serverades något i matväg när flygningen är 5 timmar.
Förstår att ni stupade i säng när ni kom hem efter ert restaurangbesök.
Kram Carin

Anna i Portugal said...

Vad skönt att de löste ett nytt plan så snabbt för er! Jag har varit LA och det känns precis som du säger, flera städer i en. Det var fint ute vid havet, men jag fick inget kläm på staden riktigt. Koreansk mat har jag ätit ett par gånger och då tyckt det var jättegott. Något K säkert vet, men jag blev väldigt fascinerad över att det fanns en svensk lösgodisaffär i LA! Och bara de riktigt goda godisarna dessutom. Svindyrt, men så gott :) Blir kul att läsa mer av er härliga resa. Kram

Annika said...

Yvonne:
Nej, inte jag heller. Inte min grej.
Ni har ju så bra, Yvonne, som åker fram och tillbaka som ni gör. Underbart!!

Otroligt hur snabbt de skakade fram ett att plan. Det fick på nolltid. Mkt tacksam såklart för det.
Dessutom bara i gaten bredvid. Ibland ska man ha tur. Tror att det beror på att Dulles är en så stor United hub. OCH att vi sen bara landade med 45 minuters försening. SÅÅÅ bra.
Det är långt kust till kust, det är det verkligen.

ÅÅÅ ja, koreansk mat är toppen. ÄLSKAR den!!!
SÅ smakrik och med sådana smaker jag verkligen tycker om.
Kag brukar göra som du, kolla in menyn på nätet. Men här slapp jag göra ngt alls eftersom K och M bestämde allt. SKÖÖÖÖNT!!!

TACK Kära Yvonne för dina fina ord. Det är jättekul att vara tillbaka igen!!
Ännu roligare att läsa det du skriver!

Kramar i massor och tack igen!!

Annika said...

Anna:
Verkligen!!
Jag trodde ju då att vi inte ens skulle komma iväg.
MEn se där, så fel jag hade. OCH snabbt måste de ha kört över kontinenten också eftersom de lyckades köra in så mkt tid.
Tacksam.
Ja lgh är såååå fin!!!
Koreansk mat är en verkligen favorit. Jag vet, den där menyn är omfattande, hahaha. GLAD att de unga tu bestämde.
Kramar!!!

Annika said...

Dr Jo:
Hej och TACK för att du gillar.
Just det, kan tro att det är ungefär som i Australien med årstiderna. Alltså det märks en liten skillnad, men inte mkt ändå.
Not my thingie, men mååååånga andras ultimata dröm.

Så är det, ingen mat på ngt inrikesflyg i detta land. Förr var det inte så. Men sedan många år har de dragit in den servicen.
Men man får packa egen mat, eller äta i terminalen innan flighten.
Men visst, det är rätt knäppt.

Tack gulliga Jo, det ska bli roligt att skriva dessa resebrev.

YAY för att ni ÄNTLIGEN fick värme!!

Kramar!!

OCH alla summor de lägger på!! Jag vet! Ska du välja säte kostar det extra, ibland tar de betalt för bagage (beroende på vilken biljett man har), betala för wifi (gör inte jag) etc etc.

Berg är såå coola.
Så fort man kommit till The Rockies är det bergigt hela vägen till LA.
ÄLSKAR det. OCH LA är omgivet av berg, det är så häftigt. Jag är ju inte heller precis van vid bergiga miljöer under min uppväxt, så jag tycker också att berg i alla former är fascinerande.

Annika said...

Carin:
Men visst, jag trodde på allvar att resan var körd. Fast fick ju FEL som tur är!
Jo det gäller att planera när man ska flyga kust till kust här, ta med mat eller äta innan.
Visst är det underligt att inget annat än en liten påse med pretzlar serveras ...
OOO ja, vi var sååå trötta och dröp isäng.
Kramar!!

Annika said...

Anna:
Verkligen skönt.
LA är en konstig stad, det är som en massa förorter som går in i varandra helt sömlöst.
Den är underlig på många sätt, den staden. Så högt och så lågt. Allt finns.
OOO ja, Karolina hade köpt hem en massa svenskt godis från Sockerbit.
Svenskt godis har ju blivit sjukt poppis i USA också, en tiktok-trend.
Det finns en del svenskt i LA överlag. Åt sååå goda svenska bullar där.
TACK gulliga Anna, så glad att du gillar detta.
Kramar!

Sara i Barcelona said...

Annika! Har ju följt din resa via IG så har ju koll😉 Men blev så full i skratt när jag såg att vi "as we speak" läser exakt samma bok, haha😄 Mycket bra är den och det roliga är att jag tänkte att jag skulle rekommendera den till dig då jag tror vi gillar lite samma genre☺️ Kram!

Cari said...

Vilken härlig resa ni gjort. Även om starten blev lite försenad så ser ju resten fantastisk ut.
Så svårt det där att hitta bra restauranger i nya städer. Och ställen som 8nte är gräsligt dyra.
Koreanskt har jag knappt ätit, måste leta efter en restaurang och smaka.

BP said...

Maten skulle jag kunna döda för, helt klart! Det är guld värt att ha en (eller två) på plats som lokala guider. Som du säger, du hade nog aldrig hittat stället respektive gått in där. Hål i vägen är ju ofta de bästa restaurangerna.
Gilla off license butiken bredvid restaurangen. Det går nog riktigt bra för det stället - hahaha:-)

PS. Älskar selfien:-) Dina nya glasögon är så coola:-) DS.

Annika said...

Sara:
Så glad att du hänkade via insta!!
Men du, jag saknar dig och din blogg!!!

ÅÅÅ den boken var ju sååå bra. Den fick jag tips om av Brysselkakan innan jag åkte till Sverige. I Sve laddade jag ner den, och sen har den stått på kö fram till nu. Jag slukade den!!! VILKEN bra bok alltså!!!
KUL att du också gillar den. Ja vilka KVINNOR. Jag tor fö också att vi gillar böcker i samma genre.
KRAMAR!!!

Annika said...

Cari:
JAA, vi hade sååå bra.
Det var enbart tack vare K och M vi kom till dessa ställen. Det underlättar verkligen att ha ngn som vet vad som är bra med sig, och de vet ju.
Tror du skulle älska koreanskt.

Ha en fin helg

Annika said...

BP:
DU skulle älska den! Det vet jag!
Aldrig ngnsin att jag gått dit utan att dem. Jag menar, det är en ganska taskig del av stan. Men fullt med folk, det är ju et mkt gott tecken.
Ellen hur, det går nog riktigt bra för den flaskaffären! HAHA!

ÅÅ tack, det är bara min läsglasögon. Men när jag skaffar ett par (vilket ja ju SKA inom snar framtid) blir det ngt likande.

Ha det toppen i helgen!!

Brysselkakan said...

Kunde inte låta bli att skratta: "Det äldre paret somnande ovaggade, och trots allt de ätit i den sena timmen fick de inga problem med halsbränna eller dylikt"
Jag måste bara tillägga att jag tycker ändå att United servera bra saker på inrikesflyg i USA. Flyger man SAS inom Europa får man te eller kaffe. Punkt. Vill du ha ett glas vatten får du betala. När T flög till Spanien för några veckor sedan hade han beställt mat (som man så klart betala extra för) och ville han ha vatten till den fick han betala extra. Men kaffe och te kunde han få.

Annika said...

Bryssellkakan:
HAHA, och jag skrattar gott åt din kommentar.
Detta fattar man först som 50+ Aldrig att sånt bar problem förr i världen, haha.

Som jag skrev till dig på Insta, jag vet inte om man kan köpa mackor etc som kan på flygen inom Europa. jag vet faktiskt inte.
Men tror inte det. Det är så otroligt långt också kust till kust att jag tycker de borde servera ngt mer än en liten påse pretzlar. Men de flesta tar med mat, det märks.
Oavsett, smidigt ändå att flyga med United. Jag gillar dem, och har poäng via dem.
Vatten är iaf gratis, läsk och juice också. Så dåligt ändå av SAS att de inte ens kan ha gratis vatten.