Wednesday, April 10, 2024

Tillbaks i Bloglandia igen!




Godmorgon och HEJ IGEN!!


Nu är jag tillbaka i ett blommande Restonland igen.
Faktum är att jag kom tillbaka för över en vecka sedan. Dock har jag nu stökat bort både jetlag och Ingemanslandet (bubblan jag hamnar i efter en lång vistelse på andra sidan Atlanten). Bubblan är både skön och jobbig. Allt på samma gång. Men, denna gång sprack den snabbt. Det är jag glad för.


Jag lämnade Arlanda mitt under rykande snöstorm med hårda vindar.
Just precis--det var den andra april--dagen då Stockholm drabbades av en riktig snösmocka. Då befann jag mig på Arlanda för att lyfta mot Washington Dulles via München med Lufthansa. Jag kan erkänna att jag tyckte det kändes BRA kymigt att sätta sig i stålröret under rådande väder. Men jag kan också konstatera (liksom många gånger förr då jag lyft i storm) att det gick jättebra. Det blev ingen turbulens alls under hela resan till Tyskland. Det trots att både snö och stormvindar regerade över stora delar av Europa den dagen.



 



München är min nya favoritflygplats för transfer mellan Sverige och USA.
 
Lätt och smidig.
Stor? Absolut! Måste man gå långt? Jodå!
Men alla passkontroller är så otroligt smidiga och lätta. Tysk effektivitet, gissar jag. 
Mitt favoritbolag att flyga med är numera Lufthansa. Samma sak där, tysk effektivitet.
Speciellt på långflygningen mot Washington uppskattade jag verkligen Lufthansa, så bra plan (problemet med SAS på vintern -under lågsäsong-är att de kör så små plan, Airbus 221 Neo. Avskyr det. Avskyr det faktiskt i ordets rätta bemärkelse).
Lufthansa kör sina Airbus 340 och 350. Precis som det ska vara på långflyg. SÅ det SÅ!



På väg att landa i Tyskland.


När jag flög till München från Dulles i början av mars var det med United (code share) och jag har inget ont att säga om dem heller. 
Äldre plan och Boeing visserligen. Men storleksmässigt och servicemässigt A-OK. Fast jag föredrar Lufthansa. 
Tursamt nog kan jag överföra mina SAS-poäng till Lufthansa nu medan SAS ännu är medlemmar i Star Alliance. Snart är det slut med det eftersom Delta köpt upp SAS. När Peter och jag flyger inrikes blir det alltid med just United, och det är bra för de är ju också medlemmar i Star Alliance.


Så ja, jag har bara gott att säga om samtliga flygresor denna gång. Inga förseningar, inget strul.
Rätt mycket turbolens var det när jag flög från USA till Europa. Men HEY, det händer. 
PÅ vägen till Tyskland från USA hade jag dessutom en hel rad för mig själv. LJUVLIGT!!
Men flygresor är jobbiga och obekväma oavsett. Jag kan inte sova, det är för obekvämt. Jag dåsar väl bort av ren trötthet ibland, haha. Men ja, mer än så är det inte.
En eloge till både Untied och Lufthansa är att vinet är “gratis”, haha! Jodå, även i Monkey Class är det det (ekonomiklass alltså, som undertecknad flyger för det allra mesta. Ibland blir det Economy Plus). Säger som jag brukar, UPPGRADERA MIG TILL BUSINESS ELLER First Class (yea, right)  SNÄLLA NÅGON GÅNG. HAHA!



På en Airbus 340-600 ligger toaletterna på "nedervåningen".  Det har jag aldrig varit med om förr trots mina otaliga, otaliga, otaliga resor.  Jodå, det funkade bra.



Mackorna på flygplatsen i München är jättegoda!! Mums!
Ja, jag gillar mackorna på Arlanda också för den delen. Men räkmackorna där har nog sett sina bästa dagar. De är inte lika goda längre, är det någon som håller med mig?
ÄLSKAR Arlandas nya säekerhetskontroll. SÅ lätt och smidig. Det tyckte jag redan i somras.
OCH för att ytterligare prisa Lufthansa, vilken otroligt smidig check-in de har på Arlanda.






Sedan,  detta var ju bara ren flax tack vare de vindstormar som plågade Europa, hade vi världens medvind över Atlanten och landade en hel timme före utsatt ankomst.
En timme tidigare! DET tror jag aldrig har hänt förr någonsin.
Det gynnade samtliga plan i västerled den dagen.



 


Tycker det är så sällan man ser andra plan i luften då man flyger.  Men här hade vi en "kompis" under ganska lång tid.  Vi befinner oss någonstans över Kanadas östkust.


När jag sedan landade på Dulles utnyttjade jag en service jag aldrig förr nyttjat (men blivit tipsad om av goda vänner här). 
Jag använde mig av servicen CBP MPC. Mobile Passport Control. Den kan man bara använda sig av om man bor i USA. Detta gjorde att jag var igenom gränskontrollen på nolltid. Så pass snabbt gick det att jag fick vänta på bagaget i evighet.
OCH min stora väska (vilken jag betalade övervikt för på BÄGGE resor) kom nästan sist av ALLA väskor. Jag visste att den inte var försvunnen eftersom jag har placerat en liten Airtag i resväskan. Ett tips ni kan få av mig då ni reser, tycker att det gör mycket för sinnesfriden. OM väskan skulle vara borta ser du exakt var den befinner sig.
Nu var det länge sedan jag drabbades av det hemska att en väska försvunnit … peppar, peppar


Sen var det bara att gå ut till min käre Peter som stod i ankomsthallen och väntade.
OCH ut i spöregn och blåst även här. Den andra april måste ha varit en skitväderdag över stora delar av norra halvklotet.


Morgonen efter såg jag hur alla träd här hade en ljusgrön slöja.
Körsbären överblommade, alltså de mellantidiga maffiga sorterna, alla rabatter prunkar av vårblommor. Tack och lov hade det blivit svalare här så den relativa kylan har gjort att blomningen på allt stannat av. Mycket tacksam för det.
NU är det dock full fart mot en värmebölja igen, så alla träd som ska till att blomma nu kommer att explodera.


Jag är glad att jag är här och får vara med om det hela.


Mer om min vistelse i Sverige i senare inlägg. 


Vill önska er alla välkomna tillbaka till bloggen efter detta långa uppehåll.

24 comments:

Yvonne said...

Varmt välkommen tillbaka med bloggen, du är efterlängtad! Skönt att flygresorna gick så bra och t om landa en timme före utsatt tid. Lufthansa är ju ett stabilt bolag och har väl alltid haft gott rykte. Vi fick precis mail från SAS om lite hur det blir i framtiden, ja från 1 sept. Ska läsa lite noggrant imorgon och se om det blir stora förändringar för vår del med silverkort.

Det där med airtag är nog inte så dumt, jag är också alltid lite orolig om vi fått med alla väskor, har sällan varit på villovägar merän en eller två gånger på Arlanda. Våra vänner som följde med hit till Spanien för ett nyårsfirande hade otur och hans väska försvann, trots direktflyg och nyårskläderna var bara att glömma, minns att det inte var mycket ersättning han fick heller för att fixa nya. Hans väska kom efter nästan 14 dagar, då var de hemma sen en vecka tillbaka. Tack och lov kunde den styras tillbaka till Arlanda och han fick den hemkörd.

Så mysigt att få möta våren på hemmaplan också förstår jag. Här i Spanien har vi också varmt och skönt, kanske lite för höga temperaturer dagtid för att det ska kännas normalt, fasar lite för hur sommaren kommer att bli, kanske blir alldeles för hett och för länge. Regn kan de knappt stava till här och många odlare lider såklart av bristen på regn. På Costa del Sol får de tydligen inte fylla pooler med vatten längre, har fått stenhårda restriktioner om användandet - inte kul.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram, så roligt du är tillbaka

Äventyret framtiden said...

Välkommen tillbaka Annika, du är efterlängtad. Tydligen kände jag på mig att du var på väg hemåt just den 2 april, för jag skrev ett inlägg då i all synnerhet för din skull. https://pettasblogg.blogspot.com/2024/04/aviceiros.html Vid mitt första inlägg om Aviceiros frågade du om vi for dit igen och den 2 april svarade jag. 😊

Tack för ett uttömmande fint inlägg om flygresor och matliga intag. Det är alltid lika intressant. Nu ser jag framemot dina fortsatta inlägg.

Varma kramar!

Anna i Portugal said...

Välkommen hem, både till Blogglandia och US :) Har nog aldrig sett ett annat flygplan när jag flugit, kul! Airtag har jag aldrig hört talas om förut, det ska jag absolut kolla upp, tack!
Kram!

Mamma C said...

Välkommen tillbaka till Blogglandia igen. Har saknat dig även om jag följt dig på Insta.
Det där med airtag har jag aldrig hört talas om. Men det är inte så ofta som jag checkar in någon väska.
Kram Carin

Channal said...

Hej Annika! Välkommen hem och skönt med en smidig flygtur. Håller med. Münchens flygplats gillar jag också. Där mellanlandade vi när vi flög ner till Antibes.

Vilken härlig tid du fick i Sverige. Har sett dina filmer och bilder. Den snöstormen är glömd. Helt plötsligt fick vi +18°C och SOL. Fast april är inget att lita på. Kul att ha dig här igen!

KRAM Anna

Anonymous said...

Så roligt att du är tillbaka igen, Annika! Ser fram emot dina inlägg om Sverige vistelsen.
Här har vi haft några varma dagar (nästan 30C). Allt går så fort i naturen. Magnolian blommade bara några dagar. Nu är allt grönt.
Kram Lisa

Annika said...

Yvonne;
TACK Yvonne, så roligt att du gillar att jag är tillbaka. Blir så jätteglad för det.
Lufthansa är bra, inget snack om den saken. Känns så oroligt stabila.
Det där med SAS och att de snart lämnar Star Alliance är lite knepigt. Ska se till att föra över mina poäng där till Lufthansa alt United.
Ni nyttjar ju SAS ofta, jag tror (OBS, TROR) att man får föra över dem till den nya alliansen. Det borde man få.

Det där med Airtags kan jag verkligen rekommendera. Det känns tryggare på ngt sätt. Man ser iaf var väskan är om den skulle vara borta. När min väska kom SÅ sent, på sista bagaget, hade jag kollat och sett att den var på Dulles. Det gjorde mig lugnare. Sen kom den ju.

Jag är glad att inte hela våren seglade ifrån mig. Men ja, även här tycker jag nu att det är lite för varmt. Ogillar ju det eftersom våren då försvinner så fort.
Men en värmebölja är bara att tugga i sig. Samma hos dig alltså.
Nämen, det där med era vänners väska, efter 14 dagar!!! INTE KLOKT!!!!
SÅ surt. De gånger min varit borta har den kommit följande dag. VILKEN osis för dem, era vänner.
Sedan ja, då det är direkt tänker man att väskan inte BÖR försvinna. Men se där ...

Oj Yvonne, då det råder sådan torka i Spanien. SÅ hemskt. Ja regnet ska man aldrig underskatta. Det behövs verkligen. Stackars bönder. Och turismen blir ju såklart lidande också. Inte bra. Kan man fylla de där poolerna med havsvatten?
Antagligen inte, gissar jag. Jag säger, må det regna hos er.
Men klimatet är brutet, så vi år nog en ny framtid till mötes nu.

Tusen tack igen, Yvonne. Dina ord värmer mig.
STORA KRAMAR!!!!

Annika said...

Karin;
TACK fina Karin, det är så roligt att vara tillbaka i Bloglandia. OCH kommentarer som DIN sporrar mig ännu mer.
HA!! Måste ju kolla in det inlägget!!! KUL Karin!!!!
Tack kära du igen, det är alltid lite kul att skriva om flyget, tycker jag. Förmodligen eftersom det är min bro--från och till.
Mer kommer från ett kallt Sverige (vädret botten nästan hela tiden med ett par få ljuvliga undantag).
Kramar i massor till DIG!!

Annika said...

Anna:
TACK fina Anna!! Så glad för det varma välkomnadet tillbaka!
TACK för det.
Jag vet, fastän luften är full av plan så är det SÅÅÅ sällan man ser andra plan. Jag blev nästan paff då jag såg det här planet. HAHA. Tänkte att det kommer man väl att läsa om sen, Två plan som låg för nära varandra.. HAHA. Ja ja, vi får se. Men jag blev lite förvånad då jag såg det.
Airtags, kan verkligen rekommendera dem!!
Kramar!!

Annika said...

Carin.
TACK Carin!
SÅÅÅ glad att du hängde med via Insta.
Och nu är det roligt att sitta här igen och skriva längre texter.
Airtags så bra. Gud så skönt att du kan åka utan incheckat bagage!!! Fantastiskt!!
KRAMAR!!!

Annika said...

Anna:
TACK snälla!!! SÅ roligt att vara tillbaka bakom tangentbordet igen.
Munchen är verkligen en smidig flygplats. Roligt att du också tycker det.
Haha, den andra april var det verkligen skitväder DELUXE!!
Desto härligare att höra att ni nu har fått lite värme. PÅ tiden.
Som du säger, april bjuder på allt. SÅ är det.
TACK Anna, det är så roligt att vara tillbaka här igen!
Kramar!

Annika said...

Lisa:
TUSEN tack!
Det är roligt att vara här igen!!!
Vi med, vi är högt uppe i temp här med. Nope, det behöver inte ta i så in i bänken. Det räcker med runt 20 i april. Magnoliorna missade jag totalt i år. De är överblommade. Det går så snabbt när det blir sådär varmt så snabbt.
Kramar!

BP said...

Välkommen hem!
Skoj att du hade så positiva upplevelser både på flygplatserna och inne i flygplanen.
Har tänkt ofta på dig och tycket synd om dig med gråvädret som rådde i stort sett under hela din vistelse i nollåttaland. Det är inte många soldagar vi haft denna vinter. I Norrland däremot var det helt fantastiskt fint väder, men där var ju varken du eller jag.
Vet inte hur körsbärsblomningen i Kungsträdgården ser ut, men gissar att den behöver minst tre veckor till innan vi kan prata om överblomning.
Hursomhelst - kul att ha dig tillbaka i Blogglandia.

PS. Är glasögonen nya? Skitsnygga:-) DS.

Eastcoastmom said...

Välkommen tillbaka!

Elisabeth said...

Roligt att du är tillbaka igen! Ser fram emot dina rapporter från Sverigevistelsen. :-)

Airtag låter som en bra grej, för det verkar hända titt som tätt att väskor försvinner, och att det sedan tar tid innan de kommer till rätta. Kan för övrigt tänka mig att mackorna i München är goda. Tyskland kan ju verkligen detta med bröd och mackor.

Eva I Dalarna said...

Fick för mig att titta in här just idag och ser till min glädje att du är tillbaka. Ser fram emot att få höra om din Sverigevistelse!

Fie said...

Underbart att ha dig här igen.
Fina Annika.

Susjos said...

Välkommen tillbaka till blogglandia! Härligt att få höra om din resa, och tack för tipset om airtags, det måste jag kolla upp!
Min man jobbar ju på SAS, måste höra med honom varför de flyger mindre plan på långflygningar ibland ?
Tycker också att Lufthansa är bra, gratis vin...jo jag tackar ja! ;-)

Ha det gott!
Kram!

Annika said...

BP:
Det är alltid skönt att kunna rapportera sådant, haha.
Resorna är bron över, till och från.

Ja herregud, vädret i mars ... vad tråkigt det var ... det blev ju nästan depp till slut. Det tyckte både min mamma och jag,
Denna eviga gråsörja. Ingen snö eller slask. Men grått och kallt. Allt grus på vägarna.
Nä, det var nog den sämsta mars jag varit hemma vädermässigt.

Tror inte Kungsan är blommande än. Nu blommar de finaste körsbären här. Rosa fluffmoln.
Tack, det är kul att vara back in the game igen.

ÅH, det är mina läsglasögon. Har inte skaffat mina riktiga än. Det blir nu när jag har mer tid på mig.
Men TAACK!! Det blir säkert ngt liknade då jag skaffar mina riktiga.

Annika said...

AM:
Tackar så mycket!

Annika said...

Elisabeth;
TACK!
Det är väldigt kul att sitta här och skriva igen.
Känns bra att börja blogga igen.
Skriver mer om Sverige på fredag.

Airtags, gillar dem verkligen.

OCH ja, brödet är Tyskland är såååå gott!!!
Som du säger, de kan det här med bröd och mackor!

Annika said...

Eva:
TACK, vad roligt att höra!
Glat att sitta här vid min dator igen och dra igång bloggandet.

Annika said...

Fie:
Tusen tack, så kul att höra!!
TACK!

Annika said...

SusJos:
TACK!
Ja kolla in Airtags, så smart att ha dem i väskan. Det underlättar ens egen sinnesfrid, haha.
Så här, jag skulle ta SAS vintertid om de flög de större planen.
Men jag gillar inte de här mindre. Trånga och för små överlag.
Fast jam Lufthansa blir det nog mest framöver nu. Det var tråkigt att SAS började med de mindre på långflyg, tror många tycker det.
Haha, grattis vin ja ... fniss!
Kramar!