Friday, July 07, 2023

Ett resebrev från The OBX!




Hej och godmorgon till dig som läser min blogg!


Idag ska jag ta med er till mina ÄLSKADE yttre bankar i North Carolina. 
Vi ska till The Outer Banks, till Hatteras Island och till byarna som Rodanthe-Waves-Salvo. Det är svårt att veta var en by slutar och nästa börjar. De tre byarna flyter ihop till en enda plats. Men vilken plats det är!


Hojtar ett tack till er som hängt med via Instagram också!
Det är verkligen kul att uppdatera i realtid likaså. Roligt var det att få så många glada kommenterar både på stillbilder och reels.
Reels förresten, jag tycker det är roligt att göra sådana. Men det gäller att ta bort filmklippen ganska omgående från bildströmmen på min telefon eftersom de tar upp stor plats. Jag lägger ut filmen på instagram, ihopklippt med musik, och sen tar jag bort alla filmer från min feed. Det funkar bra.


Jag har några ställen i världen som jag verkligen älskar högt och rent.
Ställen som—för mig— står över de flesta andra platser. The Outer Banks är ett sådant ställe.
Jag minns  då jag kom dit första gången. Det var i maj år 2000. Innan dess hade jag bara sett vägskyltar dit på våra resor till och från Myrtle Beach i South Carolina (en plats som inte står på någon av mina listor som the best place ever, haha).
Peters föräldrar hyrde ställen där i många år innan de började hyra på OBX.
Jag kommer ihåg att jag såg OBX-skyltarna när vi färdades längs I-95 och tänkte att det var något lockande med dem, namnet kanske —-The Outer Banks, med tillägget Cape Hatteras National Seashore ... LOCKELSE!!!


Första gången jag kom dit var då Peter, Karolina och jag tog en riktig road trip av rang. Vi körde till Cape Canaveral i Florida för att kryssa till Bahamas därifrån.
Istället för att flyga till Florida bilade vi. Vi hade gott om tid på oss och jag ville gärna se där öarna i allra yttersta havsbandet på vår väg till Florida.
Needless to say, jag föll som en fura!! Just det faktum att de ligger SÅ långt ut i havet, att de är så isolerade gör att de är så härliga. Inte alls lika kommersiella som Myrtle Beach, Ocean City och andra ställen.
DISCLAIMER dock, det finns kommersiella platser på OBX likaså, men inga stora hotellkomplex eller så. Men jag vill helst inte hyra i Kitty Hawk, Kill Devil Hills eller i norra Nags Head. Jag vill bara ut på de alla yttersta öarna där det är öppet hav på alla håll och kanter, även västerut. Där man kan hitta kilometervis med ödestränder. Hela Pea Island och Hatteras Island är samtidigt skyddade eftersom de är så kallade National Seashores, lite som en nationalpark. Så det går inte att bygga ut där, alltså förstora byarna. DET älskar jag. Där finns heller inga stora hotell, bara privatägda hus vilka man hyr via olika förmedlingar.


Med det menas dock att det finns sanddyner mellan hus och strand. Vi hyrde ett så kallat Ocean Front house med egen pool och bubbelpool. Jag vet, vi har blivit bortskämda med åren. Keith hyr huset, Peter och jag står för transport plus all mat och dryck under veckan. En bra deal!


Huset var jättefint, så himla trevligt inrett med bra vibbar!!
Vi trivdes så bra där. Där hade vi det riktigt, riktigt BRA hela veckan.


 





Huset sett från sanddynen på väg från stranden.


Vi hyr alltid olika hus då vi åker.
En gång har vi hyrt samma två gånger, men det blir som sagt oftast ett nytt hus vid varje resa.
De flesta vi hyrt att varit toppen. I höstas bodde vi ett äldre, ganska gistet, hus som också låg Ocean front och hade pool. Men det här var tusen gånger bättre på alla sätt.
Årstiden bättre också. Man ska inte åka till OBX och tro att man får en “sommarsemester” i slutet av september ...

Det är godast så, och jag har inget emot att vara kock när vi är på beachen. Jag planerar menyn innan vi åker och sedan handlar vi allt på den enda stora mataffär som finns därute, Food Lion i Avon
Till Avon är det 28 kilometer från våra byar så det gäller att planera innan man handlar eftersom vi bara vill handla en gång under vistelsen.
I Rodanthe-Waves-Salvo finns närbutiker visserligen men de är SKITDYRA.
Food Lion en söndag är helt galet proppfullt. Alla som hyr lördag-lördag är där och handlar då. PUST. Det gäller att ha tålamod i gångarna.
Dessutom, ska man köpa alkohol gäller det att inte stå i kassan innan klockan slagit 10. North Carolina har nämligen lag på att ingen alkohol får inhandlas före klockan 10 en söndag, haha.
SÅ gissa om folk är redo vid 10. PUST!! Lite komiskt.
Men det är väldigt skönt att köra norrut igen då man väl veckohandlat i Avon. Den bilresan mellan dessa strandbyar leder för övrigt bara genom sanddyner och ödestränder. Jag säger ju att det är suveränt därute, haha …

Jag önskar dig en riktigt fin och bra julihelg!

21 comments:

Yvonne said...

Verkligen jättefint och så bra utrustat med allt. Skönt att planera mat och dryck för en vecka och ha allt klart i tankarna och slippa åka till någon affär stup i ett.

Husen som är där, är det bara sommarhus eller finns det någon som bor där året om? Iofs kanske det inte är så kul när höststormarna sätter igång och strömmen kan gå osv.

Är allt inkluderat i veckohyran eller måste man själv ha med sig typ sängkläder, handdukar och sånt? Måste ni städa innan ni åker eller ingår det i hyran?

Lyxigt både med havet, egen pool och egen jacuzzi, bara att välja vad man är sugen på.

Förstår verkligen att en vecka där måste vara heeeelt underbart, och kul att hyra olika hus varje gång.

Tack för titten in i huset, kul att få läsa mer om OBX nästa vecka också.

Kramar från Spanien

Cari said...

Så fint hus ni bodde i.
Verkligen fint. Vill gärna åka tillbaka. Vi har bara bott några nätter i Ocracoke. Men dessa hus och detta läge är ju helt otroligt.

Tack för dina resebrev.

Dr Jo said...

Hejsan,

Va fina bilder och vilket härligt hus! Där hade man verkligen kunnat tänka sig att bo. Badade ni något i havet eller var det för kallt?

Ser ut att ha varit en toppenvecka och jag förstår verkligen känslan att man bara vill ha "liite" mer tid tillsammans.

Nu är det snart semester här med, nästa vecka. Det ska bli toppen. Det känns som att man mentalt redan har checkat ut.

Kramar Johanna

Mamma C said...

Vilket hus, det ser superfint ut och rymligt 😉😀 och bra på alla sett och vis.
Var nog en toppenmånad ni åkte nu och inte som förra året.
Kan tänka mig att det är knökat i affären efter 10.00 en söndag.
Ha en fin helg nu.
Kram Carin

Annika said...

Yvonne:
Ett toppenhus verkligen.
Ja, planrar man bara bra och har menyn klar så är det absolut bäst att bara handla en enda gång. Mn proppfullt i den affären ÄR det.
Jomen visst finns det bofasta också, absolut. Nära oss bodde sheriffen, kändes tryggt ;-) och han bor ju där året runt. Nej då, det finns en hel del bofasta. Mn på vintern är det nog ganska öde där eftersom de allra flesta hus hyrs ut. Man kan hyra under vintern också till mkt billigare pris, såklart.
Ja, att vara där när orkaner och annat pinar på är nog inte roligt.

Den här gången ingick allt, sängkläder och handdukar. Man behöver inte städa utan det kommer en städgrupp mellan hyresgästerna och städar. så lördagar är det verkligen hektiska för dem. Oftast har vi tagit med sängkläder och handdukar, men just det behöves inte denna gång.

Så roligt att du gillar dessa inlägg, Yvonne. Jätteroligt.

Stora kramar till dig!!!

Annika said...

Cari:
TACK!!
ÅÅÅ så du har varit på OBX!! Vad roligt. Ocracoke, har bara varit där en enda gång. Skulle gärna åka tillbaka. Vi brukar tala om att hyra där ibland, men det har inte blivit av ännu. Kanske det där med färjan som håller oss tillbaka lite, eller jag vet inte.
Kan verkligen rekommendera Rodanthe och de andra byarna. SÅÅÅ himla mysigt.

TACK Cari för att DU läser och gillar!

Annika said...

Dr Jo:
Havet absolut inte för kallt, så visst badades det där. Tempen i havet måste ha varit runt 24 eller ngt sånt. MEN du vet, det är vågor och underströmmar och rip tides och WHAT not.
Jag gillar inte att bada i havet därute. För aggressivt för mig. Men Peter och Karolina älskar det.
Det är skönt att kunna välja, men jag sitter i strandkanten i en solstol och låter vågorna skölja över mig, haha.
It works!!
Härligt med semester för dig!
Och, haha, jag fattar att du mentalt checkat ut redan!! YAY!
KRAMAR!!

Annika said...

Carin:
SÅÅÅ bra hus och så gott om rum, älskar det!!
Funktionellt på alla sätt.
SÅ sant, kommer aldrig mer att åka i slutet av september. Däremot är slutet av aug perfekt. Men inte en månad senare.
Affäfren ja, oj oj vilken trängsel det är där med "sommargäster" en söndag. alla ska handla mat och dryck inför veckan, och det är en STOR mataffär.
Kramar och ha en fin helg!!!

Channal said...

God eftermiddag Annika! Vilket ställe, med pool och allt! Verkligen jättefint! Du har fått mig att längta dit... en dag så kommer jag gå där i sanden och titta på alla unika strandhus. Det måste nästan kännas som man är med i en film... snart kommer Richard Gere där och går med en hoppande golden retriver. Har sagt det tidigare, The Outer Banks står på min bucketlist! Sen har jag mina platser jag gärna återvänder till som ligger nära. Det är vår svenska ytterskärgård (Oxelösund), Gotland, Fårö, Österlen, Marsstrand, Stockholm och Medelhavet. Fin dag till dig! KRAMAR Anna

Brysselkakan said...

Det är inte svårt att förstå att du älskar OBX! Och det är som du skriver; vissa platser bara fastnar och man måste dit igen. Och igen!
Önskar dig en fin helg!

BP said...

Herreguuuuu vilket lyxigt och stort boende. Helt fantastiskt. Lite typiskt USA, allt är XXXL. Det är bara så. Älskar poolen och som små detalj sittstolarna i olika färger. En liten grej bara, men det är ju de små saker som räknas.
Det enda jag inte håller med dig om är att laga mat under semestern. Jag menar det är ju semester, och då vill jag inte "jobba" och laga mat. Då vill jag gå ut. Frukost hemma, absolut. Men lunch och middag ska ske på restaurang.
Tur att vi alla är olika. Och då det inte fanns några restauranger i närheten hade ni ju inget val heller...

bettan said...

Kan aldrig läsa eller se mig mätt på dina berättelser och foton från OBX. Så totalt underbart och drömlikt. Via dina foton försätts jag i en speciell fantasieggande känsla och det är både njutning och lite vemod.
Ser framemot kommande inlägg.
Huset är så fint och luftigt och det är inte svårt att förstå ni trivdes och hade det jättebra.

KRAMAR!!

Susjos said...

Å så fina bilder, och vilket hus! Förstår att ni trivdes, lyxigt med både pool och jaccuzzi!
Ha det gott!
Kram

Annika said...

Anna:
TACK!
Ja vi trivdes sååå bra där.
HAHA, ja snart kommer Richard Gere gående där. Har aldrig sett några vildhästar där dock, vet att de finns men jag har aldrig sett dem.
Visst är det ngt speciellt med de platser man älskar på det här sätter. Samma med mig, Anna, Fårö är en sådan plats för mig också. Den ön är en av mina älsklingar i världen. Österlen, har aldrig varit där men jag förstår ju att det är en plats jag skulle ÄLSKA!!
Absolut!!!
Kramar!!!

Annika said...

Brysselkakan.
Så är det verkligen, man vill bara dit igen och igen och igen ...
Detta är en sådan plats. OCH sen finns det några till jag håller lika högt.
Men vissa platser älskar man verkligen mer än andra.
Ha en fin måndag

Annika said...

BP:
OCH då ska du veta att detta inte direkt kvalar in som ett stor OBX-hus. HAHA.
Mer ett medel eller kanske till och med mindre.
Men ja, det är härligt och vi har verkligen alla bekvämligheter.
JAAA, jag håller med, små detaljer är viktiga. Jag älskar också de olikfärgare stolarna vid poolen. Så härligt.
Haha, ja jag gillar att laga mat på beachen. Och nej, det finns inte så många ställen att gå till heller just där. Gillar att vi kan sitta läääänge med våra drinkar innan vi äter. Sen slipper jag ta hans om disk och plock också, like it.

Annika said...

Bettan;
TACK Bettan, dina ord gör mig lycklig.
Jag är så glad om jag kan förmedla just det via min text och mina bilder.
TACK!! Älskar att höra hur du uppfattar det, det verkar verkligen som om du verkligen förstår hur jag känner i min själ när jag är där.
Rodanthe, den gamla delen ... den är verkligen vemod. Men hela platsen bär på ngt drömlikt.
TACK Bettan, älskar att du känner så via den text jag skriver och de bilder jag visar.
KRAAAAMAR!!!

Annika said...

Susjos:
Vi hade det så bra där.
Stor kram och ha en fin måndag!

Elisabeth said...

Jag förstår att du vill återkomma till OBX hela tiden, för det verkar vara en mycket vacker och trevlig plats! Lyxigt med pool, och med tanke på hur det verkar vara med strömmar i havet är pool onekligen bra att ha.

Annika said...

Elisabeth;
Ja, det är verkligen en plats jag älskar.
Ja, jag har svårt för det där med havsbad då jg är där. ALLTFÖR aggressivt för mig, haha.

Äventyret framtiden said...

Det är alltid lika roligt att komma med er och se hur ni har det NU. Bra ser jag...att ni hade det. Jag förstår mycket väl att du älskar stället. Så skulle jag också göra.

Tack Annika för att du delar med dig av allt detta!

Kramar!