Wednesday, June 26, 2024

Det här med semester i USA.




Hej onsdag!


Hej högsommar ska vi väl också säga!
Sommartider och semestertider, även här.
Nej, här förekommer inga femveckorssemestrar. Faktum är att sådana inte ens finns på kartan.
Det finns ingen här, eller isåfall är det en så liten promille att det inte räknas, som kan ta ledigt från sina jobb så länge.
Ärligt talat, en del kan ta två semester om året på ett bräde. Sällan och aldrig kan någon ta mer ledigt i ett svep än så. De allra flesta tar en vecka. De kanske tar en vecka i juni, och sen tar de sina andra semestervecka i augusti. OM de kan. Om det går för jobbets skull. Eller så sprider de ut dagarna och tar ett antal långhelger istället.


 

Bild från Forbes


Min egen make har jobbat sig till sex veckors semester vid det här laget.
KAN de veckorna någonsin tas ut under ett år? Svar, nej.
Varje år försvinner någon vecka för Peter i tomma i intet. Eller vänta, det försvinner flera veckor. Han har dessutom en position på sitt arbete som gör att han, även under sin lediga tid, kan bli kontaktad av sitt jobb. Alltid redo, liksom. 
Det bara är så, det gäller de flesta som har någon slags chefsposition. Och jo, det gäller många andra också, även om de inte sitter i chefsställning.


Det här är inget som är någon stor sak här, det bara är så. Semestern är kort. Jobbet är aldrig långt borta var än en amerikan befinner sig i världen.
Gnälls det? Nej, jag har faktiskt aldrig hört någon amerikan gnälla över en kort semester. När de hör om hur det är i Norden blir det ofta förstummade. Ofta känner man till att i Europa är semestern längre. Men när jag berättar att både min moster och min pappa hade 11 veckors semester när de slutade jobba blir många nog lite paffa.
Min moster kunde ta ledigt i två månader varje sommar innan hon helt gick i pension. Min pappa gick i pension vid 63, men innan dess kunde han ha lång ledighet på sommaren. Inte lika lång som min mosters-- min pappa var trädgårdsmästare-- men han kunde ändå ha en lång ledighet.



 

Bild från Finansliv


Som jag sa, jag har nog aldrig träffat på någon här som gnällt över kort semester.
Istället tycker jag amerikaner är OTROLIGA på att utnyttja den lediga tid de har.
De kan maxa helgerna, åka långt om så behövs. Är det en långhelg maxar de ännu mer. Jag kunde klaga på söndagsångest förr i världen. Peter har nog aldrig lidit av någon sådan, han har omfamnat varenda söndag, aldrig tänkt att han ska jobba dagen därpå eller att det ligger en ny arbetsvecka framför honom. En ledig dag är en ledig är en ledig dag ända tills det är måndagsmorgon.


Jag känner till dem som kan sätta sig i en bil och åka till beachen, fem-sex timmars bilresa bort, bara över ett veckoslut. Inga problem. Kanske kan man ta ledigt efter lunch och åka tidigare på fredagen?
Ja, och sen kan man lämna beachen sent på eftermiddagen och komma hem lite senare på söndagskvällen istället. Allt funkar.


Peter och jag drar snart kosan mot den höga Nord.
Betyder det att Peter har semester fullt ut? HA, nej! Han kommer att ha somliga dagar lediga, som den fjärde juli (såklart), och sen någon dag till.
MEN de allra flesta dagar han är borta (ungefär tre veckor) kommer han att sätta sig vid datorn framåt eftermiddagen och jobba mot USA. Det är bråda tider på hans jobb med budget och annat. Peter har tur, även han kan jobba från vilken liten håla som helst på detta klot, bara det finns uppkoppling.


 
Bild från Thrive Global


Så kära alla ni som kan, njut av er sköna semester. Inse vilket privilegium det ändå är med lång och ihållande semester i över en månads tid, ibland mycket längre!


 

Inte helt taget ur luften ändå, haha. Bild från Instagram och det underbara kontot VeryFinnishProblems.


NU ska jag gå ut i hettan. Idag kan det bli urladdning grande framåt eftermiddagen med våldsamma åskväder med hagel. Jaja, vi får väl se. Men med denna hetta blir jag inte ett dugg förvånad om det blir oväder. Det ska bli 35 grader idag, så jag ska gå ut vid 6.


Ha en fin onsdag!


Tuesday, June 25, 2024

The heat is on!




Hello Tuesday!






THE HEAT IS ON!
People, it is brutal here. Over the weekend we did reach a SICK 104F (40C).
Fever. FEVER. FEVER!!!
It is brutally humid on top of everything else. Is this nice? NO. IT. IS. NOT!!


I did make those meatballs on Friday! I served them with boiled potatoes, lingonberries and cream sauce.
A very heavy meal for a hot day. But hey, we enjoyed it inside while the AC made it totally comfy for us.


 






Saturday our friend Susanna came over.
We sat outside for a bit, went inside for a bit, out again, in and so forth ...
I made a super good Skagen dip, Peter grilled shrimps and scallops for our main meal. Again, we could not sit outside while we ate. After dinner it was dark, so we ventured out to the deck and hung out. It was bearable after dark, but still sooo humid and so hot.


OH well, this heat wave will go on for another week.
I am ready to skip town.



 


And, I hope you all have had a fantastic midsummer.
Now we are walking straight into high summer.


Summer it is, in every way, shape and form!


Have a good Tuesday!


Friday, June 21, 2024

Glad Midsommar!




Glad Midsommar till dig som firar den idag!


Jag hoppas att dagen, och hela helgen, ska bli precis lika mysig som just DU vill att den ska vara. Plocka de där sju sorters blommorna.
Hoppa över sju gärdsgårdar.
Eller,
ät salt sill och dröm om din tillkommande när han ger dig vatten i drömmen :-D
Det senare fick jag lära mig hos Karin igår. Jag har aldrig förr hört talas om att just salt sill skulle vara midsommarmagi. Men blogglandia är ju en härlig plats där jag alltid får lära mig något nytt.


    “Midsommarnatten plockar jag klöver och timotej, karibacka och ängsull och ljuva förgätmigej. Blåklockor och violer och sen drömmer jag om dig. Och då vet jag att du älskar blott mig.”
 Ur Midsommarvisa av Einar Molin och Lillebror Söderlundh.





Att de flesta av er har annat att göra idag än att läsa bloggar har jag FULL förståelse för.
Faktum är, jag hade tänkt ta bloggledigt idag just därför, haha. Men sen tänkte jag, äsch … jag kommer iallafall snart att gå på mitt lååååånga sommaruppehåll så jag kan lika gärna skriva en rad, eller två.


Det känns som om jag nu befinner mig i min egen juniavslutning.
Det är något roligt varje dag. I förgår konserten på Wolf Trap. Den var fin, och jag tycker om musiken de spelade. Det var roligt att vara där med goda vänner. Faktiskt var det inte så hett som vi befarade heller. Och jo, även på Wolf Trap såg jag eldflugor i mörkret.



 


Igår kom min kära granne Ingrid hit och åt middag med mig.
Så mysigt, och gott med pastasallad, vitlöksbröd och vitt vin. Egentligen är jag en DIE HARD rödvinstjej, men när det är så hett som vi har det nu tycker jag det smakar bättre med vitt vin. Rosé och jag är inte lika goda kompisar, tyvärr.


 



Ikväll, på självaste midsommar, blir det nog också innehäng framåt kvällen eftersom det är så vansinnigt hett på decket.
Vi kan nog sitta ute på framsidan också, förstås. Där råder full skugga på kvällen. Men jag saknar att inte kunna nyttja decket just nu.
OCH ikväll blir det så äntligen de köttbullar jag varit sugen på såååå länge. Hey, de passar på midsommaren. Innan vi äter varmrätten ska jag göra min skagenröra som jag ÄLSKAR. Fram med den svenska träflaggan på bordet, midsommar!!
Japp, mer än så blir det inte för Yours Truly.



The Wharf.


Imorgon kommer en svensk vän hit och äter middag med mig och Peter. 
Det ska bli så mysigt. Hur låter det med grillade räkor och pilgrimsmusslor?


 



Min favoritläsk just nu.  Jag är ingen läskmänniska egentligen, men den här är såååå god.  Gillar att det är Zero också, hehe.  Och att den endast är lätt kolsyrad.  Men denna är ... Mmmmm ....


Kära vänner, ha en jättefin midsommarhelg. 
Njut av rubbet!
Skit i att fira om du inte vill det. Fira järnet om du vill det.
Men njut av naturen--och den vackra sommaren--oavsett allt, var än du är.


Thursday, June 20, 2024

Årets ljusaste, First Day of Summer, Tack, Juneteenth och Tillbaka till Wolf Trap.




Hej på självaste sommarsolståndet!!


* Årets ljusaste dag!

Ja, nu har vi kommit dit. Vi har kommit till själva sommarsolståndet. Idag är det årets ljusaste dag.

Naturen står i sitt esse. Det är magi. På kvällarna dansar eldflugorna i träden utanför mitt hus.

Eldflugor, när de kommer fram i junikvällen är det magiskt. Våra nätter är inte vita, de är becksvarta. Vid 21:30 eller så har det hunnit bli nattsvart ute. OCH kommer de, de underbara insekterna som är som glitter i träden. Mystik och magi på samma gång. Allt detta skapat av små eldflugor.
De är mest aktiva i juni, sen avtar de ju längre sommaren går.


 

Bild från Trip Advisor.


* The First Day of Summer …

DET är vad det är idag.  Här börjar alla nya årstider i och med vilken “jämning” det är. Sommarsolståndet blir därmed den första dagen på sommaren.
Höstdagjämningen blir den första dagen på hösten och så vidare.

För mig börjar sommaren den 1 juni, hösten den 1 september and so on and so forth.

Sanningen är ju den, det har varit sommar här sen i början av maj. Men man envisas med att säga att sommaren börjar idag. Detta tror jag att USA har gemensamt med många andra länder, att räkna in årstiderna på detta sätt.


 

Bild från NBC Washington


* TACK…

Tack för fin feedback på mitt inlägg om midsommar igår. Jag trodde att de flesta av er skulle tycka tvärt emot mig. Men se där, så fel jag hade. 
Tack för mycket insiktsfulla och kloka tankar likaså.


* Juneteenth

Igår, den 19 juni, var det helgdag här i USA. En alldeles ny sådan. Det är slavarnas frihetsdag. Friheten över att slaveriet upphörde. Juneteenth har blivit lite av de svartas nationaldag. Slaveriet i USA upphörde den 19 juni 1865.

Juneteenth blev federal helgdag 19 juni 2021. Så ni förstår, den är mycket ny.

Hur firas dagen?
Det är framförallt den afroamerikanska delen av befolkningen som uppmärksammar denna dag. Som jag skriver ovan, det är deras självständighetsdag. Dagen firas med att man bär röda kläder. Maten är också röd. Det kan innebära bbq, vattenmelon, bönor i “hot sauce” och jordgubbar. Den röda färgen är afroamerikanernas frihetsfärg.

Så ja, gårdagen var federal helgdag här.  Peter var inte ledig, tyvärr.  Han jobbar inom den privata sektorn och då har man inte alla helgdagar lediga.  Han är inte heller ledig på Marin Luther King Day, President's Day, Veterans Day eller Columbus Day.



Bild från Focus on Family.


* Wolf Trap igen 

Igår var vi på Wolf Trap återigen. Ni vet, den utomhusscen som ligger tio minuters bilväg från vårt hus. Wolf Trap är både konsertscen och nationalpark på samma gång.
Det var på Wolf Trap vi såg Gladys Knight och Patti LaBelle för någon vecka sen.

Artisterna som uppträdde igår var Robert Plant (från Led Zeppelin) och Allison Krauss.
I skrivande stund (onsdag morgon) vet jag inte hur kvällen blev.

Jag kan också säga att värmen idag är enorm. Jag är lite orolig för hur hett det kommer att bli. Konserten börjar 19:30 och vi ska möta våra vänner 18:30. Susanna och Marc bjuder oss på denna konsert, så det är väldigt uppskattat.

Jag ska ta med pastasallad, bröd, chips och salsa. OCH öl och vin, såklart. OCH vatten, massor med VATTEN!!


 

Bild från Wolf Trap


  ***

Jag återkommer med ett litet inlägg imorgon också fastän det är midsommar då.
Jag misstänker dock att de flesta av er inte kommer att hänga vid datorn.


Ha ett riktigt fint sommarsolstånd idag! 
Njut av naturen och se magin!

Wednesday, June 19, 2024

Midsommartankar ...




Hej onsdagsfolket!


Midsommarafton nalkas. På fredag är det dags igen.


Här är den aftonen som vilken fredag som helst.
Det är en helt vanlig junifredag. Business as usual. 
Inte en midsommarstång så långt ögat kan nå. Ingen som dansar kring en sådan, inga folkdansare, inga silluncher och ingen grillmiddag.
Nej, ingen kommer heller att gå ut och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. 
Midsommar?
Den högtiden existerar inte här. Säkert finns det många som vet ungefär vad det handlar om.  Jag tänker på filmer och dylikt som folk kan ha sett från det exotiska Sverige, och det exotiska Norden.
Och visst finns det de som uppmärksammar årets ljusaste natt, men på ett helt annat sätt.


Just det, här är det en vanlig sommarfredag som främst kommer att bli mycket, mycket het och fuktig.


Saknar jag midsommaren?
Är det en dag jag längtar till? Är det en dag som betyder något för mig? PÅ alla tre frågor ovan blir svaret —NEJ!
Midsommaren har nog aldrig betytt något för mig. Absolut hade jag traditonella midsommaraftnar som barn, men jag ville definitivt inte dansa runt någon midsommarstång om jag inte fick hålla i mina föräldrars händer. OH nej, jag ville då rakt inte hålla i någon okänd människas händer, haha.
Jag var livrädd för att trion med dragspel, fiol och gitarr i inne vid stången skulle spela upp till “Skära, skära havre”. SUPERRÄDD att bli den som ingen ville ha. FY skam, FY skam för ingen ville ha’na! När jag var liten kunde jag börja gråta över sådana saker. Då den hemska visan började gick jag ur dansen, true story.
Andra danser tyckte jag var roliga som “karusellen” och ett par till. Men på det stora hela var midsommardansen inget för mig. Jamen ni hör vilket barn jag var ...
Sedan minns jag att vi firade hemma med extra god middag, om vi inte var hos mina föräldrars bästa vänner och där hade vi alltid kul.


 

En midsommartårta från ett svenskt firande här i NoVA för några år sen.


När jag blev äldre—tonåring och ung vuxen— tyckte jag midsommaren var jobbig.
 
Det var alltid en sådan press runt den. Den skulle firas på ett visst sätt, det följde en norm. Om man inte passade in i den “normen” var man annorlunda och konstig ...
Eller ja, så kände jag då, förmodligen satt det mesta i min skalle.
Hur som helst, jag och mina närmaste vänner hade inget sommarhus i Stockholms skärgård att åka till, inte heller var vi partynissar någon av oss så att åka in till stan, eller ut till Grinda, och festa järnet var absolut inget för oss.
I efterhand skulle jag bara önska att mitt vuxna jag hade kunnat säga till mitt yngre jag att det INTE är någon big deal. SKIT i om ni inte kan fira i skärgården, ni har VARANDRA!! Fira hemma och känn er INTE udda. Ni har fina midsomrar som det ÄR!
Vi brukade vara fyra nära vänner som firade ihop, och vi åt god mat, drack Asti Cinzano (alltså, det skulle jag nog inte få i mig idag. för SÖTT. HAHA) och vi åt alltid jordgubbar och glass.
Vi var lugna, vi var stillsamma och varför kunde vi bara inte vila i det? ÅÅÅ vad jag skulle vilja ha sagt  det till mig själv—och mina vänner— då vi var tonåringar och i tidiga 20-åren. Men då kändes det som om “alla andra” firade precis som det förväntades av en ungdom på midsommar.
Gud, vilka krav vi kände på oss. Och egentligen brydde sig inte en enda kotte.


Men alla de där midsomrarna färgade mig och jag började ogilla midsommaren. Jag tyckte det var ytterst skönt det året jag var au-pair här i Arlington, Virginia.
HA, inte en kotte firade midsommar, det var som vilken dag som helst. Inga krav ingen stress.  Real nice, Annika, real nice!



Bild från Visit Gammelstad


Så nej vänner, midsommaren är ingen dag jag har något till övers för.
Jag låter säkert ASTRÅKIG.
För min egen pappa var det årets finaste helg. Min bror Staffan känner likadant, han älskar midsommaren.
Pappa och mamma firade de absolut bästa midsomrarna i vårt sommarhus vid sundet när de var i min ålder, och äldre...
Där firade de med min mormor och nära vänner i många år (jag är så glad att de fick alla de där åren med midsommar vid stugan). Det var inget röj, bara en god middag och häng på verandan mot vattnet hela långa kvällen. Min pappa band alltid en stor krans av ängsblommor.
Den sortens midsommarfirande älskar jag. DET är min grej.


Jag har inte tillbringat jättemånga midsomrar i Sverige sen jag flyttade hit för 31 år sedan, endast en handfull.
Som sagt, det är ingen dag jag känner att jag måste tillbringa i Sverige.
Däremot har jag firat en hel del midsomrar här med mina svenska vänner. Det har varit roligt, men på ett annat sätt än hemma ändå trots allt det traditionella som följts på dessa fester.
Midsommar är en svår helg att flytta på, men den firas av mååååånga svenskar utomlands. Men eftersom midsommarafton inte är en ledig dag i de flesta länder firar man ofta midsommar på midsommardagen när man bor i utlandet.


Min finaste midsommar, i vuxen ålder, tillbringades i svågerns sommarhus i Småland. Det var min syster, svåger, Peter, Karolina (som kanske var 11 år då) och jag som firade.
Det regnade precis hela dagen, vi åt sill och potatis till lunch. Vi spelade kort och spel på eftermiddagen. På kvällen stod Håkan och grillade i regnet. Men vi hade så himla roligt iallafall.
Sen, framåt sena kvällen slutade det regna. Det blev alldeles magisk vackert ute, så vi gick ut i den vackra småländska naturen. Håkans gamla sommarhus ligger verkligen på landet. Det var så vackert ute att jag än idag kan känna exakt hur det var. Vi såg lysmaskar och bara den synen förstärkte magin. Skogen, naturen var verkligen som förtrollad.



 

Bild ur Sommarboken av Tove Jansson, från Pinterest.


Min egen pappa brukade säga att midsommarnatten var magisk.
Han ville gå ut vid midnatt och se älvor och feer dansa i skogen. Han sa, det är bara den natten vi kan se dessa väsen.
Jag tyckte det var så fint sagt. DEN sortens midsommar firar jag gärna. GÄRNA!!!


Men annars, att vara här och inte fira? Att det är är som vilken fredag som helst?
FINE!!
Helt FINE!!
Jag låter förmodligen heltråkig, jag förstår det. Men SO be it!


Hur kommer du att fira?
Älskar du midsommaren?
Känner du krav runt den dagen?
Eller, kände du krav när du var yngre?
Om du bor i utlandet, kommer du isåfall att fira?
OCH hur firar du midsommar som utlandssvensk?




Midsommarnatt av Nur Rydberg. Bild från Printler (vilken HELT underbar tavla!!!)


Sen ja, midsommar är nog det svenskaste som finns. Den aspekten tycker jag om, såklart. Alla traditioner runt dagen. Jo, jag gillar ju sånt.
Men ja, det finns sådana som jag här i världen ändå. Det finns ju många som inte gillar julen heller, vilken jag fullkomligt avgudar.


Hälsningar från tjejen som inte är någon midsommarflicka, men som älskar naturen galet mycket denna tid på året.

Tuesday, June 18, 2024

Special days!




Good morning!!


Damn it … Is it really the middle/to the end of June?
ALREADY!??
Me not get it.
Me not understand 😅
It is weird, what the hell happened to this year?


I am also the mother of a 28 year old girl.
Yes, it was Karolina’s birthday yesterday.
June 17, the day she was born 28 years ago. A day I still remember as it was yesterday. Some things you’ll never forget. I think I remember 17 June 1996 hour by hour …

Yes, Karolina’s birthday twin—THEO-- turned a year old!!  June 17 is his birthday as well.
We celebrated his birthday on Saturday afternoon. What a cutie he IS!!
Theo is always happy, always in a good mood and he is just as sweet as they come! I love that little guy!


 




Suzy (Peter's sister/Theo's grandma) made this beautiful hydrangea cupcake.  


Sunday was Father’s Day here in the US. SO needless to say, I celebrated Peter!
We missed having the reason for his fatherhood here—Karolina :-D But I did my best to celebrate Karolina's dad. I made him breakfast, I gave him some little gifts and in the evening he craved ramen noodles, so we went to our favorite ramen restaurant Sunday night. Ramen, we both love it!!
Karolina sent him his favorite cookies, so sweet of her.


It has been HOT as well.
We had to sit in our front yard on Friday night when it was time for happy hour. It was impossible to be on the deck as the sun was blasting down on it. The front yard works well since it lays in total shade in the evenings.


This week will be brutal on the weather front, it will be so hot. 
Yes, I am out and about around 6 every morning. I try to be out at 6, but usually I leave the house around 6:15. It has been pleasant at that hour. In the evenings it is still damn hot. The hottest time of the day is between 15-19. Phew …


It is also the lightest week of the year … Reston is located on the 38, 9 latitude. SO the sun rises at 05:43 and it sets again at 20:37. The nights are PITCH black and warm. 
More about our summer nights later this week.


Have a good one, y’all!!