Wednesday, May 03, 2023

Stressen vid strul ...




Hej och godmorgon alla internetanvändare!


Tänk så sårbart allt blir när nätet inte finns tillgängligt, och vad stressande det ÄR då det strular.
I måndags blev vi drabbade gånger två!
Vid 14-tiden försvann vårt Wi-Fi, puts väck. I samma stund upptäckte vi att det inte gick att komma ut på webben via mobilnätet heller. Ingen 5G fanns att tillgå. Allt låg nere. 
Vi har så dålig mobilsamtalstäckning här i vårt hus då vi inte har Wi-Fi och därför är det svårt att ens ringa och kolla vad som händer. Peter ringde det företag som vi har internet, strömning, kabel etc igenom (Comcast) men samtalet bröts flera gånger. SÅ frustrerande. 
Men så mycket förstod vi iallafall att vi inte var ensamma av att ha drabbats. Det var tydligen något stort fel någonstans som gjorde att de allra flesta storstäder i hela USA delvis drabbades. Inte hela städer, men delar av dem. DET är faktiskt konstigt, och otäckt.


 

Bild från ET Telecom



Sedan ringde vi det företag via vi har vårt mobilnät (AT&T) och de kunde se att det var stora problem i vårt område.
Det var vajsing med mobilmasten i South Lakes (området där vi bor) där fanns något stort fel som det skulle ta tid att laga, enligt tjejen på AT&T.
Alla som nyttjar AT&T i södra Reston, Oakton och delar av Vienna drabbades, alla andra mobilnät klarade sig utan minsta problem.
Min bästa granne märkte exempelvis noll av detta då hon har andra operatörer än vad vi har.
Så det var således en dubbel smäll för oss i förrgår. Herregud så otippat.


OCH som sagt, så sårbart DET ÄR.
Vi står och faller med internet. Om det klipps av blir vi stående där med tvättad hals. Ja, speciellt om det inte ens går att ringa.
Att kapa internet och mobilnätet, den perfekta krigsföringen.
Det är faktiskt olustigt hur otroligt tillvanda vi är allt som är digitalt. Försvinner det är vi vilse.


Utan internet går det inte ens att kolla nyheterna på TV, inget funkar.
Där finns bara en svart ruta med ett meddelanden om att något fel uppstått och att man ska ringa ett nummer. 
Ej heller kunde vi larma vårt hus på kvällen eftersom även det (larmet) går via Wi-Fi och/eller mobilnät. Ens mobil blir plötsligt helt värdelös eftersom det inte går att göra något alls på den.


Det hela hackade på resten av dagen. Ibland kunde jag skicka SMS, ibland inte. Ibland kom mobilnätet tillbaka, men det försvann lika fort igen.
Peter och jag tog bilen och körde till en annan plats lite norr om oss här i Reston. Där funkade mobilnätet perfekt, så det var från min mobil jag snabbt skrev ihop gårdagens inlägg.
Det var första gången jag bloggade från mobilen.
GUD så skönt att jag inte behöver blogga från mobilen på daglig basis. Jag skulle inte stå ut. Men superbra att det går att skriva ihop ett aldrig så litet inlägg från den.


 

Bild från iStock



HAH, sedan var vi glada över att vi har alla våra DVD-filmer i behåll.
Filmerna ligger i “gillestugan” och vi tittar aldrig på dem, men ibland så är de ju TOPPEN att ha. Som i måndagskväll. Då var det roligt att se om en gammal kär film.


Någon gång sent på kvällen var mobilnätet helt återställt. Igårmorse när vi vaknade funkade återigen Wi-Fi och rubbet som det skulle. Telefonerna hackar inte längre då vi ringer.
Det är ju främst Peter som drabbas av det, han jobbar ju hemifrån 100% och är galet beroende av både snabb Wi-Fi och sin mobil. Han sitter i samtal och möten som absolut inte får hacka. Nu verkar iallafall allt vara precis som det ska. 
Men jag är nyfiken på VAD det var som hände, och varför i nästan samtliga storstäder i USA? OCH varför bara i vissa områden av dem?
Min kompis som bor i norra Reston hade noll och inga problem alls igår, hon har exakt samma operatörer som vi har.


Det är ju så, när wifi, nätet, datorer, telefoner, bilar och sådant strular kan man knappt tänka på något annat. Det är verkligen enormt stressande då det sker. Det vet vi alla.
Givetvis känns det bättre så fort man vet att man inte är ensam över att ha drabbats, då kan man koppla av på ett annat sätt.


Men ja, vilken svajig värld det ändå är med det digitala. OCH SÅ lätt att slå ut rubbet för någon smart hackare som vill illa.


Nåväl, nu ska det väl vara över. För denna gång.


Ha en riktigt bra onsdag!

20 comments:

Äventyret framtiden said...

Jadå, vi är väldigt sårbara när det gäller Internet och det digitala. Vi har vant oss vid att alltid kunna nå varandra via olika kanaler och att bara sätta oss ner vid datorn och ta in världen. Så fungerar ingenting helt plötsligt och ...ja, känslan är jobbig. Hur når jag barnen i Sverige? Nå, precis som du skriver så känns det lite bättre om man är flera med samma problem, märkligt nog. Då vet man att saker är på gång när det gäller att återupprätta allting. Men sårbara är vi. Oerhört sårbara. Jag har inte bloggat via telefonen ännu, kanske bäst att uppdatera sig själv på olika möjligheter.
Så skönt Annika, att du är tillbaka i bloggsfären igen! Få se om ni får veta orsaken till den stora störningen.

Kramar över havet!

Yvonne said...

Men fy så läskigt, direkt (i dessa tider) tänker man ju att det är något sabotage av främmande makt som ställt till det, usch och fy! Man blir ju helt ställd då ingenting fungerar.

Oerhört sårbart samhälle vi lever i idag och kanske bra att få en påminnelse om det en kort stund. Hoppas verkligen det inte var något sabotage utan en "normal" grej som inträffade, läskigt är det hur som.

Skönt att du är tillbaka igen. Stor kram skickar jag från ett soligt, men kallt Åkersberga. Lite ovant när man gått i T-shirt och shorts i 2 månader och nu plocka på sig tjocka jackor och långbyxor igen. +3 grader när vi landade är ju inte så man svettas precis.

Dr Jo said...

Hejsan,

Jaa vi är verkligen sårbara utan internet och el framför allt. Så mycket är kopplat till det att det nästan är komiskt. Att man inte tänker lite mer på en backup utifall att.
Och även att laga bilen (vilket inte just jag kan) har också bilvit så mycket svårare när allt är kopplat till olika system som måste fixas genom datorn i bilen.
Tror absolut det är så man slår ut ett land, går efter elen så är man tillbaka på medeltiden.

Onsdag i början av maj och jag längtar såå efter värme. Hur är det hos er nu, mer stabilt? Sommarvärme?
Kramar från Johanna

Mamma C said...

Lite oroväckande och kusligt när det händer i så många delar av landet man bor i och att man blir precis lamslagen och inget fungerar.

Tur ni hade era DVD-filmer kvar 😉😀.

Ha en bra dag.
Kram Carin

bettan said...

...men jag orkar inte!!! Skrivit årets längsta kommentar och den försvann. Blir tokig!!!
Ber att få återkomma.

KRAMAR!!

Humlan said...

Visst blir det himla besvärligt när det inte fungerar, men jag har inte varit med om att både mobilnätet och bredbandet har lagt av samtidigt. Det låter väldigt konstigt att det skulle drabba flera ställen samtidigt och dessutom fläckvis. Hade en operatör slagits ut överallt kan man ju misstänka någon uppdatering, men så här fläckvis låter konstigt. En vän till mig säger alltid att det bara är någon främmande makt som testar lite inför det stora slaget ... och visst kan man undra!

Nu hoppas jag att allt fungerar som det ska och att du får en fin dag!
Kramar!

Annika said...

Karin;
Visst ÄR vi det. Och numera ännu mer så då cash knappt är värt ngt heller. Ja du vet vad jag menar, allt sker digitalt.
Känslan ÄR jobbig när det ligger nere, att inte kunna nå någon för det går inte.
Att inte veta ngt alls.
DET är jätteskönt när man vet att många är drabbade och det är ett problem man jobbar med. Det underlättar stressen.
Att blogga från mobilen är litet och pillrigt, men det går.
Det är bra att veta. Skulle inte vilja författa längre inlägg där, men ett litet går fint. Ja, såvida nätet funkar.
Tror inte vi får veta vad det var, har inte sett ngt som är skrivet om det ngnstans. Ja förutom folk som skriver på Nextdoor, en app för ens närområde. Men annars inget.
Det lär ju säkert hända igen, men jag hoppas inte att både mobilnät och wi-fi då är drabbade.
Kramar till dig!!

Annika said...

Yvonne:
Abolut, det är dit tanken går direkt--att ngn annan makt gått in ch sabbat. Jag menar, det är ju så de kommer att göra den dagen ett storkrig löses ut.
Vi är verkligen såååå sårbara. Det lugnade mig lite att det bara var vi med ATT och Comcast som drabbades, att min granne hade fullt nät etc.
Sen är det ju lugnande att många drabbas också, på ngt konstigt sätt. Ja, att man inte är ensam.
Har inte läst ett enda dugg om detta nånstans.
Bara på den app jag har för närområdet, men absolut inget i media. Lite konstigt det också.

Haha, välkommen tillbaka hem, Yvonne. Vackert men kallt alltså. Men bra på ett sätt, då blir våren och blomningen LÅÅÅÅNG. Och jag antar att du tycker att det är SÅÅÅÅ ljust också. PÅ med tröjor och halsdukar nu, Förstår at kontrasten känns STOR-

Kramar från mig!!

Annika said...

DR Jo.
Vi är verkligen det.
Och jag antar att hackare kan ge sig på elnät också om de vill. Även de sköts väl numera helt digitalt. Vi lever i en mkt sårbar värld.
Som du säger, bilarna numera är ju så datoriserade. Det som ngn duktig bilkunnig förr kunde laga är omöjligt idag.
OCH även bilar går ju att hacka in i. Fy tusan vad läskigt när man tänker på det.
Ja, om elen slutar funka så slutar ju allt funka också. Vilken otäck tanke det ÄR.

KALLT Johanna KALLT. Här med.
Hela denna vecka. I nästa bättre. Har vantar, långa träningsbyxor och halsduk då jag är ute på morgonen, Kör värmefläkt dagtid i vardagsrummet, den portabla. Det är inte varmt, kanske 13.-15 grader dagtid.
Jag ser att ni inte har ngn värme heller. Men du ska se att det vänder snart

Kramar!

Annika said...

Carin;
Håller med, och har inte heller läst ngt om det inom media. DET är lite konstigt. Har bara sett vad andra skriver i mitt närområde på en lokal app. Sen såg jag Comcast outage-kartae i måndags. Varenda storstad drabbad. DET är märkligt.

JAA! Tur vi har våra gamla dvd-filmer kvar. Det var knappt vi kom ihåg hur man gjorde.
HAHA;

Kramar!!

Annika said...

Bettan.
NOOOOOO!!!!!
Gör som jag då jag skrivit en lång kommentar hos ngn, kopiera den!! Och strular skiten så kan d enkelt bara klistra in den igen.
Fasiken, nyfiken ju på dina tankar.

KRAMAR!!!!

Annika said...

Humlan:
Första gången för oss också att både mobilnät och wifi slutar funka. Det lustiga att det bara var dessa två operatörer och inga andra.
Jag tycker också det är skumt att ingen, förutom folk där jag bor, skrivit om det.
Absolut, misstänker (precis som din kompis) alltid att det är ngn främmande makt som ligger bakom sånt här när det slår till så här.
Den effektiva krigsföreningen i framtiden blir ju sånt här, samt att slå ut elnät etc.
Hemskt.

Kramar!!

Brysselkakan said...

Ja attans vad beroende vi är av Internet. På gott och ont.
Det är så många saker i vår vardag som vi behöver Internet till ju.
Tur att det löste sig för er till slut.

Susjos said...

Läskigt är det att vi är så beroende av internet...det tänker man inte på när det ju oftast fungerar! Skönt att det funkar nu igen i alla fall!
Ha det gott!
Kram

Annika said...

Brysselkakan:
Inte klokt.
Slås det ut slås ju våra liv ut, närapå. Speciellt när man inte heller kan ringa eller nå mobilnätet. Hemskt.
ja, skönt att det ordnade sig.

Annika said...

Susjos:
Exakt, när allt fungerar tänker man inte på det. Men så fort det börjar strula så påminns man med kraft om HUR beroende vi är.
Tack, so far so good. Stor kram!!

BP said...

Det är nästan skrämmande att vi i västvärlden är så otroligt beroende av tekniken. Vi tar för givet att internet, wifi med mera bara ska fungera. Å när nåt händer är det panik, speciellt för alla som är beroende av tekniken i deras jobb. Som i Peters fall.
Det skulle vara intressant att veta vad som var orsaken till felet. Gissar att ingen skulle medge att de blev hackade...

Channal said...

Hej Annika! Skönt att nätet är tillbaka. Det var inte länge sedan vi också blev drabbade. Hela vårt område... så sårbart! Är det ryssarna eller turkarna? Det spekuleras! Precis som vilka som saboterade Nordström?!! Läskigt! Även min arbetsplats, hela Norrköpings kommun blev hackad + migrationsverket. Inget funkade på jobbet.. kusligt vad vi har blivit beroende av det digitala! Knappt några som har kontanter. Hur betalar man då? Vi har pratat om att ha lite kontanter på oss för säkerhets skull!

KRAMAR Anna

Annika said...

BP:
DET är det, vi står oss helt slätt utan den. I allt.
Exakt, så länge allt funkar så tuffar vi bara på och tänker inte alls på det. SÅ fort ngt hakar upp sig blir vi så stressade.
Har inte hört ett enda dugg om vad som lpg bakom, varken på mobilnätet eller bredbandet.
OCH ja, såååå många som jobbar hemifrån numera och är galet beroende av det.
Det får helt enkelt inte strula.

Annika said...

Anna:
VISST är det sårbart.
Ibland får jag för mig att de testar lite här och där. Tänker alltid att det är ryssen, men i det här fallet kan det ju vara Kina också eller ja ... vem vet ...
NGN är det iaf.
Vi är verkligen svaga egentligen. Somliga kan inte ens låsa sina hus för det sker digitalt. Och som du säger, vi lever i ett sgs kontantlöst samhälle.
Vi tror vi är starka och säkra, men det är precis tvärtom.
Kramar!!