Friday, June 08, 2018

McD-hack och grill ...





Hej på fredagen!!



Återigen dags att ta helg.
Återigen ett veckoslut som kommer flyga fortare än kvickt.
Så är det alltid.
OCH samma sköna fredagskänsla som varje vecka.
Hoppas ni alla har lite sköna planer, eller kanske inga planer alls. Det kan vara nog så skönt det också.


För ett par fredagar sedan provade jag att göra Big Macs härhemma. Det finns ju många “hacks” vad gäller den hamburgaren på nätet.
Mmm … det blev supergott. Det smakade verkligen som det "ska".
Nästa gång tror jag att jag ska köra med en enkel hambugare, och inte dubbla. Vi blev SÅÅÅÅ mätta.
SÅ mätta. Eftersom hamburgaren är hemmagrillad så blir den “matigare” än vad burgaren är på McD.
GOD, kan rekommendera den.
Jag använde mig av det här receptet.









Nu är det grilltider och det känns gott att äta utomhus. Eftersom vi har haft så taskigt väder under en längre tid har det blivit väldigt få grilltillfällen denna vår och försommar.
Men nu hoppas jag att det ska bli lite mer av den varan.
Älskar att sitta på decket och äta middag medan solen strilar mellan bladverken.
Jag är en sådan som verkligen delar upp min mat årstidsmässigt.
Vissa maträtter äter jag bara under höst och vinter.
Somliga äter jag bara på sommaren. Det händer aldrig att jag gör en caprese-sallad på vintern. Likaså ställer jag mig inte och gör en beef bourguignon under sommarhalvåret.
Somliga rätter passar in extra bra under årets olika tider.

Något som jag älskar under sommaren är att göra små potatispaket i folie. Jag kokar först potatisen, sedan skivar jag den och lägger i foliepaket. I varje paket strör jag på kryddor, dill, parmesanost, en klick smör och lite grädde. Då maten grillas på grillen får foliepakten ligga på grillen och gotta sig.
Mmmm… mitt favorittillbehör sommartid.

En annan favorit under sommaren är fransk potatissallad. Jag har så svårt för potatissallader som är indränkta i majonäs och gräddfil. Det blir så fett och läskigt. Gillar dem inte.
Men fransk känns så god och fräsch med alla örter. Stor favorit.

Vilka är dina favorittillbehör vid grill eller vid matlagning sommartid?
Berätta! Vill veta!
Just tillbehör är det alltid kul att få tips på.
För all del, vilken sommarmat gillar DU bäst?
So spill your best tips!


Peter har kommit hem igen.
Skönt att familjen är samlad.
Dock, det har gått så finfint dessa nätter. DET är tack vare det fina Karolina-sällskapet, det! Vi har sovit så gott. Jag har inte ens haft några lampor tända i huset.
Tänk ändå vad det underlättar när man är två.


Mina majbilder på instagram får avsluta dagens inlägg.



Hoppas att ni alla får en finfin helg.
Vi hörs på tisdag igen!!

23 comments:

Anne-Marie said...

Eftersom jag aldrig grillar har jag tyvärr inga tips.
Låter gott det du gör.
De där hamburgarna ser väldigt goda ut. :)
Jag kan göra hamburgare ibland men har inga direkta tillbehör.
Skönt att ni är samlade alla tre. Och att du kan sova bättre när Karolina finns där.
På tal om hamburgare, såg du att IHOP skall byta namn till Ihob? Ingen vet säkert varför men det verkar som om det har att göra med deras hamburgare. IHOP är ju en institution tycker jag så litet märkligt att byta namn.
Ha en fin helg! Kramar!!

Anonymous said...

Jag älskar också grillat, skulle kunna grilla varenda dag, men min man är inte lika förtjust i det :-) . Lite disk blir det också att ta hand om efteråt. Vi grillar oftast en köttbit, fläskfilé eller gör hamburgare. Är sugen på att testa att grilla fisk, för jag älskar fisk. Man behöver ju bara några goda såser, potatis av ngt slag och så det man grillat så har man ju en toppmiddag att hugga in på. Så fort den här eländiga hostan är borta ska vi grilla hamburgare. Jag gör smeten av ren köttfärs och så rätt mkt Caj P:s grillolja till en lagom kladdig smet. 2.5-3 min på varje sida så är det klart. En god skiva cheddar på, sallad , senap, ketchup, hamburgerdressing, en tomat så är allt klart och såååå gott. Pommes är inte så ofta vi äter till när vi äter hemma, rostar sötpotatis i ugnen ibland till och det är gott.

Kul att få rå om dottern ett tag igen. Jag brukar säga att de blir som barn på nytt när de kommer hem, kläder ligger här och där, obäddade sängar, glas och koppar lite här och där, ja precis som när de var hemmaboende på heltid :-). Även om vår dotter fyller 40 nu i höst och sonen just fyllt 35 så är det fortfarande så när de kommer hem och hälsar på. Men man får bita ihop och skratta åt det.

Ha en fin helg! Själv har jag varit till en läkare igår och fått antibiotika , jättefina blåa piller och sen ngt slemlösande piller som jag ska ta en gång om dagen. Hoppas verkligen det släpper nu, är sååå less på hostan, att sitta i fåtöljen och sova om nätterna mm.

Kram Yvonne i Torrevieja

Humlan said...

Den gamla grillen är slängd och ingen ny är köpt, jag grillar inte när jag är ensam även om det är väldigt gott att äta grillat. Favoriten är min brors grillade lax med massor av goda grönsaker och goda såser/röror till.
Själv äter jag också mycket fisk på sommaren, ofta rökt fisk. Och mycket sallader, grönsaker och gärna en fransk potatissallad. När jag är ensam så gör jag sallader, grönsaker, röror och liknande för flera dagar, så jag lagar mat en dag och plockar sedan ur burkar i kylskåpet och blandar i några dagar. Bekvämt och ett bra sätt att äta vettigt även när jag inte mår så bra att jag klarar av att laga mat varje dag.
Hoppas ni får en skön helg och får väder så att ni kan sitta ute och njuta. Själv hoppas jag att jag ska klara av att olja in mina utemöbler, det behövs verkligen men jag har inte kunnat göra det tidigare.

Ha en skön helg!
Kramar

Steel City Anna said...

Väldigt fina majbilder! Maj är kanske vårens vackraste månad.

Din hamburgare ser himla god ut och himla lik en riktig! Jag lämnar alltid brödet på hamburgaren om jag äter chips till, orkar inte. Så förstår att ni blir mätta. Jag gjorde ju en sån KFC double down burgare med två kycklingfileer och bacon och ost, den blev mastig också :)

Jag har också sommarmat och vintermat ganska uppdelat. På sommaren älskar jag sallader: potatissallader, pastasallader, couscousblandningar ... Kött och fisk med färskpotatis, morötter, sparris ... Älskar att göra smulpajer på frukt och bär.

På vintern gör jag också mycket grytor. Soppor och stora söndagsluncher med stek, sås, sky och potatis.

Unknown said...

Grillar inte så mycket just nu, eldningsförbud på många platser i hettan. Många skogsbränder, så man är ju lite extra försiktig. Hamburgare är jättegott, särskild de man lagar själv. Fint med lite recept! Sallader och kalla kycklingbitar från filéer och fetaost är gott, och rökt fisk så som makrill, rökt lax till salladen som man kan variera hur mycket som helst och en god kall sås med örter av olika slag. Man är inte så hungrig i värmen. I England åts det ofta kall mat, särskilt rostbiff, med sallad under sommaren, särskilt på kvällar. Har tagit med mig det.


De svenska räkorna, oskalade frusna, eller färska är favoriter med lite citronstänk på.


Här är det 25+, ingen vind, som upplevs som hetta just nu. Det är bad som gäller mest varje dag.


Önskar dig en fin dag, Annika!


Kram

Unknown said...

PS Just nu festas det på färska svenska och söta jordgubbar med grädde eller glass. Det allra bästa. Jammi!

Annika said...

AM:
Så gott med burgare, tycker jag. MUMS!!
Blir aldrig fel.
Bra att familjen är samlad igen, gillar det.
JA!! Karolina berättade att IHOP ska byta namn???!!! VARFÖR ja??!! Men hon sa att det skulle betyda breakfast, b:et. Har inte läst på om det själv ordentligt ännu. IHOP funkade ju så BRA. Varför ändra på ett vinnande koncept? Alla vet ju ändå att de serverar mer än bara pannkakor där.
Knäppt. SÅ knäppt. Får läsa på om det hela. Älskar att äta på IHOP då och då. Men jag brukar ta en omelett ;-)
Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Yvonne:
SÅ trevligt och gott med grillat.
Mums.
OCH ffa under sommatid. Vet inte om jag är lika förtjust i det efter sommaren? Men många grillar ju året runt.
Helt sant, det blir en hel del disk efter en grillning utomhus. Så är det. P brukar vara den som tar hand om att rengöra grillen.
P gör också hamburgarna här hemma. SÅ goda. Han har corn flakes i dem, hehe. Blir toppen.
Älskar hemmagrillade burgare. SÅ gott. OCH med goda tillbehör.
Pommes är gott till, mm ...
Men precis som du brukar jag göra klyftpotatis väldigt ofta. Toppen det med. Det är så lustigt, just hamburgerdressing finns inte här som det gör hemma. Du vet, den där American Hambuger Dressing som säljs hemma och som är sååååååå god. Finns icke här. Jag vet svennar som tar med den hemifrån, haha. Men sanningen är att man kan göra den själv också.

EXAKT, alltså ja, det är som om K blir som hon var i HS :-D Stök och grejer överallt. Smink överallt. Kläder, böcker, prylar, papper ... HAHA.
Som du säger, det är bara att bita ihop. Rätt kul ändå ju. Undrar om jag blir likadan då jag kommer hem till mina fldrar? Lite kanske, fniss ...
En sak jag märkt, hon har mognat såååå mkt i college. Blivit så vuxen ... det är fint.

Tycker så synd om dig. MÅ du bli frisk NU!!! NU!! Fattar om du är less.

Här har The Caps vunnit Stanley Cup, och jag tittade och det var härligt. Så det är partystämning!!
Jag ska till tandis om en stund, inte så party-party precis ;-)

Kramar!!!!

Annika said...

Humlan.
Du får investera i en ny. En liten. Men bara om du tror den blir använd, förstås.
Ja, det är väldigt gott med grillat, verkligen.
ÄLSKAR rökt fisk!! OCH fisk övh. Men jag tycker det är vanvettssvårt att GRILLA fick. Har halster, och det måste jag prova snart.
Precis, älskar också sallader på sommaren. Eller hela året förresten. Men på sommaren är det väldigt gott. Love it.
HOPPAS du känner dig pigg och stark nog för att ta itu med utemöblerna. OCH så hoppas jag att hela helgen ska bli fin för dig.
Ha en fin och bra helg.
Kramar!

Annika said...

Anna:
TACK Anna!!
Ja, hemma i Sverige är det absolut den finaste månaden. Här tycker jag april är snäppet bättre och vackrare. I juni är det sgs högsommar här. Nu har det allra finaste blommat, även om rosor och hortensior etc kommer nu.
Tack, ja den blev skitgod den burgaren. MEN för mastig. Fick ju för sjutton food coma efteråt. Ja, brödet kan man ofta välja bort, speciellt om man har pommes till.
Som din macka med kyckling som blev SÅ mastig. Men gott är det. ÄLSKAR kyckling, lagar ofta det på sommaren. Ja hela året förresten. Men på sommaren marinerar jag och grillar eller ugnsteker. GOTT. PCH så en god sallad till. MUMS!!
Yes, you and me both, maten under året blir verkligen uppdelad. men det gillar jag. Man ser fram emot olika rätter vid varje ny säsong.
Kul att du och din mamma (och kanske din pappa?) delar på all matlagning nu. Ni är ju alla duktiga och fantastiska kockar.
Anna, ha en finfin helg i good old Stockholm. Vädret fortsätter att le emot er!!!

Annika said...

Nilla:
Precis, ute i skog och mark ska man nog inte grilla just nu hemma i Svedala. For sure ...
Jösses vilken torka.
Börjar du lessna på vädret? Eller är det fortsatt bara skönt?
Ja, härligt med lite lättare mat på sommaren. håller med. Rostbiff ja, det älskar min käre make. jag med då och då.
Precis som du säger, med kalla såser. De är lätta att röra ihop också. Älskar sås!!
OMG, inget är som svenska räkor. DET är det fösta jag äter då jag kommer hem!! En räkmacka eller en räksallad. SÅ galet gott.
TACK Nilla, ha en bra och FIN helg i värmen. Jag ska till tandläkaren, kul va ;-)))
Men The Washington Capitols vann Stanley Cup sent igårkväll så det är yra i stan!!
SÅÅÅÅ KUL!!!
Kramar!!!!

Unknown said...

Gratulerar till Stanley Cup-bucklan! En dansk var visst en av vinnarna!

Nej, man får inte tröttna på det varma vädret, kommer inte ihåg när det var sån försommarvärme tidigare! Även om det kan vara jobbigt ibland. Jag hoppas den ska fortsätta hela sommaren, men det är kanske för mycket begärt. Ingen behöver ta sig till varmare länder på semestern den här sommaren, kanske.

Annika said...

Nilla:
JA, så ROLIGT för Washington. Detta behövde stan. Precis, Lars Eller heter han. Han satte det sista målet. GRYMT!!!
Sant, sommaren i Sverige när den ÄR sådär som den är NU är oslagbar. Ljuvligt. VILL att det ska hålla i sig, med ngra regndagar nu och då.
Trevlig helg!!

Anne said...

Men åh så gott det ser ut! Kollade länken och dressingen. Såg att hon hade i French dressing, hmm kanske det är hemligheten. Ska helt klart prova!! Grillat är så gott, svårt misslyckas med också tycker jag. Ja i alla fall, om man kör säkra kort som kött, kyckling och såna där potatispaket som du nämner. Jag brukar också göra såna paket med bara ha smör och inte grädde men det lät supergott med grädde,blir säkert ännu krämigare och lite potatisgratängkänsla kanske. Gillar du halloumi? Det känns ju som det är den nya svenska sommar nationalrätten... Jag tycker det är sååå gott. Ibland svårt hitta här men framför allt dyrt, men TJ har sommartid en billig i sortimentet.
Håller helt med dig om det där att många rätter är säsongsrätter, jag skulle inte heller ställa mig och göra en mustig köttgryta den här tiden på året.
Samma sak med ljus, inga tända ljus hos mig mera utan det ligger i dvala fram till hösten.
Kramis Annika, ha en fin helg!

Monica said...

Ser jättegott ut! Blir så gott att göra hamburgare själv, en helt annan klass är det. Och jag har också sommar- och vintermat, ger sig självt på något sätt, är inte sugen på en mustig het mättande gryta nu som en kall vinterdag när det kan vara alldeles toppen. Och göra potatissallad själv blir så gott! Friskt och fräscht är det och dina potatispaket låter väldigt goda. Är så gott med potatis som tillbehör.

Jag skulle vilja ha mer färskt fisk här men det har blivit ett sämre utbud i affärerna, antagligen beror det på förändringar som är i naturen i haven främst. Ja vi är i alla fall två kockar:-) och jag måste säga till Anna att släppa fram far sin så han inte glömmer sina rätter som han kan, haha, han är ju väldigt nöjd med om vi glömmer men jag tänker på framtiden:-). Anna tycker det är så roligt att laga mat också så gör det gärna. Det är så skönt att bara äta nu i lugn och ro och inte tänka på packning och att snart resa igen.

Anna träffade en väninna idag, känt varandra sen nyfödda, fantastiskt egentligen och man blir förundrad på något sätt, om tiden. De gick en riktig långpromenad och hann avhandla en bråkdel sa de:-) och sen gjorde vi lite byråkrati igen och på det gick även Anna och jag en riktig långpromenad som var rätt länge sen här för min del, men så fint det var och roligt att ha varandras sällskap här.

Önskar dig en riktigt fin och skön helg med familjen Annika! Och ja som någon skrev, jag har aldrig upplevt en sådan maj och inte junibörjan heller i mitt liv när det gäller detta sommarväder i Sverige. Vi säger att vi ska ta vara på det för det är speciellt verkligen.

Ha det så fint!

Taina said...

Men ÅÅÅÅH så gott det ser ut! Jag köper dock våra hamburgare på vår lokala matvaruaffär som har de bästa och saftigaste hamburgarna! Japp, här blir det också mycket grillat. Let da säsong begin! KRAM

Channal said...

Din burgare ser godare ut än Mac Donald's. Till grillat vill jag ha kall sås, gräddfil eller crème fraîche kryddat med något gott, och en stor fräsch sallad hör till. Maken vill alltid ha potatis. Färsk kokt eller ugnsbakad på olika sätt. Nu blev jag hungrig fast jag precis har ätit en knäckemacka med ost =)

KRAMAR Anna

FREEDOMtravel said...

På grillen gillar vi tonfisk, halloumi och sparris :)

Annika said...

Anne:
Det där får du fixa. You'll love it!!
SÅ gott.
Exakt, tycker också det är så härligt med grillat. På sommaren. På vintern är det inget jag saknar vad gäller grillat. Allt har sin tid, liksom.
Tycker fisk är svårt, inte för att jag provat att grilla det så ofta, men då jag gjort det har det blivit sådär. Måste nog skaffa ett halster.
Just det, har man grädde i blir det lite potatisgratängkänsla. MEN det är också supergott med smör. Det räcker ju så på många sätt.
ÄLSKAR halloumi, har ätit det hemma (eller i Österbotten mest faktiskt) i åratal. SÅÅÅÅÅ gott!! SÅ underbart gott. Älskar det salta och knarriga. TJ har den, Whole Foods också!!
Visst, så mkt mat är säsongsbetonad.
Ljus, men det kör jag oavsett, hehe. Inte så mkt som under höst och vinter, men jag tänder nog ett eller två nästan varje kväll.
Stora kramar!!

Annika said...

Monica:
Visst blir det. ÄLSKAR hemmagjorda burgare. SÅ himla goda.
Jag vet, jag älskar potatis i ALLA former. SÅ himla GOTT! Mmm....längtar efter att grilla på decket.
Fisk är gott.
Men jag tycker det är svårt att grilla den. Tycker den faller sönder. Måste börja använda halster.
Ni är två kockar ju ja. Härligt. PLUS din man som kan laga en och annan rätt. HIHI.
Ja, bäst släppa fram honom. Ska ni ut och resa du och Anna? Med tanke på att du inte vill att han ska glömma bort sina skills i köket? HAHA.
SÅ mysigt med barndomsvänner. har flera kvar därhemma också. Alltid sååå mysigt när man ses. Förstår att Anna gillar det.
Sen det vanliga malandet med det som måste göras ...
FÖ fattar jag fullt ut att du verkligen njuter över att Anna inte ska packa ihop och åka till England om en vecka. ATT hon faktiskt bor där nu. SÅ härligt!!
NJUT av ert fina väder. Hoppas helgen var riktigt mysig.

Annika said...

Taina:
Gött va're!
Ja, älskar burgarna här in da US.
Let the season begin.
Kramar!

Annika said...

Channal:
TACK!!
Alltså testa!! SÅ goda!!
Håller med, kalla såser är såååå goda till grillat. MUMS!!
SALLAD, ett måste. Alltid. ALLA årstider. ALLA dagar.
Älskar också potatis. SÅ gott. OCH man kan göra så mkt med den.
Hoppas helgen var fin.
Kramar

Annika said...

Freedom:
Tonfisk. DET älskar jag. ÄLSKAR. Men har aldrig grillat den på egen hand. Vill ju i princip äta den rare. Bara en touch av grill.
Halloumi är så gott. Sparris också.