Thursday, September 07, 2017

Orkaner, Trafiken, Höst i kaffet och Veckans Netflix-tips!
Godmorgon torsdag!
*    Orkaner


Ja, nu är det så hemskt att det är en jätteorkan som står på lut igen. Irma.
När jag skriver detta vet de ännu inte med säkerhet hur hon kommer att drabba Florida.
Men, det är ett dystert scenario.    Just nu härjar Irma i Karibien som värst.  I skrivande stund VET jag inte hur ILLA det är där.
Två stora orkaner på kort tid.  Dessutom ligger orkan nummer tre, Jose, och väntar i sin linda också.
Harvey lamslog och förstörde stora delar av Houston med omnejd.
Det är så svårt att förstå katastrofer när man inte själv är DÄR!!
Jag hörde en kvinna på radion som åkt ner för att hjälpa till efter Harvey. Hon trodde hon var förberedd på vad som som skulle möta henne. Det var hon inte, hon sa att hon kom dit och inte kunde förstå vad hon såg.
Det som mötte henne lamslog henne.
OCH jag förstår det, det är lätt att få sig en bild via tidningar och tv och andra nyheter, men en helt annan att se förödelsen och armodet i riktiga livet.

Där jag bor är vi rätt så förskonade från orkaner. Jag bor för långt norrut, men framförallt för långt från kusten.
För, visst kan orkaner drabba norra USA, se bara på Sandy som lamslog stora delar av New Jerseys kust för några år sen.  OTÄCKT!!!
Samma sak med Outer Banks med flera områden, de är ofta mycket, mycket utsatta för orkaner.

Men, 2003 fick vi påhälsning av orkanen Isabel, och det var faktiskt otäckt. Träd knäcktes utanför oss. Vi sov i källaren. Efteråt minns jag att vattnet inte var drickbart på ett tag.  Man råddes att koka sitt kranvatten ett par dagar efter orkanen. Det var stora översvämningar på många håll och många blev utan ström. Det är den enda orkan jag varit i kontakt med.  Dessutom var Isabel nog mer som en “västanvind” om man jämför med HUR det kan utspela sig då det vill sig riktigt illa.  Men, en orkan var hon minsann.  Jag läser på Wikipedia att Isabel skördade 51 människoliv, direkt och indirekt.  Jag undrar hur många liv Irma tänker ta?  Grymma öde ...


Bäst att de  förbereder sig på det allra värsta i Florida, vilket de också GÖR.
Jag tänker på dem!

Orkansäsongen kan vara GRYM. Orkaner slår oftast till mellan maj och november.

Irma, bild från Business Insider


*   Trafik och trafik …

… Japp, nu är man en DC-bilförare igen. BACK on track och allt det där.
Ut i tung trafik där folk ofta kör som galningar. Stressen och hetsen i trafiken är ibland enorm. Snabba filbyten, stora trafikleder, flerfiligt en masse och en enorm trafikvolym.
Vilken skillnad det är att köra bil i Österbotten! Hyr bil där varje sommar (det måste jag, annars kommer jag ingen vart. Vill inte heller vara beroende av andras bilar). Men, iallafall, vilken fröjd det är att köra bil på landet!  Det gäller i både Sverige och Finland.
Det är ju knappt någon trafik. Man märker hur lite folk det bor på landsbygden i  Finland och Sverige  när man är ute på vägarna där. DET är iallafall vad jag tycker. På landet, och runt landsortsstäderna där jag befinner mig, är det LUGNT.
Gud, så skönt det är att köra bil där!
Jag säger bara det.
Här hos mig är det trafik jämt, ta mej tusan.
Det spelar ingen roll när du ger dig ut. Trafik. Alltid. Dygnet runt.
Tröttsamt? JA!!!

DC-trafik. Bild från emaze

*  Höst igen, iallafall på Starbucks.


Häromdagen såg jag att det är höst på Starbucks igen! Just det,  höstkaffet har kommit tillbaka med Pumpkin Spice Latte i spetsen.
Nej, jag har inte druckit någon PSL ännu.
Det känns ...  lite tidigt.
Men, höst på Starbucks är det likafullt.


*   Black Mirror

Häromdagen ville Peter att jag skulle se ett avsnitt av brittiska Netflix-serien Black Mirror.
Black Mirror kan liknas vid den gamla serien The Twilight Zone. Det är science fiction som utspelas  inom en inte alltför avlägsen framtid. Allt lite vridet, otäckt och skruvat.
Samtliga avsnitt är lite som  parallella verkligheter.  
Avsnittet Peter och jag tittade på heter Nosedive, och det handlar om ett samhälle där ALLA är uppkopplade på social medier PRECIS HELA TIDEN, och ALLA blir betygsatta och rankade i form av “likes” och kommentarer.  I ALLT DE GÖR!
För att kunna göra vissa saker i ditt dagliga liv behöver du  olika snittpoäng på din “like-skala”. Du kan inte köpa hus i ett visst område såvida du inte har ett speciellt medelpoäng i "likes", du kan inte besöka restauranger, affärer eller barer om du inte ligger på en viss plats i “like-skalan” etc etc. Mycket nyttigt avsntt att se för många, tror jag. OCH säkert inte en dystopi heller, det skulle inte förvåna mig speciellt mycket om världen inom en snar framtid börjar likna avsnittet Nosedive.
Så, veckans tips från mig till er blir Black Mirror och avsnittet Nosedive.Nu önskar jag er alla en fin och bra torsdag!!


16 comments:

Steel City Anna said...

Så hemskt med orkanerna. En kollega till mej är i Karibien nu på semester. Orolig för hur det ska gå. Trafiken är jobbig även här. Igår var det en otäck bilolycka, såg en människa ligga på vägen i en pöl av blod. Alltid stressad att nåt ska hända.

L said...

Ja, orkanen är så himla otäcka. Och så svårt att föreställa sig upplevelsen. Hu!
Ja, det där med trafiken. Det var det allra bästa med att byta Boston mot Lomma. Ljuvligt!

Annika said...

Anna:
Ja, så vidrigt med orkanerna. Det är det första jag kollar varje morgon nu, hur är det med Irma? Hur har hon slagit till under natten?
Var kommer hon att bryta in över Florida?
USCH!!
Fy 17 för att vara i Karibien nu, iaf där Irma drar fram. Säkert OK i södra Karibien, men i östra ... Himmel och pannkaka.
USCH.
Hoppas det går bra för din kollega.
Trafiken ja, kan tänka mig att den är hemsk hos dig med eftersom det är så mkt folk. Ibland blir jag bara SÅ trött ...

Annika said...

Lisa:
Tvi vale så hemska och kusliga de är.
Du, jag förstår verkligen att det bästa att byta Boston mot Lomma var trafiken!!
VAD less man blir på den ibland alltså.

Monica said...

Ja det är så ofattbart hemskt hur människor drabbas, nu av orkanerna. Tror inte heller man kan förstå eller vara förberedd när man som kvinnan reser dit.

Minns vänner till mina föräldrar och mannen i familjen reste med till det land som hade det så förfärligt, en diktatur som föll som varit grym särskilt för barn, nu övergivna barn på barnhem, svårt skadade fast de var friska egentligen men av "vården" de fått, han blev aldrig sig lik, skulle fira jul hemma sen men det var svårt att ens tänka på en jul sa han, ja han lever än men minns alltid. Inte samma att se allt i verkligheten. Där var det ju orsakat av människan som så ofta och sen har vi alla naturkatastrofer på det. Det är rent hemskt.

Och så trafiken, den orsakar också en del hemskt, väldigt jobbigt med den hetsiga trafiken, ja i UK är den hemsk också, har fullt sjå bara att korsa en gata och så vänstertrafik på det, jag har som princip i alla fall att vänta på grönt hur lång tid det än tar, men folk med barnvagnar kastar sig ut med den före framför bussar och allt mot röd gubbe. Inte kloka, såg en kvinna korsa framför ambulansen med rödljus en gång, jaja.

Och så sant, så helt annorlunda på landet här och o i småstäderna, vi åkte lite i Uppland på en ny väg och jag sa så otroligt vackert det är här, alla hus och gårdar, man har inte tid att titta här i storstan, är ju stressig trafik här med nu. Men inte som hos dig, jobbigt att vara så uppmärksam totalt hela tiden när du ska någonstans. Förstår att du njuter av bilkörning på sommaren i Österbotten.
Ha det så bra Annika och hoppas du haft en skön morgonpromenad!

Evas blogg said...

Naturens krafter kan vara så grymma. Dessa orkaner verkar vara så kraftfulla och ödelägga så mycket. Läste nyss att flera karibiska öar är hårt drabbade.

Anne said...

Vilket bra tips, det avsnittet ska jag se. Man undrar ju verkligen hur framtiden kan bli, hur den här sociala medier eran kommer forstätta och hur samhället kan komma att se ut. Jag är inte alls insatt eller ens förstår särskilt mycket men på sistone har jag läst och sett en del nämnas om AI (artificial intelligence) och hur flera sk experter säger att det är största hotet mot mänskligheten och världen. Putin lär ska ha sagt häromdagen att den nation som styr och behärskar AI kommer vara världshärskare.

Usch ja, hur ska det bli med Irma och hur ska det fortsätta vara i Texas. Nu när Harvey lämnat och dragit vidare skiftar medias fokus till Irma istället men i Houston och andra drabbade platser har det väl bara börjat att komma över chocken hus och hem kanske är förlorat. Det är läskigt och fascinerande på samma gång hur enorma krafter naturen har. Måtte nu Irma dra fram skonsamt då hon når inlandet, hemskt förstås med de öar i Karibien som redan drabbats.
Det är som det är, så det fungerar men ibland kan jag känna en trötthet och apati inför hetsningen från media som pågår före. Missförstå mig inte nu! Tro inte jag är hjärtlös, jag tycker absolut det är super media rapporterar, att myndigheter och alla tar alla hot om oväder, naturkatastrofer osv på allvar. Det är väl bättre ropa varg 100 gånger även om det bara blir katastrof 1 gång, hellre göra allting en gång för mycket än för lite. Det sagt, ibland känner jag oväder blåses upp, man väntar sig armageddon och så blir det en fis i rymden, pyspunka och inget händer alls. Jag känner mig numera lite återhållsam när jag ser och hör allt, lite avvaktande sådär att jaja vi får väl se, det här kanske inte blir nåt farligt alls utan bara överdrifter i förväg...Återigen, jag är medveten om hur det här kan låta, nonchalant och respektlöst. Äh, jag tror du förstår vad jag menar.Menar ju inte man inte ska ta varningar på allvar och bevisligen så slår ju ovädren till och leder till stora skada. Varnas det inte får ju alla skit efteråt också, att man borde evakuerat osv.
Kramis!

Annika said...

Monica:
Nej precis. Hon sa att hon trodde att hon var förberedd på vad hon skulle få se, och komma till, men det var hon INTE.
Hon sa att det var som at komma till tredje världen. Otroliga syner som mötte henne.
Exakt, som den mammen du kände. Tror man liksom blir omruskad av verkligheten och ser allt i ett annat ljus sen.
Blir väckt.
Ja, underligt det där-
Vet, trafiken är psycho här, mer eller mindre.
GUD så skönt det är hemma med den. OK; inte i Sthlm, för där är den INTE kul.
Men annars är den ju så skön, för det mesta.
Kan tänka mig att UK och den del av US där jag bor liknar.
Ibladn blir jag så trött på bilkörningen här, att det alltid alltid alltid är SÅ mkt trafik.
Ja, jag njuter när jag kör på landet :-)
Ha en fin fortsatt onsdag!!

Annika said...

Eva:
Det är den, så kraftfull.
Ja, flera öar i Karibien har fått sig riktiga smällar.
SÅ hemskt.
Och snart drar den in över Florida ..
USCH!

Annika said...

Anne.
SE DEN!!
Gör det!
Den är mkt intressant.
Och nog inte alltför osann.
USCH.
Tror på Putin där, och om AI.
SÅ läskigt. Måtte det inte bli så. DET får inte bli så.
Exakt, Irma kom ¨jädra olämpligt, om man nu får säga så-
Texas har ju knappt hunnit över ytan, och så sätts uppmärksamheten på Irma.
Inte bra, inte bra alls.
De hade behövt all uppmärksamhet. Vi behöver inte en till orkan. INTE.
Anne, jag förstår precis vad du menar om media.
Det är ju det enda det snackas om. Men så är det ju, de blåser upp det så enormt.
Och jag dras in i det.
Men visst, hur många snöstormar har det inte snackats om som inte blivit mer än lite puder?
OCH hur mkt skrämmer de inte upp folk?
OK, det är bra NÄR det verkligen händer, så att folk verkligen FÅR chansen att förbereda sig.
MEn, när det överdrivs...ja då är det inte kul.
Vi får HOPPAS att Irma ÄR överdriven, verkligen.
HOPPAS det.
Stor kram!!

Anonymous said...

TV kanalernas vädermänniskor är i sjunde himlen,när det det är
sånt här på gång. Har du märkt, förresten, att Houston och
grannstäderna försvunnit från nyheterna? Precis som att Harvey
inte existerar längre. Det är ju NU, som dom behöver mest hjälp
därnere. Var man än kollar i dag, är det Irma, Irma, Irma. Jag
förstår varför, givetvis, men nog tycker man, att Texas borde
ihågkommas.

Trafiken i Washington! Har inte varit in till DC på ett par år.
Brukade köra in tidigt på söndagsmornarna, för att se, vad som
var på gång. Nu gör jag min söndagstur västerut - så vackert
bara man kommer förbi de närmaste förorterna.

"The twilight zone" var en av mina favoriter. Precis lagom skrämmande.

Ruth i Virginia
-vacker dag i dag-

Annika said...

Ruth:
de är ju det, och det kan vara smått jobbigt.
Precis som här då de vankas snö.
Ja, fastän detta är snäppet värre.
PRECIS, denna Irma kom SÅÅÅÅÅÅÅÅ olämpligt. Houston har knappt fått näsan över vattnet och trampar hysteriskt vatten, och så kommer nästa storm. OCH totalt stjäl den uppmärksamhet de SÅ behöver nu, och hjälp.
Hemskt. Så visst har jar märkt det.
Så jag håller med dig!
Twilight Zone, toppen!!
Ja, jag älskar att åka västerut också, Ruth. Mot bergen!!!
Ha en fin dag!!!

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

* Usch för alla dessa orkaner!
Och just nu verkar det då som att de bara avlöser varandra. Ryser.
Är det något som står absolut högst upp på min lista över vad jag är livrädd för så är det just naturkatastrofer. Det är förmodligen för att jag vet att vi är så SMÅ mot naturens kraft. När naturen slår till riktigt ordentligt har vi verkligen INGET att sätta emot.
Kanske är det därför som jag aldrig känt någon dragning till just Florida...
Samma med Kalifornien. Jag känner ingen dragning dit, för att jag är livrädd för jordbävningar...
Tänker på alla människor i USA´s södra delar som förlorat/förlorar sina hem, familjemedlemmar, liv.
Men jag gillar ändå att en ser sådana tecken på att det fortfarande finns så mycket medmänsklighet kvar i världen; när en i sviterna efter en naturkatastrof (eller annan katastrof) ser alla som mobiliserar för att hjälpa alla drabbade människor.


* Trafik ja. Ännu mer usch ;-)
När det gäller just trafik är jag glad över att jag bor just här i Norrbotten. Där "trafikkö" betyder typ 10 bilar vid ett rödljus ;-)
Aldrig att jag skulle våga ge mig ut på en motorväg i/vid en större stad i USA! Inte en chans!
Jag tänker/vill inte ens köra bil i Stockholm! Det får andra pyssla med. Själv håller jag mig till gemytliga E4:an och våra småvägar här uppe i Norrbotten :-)

Jag är dock så tacksam över att ha en förälder som gjort att jag aldrig haft ett uns av bilrädsla. När vi var små semestrade vi ju alltid med husvagn, vilket resulterade i att vi varit i en hel del städer där vi "aldrig varit förut".
Dock minns jag bara hur en alltid kände sig så lugn när pappa körde. Det var liksom som om han alltid visste exakt var och hur han skulle köra för att hitta, även om det naturligtvis inte var så.
Han har dock arbetat som yrkeschaufför (lastbil) sedan 80-talet, så det var väl egentligen inte så konstigt att han är en trygg chaufför :-)

Men som sagt: JAG och storstadstrafik = NO WAY!
Heder till er alla som kör bil under sådana villkor!!


* Tack för serietips!
Jag är inget jättefan av science fiction, men den låter faktiskt riktigt intressant. Jag tycker det avsnittet du beskriver låter nästan som en ögonöppnare. Precis som du skriver så tror jag inte heller att något sådant skulle vara totalt omöjligt om sociala medier fortsätter äta upp oss i den takt det gör idag.
Jag kanske skulle kolla upp den i helgen :-)Hoppas att du haft en fin torsdag!
MVH /Erica

Anne-Marie said...

Ja, orkanerna verkar stå på rad just nu. Det har ju knappt varit några orkaner på många år. Har minne av att det för 10-15 år sedan oftast var 1-2 stora orkaner varje år.
Otäckt är det minsta man kan säga. Jag såg en video med en "storm chaser" som filmade när Harvey kom in.Han satt vid en "car wash" (en öppen sådan) och man såg hur vinden ökade och regnat fullkomligt forsade ner. En liten blå byggnad klarade sig bäst. Den fick till och med en Twitter hashtag #blushed! ;)
Irma verkar ju nästan ha totalförstört ett par öar. Självklart avtar vindarna när ovädret kommer in mer över land men det kan möjligen bli katastrofalt om kursen inte ändras.
I FB-gruppen som du inte är med i har det diskuterats en del hur folk förbereder sig. En del stannar, andra har gett sig av.
Biltrafik är inte så mycket av ett problem här som tur är. Vi har två trafikljus i Weed! ;) Och tre i Mt Shasta. Jag har aldrig kört bil i en större stad så skulle vara en stor trafikfara. Jag kan se rubrikerna - Swedish woman has caused total chaos in San Francisco! :)
Kramar!!

Annika said...

Erica:
JA, verkligen!!
Vidriga och kusliga. Blir alldeles matt alltså.
Håller med, naturkatastrofer är hemska. OCH vi har INGET att sätta mot. Inget.
Bara att hoppas på det bästa och göra det man kan.
Medmänskligheten och de hjälpande händerna är underbara att se efter katastrofer av allehanda slag.

Trafiken är inte kul här. INTE!!!
Kör mkt hellre bil på landet ANY day of the week!!
Så jag förstår dig, även om du givetvis skulle greja trafiken här.

Ja, försök att se Nosedown. En riktig ögonöppnare och det är inget vacker man får se.
HUA!!

Ha en fin fredag!

Annika said...

AM:
Otroligt obehagligt och asläskigt med de orkaner som står på kö i Atlanten nu.
Tänker verkligen på dem därnere.
Måtte det gå bra.
Katrina är den sista jättestora jag minns, sen dess har det väl varit rätt "lugnt"? Fram tills nu.
USCH!!!
Ja, det är förfärligt att se de fina öarna, på vissa av dem har jag varit, som nu är SÅ förstörda.
Fascineras av de plan som kör rätt in i orkanerna. OJ OJ.
Nej, den gruppen tänker jag aldrig gå med i, hehe, som du är med i. TOOO much. OCH jag kan tänka mig hur snacket gick/går.
Jag funderar också på dem som väljer att stanna kvar, tänker att många nog inte har ngt val.
Må Irma lugna sig lite.
USCH vilken turbolent helg vi har framför oss med detta.
HAHA, flyttar till Weed och den lugna trafiken, tror jag. Ibland blir jag SÅ trött här på den.
Nej, jag pallar inte heller att köra på turnpikes etc, när man tex kör till NYC. DET får P göra.
Kramar!!!