Sunday, June 06, 2010

Show and Tell: I staden/på landet

Idag blir det fredagstema på en söndag.
OCH, inte vilken söndag som helst heller!

UTAN...

...Sveriges Nationaldag!
Hur firar ni svennar därhemma? Har ni ledigt imorrn? Med tanke på att nationaldagen infaller en söndag?

Tillbaka till temat,
HeLena vill att vi ska skriva om ”i staden/på landet”.
Själv bor jag i förorten, och det passar mig utmärkt bra. Speciellt eftersom jag bor i en sådan förträfflig förort som Reston (jo, där lät jag väldigt självgod, jag hörde det själv).
Reston har en skön blandning mellan grönområden och ”stadskärna”. Reston har inga stadsrättigheter, även fast det bor 67,000 personer här. Restons ”stadskärna” är dessutom mer stadslik än den i andra förorter häromkring(no names) som har rätten att kalla sig ”städer”.Fyrtio minuter härifrån ligger Nationens Huvudstad, Washington DC. Det är en storstad, världens mäktigaste stad och samtidigt lite trist eftersom den ÄR just så mäktig. Men, Washington har massor att erbjuda, och jag är glad att jag bor just HÄR!
Världens absolut coolaste stad, utan konkurrens, ligger 400 kilometer norrut. Dit tar man sig lätt med tåg eller bil eller flyg eller buss.
Staden jag talar om är såklart:
NEW YORK CITY!!!
Där finns en puls och en atmosfär som jag inte känt någon annanstans. Så fort man kommer upp från underjorden från Penn Station, dit Amtrak-tågen anländer, känns pulsen. Doften av NYC är också påtaglig. ALLT finns där!

Ibland känner jag starkt att jag skulle vilja lämna förorten och bosätta mig mitt inne i en stad, i Washington, eller ännu hellre i NYC.
Att bo i NYC tror jag skulle passa mig bra.
Samtidigt skulle jag säkert sakna lugnet från förorten. Tystnaden på natten och alla grönområden. FAST, å andra sidan är NYC en gåvänlig stad och Central Park är en underbar (och JÄTTEstor) park att ströva i...

På landet då?
Nej, jag skulle inte vilja bo schmack ute på vishan! Jag skulle nog bli tokig efter ett tag. Tystnaden skulle bli för påtaglig, mörkret för mörkt, vintern för jobbig.
Landet passar mig DOCK som hand i handske under sommaren.
Kommer jag inte till landet då BLIR det ingen sommar.
Sommaren på landet ÄR ett måste. Det har det varit sen jag var 4 månader och kom till mormor och morfar i Närpes för första gången.
Det blev sommarparadiset före alla andra, och så har det förblivit. Nu även Karolinas paradis, och faktiskt också Peters.
Jag vet inte hur det skulle kännas att bo där då höstvindarna börjar vina runt knuten, då det blir mörkt vid 15 tiden, och mörkret ligger kompakt till 9 nästa morgon.

Min älskade mormor skrattar mig rätt upp i ansiktet då jag undrar hur hon kunde bo så isolerat som på Stenö (gården) tills hon fyllde 86, och flyttade till ”stan”?
Hon sa, att så fort hon vek in på Stenövägen, vägen som leder ner till gården och är 350 meter lång (den vindlar sig genom ängar och skog), kände hon sig trygg och säker. Att bo ensam i barndomshemmet var bara tryggt in i minsta vrå, aldrig någonsin var hon rädd. Inte för något, inte för någon.
Jo, en sak var hon rädd för: ÅSKA. Men det är också det enda...Mormor och Stenö, som hand i handske...


Här i förorten är jag inte åskrädd, men däremot är jag rädd för en massa andra saker.

Förorten under året, och LANDET på sommaren alltså. DET är MIN MELODI!!
Landet i en skärgårdskommun, eller förlåt, stad...
Vid Obbelören, sommarstugan vid sundet...

21 comments:

Marianne said...

VISST är det idealet! Stad och land blandat! Men du, jag måste nog ta dig till Istanbul, för det tycker jag är världens coolaste stad : D

Suck vad jag längtar efter Nordisk sommar nu när jag ser dina sommarbilder. LAGOM varmt i luften och i vattnet. (Nu bortser jag från alla somrar som regnar bort.) Man orkar vara ute och röra sig, det är friskt och doftar gott. Det känns rent och fräscht och det lönar sig att städa : )

KRAM!

Lotta said...

Reston ser väldigt trevligt ut, tycker jag. Och detta att kunna ta sig till NY eller Washington så smidigt låter suveränt. Min mormor, 94 i sommar, bor också ute på landet och är inte det minsta rädd. Tänk om man kunde vara så tuff!

Elisabeth said...

New York verkar så häftigt! Jag skulle hemskt gärna vilja åka dit, men det är inte direkt en liten eller för den delen billig flygresa... Inte går det att flyga direkt från Göteborg heller, utan man måste mellanlanda i Frankfurt eller München eller liknande. Förstår att du trivs i Reston. Det verkar vara en fin blandning av det mesta.

Victoria said...

Jag tycker som du, det blandade är bäst! Jag skulle också vilja bo mitt inne "i smeten" ibland, och så ut på landet emellanåt så man får den där inre friden man så väl behöver...

Äventyret framtiden said...

Vilket fint inlägg! Märks att du har varit på stranden och haft det skönt. Jättebra berättat om staden och landet!
Kram

Annika said...

Marianne:
Visst är det!
Skulle jag sitta mitt i en stad hela tiden, utan att komma till landet, skulle jag bli tokig. Skulle jag bo på landet skulle jag bli tokig av det också...
Istanbul ja, den staden skulle jag gääärna se...
Hoppas det blir av!
KRAMAR!!

Lotta:
Ja, det är trevligt här i suburbia. Nära DC och inte så långt från många andra stora städer längs den här kusten.
Våra mormödrar är modiga!! Jag skulle inte våga bo på Stenö, för mörkrädd. SÅ j-a töntigt av mig att hälften kunde vara nog...
Tur att du känner lite lika :-)
Kram!!

Elisabeth:
NYC är vrålhäftigt, svårt att förklara. Men den har ngt alldeles eget. Alla är annorlunda, från fashionistan till killen som inte bryr sig ett smack, och däremellan finns världen...
ja, det är ju en lång flygresa och ett klart minus att du måste ta dig till en annan stad först.
men kommer du till NYC så hoppas jag att vi kan ses!!!

Annika said...

Victoria:
ÅÅÅ, vad kul att se dig ute på bloggrundor nu!!
Blir så glad, för det betyder att du är piggare!!
Visst vill man åt den där blandningen. Inre frid får man på landet.
Kramar och styrrrka till dig i massor!!

Pettas:
Tack snälla Karin!!
VAD glad jag blir!!!
KRAMAR!!!

Desiree said...

Du bor faktiskt helt perfekt Annika. Jag skulle SÅ gärna vilja bo som du. Jag hade nog trivts så mycket mer i USA då. Du bor i förorten vilket jag gärna skulle vilja fortsätta med men du har ändå närheten till storstäder som NY och Washington. Du har ju faktiskt närmre till NY city än vad vi ens har till kusten. Dessutom vill jag så gärna bo i en lite mer grön och promenadvänlig stad så som både din förort och Washington och NY är. Jag vill också bo vid kusten och ha lite mer vatten. Blir det en sväng till med boende för mig och C i USA blir det antigen längst med östkusten eller någonstanns i Florida har vi sagt.
Dina bilder från sommarstället i Finland ser bara så himla sköna ut! Verkligen så där vackert och idylliskt som det kan vara i skandinavien på sommaren. Optimalt att ha tillgång till ett sådant smultronställe.
Ha en skön söndag.
KRam

Annika said...

Desiree:
Vännen!!
Du hamnade nog på fel ställe i detta land, ja...
Jag hade förmodligen blivit galen omjag tvingats på i the deep south. OCh inne i landet dessutom...
Jag förstår så väl att ni lessnat, och jag är glad för er skull att ni är på väg hem.
OM ni kommer tillbaks till US så lär ni välja totalt annorlunda...
BRA att ni vart vad ni INTE vill.
TACK, ja jag trivs innerligt bra här i Reston, en sådan bra blandning mellan grönt och stad.
Och visst är det bra att bo i en stor stad längs östkusten.
Ja tack, stället vi har i Finland är lovely!!
KRAMAR!!!

bettankax said...

Du beskriver det bästa av två världar. Lyckost dig som både kan ha kakan och äta den(vet inte precis om uttrycket passar här? men jag tycket det lät bra när jag började skriva;) hahaha!)
Jag skulle gärna bo i NYC. Men då vill jag nog att lindis/ebbis/mickis också bor där:)
Jag har köpt en vit horetensia idag:) Så nu har jag en vit och en blå:)) KRAMAR!!

Saltistjejen said...

fint olkning! Haha ja du själv skulle jag ibland vilja byta storstaden mot landet. å andra sidan lär jag komma att sakna NYC enormt mycket den dagen vi flyttar.
Kram!

Taina said...

Upps, så "förträffliga" Reston har SÅ många invånare? Då är det ju "förträffligt" att förorten har så många "förträffliga" grönområden och ändå vara mer stadslik än de andra mindre "förträffliga" förorterna, som får kalla sig för städer...hahahahaha!

Men guuud så härligt det ser ut på Stenö! Och i sommar träffas ju vi. På landet!!!

Kramisar!!

L said...

Jag har bara en fraga . . . Far jag folja med till Finland i sommar? Your grandmother sounds so sweet . . . you must be so happy to see her when you are in Finland! I am just watching my DVD's of Stockholm and the ferry to Helsinki . . . I want to come with you (ha ha - I will love seeing your pictures from your trip this summer If I can't go, I can read yor blog and see your pics!)

Peter said...

Reston står fortfarande på vår lista över ställen att besöka i närområdet. Har läst om att Reston har en intressant bakgrundshistoria, tanken var väl bl a just att skapa en "riktig" stadsmiljö och inte "bara en suburp"? Ser f ö att du har lagt ut en bild från Georgetown, omkring 150 meter från vårt hus och 25 meter från barnens skola...

Livet enligt Jenny said...

Ja att just få till den rätta blandningen är nog melodin. Själv bor jag ju på landet men visst längtar jag in till stan ibland. Då är det himla skönt att låna föräldrarnas lägenhet mitt inne i Göteborg. Kramen

Annika said...

Bettankax:
Ja, jag tycker nog att jag har det bästa av två världar. Ja, det tycker jag, så det låter inte alls knäppt att säga att jag har kakan...
NYC är ballare än ballt...Gosh vilken häftig stad.
Förstår dock att du skulle vilja ha med dig hela familjen :)
Lycka till med hortensian, bli inte förvånad om den byter färg, hihi!
KRAM!!

Saltis:
Du lär ju sakna NYC så mkt att det gör ont den dagen ni lämnar staden...
ÅÅÅÅÅÅ....
KRAM!!

Taina:
Eller hur?
Den "förträffliga" platsen har inga rättigheter att kalla sig stad, hmmmpff...
;)
Oh well, we'll live...
I sommar träffas vi på verkliga BONNLANDET!!
KUL!!
Kram!!!

Annika said...

Linda:
Hoppa ner i min resväska bara :)...
Yes, my grandma (turns 92 this summer) is FANTASTIC!!
It is pure joy to see her every summer!
I am fortunate that I am able to spend my summers over in Ostrobothnia.
I hope you can go back there one day soon, Linda!!
Yes, I will post loads of pics!! You know it!!


Peter:
WOW!!
NI bor MITT i G-town!!! SÅ häftigt. Jo, jag är nog lite avis på det, det är jag allt. Jag får den där känslan i G-town att det är som en liten småstad, bara så mkt coolare.
Ska nog in till ambassaden och hämta mitt pass på onsdag, så då blir det att spendera en hel del tid i Gtown. Looking forward to it!!
Exakt, Reston har så mkt "going for it". Alla gångvägar, alla grönområden, Reston TC...
Ja, jag tycker absolut att ni ska ta er en titt på Reston!
Robert E Simon som grundade Reston lever fortfarande och man ser honom ganska ofta.

Jenny:
Ja, en bra blandning är den bästa!!
Igår såg jag ett program om en familj från landet som letade efter "sommarstuga" i stan. de ville in till stan om helgerna. Lite annorlunda, men klart coolt.
Lite som duhar det med GBG.
KRAMAR!!!

HeLena said...

Himla mysigt inlägg! Jag förstår att du trivs! Jag hade inte flyttat till landet om jag inte hittat "det huset". Jag trivdes i förorten (sånär som på suset dygnet runt). Stenö och Skären är så hilma härliga! och så skönt att Peter och Karolina känner lika. Finfina bilder!
KRAM

ullrika said...

lyckan är väl att kunna blanda? tänk att ha flera bostäder att altinera mellan allteftersom humöret ändras :) fast då måste ju arbete och möjligheten till jobba-hemmifrån vara betydligt generösare än idag också. för att inte tala om plånkan... den bör vara myyycket tjockare!

Annika said...

Ullisen:
DET vore idealet!!!
NAJSIGT värre, men som sagt, en tjock plånka krävs för det :-)
Kram!

Anna, Fair and True said...

Jag skulle vilja bo i New York alltså! Eller DC, det duger också :) Aldrig landet dock men jag håller med dig om landet på sommaren. Men jag brukar få lappjukan efter en vecka på landsbygden haha!