Thursday, March 11, 2010

Life in the SNOburb...

Morning folks!!

Tänkte skriva lite om hur det är att bo i SNOburbia idag.
Denna värld av välmående förorter runt nationens huvudstad som är min vardag och min referensram i allt jag skriver.
Jag borde döpa om bloggen till ”Life in the SNOburb” istället för det är just vad det är.
Jag tror man blir lite skadad av att bo här. Man blir konstigt slipad, och ens åsikter tar vändningar som de inte borde få ta, egentligen.

Häromdagen skrev tidningen Forbes om de rikaste kommunerna i USA. Icke oväntat toppas de av förorterna i Northern Virginia. Loudon County, som ligger nästgårds, toppar listan, tätt följd av den kommun där jag bor.
Jodå, det märks. Hela tiden.
Kommunlskatt, HOA (villaförening) avgifter och andra skatter är så höga att folk får flytta härifrån den dagen de går i pension. Min käraste granne inser redan nu att hon och maken inte kommer att ha RÅD att bo kvar då de pensionerar sig om sådär en tio år.
Utbudet är enormt, vi har så mycket shoppingmalls och köpcenter och specialbutiker här att det ÄR sanslöst.
Våra matvaruaffärer är bättre än på många andra ställen. Det kostar därefter också. Att jämföra en matkasse från Safeway i Reston med en matkasse i tex Oklahoma skulle diffa väldeliga. Levnadskostnaderna här är skyhöga.
Vi har restuaranger i överflöd, kommunala skolor med rykte över hela USA, privatskolor som kostar skjortan. Den ekonomiska krisen märks inte av här. Folk shoppar som vanligt, man äter ute och resturangerna är proppfulla helgdag som vardag.

Det är lätt att bli ”jaded” när man bor i Northern Virgina. Man kan därför få en sned bild av resten av landet. VA? bor inte alla i the SNOburbs, liksom?
Flertalet har collegeutbildning, och en stor procentandel av dem har ”masters degrees” och liknande. De lokala gumnasiekolorna skickar ca 90% av eleverna vidare till olika universitet.
Det är hela tiden en tävling mellan allt och alla i SNOburbia. Det börjar redan då barnen är små och ska gå i rätt lekskola, sen ska det var RÄTT skola (vare sig det är kommunal eller privat). På föräldramöten och annat är folk SÅ ”opinionated” (har starka åsikter) att hälften kunde vara nog. Att vara lärare i dessa kommuner måste vara lite av ett helsike eftersom de hela tiden har föräldrarna över sig som iglar.
De små barnen ska in i ”gifted and talented” klasser, och kommer barnen inte in där så kan man FÖRHANDLA in sitt lilla liv i dessa klasser. Det är dyrt som krut, och tar på krafterna för både barn och föräldrar. Varenda specialtest kostar närmare 400 dollar. Men det hostar föräldrar gladeligen upp, för det är ”ADVANCED ACADEMICS” som räknas redan ifrån tredje klass. Iallafall för somliga, och i det fallet menar jag många i SNOburbia.

I SNOburbia kör de flesta fina bilar, och helst inte amerikanska märken, ja om det inte är en Cadillac förstås. I SNOburbia ser man nästan aldrig rostiga bilar på vägarna. Ser man en sådan bil tittar man till lite extra. På p-platserna i SNOburbia ser det ut så här: Lexus, Lexus, Lexus, Cadillac Escalade, Mercedes, Audi, Audi, Lexus, Land Rover, Cadillac, Volvo, Lexus, Mercedes, Toyota Prius, Volvo...SUV,SUV,SUV och flertalet minivans av mer eller mindre ”tjusiga” bilmärken (en minvan är AFTER ALL en mini-van)
I SNOburbia får kiddsen ofta en ny bil den dagen de fyller 16 år, courtesy of MOM and DAD, of course!! I SNOburbia har villorna 4-bilsgarge.

I SNOburbia skrämmer gymnasieskolornas atudievägledare skiten ur de kidds som ska upp i high school till hösten. DET vet jag, av egen erfarenhet. DE (blivande HS ungar) PISKAS till att tro att det är ”Advanced Diploma” , eller "IB" som gäller den dagen de går ut High School. Utan ett Advanced Diploma går man ICKE vidare till college (enligt vägledarna, då'rå). Det finns tre olika examen:
Standard diploma,
Advanced diploma
Och, högst på rangordningen:
IB diploma (international baccalaureate). *
I SNOburbia får åttorna höra att med ett Standard diploma kommer man inte längre än till McDonalds. Ja, detta är sant. Detta kom Karolina hem och berättade häromdagen. Hon var superstressad efter eftermiddagens info-möte med high school vägledarna.
DETTA är vad barn i SNOburbia får höra. OCH, då kan VI fråga oss hur de barn som kanske inte klarar av skolan så bra tolkar detta??? Vart ska de ta vägen? Jag menar, om det får höra att man endast tar sig till Micki D's på en standardexamen?
SÅ, resonerar studievägledarna i SNOburbia iallafall...

I SNOburbia finns Starbucks i vartenda hörn.
I SNOburbia klipper och slingar man sig på Elizabeth Arden eller liknande. I SNOburbia går botoxsprutorna på högvarv, i SNOburbia bleker man tänderna med laser ungefär på samma självklara sätt som man köper en ny tandborste. Va? Bleker inte du dina tänder? MEH!!!
I SNOburbia är det lätt att få åldersnojja. **

Och här bor jag. Mitt i SNOburbia i ett ganska vanligt radhus UTAN garage.
Det är här jag skriver om mitt liv, men undrar samtidigt; vad faaan???
Hur påverkade blir vi inte? Vi som bor i the SNOburbs. En hel del, skulle jag nog vilja påstå. Vi märker det kanske inte ens. ***
Men vi märker det så fort vi lämnar NoVA, och börjar rynka på näsorna åt oklippta vägrenar och folk som inte betjänar en på STÖRT. I SNOburbia tål vi nämligen inte att vänta. DET är VI först och resten sen...

Jag hoppas att ni känner min sarkasm idag, Själv känner jag att den dryper...

* Alla HS i kommunen har inte IB-program, men Karolinas blivande HS har ett sådant.

** Förväxla inte SNOburbs med Hollywoodfruar och annat. Här är the maintenance av ett annat, mer raffinerat, slag. Inga blekblonda blondiner med falska boobisar göre sig besvär. Hör sköts the maintenance på ett mer diskret sätt.

*** Förresten, jag tror nästan att veranda bloggande svenne vars blogg ni läser i USA bor i en SNOburb, nästan rakt av. Förutom någon som bor mitt i stan, som Saltis. Det finns SNOburbs överallt, inte bara i NoVA, of course . SNOburbs finns utanför varenda större stad in the US. BUT, that goes unsaid...

40 comments:

anna of sweden said...

Ännu ett intressant inlägg. Sitter och funderar på hur jag skulle kategorisera vår suburb. Vi valde med avsikt att flytta till ett område som inte tillhör värsta SNOburbian här i närheten. Men visst ... allt är relativt ...

Ha en skön - mild - vårdag!

Huggies!

Klixofax(penguin luvr) said...

Anna:
Jag vet...
Jag bor inte heller i värsta snoburbia, det är Great Falls och McLean som är det i kommunen, men det mesta runt omkrin här färgas av det...
OCH jag tror att bor man i värsta snobbförorten blir man verkligen avslipad och blind...
Här har man iallafall inte sådana enorma skygglappar på som på andra ställen runt om den här stan.
TACK, kul att du gillade detta!
Huggies.
Annika, under Karolinas konto märker jag.

Millan said...

Ah det har var valdigt intressant tycker jag!! Jag visste inte att North Virginia ar den rikaste delstaten och inte heller att du bo dar mitt i smeten. Ar det ocksa sa da att de hoga levnadskosntaderna gar hand i hand med valbetalda jobb?
Tycker du att du sjalv blivit 'fargad' av att bo dar du bor? Eller tycker du att det ar latt att halla allt sadant har pa avstand?

Jag bor precis mitt emellan en snobbig och en fattig stadsdel. Min vardag kantas av kontraster! Pa Nils skola finns barn vars foraldrar ar hogt uppsatta inom BBC och samtidigt manga dar varken mamman eller pappan jobbar (och ar stolta over att kunna fa bidrag istallet). Otroligt olika varderingar och bakgrunder. Intressant, men ofta lite forvirrande...
Tycker du att snobbigheten dar du bor kan jamforas med tex nagon av stadsdelarna (eller forstaderna) i Stockholm?

Kram

Malde said...

Jag hoppas verkligen att ni kunde lugna Karolina! Trist att de ska stressa ungdomarna så mycket i skolan. De behöver lugn om kunskaperna ska "fastna" bättre.

Kramar till dig och Karolina!

bettankax said...

Ännu ett intressant inlägg, tack tack! Och jo, jag hör din sarkasm. Sen tycker jag det är förskräckligt att du inte har garage. Det kommer säkerligen ge men för livet(och nu hoppas jag du hör min sarkasm).
KRAM!

Malde said...

Kom ju på det...

Vi har garage till vårt kedjehus. Har vi någonsin haft bilen i garaget?

Nej. I garaget finns diverse lister, cyklar (ca 7-8 st), cykeldelar, skidor, däck mm mm. You name it. Bilen har aldrig fått plats. Inte ens när vi var nyinflyttade. Detta trots att vi även har ett förråd...
;-)


Borde nog göra en tömning av förråd och garage, kanske.

Ordverifikationen blev svala denna gång. En föraning om våren? :-D

Kram!

Annika said...

Millan:
Just dessa kommuner toppar listan. Inte staten VA, men kranskommuerna runt DC. Det beror mkt på alla arbeten inom the government, stat och kommun + att det finns otroliga många tech-företag här. det kallas ibland the silocon valey of the east.
Hur färgad man blir?
Svårt att säga. Och jag bor absolut inte i den snobbigaste av platser.
Folk är ändå ganska liberala här, Obama vann stort i NoVA. man är medveten om sin värld, uppdaterad.
Visst, levnadskostnader går hand i hand med välbetalda jobb. Så är det.
Mina värderingar har ändrats sen jag flyttade till US, och jag vet inte helt och hållet vad det beror på. men, det kanske gäller oss alla som flyttar ut från sverige?
Intressant också att höra om hur det är dår du bor.
jag bpr ju nära ett public housing omrpåde (bidragstagare och subventionerad hyra).
Om jag skulle jämföra Reston med ngn förort i Sto skulle jag kanske kunna jämföra den med Bromma. Sen är vi omringade av Djursholm, Saltsjöbaden och Lidingö. Men också av andra ställen med sämre status...
de snobbigaste är Great falls ochg Mclean, delar av Oakton.
Det finns en hel del normala platser också ;-)
Lovar.
kram!

Malde:
Ja, jag blev själv chockad, och det blev ngra andra fldrar jag pratade med ocskå.
stressen inför HS är stor.
Kram!!

Annika said...

Bettankax:
HIHI, det ska självklart tas med en nypa salt det jag skriver idag. Sarkasm och lite ironi.,
Ärligt, jag får men utan garage ;-))))))))))
KRAM!!!

Malde:
tror det är lika här. Massor med folk har garagen som förråd och parkerar utanför :-)
Lite kul det det där :-)
SVALA, o vad härligt. Idag är det så mlit ute o det luktar regn...Underbart.
KRAM!!

Anonymous said...

Intressant inlägg.
Usch och fy hur de stressar barnen i skolan.
Inte undra på,att huvudvärk och IBS går hand i hand med denna stress :(

Annika said...

Ano:
Tack!
Nej, det där med studievägledarna är way too much!
I de fallen hjälper det att tala med ngn som redan går i HS och få mer perspektiv på tillvaron.
Fattar inte hur denna människa kunde säga detta till 13-14 åringarna.

Taina said...

Oh shit vilket intressant inlägg Annika! Har tänkt skriva om liknande om vår lilla "stad" som också anses var upp-med-näsan-förort. I ruffiga Hartford kallar de Simsbury för Snobsbury. I wonder why? Här kryllar det av privatskolor trots att de kommunala skolorna här ligger högt rankade. Då skolorna dessutom finansieras av fastighetesskatten så förstår man lätt varför de är så mycket bättre än i grannkommunen Bloomfield där de har mer normala hus. För där bor det mera "normala" människor. Finns huuuur mycket som helst att skriva om. Men jag får ta det en annan gång.

STORA kramen!!!

Pssst Guuuud vad snygg du är på bilderna i tidigare inlägg med dina olika out fits. Jisses vad smal du är nu!

Annika said...

Taina:
TACK!!
GUD vad kul att du gillade detta!
Visst är jag ironisk och sarkastisk, men det ligger en del där bakom och lurar, trots allt. Samtidigt är Fairfax co så "diverse", här finns folk från hela världen.
Skriv gärna om detta du också. detär ju det jag säger, vi alla svennar och finne-pinnar bor i the SNOburbs...
Förutom Saltis som bor mitt i stan...Och A-M som bor på landet...
Annars kan vi alla ta varandra i hand...
TACK!! VAD kul att du gillade bilderna längre ner!
Jodå, nu är snart målet nått!!
Underbart!!!
KRAMISAR!!!

Miss Marie said...

Väldigt intressant att läsa om! Hade ingen aning om uppdelningen i USA. Eller jo, lite hade man väl efter att tv-program o så, men det är intressant att få läsa om det från nån som bor mitt i! Väldigt intressant!

Jenny said...

Vi bor nog definitivt i nästinpå Charlottes SNOburb. Inte kanske just där vi bor, men området som stort, absolut. Och även om det kanske inte är så hysteriskt som hos er, Charlotte är ju trots allt en mycket mindre stad, så visst finns anlagen där. Och tyvärr är det ju priset man får betala, medaljens baksida, för att vilja bo där tex skolorna är bra. Så var det i alla fall för oss; Vi ville ha bra public schools och ett hyfsat tryggt område - Och where did we end up? Tyvärr, tyvärr så är det ju så att ett högt föräldraengegemang=bra skola. Och föräldraengegemang betyder ofta högutbildade föräldrar och inte minst hushåll med en hemmafru, vars "jobb" är att vara involverad i skolan (Jag känner igen mig själv!)... Och shoppa. Jag är bara glad över att det finns NÅGRA svarta barn i barnens klasser, NÅGRA asiater, NÅGRA indier etc, så att de inte växer upp och tror att hela världen är ett enda WASP-näste.
Usch det är hemskt egentligen, vilken liten bubbla man hamnar i, men det är svårt också att inte göra valet. Även i Sverige är det ju som du säger, likadana förorter, bara inte LIKA extrema. Kanske. Intressant observation är dock, roligt att du skrev om det! Kram!!

Petchie75 said...

Jätteintressant inlägg men det tog ett tag innnan jag fattade vad du menade med SNOburb ;-) Jag bor väl då också i en sådan även om det inte är en förort egentligen! Här är det ju Jaguarer som gäller i vår byggnad!
Min spansklärare och jag pratade just om mitt liv här jämfört med i Bryssel. Han undrade om det kommer att bli svårt att anpassa sig tillbaka från "lyxlivet" här i PR - inte lyxliv i som att inte jobba utan att bo i ett lyxigt område med stor lägenhet etc. Jag tror inte det, jag känner inte att vi egentligen "lyxar till" det här. Visst hade vi kunnat göra det och visst, vi känner vissa som bor i "gated communities" (men jag hade aldrig velat bo där!), vi har åkt på kryssning och vi handlar på RL, TH, CK etc men det är ju för att de är outlets och är billigare än H&M hemma!
Jag längtar efter att kunna ta tunnelbanan i Bryssel, bo i ett "vanligt" område där det inte sitter en säkerhetsvakt dygnet runt i lobbyn till vårt hem och grannarna inte kör Jaguarer ;-). Jag är glad att vi inte ska stanna här för alltid och behöva ta ställning till t.ex ska eventuella framtida barn gå i privatskolan nr 1 eller 2 - eftersom de kommunala skolorna bara är till för "arbetarklassen" och varken är bra akademiskt sett eller säkra!
De kommunerna vi är intresserade av i Bryssel är nog egentligen också ganska snobbiga, men de riktiga SNOburbias ligger längre ut (Waterloo är svenskgettot nr 1, lite kul med tanke på Abba-sången, ha ha).
Jag känner igen vissa av ställena på kartan från HGTVs Househunters, och vet från programmet att det är DYRA hus! Förresten, vi har inte HGTV längre :-( Den kanalen har bara försvunnit ur kabelutbudet!
Lång kommentar, sorry!
Kram

Anonymous said...

Jag vet inte om jag håller med om att man inte märker av den ekonomiska krisen. Vet flera som har blivit arbetslösa här och har gått i månader utan att hitta jobb. Bostadspriserna har sjunkit och vissa affärer stänger. Men visst, oftast öppnas nya ganska snabbt. Min svärmor jobbar för försäkringskassan och hon aldrig haft så många sökande efter arbetslöshetsbidrag. Så nog märks krisen av tycker jag. Men det är klart, restaurangerna i Reston Town Center och i Tysons Corner är knökfull på helgerna. Det är sant. Jag tycker att man får ta lite avstånd och själv är jag en stolt ägare av min "swagger wagon"...en 9år gammal minivan. Ve och fasa!

SB

Annika said...

Marie:
Bra att du tycker det. Visst är det skillnader. Landet är megastort, och det diffar från stad till stad och stat till stat och område till område.
Och mitt i allt detta bor jag :-)

Jenny:
Det tror jag säkert att du gör, bor nära eller mitt Snoburbia...det gör det flesta av oss, tror jag.
Men, du vet ju också vilka förorter som är the golden snob i VA. Jämte Great Falls, Mclean och delar av Oakton står det mesta sig slätt...
Fast, det är fortfarande snoburbs.
Japp, så sant dom du säger om skolan. Då K gick på ES var jag också där ofta och volonterade, mindre sällan nu på MS.
Skönt att den tiden är över.
Hihi!
Men, som SAGT: klart man vill bo där skolorna är BRA och där områdena är säkra. Absolut.
man får ta allt med en nypa salt och gräva ner fötterna ännu längre i myllan.
KRAM!!

Petra H:
DU bor absolut i en Snoburb eller i en snobpart of town.
att du gör!
Precis, kommer ihåg alla jaggar i ert garage.
tror man måste hålla allt på avstånd lite, och oftast går det. ja, även fast jag också är en slingande och shoppande housewife...
men, man är ändå groundeed, både Peter och jag och ala våra vänner. Frx co är så blandat också, och det hjälper till.
Svensakr som flyttar hem brukar säga att de aldrig mer igen kommer att bo så lyxigt som de gjorde här, och det är nog sant. Men, sen ska vi inte helelr förglömma kvaliteten på husen...ja, du vet.
Det ska bli jätteintressant att se var ni hamnar i Bryssel.
Intressant att man på PR ser public shools som ngt för arbetarklassen, så är det inte här, och det är skönt. men istället gäller det att bo i rätt omprdem rätt kommun, där de bra skolorna finns.
Nämen, har ni inte HGTV---That sucks!!
Usch vad tråkigt för dig.
stor kram!!

Annika said...

Susanna:
Jag känner inte en enda som blivit av med jobbet, faktiskt inte. men visst finns det, även här. men arbetslösheten i DC är mkt, mkt låg jämfört med landet i övrigt, kolla in artikeln i Forbes.
Under hela krisen har jag hela tiden tänkt att "den märks inte". Folk shoppar, folk äter ute, folk tar semester, folk köper bilar...
Visst slår vissa butiker igen i alla köpcenter, men lika snabbt kommer en ny i dess ställe.
Visst går man ta avstånd, och själv tycker jag att jag nog står med fötterna på jorden.
Men, vi bor i snoburbia hur mkt vi än vrider och vänder på kakan...
Jadu, swagger waggers finns det ju en del av ;-) Hihi!

veronika said...

Intressant! Jo, jag kan verkligen tänka mig att det är så runt Washington DC. Så det är sådan press på barnen i skolan? wow.
Själv bor jag också i ett såkallat snoburbia, medelinkomsten är HÖG, skolorna rankas som dom bästa i Kalifornien, men det är inget hets med olika HS diploma. Men så är Kalifornien mer relaxed än din sida av usa.:)
Ändå bor vi inte nära någon riktigt stor stad, man kan nästan säag att vi är en snoburbia till The bay area och San Fransisco. HIt kommer många därifrån, de vill ha utsikt som du kan får på alla dessa kullar här. Mer hus och tomt än där nere för pengarna. Fattar förresten inte hur den del kvinnor orkar fixa till sig så mycket bara för att lämna barnet vid skolan.puh. Allt ska vara på sin rätta plats, solbrillor, färgningen på håret, mm mm.
Men du Annika, du glömde Bmw, eller kör dom inte det märket hos er? :)

Marianne said...

Så intressant! Och det stämmer nog till stor del att ALLA svenskar i utlandet bor i de fina områdena. Sedan finns vissa undantag, jag träffade en svenska i Sofia som bodde i ett riktigt kommunist-förortsgettho tillsammans med sin man och sin svärmor i en liten tvåa. Det måste ha varit äkta kärlek, det.

Själva bor vi i ett fint område, men långt ifrån ett av de finaste. De ligger på andra sidan stan i New Cairo och ett område som heter Katameya. Där är det i princip bara stora villor med egna pooler. Sedan finns utlänningsgetthot Maadi också. Men fint är det här där vi bor också. Våra grannar kör Hummer, Porsche, BMW, Porsche ... och flera av barnen har egna golfbilar som de kör runt med här inne på området. Själva har vi en Passat. Vi känner oss som de fattiga kusinerna från landet : D

Trist när det blir sån stress i skolan. Det kan ju få varenda unge att tappa modet i stället för att kämpa på, särskilt de som ligger lite efter. Men jag är övertygad om att det kommer att gå bra för Karolina!

KRAMAR!

Annika said...

Veronika:
Jo, jag kan tro det att du också är i snoburbia. Det är få svennar som inte bor där, om man säger så...
BMW glömde jag...DUMT!! Klart folk rattar den bilen här också :-)
Ja, just det...bor du liksom i burbs till SF elelr Sacramento?
Absolut tror jag att det är mkt som är mer avslappnat på er kust. Rätt skönt.
Här är det så många högpresterande som sätter press op kidds o anra att man blir mörkrädd. Tur att man kan garva åt det...
OCH att man är grounded, trots allt.
Stor kram!!!

Marianne:
Tack!
ja, jag tror att de gäller de flesta av oss svennar i utlandet, att vi bpr ngtlunda fint.
Jag bor långt ifrån det snobbigastge snobbiga, TRO MIG!!! mer medel här med variationer på alla hålla och kanter. Och som sagt; det är "diverse".
Skönt.

Ja, det här med vägledarna på HS var ju smptt skrämmande, måste jag säga...
Press och press...

KRAM!!!

Desiree said...

Det är verkligen tvära kast och stora skillnader dels mellan olika stater men också lokalt bland olika kommuner och områden. Alabama är fattigare på många sätt än vad Reston är men visst finns det också områden här som Mountainbrook som är väldigt rikt och bland de rikaste i hela landet om man tittar på liten yta. USA är verkligen landet där det det kan ske enorma kast på relativt korta avstånd mellan rika och fattiga. Vissa kvarter i samma stad kan gå från finfina till fattiga och med hög kriminalitet. Sedan tror jag också att ni i Reston förutom att det är väldigt välbärgat också har mer shoppningmalls och sådant för att ni är en större stad/större förort till en storstad som Washington. Här har vi bara 2 stora shoppingmalls utanför Birmingham. Vi har ett Whole Foods men inget Traders Joe. Vi har Saks Fifth Ave men inte något Nordstrom.
Jag tycker att skillnaderna är mycket interessanta. Det finns fler skillnader mellan de olika delstaterna än vad jag förväntade mig innan jag flyttade hit.
Det villaområde vi bodde i innan skulle absolut räknas som ett SNOburb. Där rådde minnsan ingen recenssion bland våra grannar. Även där vi bor nu även om det är en lägnehet så ligger det ju fortfarande i ett rikt och välbärgat område inte alls långt från vårat tidigare villområde.

Anette said...

Intressant inlägg! Vi bor ju lite utanför snoburbia, Manassas är ju lite mer som en "small town", men de nybyggda områderna runtomkring (Bristow, Gainesville)känns mer som Snoburbia, helt klart. Stora, fina hus, bilar och lite finare restauranter och affärer än vd vi har... (här går vi på Red Lobster när vi ska slå på stort, hi hi)
Vårt område är väldigt diverse, vilket jag gillar eftersom vi själva är en mixad familj. Det är långtifrån nån lyx här, mer arbetarklass, om man kan kalla det så, med lite halvskruttiga bilar!
Och fast vi bor så nära dessa snoburbias så känns det som en helt annan värld för mig.
Det jag gillar med NoVA är ändå att det finns väldigt många välutbildade och beresta människor, och som dessutom röstade på Obama!!
Tycker det är ett bra ställe att bo på,för det mesta.
High School pressen låter jobbig... det måste vara tufft! Inte klokt att de säger att man inte kommer längre än McD med ett vanligt diplom! Hjälp!
IB programmet finns tydligen på Emilys blivande middle school. Vet inte så mycket om det, men vi har ju några år kvar...

Elisabeth said...

Verkligen intressant inlägg! Jag visste inte ens att det fanns olika examensformer på High School. Eller IB visste jag om, det finns lite varstans i Sverige numera. Jag kom faktiskt in på ett sådant gymnasieprogram, men tackade nej och gick ett vanligt NV-program istället. Hur skiljer sig förresten Standard diploma och Advanced diploma åt?

Unknown said...

Jätteintressant inlägg!
Speciellt som jag spenderat mycket tid i just Great Falls, one of the REAL SNOburbias :) Such a bubble! Och klart man påverkas av att bo i ett sånt privligerat samhälle. Som tur var hade jag många vänner utanför GF, det behövdes. Annars hade nog kulturkrocken blivit jobbigare när jag flyttade hem till Sverige. När jag sedan har varit tillbaka uppskattar jag Great Falls, McLean och Reston jättemycket, samtidigt som jag ser vilket speciellt område det verkligen är. Och nu i Sverige bor jag i Näsby Park, Täby, en annan slags SNOburbia :)

Suzesan said...

Så kul att läsa. Jisses. men Annika inget garage. Men det har ju tillochmedjag:)Med bara en merceders inuti*fniss*

Men bra skrivet och mycket intressant att läsa.

Haha sarkasmen lyser som grönt gult och rött.

Kram
/Susanne

Humlan said...

Jag tycker också att detta var mycket intressant att läsa om. Det märks att du fortfarande kan se hur det är omkring dig och har distans till allt. Men samtidigt förstår man att många vill bo tryggt och lugn. Och med bra skolor om man har barn!

Men skolor som ställer sådana krav på barnen och stressar upp dom med att bara de bästa duger, det är dåligt och skrämmande! Tur att ni kan vara en lugnande motvikt åt K.

KRAM!

Annika said...

Ja, det har jag alltid kännt när jag ska försöka umgås med andra utlandssvenskar. För jag hade ju aldrig dom resurserna och bodde i mer sunkiga lägenheter i studentområdena under större delen av min tid i USA. Så det var svårt för mig att relatera till svenskarna från dom rika förorterna och deras dagliga rutiner (minns att en av dom vände sig till mig när jag var på ett SWEA-möte och sa att du MÅSTE besöka den och den lilla designeraffären, dom har helt UNDERBARA kläder. Jaså, sa jag som då tjänade ca. 1000 dollar per månad, ja den här kjolen har jag köpt på fleamarket. Sen tog den konversationen liksom slut).

Numera bor vi i en av dom "finare förorterna" i vår småstad i norra delen av staten - det är bara det att medelinkomsten i den här stan för TVÅ personer ligger på ca. 23,000 per året så det säger liksom inte så mycket att höra till dom välbärgade här.

Å andra sidan så trots att vi aldrig hört till förortsvärlden så är ju ändå klasskillnaderna oerhörda mellan oss (dvs. nyblivna akademiker med ganska risiga löner) och studenterna jag undervisar. De flesta av dom håller två jobb för att kunna gå på det här universitetet som INTE är ett av USAs bästa. Många av dom är även föräldrar. De allra flesta har aldrig ens varit utanför den här delstaten och att resa till ett annat land är för dom helt otänkbart. Om man jämför det med undergraduates som dom som kommer från Karolinas skolsystem (samma ålder, samma program på B.A. nivå) så inser man vilka oerhörda skillnader det handlar om. När universiteten och stipendierna priviligierar de studerande som har många fritidsintressen eller som har studerat flera språk eller som har rest mycket så går våra studeranden omedelbart bort för dom har helt enkelt aldrig haft varken tid eller möjlighet att göra något sånt.

Annika said...

Vad gäller trycket på eleverna att börja göra väl ifrån sig i high school så tror jag att det har två orsaker - den ena är att hamnar man "fel" i high school så är man oftast automatiskt borträknad från dom 30-40 högst rankade universiteten. Och det är väl antagligen där dom där studievägledarna vill ha in sina elever. Typ Carleton, Davidson, Bates, Brown, etc. Och än värre är det ju om man måste få stipendium för att kunna bekosta kalaset - tution för mitt college som jag gick på för längesen är 45,000 per år nu. Inget som de studerande här i trakten (dvs. med en medelinkomst för hela familjen på 23,000 om året) någonsin kan bekosta.

Men jag tror ärligt talat att Karolina har mindre att oroa sig för i det sammanhanget för iom att hon har talang på teater och är tvåspråkig och har varit så mycket utomlands så hamnar hon i en egen kategori. Betygen och SATs måste fortfarande upp naturligtvis om hon ska komma in på bra universitet men det blir liksom inte samma tryck när man har något som sätter en i en unik kategori på det sättet (det var på så sätt jag kunde komma in på mycket bättre utbildningar än om jag varit amerikan - mina SATs, GREs och betyg var inte så perfekta som dom hade behövt vara om jag var amerikan).

Det andra är naturligtvis statusen och tävlingsmentaliteten, att man MÅSTE lyckas. Rätt förskola till rätt skola till rätt high school till rätt universitet. Samma som att ha rätt bilar, rätt kläder, rätt hus. Då tror jag det är bra att vara svensk och kunna ställa sig mer kritisk till det där ekorrhjulet av tvångsmässig framgångsrikhet.

Hursomhelst, hoppas hon får det roligt i high school trots att hon känner sig en smula stressad just nu!

Och bra att du har distans till hela drömvärlden av suburbia.

Musikanta said...

Sällar mig till de andra kommentatorerna om att inlägget är väldigt intressant!

Jag tycker det påminner lite om Mälarhöjden, där Mirren bor, fast i mindre skala förstås. Jag tror t.ex. att det bor ca 2% invandrare i området. Mälarhöjdens skola är rankad som den bästa i Stockholm näst Adolf Fredrik!

Föräldrarna har båda höginkomstjobb - skillnad mot er där det fortfarande finns hemmafruar. Här är bara den av föräldrarna som är barnledig hemma.

Nästan alla vuxna som bor där har akademisk utbildning eller liknande. Inget hus kostar under fem miljoner...

MEN - en stor skillnad mot er är att skolan är gratis. Bilarna (ingen har mer än två) är heller inte av den digniteten som hos er. Här är det mest stadsjeepar som gäller p.g.a. att ALLA föräldrar har barnstolar i bilarna. Har man två barn eller fler är det nödvändigt om mormor och morfar ska få åka med någon gång. Men några rostiga bilar har jag inte sett här någonstans :-)

Och visst är boendet segregerat även hos oss. Det märker man om inte annat när man åker tunnelbanan som går vidare söderut på vilka som stiger av vid Mälarhöjdens hållplats och på vilka som åker vidare...

Jag rekommenderar Liza Mundys biografi om Michelle Obama, där hon berättar mycket om segregationen i boendet i USA.
Många kramar!!!

Lena H said...

Som alltid är det väldigt intressant att läsa när du berättar om hur det är där du bor! Även ditt förra inlägg om svenska o Karolina!
Har inte orkat läsa några bloggar alls på ett tag.

Kramar

bettankax said...

GRATTISKRAMAR O HURRAAAAA på födelsedagen!

Annika said...

Desiree:
Tack, kul att du gillade inlägget.
Ja, det är intressant hur det funkar här.
Det är som du säger; på en sidan gatan kan det vara slum och på andra sidan välbärgat. Sen är det vattentäta skott emellan.
Otroligt.
Nog diffar detta land i så mkt, hela tiden, stat till stat, men
även inom samma kommun.
Kan tro att ert gamla område var just snoburbia. Det såg det verkligen ut att vara, och inget fel med det. Absolut inte, men det är bra att man kan hålla balans (men det kan vi ju).
Jag har fyra jättestora malls inom 20 minuters avstånd, lägg därtill en massa andra shoppingställen varac reston TC är ett. Trader Joes, Whole Foods, Harris Teeter, Safewa, giant och international foodmarket bara i den förort jag bor.
Visst är det lätt att tro att "så är det överallt", men ja, vi vet ju bättre...
Förresten, Desiree...jag tror att du fortfarande bor i SNOburbia, helt klart.
KRAMAR!!


Anette:
Manassas är ju lite annorlunda, men charmigt just för att det är lite "run down" och inte så perfekt.
Min svåger kommer därifrån och det var rikigt småstadsaktigt då han växte upp.
JA, jag gillar verkligen detta med NoVA att det är så DIVERSE!! Det hjälpr ju oss alla som inte är från USA. Riktigt skönt är det, och det blir en skön mix.
Ja, precis som du gillar jag att folk är välutbildade, ofta liberala. i NoVa vann Obama stort, det gjorde han inte i resten av VA.
Ja, Bristow o Gainesville är absolut snoburbia, inget snack om saken :-)
Kram!!!

Elisabeth:
KUL att du gillade detta.
Ja, IB finns lite överallt i sverige också. Det verkar vara et bra program. K kom in på det programmet så det ska hon läsa nu i fyra år om allt går som det ska med betyg och annat.
Standard diploma har färre "credits" än AD, och du behöver inte läsa främmande språk (det måste man inom AD och IB), matten kan väljas bort efter två år i HS. Det kan man inte göra på IB eller AD.
Så visst, rent krasst är det svårare att komma in på college med ett SD. Men å andra sidan finns det college av alla slag, och ngt finns för samtliga.

Annika said...

Cornelia:
DU var aupair i det VERKLIGA SNOBURBIA. I det största av alla Washingtons SNOBBIGASTE förorter.
Det går inte att jämföra Reston med GF. GF är i en klass för sig...
Delar av McLean också, liksom delar av Oakton.
Ja, det är en bubbla. Förstår att du gapade medan du var här.
jag var aupair i Rosslyn i Arlington, det är ju också snoburbs, men absolut inte som GF.
Skulle vara kul att höra mer om dit liv där (jag vet vilken familj du jobbade hos tack vare Lotta. Vet att de var ärkekonservativa)
Kommer inte in på din blogg...
Min dator fryser varenda ggn jag kickar mig in på ditt namn. Skriv gärna din länk i en kommentar.
TACK för din input.
Snoburbia finns hemma också, for sure!!! Du bor i en sådan :-)
Kram!!

Suz:
Du ser vilken LOSER jag är som inte har garage...FÅR parkera på gatan, for GODS SAKE ;-)))))
Nej, men det är en speciell värld och det ÄR lätt att bli sarkastisk!!
KRAM!!!

Humlan:
helt rätt!!
Det är så dubbelt!
För, man vill ju bo på en bra plats, med bra skolor och låg kriminalitet etc.
Då får man ta lite snobberi också, gissar jag.
men det är bäst att stå med fötterna stadigt i myllan.
Ja, att vägledarna stressar barnen gillar jag inte.
Men både vi och andra vi känner som redan går i HS är bra ankare. Riktigt så illa som vägledarna vill påskina är det ju inte.
Kram!!!

Annika said...

Annika:
TACK för din kommentar!
Ja, jag kan tro att du känt dig udda. Swea är fö en värld för sig, tycker jag. Jagvar med där för många år sen, men slutade. Detär en värld att tjusiga äldre damer som alla har det extremt välbeställt.
Man kan må illa för mindre. Så jag förstår dig fullt ut.

Kan tro att ni lever rätt soft i en liten univeristetsstad. Det låter som ett rätt skönt liv. Universitet borgar ju alltid för att staden har kultur och liv och input.
DÄR slog du huvudet på spiken när du berättar om "era" studenter so mhar helt annan bakgrund än kiddsen i SNOburbia.
Studievägledarna hade ju sagt till K o hennes kompisar att även om man hade A's all over the line, bit no extra curriclum activites så skulle de bättre skolorna inte ens TITTA på dem.
Så visst har eleverna här press både i skolan och efter skolan.
Och ja, alla Ivy-legue uni lockar på östkusten. men, hur många kommer egentligen in där? De flesta går fortfande in state då de börjarcollege.
Men då är det UVA och William and Mary och anant som står högst på listan.
Tycker att collegekiddsen hos dig ska ha all CRED i världen!! Det är commitment på ett helt annat sätt än den som "min" värld ger. Härär det liksom en BIRTH right, det är det inte hos dig.
Så mer "cred" till dina kidds!!
Här tar nästan alla kidds Pre-SAT klasser uner lång tid inna de riktiga SAT proven börjar. Morsan och farsan pröjsar. Säger inget om det, jag kommer säkert göra samma sak...
Men visst, skillnaderna är milsvida i detta land.
Ja, vi får se vad det blir för K, på den skolan hon VILL TILL, den stora i NYC, räknas inte ens SAT, utan det är bara talang. Men den skolan tar in endast 7% av alla sökande, so what are the chances???
Men, det finns ju flera andra dramaskolor.
Visst ska man ha disrtans, till allt. Hela tiden.
Tror de flesta v oss svennar är bra på det. Fins ju undantag, men de flesta är ändå ganska grounded.
TACK för din kommentar!!

Musikanta:
Det är nog jämförbart med en hel del föroret hemma också, ja.
men vi har invandrare, en stor del. Vilket jag tycker är bra och skönt.
De kommunla skolorna är grais upp till 12 klass, men sen kostar universitetsutbildningen, ochden är INTE billig. Döärflr börjar de flesta i SNOburbia spara i collegefonder redan när babyn är nyfödd. Det har vi gjort också.
Mkt SUVAR här också, och massor med minivans.
men visst är det segregerat, inget snack om saken...
OCH visst är det det även hemma...
KRAM!!!

Bettankax:
TACK!!!
KRAMIS!!!

Annika said...

LENA!!!!
Du trillade bort där!!
KUL att du gillade dagens och gårdagens inlägg!!
Ja, jag har sett att detär lite lugnt på bloggfronten hos dig.
KRAMAR!!

alegni said...

vilket intressant inlägg. önskar jag hade tid att läsa alla kommentarer och dina svar, men tyvärr.
livet där är så lika vårt, men ändå så annorlunda på många sätt!
i övningsskolan i vasa kan man förresten också gå på ib-linje och få den examen. våra grabbar var inte intresserade även om jag försökte föreslå det ett tag.
nu vidare till nästa inlägg. du är väldigt produktiv, vännen ;)

Annika said...

Ingela.
Lika men så olika.
Tror nog att era skolor är bättre, i mångt och mkt. Men våra här i våpr kommun är bra. riktigt bra. Tycker K fått fin utbildning sp far.
Men visst liknar nog liven både här och där. Alla är nog mer eller mindra drabbade av snoburbs.
Tycker du jag är produktiv? Nä, int mer än vanligt. Fast nu bloggar jag ju på helgerna ibland också :-)
KRAMAR!!

Anna, Fair and True said...

Intressant. Ibland kan jag också glömma att Sverige också har kris eftersom den inte märks så mycket av i Stockholms innerstad och eftersom Peter och jag lever relativt bra. Men samtidigt eftersom jag jobbar med policy och även har ett stort eget samhälls-/politiskt intresse så vet jag ju att det inte är sanningen.

Jag tycker att det är bra att man har höga FÖRVÄNTNINGAR på barn i skolan. Tror det är det som Sverige misslyckats med på sistone. Jag är helt för att man ska ha förståelse för de olika faktorer som påverkar ett barns skolgång, allt från hemmasituationen till området de bor i osv., men det betyder inte att man ska liksom ge upp. "Nä, där i Skärholmen är det okej att alla bara blir godkända." Det är inte okej! Man ska ha höga förväntningar för barn tenderar att leva upp till dem. Sedan måste man hitta balansen. Gränsen mellan positiv uppmuntran/förväntningar och negativ stress är ju ganska liten.

Annika said...

Anna:
Ja, du vet ju att jag ofta har prisat skolan här för respekten, inlärningen och att alla förväntas prestera.
Betygen är bra, också det att man får betyg i ordning och uppförande. Sen i HS är det så mkt annat som räknas också, inte bara om man är en straight A student. Då räknas allt man gör efter skolan också. Hur många aktiviteter man har, hur mkt volonternade man gör etc.
Tycker bara det är för trist att vägledarna talar om the college of Mcdonalds om man tar ett standard diploma. Det borde de inte få säga...
Men visst är det bra att alla får en viss press på sig. man förväntas prestera.
Ja, inte lätt det där, och linjen är svår att dra.