Långhelg för er i Europa.
Ingen långhelg för USA. Här är första maj som vilken dag som helst.
Labor Day här är i början av september. Den betyder dock inte att folk går ut och demonstrerar även om det är den som kallas arbetarna dag här.
Nä, den markerar mer att sommaren nu är slut och hösten har kommit. Ofta grillar man i goda vänners lag, typ “årets sista grillkväll”. Fast kom ihåg, här grillar många året runt i alla väder.
Valborg finns inte heller på denna sida pölen.
Ni därhemma får fira på med majbrasor och fyrverkerier. Ni får sjunga in våren och glädja er över att årets vackraste månad står för dörren.
Se där, it aint bad!
Helg och god mat alltså. Allt går hand i hand.
Idag tänkte jag därför att vi ska fortsätta på ämnet mat igen.
Jag lovade ju er i förra veckan att jag skulle knåpa ihop en del två denna vecka …
Et voila, here it is!
Många av er undrade hur folk har råd att gå ut och äta så mycket som de gör.
Nu snackar vi främst NYC, men det hela gäller nog ofta i innerstäder, och närförorter, där folk bor smått. De kanske delar lägenhet med flera andra. Hyran i de stora amerikanska städerna är skyhög för det mesta.
Så visst, det är befogat att fråga sig—HUR har folk råd?
OCH tjaaa rent krasst, det vet jag ju faktiskt inte. Men jag gissar att många tar sig råd, att de tycker att det är värt att äta ut och inte stå i ett litet, litet, litet kök och pyssla med matlagning.
NU är det ju inte så att ALLA går ut och äter varenda mål mat i dessa städer, men många gör det onekligen.
Det är ju heller inte bara grundpriset (på menyn) som gäller då man går ut och äter mat. Jo, på snabbmatställen är det det, eller på delis. Men sitter du ner vid bordet och blir serverad det du ska äta tillkommer dricksen likaså.
DET är en oskriven regel som man MÅSTE komma ihåg när man turistar i USA.
ATT dricksa ÄR ett MÅSTE!!
Ja såvida servicen inte varit under ALL kritik, givetvis. Men får du bra service och bra mat så dricksar du också.
Om man inte kan göra det ska man heller inte gå ut och äta mat.
Dricksen så, vad är rätt att ge? Minst 15%, helst 20%.
Din servitris eller servitör har knappt någon grundlön. Hen lever på sin dricks. Det låter konstigt kanske, men så är det.
Det är heller noll ide att komma som turist och MARKERA hur fel systemet är genom att INTE betala dricks.
Det är bara pinsamt att göra så, det är turisten som gör bort sig. SO don’t be that guy!
Det slår bara tillbaks på dig.
Visst, systemet är märkligt, men det är inget vi kan göra något åt. SÅ ge dricks!
OCH vill du inte göra det, sätt dig inte på en restaurang.
På delis, snabbmat, Starbucks och andra likande ställen behöver du inte ge dricks.
Fast numera märker jag hur fler och fler snabbmatskedjor och delis börjar “sneaka in” dricks som förslag då man betalar med kort eller digitalt. Då du svajpat, blippat eller använt Apple/Google Pay kommer ett par rutor upp med automatisk drickspåläggning. Det kan man strunta vad gäller mat över disk, tycker jag. Så kom ihåg att det är frivilligt. Men det är det faktiskt inte om man sitter ner och får sin mat serverad.
Så här ser det ofta ut vid digital eller kortbetalning på platta man betalar via. Bild från Travel Notes and Beyond.
Äter man sin frukost hemma består den ofta av flingor och mjölk. Flinghyllorna är oändliga i mataffärerna i det här landet. Det finns flingor i parti och minut.
Somliga äter en bagel med cream cheese till frukost. Eller så tar de sig en frukostmacka med ägg, bacon, ost eller sausage.
Eller en omelett, men då gäller det på en frukostrestaurang a la diner. På ett sådant ställe kan man också få våfflor, pannkakor med lönnsirap såklart, french toast (lite som fattiga riddare) och mycket annat GOTT! ÄLSKAR frukost på diners.
Hotellfrukostar?
Hotellfrukostar i Sverige är ju bara SÅÅÅÅ sanslöst goda med gott bröd, massor med pålägg, olika ostar, grönsaker, ägg och en massa SMARR!
Amerikanska mellanprishotell har absolut inget som kan klå en svensk hotellfrukost.
Hotellfrukostarna här är URTRISTA. De kan bestå av muffins, rostbröd, färdiga våfflor som du värmer upp, ibland finns det buffeer, men de är urtrista också med torr äggröra, halvljummen bacon, engelska muffins (frukostbröd) samt en massa tråkigt, sött och kletigt kaffebröd.
Låter kul va?
NI som vet, NI vet!
Bor ni på ett sånt hotell kan det nästan vara värt att skippa frullen. Snackar om Holiday Inn Express, Hampton Inn, Best Western, Marriot Garden och dylika ställen.
Bra hotell att bo på utan tvekan, men triiiiiista frullar.
OCH kom ihåg, på ett sånt frukostställe behöver du aldrig någonsin lämna dricks.
Dricksandets väl och ve kan vara svårt att hålla reda på när man är turist.
DET är inte lätt att veta vilka och vem som ska dricksas, och vilka man inte behöver dricksa.
Men på sittande restaurang där du blir serverad vid bordet måste du dricksa, du måste också dricksa i en bar. Du dricksar taxichaufförer, frisörer, nageltekniker etc alltid.
Jag förstår, och VET, hur svårt det kan vara då man kommer hit som turist utan att ha koll på detta.
Nej jag har inte glömt, vi ska snacka om matpriser i livsmedelsbutiken också.
Men, det får bli i nästa vecka.
Dock lovar, det kommer!
Med detta önskar jag dig en riktigt fin, god och bra helg!!